Eski Urfa Oyun Kuşları

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan donuk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 69
  • Görüntüleme Görüntüleme 32K
kuyrak derken ayna kuyruk mu kastediyorsunuz?

teşekkürler cevdet amca güzel bi anlatım olmuş.. birde bu kuşların havadaki marifetlerini anlatırsan çok güzel olur..şimdiden teşekkürler...saygılar

gelgel1900' Alıntı:
kuyrak derken ayna kuyruk mu kastediyorsunuz?

Yöresel olarak kuşlara vereilen isimler değişiklik kazanmaktır,örneğin; Urfalılar kuşların kuyruklarında olan beyazlıklara kuyrak diyorlar,yani kuyruğu ak,beyaz anlamında.
Ankarada biz eski kuşçular,kuyruğu beyaz olan kuşa akkuyruk diyoruz.
Bazı bölgelerde,sizlerde bizim akkuyruk dediğimiz kuşlara aynakuyruk diyorsunuz.

Biz aynalı diye kuşun kuyruk teleklerinin altındaki uzun beyaz tüylere diyoruz.
Belki Ankara'ya sonradan, dışarıdan göç edip gelen kuşçular bu isimleri değiştirmiş olabilirler,orasını bilemem.

donuk' Alıntı:
teşekkürler cevdet amca güzel bi anlatım olmuş.. birde bu kuşların havadaki marifetlerini anlatırsan çok güzel olur..şimdiden teşekkürler...saygılar

Bu konuda gerçekten kitap yazılsa yeridir,ben sadece,kısaca altı adet kuştan bahsetmiye çalıştım,ben ve benim gibi eski kuşçuların kuş anlayışı artık kaybolmak üzere,yeni nesil kuşçular bizim kuş anlayışımızı kolay kolay umursamazlar,tabi şimdilerde sadece kuşların çok uzun fişek yapması, ve çok takla atması modası yaşanıyor,onun için herkesin anlayış ve görüşüne saygı duymak lazım.

Samimiyetlimle söylüyorum,eski urfa kuşçuları,bozulmamış hakiki urfa kuşlarından bulsalar,yataklarının altında beslerler.
Benim eski urfalı kuşçularından tanıdığım bazı kuşçulardan ve kuşlarından kısaca bahsetmek istiyorum.

Rahmetli Kirkir Muhammet: Cigalı (perçemli) arap kuyrakları vardı,bu kuşların altlarından biz yanardöner diyoruz,bazılarıda çukolata diyorlar kuşlarda çıkardı.
Bu kuşlar 20-25 metre civarında fişek yapıp 6-7 taklayla ortalama 15-20 sefer yaparlardı.

Rahmetli Dümbüllü Mehmet (marangoz mehmet): çok güzel boz,bozkirli,mavi ve çakmaklıları vardı,genellikle bu kuşların kuyruklarında 8-10 tel beyaz olurdu,oyunlarıda standart 20 metre fişekli 7-8 taklalı 2,5-3 saat uçan kuşlardı.

Rahmetli Hadem ağa,bir okulda hademeydi : Süper bozları vardı,enson rahmetli şerefağaya bu kuşlardan geldi,seyreden eski ankaralılar bilirler,onlardan sağ kalanlara sorabilirsiniz.

Rahmetli Mikri baba,Allah rahmet eylesin ben kuşçu diye tanıyıp bildiğim birkaçkişiden biriydi, bu adam yaş sebze ve meyve ticareti yapardı,nevşehirdeki mağaralara portakal,limon vesayire depolar zamanı gelincede piyasaya sürerdi,benim onu tanıdığımda ben 25 yaşları civarında,oda 60 yaşının üzerindeydi,adam okadar meraklıydıki kuşlarını kimseye emanet etmez yanında taşırdı,yani demızlık boz ve bozkirli kuşlarının ekelerini nevşehirdeki mağarada beslediğini bilirim,birgün ben kendisine sordum ? Mikri baba o kadar yerin ve adamın var neden bu kuşları yanında gezdiriyorsun dedim ? Çok ilginç bir cevap verdi,ben bu kuşlara çuval dolusu para verdim yiğenim dedi,varın gerisini siz düşünün artık.

Rahmetli Yusuf Çavuş: Urfada kuşları isim yapmış kuşçulardan birisi,ÇAVUŞ BEYAZLAR harbiden muhteşem beyazlardı,kendisiyle sohbet ederken kuşların özelliğini sordum ? Emmi bu nasıl iştir,senin beyazların diğerlerine hiç benzemiyor dediğimde,bizim oralarda kuyruğu 16 tel olmayan beyazları kimse beslemez demişti.
Yusuf çavuş,buğday,mercimek,arpa,nohut tüccarıydı ve işyerinde kuş uçururdu,beyazlar 25-30 metre yükseklikte uçup 4-5 saat havada kalan ve tüm urfayı dolaşan kuşlardı.

Rahmetli Gado'nun yakın dostu;rahmetli sobacı ŞÜKRÜ ağa,gado ölmeden kuşlarının bir bölümünü ona vermişti, o da hastalenınca hanımına vasiyet etmiş,ben ölürsen bu kuşları çavuştan başka kimseye verme,şimdiki urfalılar bu kuşların kıymetini bilmezler,oda bu kuşları urfada kimseye vermesin başka şehirdeki dostlarına dağıtsın demiş.
Rahmetli Yusuf çavuş bu kuşları alıp ankara'ya getirdi,Çakmaklı Kuyrak erkeği UÇKU aldı,Bozkirli ebe dişiyi bankacı Faruk aldı, Mavi kuyrak erkeği Trafik polisi Metin aldı,gerikalan birkaçtaneyi yusuf çavuşa yemin verdiren ismini gizli tutan birisi aldı.
Çakmaklı kuyrak erkek öldü,ama o kuşun hatırına uçkunun bütün kümesini ben satın aldım,Bozkirli ebe dişide Farukta öldü,hiç yavru alıp üretemeden gitti kuş,Mavi kuyrak erkek Metinin tayini çıkınca Kulüpcü Yaşara geçti,kulüpcü yaşar biraz üretti ve vefat edince kuşlar bir akrabasının eline geçti,hatta bu kuşların yavrularından çok iyi paralara kayserililerede gitti.
Şimdiki kuşçulara nacizane bir önerim olacak,iyi kuş uçurup oynatmak istiyorsanız, besliyeceğiniz kuşların genlerini çok iyi takip edin,ben iki sene ceviz dolapta kolombo arabı eşe atmadan bekleten rahmetli kenanın herkesin örnek almasını isterim,kenan kelturan ın iyi tanıdığı idi,ondan malumat alabilirsiniz.

Kalın sağlıcakla.

gelgel1900' Alıntı:
Selam,

Şu aşagıdaki linkteki 9 dakikalık videonun tamamını izleyin. Sonra kafa,göz,renk,bacak,fizik,kanat analizi yaparsanız sevinirim

http://www.youtube.com/watch?v=xMYPaXEvcVs
abi bizim bahsettiğimiz urfanın yerli oyunkuşları
senin gösterdiklerin sebab ve tepeli süs kuşları bu videodaki kuşlar türkiyenin heryerinde var
ama urfa oyunkuşunu bulmaya çalışıyoruz

Foto

Ekli dosyalar

• GÜVERCİN FOTOGRAFI.webp
    GÜVERCİN FOTOGRAFI.webp
    25.4 KB · Görüntüleme: 2,182
cevdet amca seni yoruyoruz ama bu kuşlardan elinde fotoraf varsa bizimle paylaşırmısın ..arapların beyazların göklerin bozların kirlilerin vs... şimdiden tekrar tekrar teşekkürler ve hürmetler..

Bu mesajı bildirAlıntı ile cevaplaRe: Eski Urfa Oyun Kuşları
gönderen cevdet özbayer » 28 Şubat 2013 08:48

Nerden başlayım ???????
Şimdilerde değilde bir-iki sene öncesinde moda olan sayim ustanın beslediği kuşlardan veya sayim ustaya konyadan motorcu ahmetin getirdiği 15 kuyruk silik araplardan başlıyayım.

1) Sayim ustanın beslediği kuşların kökünde Urfalı Gadonun, Bizim gökkirli Urfalılarında çakmaklı dedikleri,bizim takgalı,Urfalılarında Kepezli,şimdilerdede arka tepeli denilen kuşlardan var.

2)Bu kuşları rahmetli Urfalı Mağdur Ankaraya getirmişti,bu kuşlar 60.lı-70.li yıllarda rahmetli Çubuklu Fuat çoğaltıp,kuşların kendi adıyla anılmasını sağlayıp sevdiği arkadaşlarınada vermişti.

3) Ankara'ya 70.li yıllardan sonra gelenler,veya sonradan kuşçuluğa başlayanlar sadece duyduklarını görüp biliyorlarmış gibi başkalarına anlatıyorlar,bunlardan hiçbiri rahmetli maduru tarif et desek birsürü masal anlatır.

4) Ankara'lı eski kuşçulardan şimdilerde hayatta olanların eneskisi (90 yaşını devirmiş olabilir) Allah uzun ömürler versin K.ören Aktepe'de oturan Zabita Mehmet Abimizdir,bu kuşları eğer hatırlarsa kendisi anlatabilir.
Bundan sonra eski kuşçulardan Akdereli Kel Turan'da bilir,Celal Atik'in oğlu Fahrettin Atik'te bilir,artık yaş ilerledikce bende bir çok ismi unutur oldum,kimler hayatta,kimler rahmetli oldu bilemiyorum,haaa birde hayatta olan Mühyeli inekci Muharrem abimiz sağlığı bozuktu,düzeldiyse o hatırlıya bilir.
Birde hayatta olan eski kuşçulardan Sakalardaki Ardiyeci Yılmaz ağabimiz hatırlıyabilir,benim başka aklıma gelen Ankaralı eski kuşçulardan hayattakiler bu kadar,hatırlayanlar varsa yazarlarsa iyi olur.

5)Bu kuşların ( Çubuklu rahmetli Fuat'ın) kırıklarının kırıklarından enson 80.li yılların sonunda Hasköy 4.yolda Zekeriya ustada bahçede uçarken görmüştüm,adama rahat bir kuş uçutturmadılar,kaçkere kuşlarını çaldılar bilmiyorum.

Devam edecek,ölmeden bende bildiklerimi anlatayım.

s.a Cevdet Abi Urfa'lı Magdur kızılları getirmiş olmasın karıştırıyo olabilirmisin.

N.GÜNGÖRDÜ' Alıntı:

s.a Cevdet Abi Urfa'lı Magdur kızılları getirmiş olmasın karıştırıyo olabilirmisin.

Mağdurun getirdiği kuşların sayısı herhalde 100.lerce vardır,sen hangisini kastediyorsun ?

cevdet özbayer' Alıntı:
N.GÜNGÖRDÜ' Alıntı:

Mağdurun getirdiği kuşların sayısı herhalde 100.lerce vardır,sen hangisini kastediyorsun ?

Sana bu bilgiyi kim verdiyse,kendisi karıştırıyor olabilir ?

mazidenbiri' Alıntı:
gelgel1900' Alıntı:
Selam,

Şu aşagıdaki linkteki 9 dakikalık videonun tamamını izleyin. Sonra kafa,göz,renk,bacak,fizik,kanat analizi yaparsanız sevinirim

abi bizim bahsettiğimiz urfanın yerli oyunkuşları
senin gösterdiklerin sebab ve tepeli süs kuşları bu videodaki kuşlar türkiyenin heryerinde var
ama urfa oyunkuşunu bulmaya çalışıyoruz

Senin süs kuşu dediğin eski urfa kuşları gibi oynayan kuşlardan ben 20 senedir hiç kimsede görmedim ?
Ama koyurenk urfa kuşununda urfada meraklısı oldukca fazla.
Mesela,Şuanda Ankara'da çok uzun oynayan göğsüpaslı koyu bozkirlilerin kökü 25 veya 30 sene önce Urfa Siverekten yusuf çavuşun getirdiği ve Esenboğada çalışan kara Cemalin satınaldığı bir erkekten türemedir,bunun aksini kimse ispat edemez,çünkü kara cemal ölmedi sağ.

gelgel1900' Alıntı:
Selam,

Bu videonun tamamını birkaçkez izledim,buradaki kuşların içerisinde hiç eski urfa kuşuna rastlamadım, çünkü benim bildiğim kadarıyla eski urfa kuşlarının içerisinde hiç basık perçemli kuş yoktu,bu kuşlar sonradan urfa kuşlarına kırılarak şebap satış kuşları elde edilmiş.
Şu anda yok denilecek kadar az olan eski urfa kuşlarından Ağrı'da bir ağanın köyünde var,kendisi Diyarbakırlı olan tarım bakanı Mehti Eker beyfendinin bu kuşları izlemek için helikopterle Ağrıya gittiğini kaçkişi biliyorki ?
Ben,Matbacı Orhan ve Matbacı Bahadır,gerisini yazmayım.
Bu işin meraklıları bir arabayla birçift kuş bile değişmiyor.
Bir kavasaki motora adam bir çift boz takgalı yavruyu vermiyor.

Ben hayatım boyunca hiç görmediğim,duymadığım şeyleri 15-20 senedir görüp duyuyorum,bizim kuş anlayışımızda görmeden,seyretmeden kuş alıp besleme yoktur,hemde bir kuşu defalarca seyrederek alırdık.

Hediye edilen sökmemiş yavrularıda uçurup oynatmadan,görüp seyretmeden damızlık yapan hiçbir eski kuşçuya rastlamadım.

Onun için şimdiki kuşçular 40-50 sene önceki kuşların peşinden koşuyorlar,500 tl.ye 1000 tl.ye oynayan kuş nerde var, adamlar bu işe ömürlerini verip oynayan kuşu öyle çıkarıyorlar,ama hırsızın bir gelip kümasi kaldırıyor,adamlar bedavadan kuş sahibi oluyorlar,tabiki beleş gelen kuşun kiymetide olmuyor.

Bundan 20 sene önce Gado'nun bir takgalıçakmaklı erkeği için Ankara'lı çalgıcı kör Rasimin Bolu-Mengen'deki köyüne hiç gitmediysem 7-8 kere gitmişimdir,hemde çay,şeker ,kahve taşımaktan kollarım koparcasına arabadan inip yarım saat yürüyerek adam ölmeden önce kuşu anca verdi.
Eeeeee şimdi herkes zahmetsiz iyi kuş sahibi olmak peşinde.

Cevdet ağabey çok haklısın.İyi kuş elde etmek kolay iş değil.İyi kuşu parayla alamazsın.Gerçek değer bilen kuşçu ne verirsen ver iyi kuşunu vermez.1979 yılında ılgaz'da arap dişi uçurmuştum.Ilgaz o zamanlar kuşçu yönünden çok zengin.Müthiş bir rekabet var.Benim kuşum iyi,senin kuşun kötü,velhasıl tatlı ama bir o kadarda müthiş bir rekabet.O aralar ılgaz'da en iyi oynayan rahmetli Mehmet dayının çakmaklı urfa erkeği.Kimse bu kuşla rekabet edemiyor.Makina gibi kuş.Çakmaklıyla boy ölçüşebilecek tek kuş benim arap dişi.Ilgazlı durumu iyi olan bir kuşçu ağabeyimiz benim arap'a o zamanın parası tam 40 bin teklif etti.Benim için müthiş para.Defalarca gelip gitmesine rağmen satmaya kıyamadım.Satmadığıma hiç pişman değilim.Para harcanır biter.Ama o kuşu beslemenin verdiği haz uzun yıllar gider.Selamlar,saygılar.

gönderen cevdet özbayer » 05 Mart 2013 08:06

--------------------------------------------------------------------------------

N.GÜNGÖRDÜ yazdı:

s.a Cevdet abi ben rahmetli Magdur'un 100'lercesini kast etmedim yukarıda yazılarında Saim ustanın kuşların oluşumundaki büyük erkekten bahsediyorum Magdurun GETİRDİĞİNİ VE KADO olarak yazmışsın .kado değil AZİZ AĞA,AZİZ AĞA bunu urfa değil bütün güneydoğu bilir, Aziz ağa'nın yarım dünyalarını. 60 yıllarında bu bahsi geçen erkek altın kemer almış bir hayvan,bu kuşu Aziz ağa'dan almak için RAHMETLİ Süleyman gezerkaya yeni aldığı otobüslerinden birine atlayıp urfaya gidip Aziz ağa'nın kapısına al bu otobüsü ver bana o büyük erkeği der .... bu arada bilmeyenler vardır kado Aziz ağanın amcasının oğludur.çok şey varda yazmaya gerek yok

Merhabalar,
Sadık Beyin youtube'a yüklediği aşağıdaki videolardan yarım dünyalar ile ilgili ilk ağızdan bilgi edinebilirsiniz.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=q4zb2QaVbjk&feature=share&list=UUVn0OEngRupUiw_6DMlJ1QQ[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=d9iB-3FVxik&list=UUVn0OEngRupUiw_6DMlJ1QQ&index=13[/youtube]

Cevdet abi sen bu kuşlarla alakalı bir mevzu olduğunda diyorsunki bu kuşların en iyi hikayesini Fahrettin atik bilir. benim bilgi kaynağım bu kişidir ve tatlıcı Necmi amcadır bu iki insanın yaşları 70 falan benim kuşlarım bu insanların beslediği hayvanlar.Necmi amca 20 senedir kuş beslemiyor. Ben sorduğumda bana 1970 seneleri saim ustadan büyük erkek takkalı kirliden ve dişi dumanlıdan çıkma metalik renginde açık nerdeyse elifsiz dumanlı erkek'le fıçı Yaşar'dan alınma saim ustanın arap takkalı dişiden çıkma kuşların dedi ğönül rahatlığınla besle oluşumu bu.ben bu kuşlara ku ş katmadım kırmadm neyse onu verdim, sizde kuş girmediyseniz özün özü bu kuşlar dedi.kim istiyorsa kim merak ediyorsa tatlıcı necmi amca orda .fahrettin atik orda.bu insanların dediğini dinlerim çünki elimde besldiğim kuşların cigerini biliyorlar.

nihat abi iyi akşamlar bu kuşlardan resim varsa paylaşırmısın bizlerle..

bu kuşların soyu olan kuşlarım UÇURMA YERİ DİYE BAŞLIKLI SAYFAMDA ORDAN BAKABİLİRSİNİZ

tekrar iyi akşamlar nihat abi yavrulara baktım uçum yerindeki birde gök benekli ekelerine baktım evet bu kuşlar anlatılan kuşlara benziyo (urfa kuşları) tabiki siz daha iyi bilirsiniz.. bu kuşların oyun tarzları nasıl nihat abi tabiki sen yakın eşlemeden dolayı şu anda 1 direk diosun benim sorduğum ilk ebeveyn leri.. şimdiden teşekkürler

uçurma yeri değil orda pek anlaşılmaz resimler, Çakmaklı ve benekli gökler sayfası olacak.ilk agız yavruları fahrettin atik biliyor ona sormak lazım ilk üç agız yavruyu aldıktan sonra saim usta'ya verdiğini söylemişti anne babayı .saim usta üç agız yavru alıp ilk agız olanları uçuruyor fakat geç oyun açtığı için bana başka kuş verdiler deyip sülyman gezerkaya ve fahrettin atik'e kızıp kuşları satmaya götürür bir çiftini demir tüccarı sami denilen arkadaşına verir diğerlerini teker teker satar fakat tesadüf süleyman gezerkaya ve fahrettin atik kahveye girer süleyman yaşça büyük olduğu için saim ustaya çıkışıp ekelri alıp fahrettin atik'e tekrar verir

Mesajı düzenleMesajı silBu mesajı bildirAlıntı ile cevaplaRe: Eski Urfa Oyun Kuşları
gönderen N.GÜNGÖRDÜ » 05 Mart 2013 21:09

uçurma yeri değil orda pek anlaşılmaz resimler, Çakmaklı ve benekli gökler sayfası olacak.ilk agız yavruları fahrettin atik biliyor ona sormak lazım ilk üç agız yavruyu aldıktan sonra saim usta'ya verdiğini söylemişti anne babayı .saim usta üç agız yavru alıp ilk agız olanları uçuruyor fakat geç oyun açtığı için bana başka kuş verdiler deyip sülyman gezerkaya ve fahrettin atik'e kızıp kuşları satmaya götürür bir çiftini demir tüccarı sami denilen arkadaşına verir diğerlerini teker teker satar fakat tesadüf süleyman gezerkaya ve fahrettin atik kahveye girer süleyman yaşça büyük olduğu için saim ustaya çıkışıp ekelri alıp fahrettin atik'e tekrar verir aradan bir ay falan sonra ilk sattığı erkek kaçar gelir saim ustaya bu erkeyi kardeşine götürüp veri saim usta, orda bi kuşa eş olur tabi yavru görünce hayvan burda sökülür ve kardeşi abisi saim ustaya bu kuş acayip oynuyo gel bak der tabi saimusta durumu anlar anlamaz kendinde çıkma ilk agız vavrular demirci samiden geri alır e ordaki erkeğe konyadan elen motorcu ahmetin arap dişiyi eş eder ve o iki kuşta bu şekilde dvem eder

o dediğin bölüme baktım zataen abi kuşların güzel tüy başı hayırlarını gör abi .. urfada uçan varmıymış şu anda abi bilgin varmı ali amcayı(dekora ali) bende tanıyorum bizzat urfada ziyaret ettim çok bilgili kuş konusunda ama her seferinde nerde o eskiler diyor eskiden ankarave sivasa çok kuş verdiğini anlatmıştı 1960 lı ve 1970 li yıllarında..anlattığı kuşların sivasta olanlarını biliyorum tirenci halil emminin sivasa getirdiklerini her biri ayrı bi efsane o kuşların sivas kuşları ile kırılmışlarından bu güne gelenlerden uçuruyorum tek kelimeyle harika kuşlar içlerinden ekeliklerinde 2 direk 5 ila 7 takla arası 3mt ye girenler çok teknik oluyorlar 3- 4 saat te uçuyorlar abi ..verdiğin değerli bilgilere teşekkür eder değeli vaktini ayırdığın için de çok saol..saygılar

:ckmk: :ckmk: :ckmk: :ckmk: kolay gelsin sana kardeşim

N.GÜNGÖRDÜ yazdı:

s.a Cevdet abi ben rahmetli Magdur'un 100'lercesini kast etmedim yukarıda yazılarında Saim ustanın kuşların oluşumundaki büyük erkekten bahsediyorum Magdurun GETİRDİĞİNİ VE KADO olarak yazmışsın .kado değil AZİZ AĞA,AZİZ AĞA bunu urfa değil bütün güneydoğu bilir, Aziz ağa'nın yarım dünyalarını. 60 yıllarında bu bahsi geçen erkek altın kemer almış bir hayvan,bu kuşu Aziz ağa'dan almak için RAHMETLİ Süleyman gezerkaya yeni aldığı otobüslerinden birine atlayıp urfaya gidip Aziz ağa'nın kapısına al bu otobüsü ver bana o büyük erkeği der .... bu arada bilmeyenler vardır kado Aziz ağanın amcasının oğludur.çok şey varda yazmaya gerek yok[/quote]

Yiğenim,aziz ağayı elbette eski ankaralı olanlar bilirler, senin bilmen biraz zor çünkü yaşın tutmaz,ustalarına bir sor bakalım, aziz ağanın beslediği kuşlar nereden gelmeymiş ?
Neyse rahmetli Süleyman ağabi sağ olsaydı işin aslını öğrenirdik, ama şimdi bu mevzuyu bilen kaçkişi kaldıki ?

Sayim ustanın en samimi olduğu arkadaşlarından biri cümbüşcü hüsnu,diğeri çalgıcı kör rasım,diğeride bağlumlu kalaycı,bu insanların hepsi kurucuydu,buna komşusu piremehmetde dahil,bu insanların hepsinin kuşlarından benim,kel turanın,harika yaşarın,tatar sabrinin ve matbacı uğur ustanın haberi var.

Yanlız rahmetli süleyman ağabinin,aziz ağaya otobüsü verip büyük erkeği istemesi bana oldukca abartılı geldi,kusura bakma ama bu lafı ilk defa senden duyuyorum.

Bu işin aslını şimdilerde 80 yaşının üzerinde olan ardiyeci yılmaz ile,zabıta mehmet ağabiye sormak lazım,çünkü ankara kuşçular kahvesine gelen kuşçuların bütün olup bitenden haberleri olurdu.
Neyse havaların güzel olduğu birgün yolum düşerse aydının kahvede fahrettine bu mevzuyu sorarım, gerçi aradan ortalama 40-50 yıl gibi bir zaman geçmiş,bundan sonra hiçkimse gözünle görmediğine inanmaz,haliyle eski kan kuşlardan olduğunu iddia edenler çok,ama icraat yok,bunu ispat etmek lazım.

komik bi şey yazdığımı zannedmiyorum sizi bu kadar güldüren şeyi anlıyamadım ..?

birde bu yarım dünyaları anlamak zor bunlar mardin kuşu mu urfa kuşu mu her ikiside bizim kuşumuz diyor.. urfada olanların en sonu rahmetli sinemacı hasan abide diye biliyodum o da rahmetli olunca kuşları vasiyet etmiş aliye (dekora ali) verin diye ali amcanın da bu kuşları alıp istanbulda bi yakınına gönderdiğini biliyorumm..

Cevdet Amca,
Şu tepe olayında,tepesi olanların ön tepe,kırçıllı veya arka tepe oldugunu söylüyorsunuz degil mi? Gözü kapatan basma tepe olmaz genelde diyebiliriz yani...

gelgel1900' Alıntı:
Cevdet Amca,
Şu tepe olayında,tepesi olanların ön tepe,kırçıllı veya arka tepe oldugunu söylüyorsunuz degil mi? Gözü kapatan basma tepe olmaz genelde diyebiliriz yani...

Bu topic de yavaş yavaş içeriğinden uzaklaşmaya başladı, yiğenim seni kastedmedim yanlış anlama ama cidden bazı eski kuşlara benzeyen kuşları besleyenler bu işi efsana olmaktan çıkarıp masala dönüştürmeye başladılar.

Benim hiç kimsenin beslediği kuşa bir itirazım yok,herkes kuşunu güle güle beslesin tüyü sayısınca hayrını görsün.

Yanlız benim anlamadığım mesele şu,neden bazı kuşçular bundan 40-50 sene önce biradamda ama iyi ama vasat oynayan kuşların peşine düşüp,beslediği kuşların bu soydan geldiğini itdia ediyorlar ?

Varsayalımki itdiası doğru? peki seneler önce ölen bir adamın ismini kullanmak ve kuşlarının kendisinde devam ettiğini söylemek, bu itdiada israrcı olmak adamın kişiliğine ve itibarına bir fayda sağlarmı ?

Yoksa beslediği,uçurduğu ve oynattığı kuşların kendi becerisi ve katkısı ile oynadığını , mesela ;3-5 senedir bu kuşlara hizmet edip,kuşların bazı vasıflarını daha mükemmel hale getirmek için,bu kuşlar üzerinde çalışmalara devam edip her sene kuşların daha güzel oyunlar çıkardığını kanıtlamakmı bir kuşçu için övünç kaynağı olur .

Benim söylemek istediğim şu, bırakın başka kuşçuların efsane kuşlarının peşinden koşmayı,bu size ilk etabta sadece para kazandırır,ama kendi isminizle özleşleşmiş bir kuş uçurup oynatırsanız o zamanda siz efsane olursunuz.

Ankara'da birkaçtane eski kuşçu kaldı,peki bu kuşçular hiçmi kuştan anlamıyorlar? neden bu eskiler şimdilerde efsane olduğunu itdia etdikleri kuşları alıpta kendi kümeslerine koymaktan acizmiydiler ? tabiki hayır,çünkü kendilerininde besleyip uçurup oynattıkları kuşların şimdilerde temcit pilavı gibi pişirilip pişirilip gündeme gelen kuşlardan fazlalığı vardı eksikliği yoktu.

Kusura bakmayın ama bu işi gündemde tutmak, sadece bu işin ticaretini yapanların bir reklamı ? varın gerisini siz düşünün artık.

Seyretmeden,görmeden kuş almak sadece acemiliktir.

Geri