Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Ada martısı

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Orta boy bir martı olup, sırtı soluk gridir.
Erişkin giysisine 4 yılda erişir. Alnı diktir.
Yakından görüldüğünde erişkinin tipik, diğer martılara benzemeyen, ucu açık renkli koyu kırmızı ve ucu kancalı gagası görülür. Gaga ucuna yakın enine bir siyah çizgi vardır.
Kuyruk sokumu, kanat altı, böğrü, göğüs yanları ve boyun yanları açık gridir ve beyaz başıyla kontrast yaratır.
Açık gri kanatüstü ve sekonderlerin beyaz firar hattı, siyah primerlerle belirgin kontrast gösterir.
Kışın erişkinlerin ense ve başın yan tarafında kahverenkli beneklenmeler gözlenir.
Bacaklar koyu gri veya yeşilimsi, göz koyudur. Göz halkası kırmızıdır.
Eşler aynıdır.
Benzer türler: Kara sırtlı martı (Larus fuscus- özellikle gençleri) ve gümüş martıdır.
Ada Martisinin sırtı, her ikisinden daha açık gridir.
Ada martısı uzun ve dik alnı ile daha narin bir görüntüye sahiptir ve yüz ifadesi değişiktir.
Yine benzer turler olan, Kara Sirtli ve Gumus marti ile karsilastirildiginida, kanatlar daha ince ve zariftir.


Habitatı
Sadece denizde yaşar, iç sularda görülmez.
Akdenizdeki, seyrek çalılıklı adalarda ürer.
Koloniler halinde kayalık uçurumlarda ve kıyıdan uzak adalarda görülürler.
Yüksekliği deniz düzeyine yakın yerlerden 1000 m' ye kadar;
kayalık alanlarda, %85 çalılıklarla kaplı alanlara;
tamamen düz alanlardan 90 derece dik yamaçlara
kadar değişik habitatları kullanırlar.
Birkaç çiftten binlerce çifte kadar değişen kolonilerle ürerler, üreme alanlarında orta düzeydeki bitki örtüsünü tercih ederler.
Bu yavruları sıcaktan ve yırtıcılardan korur.




Yayılışı
Dünyanın en nadir martılarından biridir.
Türkiye dışında İspanya, Fransa, Fas, Cezayir, Yunanistan adalarında, Korsika, Sardinya ve Kıbrıs'ta ürer.

Dünyadaki popülasyonun %90’ı batı Akdeniz –İspanya’dır. En büyük koloni Evros Deltası’ndadır.




Beslenme
Balıklar, küçük memeliler, eklembacaklılar, kuşlar ve bitkilerle beslenir.




Biyolojisi
Yumurtlama dönemi Nisan'ın ikinci yarısından Haziran başına kadar sürer.
Temmuz ayinin ilk iki haftasında yavrular yumurtadan çıkar.
Genellikle 2-3 yumurta yumurtlar.
Kuluçka süresi 4 haftadır.




Göçü
Göçmen değildir, kıyı açıklarındaki adalarda üreyip sahillerde kışlarlar.




Popülasyonu
70’lere kadar dünyada 1000 çift vardı. Balıkçılığın gelişmesiyle bu sayı artarak 21.500 çiftte (Bird Life 2008) ulaşmıştır.
Türkiye' nin Akdeniz kıyılarında 30-50 çift olduğu tahmin ediliyor.
Mersin-Silifke arasında 30 çift kaydedilmiştir.
Aydıncık açıklarında üreme kolonisi olduğu bilinmektedir.
Göksu nehri ağzında az miktarda kışlarlar.
Datça'da da gözlenmiştir.
Kuzey-Batı ve Batı Afrikada kışlar.
Sayısı artmakta olup, tehlikede değildir.




Davranışları
Çok nadiren başka kuşların yiyeceğini çalar.
Sıklıkla denizin üstünde sakin bir uçuşta ve diğer martılardan daha uzun süre süzülürken gözlenir.
Balıkçı teknelerini izleyebilir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular