BUGÜNE KADAR SEYRETTİGİNİZ EN İYİ OYUN KUŞU

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ERDEKLİ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 82
  • Görüntüleme Görüntüleme 20K
bendede çorum çıplagı vardi güzel ucuyordu onun dısında en iyi kusum kagıt mavi oldu.

..........

erdekli_krallar' Alıntı:
feleksizler hakkındaki cevabınızı bekliyorum ali hakan bey

erdekli_krallar' Alıntı:
ali kemal abi kusura bakmayın ilk yazımda yaşınıza bakmadım onun için arkadaşım yazmışım benim merak ettigim feleksizleri bu sitede anlattım demişsiniz yazınızda ve bana özelliklerini ve feleksiz ismini nerden aldıgını sormuşsunuz merak ettigim bu kuşlar hakkında bilginiz nerden duymamı sadece yoksa o soydan kuşlarınız oldumu olduysa nerden elinize geçtigini merak ettim yanlış anlamayın sakın sizi yalancı çıkartma niyetiyle sormuyorum çünkü bu kuşlardan erdek dışında kimsede yok biliyorum kırıkkaledeki kuşçu abiler ve bu kuşların esas sahibi metin abi bizden kırıgıda olsa varsa yollamamızı istediler o sebebten dolayı merak ettim bu kuşlar hakkındaki bilgilerinizin kaynagını....ERDEKTEN Saygılar

selam değerli dostum'' ali kemal '' derken benimi kastettiniz anlamadım ama yinede ben bir kaç satır yazayım..
bakın değerli dostum..şimdi anlatacaklarım feleksizlerin hikayesidir..ben bunu samsunda birlikte kuş baktığım zamanın ankara gücü kalecisi Yusuf ŞİMŞEK (tanju çolak ın kayınpederi) Beyden dinledim..kendisi bilgisine ve görgüsüne çok güvendiğim bir abimdir ve bu işin duayenlerindendir..kırıkkalede zamanın behrinde bir albay varmış ismini bilmiyorum ama adamın soyadı FELEKSİZ imiş..bu albay kuş meraklısı ve bir kaç kuş sahibi birisi imiş..bir gün urfalı bir asker buluyor ve kuşlarına bakmasını istiyor bu askerde albaya kuşları beğenmediğini söylüyor..izne giden asker yanın da urfadan beyaz perçemli bir çift kuş getiriyor..bu kuşlar albayın kümesin de üretiliyor ve uçuruluyor..çok güzel performans gösteren bu kuşlar albayın vefatı sonucu kırıkkalede aile dostu olan bir aileye veriliyor..
bu kuşlar felksiz albayın ismi ile anılıyor ama bakın kuşlar perçemli hiç düzü olmuyor ya perçemli yada bıyıklı oluyorlar..yıllar yılı kırıkkale dışına çıkarılmayan bu hayvanlar neden sonra artık ellerde dolaşmaya başlıyor..ben 97 yılında samsunda görevli iken orada bir çift edindim ..yani kırıkkaleli ismini vermek istemediğim yine bilgi ve görgüsüne güvendiğim bir bey efendi diyeceğim..samsunda ziyaretimize geldiğin de sağolsun düşünmüş ve bize hediye etti..kuşlar bende tabii ki üredi istediğimiz performansıda seyrettik gördük ..şimdi olayın aslı kuşların ana damarının urfa oluşu bunu yine site için de urfada görevli bir öğretmen arkadaşım ile sohbette konuştuk..kendisi bu damarı urfada araştırmış ve bir hayli bilgi sahibi bu konuda..saygılarımla

..........

selam değerli dostum..sağolasın burada bilgiler aktarıldı birleşti ama ben artık size bu konu hakkında söyleyeceklerimi söyledim ve dahasıda bende yok ..yani ben oydu buydu durumuna düşmeyelim derim belki de bu konuda çıkacak bir başkası başka bir şey anhlatacak..o sebeple çok detaya gerekte yok derim ..elinizdeki kuşlara her zaman sahip çıkın ha felekli ha feleksiz uçsun görevini yapsın yeter ..saygılarımla

..........

feleksizler hakkinda resimli bilgi verirseniz cok sevinirim saygilar

..........

Selamlar...

Benim bu güne kadar seyrettiğim en beğendiğim kuş bir beyaz erkekti. Kuşu amcam köyde uçuruyordu. Ana-baba göğ dü ve başka hiç beyaz yavruları olmamıştı. Kuş sabah ahırın kapısını açar açmaz kendiliğinden havalanıyor, 10-15 dk. geniş bir alanda kanatlarını ısıtarak göreve başlıyordu. Birden dama uzaktan kapatarak geliyor ve çok sert kanat sesiyle en az 6-7 takla ile fışkırıyordu. Taklaları gayet muntazam ve aralıklı idi. 15 dk. da bir sefere geliyordu ve sefer araları nerdeyse komşu köyleri geziyordu.

Arkadaşlar,öncelikle hepinize merhabalar bu feleksizlerle ilgili sevgili büyüklerimiz duyduklarını bizlere aktarmaya çalışmışlar hepsine teşekkür ederim.Ben Kırıkkale doğumlu bir insanım,Babam kuşçu idi.Bizlere mirasıda kuş oldu haddimiz olmadan kendisinin bıraktıklarına sahip olmaya çalışıyoruz.Bu feleksizleri çıkaran,uçuran rahmetli değil öncelikle bunu belirtiyim.Kendisi şu an kuş besliyor mu bilmiyorum ama En son İstanbul'da yaşıyordu zannediyorum İzmire geçmiş,ellerinden öperim.Kendisinin adı Nihat Albay dır.Tayini urfadan kırıkkaleye çıkıncada beslediklerini urfadan,kırıkkaleye getirmiştir.Uçurduğu yer Kırıkkaleli olanlar bileceklerdir.(İmamhatip okulunun) üstündeki arada soldan 3.üncü evde beslemiştir.Sene 1965-1966 olması gerekli,Hatta çoğu yerde albayın feleksizleri diye geçerler.Bu çocukken çevirdiğimiz çemberler olurdu ya,bunu yüksek bir yere asmışlar ve kuşun onun içerisinden geçerek geldiğini gördükleri için bu adı vermişlerdir.Kırıkkale'de halen asılları ve kırıkları bulunmaktadır.Yaşları 60 ve üzeri olan bütün abilerimizin kapısında olduklarını biliyoruz.Fakat hırsızlık olayları yüzünden göstermediklerini biliyoruz.Bu kuşları randımanlı olarak uçuran Rahmetli Sadettin abidir.Kırıkkalede bulunan arkadaşlar gene bileceklerdir.Kendisi rahmetli olduktan sonrada arkadaşları sayesinde Kırıkkaleye bu nesiller dağılmıştır.Bu anlattıklarımda yanlışlarımız olmadığını biliyorum ama eksiklerimiz olabilir.Bizler eteğimizdeki taşları döktük.Emeği geçenlerden Allah razı olsun...Hepinize saygılarımla.........

SELAMLAR
Bende bir efsane kuşu yazayım.:) kuş erkek beyaz urfadan bir ağadan istanbul şirinevlerde ulucami nin şimdi market o zaman otoparktı.O otoparkta(1992-1994) 5-6 saat civarında ucuyordu ve 60 fişek yapıyordu 20-25 metre 4-7 takla arası.Bazen kuş gece otoparkın projektörleriyle iniyordu yere indiğinde yarım saat hareket etmeden kanatları yerde kalıyordu.Urfada bunları 40-45 derece sıcakta ucuruyorlarmış.Ne mübarek hayvandı.torunları o abimizde var hala ama hastalık yaşlılık bitirdi özleri kalmadı.
Hala urfada öyle kuşların olduğundan eminim.Oyun kuşunun asıl çıkış yeri bence urfa.
Şimdi urfa kısa kacar falan diyecektir bazıları ama ben urfa kuşu maya kuştur diyorum. :tamam:

SAYGILARIMLA...

ustalar benım bugune kadar seyrettıgım en guzel taklacı olarak benım kendı kuşum olan oklan dedıgımız kafası kesme kanadı ve kuyruk bembayaz olan mıske oklantı ve o gun bugun daha ıyısını gorememıştım bı ıkı gun once bı koye gıttık dıyarbakırdan hedıye bır cıft kuş gelmış arkadaşa tamamıyle mukemmeller sıfırı kadar ok gıbı gelıp taban taklasını atıp yalnış olmasın ama gerçekten uc mınareden fazla gıden ve gıderkende kesınlıkle takla hıç bozmayan harıka bır guvercın şimdi kırpıldı yavru almayı duşunuyo bakalım ama yınde kuş kuştan ustun olabılıyor saygılar

..........

..........

S.a

Benim izlediğim en güzel kuş bir arkadaşımın dumanlısıydı. Bu arkadaşım taklacı kuştan vazgeçip filo uçucu kuş beslemeye başlamıştı, ama o dumanlıyı vermemiş. Hala o kuşların arasında tutardı. Kuş yükselmez her zaman alçak uçardı çok sık sefere gelirdi. sefere gelişide diğer kuşlar için yaptığı tahtaya kuyruk sürterek çıkardı. Birde bir miskim vardı oda tuğlaya çok yakın gelir çıkardı.

Birde dikkatimi ç ekti Herkes iyi kuşu makaslayıp damızlık yapıyo hem uçurup hem yavru baktırsanız daha iyi değilmi. Hem düzgün şekilde uçurulan kuş daha sağlıklı olur. Enerjisini bi şekilde harcaması gerekir yoksa ur veya değişik rahatsızlıklar oluşur. buBenim fikrim tabi.

Kuşun çok uçması konusunda bir kaç şey söylendi eklemek istiyorum. oyun kuşu o kadar uçarmı bilmiyorum ama benim bir kuşum rekoru 6saat 20 dakikaydı. Ama en az 5 saat uçardı. Odada oynayan kuştu ama havada fazla oynamazdı kalkınca oynar 5 saatte 3 sefer yada 5 sefer anca yapardı brde inerken oynardı. Çok oyun yapmazsa bir kuş yorulmadığından uçabilir. Diye tahmin ediyorum.

Erdekli krallar lakaplı arkadaş benim adım cemil,soyadımda hacıoğlu sende adını bağışlarsan sana nerden geçmiştir.Bu bende son damızlıklar öldü diyorsun o zaman bizim beslediklerimiz feleksiz değil mi yani,yoksa biz mi yanlış biliyoruz da 40 senedir kapımızdan ayırmıyoruz..bizleri bir aydınlatırsan sevinirim....Saygılarımla.....

..........

..........

S.A Arkadaşlar,Ben bendeki bilgileri sizlerle paylaşırken kimsenin adına da kuşuna da laf edemem.Yanlış anlaşılma oldu ise özür dilerim.Şimdi Erdekli arkadaş benim yaşım 42 doğdum doğalı da kapımızda kuş var.Bizde içinde doğduk büyüdük afedersin bokuna bastık olduk kuşçu.Şimdi Nihat Albay, bizlerin aile dostu bir insan hala fırsat oldukça da görüşürüz.Ben değil esas kuşçu babamdır.Bu kuşların çıkış yılı 1965 ise sende nasıl en kart erkek ölmüştür.Kaç yaşında ölmüştür diye bir soru geliyor insanın aklına,Ha tamam size geçen kuşlerın en kartı sende ölmüştür ise doğrudur.Yanlış anlamalara fırsat vermemek ve tartışma ortamı açmamak için bu kadarla yetiniyorum.Özür dilerim bir kez daha esas konunun özüne dönelim şimdi sene 1996 yılında gene şu an Eskişehir'de olan bir kuşçu ağabeyimizin kuşlarından olan bir dumanlı erkek uçurdum.Ankara/Sincan da sabah saat 8'de işbaşı yapıyordum kuşu atıyordum havaya akşam saat 4-4,5 iniyordu.Her 8-10 dakika da bir sefere geliyordu.En son kuşu gelincik boğdu.kuşlar ilk oyunlarını yavru-yumurta gördükten sonra açarlardı.Saygılarımla......

1990 yılındaki bizde olanların resimleri

Ekli dosyalar

• feleksizler.webp
    feleksizler.webp
    42.2 KB · Görüntüleme: 1,460
Bunlar da 2009 senesinin beyazları mahsus bıyıklıda koydum ki böylede çıkar bunlardan teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• beyazlar.webp
    beyazlar.webp
    31.9 KB · Görüntüleme: 1,087
ben bu güne kadar hic denk gelmedim o tür kuşa ama biraz bilgi verirseniz sevinirim :unlem:

..........

..........

Erdekten yazan güzel kardeşim aşağı yukarı aynı şeylerden bahsediyoruz.Bizdekiler Direkt olarak Nihat abiden geçmedir.Hatta şöyle bir şey anlatayım iyice anlaşılsın kendisi İstanbul'a gittikten sonra haber salmış bir tanıdık vasıtası ile bende kalmadı beyazlarımdan demiştir.Bizlerde kendisinin kuşlarından götürüp kendisine vermişizdir.Ama senin dediğin gibi 4-5 taklayla oynarlar fakat hedefe en iyi gelen oyun kuşlarıdır.Birde sefer sayıları yüksektir.Bizlerde terasa uçurduk zamanında ama altan gelip yapışanları olmadı.Şimdi sana yazmamda ki sizde bizde için değildir.Biz bazı dostlarımıza veriyoruz bu kuşlardan , ama sizin yaptığınız yorumu okuyan insanlar bizleri arayıp yaw abi sen feleksiz verdin bize ama erdekten biri çıkmış en kart erkek bizde öldü diyor.Sen kendini benim yerime koy biz bu sefer elimizdekini ispat etme durumuna düşüyoruz.Yolunuz düşerse bizlerde bekleriz....Saygılarımla.....

[..........

Erdekli arkadaş,her zaman beklerim.Önümüzdeki ay nasip olusa Antalya'ya Metin abinin oraya uğrayacam o zaman senin dayıları çekiştiririz.Sağlıcakla kalın.....

..........

S.A Arkadaslar..

Bugüne kadar seyretigim en iyi diyebilecegim oyun kusu !

Ortalama 2 saat ucan,5 ila 10 takla arasi oynan,yaklasik 6 - 8 direk arasi cikan fisekliyen,15 ila 25 arasi tam sefer yapan,300-400 m atis yapan,bazen askida kalarak konan bazende harmanliyarak konan GÖK idi.

Yaklasik 4,5 sene ayni oyunu bozmadan yapti.

Maasallah,ALLAH ömrünü uzatsin insaallah.

Geri