Farkındamıyız Oyun Kuşunun Soyunu Tüketiyoruz

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ERDEKLİ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 82
  • Görüntüleme Görüntüleme 14K
tengelli' Alıntı:
selamlar dediğim kuşları satan kişi 3 senedir sattığını ben biliyorum daha öncesi varmı bilmem ilk sattığında bu paralara vermiyordu tabi önemli olan kusursuz olanı artık cok kişide var kimse kaplamaya bakacak durumda değil ve oyun kuşuna dönüş başladı sebebi parayı basarsın en kral kostüm kuşunu alırsın ama en iyi oyun kuşunun hasının tüyünü alamazsın bunu geçte olsa mardin besleyenler anlamış bulunmaktadırlar. sarıkafa kaplama miskiler neki ne renkler cıktı bakırıler mirolar risasiler şarabiler zeytuniler şampanyalar v.s her rengi cıktı nerdeyse mardinin ama oyun eski oyun kuşlarını arayanlar şuan kostüme bakanlardan daha cok aslende böyle olmalı :=) ben sarı kafaların 10000 tl olduğunuda biliyorum şebabın en kötüsünün 500 tl olduğunuda ama şimdi nerde o fiyatlar uçur yapsın iyi oyun istediğini iste sana kalmış satarsın ama sende on numara sarıkafa olanı şu para istiyorum de hemen satamazsın değerinin yarısına belki ama iyi oyun kuşunu anında elinden cıkarmaya kalktığında değerine satarsın.

KUŞUN DEĞERİ MASAYA ATTIĞINDA VERİLEN FİYATTIR İSTENİLEN DEĞİL.
KUŞUN KALİTELİSİ SENİN SATMADIĞIN ALMAK İÇİN KAPINA GELİNEDİR.

SAYGILARIMLA...

selamlar artık herkes farkında ondan kostüm kuşları uçuzladı çogaldığından değil.

ben bunları başka sayfada cevap olarak yazdım ama tam konusu burasıymış.

merhaba merakçı arkadaşım yazınızı okudum çok detaylı ve güzel olmuş tebrik ederim . cidden düşünmemiz gereken 500 sene soyu devam etmiş olan bir ırkı nasıl olurda 20-25 yılda tükettik ! çok güzel bi soru güzelliği bir yana çokta acı ve ama gerçek... tek temennimiz iyi kuşlar seyretmek nerde, kimde uçtuğu önemli değil. tüm oyun kuşuna gönül vermiş olan merakçılar saygılar

selamunaleykum yazilarin cogunu okudum buna benzer biryazida ben yazmistim bilmiyorum okudunuzmu ankara kuslari ne kadar bozuldu diye evet oyun kuslari bozuldu ve eskisi kadar olmasada halen bozuluyor genelde bu isi gosteris ve ticaretini yapan arkaaslardan kaynaklaniyor deyisik irk kuslar ayni komeste besleniyor deyisik kuslar es ediliyor buna benzer seyler ben kendi besledigim kuslarin icine 15 senedir kus koymadim ve gecmislerinide ogrene bildigimkadar biliyorum dumanlidan bayaz yovru gelirmidiye bir pararaf vardi gelir benim araplardan beyaz geliyor cok azda olsa ve o beyazda hep arap verir .oyunkusunun atasinin rengi sizce nedir bende bu soruyu sorayim arkadaslar abiler bence gok arap ve beyazdir
oyun kusunda renk poca aranirmi anketine aranir yazdim cunku oyun kuslarinin bozuldugunu dusundugum icin
aslinda oyunkusunda soy kan aranmali bunu yapamazsak rengine gozune pacasina bakarak kusun safligina bakalim bildigimiz kadar
saygilarla ferhat

selamın aleykum erdemli abicim saygılar sevgiler butun kuşcu canıyasına öncelikle şuna deyinmek istiyorum şebap olayı sebapbı besliyen kuscu kardeşlerim bosuna beslemesin yada arkadaş ben işte taklacı besliyom demesin bunlar fasa fiso tamam mı? oyun kuşu beslemiyen oyun kusu üstüne yorum yapmasın lütfen üstüne basarak söylüyorum herkezde oyun kusu besleyemez kusurada bakmayın saatlerce ucacak gezecek evin üstüne sefere gelecek 8 9 yapıp gıdıcek tabi sebap besleyenler bunun nasıl bi zevk oldunu bilmezler saygı ve sevgilerimle erdemli abime izmirden bilo

selamın aleykum izmirden yazaıyorum ben oyun kusu beslemek ayrıcalıktır sebap besleyen arkadaşları ben kuscudan saymıyorum cünkü oyun kusunun ne anlama geldini bilmeden yorum yapıyolar nezaman sebap denen ırk cıktı oyun kusunu bozdu yok gaga beyaz olcak gözler yogutr gibi olcak ayna kuyruk olcak bunlar boş iş arkadaşlar oyun kusunda renk önemli deyil oyun yapsın yeter sizin sebaplardan daha ustunlerdir unutmayın milli piyangodan bana para cıksa piyasada nekadar sebap var nekadar kırık kuş var hepsini alır yok ederim ve sebap besleyenlerde derki harbidende kuş beslemiyomuşuz diye oyun kusuna dönüş yaparlar sonra ben onlara kuşcu derim saygı ve sevgiler izmirli bilo

erdekli_krallar' Alıntı:
Sevgili dostlarım öncelikle sizden ricam YAZIMIN TATAMINI OKUYUP ondan sonra yanlışlarımı eksiklerimi yazmanızdır. Sevgili dostlarım bugüne kadar açtıgım KAÇ AYAR KUŞÇU , OYUN KUŞUYLA MİROYU KIRAN OLDUMU , OYUN KUŞU PROFESÖRLERİNE ve ARKADAŞLAR LİMON,ŞEKERİ,PORTAKAL RENGİ HAKKINDA isimli 4 konudada ortak amacım olan OYUN KUŞUNUN SOYUNU TÜKETİYORUZ konusunu tek başlık altında toplamak için bu başlıgı açtım bu konuları farklı farklı ismimlerde açmamım sebebi inanın kimseden birşey ögrenmek degildi..Amacım sadece burda her ilden arkadaşları bulabilecegimi bildigimden ve gerçek yaşamda bunu başarmanın kolay olmadıgından türkiye genelinde oyun kuşuna nasıl bakıldıgını ve bu ırkı ileri yaşamlara taşımak için neler yapıldıgını görmekti..VE BU KONU FROMDA AÇTIGIM SON KONUDUR...Sevgili dostlarım açtıgım konularda ve girdigim tartışmalarda görüyorumki biz oyun kuşunu unutmuş ve unutmanın yanında RENK,GAGA,PAÇA,TIRNAK,GÖZ,TİP derken bu ırkı yok olmanın eşigine getirmişiz..Ben kendi şahsıma bu uyumları degil kuşun oyununu geliştirmek adına ugraşıyorum şimdi bazılarınız diyebilirki arkadaşım sen kendin yapıyorsan sanane milletin kuşundan kuşçulugundan evet dogru aslında beni ilgilendiren birşey yok ortada bende kuşların resimlerine maşallah der geçerim yorumumda en fazla maşallah güle güle besle olur ama ben bunu istemiyorum istiyorumki ayrı bir ırk olan OYUN KUŞU heryerde her arkadaşta olsun ve bu soyu ileri nesillere taşıyalım..Bu yazıyı yazarken bile en az 1 saat düşünüp yorumlayıp sonrada en az yarım saatte yazıyorum eger önemsemedigim bir konu olsa niye bunca zamanımı başkaları için harcıyım bende girer mynette okey oynar msn de milletle yazışmayı bilirim ama güvercin benim için tutku aşk oldugu için harcadıgım zamanın hiç bir önemi yok.Sevgili dostlarım bir çogumuz farkındamı bilmiyorum dünya ortalama 5 milyon yaşında olarak biliniyor islamiyet 4000 yıldır var osmanlı imparatorlugu 500 sene hüküm sürmüş eski taş heykellerde saray resimlerinde güvercin figürlerini sıksık görüyoruz biz en az olanından baz alalım osmanlıdan bu yana güvercin 500 senedir var sayalım biz 500 senelik ırkları 20 senede bozduk işte bizim gaga göz renk arayan bilinçli yetiştiriciligimiz burdan ortaya çıkıyor açıkça bunları örnek verirken mutlaka bende biliyorumki herkezi degiştiremeyiz ama ben 1 tek kişide olsa dogruyu bulmasına yardımcı olabilirsek mutlu olucam kendi adıma ve burdan sormak istiyorum ankara , kırıkkale ,sivas , kayseri , samsun kısaca türkiye genelindeki bütün kuşçu abilerime amcalarıma sormak istiyorum 15 senedir ilinizde , ilçenizde veya köyünüzde 2 sene uçan kuş gördünüzmü eminimki bir çok kişi görmemiştir çünkü 1 ay önce uçan kuş 1 ay sonra sır olur gider peki bunu kim yaptı en az 500 senedir süren ırkları biz nasıl 20 senede bozduk bunu saglıklı olarak düşünen her arkadaşım beni çok daha iyi anlayacaktır.Günümüzde mironun , basma perçem kuşların , kuvveytlerin çogaldıgı kadar gerçek oyun kuşu çogalıyormu buna bir bakalım tabiki çogalmıyor bunun nedenleri ise bir kümeste birden çok ırkın olması kümeslerin genelinde çifthane sisteminin olmaması kimsede olmayanı bulma içgüdüsü ve oyun kuşunu kendi ırkının dışanda ırklarla örnek kelebek veya dönücü ırklarla çiftleştirmek gaga rengi göz rengi tırnak rengini düzeltiyim derken oyun özelligini geri plana bırakmak bu böyle uzayıp gidecek sebeplerden dolayı olmaktadır..Onun içinde en az 500 sene önceden gelen ırkı 20 senede nasıl yok olmaya terk ettigimizi bulmamız gerekmektedir..Böyle giderse şimdiki 15 gün oynuyor sonra yoz oluyor dedigimiz ve dalga geçtigimiz kuşların bile tırnagını bulamıyacagız. Arkadaşlar bu söylediklerime ben oyun kuşu besliyorum diyen kimse duyarsız kalmasın bundan herkez sorumludur.. Ben çocuklugumda izledigim kuşları torunumlada izlemek istiyorum.. Eminimki bir çok arkadaşımda benimle aynı düşünmektedir.Onun içinde OYUN KUŞU dedigimiz ırkı gaga göz paça kanat diye yok etmeyelim..Bu ırkta amaç ismindeki gibi OYUN KUŞUDUR bunu lütfen unutmayalım renk gaga paça uyumunu ararken bu kuşlarda olan oyun özelligini bozdugumuzu farkına varalım..Ve son olarak arkadaşlar yazımda ard niyet olmadıgını anlamak için sizden ricam EN AZ 500 SENEDİR VAR OLAN IRKI 20 SENEDE NE HALE GETİRDİGİMİZİ ön yargısız olarak düşünelim ozaman eminimki bir çogunuz bana hak verecektir....ALLAH HERKEZE GÖNLÜNCE KUŞLAR UÇURMAYI NASİP ETSİN.....Erdekten Saygılar

TEBRİKLER , oyun kuşu ırkına böyle mantıklı yaklaşımlar biz merakçıları azda olsa rahatlatıyor ; oyun kuşu sevdalısı olarak size bu yorumunuzdan ötürü tşk ediyorum ...

Sevgili dostlarım bir çogumuz farkındamı bilmiyorum dünya ortalama 5 milyon yaşında olarak biliniyor islamiyet 4000 yıldır var osmanlı imparatorlugu 500 sene hüküm sürmüş
Dünya 4,5 milyar yaşında,Osmanlı 623 yıl hüküm sürdü,İslamiyet Peygamber efendimize 610 yılında ilk vahiyin gelmesiyle başlamıştır.
Kuşlar kuşçuların bir bir kuşçuluktan çekilmesi sonucu bozulmaya başlamıştır.

..........

Sn Aras yazdıklarınızı düzeltiyimmi düzeltmeyimmi diye düşündüm önce boşver dedim şimdi düzeltirsem alınır .Bize olmadık laflar söyler.
Sonra düzeltmezsem bu hata hep devam eder gider dedim.
Binlerce güvercin meraklısı tanıdığım oldu.Kaliteli kuşçu 4 kişiyle tanışma fırsatı buldum.Bu kişilerin damızlıkları bu forum sayfasını doldurduğu gibi Almanya,dan Amerikay,a kadar dağılmıştır.Bu kişilerin 4,ü de 70 yaşın üzerinde
Bu kişilerin hepsinde kültür,ahlak,hoşgörü en üsttedir.Konuşurken kimse kendi kuşlarını övmez yalnızca kuşun nasıl olması gerektiğini nasıl çıkarıldığını konuşur deneyimlerini aktarır.Bu aktarımlar bize kuş nasıl türetilir onu gösterir.
Neden 70 yaşın altında iyi kuşçuyla tanışamadın derseniz.Bunun cevabı neden kuşlar bozuluyorla aynı olur.

Evet çok sevdigimiz oyun kuşları artık cok kırıldı ve mumla aramaya başladık bu konu hakkındakı düşünceleriniz nelerdir?

Ömer ÖZKURT' Alıntı:
Evet çok sevdigimiz oyun kuşları artık cok kırıldı ve mumla aramaya başladık bu konu hakkındakı düşünceleriniz nelerdir?
ankarada 1960 yıllarında toplam tahminen 100 kuşçu vardı beslenen kuş rengi genelde her kuşcunun birkaç renkti
ankaraya giren kuş sayısıda azdı kalede kel bahri_bekir ağa- hacı ahmet ve dörtyol kuscular kahvesi sonradan yenidoğanda hamza gibi şimdi ise ankarada tahmini 3000 kuşcu var 200 tanede kus satılan yer.
eskiden kuscu yakaladığı takla atan kuşu makaslayıp damızlığa atmazdı
her önüne gelenden bende iyi dişi var ver senin erkeği bir yavru alalım demezdi
başka şehirde tanıdığı olan oradan bana kuş getir demezdi
kuşlardan para kazanma fikri yoktu
şimdi kuşçu çoğaldı kuş sayısıda türkiyenin her yöresinden her yere kuş gidip gelmeye başladı
daha iyisi olsun diye iyi kuşlara başka kuşlar vuruldu
7-8 takla 2 direk oynayan kuşlar beğenilmedi başlandı minarelerce 50-60 taklayla oynayan kuşlar nasıl çıkar sevdasına birbirine vurulmayan kuş çeşidi kalmadı
bilmeyen arkadaşlara ufak bir hatırlatma yapmak isterim
mesela saim usta denen kişinin kuşları en fazla 3 direk oynardı 5-6 takla ortalamayla
adam hala dillerde ama hala minareler oynayan kuşu duyan benimkide oynasın diye uğraşıyor elindeki kuşuda bitiriyor
işin özü şudur bence
elindeki kuş sayısını azaltmak ve dışardan kümesine yabancı kuş sokmamak
çünkü dışardan gelen kuşun geçmişini atalarını bilmenin imkanı yoktur hemen hemen
duyma ilede gerçekler bir olmaz herkes anlatabilir şöyle iyi böyle iyi diye
bir kuşu en azında iki ağız yavru alıp ondan sonra karar vermek lazım kuşa
birkaç günde değil kuş sabır işidir
elinde 15 sefer 6 takla 2 direk oynayan kuşu olanlar macera aramasın ellerindekiyle yetinsinler
birde bir kişide en fazla 20 kuş olursa karar vermek daha kolay olur kuşlar hakkında
bu işin özüde para bekleyeyerek kuş beslemek değil kuşu sevmek dostlarla havada seyretmek
herkesin güzel kuşlar uçurması dileklerimle

selami06' Alıntı:
ankarada 1960 yıllarında toplam tahminen 100 kuşçu vardı beslenen kuş rengi genelde her kuşcunun birkaç renkti
ankaraya giren kuş sayısıda azdı kalede kel bahri_bekir ağa- hacı ahmet ve dörtyol kuscular kahvesi sonradan yenidoğanda hamza gibi şimdi ise ankarada tahmini 3000 kuşcu var 200 tanede kus satılan yer.
eskiden kuscu yakaladığı takla atan kuşu makaslayıp damızlığa atmazdı
her önüne gelenden bende iyi dişi var ver senin erkeği bir yavru alalım demezdi
başka şehirde tanıdığı olan oradan bana kuş getir demezdi
kuşlardan para kazanma fikri yoktu
şimdi kuşçu çoğaldı kuş sayısıda türkiyenin her yöresinden her yere kuş gidip gelmeye başladı
daha iyisi olsun diye iyi kuşlara başka kuşlar vuruldu
7-8 takla 2 direk oynayan kuşlar beğenilmedi başlandı minarelerce 50-60 taklayla oynayan kuşlar nasıl çıkar sevdasına birbirine vurulmayan kuş çeşidi kalmadı
bilmeyen arkadaşlara ufak bir hatırlatma yapmak isterim
mesela saim usta denen kişinin kuşları en fazla 3 direk oynardı 5-6 takla ortalamayla
adam hala dillerde ama hala minareler oynayan kuşu duyan benimkide oynasın diye uğraşıyor elindeki kuşuda bitiriyor
işin özü şudur bence
elindeki kuş sayısını azaltmak ve dışardan kümesine yabancı kuş sokmamak
çünkü dışardan gelen kuşun geçmişini atalarını bilmenin imkanı yoktur hemen hemen
duyma ilede gerçekler bir olmaz herkes anlatabilir şöyle iyi böyle iyi diye
bir kuşu en azında iki ağız yavru alıp ondan sonra karar vermek lazım kuşa
birkaç günde değil kuş sabır işidir
elinde 15 sefer 6 takla 2 direk oynayan kuşu olanlar macera aramasın ellerindekiyle yetinsinler
birde bir kişide en fazla 20 kuş olursa karar vermek daha kolay olur kuşlar hakkında
bu işin özüde para bekleyeyerek kuş beslemek değil kuşu sevmek dostlarla havada seyretmek
herkesin güzel kuşlar uçurması dileklerimle

Üstadım elinize dilinize sağlık.

BU GÜNLERİMİZİDE ARAYACAGIMIZ ZAMAN YAKINDIR FAZLA DEGİL üç bes SENE SONRA ELİMİZDEKİLERİDE BULAMAYABİLİRİZ ÇÜNKÜ YETİNEMİYORUZ

SAYGILAR

selamlar ben başkası ara mı aramaz mı bilmem fakat ben aramayacağım abi neden dersen aman uzun gitsin yapışsın ne olur demiyorum aman 15 taklalı oynuyor yatırsa ne olur demiyorum aman aslan giibi inişi var seferi az olsa ne olur demiyorum ama birde dün izleyecektiniz hiç demiyorum başkasının gazına gelmiyorum önce kalitesine sonra meziyetlerine daha sonrada altına bakıyorum kimseye bir şey ispatlamaya calışıp kuşların anasınıda ağlatmıyoruM. PARAYI DEĞİL KUŞLARIMI DAHA ÇOK SEVİYORUM. ondan elim olması gerekeni başkasına satıp varya bende bir kuş vardı hasana ahmette sattım git ona sorda demiyorum. ben şimdiki kuşları mı ALLAH bir zeval vermedikçe aramayacağım.Elimdeki iyi benim kümesimde yada istediğimde istediğim an alacağım bir kümeste olur. buda yedeklemeden dolayı ALLAH ın verdiği zeval hariç her şeye karşı tedbirimi alıyorum.

tengelli' Alıntı:
selamlar ben başkası ara mı aramaz mı bilmem fakat ben aramayacağım abi neden dersen aman uzun gitsin yapışsın ne olur demiyorum aman 15 taklalı oynuyor yatırsa ne olur demiyorum aman aslan giibi inişi var seferi az olsa ne olur demiyorum ama birde dün izleyecektiniz hiç demiyorum başkasının gazına gelmiyorum önce kalitesine sonra meziyetlerine daha sonrada altına bakıyorum kimseye bir şey ispatlamaya calışıp kuşların anasınıda ağlatmıyoruM. PARAYI DEĞİL KUŞLARIMI DAHA ÇOK SEVİYORUM. ondan elim olması gerekeni başkasına satıp varya bende bir kuş vardı hasana ahmette sattım git ona sorda demiyorum. ben şimdiki kuşları mı ALLAH bir zeval vermedikçe aramayacağım.Elimdeki iyi benim kümesimde yada istediğimde istediğim an alacağım bir kümeste olur. buda yedeklemeden dolayı ALLAH ın verdiği zeval hariç her şeye karşı tedbirimi alıyorum.

A S
NE GÜZEL İŞTE DÜŞÜNCELER HEP BU SEKİL OLABİLSE

AMA BEN SEN YADA O DEGİLDE KESKE BİZ DİYEBİLSEK

ÇIKARLARIMIZI DEGİLDE EMEGİMİZİ KUSLARIMIZI PAYLASABİLMEYİDE SEVEBİLSEK

KARSIMIZDAKİLERE DEGER VEREBİLSEK HEP BENDE OLSUN HEP BENİM OLSUN DEGİLDE HEPİMİZDE OLSUN DİYEBİLSEK

ÇOK SEYLER KAZANIRIZ HER HALDE

SAYGILAR

oyun kuşları neden bozuldu

bu kadar üstadın yanında bize laf düşmez ama bende düşünçelerimi söyleyeyim

bi kere oyun kuşları kırılmasa bile uçurmaya uçurmaya kendi özelliklerini kaybetmeye mahkum edildi

yani bu kuş iyi yada şu kuşçunun kuşu kalitedir uçurma yavrusunu al mantığı

çanlılar hareketleri yavrularına genlerle aktarır mantığını unuttuk
yani oyunlu kuşumuzu makasladık
oynamayan bi kuşla eş yaptık doğal olarak oyunlu kuş baskın gen oyunsuz kuş pasif gen olarak yavruya aktarılacak otomatikman yavru kırık genlere sahip olçak
bunu geçtik yavrularıda uçurmadık anası babalsı kalite diye yavrularıda oyunsuz kuşa vurduk eee bu yavrular kendi yavrularına ne aktaracak
zaten kendi genlerine oyun tam olarak aktarılmadı anadan babadan
bide bunlarda oyun yok eeeee yavrulara hangi hareketleri aktaracak
sen kalite diye kanı sağlam diye kuşları uçurma üstüne 3 4 kuşak yavruları al uçurma sonraki yavrularda dedelerini kaliteli oyununu bekle
********hareketler yavrulara genlerle aktarılır************

şimdiki kuşlar neden güzel oynamıyor

ya şimdiki kuşların güzel oynaması mümkün değil ki zaten kuşun anası uçmamış babası uçmamıç
dedeleri babaanneleri uçmamış
onlarında ataları uçmamış hareketler(takla performansı) yavrulara aktarılmamış
sonrada oyun bekliyoruz kuşlardan

şimdi yapmamız gerekenler

baskın gen baskın genle eşleşirse yavrular daha baskın gene sahib olur
yani oyunlu kuşu oyunlu kuşla eş yapmamız lazım
yavrular daha iyi oyuna sahip olduklarıda onlarıda aynı kaliteli kuşlara eş yapmalıyız
sonra onların yavrularınıda aynı kalitede

yani oyunluyu oyunluya vurarak baskın gen elde etcez
baskın gen (daha kaliteli takla performan)

şimdi biliyorum bu söylediklerime katılmayanlar cıkcak
diyeceklerki bizim kuşlarımızın kanı sağlam
uçurmasakta yavrular her zaman oynar
öyle olsaydı
15 sene önçe uçan kuşlardan herkeste olurdu
cok kalite kuşlarınızın yavrularını uçurmayın yavrularında yavrularını uçurmayın

uçurmaya uçurmaya bu şekilde 10 kuşak sonraki yavruları uçurup en baştaki atalarının oyununu beklemek mantıksız
yine sölüyorum
******************hareketler(takla performans oyun sistemi) genlerle yavrulara aktarılır************************

*****************baskın gen(kalite oyun yapan) baskın ghenle eşleşirse yavrular daha baskın gene sahip olur*********************
saygılarımla

slm dursun eğer senin dediğin gibi olsaydı yarışmada derece yapmış iki kuşu eşlerdik.olay biterdi.bu iş bukadar kolay değil kuşu tutturmak çok önemli
bazen şak şak ikitane kuştan öyle yavrular çıkıyor ki eski kuşları aratmıyor.kuşların oyun geni kuş uçsun uçmasın vereceği yavruyu etkilemez nasıl yeme yeni vurmuş bi yavru gök yüzünde bi atmaca görünce tedirginleşir düşmanınını görü görmez tanırsa oyun özelliğide kuşun soyuna göre aktarılır soy takibi yapılmamış kuşların kanına oyunlu ve oyunsuz kuşlar zamanla girdiğinden altından her türlü yavru gelir kimisi havacı kimisi piç kimisi şak şak kimiside yer oyunlu kuşlar çıkar kuş yedi damar verir verir der eski kuşçular o yüzden bütün kuşçulara sesleniyorum ihale ihale kuş toplamayı bırakın kuşu kırdıkça kuş bozulur anası babası yavru üzerinde oynayan ikitane kuştan aldığınız yavrularıda yavru üzerinde deneyin yavrulardan çaprazlamayla aldığınız yavrularda güzel oynuyorsa bu kuşları kendi içinde kırarak devam edin bu iş bukadar basitken kuşçular hep arayış içerisinde şişirme masada uçurulmuş kuşu hemen alıp kümesinde yıllarca bildiği kuşlardan üstün tutmaktadır soy takibi yapılmış kuşlardan oynamayan kuş çok nadir çıkar benim kümeste bazen öyle yavrular çıkıyor 10 sene önce beslediğim kuşun aynısı soy takibi yapmak bu yüzden çok önemli
bende bi pala bıyıklı arap erkek vardı çok sevdiğim bi kuştu yürürken takla atar altından gelen yavruların altı çok sağlam olup uzun fişekli kuşlardı bu erkek geçen sene öldü şimdiyece 20 civarında yavrusunu gördüm hiç biri bıyıklı değildi bu erkek geçen sene 30 cm yukarıdaki yemliğe çıkamamış takla atmaktan yaşlandıkça iyice sıkıya girmiş ben farkketmedim 1 hafta kadar kuşlara bakamıştım yemleri suları önündeydi geldiğimde bu erkek ölmüştü bende üzülmüştüm bende 2 dişi 1 erkek yavrusu vardı bu yavrularda 3,4 yaşlarında kuşlar 1 yavrusuda arkadaşımda mevcut geçenlerde arkadaşımbane hediye bi yavru verdi verdiği yavru palanın kızının yavrusuydu ve palanın aynısıydı şimdi o yavruyu itinayla bakmaktayım .soy takibi bu nedenle çok önemli bazen eski efsane kuşlarınız yeniden doğar

tolga abi senin sölediklerinle benim sölediklerim uyuşuyor
bende ihale ihale kuş aramayın demek istiyorum kümesteki yavrulara çalışın diorum yani oynayan yavrular üzerine çalışın oynamayanı eleyin bu yöntemle yola çıkmak gerekiyo bence

tabi ben türkiyede ki oyun kuşları hakkında genel olarak yaptım

tabiki söylediklerim hariçinde istisnalar cıkarak
ben işin en başını konu aldım
abi allaha emanet ol
saygılarımla

kardeş sende Allah'a emanet ol dediğin yolda gidersen çok iyi kuşlar uçurursun zaten oynayan kuş dururken yozdan yavru alacak halimiz yok.
kuşçuluk biraz sabır işi
benim kümeste perslerden gelen yavrular 15 gün uçsun sefere başlarlar normalde geçen sene arkadaşıma bu soydan verdiğim dişiyle kendi kümesinden vurduğu erkekden çıkma yavruyu bana hediye vermişti.kuştan 3 ay havada kan aldım sürekli uçurdum 1 taklayı geçmedi artık bırakmıştım ki uçurmaya birgün kuşun kümesten inemediğini havada sefer üzerine sefer aldığını gördüm.kuş bu arada eş alıp dişiyi yumurtlatmıştı yavrusu çıktı kuş kayboldu koca yazıda kuşu kaybettim kuş yavruya kusmuştu ve yerine inememişti yavrusu öldü tabi kuşu yavru üzerinde denemeden karar vermeyin soyunu biliyosanız tabi

abi aynı olay bizimde başımıza geldi benim kuşlar samsunda şuan ortak bakıo ben bursadayım malesef yer sorunu var
geçen sene samsuna gittiğimde cok sevdiğimiz bi abimiz bize boz bi erkek yavru hediye etti kuş tüy zamnına yaklaşmıştı tam uşma çağları neyse bi heves başladık uçurmaya neyse ben bursaya döndüm ortak uçuruyo her hafta arıyorum
kuş nasıl aynı diyolar yavruluk hareketleri kuş nefeslenmiş ama tık yok beraberindeki yavrular zere girmiş kimisi oynamış
o bozda tık yok diyolar yine haftaya yine arıyorum
nasıl kuş diye yok diolar aynı galiba şak şak kalçak bu kuş diolar
neyse aradan 2.5 ay geçti tık yok
hediye eden abimize sorduk abi kuş bçle cıktı oyuna dönmedi şakşak kaldı napalım
dedi yavrusunu alın onu uçurun verdiği kuş sağlamdı neyse onu bizim kendi kuşlarımızdan bi donuk dişiye vurmuş ortak
uçurmayı bırakmış 3.4 hafta sonra yumurtlatmış dişiyi aradan 1 hafta sonra aradı ortak kuş perdeh yapmaya başladı aga uçurmadığım halde neyse uçur dedik abi neyse kuş bi oyuna başlamış maşallahı var neyse aradan4 hafta sonra ben samsuna işim çıkmıştı
neyse dedim kuşu bi izleyim 2 kere izledim birinde 1.45 dk uçtu
dolanması güzel kapanması güzel yanlız biraz yukardan sefer yapıo 3 6 takla arası
bu kışa girmedende makasladık
yaza inşallah yavrularını denicez
acıkcası yumurtladıktan sonra umudumuzu kestiğimiz kuş oynasın
böyle bişe ilk defa başımıza geldi
kendine iyi bak abi

S A HER OYUN KUSU İÇİN KUSUN YUMURTA YAVRU GÖRMESİ ÖNEMLİDİR

KUS VARDIR YAVRU YUMURTA GÖRÜNCE BOZULUR BOSALIR OYNAMAZ

KUSDA VARDIR YAVRU YUMURTA DAN SONRA BASLAR ZATEN BU UGRASDA ARANMASI GEREKEN EKE KUSUN OYNAMASIDIR OYNADIGI GİBİ EKELESDİKCEDE ÜZERİNE KOYABİLMESİDİR YAVRU KUSUN ÖNÜNE BAKARAK DEGERLENDİRMEK YANLISDIR AMA TABİKİ EN OLMASI GEREKENDE BÖYLE DURUMLARA MARUZ KALMAMAK İÇİN BİLİNEN KUSLARA HİZMETTİR ODA KENDİ OLUSTURDUGUNUZ SONUNU GÖREREK GÖZLEMLEYEREK TANIDIGINIZ DAMIZLIKLARDIR BİLDİGİNİZ KUSLARDAN ALDIGINIZ YAVRULARI UÇURMAK NE YAPACAGININ NE ZAMAN BASLAYACAGINI BİLMEK ÖNEMLİDİR BU DURUMDA DAMIZLIKLARINIZIN SİZLERE VERDİGİ OLUMLULUKLARDIR

BİLDİGİNİZE HİZMET HER ZAMAN AVANTAJ VE ZAMAN KAZANMAKTIR

SAYGILAR

gerçektende cocukluğumuzda bundan 10 sene önce bile kuş dükkanlarından aldığımız kuşların yavruları bile güzel oynardı şimdi o kuşları arar olduk
bence oyun kuşunun bitişi son 7 8 sene önce başladı yada hız kazandı
önce bozlarda öntepe ayna ve sarı göğüs modası başladı
sonra aynı moda göklerede başladı
artık çoğu kümeste öntepeli ve aynalı kuşlar yerini almaya başladı
sonra portakal öntepeli modası he birde basıktepeli olcakmış
sonra arap öntepeli aynalı modası
sonra mermeri basıktepeli modası
sonra sarı kafalı aynalı basıktepeli miski ve boz modası
sonra miro ve risasi modası
ve karakanat çakmaklı modası
**bu kuşlar başka şehirlerden getirildi kümeslerde yer edindi. oyunkuşları kuş dükkanlarına düştü yada büyük şehirlerden gelen toptancılar götürdü**

evet haksızmıyım allah aşkına ve hala bu kostüm modası devam ediyo
ne yazıkki

saygılar

Geri