'' HAYDİ TÜRKİYE '' GÜVERCİNLER *A Ş I Y A *

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan turkeroden
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 64
  • Görüntüleme Görüntüleme 25K

turkeroden

Moderatör
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
TÜRKER ÖDEN
Meslek
GÜVENLİK
SALMONELLA
VEBA
ÇİÇEK AŞILARI YAPILMALI

LÜTFEN GELECEĞİ DÜŞÜNELİM .TOPLU ÖLÜMLER OLMASIN .HİÇ BİRİMİZ ÜZÜLMESİN .

AŞININ FAYDALARI VAR ARKADAŞLAR .sevgilerimle.

Türker kardeşim çok güzel bir konuyu dile getirmişsin bu şekilde olursa kuş ölümleri azalır ve sağlıklı kuşlar üreterek kuşçuluğun gelişmesine yardımcı olmuş oluruz inşallah saygılarımla selamlar.

Türker abi bu aşıları nereden temin edebiliriz ve ben temin etsem de kendim yapamam o aşıyı yapacak bilgili biri lazım.

Türker Kardeş,

Çok önemli bir konuyu gündeme getirdiğin için teşekkür ederim. Aşı güvercin beslemenin olmazsa olmazıdır. Hem de her güvercin besleyeni alakadar eder. Her ne kadar kendi kuşlarımızın aşılarını yaptırsak da aşılanmamış kuşların varlığı her zaman bizim için de tehdit olacaktır. Aşı yaptırılmayan kümeslere giren aşılı ve son derece sağlıklı olan kuşlar da tehdit olabilmektedir.

Güvercinlere aşı yapılması sanıldığı kadar zor ve pahalı değildir.

Bu başlık altında herkes: Kaç çeşit aşı yaptırmalıyız; Kaç çeşit aşılama yöntemi vardır; Profesyonel aşı yapan kimseler kimlerdir ve nerededirler; Aşıların etki süreleri nelerdir gibi konularda bildiklerini paylaşırsa eminim çok yararlı olacaktır.

Hadi herkes tecrübesi ve araştırması ile konuya katkı yapsın. Yolları ve yöntemleri belirleyelim. Eğer herkes aşılamanın kolayca yapılabildiğini görürse kuşlarını aşılatacaktır eminim.

Ben ufak bir derleme ile konuya en kısa zamanda katkı yapacağım.

Herkese hastalıksız kümesler dilerim.

Selamlar,
Gerçekten çok önemli bir konu,gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim şahsım adına.
Ben bugün o işi yaptım :slm:
Yavrular ve kartlar hepsi aşılandı.
Üzerimden büyük bir yük kalktı.
Darısı sizlerin başına.
Şimdi kafam rahat.

azusa111' Alıntı:
Selamlar,
Gerçekten çok önemli bir konu,gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim şahsım adına.
Ben bugün o işi yaptım :slm:
Yavrular ve kartlar hepsi aşılandı.
Üzerimden büyük bir yük kalktı.
Darısı sizlerin başına.
Şimdi kafam rahat.
HANGİ MARKA AŞIYI ; KİME,NEREDE ,NASIL , NE ŞEKİLDE ...GİBİ AÇIKLAMALI YAZALIM Kİ DİĞER ARKADAŞLARIMIZ DA BİLGİLENSİN DİYE DÜŞÜNÜYORUM !

Hay hay tabii ki bilgi verebilirim.
Gallimune 503 karma aşı yapıldı kart kuşların tamamına.
Yavrulara ise şu an için sadece veba aşısı yapıldı.2 aylık olunca onlara da karma aşı yapacağım.
Aşıların hepsi şırınga ile ensenden uygulandı.
Aşılamayı bizzat kendim yapıyorum uzun zamandır kendim uygularım.

azusa111' Alıntı:
Hay hay tabii ki bilgi verebilirim.
Gallimune 503 karma aşı yapıldı kart kuşların tamamına.
Yavrulara ise şu an için sadece veba aşısı yapıldı.2 aylık olunca onlara da karma aşı yapacağım.
Aşıların hepsi şırınga ile ensenden uygulandı.
Aşılamayı bizzat kendim yapıyorum uzun zamandır kendim uygularım.

SALMONELLA AŞISINI ETİNE
VEBA AŞISINI DERİ ALTINA YAPMAKTAYIM .doğru olması ümidi ile , bildiklerimizi paylaşmağa devam edelim lütfen

Moderatör tarafında düzenlendi:
merhaba,
bizim burada toz aşı varmış; suya karıştırılıyor - "gumboro" isimli viral bir hastalığa da önlem olduğu belirtilmişti. hastalıkla ilgili arama sonuçları için: http://goo.gl/UYCw3Q linke bakabilirsiniz. işlerimin yoğunluğundan henüz tam anlamıyla araştıramadım, Rum tarafında ise çiftliklerde diğer aşılardan bulabilme ihtimalimiz varmış.
konu için sorular:
1. boyundaki kılcal damarlar çok yoğun olduğundan işi bilmiyorsa kuşu ölenler oluyordu; bu aşıları boyun "ense değil de" baldıra vurmak daha mı risksizdir?
2. aşıda en doğru zamanlama için; aşıdan önce nasıl bir program uygulanmalıdır?
3. aşılar düzenli olarak hangi zamanlarda "aylarda" ne gibi aralıklarla yapılmalıdır?
4. önceden çiçek, pox veya salmonella vs. gibi hastalıkları geçirmiş tedavi görmüş ve iyleşmiş bir hayvana bunların aşısı vurulursa, bu hayvancağız ölür mü?
5. pox veya çiçek aşıları sadece 1 defa mı yapılır - her yıl tekrarlanır mı?
bunlar da paylaşılabilirse faydalı bir konu olacaktır.
paylaşım için teşekkürler :slm:

Arkadaşlar,
Bildiğim kadarı ile, güvercinler için kullanılabilecek çeşitli firmalar tarafından üretilen 4 ana aşı mevcut.
Veba adı ile bilinen Newcastle Disease Virus (NDV) Paramyxoviruses için olan aşılar; Çiçek adı ile bilinen Avian Poxviruses aşıları; Veba ve Çiçek virüsleri için karma aşılar; Salmonella adı ile bilinen Pratyphoid bakterilerine karşı aşılar.
Biz güvercin besleyenleri en çok etkileyen Veba ve çiçek gibi virüs nedenli hastalıklar. Salmonella da çok dikkat edilmesi gereken bir hastalık ancak bakteri nedenli olması sebebi ile çeşitli antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor. Virüs nedenli hastalıklarda maalesef tedavi yok.
Güvercinlerde aşılama genellikle: İçme sularına katılarak yapılan aşılama; İğne ile boyun arkasına yapılan aşılama; Kanat zarına yapılan aşılama olmak üzere üç yöntemle yapılıyor. Bacak derisi altına ve göze ve burun deliğine damlatma şeklinde aşılama da yapılmaktadır. (Ancak bu yöntemde gerekli miktarın verilebildiğinden emin olmak çok güç.)
Paramyxoviruses’ e karşı en kolay aşılama yöntemi içme sularına katılarak yapılan aşılama. Piyasada kanatlı hayvanlar için satılan Bio Vac La Sota adlı aşı bu yöntemle yapılıyor. Bulunması kolay. Nasıl uygulandığı hakkında alınan yerden bilgi alınabilir ve hatta sitemizde daha önce bu konuda başlıklar açılmıştı. Koruyucu süresi 6-4 ay olarak belirtiliyor.
Paramyxoviruses için PMV Colombovac adlı aşı ise kuşun boynunun arkasından sırta doğru derinin altına enjektör ile her kuşa 0,2ml olarak yapılıyor. 3 haftalıktan büyük kuşlara uygulanabilir ve etki süresi 12 ay olarak belirtiliyor. 80 ve 100 dozluk paketlerde satılıyor.
Yine Paramyxoviruses için 200 dozluk Nobilis (Nobivac) 200 ve daha ucuz olan Chevivac P200 200 aşılarda var. Bu aşıların da etki süresi 12 ay.
Poxviruses için ise: Romporpox adlı 50 ve 100 dozluk aşı mevcut. Bu aşı 5 haftalıktan büyük kuşlara ve bacak deri altına 0,20 ml olarak uygulanması tavsiye ediliyor. Etki süresi 9 ay. Yine Poxviruses için Chevita CheviPok adlı 100 dozluk aşı da mevcut.
Ayrıca Colombovac PMV/Pox adlı 50 dozluk hem Paramyxoviruses hem de Poxviruses etkili karma aşı da buluyor. 6 haftalıktan büyük kuşlara kuşun boynunun arkasından sırta doğru derinin altına enjektör ile her kuşa 0,2ml olarak yapılıyor.
Gerek aşı dozlarının fazla olması ve bu nedenle maliyetin artması ve gerekse aşılama aparatı ve deneyim eksikliği nedenlerinin yanında bir de aşı tedarik etme zorlukları birçok arkadaşın aşılama yapamamasına sebep oluyor. Bu sorunları aşma ancak organize olma ile olur. Bildiğim kadarı ile hemen hemen her ilçede bir güvercin sevenler derneği var. Dernekler belirli bir takvimde, yani sezon başlangıcında aşı organizasyonu yapmalılar. Yapan dernekler elbette vardır. İşte bu başlık altında aslında her güvercin sever tarafından bilinen yukarıdaki bilgilerden çok; nerede, hangi Dernekte aşı organizasyonu var; Veya nerede ve ne zaman, hangi profesyonel kişi veya veteriner aşı organizasyonu düzenliyor onları paylaşmalıyız. Üye olduğumuz Derneklere eğer organizasyon yapmıyorlar ise yapmaları yönünde baskı yapmalıyız.
Aslında Derneklerde veya herhangi bir ortamda satılan kuşların karnelerinin ibraz edilmesi gerekir. Ne zaman doğmuş, hangi aşıyı olmuş, hangi hastalıkları geçirmiş hepsi kayıtlı olmalı. Kimlik karnesiz ve aşı dönemini atlatan kuşun alınıp satılması önlenirse hem virüs hastalıkları çok azalır hem de hırsızlığın büyük oranda önüne geçilir. Neyse bu konu, başka bir başlık altında tartışılması gereken bir konu. Biz kendi aramızda kuracağımız iletişim ile sorunları aşabiliriz. Umarım birçok arkadaş bu başlık altında bildiklerini paylaşacaktır.

hener' Alıntı:
Arkadaşlar,
Bildiğim kadarı ile, güvercinler için kullanılabilecek çeşitli firmalar tarafından üretilen 4 ana aşı mevcut.
Veba adı ile bilinen Newcastle Disease Virus (NDV) Paramyxoviruses için olan aşılar; Çiçek adı ile bilinen Avian Poxviruses aşıları; Veba ve Çiçek virüsleri için karma aşılar; Salmonella adı ile bilinen Pratyphoid bakterilerine karşı aşılar.
Biz güvercin besleyenleri en çok etkileyen Veba ve çiçek gibi virüs nedenli hastalıklar. Salmonella da çok dikkat edilmesi gereken bir hastalık ancak bakteri nedenli olması sebebi ile çeşitli antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor. Virüs nedenli hastalıklarda maalesef tedavi yok.
Güvercinlerde aşılama genellikle: İçme sularına katılarak yapılan aşılama; İğne ile boyun arkasına yapılan aşılama; Kanat zarına yapılan aşılama olmak üzere üç yöntemle yapılıyor. Bacak derisi altına ve göze ve burun deliğine damlatma şeklinde aşılama da yapılmaktadır. (Ancak bu yöntemde gerekli miktarın verilebildiğinden emin olmak çok güç.)
Paramyxoviruses’ e karşı en kolay aşılama yöntemi içme sularına katılarak yapılan aşılama. Piyasada kanatlı hayvanlar için satılan Bio Vac La Sota adlı aşı bu yöntemle yapılıyor. Bulunması kolay. Nasıl uygulandığı hakkında alınan yerden bilgi alınabilir ve hatta sitemizde daha önce bu konuda başlıklar açılmıştı. Koruyucu süresi 6-4 ay olarak belirtiliyor.
Paramyxoviruses için PMV Colombovac adlı aşı ise kuşun boynunun arkasından sırta doğru derinin altına enjektör ile her kuşa 0,2ml olarak yapılıyor. 3 haftalıktan büyük kuşlara uygulanabilir ve etki süresi 12 ay olarak belirtiliyor. 80 ve 100 dozluk paketlerde satılıyor.
Yine Paramyxoviruses için 200 dozluk Nobilis (Nobivac) 200 ve daha ucuz olan Chevivac P200 200 aşılarda var. Bu aşıların da etki süresi 12 ay.
Poxviruses için ise: Romporpox adlı 50 ve 100 dozluk aşı mevcut. Bu aşı 5 haftalıktan büyük kuşlara ve bacak deri altına 0,20 ml olarak uygulanması tavsiye ediliyor. Etki süresi 9 ay. Yine Poxviruses için Chevita CheviPok adlı 100 dozluk aşı da mevcut.
Ayrıca Colombovac PMV/Pox adlı 50 dozluk hem Paramyxoviruses hem de Poxviruses etkili karma aşı da buluyor. 6 haftalıktan büyük kuşlara kuşun boynunun arkasından sırta doğru derinin altına enjektör ile her kuşa 0,2ml olarak yapılıyor.
Gerek aşı dozlarının fazla olması ve bu nedenle maliyetin artması ve gerekse aşılama aparatı ve deneyim eksikliği nedenlerinin yanında bir de aşı tedarik etme zorlukları birçok arkadaşın aşılama yapamamasına sebep oluyor. Bu sorunları aşma ancak organize olma ile olur. Bildiğim kadarı ile hemen hemen her ilçede bir güvercin sevenler derneği var. Dernekler belirli bir takvimde, yani sezon başlangıcında aşı organizasyonu yapmalılar. Yapan dernekler elbette vardır. İşte bu başlık altında aslında her güvercin sever tarafından bilinen yukarıdaki bilgilerden çok; nerede, hangi Dernekte aşı organizasyonu var; Veya nerede ve ne zaman, hangi profesyonel kişi veya veteriner aşı organizasyonu düzenliyor onları paylaşmalıyız. Üye olduğumuz Derneklere eğer organizasyon yapmıyorlar ise yapmaları yönünde baskı yapmalıyız.
Aslında Derneklerde veya herhangi bir ortamda satılan kuşların karnelerinin ibraz edilmesi gerekir. Ne zaman doğmuş, hangi aşıyı olmuş, hangi hastalıkları geçirmiş hepsi kayıtlı olmalı. Kimlik karnesiz ve aşı dönemini atlatan kuşun alınıp satılması önlenirse hem virüs hastalıkları çok azalır hem de hırsızlığın büyük oranda önüne geçilir. Neyse bu konu, başka bir başlık altında tartışılması gereken bir konu. Biz kendi aramızda kuracağımız iletişim ile sorunları aşabiliriz. Umarım birçok arkadaş bu başlık altında bildiklerini paylaşacaktır.
Hüseyin bey,
detaylı ve açıklayıcı bu değerli paylaşımınız için çok teşekkürler..
:slm:

Paramyxoviruses için 200 dozluk Nobilis (Nobivac) 200 ve daha ucuz olan Chevivac P200 200, veba içinde colombovac kullandım ve bu aşılar kaçak yurda girdiği için açıkçası güvencem kalmadı.Sonra ecza depolarında satılan süt aşısını denedim ama nafile bu işler veteriner kontrolunde olsa daha iyi çünkü eczaneden insülin enjektörüü bile alamaz duruma geldik.Dolasıyla aşı olayını iki senedir uygulamıyorum.Hastalıklar o kadar çokki aşıya ve ilaça yapılan harçamalar tavan yapmış durumda.Ölen kuşun yerine kuş alsan daha karlısın diye kötü espiride yapayım bu arada :)Kümesteki kuş sayısı,
havalandırma ve güneş, dışardan karantinasız kumese kuş sokmama, kaliteli yemleme ve temizlik, kışın erkek dişi kuş ayrılırsa güvercinlerimiz yeni sezona sağlıklı girecektir.

NİZAM ; GEÇTİĞİMİZ HAFTA ŞÖYLE BİR ŞEY YAŞADIM ..! ANLATMAK İSTİYORUM.
SAĞLIKLI KUŞ OLMASI ,AŞI ,İLAÇ ,..YAPMAMIZ GEREKENLER ..HİJYEN ..ANLATIYORUZ..

BİR KİŞİ ŞUNU SÖYLEDİ ; ÖLÜRSE ÖLSÜN ..KOYEM .GİDER YENİLERİNİ ALIRIM.,PAZARDAN.!*

DURDUM BİR DÜŞÜNDÜM ...

BEN NEDEN IRK ,SOY ...BESLEMEĞE UĞRAŞIYORUM..NEDEN ? KENDİMİ ÜZÜYORUM ,STRESE SOKUYORUM..
PAZARDA DOLU EVET DOĞRU..

CEVABIM DA BURADAN ŞU OLSUN .MESULİYETİNİ ALAMIYORSAN BESLEME

BU CEVAP DA ;* GİDER YENİLERİNİ ALIRIM ..koyem DİYENLERE *

gökay' Alıntı:
Paramyxoviruses için 200 dozluk Nobilis (Nobivac) 200 ve daha ucuz olan Chevivac P200 200, veba içinde colombovac kullandım ve bu aşılar kaçak yurda girdiği için açıkçası güvencem kalmadı.Sonra ecza depolarında satılan süt aşısını denedim ama nafile bu işler veteriner kontrolunde olsa daha iyi çünkü eczaneden insülin enjektörüü bile alamaz duruma geldik.Dolasıyla aşı olayını iki senedir uygulamıyorum.Hastalıklar o kadar çokki aşıya ve ilaça yapılan harçamalar tavan yapmış durumda.Ölen kuşun yerine kuş alsan daha karlısın diye kötü espiride yapayım bu arada :)Kümesteki kuş sayısı,
havalandırma ve güneş, dışardan karantinasız kumese kuş sokmama, kaliteli yemleme ve temizlik, kışın erkek dişi kuş ayrılırsa güvercinlerimiz yeni sezona sağlıklı girecektir.

Nizam Kardeş,

Hastalıkların bu kadar çok olma nedeni aşı uygulamasının yapılmamasındandır. Size, aşı temini ve uygulama zorlukları konusunda hak veriyorum. Ama bu başlık tam bu sorunları aşmak için bir fırsat olabilir.

Bu arada, kusura bakmayın ama ''Kümesteki kuş sayısı, havalandırma ve güneş, dışardan karantinasız kumese kuş sokmama, kaliteli yemleme ve temizlik, kışın erkek dişi kuş ayrılırsa güvercinlerimiz yeni sezona sağlıklı girecektir.[/quote]'' cümleniz benim düşünceme göre tam doğru değil. Eğer kuşlarınız virüs hastalıklarına karşı aşılı değilse ve siz dışarıdan kümesinize yabancı kuş sokuyorsanız, bu kuşları çok uzun süre karantinada bekletseniz bile ve çok sağlıklı olduklarını düşünerek, bu kuşların virüs taşıyıcısı olabileceklerini göz önüne almadan, kuşlarınızın arasına katarsanız, hiç bir kuş besleyenin başına gelmesini istemem ancak, maalesef bir virüs hastalığı salgını ile karşılaşırsınız.
Hatta kümese yabancı kuş sokmasak bile eğer kuşlarımızı uçuruyorsak/salıyorsak yine virüs hastalığı riski vardır. Bu riski nasıl düşürürüz sorusunun cevabı ise herkesin kuşlarını aşılamasıdır.

Şimdi lütfen bu başlık altında aşılamanın zorlukları ve doğru olmayan alternatifleri yerine bu zorlukları nasıl aşarız, neler yapmalıyız onları dile getirelim.

Bu başlığa katkı yapan kuşcular camiasına büyük bir katkı yapmış olacaktır.

Şimdiden tüm katkı yapan arkadaşlara teşekkür ederim.

BEN BURSA 'DA ;
....................

A Ş I TEMİN ETTİĞİM MÜDDETÇE AŞI DÖNEMİ MOTORSİKLETİMLE ARZU EDENLERE GİDİP , MENFAAT GÖZETMEDEN

YARDIMCI OLMAĞA VAR 'IM..!

AŞILI KUŞLARIN VARLIĞI HEPİMİZİN MENFAATİNEDİR. :tamam:

NOBİLİS * AŞI YA ULAŞMAKTAYIM .

Türker Bey,

Bursa adına ben teşekkür ederim. Bir de ulaşabildiğinizi belirttiğiniz Nobilis aşının kaç dozluk olduğunu ve fiyatını bildirirseniz umarım Bursa içinden veya civarından ilgilenen olacaktır. Nobilis aşı her kuşa 0,25 ml ve boyun arkasına enjektör ile yapılıyor.

Bursa' da aşı organizasyonu yapan dernekler var mıdır acaba? Aslında her derneğin web sitesi var bir email gönderip sorabiliriz. Bu konuda bir araştırma yapar sonucunu yazarım.

Asi saglikli kusa yapilmasi gerekir.bunun icinde kan' diski tahlili yapilmasi gerekir.yurdisinda belli araliklarla kumeslerden diski tahlili alinir, 3-5 olum ayni anda oldumu kuslar otopsi yapilip eger salgin baslamissa bolge karantinaya alinir.bizde bu isi posta dernekleri iyi goturuyor, diger irki besleyenlerin durumu vasat.istanbul/gaziosmanpasada kus besliyorum.kapali salmada buna ragmen belediyeye bir sikayette kuslari alip gotururler ve kus basina 80 lira ceza.durumlar boyle sistem hastalikli vuruslu asil asiyi bunlara yapmak lazim.

hener' Alıntı:
Türker Bey,

Bursa adına ben teşekkür ederim. Bir de ulaşabildiğinizi belirttiğiniz Nobilis aşının kaç dozluk olduğunu ve fiyatını bildirirseniz umarım Bursa içinden veya civarından ilgilenen olacaktır. Nobilis aşı her kuşa 0,25 ml ve boyun arkasına enjektör ile yapılıyor.

Bursa' da aşı organizasyonu yapan dernekler var mıdır acaba? Aslında her derneğin web sitesi var bir email gönderip sorabiliriz. Bu konuda bir araştırma yapar sonucunu yazarım.
HÜSEYİN AĞABEY'İM ; BURSA VETERİNERLER ODASI BAŞKANINDAN TEMİN ETMEKTEYİM ..
TEK DOZLUK 0.60 KRŞ A GELİYOR.KUŞ SAYISINA GÖRE ENJEKTÖRLE ÇEKİYOR .AYNI SOKAKTA EVİM DE , BUZ A BİLE KOYMADAN KENDİ KUŞLARIMA VURUYORUM. AMA HEMEN HİÇ VAKİT KAYBETMEDEN .AŞI ISINMADAN
AÇILMAMIŞ OLARAK AMBALAJ FİYATI SORMADIM .BİRİ SORARKEN KULAK MİSAFİRİ OLDUM EMİN DEĞİLİM HATIRLADIĞIM .
1000 DOZ 150 TL GİBİ yanlış olabilir.SORARIM GEÇERKEN.

gökay' Alıntı:
Asi saglikli kusa yapilmasi gerekir.bunun icinde kan' diski tahlili yapilmasi gerekir.yurdisinda belli araliklarla kumeslerden diski tahlili alinir, 3-5 olum ayni anda oldumu kuslar otopsi yapilip eger salgin baslamissa bolge karantinaya alinir.bizde bu isi posta dernekleri iyi goturuyor, diger irki besleyenlerin durumu vasat.istanbul/gaziosmanpasada kus besliyorum.kapali salmada buna ragmen belediyeye bir sikayette kuslari alip gotururler ve kus basina 80 lira ceza.durumlar boyle sistem hastalikli vuruslu asil asiyi bunlara yapmak lazim.
NİZAM ; MEMLEKETTE HANGİ SİSTEM DOĞRU İŞLİYOR Kİ..

VETERİNER HİZMETİ VERMESİN ,TAVUK ,ÖRDEK,KAZ ,KUŞ ...TOPLA İTLAF ET.KAFALAR BÖYLE OLUNCA .
GÜVERCİN ZATEN TAVUK KADAR BİLE DEĞER KAZANAMADI..
dANVİT,yERPİLİÇ,...DAHA ÖNEMLİ
SOKAKTA KUŞLAR OLMAZSA OLMASIN * ÇİNDEN PİLLİ KUŞLAR ALIR ÖTTÜRÜRÜZ. *
ÇOK KISA BİR SÜRE DE * İLK DEFA YAZIYORUM * GİDİŞAT HIZINA GÖRE 1.5 YIL SONRA 2015 ORTASI SOKAKLARDA HASTA ,ÖLÜ ..KUŞLAR GÖRECEĞİZ .! BURAYA YAZIYORUM!
E-COLİ EN BÜYÜK TEHDİT OLACAK.

BU GÜNKÜ DURUMU DA 10 SENE ÖNCE SÖYLÜYORDUM .BUGÜNKÜ REÇETELERİM DE 10 YIL ÖNCEKİ ÇALIŞMALARIMDIR.
DEVLET KUŞ HASTALIKLARINA EL ATMAYACAK ..
SADECE VE SADECE İTLAF EDECEK .. AŞI YOK ,RONIDOZOL YOK ,FLOKSASİN TOZ YOK ,SİPROFLOKSASİN TOZ YOK ,..
MİLLET KUŞ İLACI ALIP-SATMA DERDİNE DÜŞMÜŞ .PAZAR OLUŞTURMUŞ ..DEVLET İÇİNDE DEVLET OLMUŞ.
ÖNÜNÜ GÖREMEYENLERE DUYURULUR..!
DEVLETE DE İTİNAYLA İŞİTME CİHAZI TAKILIR !
İTLAF ETMEĞE GELDİĞİNDE BENDEN ASLA KUŞ ALAMAZ BİLSİN ŞİMDİDEN ..
TÜRKER ÖDEN/BURSA

gökay' Alıntı:

Nizam Bey,

Sistem hastalıklı demekle kuş besleyenlerin kuralsız kaidesiz hiç bir zorlamaya gelmeden, beslediği hayvanların yaşama haklarını zerre kadar kaale almadan, sadece parasal ederi göz önüne alınarak, kafasına göre, tamamen serbest haraket etmelerini kast ediyorsanız, doğrudur. Birçok güvercin besleyen böyle davranıyor. Ama birçok kişi böyle davranıyor diye biz de bu ortama uymalı mıyız? Yoksa elimizden geldiği kadar sistemin düzeltilmesine katkı mı yapmalıyız?

Evet aşı sağlıklı kuşlara yapılır. Ayrıca aşılanacak kuşlar, bağışıklık sistemi oturmuş kuşlar olmalıdır. Zaten bu yüzden 4-6 haftalık olan kuşlara uygulama yapılmasını söylüyorlar. Ancak kan tahlili ve dışkı tahliline gerek olduğunu ben duymadım. Tahliller bir hastalığın teşhisinde kesin bilgiler verir. Ben virus hastalıkları için yapılacak aşılardan önce tahlil yapılması gerektiğini sanmıyorum ama yine bugün gidip güvercinler konusunda uzman olan tanıdığım bir veterinere soracağım.

Aşı konusu zaten birçok kuş besleyen tarafından ihmal ediliyor. Türker Kardeşim, bu ihmal edilen konuda birşeyler yapılabilirmi diye bir başlık açtı. Bizlere düşen de bu başlığa elimizden geldiği kadar destek olmak. Zaten ihmal edilen bir konuda ''yapmak gereksiz'' ve ''uygulama zor'' anlamına gelebilecek yorumları yapmamamız gerekir diye düşünüyorum. Aksine teşvik etmeliyiz.

Şimdi sizin, İstanbul' da kuşçular camiasında hiç de azımsanmıyacak bir çevreniz olduğunu tahmin ediyorum. Bu yüzden sizden yazınızda belirttiğiniz Posta besleyen ve aşı konusunda duyarlı ve organize olan arkadaşların neler yaptıklarını bu başlıkta yazmanızı rica ediyorum. Hatta Türkiye Güvercin Federasyonu'nun yeri de size yakın. Bir gitseniz; aşı konusunda ne faaliyetleri var bir öğrenseniz; yapmıyorlar ise neden ihmal ettiklerinin sebebini sorsanız; yapıyorlar ise programlarını öğrenseniz ve bunları bu başlıkta paylaşsanız; inanın söylediğiniz sistemin düzeltilmesine büyük katkı sağlarsınız.

Yukarıda dediğim gibi ben bugün İstanbul Pendik' e gideceğim. Aşı konusunda deneyimli bir veterinerden bilgi alacağım.

Bursa' da bulunan ve yakınlarında Güvercin Derneği olan arkadaşlar da bu derneklerden aşılama hakkında ne faaliyetleri var öğrenip bu başlıkla paylaşırlarsa adım adım biryerlere varırız diye düşünüyorum.

Hayatta hiç bir şey kolay olmuyor. Bunu yaşı biryerlere gelmiş olan bizler biliyoruz çünkü yaşayarak öğrendik. Nizam Bey'in söylediği Hastalıklı sistem dehemen iyileştirilemez. Biraz gayret ister. Lütfen biraz gayret edelim...

Enjektör ile vurulacak aşılar +2 ve +8 derecede saklanmalı ,enjektöre çekildiği anda hemen vurulmamalı aksi halde hayvanın ısısı sıcak olduğundan aşı şok olur, aşının tutmama ihtimali vardır.Ayrıca tavuk sektöründe kullanılan aşıların güvercinlerde etkinliği tartışılır.Güvercinlerde raslanan virüs kaynaklı (viral) hastalıklar o kadar çokki biz bunları üç çeşit aşıyla yok edebiliriz düşüncesine kapılırsak hata etmış oluruz.Kümeslerde yaşanan her türlü toplu ölüme veba diyemeyiz bunun altında yatan çok basit bir hastalıkta olabilir.Geçtiğimiz senelerde bölgemizde bulunan güvercin kümeslerinde bir hastalık başgösterdi.Güvercinlerin gözlerinde iltihaplanma, hırıltılı solunum ,agızda peynirimsi oluşum, sonucunda toplu ölümler.Bir kaçkümes sahipleri toplanıp İstanbul/Avcılardaki , İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine , başvurdu kuşlara yapılan labaratuar incelemesinden sonra teşhis konuldu hastalık TRİKOMONAS cıktı.Tedavisi ,Flagyl oral süspansiyon ve baytril enjeksiyon ile tedavi edildi.

Aşağıdaki linkte hem aşı hemde ilaçlara ulaşabileceğiniz web adresi veriyorum, bilginiz olsun.
http://www.medicavet.com/

Bizde güvercinlere özel ürünler malesef sınırlı, bu site yabancı ama herşey var.

http://www.pigeonsproducts.com/index.ph ... ommon/home

Sağlıklı kuşların barındığı bir kümese, dışarından bilinmeyen kuş sokulmadığı sürece ve düzgün bakım programları ile aşıya gerek olmadan, ciddi hastalık sorunları yaşanacağını sanmıyorum.

gökay' Alıntı:
Enjektör ile vurulacak aşılar +2 ve +8 derecede saklanmalı ,enjektöre çekildiği anda hemen vurulmamalı aksi halde hayvanın ısısı sıcak olduğundan aşı şok olur, aşının tutmama ihtimali vardır.Ayrıca tavuk sektöründe kullanılan aşıların güvercinlerde etkinliği tartışılır.Güvercinlerde raslanan virüs kaynaklı (viral) hastalıklar o kadar çokki biz bunları üç çeşit aşıyla yok edebiliriz düşüncesine kapılırsak hata etmış oluruz.Kümeslerde yaşanan her türlü toplu ölüme veba diyemeyiz bunun altında yatan çok basit bir hastalıkta olabilir.Geçtiğimiz senelerde bölgemizde bulunan güvercin kümeslerinde bir hastalık başgösterdi.Güvercinlerin gözlerinde iltihaplanma, hırıltılı solunum ,agızda peynirimsi oluşum, sonucunda toplu ölümler.Bir kaçkümes sahipleri toplanıp İstanbul/Avcılardaki , İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine , başvurdu kuşlara yapılan labaratuar incelemesinden sonra teşhis konuldu hastalık TRİKOMONAS cıktı.Tedavisi ,Flagyl oral süspansiyon ve baytril enjeksiyon ile tedavi edildi.

Aşağıdaki linkte hem aşı hemde ilaçlara ulaşabileceğiniz web adresi veriyorum, bilginiz olsun.
http://www.medicavet.com/

Nizam Bey,

Size cevap yazmak istemiyorum ama sanki bu başlığı gereksiz görüyorsunuz gibi şeyler yazıyorsunuz ve size cevap yazmak zorunda kalıyorum.

Elbette birçok virus nedenli hastalık var. Ama en yaygın olanlar Paramyxovirüs ve Poxvirus. Bunları yaptırabilsek büyük yarar sağlarız. Çok var diye hiçbirini yaptırmayalım mı ?

Her toplu ölüm virus nedenli hastalıklardan olur mu dedik? Eğer bir bakteri nedenli bir hastalık zamanında teşhis edilip doğru tedavi yapılmazsa elbetteki toplu ölümlere neden olur.

Vermiş olduğunuz bilgi için teşekkür ederim. Ama sizden daha önce rica ettiğimiz konularda yardım beklerdik açıkcası.

Bu arada dün görüştüğüm veteriner Paramyxovirüs ve Poxvirus aşısı öncesi bir kan veya dışkı tahliline hiç gerek olmadığını söyledi.

Bu başlığa desteğinizi belkiyoruz. Ama destek vermeyecekseniz lütfen aşılama gereksiz anlamına gelecek görüşlerinizi başka bir başlık altında yapınız.

scutaro' Alıntı:
Bizde güvercinlere özel ürünler malesef sınırlı, bu site yabancı ama herşey var.

Sağlıklı kuşların barındığı bir kümese, dışarından bilinmeyen kuş sokulmadığı sürece ve düzgün bakım programları ile aşıya gerek olmadan, ciddi hastalık sorunları yaşanacağını sanmıyorum.

Gükhan Bey,

İnanın aşıya her şartta gerek var. Yaptırsak ne zararı olur? Bir de bu açıdan bakın...

Evet arkadaşlar,

Dün İstanbul' da güvercin ve kanatlı konusunda uzman bir veteriner ile görüştüm.

Herkesin bildiği gibi, güvercinler için üretilen tüm aşıların Yurt dışından kaçak getirildiğini; Bu yüzden ruhsatlı aşı olarak sadece kanatlılarda kullanılan aşılar bulunduğunu bildirdi. Bu aşıların da aslında aynı virüslere karşı üretildiğini ve güvercinlere uygularken vücut ağırlığı göz önüne alınarak doz miktarı ayarlanması durumunda kesinlikle yararlı olacaklarını söyledi. Yani kanatlılar için üretilen aşıları de kullanabiliriz.
Canlı ve inaktif olmak üzere 2 çeşit aşı olduğunu, canlı aşıların kuşların içme sularına katılarak yapıldığını ve koruma sürelerinin 4 ay olduğunu; inaktif aşıların ise doz ayarı yapılabilen özel enjektörler ile uygulandığını ve 1 yıl koruma sağladıklarını bildirdi.
Aşıları talep edilmesi halinde özel ambalaj içinde kargo ile gönderebildiklerini de söyledi.

Bu benim bildiğim ecza deposu ve veteriner. Başka arkadaşların da bildiği, tanidığı yerler vardır ve umuyorum Onlar da bildiklerini paylaşacaklar.

devir' Alıntı:
merhaba,
bizim burada toz aşı varmış; suya karıştırılıyor - "gumboro" isimli viral bir hastalığa da önlem olduğu belirtilmişti. hastalıkla ilgili arama sonuçları için: http://goo.gl/UYCw3Q linke bakabilirsiniz. işlerimin yoğunluğundan henüz tam anlamıyla araştıramadım, Rum tarafında ise çiftliklerde diğer aşılardan bulabilme ihtimalimiz varmış.
konu için sorular:
1. boyundaki kılcal damarlar çok yoğun olduğundan işi bilmiyorsa kuşu ölenler oluyordu; bu aşıları boyun "ense değil de" baldıra vurmak daha mı risksizdir?
2. aşıda en doğru zamanlama için; aşıdan önce nasıl bir program uygulanmalıdır?
3. aşılar düzenli olarak hangi zamanlarda "aylarda" ne gibi aralıklarla yapılmalıdır?
4. önceden çiçek, pox veya salmonella vs. gibi hastalıkları geçirmiş tedavi görmüş ve iyleşmiş bir hayvana bunların aşısı vurulursa, bu hayvancağız ölür mü?
5. pox veya çiçek aşıları sadece 1 defa mı yapılır - her yıl tekrarlanır mı?
bunlar da paylaşılabilirse faydalı bir konu olacaktır.
paylaşım için teşekkürler :slm:

Devir Hanım merhaba,
Sorularınızla ilgili düşüncelerimi yazayım.
1- Görüştüğüm veteriner arkadaşım enjektör ile yaptığı aşıları boyun bölgesine yapılan aşıların sinir hasarları oluşturma olasılığının yüksek olduğunu bu yüzden kuşun gögüskısmana yaptığını belirtti. Okuduğum bir aşının da bacak derisi altına yapılması öneriliyordu. Aslında çeşitli uygulamalar var. O fashaya geldiğimizde en doğru yöntemi araştırır ve uygularız.
2- Veteriner önce iç paraziti ilacı (15 gün sonar 2. uygulama) sonra 5 gün geniş etkili antibiyotik, akabinde aşı önerdi.
3- Aşılama zamanı sezon başında olmalıdır. Şubat sonu gibi? Eğer canlı aşı yapılacaksa her 4 ayda bir uygulanmalı.
4- Daha önce hastalığı geçiren kuşa aşıdan birşey ollacağını sanmıyorum ancak yine de veterinere sormalıyız.
5- Pox aşısı da süreli. Yani aşı markasına göre değişen 8 ay yada 1 yıl sonar tekrarlanıyor.

Chevivac P200 ( paramikso virüs ) için 12 ay etki süresi.
Chevita Chevivac S( salmonella) için.12 ay etki süresi.
Colombovac PMV Paramxyo & Pox Pigeon Vaccine 50 doses (paramikso+çiçek )için
Bu saydığım aşıları 4-5 sene öncesi güvenilir güvercin malzemeleri satan bir yerden temin edebiliyorduk sonra bunların satışında ruhsat istendi ruhsat alınamadığından bu satışları yapanların mallarına el kondu ve ceza yediler bu aşılar dukkanlarda satılmıyor artık ,ancak yurtdışına giden posta kuşu besleyenler dernek adı altında el altından getiriyorlar, yasal değil.Bu ilaçlar güvercinler için cok etkilidir.Ben faydasını göremedim,O dönemde kümesim kalabalık, devamlı kümese kuş alıp sokuyordum, üretim fazlaydı, ilk sene colombovac kullandım kuşlara salgın geldi kafayı cevirdiler bazıları düzeldi bazıları sallabaş kaldı, ikinci sene Chevivac P200 bu seferde kuşlarda toplu ölüm oldu olmadı p200 s salmonella olanını denedik olmadı her seferinde başka hastalık sonrasında kuş sayısını ve dışardan kuş alımını azalttım ve kapalı beslemeye başladım ağır hastalıklardan kurtuldum.Benim demek istediğim aşılamanın yanında kümes kurallarınada dikkat etmek lazım.Ben bu aşıları kullandım, tecrubelerimi paylaşıyorum başlığa dahil olduğumu düşünüyorum, kimseye aşılama gereksiz anlamında söz kullanmadığımı belirtmek isterim.

NOBILIS PARAMYXO P201 güvercin için olanıdır, nobılıs adı altındaki çoğu aşılar tavuklar içindir.
Hastalıksız kümesler..

hener' Alıntı:
Devir Hanım merhaba,
Sorularınızla ilgili düşüncelerimi yazayım.
1- Görüştüğüm veteriner arkadaşım enjektör ile yaptığı aşıları boyun bölgesine yapılan aşıların sinir hasarları oluşturma olasılığının yüksek olduğunu bu yüzden kuşun gögüskısmana yaptığını belirtti. Okuduğum bir aşının da bacak derisi altına yapılması öneriliyordu. Aslında çeşitli uygulamalar var. O fashaya geldiğimizde en doğru yöntemi araştırır ve uygularız.
2- Veteriner önce iç paraziti ilacı (15 gün sonar 2. uygulama) sonra 5 gün geniş etkili antibiyotik, akabinde aşı önerdi.
3- Aşılama zamanı sezon başında olmalıdır. Şubat sonu gibi? Eğer canlı aşı yapılacaksa her 4 ayda bir uygulanmalı.
4- Daha önce hastalığı geçiren kuşa aşıdan birşey ollacağını sanmıyorum ancak yine de veterinere sormalıyız.
5- Pox aşısı da süreli. Yani aşı markasına göre değişen 8 ay yada 1 yıl sonar tekrarlanıyor.

* Evet arkadaşlar,
Dün İstanbul' da güvercin ve kanatlı konusunda uzman bir veteriner ile görüştüm.
Herkesin bildiği gibi, güvercinler için üretilen tüm aşıların Yurt dışından kaçak getirildiğini; Bu yüzden ruhsatlı aşı olarak sadece kanatlılarda kullanılan aşılar bulunduğunu bildirdi. Bu aşıların da aslında aynı virüslere karşı üretildiğini ve güvercinlere uygularken vücut ağırlığı göz önüne alınarak doz miktarı ayarlanması durumunda kesinlikle yararlı olacaklarını söyledi. Yani kanatlılar için üretilen aşıları de kullanabiliriz.
Canlı ve inaktif olmak üzere 2 çeşit aşı olduğunu, canlı aşıların kuşların içme sularına katılarak yapıldığını ve koruma sürelerinin 4 ay olduğunu; inaktif aşıların ise doz ayarı yapılabilen özel enjektörler ile uygulandığını ve 1 yıl koruma sağladıklarını bildirdi.
Aşıları talep edilmesi halinde özel ambalaj içinde kargo ile gönderebildiklerini de söyledi.
Bu benim bildiğim ecza deposu ve veteriner. Başka arkadaşların da bildiği, tanidığı yerler vardır ve umuyorum Onlar da bildiklerini paylaşacaklar.

Hüseyin bey harikasınız,
detaylı ve faydalı paylaşımlarınız için çok teşekkürler...
:heyo: işte budur :tamam: Daha önce hastalığı geçiren kuşa aşı yapılırsa sakıncasını veterinere danışmak gerek :slm:

Son düzenleme:
hener' Alıntı:
scutaro' Alıntı:

Gükhan Bey,

İnanın aşıya her şartta gerek var. Yaptırsak ne zararı olur? Bir de bu açıdan bakın...
Hüseyin bey aşının mutlaka yararı vardır, yanlız bu işi amatörce değil bilinçli bir şekilde uygulamak veya uygulatmak lazım. Aşının içinde de virus var, yanlış yöntemler ile veya sağlıksız kuşa aşı yapıp öldürenler mutlaka vardır. Siz bu konularda daha tecrübelisiniz, imkanı olanlar en önemlisi Paratifo ve Çiçek aşısını yaptırılmalı bence.

Geri