boncuk619' Alıntı:
Arkadaslar hepinize iyi dilekleriniz ve elestirileriniz icin cok tesekkür ederim.her zaman elestirilere acik oldugumu bilmenizi isterim,tabii yikici degil yapici oldugu zaman.Her gecen gün bursa ve cakal konusunda daha cok bilgi sahibi olmaya calisiyorum.cünkü gercekten cok ilginc kuslar.Ben dün ve bugün Bahri abi ile telefonda konustum.Kuslarin gecmisi ile bilgi aldim,kendisi bana benim kuslarimin yilan kafa bursa oynari oldugunu söyledi.birde kendisinin yillar önce bursalarin tarihcesini yazdigini bu yazdigini bana mail ile aktardi.Tabii bunlari okumak lazim.Ben Bahri abiyi burada övmek icin degil, gercekten Bursa ve Cakal dan cok iyi anliyor ve eski bursalarin nasil olmasi gerektigini anlatiyor.Ben kuslarimdan cok memnunum ve ayni sekilde beslemeye devam edecegim.bu sene üc defa yarismalara katildim ve cok iyi puanlar aldim.bir cok kisi bu kuslari ilk defa gördügünü söyleyip,bursa ve cakal hakkinda bilgi aldilar.Yani ben elimden geldigi kadar bursa ve cakal irkimizi burada tanitmaya calisiyorum.Ayrica bizim besledigimiz ve burada tecillenen bursa irkinin(yilan kafa bursa) cok iyi bir cins ve cok iyi bir kan olduguna inaniyorum.Sizlerin bursa ve inegöldeki beslediginiz kuslariniz da cok güzel ve cok hosuma gittiler.Bizim kuslarin,sizin deyiminizle bursa cinsine zarari degil faydasi vardir.Eger sizler yilan kafa bursa resimleri gördü iseniz,rica ediyorum tekrar bakiniz ve bana hak vereceginizi umuyorum.Tüm güvercin sevenlerin ve islam aleminin kurban bayramini kutlar,hayirli günler dilerim.
Metin bey merhabalar,siz kuşlarınızdan bu şekilde mutluysanız söylenecek tek şey şu olur benim için.Baktığınız kuşlar Almanya bursasıdır ve böyle bir bursa ırkı yoktur. Türkiye miz de ki bize ait olan Bursa ilimizin bursa oynarı farklıdır.Ve iki tane Bursa ili yoktur biri Almanya da birisi Türkiye de. Bir tane vardır o da Türkiyede Bursa ilidir.Ve Bursa oynar ıkrı Almanya da ki her hangi bir şehre veya kişiye değil ''Türkiye Bursaya aittir.''
Bunları hepimizin bildiği halde yazma gereği duydum neden derseniz?Metin bey bakınız Kuşlarınızla birlik te Bursaya gitseniz ve bir teşir ettirseniz Bursa derneğinde ki tecrubeli isimlere sorsanız ve TGYB gibi bizlere çok büyük faydası olan birliğin içinde ki bir kaç ismi bursada ziyaret etseniz ve bursa da kümes ziyaretleri yapsanız ''Kendinize ve Bahri beye eminim ki şunu soracaksınız''
Diyeceksiniz ki bizim bursalarımız neden Bursa ilimizdekiler gibi değil ''yılan başlar dahil''. Bu zor bir şey değil bursa oynar ırkının daha iyi bilinmesi ve geliştirilmesi için yapılması gereken hassas ve önemli bir konu.Bahri beyin ellerinden öperim öyle yada böyle bu isim bursa ırkını tescillemiş iyi güzel de tescillerken hiç aklına şu gelmemiş ki ben kendi ürettiğim kuşları tescilliyorum ve bunlar benim hoşuma giden kuşlar bursanın as,direk kuşları değil dememiş ve tescillerken sanıyorum tek başına kalmış ve o dönemlerde kendisine yardımcı olan çıkmamış gurbet ellerde zamanın şartlatıyla aceleci davranarak Bursa oynarını tescillettirmiş hemde Bursa oynar ırkını kısmen tanıyan köklü bir biçimde tanımayan kişiler bu ırkı tescillemiştir.
Tescil konusu çok büyük bir ''iş''ama seneler sonra Bursada ki yetiştiriciler siz bunu bu şekilde yanlış tescillemişsiniz diyorsa şapkanızı çıkartıp biraz düşünmeniz gerekli olduğunu belirtmek isterim burda kesinlikle polemik veya kırıcı bir olay yoktur madem ki diğer Ülkelerde de oynar tanıtılacak bu bir kişinin beğendiği ve olumsuz tescillediği kuşlarla olmaz!Bu Bursa ilimizin ve bursada ki oynar derneklerinin bir araya gelerek yapması gereken bir çalışmadır.Ben hala nasıl olurda Bahri beyin bu ırkı bu şekilde tescil ettiğine şaşıyorum.Bu nasıl bir şey bakınız örnek vereyim
şimdi ''tepeli trakya yerlisi ırkını''Almanya da ki bir yetiştirici ''Alabadem ırkı'' olarak tescillese ben oturur ağlarım ve eminim ki bursa da da bu bursa oynar ırkının bu düştüğü duruma çok benziyor ve bu duruma benim gibi çok üzülen değerli abilerimiz ve kardeşlerimiz vardır.
İşte bu örnbek verdiğim benzetme Almanya da bursa oynar ırkı için çok üzgünüm kü yapılmış ağlamasam da üzülüyorum.Kısacası beyaz olan bir kuş siyah olarak tescillenmiş.''örnektir''
Bahri abinin ve tabi ki sizlerin kuşlarınızla birlikte Bursa ilimize gelerek ordaki usta isimlerle muhatab olarak bursa oynarını bence öğrenmeniz gereklidir.Yani bakın ne güzel söylüyorsunuz sizin kuşlarınızı gördüm diyorsunuz güzeller diyorsunuz inceliyorsunuz hiç arada ki farkları görüpte yavvv bu adamların kuşları bursada böyle bizim Almanya da kilere benzemiyorlar demiyormusunuz?bunu çok merak ediyorum.Ve şunu da söyleyim Yılan baş versiyonu denilipte bursa oyanarı budur denilemez!!!Nerden biliyorsunuz pelit baş oynarın standart olamadığını?İlk kuşlara bakmak günümüz deki oynarı tescillemez sadece fikir verir.
BUnları benim gibi dünkü oynar meraklısı biri görüyorsa sizinde görmeniz gerekiyor ki oynar ırkı birlik ve beraberliğimiz için de bir yerlere gelsin aksi taktirde bursa da böyle Almanya da böyledir demekle bir birimizi kırmaktan başka bişi olmaz.Bu konu hassas ve incedir insanı çok kırabilir ama önemli olan
bURSA OYNAR IRKININ DAHA FAZLA KIRILMAMASI YOK OLMAMASIDIR
Metin bey adı üstünde Bursa oynar ırkı olan bir ırkı yerinde tanımalı yerinde ki yetiştiricileri ziyaret etmeli orda bu ırkı performans açısından seyretmeli ve her şeyi ile değerlendirmelisiniz size Almanya da bir seçenek verilmiş!!Ve bu kullandığınız Bahri beyin seçiminizi saygı ve sevgiyle anlıyorum fakat lütfen Bursa da ki yetiştiricilerle konuşunuz orda bu ırkı tanıyınız''tek sabit bir yerde kalmayınız'' ondan sonra zaten çok üzgünüm kü bu resimde ki kuşlarınızın ne olduğunu düşüneceksiniz.
Bahri beyin bayramını en içten dileklerimle kutlar saygılar sunarım.Allah kendisine uzun ömürler versin ve size Almanya da bursa oynarını inşallah doğru tanıtsın.Yada siz kabuğunuzu kırarak Bursa ya bir ziyaret yapınız.
Çok faydası olacaktır.
İyi zamanlar da esenkalın.