6) 60.lı yılların sonunda veya 70.li yılların başında tarihini tam olarak hatırlamıyorum,Konyalı motorcu Ahmet Abi (rahmetli oldu) motosiklet tamircisi, iyi oyun kuşu görmek için Eski Urfa'da çardaklı kahveye gider oturur (burada süper kaçak çay içersiniz insanın ağzını burar)hoşbeş,muabbetinden sonra rahmetli konyadan geldiğini ve iyi oyun kuşuna meraklı olduğunu uçuran varsa seyretmek istediğini,satmak isteyen varsada almak istediğini anlatır, herne hikmetse hiç kimse ahmet ustayı evine götürmek istemez,tabi öğleden sonra kahve dolmaya başlar,herkes konyadan misafir geldiğini ve kuş görmek istediğini öğrenmiştir artık.
7) İsmini unuttum,adamın birisi ahmet ustayı evine davet eder ve kalkıp adamın evine giderler,eski urfa evlerinin bahçe duvarları 3m. yüksekliğinde ve kuşlarda bu avludaki kümeslerde dururlardı.
Urfalı evsahibi ve Ahmet usta bahçe kapısından içeri girerler, kapının sol tarafında duvara yaslanmış bir mobilet marka motosiklet durmaktadır,meslek icabı ahmet usta bu neyin nesi diye sorar,evsahibide bozuk olduğunu ve urfada kimsenin tamir edemediğini anlatır.
Evsahibi kümesi açar ve avluya araplar çıkar,ahmet usta bir çifttine talip olur ama evsahibi satılık olmadıklarını söyler,çay,kahve muabbet derken kalkarlar, Ahmet usta adama dönüp bu motosikleti çalıştırırsam bu araplardan bana birçift verirmisin der,adam bütün urfa bunu çalıştıramadı sen nerden çalıştıracaksın der, Ahmet usta müsade alıp motoru inceler ve çalıştıracağını söyleyip adamdan birçift sözü alır.
8) Eskiden şimdiki gibi telefon yoktu,urfalı ve ahmet usta dönüş yolunda PTT binasına uğrayıp Konyaya telefon bağlatırlar ve ahmet usta kalfasına parça siparişlerini verip hemen gönderilmesini ister.
İki veya üç gün sonra parçalar gelir,ahmet usta motoru çalıştırıp sahibine teslim eder,buna mukabil urfalıda ahmet ustaya birçift 15 kuyruk arap yavru hediye eder.
Yavrular büyür ve tüyden çıkarlar,yanlız yavruların ikiside dişi çıkmıştır,ahmet usta bu dişileri kendi kuşlarına çaprazlama yapar,çıkan yavrular sesli soluklu,bol seferli yere 1 ila 1,5 metre kalıp 20-25 metre oynayan kuşlardır.
9) Kuşların oynadığın duyan Ankaralı eski kuşçular konyayı kapı komşusu gibi habire ziyaret etmeye,kuşları seyretmeye gidip gelirler,bunlardan biride bizim kel Turan,Zabıta Kemal abi rahmetli oldu, yenidoğanlı bayram abi rahmetli oldu,neyse uzatmayayım,aradan nekadar zaman geçti bilmiyorum,motorcu ahmet,Ankara -Ulusta bir devlet dairesinde odacı olarak işe başlar, merak bu ya ulusla ismetpaşa arası yayan 5 dakika,zaten arabada yokya, ismetpaşada saim usta,pire mehmet,tatar sabri ve yukarıda Bentderesinin hızlı kabadayılarından arnavut Haşim,altındağlı kürtler ayrı,çünkü onlar karşı tepede kuş uçururlardı.
10) Motorcu ahmet usta,rahmetl,saim ustaya bir çift arap yavru hediye eder ve oturup seyrederler,bizde yaşımız onlardan küçük olduğu için pire mehmetin evinin oradan kuş seyrederdik.
Şimdi Saim ustacılar hemen hoplıyacaklar ama eskilerin çoğu bunu bilir,o zamanlar saim usta ikinci sınıf bir kuşçuydu,çünkü Arnavut Haşim ağa urfadan gelen bir beyaz erkek uçuruyorduki akıllara zarar,bütün Ankara bu kuşu seyretmeye doyamazdı.
11) Şimdilerde Gülhane hastanesinin olduğu yerler tamamıyla askeriyeydi,ve şehirlerarası otobüsler buradan kalkardı,terminalde iki adet kuşçu vardı,birisi rahmetli Akın ( terminaldeki benzinistasyonu anlarındı) diğeride en baştaki Urfacesur garaj yazıhanesi ve üzerinde kuş kümesleri,tabi sahibide rahmetli garajcı süleyman abi.
rahmetli Urfalı gado,rahmetli Mağdur,rahmetli kör Ali daha ismini sayamadığım birsürü urfalı kuşçu burada konaklar ve cebeci dörtyoldaki urfalı keşküşün (rahmetli) işlettiği kuşçular kahvesine giderlerdi,heygidi günler hey.
12) O'zamanlar Ankara'nın nufusu kaçkişiydi bilemem ama keşküşün kahvesine ankaranın enhızlı kuşçuları haftasonu toplanır çok hızlı sohbetler yapılırdı,tabi o zamanlarda herkes birbirini tanır saygı ve sevgi gösterirdi,yaşı büyük olanların oturdukları sandalye ve küşeler bile saygı görürdü.
Not: Ben enson 1986 yılında Urfadaydım ondan sonrada Urfaya gitmek kısmet olmadı,daha sonraki yıllarda urfalı hallo (dekoracı halil) ve urfalı Hacı ile soran dostlara selam gönderirdim.