Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Boz yelkovan

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Yetişkinlerin üst kısımları tepe, ense, arka boyun, sırt, manto ve skapularda gri-kahverengi olup, tüyleri sağrı ve üst kuyruk örtülerindeki gibi pullu hale gelir. Diktrislere en yakın üst kuyruk örtülerinin oluşturduğu beyazımsı bir hilal görebiliriz.
Üst kanat daha koyu kahverengidir. İlk örtüler ve uçuş tüyleri daha koyu, tertialler ve alt skapular tüyler koyu renktedir ve hepsi belirsiz bir M veya W oluşturur. Kuyruk çoğunlukla siyahımsı kahverengidir.

Beyaz alt kısımlarda, kanadın alt tarafında koyu bir arka kenar ve uç bulunurken, birkaç siyahımsı nokta ve benek, karpal seviyesinde belirsiz bir ön kenar oluşturur. Bununla birlikte, beyaz dış primerlerin tabanına uzanırken, C. borealis'de kanat ucu oldukça belirgin bir koyu üçgen oluşturur.

Gri-kahverengi kafada, yüz kahverengimsi gridir ve beyaz çene ve boğaza karışır. Boyun ve göğsün yanları grimsi. Alt kısımların geri kalanı beyazdır ve uyluklarda kahverengimsi bir belirti vardır.
Fatura, mat koyu uçlu zeytin sarısıdır. Gözler koyu kahverengidir. Bacaklar ve perdeli ayaklar soluk pembe veya grimsi pembedir, dış ayakları ve zarların bir kısmı çoğunlukla koyu gridir.
Erkek ve dişi aynı tüylere sahiptir ve genç, yetişkinlere benzer.
Habitatı
Boz Yelkovanlar, açık deniz adalarında yuva yapma dışında, kıyı yakınlarında veya karada nadiren görülen bir deniz ve pelajik kuştur. Bu tür, uçurumlarda, mağaralarda, kayalıklarda ve bazen iç kesimlerde, genellikle seyrek bitki örtüsüne sahip alanlarda kayalık yamaçlarda ürer. Yumuşak toprağa kazılmış yuvalarda yuva yapar. Deniz seviyesinden 435 metre yükseklikte bulunur.
Yayılışı
Koloniler halinde 40 derece paralele kadar kuzey Atlantik ve Akdenizdeki kayalık adalarda oyuklarda ürer yuvaya geceleri girip çıkarak diğer martıların dikkatini çekmemeye çalışırlar .
Kışı güney Atlantikte geçirir , bir kısım birey kışın Sicilyanın güneyinde Akdenizde kalmaktadır.
Yurdumuzda Ege ve Akdenizde yaz konuğudur İstanbul Boğazından da kaydı vadır.
En yoğun görüldüğü yer Çanakkale boğazı Bozcaada cıvarı , Baba burnu , Midilli adası batısıdır buralarda 40-50 bireylik sürülerle Yelkovanlar ve Martılarla yunusların sıkıştırdığı balık sürülerinden avlanırken görülebilir.
Edremit körfezi , Dikili , Çandarlı , izmir körfezi cıvarında tek veya birkaç birey halinde dolaşmaktadırlar ayrıca bütün Akdeniz sahillerimizde bir birey veya birkaç birey birarada görülürler.
Yunus sürüleri ileberaber dolaşır ve sık sık denize konar.
Beslenme
Esas olarak birçok türden balıkla beslenir, ancak aynı zamanda zooplanktonun yanı sıra kalamar ve kabuklular da alır. Bazen üreme mevsiminde balıkçı teknelerinin etrafında atık toplar.
Biyolojisi
Boz Yelkovan, Şubat ayında koloniye geri döner ve üreme mevsimi, denizde arama yaparak geçirilen on günden sonra Mayıs sonu / Haziran başında yumurtlama ile Nisan ayında başlar.
Bu tür, iki metre uzunluğundaki yuvalarda veya kaya yarıklarında veya diğer doğal oyuklarda, ayrıca derin mağaralarda, kayalıklarda veya kayalıklarda yuva yapar.

Dişi tek bir beyaz yumurta bırakır ve her iki yetişkin de 50-56 gün boyunca her altı günde bir (2-8 gün) sırayla inkübe eder. Kolonilerde kesinlikle gecedirler.
Doğumda civcivin tüyü kahverengi ve gagası grimsi renktedir. İlk hafta kara kara kara kara düşünülür ve ardından ebeveynler geceleri besler. Yuvayı yumurtadan çıktıktan 84-98 gün sonra terk eder. 7-8 yaş civarında cinsel olarak olgunlaşacaktır.
Göçü
Boz Yelkovan, Balear Adaları, Fransa'daki Hyères Adaları, Elba Adası (Isola d'Elba) ve Sardunya açıklarındaki diğer küçük adalar gibi Akdeniz adalarında ürer. Sicilya, İtalyan adalarında, Malta'da, Hırvat kıyılarının adalarında (ve iç kısımlarda) ve Yunan adalarında.
Nüfusun çoğu doğu Atlantik Okyanusu'nda kışı geçirir ve güneye, Afrika'nın batı kıyısı ve Brezilya'nın doğu kıyısı açıklarındaki bölgelere taşınır.
Bu tür, Florida ve kuzeyden New England'a ve batıdan Teksas'a kadar Kuzey Amerika'nın doğu kıyılarında nadir veya hatta nadirdir. Türkiye'de Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde görülür.
Popülasyonu
Bu türün yaygın olarak dağıldığı ve yerel olarak yaygın olduğu geniş bir yelpazeye sahiptir, ancak popülasyon muhtemelen azalmaktadır.
Uzun olta balıkçılığı Akdeniz'de bir başka tehdittir ve her yıl birçok kuş öldürülmektedir (İspanyol üreme nüfusunun% 4-6'sı).
Küresel nüfusun 2012-2013 yılları arasında 142.478 / 222.886 çift olduğu tahmin edildi ve bu 285.000 / 446.000 olgun bireyi temsil ediyor.
Ancak tüm bu sorunlara rağmen, Boz Yelkovan'ın şu anda tehdit altında olmadığı düşünülüyor.
Davranışları
Suya çok yakın dönerek uçar seyrek olarak sudan 5-6 metre kadar yükselir.
Uçarken 3-4 kez kanat çıptıktan sonra uzunca bir süre süzülür , süzülürken kanatlarını içe doğru bükük tutar. Kanat çırpışı yelkovandan daha yavaştır.
Boz yelkovan, kuvvetli rüzgarlarda havada çok yüksekten uçar. Hava güzel olduğunda, kanatları hafifçe yuvarlatılmış ve yavaş kanatçıklar uygulayarak daha tembel uçar.

Çoğunlukla geceleri beslenir. Yüzeyden daldıktan sonra avını su altında takip ederek hareket eder veya avını yüzeyden yakalar. Yüzeyin 5 metre altında derinliğe ulaşabilir ve kanatlarını kullanarak kendisini iter.
Özellikle yunuslar ve ton balığı gibi diğer yırtıcı hayvanlar avlarını yüzeye yaklaştırdıklarında, bol miktarda besin kaynağı etrafında büyük karışık tür sürüleri oluştururlar.

Boz yelkovan, yuva yuvalarının etrafındaki rekabet nedeniyle çok erken (Şubat) koloniye geri döner. Tek eşlidirler. Dişi, yumurtlamadan önce stok yapmak için yaklaşık on gün denize gider. Avlanmadan mümkün olduğunca kaçınmak için üreme alanlarında gece alışkanlıkları vardır.
Çift genellikle birkaç yıl üst üste aynı yere geri döner. İki partner birbirlerine yakın dururlar ve bağlarını güçlendirmek için birbirlerinin tüylerini yumuşatırlar.

Boz yelkovan, göçmen ve üreme alanlarını Ekim ayında terk ediyor. Akdeniz nüfusu, Afrika'nın batı kıyıları ve Brezilya'nın doğu kıyıları dahil olmak üzere Atlantik Okyanusu'na uçuyor. Diğer kuşlar Güney Afrika ve Hint Okyanusu'na ulaşabilir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular