Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Köpeklerde Yaz güvenliği

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Yaz aylarında her yerde gizli tehlikeler köpekleri bekler. Bir mevsim kazasının acı bir olaya dönüşmesini önleyebilirsiniz.

Aslında köpekler için tüm yıl boyunca tehlikeler söz konusu olsa da, kazaların sayısı ve şekli, havaların ısınması ile birlikte artıyor. Hiç düşünmediğiniz bir anda , bahçe işleri, deniz kenarına yapılan bir gezi ya da civardaki bir yürüyüş gibi olağan olaylar sizin ve köpeğiniz için bir felakete dönüşebilir.

Köpek felaketlerini önlemek için alınabilecek bazı yollar olmasına rağmen, her köpek sahibi acil bir durum karşısında nasıl davranması gerektiğini bilmek zorundadır. Çabuk bir karar ve serinkanlı düşünme köpeğinizin hayatta kalmasını sağlayabilir.

Boğulma
Köpekler mükemmel birer yüzücüdür, dolayısıyla boğulma ancak köpek bir yüzme havuzunda kalır ya da bir tekneden suya düşerse meydana gelir. Bu felaketi önlemek işin, köpeğinizi su kenarında yalnız bırakmayın. Havuzda kıstırılmış bir köpek, bir süre boyunca telaşla kurtulmak için yüzer, ama yorgunluk baş göstermeye başladığı anda, korku içinde köpek boğulur.

Köpeğiniz neredeyse boğulmak üzere ise:
• Köpeği güvenli bir yere götürün.
• Köpeğiniz küçük ise ve baygınsa, dizlerinin üzerinden tutun ve bir yandan öbür yana ve yukarı aşağı sallayarak akciğerlerinden su boşaltın. Daha iri bir köpek için, onu ortasından tutup kaldırmanız gerekecek. Sonra suyu çıkartmak için göğsünü sıkın.
• Köpeğiniz baygın değilse, onu sıcak ve sakın tutun.
• Köpeği yan yatırın, başı akciğerlerinden daha aşağıda olsun. Dilini ağzından dışarı çekin ve de ağzı ve boğazında herhangi bir pislik olmadığından emin olun.
• Köpek nefes almıyor ya da kalbi atmıyorsa, kardiyopulmoner canlandırma veya suni teneffüs uygulamanız gerekebilir.
• Yukarıdakilerden hiç biri başarılı olmaz ise, derhal veteriner hekim yardımına başvurun.

Güneş ve ısı çarpması
Yazın güneş, ve sıcağı, köpekler için en tehlikeli durum olabilir. Bir arabanın içinde, kumsalda ya da bahçede kapalı olsun, köpeğiniz yazın sıcağından çok kısa süre içinde ve çoğu kez geri dönüştürülemez zararlar görebilir.

Köpeği sıcak bir günde tek başına bir arabanın içinde bırakmaktan her koşul altında kaçınılmalıdır. Dışarısı aşırı derecede sıcak görünmese ve arabada camlar açık bırakılsa bile, bu son derece tehlikeli bir durum olabilir.

Ayrıca köpekleri gün boyunca yoğun güneş ışığından korumak için de önlemler alınmalıdır. Köpekler özellikle ince tüylü olanları, insanlar kadar kolay güneş yanığı olabilirler. Her zaman olduğu gibi, köpeğiniz için daima taze su bulundurun.

Balık oltaları
Balık oltaları özellikle çok tehlikelidir. Meraklı köpekler, iğneleri kolayca dudaklarına ya da ayaklarına takabilir. Bazı durumlarda iğneleri yutabilirler de. Bu olay olursa ve misina görünüyorsa, asla çekmeye çalışmayın.

Köpeğinize bir balık iğnesi batarsa:
• İğnenin çengelsiz kısmını kesin, sonra yavaşça çengelli ucu cildinden dışarıya itin.
• Köpek iğneyi yuttuysa ya da cildinden çıkartamıyorsanız, derhal veterinere hekime gidin.

Arı sokmaları
Köpekler ve yavru köpekler çoğu zaman, arıların yaz oyuncakları olduklarını sanırlar. Ama bu böcekleri kovalayan ve onları yakalayan köpekler,sonunda acı dolu bir biçimde sokulacaklardır.

• Arı sokmalarında, iğne ucunu bulun ve dikkatlice bir cımbız ile çıkartın. Eşek arıları iğne bırakmaz.
• Arı sokmaları sulandırılmış sirke ya da limon suyu ile yıkayın. Sodyum karbonat kullanın. Ayrıca etkilenen bölgenin şişmesini ve kaşınmasını önlemek için soğuk kompres de uygulayabilirsiniz.
• Köpek alerjik bir tepki gösteriyorsa, ya da ağzından sokulduysa, veteriner hekim yardımı gerekir. Köpeğin nefes yolları tıkanabilir.

Yaralanmalar
Kesikler, yaralar özellikle yazın daha olağandır, çünkü köpeğiniz daha çok miktarda zararlı nesne ile karşılaşır. Diken, ot tohumlan, tahta veya metal kıymıkları, cam kırıkları ve balık iğneleri köpeğinize zarar verebilir.

Köpeğinizin topalladığını ya da ayağını yaladığını fark ederseniz, ayaklarını inceleyin. Bir nesne ya da dokununca acıyan küçük ıslak bir delik görürsünüz.

Nesne gözler yakınında ya da baş çevresindeyse, veteriner hekime başvurmak daha doğrudur. Böyle bir nesneyi çıkartmak için yapılan başarısız denemeler köpeğinizi kalıcı bir biçimde yaralanmasına neden olabilir. Rahatsız eden nesneyi derhal çıkartmak çok önemlidir. Ot tohumları ve benzer nesneler kan sistemini zehirleyip daha başka sorunlara neden olabilir.

Köpeğinizin ayağında yabancı bir madde var ise:
• Nesneyi cımbız ile almaya çalışın.
• Gerekiyorsa, sivri bir iğneyi ateşte sterilize edin. Dikkatlice deliği büyütmek için etrafını oyun. (Köpeğiniz bunu hissetmemeli) İğneyi deliğe batırmayın.
• Deliğin her iki yanını başparmağınızla bastırın ve nesnenin dışarıya çıkmasını sağlayın.
• Nesne kolayca çıkmıyorsa ya da köpeğiniz aşırı derecede sıkıntı çekiyorsa, onu veteriner hekime götürün.

Zehirlenmeler
Köpeklerin yaz aylarında daha çok dışarıda dolaştıkları için daha çok zehirli olabilecek madde ile karşılaşma olasılıkları fazladır. Köpek cilt teması, soluma ya da yutma yolu ile zehirlenebilir.

Köpeğinizi yeni boyanmış. ya da verniklenmiş, yüzeyler, aynı zamanda sıvı akıtan araçlar ya da sobalardan uzak tutun.

Aşırı derecede sıcak havada, yollardaki asfalt eriyebilir, bu yüzden yürüyüşten sonra köpeğinizin ayaklarını kontrol edin.

Toksik maddeler ile temas cilt yaralanma ya da yanmalara neden olabilir. Köpek maddeyi cildinden yalayıp uzaklaştırmaya çalışırsa, ağzını da yakıp zehiri yutabilir.

Zehirli Maddelerin yutulması:
Yutulduğu taktirde köpeğiniz için zehirli olabilecek pek çok sayıda günlük nesne vardır. Bunların arasında böcek ilaçları, deterjanlar, ilaçlar, asitler, alkaliler, petrol ürünleri ve bazı bitkiler. Köpeğinize neyin zarar verebileceğini bilmek, ve bu maddeleri meraklı dostunuzdan uzak tutmak çok önemlidir.

Aşağıdaki toksik maddelerin yutulması durumunda kusturmaya çalışılmamalıdır: Klorlu beyazlatıcılar, bulaşık deterjanları granülleri, petrol, boya tinerleri, çamaşır deterjanları, cilalar, fırın veya tuvalet temizleyicileri.

Yutulduğu taktirde köpeğiniz için zararlı, hatta öldürücü olabilecek bazı bitki ve ağaçlar da vardır. Bunlar en tehlikeli olanlarıdır: Baldıran otu, adi hasekiküpesi, colchicum, zakkum, porsukağacı, sarmaşık, taflan ağacı.

Köpeğiniz bir zehiri yuttuysa:
• Derhal veteriner hekime telefon edip olayı bildirin. Veteriner hekim yapacağınız ilk müdahale için sizi bilgilendirecektir.
• Köpeğinizi en kısa zamanda veteriner hekime götürün.

Zehirli maddelerin solunması:
Köpekler, toksik buharları soluyarak ta zehirlenebilir. Bunun en olağanı, arabalar, kötü çeken sobalar ya da barbekülerden çıkan karbon monoksittir.

• Köpeği temiz havaya çıkartın.
• Köpeğin dilini ağzından dışarıya çekin ve nefes yollarının açık olduğundan emin olun.
• Köpeği en kısa zamanda veteriner hekime götürün. (ciddi soluma zehirlenmelerinin etkileri, olaydan bir kaç saat sonrasına kadar çıkmayabilir.)

Zehirli maddelere temas. Köpeğinizin cildine toksik bir madde değerse:
• Madde sertleştiyse, tüyleri kesin.
• Maddeyi yumuşatmak için tüylerine bol miktarda bitkisel ya da mineral yağları sürün zehirin atılmasına yardımcı olması için un ya da toz halinde nişasta da eklenebilir.
• Bu karışımı alın, sonra bölgeyi ılık sabunlu su ile yıkayın.
• İyice durulayın ve zehirli madde tamamen yok oluncaya kadar tekrar edin.
• Veteriner hekime danışın.

Yaz için başka öneriler
• Köpeğinizi zehirli bir yılan soktuysa, zehiri emip çıkartmaya çalışmayın. Etkilenen bölgeden kan dolaşımını yavaşlatmak için bir turnike uygulayın ve derhal veteriner hekime gidin.
• Ev ve bahçe gereçlerini, örneğin makas, bıçak, çim biçme makineleri, kazma ve benzerlerini köpeğinizin ulaşamayacağı bir yerde tutun. Hayvanlar, etrafta bırakılan keskin nesneler ile kolayca yaralanabilir, özellikle yüksek otlar veya bitkilerin arasında saklı iseler.
• Köpeğinizi her gün baştan sona muayene edin. Bu şekilde keneler, kıymıklar ve köpeğinize zarar verebilecek diğer nesneleri görebilirsiniz.
• Köpeğinizin hayatını kurtarabilecek ilk yardım önlemlerini öğrenin.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular