Eski Urfa Oyun Kuşları

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan donuk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 69
  • Görüntüleme Görüntüleme 32K
yoksa beslediği,uçurduğu ve oynattığı kuşların kendi becerisi ve katkısı ile oynadığını , mesela ;3-5 senedir bu kuşlara hizmet edip,kuşların bazı vasıflarını daha mükemmel hale getirmek için,bu kuşlar üzerinde çalışmalara devam edip her sene kuşların daha güzel oyunlar çıkardığını kanıtlamakmı bir kuşçu için övünç kaynağı olur . ewet cevdet amca sana katılmamak mümkün değil tecrübenle en doğrusunu konuştun ve yol gösterici oldun ... forumda bazı başlıklara yapılan yorumlarda arkadaşlarımızın bu kuşarla ilgili başlarından geçen olaylar var ..saim ustanın diye aldıkları ama onun olmayan kuşları vs..kuş senin ve değerli büyüklerimizin dediği gibi en az 2 - 3 ay havada takip edildikten sonra oyununu bozmamak kaydıyla hakkı verilip alınabilir..kimin kuşunun olduğunun hiç önemi yok kuşta aradığın özellikler varsa ne güzel .. bu şekilde yapdığımız zaman düzgün ırklarda türemiş olur..ama şimdilerde derneklerde arkadaş ortamlarında vs güzel kuşlar uçuyor (: yani en iyi kuşlar geceleri masada uçuyor..

donuk' Alıntı:
yoksa beslediği,uçurduğu ve oynattığı kuşların kendi becerisi ve katkısı ile oynadığını , mesela ;3-5 senedir bu kuşlara hizmet edip,kuşların bazı vasıflarını daha mükemmel hale getirmek için,bu kuşlar üzerinde çalışmalara devam edip her sene kuşların daha güzel oyunlar çıkardığını kanıtlamakmı bir kuşçu için övünç kaynağı olur . ewet cevdet amca sana katılmamak mümkün değil tecrübenle en doğrusunu konuştun ve yol gösterici oldun ... forumda bazı başlıklara yapılan yorumlarda arkadaşlarımızın bu kuşarla ilgili başlarından geçen olaylar var ..saim ustanın diye aldıkları ama onun olmayan kuşları vs..kuş senin ve değerli büyüklerimizin dediği gibi en az 2 - 3 ay havada takip edildikten sonra oyununu bozmamak kaydıyla hakkı verilip alınabilir..kimin kuşunun olduğunun hiç önemi yok kuşta aradığın özellikler varsa ne güzel .. bu şekilde yapdığımız zaman düzgün ırklarda türemiş olur..ama şimdilerde derneklerde arkadaş ortamlarında vs güzel kuşlar uçuyor (: yani en iyi kuşlar geceleri masada uçuyor..
7 Mart Perşembe 2013 saat 21,30 civarında telefonum çaldı açtım,karşımdaki ses beni tanıdınmı ? oldu,tanıyamadım dedim,kendini tanıttı; ben Cihat Albay dedi (şimdi emekli) hoş beş eskilerden,yenilerden bahsettik,bana dediki anlattıklarında oldukca eksiklik var,çok şeyi yazmamışsın dedi,bende herkesi yazıp çizsem roman olur dedim.

1960.li yıllarda Cİhat harpokulunda talebe, o zamanlarda Ankara'da korkunç kuşlar oynuyor,herhafta İstanbul ve diğer şehirlerden Cebeci dörtyoldaki rahmetli Urfalı Keşküşün işlettiği kahve kuş almak isteyen ziyaretcilerle dolup taşıyor.
Bu kahve keşküşün oğulları işi bırakınca rahmetli Hamza babaya devredildi,daha sonra altındağlı dedeye,daha sonra tekrar Hamza baba ve oğlu Hasan'ın eline geçti,neyse bu hikaye uzasa roman olur herhalde.

Cihat daha harpokulunda talebeyken adeta kuşun ciğerini okuyup biliyordu,ehhh buda gayet normal çünkü Meşhur Amasyalı Recep ağa Cihat'ın dayısı,Cihat onun yanında yetişmiş yaşına göre harbiden kuş ustası olmuş,yanlız şimdiki gibi sanal ustalardan değil,bir kuşu defalarca seyretmeden kesinlikle almaz.

O zamanlar bizim kel Turandada saim ustanın kuşlarından ve kendi kuşlarından harbiden iyi kuşlar uçup oynuyor,bunu cihat albay ve eski ankaralıların çoğu bilir,yiğidi öldür hakkını yeme derlerya işte öyle kel turanın uçurup oynattığı kuşların yarısı kadar kuşu saim usta uçurup oynatamıyordu,çünkü kel turanın geçimi kuştu.

Cihat parayı basar kelturanın ve ankarada uçup oynayan eniyi kuşları alıp yallah Amasya'ya götürür gömer,adamın gözü doymuyor nerde oynayan iyi kuş var gidiyoruz seyretmeye,cihat filanca gün kuşu aldı.
Cihat okulu bitirdide kurtulduk derken bu seferde Adapazarından çıkıp gelmeye başladı,ne urfalı aziz ağa,ne gado nede çubuklu ayakkabıcı fuat nevar neyok toplayıp adapazarına gömdü, kısacası adapazarını kuşçu yaptı.
Adam Erzuruma gitti orayı kuşçu yaptı,kelturanı askerde yanına aldı kuş uçurttu,askeriyeyi kuşçu yaptı.

Binbaşı oldu,Ankara Etimesgut zırhlı birliklerin içerisinde kuş uçurttu,tabi yakın olunca bizde hafta sonları, arasıra gidip seyrediyorduk.
Ben şuna kani oldum,dünyada hertürlü kuşçuluk biter ama saim usta kuşlarının delileri ve kerizleri bitmez,bu işin sırrınıda çözemedim.

1990.lı yıllarda Ankarada,herzaman olduğu gibi gene hızlı kuşlar uçup oynuyor,Keçiörende Şahin tambir saimusta hastası,para bol olduğu için zamanında kimde ne var topladı tabi kelturanın sayesinde süperbir kümes kurdu.

90.lı yıllarda Allah rahmet eylesin hacı Murat o zamanlar YSE Gen. müdürlüğünün karşısına(eskişehir yolu) kendi arazilerinin içerisine tamamı b.armeden üç odalı bir kümes yaptı ve kuşuçurmaya başladı,öyle kuşlar uçuruyorki akıllara zarar,rahmetli sanki oraya türbe yaptı ne zaman gitsem beş-on kişi orada,hemde yemekli,yemek yemeden,çay kahve içmeden kalkmak yasak.

Rahmetli hacı Murat nasıl yaptıysa K.örenli Şahin'deki dumanlı,dumanlı benekli ve gökkirli kuşların tamamını satın aldı,bu kuşların içerisinde 4 yaşında bir kirliyi 50 dönüm arazide uçurup o sene ankarada kupayı almıştı,bundan sonrada ankarada açık alanda uçup oynayan eke kuşa rastlamadım.
Yukarıda donuk yiğenimin dediği gibi şimdilerde sadece iyi kuş masada uçup oynuyor,içraatde bir şey yok.

Neyse fazla uzatmanın bir anlamı yok,Cihat albay bu yazıyı okuyunca eğer gönlü isterse bu yazının altına roman bile yazabilir,veya yazdırabilir,bana kendi kaleme alıp getireceğini daha çok şey olduğunu söyledi, bakalım ne olacak,daha benim anlattıklarım devede kulak bile değil,mühüm olan eskileri ölmeden bulup konuşturmak.

Selam ve sevgilerimle.

Ağzına,yüreğine sağlık Cevdet ağabey.Selamlar,saygılar.

Meğerse bu işin ne meraklıları varmış. Emeği geçen üstadlarımızın ellerine sağlık.

cevdet amca öancelikle ağzına sağlık diyorum. bir meraklı olarak çünkü tam püf noktalara deyiyosun ... rahmetli hacı murat ağabeyin orda uçan çakmaklı kuştan bahsettin büyük arazide ondan sonra eke kuş izalemedim ankarada dedin ewet benim değerli ustalarımdan öğrendiğim hassas kurallardan bi tanesiydi o iyi kuş arazide kıvıracak derler çünkü arazilerde engel yok tabiri caise ER MEYDANI ..yiğit kuş orda kıvıracak kendini ispat edecek bende terasta uçuruyorum terasım 600 metrekare hatrı sayılır yani..ama asla yerde uçup dönenle bir tutmuyorum teraslarda uçanları..cevdet amca senin bütün yazılarını dikkatle takip ediyorum..anlattıkların çok güzel kendi kuşlarının 1 ila 2 direk arası oynadığını ama onların altıdan daha uzun oynayanların çıktığını yani kendin eşleyerek bu işi yaptığını daha önceki yazılarında okumuştum..işte bu gerçek ustalık zaten ..bizler kuş havada kafayı kaldırdığı an üç gün yukarda döndükten sonra hemen aşağıya çöksün 40 mt 50 mt kaçsın istiyoruzz çünkü insanlara (biz gençlere) bunu aşıladılar..halbuki uzun vade oynayan kuşlarda uçurup gözlemleyip öğrendiğim kuş dişi veya erkek tam randımana yavruya kustuktan sonra yani yavrunun üstünde giriyor yani bi kuşu randımana sokmak 8 ila 12 ay senin daha önceki bir yazında gene kendindeki kuşların gerçek oyunlarını yavrudan sonra yaptıklarını geç oyuna başladıklarını yazmıştın. zaaten bana görede doğrusu bu..kuş öyle kolay değil ha bunu uçuran insan iyi biliyor..ama masada uçuranlar değil tabii.cevdet amca yaşım müsait olmadığı için 1960 lı yıllardaki urfaları göremedim ama tahmin ediyorum ki bu anlattığımız tarz kuşlar eski urfa kuşları geç oynayıp uzun süre oynayanlar ekeliği olan kuşlar yattığı zaman oyun bırakan 3 gün 4gün uçurduğunda tekrar oyun alan kuşlar bunlar. ne mutluki biz meraklılara sizin gibi büyüklerden iyi kuşun nasıl olduğunu internetten de olsa dinliyebiliyoruzz.ankaraya geldiğimde sizi ziyaret etmek isterim... bu vesile ile bir meraklı olarak size saygılarımı sunarım.

* GEÇMİŞ GELECEGİN AYNASIDIR.
Demek ki geçmişte doğru şeyler yapılmamış ki bugün bu durumdayız. Geçmişte de bugünde yapılan ve söylenen şeylerin çoğu AHLAKİ VE DOGRU DEGİL.. Çok kez izle al o doğru ama güvercin uçuran azaldı uçuranların kuşları da ortada..
60 yaşlarında kuşçular 50 dakika uçan kuşuna hakiki Mardin mi diyen,hiçbir şey yapmayan kuşuna bak bak nasıl oynuyor çeken mi ararsın bu kişilerin çoğu tanınan kuşçular. Kuşçular olarak çok cahil bir kitleyiz. Cahil doktorda var mühendis de var. Geneli kuştan anlamaz bizim kuşçuların kazıklama aracı olmuşlar. Sarı göz diye pazara çıkarıyorduk dün söylenecek çok şey var ama..
** KAHVEHANE KUŞÇULUGUYLA 21. YÜZYILDA AYAKTA Kalma Şansı Yok.
* CİDDİ,SİSTEMLİ,,dogru düzgün işleyen,BİLİMSEL,ARAŞTIRMACI,SORUN ÇÖZME ODAKLI,AHLAKLI,ÖRGÜTLÜ,paylaşımcı olmayan şeylerin bu yüzyılda ayakta kalma şansı yok.
İşyerinde,girdiğin bir ortamda kuş besliyorum,güvercin besliyorum diyebiliyor musun?
Köy yaşamı biterken %80 oranında hızla şehirleşmeye gidilirken bu çağda bu zihniyetle ayakta kalınmaz.
Mardin-Urfa’dan da sayısız kuş geldi,getirildi belki hepimiz getirdik. Kümesteki bütün kuşlar saatlik kuşlardan oluşturuldu. 2-3 saat sallayan. Sonuç ne oldu?
Bizler kahvehane kuşçuluğu,sanal kuşçuluk yapıyoruz. Bu kuşçu zihniyetiyle olmaz.
MEZAT,KAHVEHANE,YARIŞMA KUŞÇULUGUNUN SONU.
Kuşçuluğun kahvehane kuşluğundan kurtarılması gerekir.

gelgel1900' Alıntı:
* GEÇMİŞ GELECEGİN AYNASIDIR.
Demek ki geçmişte doğru şeyler yapılmamış ki bugün bu durumdayız. Geçmişte de bugünde yapılan ve söylenen şeylerin çoğu AHLAKİ VE DOGRU DEGİL.. Çok kez izle al o doğru ama güvercin uçuran azaldı uçuranların kuşları da ortada..
60 yaşlarında kuşçular 50 dakika uçan kuşuna hakiki Mardin mi diyen,hiçbir şey yapmayan kuşuna bak bak nasıl oynuyor çeken mi ararsın bu kişilerin çoğu tanınan kuşçular. Kuşçular olarak çok cahil bir kitleyiz. Cahil doktorda var mühendis de var. Geneli kuştan anlamaz bizim kuşçuların kazıklama aracı olmuşlar. Sarı göz diye pazara çıkarıyorduk dün söylenecek çok şey var ama..
** KAHVEHANE KUŞÇULUGUYLA 21. YÜZYILDA AYAKTA Kalma Şansı Yok.
* CİDDİ,SİSTEMLİ,,dogru düzgün işleyen,BİLİMSEL,ARAŞTIRMACI,SORUN ÇÖZME ODAKLI,AHLAKLI,ÖRGÜTLÜ,paylaşımcı olmayan şeylerin bu yüzyılda ayakta kalma şansı yok.
İşyerinde,girdiğin bir ortamda kuş besliyorum,güvercin besliyorum diyebiliyor musun?
Köy yaşamı biterken %80 oranında hızla şehirleşmeye gidilirken bu çağda bu zihniyetle ayakta kalınmaz.
Mardin-Urfa’dan da sayısız kuş geldi,getirildi belki hepimiz getirdik. Kümesteki bütün kuşlar saatlik kuşlardan oluşturuldu. 2-3 saat sallayan. Sonuç ne oldu?
Bizler kahvehane kuşçuluğu,sanal kuşçuluk yapıyoruz. Bu kuşçu zihniyetiyle olmaz.
MEZAT,KAHVEHANE,YARIŞMA KUŞÇULUGUNUN SONU.
Kuşçuluğun kahvehane kuşluğundan kurtarılması gerekir.
dogru söze ne denır

guncel

Geri