Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Dövüşkenkuş

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı

Çok değişkenlik gösteren bir kıyı kuşudur.Erkeği dişisinden daha büyüktür. Kısa,oldukça kalın ve hafif aşağıya doğru kıvrık bir gagası vardır.Bacakları uzun,yeşil, sarı,koyu sarı ya da turuncu-kırmızıdır.Uzun sayılabilecek boynunun üzerinde küçük ve zarif bir başa ve uzun bir gövdeye sahiptir.Yazın erkeği ibiği,geniş ve dik durabilen boyunluğu ile gözalıcı derecede d
esenlidir: siyah beyaz çizgili ya da damalı.kışın erkeği grimsidir ve başı beyazdır.Yazın dişisi koyu benekli, kışın daha düz ve daha krem-kahverengidir.Sonbaharda genci son derece zarif,siyah kahverengi telek ortaları ve üstteki parlak krem pul desenli kenarları ile oldukça düz desenlidir. Beyaz bir kanat çizgisi vardır ve kuyruksokumunun yanlarındaki büyük beyazlık U şekli oluşturur.


Habitatı
Genel olarak dövüşken kuşlar tatlı su bataklıkları ve nemli çayırlarda üreme göstermektedirler. Çıplak tundraların şiddetli hava etkisinde kalan bölgelerine nazaran bu tip yerler onların korunmasını ve saklanmasını sağlamaktadır. Sığ su kıyıları ve hafif engebeli bataklıkları tercih ederler. Yağışlı alanlar bunlar için oldukça zengin gıda kaynağı sağlamaktadır. Höyük ve yamaç kenarlarını bir araya toplanmak ve diğer erkek bireylere gösteriş yapmak için kullanırlar. Sazlık ve bodur bitkilerden oluşmuş kuru alanlar yuva kurdukları yerlerdir. Sulak alanlardaki kırsal bölgelerin otlatılması sonucu Dövüşken kuşların üreme alanları tahrip edilmektedir. Üreme dönemleri dışında kuşlar daha geniş bir alan yelpazesine sahiptirler. Kuru otlaklar, deniz kıyıları ve gelgit sahalarını pek tercih etmezler. İngiltere ve İskandinavya’dan Pasifik’e kadar Avrupa ve Asya'da üremektedir. Avrupa'da serin ılıman bölgelerde bulunan, ancak Rusya boyunca yayılan bir Arktik (Kutup) türüdür.




Yayılışı

Kuzeybatı ve Kuzey Avrupa, Sibirya üzerinden Chukotskiy Yarımadası ve Okhotsk denizine kadar uzanan bir alanda yol alırlar. Batı Avrupa'dan kışlamak için Akdeniz'e oradan da, Orta Doğu aracılığı ile Afrika Sahra Altına, Hint Yarım Adası, Güneydoğu Asya, Büyük Sundas ve Filipinlere kadar yayılım göstermektedir.




Beslenme

Dövüşken kuş, sürekli yürüyerek, hareket halinde ve gagasıyla bataklık kıyılarını karıştırarak beslenir. Doğu Afrika'da tuzlu göllerde sıklıkla bir kumkuşu gibi yüzerek yüzeydeki öğeleri toplarlar. Gündüz beslendiği gibi geceleri de beslenirler. Dövüşken kuş beslenirken sıklıkla arka tüylerini kabartır. Bu tarz davranış Çamurçulluğu tarafından da sergilenmektedir. Üreme süresi esnasında, böcekler, su böcekleri ve larvaları ile beslenirler. Göç sırasında ve kış aylarında ise, yine böcekler, sinekler, kabuklular, örümcekler, yumuşakçalar, solucanlar, kurbağalar, küçük balıklar, pirinç ve diğer tohumlar, ot ve su bitkileri tohumları ve hatta çekirgelerle beslendiği gözlemlenmiştir. İtalya'da göç sırasında yapılan gözlemlere bakılırsa, bu kuşlar her mola yerinde, bölgeye göre besin tiplerini değiştirmekteler. Yeşil su bitki parçacıkları, dökülen mısır ve pirinç taneleri, bulunan böcekler ve sinekler, bölgeye has olan ziyaferleri de değerlendirmektedirler.
Her ne kadar böcekçi bir tür olduğu bilinse de bazı bitkiler ve sumercimeklerini de afiyetle yerler.




Biyolojisi

Bataklık ve sulak çayırlarda ürer. Erkekler geleneksel kur alanlarında toplanarak dövüş gösterileri yaparlar. Üreme mevsiminde erkek bireyler çok farklı şekillerde görülebilirler. Dişileri etkilemek için erkek bireyler arasında kıyasıya mücadeleler gerçekleşmektedir. Üç tip erkek birey vardır. Dişiler birden fazla erkekle çiftleşe bilirler, yavruların bakımı anneye ait olmaktadır. Ot yaprakları ve saplarını kullanarak yuvayı sığ yerlere yapar. Uzun bataklık bitkilerinin bulunduğu alanlarda yuva yaparak gizlenebilirler. Dişiler yuvayı yalnız başına kurar ve kuluçka süresini de kendileri üstlenirler. Yumurtalar biraz parlak, yeşil veya zeytinyağı renginde, üzerinde de koyu lekeler bulunmaktadır. Dört adet yumurta yapar. Her bir yumurta yaklaşık olarak 44 X 31 mm boyutunda, 21g ağırlığında ve bunun %5’lik kısmını kabuğu oluşturmaktadır. Kuluçka yalnız dişi tarafından üstlenmektedir. Çıkım yaklaşık 20 – 23 gün sonra gerçekleşmektedir. Yavrular üzeri siyah çizgili lekeler bulunan açık kahvemsi, deve tüyü rnegindedir. Üzerlerinde bulunan siyah lekelerin uç kısımları buz beyazı renklerini de taşırlar. Yavrular yumurta çıkımından kısa bir süre sonra kendileri beslene bilmektedirler. Küçük omurgasızlar, kurtlar, sinekler ve böceklerle beslenirler. Kuzgunlara, martılara ve diğer yırtıcılara yem olabilmektedirler. Aşırı otlatma yavruların saklanma imkanını ortadan kaldırmakta ve böylece yırtıcılar için açık hedef olmalarına sebep olmaktadır.
İzlem ve gözlemler sonucunda yuvalarını taban seviyesine kazarak yaptıkları görülmüştür. Ancak bu yuva sadece dişi tarafından düzenlenmektedir. Erkekler bir den fazla dişi ile eşleşe bilirler. Çok eşlilik (polygynous) söz konusudur.




Göçü

Dövüşken kuş göçmen bir türdür. Kuzey Avrasya'nın soğuk bölgelerindeki sulak alanlarda üreyen, başta Afrika olmak üzeri kuzeydeki tropik bölgelerde kışlayan bir türdür. Göç esnasında yaklaşık 30.000 km’lik bir yolculuk yapmaktadır. Göç konusunda son derece büyük sürüler halinde seyretmektedir. Bu sürüler yüzlerce veya binlerce bireyden oluşabilmektedir.









Davranışları

Bu tuhaf kuşun birçok değişik özelliği vardır.Erkekleri belirli yerlerde( kur arenaları) göstermelik dövüşler düzenlerler.Bu arenalarda, Nisan ortasından Mayıs ayına kadar çeşitli gösteriler düzenlenir.Bu kur dövüşlerinin seyri, derin incelemelere rağmen henüz tamamen çözülememiştir.

Bu arenalarda öncelikle territoral erkekler , küçük bölgelerini savunmak üzere ve periphere erkekler ki bunlar da zaman içinde territoral davranışlar göstermeye başlarlar ,görünürler.Bu arada territoral ve agresif davranış göstermeyen satelit erkekler de arenada görünürler.Territoral erkeklerin hareketli ve şiddetli kavgalarına sabahın erken saatlerinde dişilerin arenalar etrafında görünmesiyle ve değişik erkekleri baştan çıkarmaya başlamaları ile rastlanır.Satelik erkekler de periphere erkekler gibi değişik birçok arenayı ziyaret ederler Territoral erkekler ,Satelit erkeklerin varliğina ,dişilerin onların varlığında ,dişilerin kendileriyle daha fazla çiftleşmeye yanaştıkları için tahammül ederler.Bu arada satelit erkekler de ,dişilerle çiftleşme şansı bulur.Böylece yalnız bir kur alanını değil,göç yolu boyunca birçok etabı içeren değişik,komplike bir sosyal yaşam sergilerler.

Bu kur davranışları ile bağlantılı olarak özellikle erkeklerde değişik kıyafetler görülür.Arenalarda dövüşen Mezgeldekler ve orman tavukları gibi,dövüşken kuşun da erkeği,dişiye göre belirgin bir şekilde daha büyüktür. Nisan sonundan Haziran başına kadar territoral erkeklerin yüzleri dikkat çekici renge bürünür ve siğillerle kaplanır .Bu arada başı ve boynunun etrafında dikkat çekici renk ve görünümde, abartılı peruklara benzeyen tüyler çıkar.Bu tüylerin renginden erkeklerin rolleri de anlaşılabilir,dikkat çekici renklere sahip olanlar territoral erkekler,beyaz renkli ve daha az dikkat çekici olanlar satelit erkeklerdir.Daha küçük olan dişilerde bu tür evlilik kıyafeti görülmezse de,sırt ve yan taraflarında bantlar ve siyah tüyler görülür.Yumurtlama ve kuluçka döneminde bir eşleşme olmamaktadır,dişiler tek başlarına kuluçkaya yatarlar ve yavrular ile ilgilenirler.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler