Eski Urfa Oyun Kuşları

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan donuk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 69
  • Görüntüleme Görüntüleme 32K

donuk

Üye
Katılım
13 Ocak 2011
Mesajlar
61
Tepkime puanı
0
Yaş
42
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Gökhan Gün
Meslek
otomotiv
Şehir
İstanbul-I (Avrupa)
İlgi Alanı
Kediler
konu başlığında belirttiğim gibi burda eski urfa oyun kuşlarını bilen değerli büyüklerimin bilgilerini bizimle paylaşmasını isterim... bu kuşların fiziksel özellikleri (kafa yapıları göz renkleri göğüs yapıları telekleri ) gibi ayrıca bu kuşların uçum özellikleri ne kadar uçtukları fişek tarzları takla sayıları kaç mtre oynadıkları gibi.. özellikle bu siteye üye olduğum günden beri yorumlarını takip ettiğim değerli büyüğümüz CEVDET ÖZBAYER in yorumlarını ve bize anlatacaklarını merakla bekliyorum şimdiden herkese teşekkürlerimi sunuyorum...
 
özellikle 1960 lı ve 1970 li yılardaki bu kuşların özellikleri ...
 
Nerden başlayım ???????
Şimdilerde değilde bir-iki sene öncesinde moda olan sayim ustanın beslediği kuşlardan veya sayim ustaya konyadan motorcu ahmetin getirdiği 15 kuyruk silik araplardan başlıyayım.

1) Sayim ustanın beslediği kuşların kökünde Urfalı Gadonun, Bizim gökkirli Urfalılarında çakmaklı dedikleri,bizim takgalı,Urfalılarında Kepezli,şimdilerdede arka tepeli denilen kuşlardan var.

2)Bu kuşları rahmetli Urfalı Mağdur Ankaraya getirmişti,bu kuşlar 60.lı-70.li yıllarda rahmetli Çubuklu Fuat çoğaltıp,kuşların kendi adıyla anılmasını sağlayıp sevdiği arkadaşlarınada vermişti.

3) Ankara'ya 70.li yıllardan sonra gelenler,veya sonradan kuşçuluğa başlayanlar sadece duyduklarını görüp biliyorlarmış gibi başkalarına anlatıyorlar,bunlardan hiçbiri rahmetli maduru tarif et desek birsürü masal anlatır.

4) Ankara'lı eski kuşçulardan şimdilerde hayatta olanların eneskisi (90 yaşını devirmiş olabilir) Allah uzun ömürler versin K.ören Aktepe'de oturan Zabita Mehmet Abimizdir,bu kuşları eğer hatırlarsa kendisi anlatabilir.
Bundan sonra eski kuşçulardan Akdereli Kel Turan'da bilir,Celal Atik'in oğlu Fahrettin Atik'te bilir,artık yaş ilerledikce bende bir çok ismi unutur oldum,kimler hayatta,kimler rahmetli oldu bilemiyorum,haaa birde hayatta olan Mühyeli inekci Muharrem abimiz sağlığı bozuktu,düzeldiyse o hatırlıya bilir.
Birde hayatta olan eski kuşçulardan Sakalardaki Ardiyeci Yılmaz ağabimiz hatırlıyabilir,benim başka aklıma gelen Ankaralı eski kuşçulardan hayattakiler bu kadar,hatırlayanlar varsa yazarlarsa iyi olur.

5)Bu kuşların ( Çubuklu rahmetli Fuat'ın) kırıklarının kırıklarından enson 80.li yılların sonunda Hasköy 4.yolda Zekeriya ustada bahçede uçarken görmüştüm,adama rahat bir kuş uçutturmadılar,kaçkere kuşlarını çaldılar bilmiyorum.

Devam edecek,ölmeden bende bildiklerimi anlatayım.
 
cevdet amca verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkür ederim yazında belirttiğin gibi urfalı mağdur amcayı bende duydum zamanın da urfadaki çardaklı kahveyi işletiyormuş çırağıda o zamanlar ali amcaymış (DEKORA ALİ)urfa ziyaretimde bunu ali amca söyledi mağdur emmi ustamdı diye ali amca şu anda bildiğim kadarıyla 80 yaşının üstünde allah uzun ömürler versin ona değerli bi ustamız oda sizin anlattığınız gibi urfadan 60 lı ve 70 li yıllarda ankaraya sivasa ve erzuruma çok kuş gittiğini söylüyor bunların en çoğuda ankaraya gitti diyor sivasta değerli büyuklerim nadir şirvan (gakko nadir) apili abi hayati abi ve ismini yazmakla bitiremiyeceğim diğer büyüklerim anlatırlar hep 60 lı yıllarda sivasa gelen urfa kuşlarını şimdiki gibi açık gökler olmadığını koyu gökler olduğunu göğüslerinin mor olduğunu bu özellik dumanlılardada sabuni(boz) lardada var tabi o kuşların efsane olduğunu anlatırlar ve sivasın yerli sarı göz dişileriyle urfanın erkeklerinin çok iyi uyum sağladıklarını ve altlarından çok iyi yavrular uçurduklarını söylüyorlar ama artık o kuşlarda kalmadığını da söylüyorlar ben urfaya gittiğimde bu kuşlardan göremedim kümes ziyaretlerimde eski diye tabir ettiğimiz kuşlardan yok urfada .ama sivasta bu kuşların sivas kuşuyla kırılmış olanlarından var çokta sesli ve dayanıklı kuşlar bi okadarda yerde güzel kuşlar tahmin ediyorum bu kuşlardan yani kırıklarından veya öze yakın urfa kuşlarından ankarada da vardır ..cevdet amca senin kuşlarının resimlerine bakınca bunu hissettim o kuşlarda var zaten kendinde söyledin GADO kirliler (çakmaklılar giriyor diye) bide tabi beyazların nerde o eski urfada uçan anlattıkları beyazlar .. cevdet amca sivastan NADİR abi (GAKKO NADİR) ANLATIR HEP NADİR ABİNİN BABASI KADİR AMCA 1950 li yıllarda urfada çardaklı kahvenin üstünde MAĞDUR EMMİNİN uçurduğu KADİR amcanın izlediği arap aynalı erkeği.. kadir amca dermiş ozaman olum hayallerimdeki kuşu urfada mağdur emmide izledim diye arap aynalı erkek ..... tekrar değerli yorumlarını bekliyoruz cevdet amca ve bu konuda biligisi olan değerli büyüklerim sizlerinde değerli yorumlarınızı bekliyorummm
 
birde cevdet amcacım bu kuşların onlarla benzerliği varmı...
 

Ekli dosyalar

  • 043.JPG
    043.JPG
    219.7 KB · Görüntüleme: 5,181
  • büyük erkek (2).webp
    büyük erkek (2).webp
    123.9 KB · Görüntüleme: 8,150
  • 014.webp
    014.webp
    183.7 KB · Görüntüleme: 8,554
  • 020.webp
    020.webp
    135 KB · Görüntüleme: 7,877
urfada bırakın urfa kuşunu normal oyunkuşu kaldımı ki

geçende adanaya gitçektim terminalde otoüsü beklerken bi urfalı arkadaşla tanışma fırsatım oldu
bursada askermiş askerliği bitmiş urfaya dönüyomuş aynı otobüsü bekliyoduk
muhabet kuş muhabbetine geldi. o arkadaşta kuşcuymuş
ne besliyosun diye sordum. yer kuşu şebab bakıyorum dedi
niye dedim oyunkuşu beslemiyosun aldığım çevaba cok şaşırdım
varda bizmi beslemiyoruz abi dedi,

yav dedim urfada oyunkuşu olmazmı dedim
yok abi bitti tükendi dedi
cok az kişi oyunkuşu bakıyor dedi o kuşlara da güvenilmez dedi
gercekten acı bi durum

ben arkadaşın anlattıklarını birebir yazdım onun yalancısıyım
saygılarımla
 
Açık mavi,Çakmaklı mor gögüslü,armut kafa olanları vardı. Acayip kuşlar çıkar bunlardan. Kümes ziyaretlerimde Arap ve Nuhudi(kahverengi) renklerinde de zamanında süper baş kuşları uçurmuş olanlar var. Şu an Türkiye'de eskiye nazaran az kalmış bunlar.
Tam Hakiki Urfa-Mardin kuşunu bulsan zaten kümes boşaltırız.
 
s.a konu daha tazeyken cevdet amcaya sorum olacak eskiden şeref ağanın komşusuymuş ismail diye bir abimiz 55 yaşlarında şeref ağanın kuşlarından var tanıyor olabilirmisiniz çok değerli beyefendi bi abi kuş tüccarı değil reklamıda sevmez çok kapı gezdim meşhurları felan hep fasa fiso benim kuşum 5-10 bin tl hep masabaşı ama bu abi harbi kendinden önce kuşu konuşuyo havada
 
s.a konu daha tazeyken cevdet amcaya sorum olacak eskiden şeref ağanın komşusuymuş ismail diye bir abimiz 55 yaşlarında şeref ağanın kuşlarından var tanıyor olabilirmisiniz çok değerli beyefendi bi abi kuş tüccarı değil reklamıda sevmez çok kapı gezdim meşhurları felan hep fasa fiso benim kuşum 5-10 bin tl hep masabaşı ama bu abi harbi kendinden önce kuşu konuşuyo havada
 
6) 60.lı yılların sonunda veya 70.li yılların başında tarihini tam olarak hatırlamıyorum,Konyalı motorcu Ahmet Abi (rahmetli oldu) motosiklet tamircisi, iyi oyun kuşu görmek için Eski Urfa'da çardaklı kahveye gider oturur (burada süper kaçak çay içersiniz insanın ağzını burar)hoşbeş,muabbetinden sonra rahmetli konyadan geldiğini ve iyi oyun kuşuna meraklı olduğunu uçuran varsa seyretmek istediğini,satmak isteyen varsada almak istediğini anlatır, herne hikmetse hiç kimse ahmet ustayı evine götürmek istemez,tabi öğleden sonra kahve dolmaya başlar,herkes konyadan misafir geldiğini ve kuş görmek istediğini öğrenmiştir artık.

7) İsmini unuttum,adamın birisi ahmet ustayı evine davet eder ve kalkıp adamın evine giderler,eski urfa evlerinin bahçe duvarları 3m. yüksekliğinde ve kuşlarda bu avludaki kümeslerde dururlardı.
Urfalı evsahibi ve Ahmet usta bahçe kapısından içeri girerler, kapının sol tarafında duvara yaslanmış bir mobilet marka motosiklet durmaktadır,meslek icabı ahmet usta bu neyin nesi diye sorar,evsahibide bozuk olduğunu ve urfada kimsenin tamir edemediğini anlatır.
Evsahibi kümesi açar ve avluya araplar çıkar,ahmet usta bir çifttine talip olur ama evsahibi satılık olmadıklarını söyler,çay,kahve muabbet derken kalkarlar, Ahmet usta adama dönüp bu motosikleti çalıştırırsam bu araplardan bana birçift verirmisin der,adam bütün urfa bunu çalıştıramadı sen nerden çalıştıracaksın der, Ahmet usta müsade alıp motoru inceler ve çalıştıracağını söyleyip adamdan birçift sözü alır.

8) Eskiden şimdiki gibi telefon yoktu,urfalı ve ahmet usta dönüş yolunda PTT binasına uğrayıp Konyaya telefon bağlatırlar ve ahmet usta kalfasına parça siparişlerini verip hemen gönderilmesini ister.
İki veya üç gün sonra parçalar gelir,ahmet usta motoru çalıştırıp sahibine teslim eder,buna mukabil urfalıda ahmet ustaya birçift 15 kuyruk arap yavru hediye eder.
Yavrular büyür ve tüyden çıkarlar,yanlız yavruların ikiside dişi çıkmıştır,ahmet usta bu dişileri kendi kuşlarına çaprazlama yapar,çıkan yavrular sesli soluklu,bol seferli yere 1 ila 1,5 metre kalıp 20-25 metre oynayan kuşlardır.

9) Kuşların oynadığın duyan Ankaralı eski kuşçular konyayı kapı komşusu gibi habire ziyaret etmeye,kuşları seyretmeye gidip gelirler,bunlardan biride bizim kel Turan,Zabıta Kemal abi rahmetli oldu, yenidoğanlı bayram abi rahmetli oldu,neyse uzatmayayım,aradan nekadar zaman geçti bilmiyorum,motorcu ahmet,Ankara -Ulusta bir devlet dairesinde odacı olarak işe başlar, merak bu ya ulusla ismetpaşa arası yayan 5 dakika,zaten arabada yokya, ismetpaşada saim usta,pire mehmet,tatar sabri ve yukarıda Bentderesinin hızlı kabadayılarından arnavut Haşim,altındağlı kürtler ayrı,çünkü onlar karşı tepede kuş uçururlardı.

10) Motorcu ahmet usta,rahmetl,saim ustaya bir çift arap yavru hediye eder ve oturup seyrederler,bizde yaşımız onlardan küçük olduğu için pire mehmetin evinin oradan kuş seyrederdik.
Şimdi Saim ustacılar hemen hoplıyacaklar ama eskilerin çoğu bunu bilir,o zamanlar saim usta ikinci sınıf bir kuşçuydu,çünkü Arnavut Haşim ağa urfadan gelen bir beyaz erkek uçuruyorduki akıllara zarar,bütün Ankara bu kuşu seyretmeye doyamazdı.

11) Şimdilerde Gülhane hastanesinin olduğu yerler tamamıyla askeriyeydi,ve şehirlerarası otobüsler buradan kalkardı,terminalde iki adet kuşçu vardı,birisi rahmetli Akın ( terminaldeki benzinistasyonu anlarındı) diğeride en baştaki Urfacesur garaj yazıhanesi ve üzerinde kuş kümesleri,tabi sahibide rahmetli garajcı süleyman abi.
rahmetli Urfalı gado,rahmetli Mağdur,rahmetli kör Ali daha ismini sayamadığım birsürü urfalı kuşçu burada konaklar ve cebeci dörtyoldaki urfalı keşküşün (rahmetli) işlettiği kuşçular kahvesine giderlerdi,heygidi günler hey.

12) O'zamanlar Ankara'nın nufusu kaçkişiydi bilemem ama keşküşün kahvesine ankaranın enhızlı kuşçuları haftasonu toplanır çok hızlı sohbetler yapılırdı,tabi o zamanlarda herkes birbirini tanır saygı ve sevgi gösterirdi,yaşı büyük olanların oturdukları sandalye ve küşeler bile saygı görürdü.

Not: Ben enson 1986 yılında Urfadaydım ondan sonrada Urfaya gitmek kısmet olmadı,daha sonraki yıllarda urfalı hallo (dekoracı halil) ve urfalı Hacı ile soran dostlara selam gönderirdim.
 
Cevdet ağabey,senin anılarını dinlediğimde çok eskilere gidiyorum.Nefes almadan yazılarını okuyorum.Dörtyol,rahmetli keşküş'ün dükkanı,kel turan'ın dükkanı,gözümün önünden gitmiyor.Senden nacizane ricam,anılarını sık sık yaz.Biz de zevkle okuyalım.Bu vesileyle bende bir anımı anlatayım.Keşküş'ün dükkanının tam karşısında ismini hatırlayamadığım bir urfalı kuş satıcısının dükkanı vardı.Tel örgünün arkasında yeni geldiği belli olan muhteşem araplar duruyordu.Gördüğümde ilk aklımdan geçen parası ne olursa olsun bunları almaktı.Urfalıya sorduğumda o kuşların İnci Babaya urfadan geldiğini,satılık olmadığını söylemişti.O kuşların görüntüsü hala aklımdan çıkmıyor.Muhteşem kuşlardı.Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
 
cevdet amcacım öncelikle ölen değerli büyüklerimize allahtan rahmet hastalarımızada şifa diliyorum...cevdet amca verdiğin değerli bilgilere tşekkür ediyorum ..şimdi burda değerli büyüğüm NADİR ŞİRVAN(gakko nadir) in urfa kuşları ile ilgili anlattıklarını yazacam..1960 lı ve 70 li yıllarda sivasa gelen urfa kuşlarının her renkte olduğunu gök (mavi) dunuk (dumanlı) karala (çakmaklı) kızıl (boz) beyaz arap gibi renklerin olduğunu birde çapar (ala) ağırlıkta bu renklerin olduğunu söylüyor bu kuşların mavi dumanlı sabuni lerin göğüslerinin mor (ispirto) gibi olduğunu bu kuşların iri göğüslü ve iri kafalı sallı kuşlar olduğunu söylüyor .. yakışıklı yerde de güzellerdi diyor kendisi.. bu kuşların uçum özelliklerine gelince bu kuşlardan 8 ila 11 saat arasında uçanların olduğunu saat te bir başa (sefere) geldiğini ancak bu kuşlardan 3 ila 4 saat arasında uçanlarında olduğunu bu kuşları 18 ile 20 sefer yaptığını yere 2 ila 3 mt kaldıklarını erkeklerin 4 ila 6 takla dişilerin 7ila 10 takla oynadıklarını ve bu kuşların çok kuvvetli sesli olduklarını teknik kuş olduklarını söylüyo. açık uçtuklarını gezmelerini ve erkeklerinin biraz alçak dişilerinin orta hava uçtuklarını yerlerine çok hakim kuş olduklarını anlatıyor..bu yazdığım kuşlar eke kuşlar tabiki yavru görmüş kuşlarr.. siz ve sizin gibi değerli büyüklerimizin bilgilerini bekliyoruz ... burdann tüm islam alemine hayırlı cumalar olsun ...
 
10 yıl önceki araştırmalarımda Mardin-Urfa ırkının haslarının Kerkük Türkmen Köyleri ve Suriye sınır illerinde de var. oldugu yönündey.Atalarımız zamanında dagılmış bunlar.Zaten hepsi aynı bölge,il denilebilir. Amerika cetvelle suni sınır oluşturmuş.
Günümüzde de var bu kuşlardan. Urfa ilçeleri,köylerinde,Mardin köyleri,Suriye sınır ilçelerinde. Viranşehir,Harran,Ceylanpınar vb.
2-3 yıl önce televizyonda bir programın sonuna denk geldim. Program Urfa'nın bir köyünde baş kuşlarını gösteriyordu. Mavi,çakmaklı,sabuniler. Odada bir tanesini elden bıraktık kafayı kaldırdı taklaları şakır şakır bastı. Sipker diger kuşlarda böyle yapar mı dedi onları uçurmadık,sökük degil dedi. Uçursak böyle olur dedi. Bunlar bildigin urfa mavi,çakmaklı(morlu gögüs), sabunileriydi. Programın sonunu yakaladıgım için neresi oldugunu ögrenemedim.
Urfa damarları 2 tür. Biri 3-4 saat civarı digeri 7-8 saat civarı uçar Urfa'da 10 saat uçar kendi iklimi,memleketinde.
Bir de sabuninin kahverengi gögüslüleri de var müthiş baş kuşları çıkıyor.
Benim yaşım 31-32 araştırmalarım bu yönde. Batı'ya gelen şeyler bozuluyor,çalınıyor. Kökenden kopan şeyler yozlaşıyor. Büyükşehirlerde adam banka soyuyor kümesi nasıl koruyacaksın.Zaten büyükşehirlerde apartman bodrumları kümes olmuş.
Bırakalım da kuşlar kökenlerinde kalsın.
Geçmişimizi bilelim ama Bir de bugüne ve gelecegimize bakalım.
 
ince memed' Alıntı:
Cevdet ağabey,senin anılarını dinlediğimde çok eskilere gidiyorum.Nefes almadan yazılarını okuyorum.Dörtyol,rahmetli keşküş'ün dükkanı,kel turan'ın dükkanı,gözümün önünden gitmiyor.Senden nacizane ricam,anılarını sık sık yaz.Biz de zevkle okuyalım.Bu vesileyle bende bir anımı anlatayım.Keşküş'ün dükkanının tam karşısında ismini hatırlayamadığım bir urfalı kuş satıcısının dükkanı vardı.Tel örgünün arkasında yeni geldiği belli olan muhteşem araplar duruyordu.Gördüğümde ilk aklımdan geçen parası ne olursa olsun bunları almaktı.Urfalıya sorduğumda o kuşların İnci Babaya urfadan geldiğini,satılık olmadığını söylemişti.O kuşların görüntüsü hala aklımdan çıkmıyor.Muhteşem kuşlardı.Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

s a urfalı diye bahsettiginiz URFALI HELLO dur urfadan o yıllarda çok kuslar getirmişti
 
Maşalalh Cevdet abi onca yıl geçmesine rağmen sanki dün gibi hatırlayıp tane tane yazıp anlatarak bu güzel bilgilendirmeyi bizlere sunduğun için sonsuz teşekkürler abi.Son zamanlarda Saim ustanın kuşları söyle oynar böyle oynar krallar diye bir çok yerde duymuşluğum oluyordu ve biz ufaklarda ister istemez görmediğimiz için merakla dinliyorduk nerden gelmiş nasıllarmış gibi böyle güzel bilgilendirmeyi bizlere sunduğun için çok teşekkür ederim Cevdet abi...
 
Çok faydalı ve güzel konular. Araştırmacı arkadaşların katılımını bekleriz...
Geçmiş bilgilerimiz ve Özellikle bugünkü kuşlar üzerine görüşlerimizi paylaşalım.
 
gelgel1900' Alıntı:
Aşagıdaki linkin tamamını okuyunuz. Çok güzel paylaşımlar var..

http://www.guvercinbirligi.com/tgybforu ... f=2&t=2731

Evet bu kuşlar orjinal Mardin kuşları,bazı mardinliler bunlara şalvarlıda derler.

1970 yılında aydınlıkevler çağrı sokakta rahmetli mardinli beşir ağabide bu kuşlardan oldukca çoktu,çok uçmaları genellikle kuşların genetikleriyle alakalı,ben iki direkten fazla oynayanını görmedim,ama herrengini gördüm.
Rahmetli Beşir ağabi Ankarada birçok kişinin bankacı Faruk diye tanıdığı Faruk Yücesoyun babasıdır,faruk o zamanlar kuş beslemez ve kuşlarada hiç bakmazdı,babası rahmetli olunca Faruk kuştan anlamadığı için bu güzelim kuşları hep dağıttı,hatta gülverenli Ünala bu kuşlardan verip çorumçıplağı kuşlar alıp balkonda beslemeye başlamıştı.
Şimdilerde Faruk ne basliyor bilmiyorum,işi rast gelsin.

Mardinin bu orjinal şalvarlılarından itfaiye meydanında oturan rahmetli Vehbi abidede vardı,ama ondada çok büyük oynayanını görmedim,yanlız iyibir mavikuyrak cigalı erkeği çok iyi oynuyordu,o kuşun yüzünden Vehbi ağabinin kümesini götürdüler.
 
donuk' Alıntı:
birde cevdet amcacım bu kuşların onlarla benzerliği varmı...
Alıntı yaptım ama kuş resimleri çıkmadı,kusura bakmayın.

Kusurabakmayın ama yukarıdaki kuşların orjinal Urfa kuşlarıyla hiç alakaları yok,resimdeki kuşlar enaz 50 kere kırılmış urfa kuşları olabilir,kuşların biraz gözleri,birazda ayakları urfa kuşunu andırıyor.

1970 yılına kadar Urfada urfa kuşu oldukca fazlaydı,1970 yıllarında urfaya bizim ve urfanın eski kuşçularınında söylediği gibi KÜVEYT kuşları gelmeye başladı,yani göğüsleri kırmızı kürenk ve miski kuşlar,bu kuşlar iri yapıları ve kınalı oluşlarıyla albenileri çok olan kuşlar bu kuşların orjinallerinde kesinlikle kuyrak ve ciga (perçem ) olmaz, Iraklılar ve Küveytliler kuyruğunda beyaz olan kuşlara kırma veya ala derlerdi .

Kuştan fazla anlamayan bu işi sadece parakazanmak için yapan urfalılar bu kuşları üretip satmaya başladılar,adamlara uçurunda bir bakalım dediğimizde para uçarmı lo derlerdi,çıkan yavruyu kırpar avluda gezdirirlerdi.
Kuştan anlayan bazı urfalı kuşçular bu küveyt kuşlarını orjinal urfa kuşlarına kırarak,kuşlara kuyrak,ciga ve kepez (takka) takmayı başarıp ŞanlıUrfada güvercin modasını belirlemeye ve çok büyük paralara kuş satmaya başladılar.
TABİKİ GERÇEK, ORJİNAL URFA KUŞLARINIDA BU ARADA KATLETMEYİ BAŞARIP NESLİNİN KÖKÜNE KİBRİT SUYU EKTİLER.

ŞANLIURFA'yı bilemem ama belki bu işin meraklısı başka şehirlerde yaşayan Urfalılarda belki vardır ?
Zaten eveldende urfanın içerisinde başalan kuşu pek uçurmazlardı,genellikle zengin urfalılar bağ evlerinde kuş uçururlardı.
Şimdilerde urfanın köy ağalarında ve bazı köylerinde eski kuşlardan olduğunu söylüyorlar,benim yaşım ve sağlığım yerinde olsa illaki gider gezerdim,artık geçti,belki meraklı gençlerin içinden gidenler olur.
 
Bence de ilk sayfadaki kuşların URFAY'LA bir ilgisi yok. Kırılmış kuşlaR olabilir
 
5 sayfanın TÜMÜNÜ okuyunuz arada ilgisiz kavgalar da var. Orada başka fotograflar da vardı ama kaybolmuş.

http://www.guvercinbirligi.com/tgybforu ... f=2&t=2731
 
cevdet amca kıymet verip değerli vaktini bu konuya ayırdığın için teşekkür ederim... ewet resmini attığım bu kuşların bi başı 60 lı yıllardaki urfa kuşları ama bi başıda sivas kuşları ama o zamandan bu zamana hangisinin kanı ağır gelirde ne tarafa benzer bilemiyorum. seninde dediğin gibi cevdet amca bizde urfa da köy ağalarında ve eski meraklılarda eski urfa kuşlarından olduğunu duyduk ama urfa ziyaretlerimizde bu kuşlardan hiç göremedik bağ evlerine gittik araplar ve dumanlılar gördüm ama bu kuşlar anlattığınuız kuşlara benzemiyor dayanıksız kuşlar.. ve şu anda urfada doktor olarak görev yapan değerli bi dostum var ŞENOL TURAN oda zaman buldukça kuşçulara ziyaret yapıyor.. oda gördüklerini buraya aktarırsa sevinirim.benim urfa ziyaretimde tanıdığım İMAM abi var değerli bi büyüğüm aslen elazığlı ama uzun bi zaman dır urfada ikamet ediyor meraklı ve uçurucu bi abim..yanlız oda en son 1999-2000 yıllarında oyun kuşlarının urfadan gittiğini herkesin şebab güvercine döndüğünü anlatıyor..ama genede varsa onu bilemeyiz benim bildiklerim bu kadar..herkese hayırlı günler dilerim..
 
bu kuşlardan kimde eski fotoraflar varsa burda yayınlamasını isterim... herkes bu değerli kuşların nasıl olduğunu görmüş olur en azından..
 
sevgili Gökhan kardeşim KUŞLARIN GÜZEL güle güle besle. urfa kuş'ta bir kaynaktır kolay kolay bitmez, bir gün veya iki gün urfada gezmekle kuş görülmez. orda iki hafta kaldığın taktirde nerde kuş var hemen haber gelir ve kuşta görürsün buna emin ol .tabi kimse bu kadar süre burda kalmadığı için bir şey göremez .
 
öncelikle iyi dileklerin için TEŞEKKÜR ederim nihat abi.. tabiki dediğin gibi urfa kuşta bi kaynak ama benim demek istediğim o bahsedilen eski urfa kuşları kalmamış yoksa tabiki urfada iyi kuş vardır olabilirr benim demek istediğim oydu ..saygılar
 
1960 ve 1970 yılları arasındaki veya daha eski tarihlerde kırılmamış hakiki Şanlıurfa kuşlarında kesinlikle bozuk göz olmaz,ben hiç gözü bozuk hakiki urfa kuşuna rastlamadım, benim gözleri bozuk diye tarif ettiğimiz kuşlar Küveyt kuşlarının göz renkleridir,yani nar gözlü olan kuşlar.

Hakiki Urfa bozlarının göz renkleri kendi renkleri gibi olur,yani boz ve bozkirli (kürenk ve miski) kuşların göz rengi kemik rengindedir,veya insanlardaki gibi ela veya yeşil renk.
Tırnak renkleri; dipleri sütlükahve,uçkısımlarıda kemik renginde olur,Gaga rengi;ucu açık kahve dibi kemik renginde olur, bu renklerin değişik olmaları durumunda illaki bu kuşların kanlarında başkabir renk kuşu kanı var demektir.
Boz ve bozkirli kuşların elifleri kesinlikle kahverenginde olur,bu renklerin koyulaşması durumunda kuşların kanında mavi veya çakmaklı var demektir.
Hakiki kırılmamış Urfa boz ve bozkirli renkteki kuşların göğüslerinde kesinlikle kına olmaz,aynı kanarya sarısı renginde göğüslerinde hafif bir sarılık olur,eğer bu renk sarı yerine koyu,kirli bir renkse illaki bu kuşların kanında mavi ve çakmaklı var demektir.
Boz ve bozkirli kuşların renkleri oldukca acık olur,kafa renkleri kemik renginde,iki kanadını ayırın,kafadan aşağı kuyruğunun ucuna kadar hep aynı renktir,hatta kuyruğunun ucunu avucunuzun içine alırsanız,bu kuşun kuyrakmı düzmü olduğunu anlayamazlar bile.
Bozkirli kuşların benekleride koyu kahve renginde ve tane tanedir,kesinlikle orjinal bozkirli kuşların sırt kısmı kaplama olmaz,eğer sırtları kaplamaysa illaki bu kuşta bir kırıklık var demektir.

Mavi ve Çakmaklı renkteki kuşların göz renkleride gri veya sigara dumanı gibi ulur.
Heriki renginde kafaları gümüş renginde,göğüsleri hafif ispirtoludur,yukarıdaki kürenk ve miski renkteki kuşlardaki özellikler bu kuşlar içinde geçerlidir.

Açık mavilerin dışında bizim yabani gök dediğimiz kuşların 5 ton açık olanları ve bunların gökdumanlı renginde olanlarıda vardır,yanlız bu kuşlarında göz renkleri gri veya siğara dumanı rengindedir.
Bu kuşları kırıklarından ayırtetmek oldukca kolaydır,çünkü bu kuşların tüy döneminde vucutlarının değişik yerlerinde tek tük ispirto rengi tüyler çıkmaktadır,bu kuşların enbüyük özelliğide işte budur.

Şimdilerde Sayim usta diye beslenen ve kesinlikle silik araplarla dumanlıların kanından meydana gelen kafaları koyu sırtları kaplama kuşların artık orjinal urfalı dumanlılarla pek alakaları kalmamıştır,çünkü urfa dumanlılarında kirli renk yok, dumanlı benekli yani sırtındaki lekeler küçük ve baş parmak tırnağı büyüklüğünde tane tane sırta yerleştirilmiş ispirto renginde beneklerden meydana gelmektedir.
Bu kuşlar tamamen ayrı bir ırk,ayrı bir kandır,ama 1960,1970 yıllarının sonuna kadar urfadan bu kuşlar geldi,başta kel turan olmak üzere ben ve benim gibi meraklılar her gördüğümüzde bu kuşları aldık,ben enson rahmetli Yaşar Kaşka'ya bu kuşların sonlarını vermiştim,şimdilerde kimbilir kimlerde bu kuşlardan vardır bilemiyorum,çünkü hırsızlar bu kuşların kökünüde kuruttular.
 
Nar göz derken kırmızı göz tarzını diyorsunuz. Bir de GÖZ ÇEVRESİNİN(GÖZ KAPAGININ) ÖENMİ VAR MI?
 
Geri
Üst