Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Kızıl denizdüdükçünü

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Genel adı:Grey Phalarope
Türü:phalaropus fulicarius
Familya:Scolopacidae
Takım:Charadriformes
Sınıf:Aves

Deniz düdükçününden biraz daha büyük ve kalın yapılıdır.
Boynu daha kısa ve kalın,gagası belirgin derecede daha kalın ve küt uçludur.
Gaga kökü bazen açık renklidir.
Kırmızı üreme giysisine ve siyah- beyaz baş desenleriyle bölgede rastlanması pek olası değildir.
Kış giysisiyle , çizgisiz düz gri sırtıyla suda beslenen minyatür martıyı andırır.
İlk kışı erişkini gibidir ancak ensesindeki siyah ,bazen kış boyunca kalır.
Kısa ve nazik yapılı bu kuşlar çok ince ayaklara sahiptirler.Bu yapılarıyla deniz hayatına uyum gösterirler.
Üreme döneminde dişileri,baskın olarak koyu kahverengi ve siyah üst kısımları,kırmızı alt parçalara ve beyaz yanak yamalarına sahiptir.
Üreme döneminde erkekleri dişinin daha soluk renklisidir.
Gençleri ,hafif kahverengi üst kısımlara,kahverengimsi sarı alt parçalara ve göz boyunca koyu bir yamaya sahiptirler.
Gaga ise kışın siyahtır.

Bu kuşlar (Grey Phalarope), ile red necked phalarope (Deniz Düdükçünü) birbirlerine çok benzerler.
Kızıl denizdüdükçünü kalın yapılı ve yassı gagalıdır.
Uzaktan bakıldığı zaman gaga yapısı belirgin değilse ve tüy dökme zamanı değilse ayırımı zor olur.


Habitatı
Bu tür genellikle kıyılarda yaşar.
Bazen suyun bulunmadığı yerlerde olsa da genellikle tatlı su veya tuzlu sularda bulunurlar.




Yayılışı
Arktik Kuzey Amerika bölgeleri ve Avrasya'da görülürler.
Tropikal okyanuslar üzerinde kışı geçirirler.




Beslenme
Çoğunlukla küçük omurgasız hayvanları yerler.
Bunun yanında,özellikle üreme dönemlerinde istridye yavrularını da yerler.
Bu kuşlar,besinlerinin büyük bir bölümünü sudan toplarlar.
Kış mevsiminde ise özellikle kabuklu canlılardan besinleri oluşur.
Bu besinleri suda yüzen yabani otlardan, hatta balinaların arkasından giderek, onların suda bıraktıkları besin artıklarından da elde ederler.




Biyolojisi


Alışılmış cinsiyet rolleri bu kuşlarda terstir.
Dişiler daha büyük, daha gösterişli tüylere sahiptirler.
Üreme döneminde dişiler ,erkek kuşları çekmek için kendi sürüleri içinde rekabete girerler.
Yerde bulunan yuvaları,çanak şeklindeki sığ bitkilerden oluşur .
Bu yuvalar,küçük küçük koloniler şeklinde dizilmiştir.
Erkek kuşlar,yumurtalarda kuluçkaya yatıp, daha sonra yumurtadan çıkan yavrularıyla da yakından ilgilenmektedirler.

Dünyada üreme Alanı:Alaska'da Arktik Okyanus Kıyılarında,Kanada'da, Batı Grönland'ta, izlanda'da, Bear Adalarında, Svalbard'ta,Novaya Zemlya'da,Orta ve Doğu Sibirya'da ürer.



Göçü
Kış mevsimini,Atlantiğin güneyinde ve batı Afrika'da geçirirler.
Göç rotaları ise Kuzey Atlantiğe doğrudur.




Popülasyonu
Avrupa Populasyonu:390- 2000 çift




Davranışları
Davranışları ve uçuşu deniz düdükçününe benzer.
Kanat çırpışları daha ağırdır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular