Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Afrika Gri Papağanı – Kongo

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Afrika Gri papağanı; papağan grubu içinde her zaman zekâları, konuşma yetenekleri ve bunu mantıklı kullanabilme yönleri ile en çok tercih edilenler arasına girmiştir. Görüntüleri birçok papağan türüne göre daha sade olmasına rağmen, bu yetenekleri insanı her zaman şaşırtan boyutlarda olmuştur. Gri papağanlar diğer türlere kıyasla daha meraklı bir o kadar da kuşkucu ve zor güvenen bir papağan cinsidir. Daha hassas canlılar oldukları için de, diğerlerin seyrek görülen birçok sorun grilerde daha sık karşımıza çıkar. Bunların başında da papağan sahibinin korkulu rüyasıdır. Ama biz bugün bu konuya değinmeden yüzeysel geçip daha çok gri papağanların kendi arasında oluşturduğu 3 türden ve bunların farklılıklarından bahsetmek istiyoruz.

Kongo Jako Papağan Özellikleri

1-Tür : Bunların en çok bilineni ve herkesin tercih ettiği dominant denilen formda olan Kongo Jakolardır.(Psittacus erihacus erithacus). Ebatları 32 – 35 cm(Bölgesel olarak bazen 38 cm olanları da görmek mümkündür)dir. Ağırlıkları ortalama 400 – 490 gramdır.

2-Tür: Ghana veya Principes(Psittacus Erithacus Princeps) adalarından geldiğinden bu adı alır. Bunlar Kongolardan aslında görünüm olarak çok farklı olmamakla beraber bölgesel ton farkları(daha koyu olmaları gibi) ve ebatlarının daha(31 cm ortalama ve 350 – 450 gram arasında) ufak olmasıyla ayrılan Jakolardır. Birçok kişi Kongo aldığında aslında 2. Tür olan Ghanaya sahip olduğunun farkına varmaz bile… Ancak tesadüfen bir Kongo ile yan yana geldiğinde bu durum fark edilir. Çünkü Ghanalar, Kongolar yan yana durduklarında onlara kıyasla daha narin ve minyon görünürler.

3- Tür : (Psittacus erihacus timneh) Jakolardır. Ebatları 30 cmdir. Ağırlıkları 290 – 350 gram arasında olan timnehler, Kongolara göre daha koyu gridirler. Kanat üstleri hafif kahve tonuna dönük bir renkte olur. Ayrıca gaga renkleri (gaga üstü) kemik bej tondadır. Kongolarda kırmızı olan kuyruklar bunlarda pas renginde, bordoya çalan bir tondadır. Bu sebepten bunlara halk arasında bordo kuyruk da denir. Kongoların ihtişamı ile kıyaslandığında timnehler çok daha minyon olan ebatları ile dikkat çekerler.

Jako Kongo ve Timneh Farkı
Türleri kendi arasında incelersek; Kongo ve Ghanalar zaten birbirlerine benzediklerinden söylenecek çok fazla şey yoktur. Fakat her ne kadar jako da olsa bahsedilen renk farklarından dolayı timnehler maalesef birçok kişi tarafından yanlış tanınıyorlar.

Kırmızı kuyruk kongo jako olarak da bilinen bu zeki papağanlar ülkemizde oldukça yüksek sayıda nüfusa sahiptirler. Büyük papağan standartlarında olan afrika papağanıdır. Anavatanı Kamerun olan papağan kaçakçıları mesken tuttuğu papağan cinsidir.

Genelde tüm papağanlar gibi griler de, ölmüş veya yaşlı ağaç tepelerinde, derin oyuklarda dal oyuklarında yuva yaparlar. Yuvaya malzeme taşımazlar, zira gagaları ile kemirerek derinleştirdikleri yuvada dolan ağaç talaşı gerekli yuva malzemesi vazifesi görür. Yumurtlama – eşleşme dönemlerinde çiftler sürüden uzak bir köşede konaklar ve genelde her ağaç sadece tek bir çift yuvalanır. Yalnızca Prîncipe’de bir ağaçta 2 çiftin yuvaladığı ve Ghana’da da, bir ağaçta üç yuva oyuğu olduğu da tespit edilmiş veriler arasındadır.

Jako Kongo Papağanı
Gerilerin bir özelliği de monogam yani tek eşli olmalarıdır, seçtikleri eşle ölene kadar beraber kalmayı tercih ederler.

Erkekler yumurtlama başlangıcında aktif görev almaz daha sonra yavru beslenme ve bakımında yardımcı olurlar.

Robiller’e göre ana yumurtlama dönemleri bölgelere ve yağmurların gelişine göre Mayıs – Aralık ayları arasında değişmektedir. Batı Afrika, Prîncipe ve Gabun’da Kasım – Nisan ayları aralığında yavrulama olur. Doğu Afrika da ise Mayıs – Haziran aylarında yumurtlama olur. Zaire’de ise Mayıs – Aralık aylarında yumurtlama dönemine girerler. Bu fark elbette ki bulundukları bölgelerin iklimsel değişimlerde olmasından kaynaklanmaktadır.

Yuvaları çok büyük olmamakla birlikte bir dönemde 3 ile 5 arasında yumurta yaparlar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular