İZMİR'İN ESKİ DÖNEK GÜVERCİNLERİ

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hongkong
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 82
  • Görüntüleme Görüntüleme 33K
bugün yani 28.08.2009 tarihinde özel mesaj bölümünde sayın site yöneticisi Hüseyin Başoğlan dan uyarı mesajı aldım.Uyaırı mesajında benim adıma bazı kullanıcı arkadaşlar tarafından benim kullanıcıma giriş yapılmak istediğini tespit edildiğini öğrendim.Ben bu şahısları tanımıyorum.ve bu şahıslar yüzünden UYARI aldım bir daha bu üzücü olayların tekrarlanmamasını teminni ediyorum saygılarımla

MRB LAR ÖNCELİKLE HERKESE SELAMLAR BEN İZMİRLİYİM 20 SENEDİR GÜVERCİN BESLİYORUM BABAM 40 SENEDİR DEDEM İSE 60 SENEDİR DÖNEK GÜVERCİNİ BESLİYOR BİZİM SOYUMUZ YANİ DEDEMLER SELANİK GÖÇMENİ YUNAN SAVAŞI SIRASINDA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK İZMİRDEKİ YUNANLILARI DENİZE DÖKTÜKTEN SONRA BURDAKİ KALAN SİVİL YUNANLILARLA YUNANİSTANDA BULUNAN TÜRKLERİ YERLER VEREREK İZMİR YÖRESİNE GETİRTMİŞ. ŞUANDA İZMİRİN EŞREFPAŞA SEMTİNDE OTURUYORUZ.BENİM BÜYÜKLERİMDEN DİNLEYİP ÖĞRENDİĞİM İZMİR DÖNEKLERİNİN ASIL VATANI SELANİĞE DAYANIYOR VEDE HAS DÖNEKLER BEYAZ DÖNEK OLARAK BİLİNİYOR.ZAMANLA IRKLARIN BİRLEŞMESİYLE KARA GALAÇALAR BANGOLAR(RADİKA PAL GALAÇA )vede mavi ve çakal dönekler üretilmiş şu anda has beyaz selanik döneği bulmak neredeyse imkansız...
Dedem(Salim DAL İzmirde yaklaşık 55 sendir aynı kandan üretim yapıyor şuanda elimizde bulunan güvercinlerin sayısı oldukça azz tabiki yaşlı olmasında dolayı ilgilenme olayıda olmadığı için kuşlar bilinen iyi dönekçi abilerimizde muhafaza ediliyor Dedemin Anlattığına Göre İzmirin Eski Sayılı Dönekçi Arkdaşlarından İzmir Çimentepe Beştepelerde Rahmetli Arap Yavuz ...Rıza Bey....Urlalı Aşçı Kazım gibi dahası şuan aklımda olmayan Dönekçilerin ustası olduğunu söylerdi...Salim Dedemin Beslediği Kuşların çoğu pal galaça Kuşaların Dedesi KALLEŞ ERKEK olarak anılıyormuşki NURİ AMCA DİYE hitap ettiği birinden alarak üretilmiş ozmanlar izmirin sayılı dönekçilerinden olan KAYROLACI SALİM şuanda elinde bi kaç çift kalan kanını devam ettirmek için büyük bir çaba içerisinde bizde ona bu konuda yardımda bulunuyoruz...Eski İzmirli Dönekçi Abilerimiz Eminim ki Bu SAyılan Kişileri Tanıyordur..Şuanda Aktepe çiyan Ahmet Abimiz..karabağlarda demirci Hasan Abimiz çimentepede Mahmut Abimiz Düdük Ali vs bilinen dönekçilerdendir fakat bu kişiler dedemlrden sonraki nesil olarak geçiyo tabiki bu benim şuanlık bildiğim ;şuanda izmirde öyle güzel dönekler beslyen abilerimiz varki onalra sözüm yok ALLAH herkese güzel kuşlar ucurup döndürmeyi nasip etsin İsmim Koray saygılar

bizi aydınlattıın için teşekkür ederim Koray arkadaşım.Ben de bu söylediklerini bildiğim için o eski döneklere hep özlem duyarım şu anda eski döneklerden orjinal olarak bir erkek bir dişe var (İzmir den gelme) onları inşallah üretmeye çalışacağım saygılarımla

şunu da söylemek isterim Beyaz dönek konusunda da Koray arkadaşıma hak vermek istiyorum bundan 10 sene önce Denizli ilinde beyaz dönek gördüm bir erkek bir dişi ikisi de süt beyaz olup,yere yakın ve sallı kuşlardı. Ben ardaşımdan satmasını istedim.arkadaşım satmadı ancak bir tane yavruları vardı küçük ancak (burun tüyünü yeni düzmüş) kuş daireyi çıkaracam diye uğraşıyordu HAVADA harekteleri çok güzeldi ve tek kuş uçurduğu zaman o küçücük yavru etrafındaki kuşçulara rağmen tutulmayıp yuvasına geliyordu ve o kadar da sağlam dı . Neyse ben o zaman o bir tane yavruyu istedim. Arkadaşım bana bu yavru kuşu hediye etti. Ve ücret almadı. Ben ona bu kuşları nederen buldun getirdin ben böyle beyaz dönek hiç görmedikm deyince arkadaş ım bana bunun anası babası selanik Yunanistan dan getirmişler zamanında yumurta gelmiş İzmir de bir arkadaşım var kendisi muhahiç ve kuşa çok meraklı bana yavrularından verdi şansıma bir erkek bir dişi çıktı bunların ikisi de kardeş ben de bunları eşleddim sana verdiğim bu yavru çıktı dedi .Bu kuşları selanik ten zamanında çamırların içerisinde yumurta getirerek izmir iline getirmişler ve bu kuşlar bura da üremiş.ben bunun aynı cinsinden eşlemek lazım dedim. O da bana abi bir de bir daha geldiğinde sana bunun erkeğini büyüteyim abi dedi ben de bir sene sonra tekrar Denizli ye gittim beyaz erkeği aldım ondan ama dönüş o kadar güzel sıkıp patlatıyor böyle kuş döndümü bembeyaz DOLUNAY gibi bembayaz oturtuyor göğsünü muhteşem ben de arkadaşının verdiği dişiyi de Burdur da uçundum akkafalar dönemez öyle kuşçu arkadaşlar gelir hep gördüler beyaz döneği bu beyaz döneği görenler arasında Burdur dan Turgay Savcı,Sarı Ali görmüşlerdir. Iki kardeşi birbiri ne eş ettim Selamlar

dogrusu merak etdim gercekden anlatdıkların dogrumu
ben denizli sarayköyden kuşcu adnan birgün ziyaretine gelip yerinde görmek isterim bahsetdigin dönek ırkını hani şu dolunay gibi anlatdıgını saygılar

sayın ali rıza bey dediğiniz gibi burdur güllü ve bıyıklılarının aydın yerlilerine , benli ırkınında Ödemiş dolapçısına dayandığını başka bir yerde daha okunuştum.ödemiş dolapçısınınçeşitli renkleri var bunları dolapçı beyaza vurduğunuz zaman bademli beyaz mutlaka atıyor ama gözler beyazdaki gibi genelde siyah oluyor çakır gözlü bademli beyaz daha güzel oluyor.beslediğiniz kapalı döneklerden mor arap kula beyaz yamalı beyaz alemli mor akkanat akkuyruk.tek renk veya akkanat olanlar ödemişin ovakent beldesinde bildiğim kadarıyla var.bu belde Atatürk zamanında muhacirlerin yerleştirildiği yer.imkanınız olursa uğrayın oraya aradığınız özellikte dönek bulabileceğinizi tahmin ediyorum çünkü dönek beslenen her bölgeden buraya dönek almaya gidenlerin olduğunu duydum orada dönekten başka kuş beslenmiyormuş

Beyaz Renkte Arap renkte dolapçılar oluyo özellikle geldigi yer denizli bu kuşlarda döneklere benziyo dönüşleri onlarla karımıştır ama yağlı pall akkuyruk ve arap akkuyruk vardı geçen sene bende bir abimize hediye ettim bu kuşlarda çok sivri dönüyordu benimkiler dönekti karışmasın.

Sayın Mehmet arkadaşım saygılar bende Ödemiş ilçesinde yukarıda bahsettiğiniz kuşların olduğunu duymuştum ancak oraya bir kaç sefer süt beyaz Sarı alnı bademli almaya gitmiştim de bulamamıştım O zaman duymuştum işte nasip yolumuz düşerse Ovakent e gitmek isterim

Taner arkadaşım bu bendeki olan sütbeyazlar ı Denizli den getirdim ancak öncesi Selanik den gelme kuşlardı .tabii bunların asıl yeri izmir

Kuşlar ne olduğunu havada belli eder beyaz dönek diye birçok dolapçı gördüm bu yüzden..

tabii özellikle beyaz da dolapçı mı dönek mi belli olmaz bunu ancak kuşu havada uçurursan dönerse belli olur.döner ancak sivri döner veya kafayı dışarı çıkarır burnundan döner Ancak göğsünden döneni denk geldinmi tadından yenmez saygılar

Ali rıza bey ödemiş dolapçısının kanatları renkli olanları tutulduğu için bademli beyaz çıkartma gayretinde olan yok.zaten ekseri beyaz yada yamalı yapıyo yavruyu.o sebeple bulamamışsınızdır.ama siz ödemiş dolapçısını beyaza vurup uğraşırsanız mutlaka istediğiniz yavruyu alırsınız.ovakentin döneklerinde kesinlikle denizli dolapçısıyla kırılma söz konusu değildir.tencere kapağı gibi dönüyo mübarek hayvanlar.yalnız dışardan almaya gelen çok oluyo işte.harbiden dönen kuşu kaç para kaç para alıyolar.malum kıriz var vatandaşta satıyo napsın.

yok mehmet arkadaşım ben süt beyaz sarı ve kırmızı alnı bademlileri çok seviyorum belki 4-5 sefer izmir ödemiş e gittim bunlardan bakmaya malumunuz bildiğiniz gibi kanatları renkli olanlar tutuluyor benim dediklerimi yavruyken çıksa bile kesiliyormuş yani sevmiyorlar yukarıdaki resimi olan süt beyaz sarı alnı bademli dişi izmir ödemiş ten getirtim bunlar fırtıkçı tarzı kuşlar ben oyunları için de sadeliği hoşuma gidiyor böyle süt beyaz sarı alnı bademli süt beyaz kırmızı alnı bademli bunlar yani benim istediklerim, beyazlarla kırılarak değilde bu kanatları renkliler veriyor senede bir defa veya iki senede bir defa, kanında olursa bu şekilde veririr gözleri bembeyaz olur,beyazlarla kırıldığı zaman bunların göz rengi siyah ve kırmızısı ve sarısı bozuk çıkar sarısı isli sarı,kırmızısı küf kırmızı gibi çıkar neyse kırmızı sade alnı bademli erkek buldum birde onun fotoğrafı yukarıda yok ikisini eşledim bir tane sade yavru vermedi hep sırtları makaslı veya yarım makaslı tek kanatı makaslı ama göz renkleri ve sırtındaki ve bademindeki renkler çok güzeldi bu sefer bunların yavruları hep süt beyaz sarı,kırmızı sarı alnı bademli vermeye başladılar

bir de mehmet arkadaşım şunu merak ettim Ovakent dediğiniz yerdeki döneklerin tipleri nasıl (galaça,arap,boz,pal akkuyruk gibi mi yoksa düz renkli olup kanatları sazlı mı ) nasıl

ali rıza bey ovakentte döneğin her türlüsünü var bildiğim kadarıyla.kesme akbaş akkanat akkuyruk,arap,akkanat arap,mavi akkanatlar düz maviler;düz mor, akkanat mor, kapalı kafa akkanat akkuyruklar en son gittiğimde beyaz denk gelmedi sırtı çok ufak yamalı beyaz vardı ama eminim beyazda vardır, sadece kuyruğu beyaz morda(koyu kırmızı) görmüştüm.Fakat kümeslerin geneli kesik akbaş akkanat akkuyruktan oluşuyor aralarında eski döneklerdende 8-10 tane oluyor.
bizim bademlilerin kanatları dolu olması lazım doğru aldığınız bademli beyazlarda dolu kanattan çıkma olduğu için sırtı yamalı vermiştir yavruyu.evet soyda beyaz kanı varsa arada dolu kanatlar dediğiniz gibi yavru atıyolar.beyazın siyah bademli çakır gözlüsü olursa ve bademi büyük olursa tutulur bizim orda yada gök bademlisi.kardeşi kardeşe vurduğunuzda çıkan yavruların tipi ufalmadımı?

yok altlı üstlü kardeşleri birbirine vurdum sarı çıkanı sarı ya vurdum (anadan gelen yavruları) kırmızı çıkanları birbirine (babadan gelen yavruları) vurdum hiç boylarında küçülme yada akıl zayıflığı olmadı yine dediğin gibi ödemiş in için belediye de çalışan İbrahim abi var (Balıkçı Elyas) onda bir tane siyah büyük bademli bembayaz gözlü istedim ama satmadı

Evet tanırım Ellez abiyi doğrudur satmamıştır.ödemiş dışına çok kuş yolladı,dışardan gelenlere çok kuş sattı ama dediğim gibi büyük siyah ve gök bademli beyaz gözlüler tutulur bizde.

izmir esrefpasalı olarak eskı dönekcılerden yüncü orhan abımız oldukten sonra duz araplar radıkala akkuyruklar baskalarını tırelı mehmet abımıze gecmıztır ......ve halada o kuşlardan esrefpasalı koyuncu hayrıdede bulunmaktadarı abıler

Radikalar, Çelikkanatlar, Baskalar Eyvallah Ama Diğerleri Kelebek Yahu .

HOCAM BEN DE İZMİRDEYİM. ADIM MURAT. MÜSAİT YERİM OLMADIĞI İÇİN ŞU ANDA BESLEYEMİYORUM AMA KUŞÇULUKTAN DA KOPAMIYORUM. TAKİP EDİYORUM. ARKADAŞLARI ZİYARET EDEREK NEFİS KÖRELTMEYE ÇALIŞIYORUZ. SENİN YERİN NERDE? MÜSAİT BİR ZAMANDA MÜSADEN VARSA ZİYARET ETMEK İSTERİM. KUŞLARIN HAKKATEN ESKİ DÖNEKLERDEN. ARTIK ÇOK AZ BUNLAR. HER YERDE GALAÇA VAR. DOĞRU DÜZGÜN BASKA KALMADI. ÖZELLİKLE KIRMIZ AKKUYRUKLARINA BAYILDIM. GERÇİ ÇAKAL DİYORUZ ASLINDA AMA ŞİMDİ HER KIRMIZI KUŞA ÇAKAL DEDİKLERİ İÇİN KARIŞIYO; O YÜZDEN ÖYLE SÖYLEDİM. SELAMLAR, SEVGİLER...

ESKİ DÖNEKLER NERDE ŞİMDİ UÇANLAR ONLARIN BOKLARIDIR, ESKİ KUŞLAR FARKEDİLİR DERECEDE İRİ KUŞLARDI. RENKLERİ DAHA KOYU DAHA KAPALI NERDEYSE ŞİMDİKİ PASAPORT GÜVERCİNLERİ GİBİ TİPSİZ OLURLARDI. DÖNEĞİ EN ESKİ SAHİBİ RIZA BEY EN GÜZEL KUŞLARI UÇURMUŞTUR VE DAĞITMIŞTIR. AMA SON DÖNEMLERDE BU KUŞLARA RASTLAMANIZ ÇOK ZORDUR. EN SON DEMLERİ DENİZLİDE CAFER ABİ ( ALLAH RAHMET EYLESİN ) İZMİRDE YÜNCÜ ALİ VE PAVYONCU İSMAİL ( ALLAH RAHMET EYLESİN ) CAMCI MEHMET ABİ DE VARDI SON DÖNEMLERDE DÖNEK BESLEYEN HİÇ BİR ARKADAŞIMIZ PLAKA DÖNÜŞ DEDİĞİMİZ SON NOKTAYI GÖRMEDİĞİNİ ZANNEDİYORUM, HEPSİ GÖRDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYOR AMA BÖYLE BİR DÖNÜŞ 20 YILDAN BU YANA GÖRMEDİM DESEM DOĞRUDUR. SON DÖNEMLERDE İYİ KUŞLAR VAR AMA ESKİ SOY KAYBEDİLDİ YİNE GELİŞTİRİLEBİLİR.

Geri