Re: ÜSTADLAR ANLATIYOR

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan umut coşkun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 64
  • Görüntüleme Görüntüleme 15K
umut coşkun' Alıntı:
Erdal bey fotoğraf 1955 yılına ait fotoğraftaki isim Denizli istiklal mahallesinden mustafa Beceren.Araplar,çiller yardımcı olmuştur sanırım...
ıspartanın eski kuşları belli mustafa beceren üstadımız sağsa ıspartadan hangi ustamızdan almış öğrene bilirsek sevinirim yaşıyorsa allah uzun ömür versin hayatta değilse allah rahmet eylesin ...

erdal usda' Alıntı:
umut coşkun' Alıntı:
Erdal bey fotoğraf 1955 yılına ait fotoğraftaki isim Denizli istiklal mahallesinden mustafa Beceren.Araplar,çiller yardımcı olmuştur sanırım...
ıspartanın eski kuşları belli mustafa beceren üstadımız sağsa ıspartadan hangi ustamızdan almış öğrene bilirsek sevinirim yaşıyorsa allah uzun ömür versin hayatta değilse allah rahmet eylesin ...

Mustafa Beceren 'in ıspartadan kuş aldığı falan yok kuşlar Denizli nin yerli kuşları fotoğraf 1955 yılına ait ve kendisi 20 yıl kadar önce vefat etti,ayrıca mesut çelikörs kendisi ıspartalı ve diyorki Denizli den ısparta ya çok kuş götürdük makaleyi okumadınız sanırım...Eğer sizlerin elinde böyle fotoğraf varsa paylaşırmısınız 1955 li yıllarda ısparta da hangi kuşlar varmış birde biz görelim...

HALİT TIĞ
(Terzi Halit)
1936-DENİZLİ

Geçtiğimiz pazar günü (30 Nisan 2012) mahallemizin eski yetiştiricilerinden Halit Tığ’ı ziyaret ettim. Çocukluk yıllarımda özellikle okul çıkışlarında ziyaretine gider bazen hediye ettiği güvercinleri sevinerek evime götürürdüm. Halit Ustamın büyük bahçesinde farklı renkler için hazırladığı kümeslerde çok sayıda güvercini olurdu. Halit usta artık güvercin beslemiyor. Ne de olsa yaşlanmış. Ziyaretine gittiğimde beni zorlanmadan hatırladı. Hanımı Muzaffer teyzemin hafızası çok daha kuvvetliydi. Sohbetimizden önemli bulduğum bazı kısımları aktarmak istiyorum.

- C.S : Halit Amca, seni iyi gördüm maşallah. Dinç görünüyorsun. Allah uzun ömürler versin, yaşın kaç?
- Halit Tığ : Yaşım 76. Çıraklığı 15 yıl, ustalığı 50 yıl olmak üzere 65 yıl terzilik yaptım.

- C.S : Bahçede artık güvercinlerin yok. Burada her renkten Dolapçı kaynardı. Ne zaman beslemeyi bıraktın?
- H.T : 17 yıl önce şeker hastalığına yakalandığımdan beri güvercinim yok. Onlarla uğraşmak bana ağır geldi. Şimdi Denizli Horozlarım var, kekliklerim var, dört tane de köpeğim var. Muzaffer teyzen olmasa onlara bakmakta da zorlanırım.

- C.S : Güvercin beslemeye nasıl başlamıştın?
- H.T : Oğlumun rastgele yakaladığı bir Dolapçı beslememe vesile olmuştu. Sonra yıllar sürdü.

- C.S : Benim gelip gittiğim yıllar anladığım kadarıyla kuşçuluğu bıraktığın yıllara yakınmış. Başladığın ve bıraktığın yıllar arasında kuşlarında veya Denizli kuşlarında ne gibi farklar vardı?
- H.T : İlk yıllarda kuşlarım fazla sayıda değillerdi. Bırakmaya doğru 5 kümesimde yaklaşık 450 güvercinim vardı. Kümeslerim renklere göre ayrı ayrıydı.

- C.S : Hangi ırkları beslerdin?
- H.T : Başlıca Dolapçı beslerdim. Kümesleri renk düzenine göre ayırmıştım. Çiller, beyazlılar, alacalar gibi. Bir ara Dönekleri de besledim. Denizli Azmanlarım da vardı.

- C.S : Dolapçı dedin de bazen bize sorulan bir soruyu bende sana sorayım. Eskiden de Dolapçılar aynı renk düzeninde miydi? Dolaplarında fark var mıydı?
- H.T : Bugün nasılsa o zamanlarda aynıydı. Sadece eski karakuyruk dolapçıları görmüyorum. Belki bana rastgelmiyorlar. Eskiden de kimi çillere kimi alacalara kimi de beyazlılara meraklıydı. Bende bahçe geniş olunca, Muzaffer teyzende ilgilenince ben hepsini bir arada besledim. Ama kümeslerini ayırarak. Dolaplarında fark yoktu. Dolapçı dediğin kuş aynı tipte dolap alır. Dönek gibi değildir.

- C.S : Dolapçı’nın dolabıyla Döneğin dönüşündeki farkı anlatmakta zorlandığımız oluyor. İnternette bu konuda anlatım zorluğu yaşıyoruz. Sen nasıl anlatırdın?
- H.T : Onu da Muzaffer teyzen anlatsın (gülüyor)
- Muzaffer Teyze : Oğlum, Dolapçı sivrisine burnuna dolanır (elini yere doğru dik vaziyette çeviriyor). Dönek yan yan döner (elini yere doğru açarak çeviriyor)

- C.S : Tarifine sağlık Muzaffer teyze. Bu kadar kısa ve öz anlatılabilirdi yani. Peki Halit amca eskiden Dolapçılarda oturma, takla, makara gibi şeyler olur muydu?
- H.T : Kırık olursa olur, hasında olmazdı.

- C.S : Eski dolapçıların dolabı nasıldı? Sıkı mıydı, gevşek miydi? Renklere göre fark eder miydi?
- H.T : Sıkıydı tabii. Renk farkı olmazdı.

- C.S : Kuşlarının aklını nasıl test ederdin?
- H.T : Mezarlıkbaşından salardım bazen. Mahallede çok besleyen olduğu için buna gerek bile olmazdı ama yine de salardım.

- C.S : Eski yetiştiricilerden sık görüştüğün kimler vardı?
- H.T : Kılcı Ali, Kılcı Nail, Cici Rıfat, Kanbur Hüsnü, Faytoncu Hulusi. Rahmetli oldular artık.

- C.S : Denizli dışından güvercin alıp getirdin mi? Denizli dışına hiç gönderdin mi?
- H.T : Dışarıdan hiç getirmedim. Buradaki arkadaşlarımdan alır verir damızlık ihtiyacımı görürdüm. Denizli dışında çok yere gönderdim, gelip aldılar. Genellikle Antalya, Burdur ve Nazilli’ye benden çok Dolapçı götürdüler.

- C.S : Peki unutamadığın bir anın var mı diye sorarsam?
- H.T : Dedim ya, benim kümeslerim renklere göreydi. Beyazların kümesinden bir çift sütbeyazımdan ikiside zift gibi arap yavru almıştım. Bunu hala unutamam. Muzaffer teyzende bilir bu konuyu. Nasıl olur diye çok kafa yormuştuk.

Ekli dosyalar

• 523126_10150737089947415_41683757414_9534946_1891914249_n.webp
    523126_10150737089947415_41683757414_9534946_1891914249_n.webp
    25.1 KB · Görüntüleme: 1,306
Galip öztürk
(pepe Galip)

1953 DENİZLİ

1953 Denizli doğumluyum 9 yaşımdan beri yaklaşık 50 yıldır güvercinlerle içiçeyim.Kümesimden hiç eksik etmediğim Dolapçı ve azmanlarım hala daha kümesimin vazgeçilmezleridir.

Gençlik yıllarımda bi ara dönekte beslemiştim,ama Dolapçının yeri herzaman bambaşka.O yıllarda arap,çil ve yamalılarım vardı,yuva sadakatları yani kafaları çok sağlamdı. Kesinlikle yakalanmazlardı. Ancak bazen dolaplarından dolayı başka bir kuşçunun damına inebilirler ve hemen kalkarlardı.

Çok yüksek uçarlar,sinek olurlardı en çokta sinek olup sökgün uçmaları beni mest ederdi.

Dolapları çok dengeli ve uzun olurdu yandan yandan matkap gibi gelirlerdi.
Sinekten inmeleri çok zordu işte o zaman Denizlinin yerli kuşları olan azmanlar girerdi devreye.

Oturma, takla atma, seğirme, sarak sarma, batma vb. hareketleri yapmazlar,kayıkta gezmezlerdi,eşiyle kaldırıldığında zevkten çok kısa kayık yaparlardı.Şimdi eski dolapçıları çok arıyorum bilinçsiz kişiler tarafından birçoğu eski vasıfları taşımamakta allahtan bilinçli yetiştiricilerimiz varki Dolapçılarımıza sahip çıkmaktalar.

Yavru dolapçıların çabuk yükseklik kazanıp kaybolma riski bulunduğundan kollanmaları gerektiğini düşünmekteyim dolapçı yavrularını 3. teleğini attıktan sonra uçurmaya başlayın.3. teleğe kadar çatıda terasta vs.yatmasına gezinmesine uçuşmasına müsade edin.ilk 1 hafta fazla yükselmemesi içn kılavuzla uçurun kılavuzunuz alçak uçan cinslerden olsun.Denizli azmanı daha sonra ise dolapçılarla uçurunki dolap almayı bakarak öğrensin.her nekadar genlerinde dolap alma arzusu olsa da öğrenmeye ihtiyacı vardır.mukluf olduktan sonra alaya karıştırın artık takibe ihtiyacı olmaz.eş zamanı biraz temkinli olun en tehlikeli zamanlarıdır.başka guruplara karışıp yakalanabilir.havada kaybolabilir.

Hazırlayan:
Umut coşkun

Ekli dosyalar

• pepe%20galip.webp
    pepe%20galip.webp
    62.9 KB · Görüntüleme: 1,408
S A UMUT KARDESİM ÇOK GÜZEL BİR PAYLASIM OLMUS ELİNE EMEKLERİNE SAGLIK
ETKİLENMEDİM DESEM YALAN OLUR
TESEKKÜRLER

kuscu_marik' Alıntı:
S A UMUT KARDESİM ÇOK GÜZEL BİR PAYLASIM OLMUS ELİNE EMEKLERİNE SAGLIK
ETKİLENMEDİM DESEM YALAN OLUR
TESEKKÜRLER

Teşekkürler abi iyi dileklerin için ustalarımızla yapılan her röportaj ilerisi için öğretici bir belge niteliğinde diye düşünüyorum.

Medo Yaşar

1968 / DENİZLİ

Ekli dosyalar

• 558697_10150770919877415_41683757414_9556028_897421856_n.webp
    558697_10150770919877415_41683757414_9556028_897421856_n.webp
    15.1 KB · Görüntüleme: 1,318
Kadir Utku

1983 / DENİZLİ

Ekli dosyalar

• 560625_10150695842677415_41683757414_9471351_1350626624_n.webp
    560625_10150695842677415_41683757414_9471351_1350626624_n.webp
    51.8 KB · Görüntüleme: 1,279
umut coşkun' Alıntı:
erdal usda' Alıntı:
umut coşkun' Alıntı:

Mustafa Beceren 'in ıspartadan kuş aldığı falan yok kuşlar Denizli nin yerli kuşları fotoğraf 1955 yılına ait ve kendisi 20 yıl kadar önce vefat etti,ayrıca mesut çelikörs kendisi ıspartalı ve diyorki Denizli den ısparta ya çok kuş götürdük makaleyi okumadınız sanırım...Eğer sizlerin elinde böyle fotoğraf varsa paylaşırmısınız 1955 li yıllarda ısparta da hangi kuşlar varmış birde biz görelim...

Umut, bu tip sözlü atışmalarla bi yere varamayız.Isparta ve denizli şehirleri arasında güvercin sirkülasyonu muhakkak olmuştur.Bu diyaloglarında ısıtılıp ısıtılıp dündeme getirilmesi benide bir dolapçı yetiştiricisi olarak üzüyor.Kanıt olarak resim istemenizde bence Ispartalıları üzebilir.Ispartadan efsane eski yetiştiricilerin bazılarının isimleri..

Nalbant Hacı Yahya (1915 doğumlu - Rahmetli)
Şirinoğlu Şükrü (Bekçi lakaplı, 1917 doğumlu - Rahmetli)
Kör Hakkı (1917 doğumlu hala sağ sağlık problemleri var)
Ahmet Şeker (Deli Ahmet 1918 doğumlu Rahmetli)
Kâinat Mehmet (Çalgıcı 1919 doğumlu Rahmetli)
Abdullah İdrisoğlu (Özses 1920 doğumlu Rahmetli)
Ziya Akdağ (Nalbant 1920 doğumlu - Rahmetli)
Otelci Nuri (Deli Nuri 1922 doğumlu Rahmetli)
Mübaşir Osman (1923 doğumlu - Rahmetli)
Yaşar Bodur (Terzi 1925 doğumlu Rahmetli)
İbrahim Tahtacı (1928 doğumlu - Rahmetli)
Hasan Şeker (Deli Hasan 1929 doğumlu Rahmetli)

Bunun son bulmasını istiyorum, gerçi bulması mümkün değil ama yinede temeni ediyorum.Şahsım adına ben dolapçının şehir değil, bölge kuşu olduğunu düşünüyorum.Mesela Bursa denizli arasında bu tip diyalog olursa dersiniz "Bu dolapçı Bizim kuşlar, Bursa'lılar bizden aldı" diye.Ama Denizli ve Isparta birbirlerine uzak yerler değil.Bunun için ben bu şekilde düşünmüyorum.Zamanla deformasyona ugramış olabilir.Kaynaklar bezen yeteriz olabiliyor.

ishak kardeş sözlü atışma yok ortada ayrıca ben burada sadece eski yetiştiricilerle yapılan makaleleri sunuyorum bunlar hem ıspartalı hem Denizli li yetiştiriciler ayrıca isimlerini koyduğun ustalar ölmüş doğru benim burada resmini koyduğum ustalarda yaşamıyo öldü çoğu... o yüzden herhangi bir atışma yokken burada senin yazmış olduğun yazılar polemik çıkaracak türden olduğunu zannediyorum...

Erdal bey burada demişki:

Bak kardeşim Erdal burada konuyu nasılda saptırıyo,amacının ne olduğunu da bildiğim için çokta polemiğe girmiyorum kendisiyle... ilk önce burada anlaşalım bilen biliyo neyin ne olduğunu Dolapçı tanıtımında Denizli olarak elimizden geleni yaptık ve yapıyoruz da acaba bizlerin polemik yarattığını düşünenler ne yapıyolar...

Erdal bey ilk öncelikle bakın burada ne demiş:

umut kardeş paylaşımların için teşekkürler çok faydalı bilgiler elde etiğimize inanıyorum sayende bu fotoda çillere,karalara yer verilmemiş sebebi nedir acaba bilgilendirirseniz sevinirim denizliye selamlar...

Amacı burada tamamen konuyu saptırmak olsada ben kendisine başka bir foto ile cevap verdim Sonrasında benim yazdıklarımda polemik çıkaracak birşey olduğunu zannetmiyorum...

Umutçum, benim popularite veya polemik çıkartma ile işim yok.Gerçi bu iddalarda sen veya Erdal abiden kaynaklanmıyor ezelden beri bu böyle değil mi ? Sizin Usta dedikleriniz, Ispartalılarında Usta bildiği kişiler bile bu tip diyalogların önüne geçemedi.Bunu kastetmeye çalıştım.
Sende beni polemik çıkarma ile suçluyorsan, demekki çözüm bulmaya niyetiniz yok gibi görünüyor.Sen, o, bu, şu olarak değil, bu söylemlerin önünü iki şehir olarak kesin diyorum.

ishak Şengül' Alıntı:
Umutçum, benim popularite veya polemik çıkartma ile işim yok.Gerçi bu iddalarda sen veya Erdal abiden kaynaklanmıyor ezelden beri bu böyle değil mi ? Sizin Usta dedikleriniz, Ispartalılarında Usta bildiği kişiler bile bu tip diyalogların önüne geçemedi.Bunu kastetmeye çalıştım.
Sende beni polemik çıkarma ile suçluyorsan, demekki çözüm bulmaya niyetiniz yok gibi görünüyor.Sen, o, bu, şu olarak değil, bu söylemlerin önünü iki şehir olarak kesin diyorum.

İshak kardeş Dolapçı ile oynak sayfaları ayrılmış durumdalar o yüzden şehircilikmiş Dolapçıymış oynakmış kuyrukmuş sibopmuş her ne karın ağrısıysa bundan böyle besleyen kişiler kararını verecektir o yüzdendir ki polemiklere gerek duyulmuyor.Benim usta dediklerim burada makalelerini paylaştığım 70-80 yaşındaki kişilerdir bunuda UNUTMA...Bizler çözümü her şekilde bulduk ve buluyoruzda ama sen başka forumları takip etmiyosun sanırım ???

umut coşkun' Alıntı:
İshak kardeş Dolapçı ile oynak sayfaları ayrılmış durumdalar o yüzden şehircilikmiş Dolapçıymış oynakmış kuyrukmuş sibopmuş her ne karın ağrısıysa bundan böyle besleyen kişiler kararını verecektir o yüzdendir ki polemiklere gerek duyulmuyor.Benim usta dediklerim burada makalelerini paylaştığım 70-80 yaşındaki kişilerdir bunuda UNUTMA...Bizler çözümü her şekilde bulduk ve buluyoruzda ama sen başka forumları takip etmiyosun sanırım ???

Dostum, ben okuduklarımdan sorumluyum, okuduğum şey hakkında durumu değerlendiririm, dolayısı ile diğer forumlar beni ilgilendirmiyor.Evet bahsettiğin forumlarda yapılan tartışmalarıda biliyorum, hepsini üşenmeden tek tek okudum.Ordaki yapılanlar yüzünden herkez ayrı düştü zaten.öyle değil mi ?

Forumda en son açılan başlığa bak 2009-2010 yılları resmen forum bitmiş.Bunların sorumlularıda bence kendileri, ortalığı yumuşatmak yerine tutucu ve şehirci yaklaşımlarıyla çoğu kişileri forumdan soğuttular.Ayrıca kendileri bile foruma girmez, görünmez oldu..Okuduğum kadarı ile akıllı başlı yöneticiler forumdaki kişilikli üyeler hepsi birden sağduyu ile çözüm bulamadılar.Kim varsa birbirlerine kırıcı oldu.Bunları sağdan soldan duymadım kendim okuyup bu kanıya vardım.

Nacizane, sen bir yöneticisin,Sende eski yöneticilerin yaptığı hatalara düşme.Senin bir hakem gibi tarafsız olman gerekiyor.Kişisel olarak haklı olabilirsin ama ne olursa olsun bunu aşikare belli etmemen daha doğru olur.

ARKADASLAR KONUNUN UZATILMAMASINDA FAYDA VAR TATSIZLIKLARA VARMADAN KAPATILMASINI KIRICILIKLARA İMKAN VERİLMEMESİNİ
RİCA EDİYORUM

SAYGILAR

ishak Şengül' Alıntı:
umut coşkun' Alıntı:

Dostum, ben okuduklarımdan sorumluyum, okuduğum şey hakkında durumu değerlendiririm, dolayısı ile diğer forumlar beni ilgilendirmiyor.Evet bahsettiğin forumlarda yapılan tartışmalarıda biliyorum, hepsini üşenmeden tek tek okudum.Ordaki yapılanlar yüzünden herkez ayrı düştü zaten.öyle değil mi ?

Forumda en son açılan başlığa bak 2009-2010 yılları resmen forum bitmiş.Bunların sorumlularıda bence kendileri, ortalığı yumuşatmak yerine tutucu ve şehirci yaklaşımlarıyla çoğu kişileri forumdan soğuttular.Ayrıca kendileri bile foruma girmez, görünmez oldu..Okuduğum kadarı ile akıllı başlı yöneticiler forumdaki kişilikli üyeler hepsi birden sağduyu ile çözüm bulamadılar.Kim varsa birbirlerine kırıcı oldu.Bunları sağdan soldan duymadım kendim okuyup bu kanıya vardım.

Nacizane, sen bir yöneticisin,Sende eski yöneticilerin yaptığı hatalara düşme.Senin bir hakem gibi tarafsız olman gerekiyor.Kişisel olarak haklı olabilirsin ama ne olursa olsun bunu aşikare belli etmemen daha doğru olur.

Ustalardan makaleler diyerek ve burada hem Denizlili hem de ıspartalı yetişricilerin makalelerini paylaştığım için tarafsız olduğuma inanıyorum.Ayrıca tahmin ettiğin forumun yöneticileri facebook paylaşım sayfasında hala aktif haldeler bunun yanı sıra o forumdan başka bir kaç forumda dahi halen daha biz Denizli liler sustuğumuz halde ve bu kadar açık ıspat ve fotolarla karşılarına çıkmamıza rağmen bizleri taşa tutmaya devam etmekteler.Bak arkadaşım biz Denizli ler sustuk çünkü ne beslediğimizi biliyoruz ve Dolapçı tanıtımını çokta güzel yaptık, yapıyoruz da bu saatten sonra yaptığımız ve yapacağımız tek şey DOLAPÇI tanıtımı...Ama oynak tanıtımını yapamıyolar....Meyva veren ağaç taşlanır

Neyse, alıntı yapıpta daha fazla tansiyonu yükseltmeyim.
Herkez kendine yakışanı yapsın

ishak Şengül' Alıntı:
Neyse, alıntı yapıpta daha fazla tansiyonu yükseltmeyim.
Herkez kendine yakışanı yapsın

Alıntı yapacağın şey nedir arkadaşım yükselecek tansiyon yok çok şükür...

Özkan Fidan 1978/DENİZLİ

Ekli dosyalar

• 398362_10150789806682415_41683757414_9565001_1570493387_n.webp
    398362_10150789806682415_41683757414_9565001_1570493387_n.webp
    31.2 KB · Görüntüleme: 1,002
Eski kuşçulardan öğrenecek çok şey var.. Amcam anlatıyor, dedem hasta olan güvercinlerine asla ilaç vermemiş. zaten o zamanlar bilinmezdi güvercin ilaçları diyor. Hep doğal yöntemlerle.. Atmaca için de baykuş heykeli yapmış kümesin üstüne koymuş. Sadece 2 kuşu ölmüş kuş besleme süresince

ishak Şengül' Alıntı:
SEVGİLİ KARDEŞİM SEN İYİ NİYETLİ ARKADAŞIMIZSIN TARAFSIZ OLDUĞUNU BİLİYORUM...DENİZLİLİ ARKADAŞLARIN İÇİNDE UMUT GİBİ 3-5 KİŞİ VARKİ TANSİYONU DEVAMLI YÜKSELTİR..AYNI CİNS OLAN KUŞLARI DENİZLİYE MALETMEK İÇİN ELLERİNDEN GELEN İMKANI SONUNA KADAR KULLANIYORLAR...UMUTUN BÜTÜN YAZILARI REKLAM ...ISPARTADAN DENİZLİYE TAŞIDIKLARI KUŞLARIN SAYISI BELLİDEĞİL BİREBİR ŞAHİDİM TÜZÜKLERİNE VARINCAYA KADAR ISPARTA YARDIM ETTİ ....İYİ NİYETLİ İNSANLARI KULLANIP OYNAK İSİMLİ KUŞLARI DOLAPÇI ADI ALTINDA KENDİLERİNE MAAL ETTİLER...ŞİMDİDE UMUT BU REKLAMIN BAŞ AKTÖRÜ İŞİNİ BAŞARIYLA DEVAM ETTİRİYOR ONUDA TEPRİK EDİYORUM.. YOLU AÇIK...

erdal usda' Alıntı:
ishak Şengül' Alıntı:
SEVGİLİ KARDEŞİM SEN İYİ NİYETLİ ARKADAŞIMIZSIN TARAFSIZ OLDUĞUNU BİLİYORUM...DENİZLİLİ ARKADAŞLARIN İÇİNDE UMUT GİBİ 3-5 KİŞİ VARKİ TANSİYONU DEVAMLI YÜKSELTİR..AYNI CİNS OLAN KUŞLARI DENİZLİYE MALETMEK İÇİN ELLERİNDEN GELEN İMKANI SONUNA KADAR KULLANIYORLAR...UMUTUN BÜTÜN YAZILARI REKLAM ...ISPARTADAN DENİZLİYE TAŞIDIKLARI KUŞLARIN SAYISI BELLİDEĞİL BİREBİR ŞAHİDİM TÜZÜKLERİNE VARINCAYA KADAR ISPARTA YARDIM ETTİ ....İYİ NİYETLİ İNSANLARI KULLANIP OYNAK İSİMLİ KUŞLARI DOLAPÇI ADI ALTINDA KENDİLERİNE MAAL ETTİLER...ŞİMDİDE UMUT BU REKLAMIN BAŞ AKTÖRÜ İŞİNİ BAŞARIYLA DEVAM ETTİRİYOR ONUDA TEPRİK EDİYORUM.. YOLU AÇIK...

Erdal bey evet çok doğru biliyosun DOLAPÇI reklamı yapıyorum benim reklama ihtiyacım yok çok şükür çünkü güvercin satımıyla uğraşmıyorum çoğunlukla hediye veriyorum.Oynak isimli kuşları kendimize mal etmiyoruz sizde biliyosunuz ki oynaklar 12 kuyruk ve siboplu Dolapçılar ise 14-16 kuyruk ve sibopsuz ama sizler 12 den başlayıp 22 kuyruklusuna kadar siboplu olsun sibopsuz olsun hepsine oynak diyosunuz 12 kuyruklu kuşlarınızın altından neden 14-16 kuyruklu geliyo çünkü bizden giden kuşlarla kırdınız o yüzden fotolar ve ıspartalı yetiştiricilerinizin kendi ağızlarından çıkan makaleler herşeyi anlatıyo...Ayrıca erdal bey ben reklam yapıyorum Dolapçı adına sen ne yapıyosun her forumda farklı isimlerle üye olarak amacın ne ???

Erdal bey ben size tek bir soru sormak istiyorum aşağıdaki kuşun cinsi nedir ??? Ben size birazda ip ucu vereyim 16 kuyruk ve sibopsuzdur burun dikine döner...

Ekli dosyalar

• 417062_324597257576974_100000801062664_918674_1848434497_n.webp
    417062_324597257576974_100000801062664_918674_1848434497_n.webp
    14.3 KB · Görüntüleme: 1,339
Namık Geçmiş (Demirci Namık)
1951 / DENİZLİ

1951 Denizli doğumluyum,çocukluğumda istiklal mahallesinde çok kuşçu olması bunun yanı sıra amcamında kuşçu olması güvercinlerle iç içe büyümemi sağladı.Yılancı ve cafer ile kümeslerimiz çok yakındı onlar dönekçiydiler fakat benim arap,çil ve kırmızı renkteki Dolapçılar çok ilgimi çektiği için varsa yoksa dolapçıydı benim için.Dolapçının benim gözümde hem kafalı hemde Dolaplı olması gerekir.Kafası sağlam Dolabı yok veya Dolabı var ama kafa boş böyle kuşların hiçbir zaman kümesimde yeri olmamıştır.

1977 yılında bahçelievler mahallesine taşındım 50 ye yakın Dolapçımıda yanımda getirdim kanadı geleni uçuruyodum ancak içlerinden bir tanesi vardı ki (arap bıçaklı bacakları donlu bunların genelde kanatlarındaki telekler 5-5 yada 7-7 olur) 6 ay sonra eski kümesine gitti yeni kümesine güçlükle alıştırabilmiştim.Çok sevdiğim bi arkadaşım o kuşu benden çok istedi kıramadım ve verdim kuş 1 yılda tam 5 kez geri geldi,pes etmişti arkadaşım bunun yerine yavrularından istedi.Yeme düşen yavruları aynı kendisi gibi bıçaklı oldular almaya 1 hafta geç gelince ister istemez dam ve alçakta olsa hava yaptılar.Kanatlarını çitmesini ısrarla söylememe rağmen çitmemiş ve o yavrularda babaları gibi geri gelmişlerdi.1979 yılıydı yanlış hatırlamıyosam 50 den fazla Dolapçım çalındı çok üzülmüştüm o kuşlarımı hala arıyorum şimdi böyle Dolapçılar yok denecek kadar az.Her ne kadar Dönekçi olsamda Dolapçı her zaman farklıdır,15-20 km den bırakıldığında evine gelmesi ve herşeyden önemlisi sürekli sürprizlerle dolu olması ayrı bir tat verir.

Son yıllarda Bilinçsiz yetiştiriciler tarafından Dolapçı ırkımız çok ağır yara almıştır o kadar iç içe girmiş ki artık işin içinden çık çıkabilirsen pozisyonundadır.İnternet ortamı çıkalı birazda olsa bu bilinçsizlikler azaldı en azından doğru yola gidilmekte.Gerçi internetin faydası olduğu gibi zararı da çok eskiden bizler eski ustalarımızı ziyaret eder onlardan bilgiler alır birşeyler öğrenirdik şimdi ise bizlerin ziyaretine gelen kimsecikler yok.Yeni yetişen kardeşlerimden ricam eski yetiştiricileri yalnız bırakmayın lütfen ziyaretlerine gidin görün bakın ne kadar mutlu olacaklar.
(Fotoğraf temsilidir)
Hazırlayan:
umut coşkun

Ekli dosyalar

• picture004ty7.webp
    picture004ty7.webp
    20.5 KB · Görüntüleme: 1,385
Nihat Kırgın ( Hırkacı Nihat )
1971 / DENİZLİ

Ekli dosyalar

• 522268_315050005238240_100001997299500_723407_463067800_n.webp
    522268_315050005238240_100001997299500_723407_463067800_n.webp
    66.3 KB · Görüntüleme: 1,311
Nihat Kırgın ( Hırkacı Nihat )
1966 / DENİZLİ

Ekli dosyalar

• 399143_315052355238005_100001997299500_723409_1713245334_n.webp
    399143_315052355238005_100001997299500_723409_1713245334_n.webp
    91 KB · Görüntüleme: 1,268
selam umut paylaşımların için teşekkürler denizli dolapcılarını güzel tanıtıyorsun rahmetli alirıza özdag abimin güzel dolapcıları vardı onun ıspartaya antalyaya çok kuş verdigini gördüm mekanı cennet olsun üstadımın

emintiver' Alıntı:
selam umut paylaşımların için teşekkürler denizli dolapcılarını güzel tanıtıyorsun rahmetli alirıza özdag abimin güzel dolapcıları vardı onun ıspartaya antalyaya çok kuş verdigini gördüm mekanı cennet olsun üstadımın

Ben teşekkür ederim abi evet ali rıza abimle konuştuğumda bahsetmişti ıspartaya verdiği kuşlardan mekanı cennet olsun

Pamukkale den Güvercin salımı

1974 / DENİZLİ

Ekli dosyalar

• 522560_10151156837322415_1002899465_n.webp
    522560_10151156837322415_1002899465_n.webp
    145.1 KB · Görüntüleme: 1,252
Kemal Alkaya

1980 li yıllardan itibaren kelebek yetiştiricisiyim, yaklaşık on yıldırda kelebek ve dönek yetiştiriyorum.

Son yıllarda maalesef kelebek ırkında performansın geri ötelenerek formunun ön plana doğru gitmekte olduğunu görüyorum ve sanırım performans olarak kelebek yetiştirenlerde de benimle aynı fikirdedir. Maalesef günümüzde hemen hemen tüm ırkları tehdit eden bir tehlike bence bu.

Fakat bu tehlikeyi dolapçıda yani dolapçı yetiştiricilerinde açıkçası görmedim. Bu yüzden dolapçı yetiştiricilerin arasında yer almayı düşünmeye başladım. Performans ve damar = yerine sadıklık ön planda. Beni bu ırka yönelten en büyük unsurlardan biri, bu ırkın yetiştiricilerinin paylaşımcı kişilikleri ve ırka gerçekten gönül vermeleri ve paylaşım konusunda her zaman çok istekli olmaları.

2000 yılından itibaren özellikle TGYB, Denizli Güvercin Evi Derneğinde tanıtılan özellikle performansı ve resimleri ile anlatılan dolapçı ırkı ile yüz yüze tanışmam 2006 yılında oldu.

Bu sayede bu ırkı gerçekten merak ediyor ve yetiştirmek istiyordum, bu dönemde Ercan Saygılı arkadaşıma gelen kuşları izleme şansım oldu, dönüşleri gerçekten beni kendilerine hayran bıraktı ve bu arada azalttığım kelebeklerimi iyice azalttım. Kelebeklerimi azaltmamın bir diğer sebebide uçurduğunuz kuşların form olarak beğeni görmemesi idi aslında bu kelebekler için bir şans gibi görülmekle beraber bence en büyük tehlikelerden birisi, hem form hem performans kuşu olması günümüzde dünyayı ve ülkemizi saran büyük bir tehlikedir. Formu iyi kuş iyi para ediyor o zaman bu kuşu uçurup kaçırma, şahine kaptırma tehlikesini göze alamamak bu tehlikeyi beraberinde getiriyor.

Dolapçı ırkının en büyük şansı ise bu ırkı yetiştirenler, bu ırka gerçekten değer verip dolapçı üzerinden gelir elde etme düşünceleri yok, bu işe gerçekten gönül veren kişiler ve böyle yetiştiricileri bulunan bir ırk çok şanslı bir ırk diye düşünüyorum.

Bir diğer güzellik ise son Denizli ziyaretimde gördüklerim. Kuşların içinde damızlık diye ayrılan kuşlar, kanadı kesik veya uçamayan kapatılmış kuşlar hemen hemen yok yani tüm kuşlar havada. Özellikle yıllardır izlemeyi hayal ettiğim görüntüleri izledim. Bu durumu görmeyi inanın hayal diye düşünüyordum. Damızlık olanlar dahil tüm salmanın sırıklanması beni kendimden geçirdi, hayalimi gerçekleştirebileceğim kuşlar diye bir kere daha içimden geçirdim.

Bu kuşların yerini sevmesi sanırım burada doğmasıyla ilgili yani bu kuşlar yavru iken edinilmeli, dışarıyı görmemeli, yoksa sürekli yerini arayıp duruyorlar yada uzun bir süre alıkonmalı ki yerlerine tam olarak ısınsınlar. Konu ile ilgili bir örnek vereyim;

Gözümle görmesem inanmam diyeceğim bir olay bu. Ercan�ın salmasındayız, yeni iki çift yavrusu var, kırmızı erkek ve kara çil dişinin yavruları yeme düşmüşler ama tembellik ediyorlar. Bende tuttum bunları salmanın dışına çıkardım, etrafına biraz bakındı ve hop salmaya havadan dalış yaptı. Tabii kapılar yan yana iki kapı diğer salmaya girdi, biz tamam bu iş oluyor derken salmadan bir fırladı havaya daha salmadan çıkmamış kuş yer yadırgıyor ki salmalar ikiz yapıda, karşı çatıya kondu oradan aşağı düştü, oradan çapraz da güvercin yetiştiren bir diğer arkadaşın çatısına ama kuşların yanına sokulmuyor. Derken akşam hava karardı kuş dışarıda kaldı, biz dedik gitti bu kuş... Ertesi sabah Ercan kuşları açmış belki etraftadır diye, bir bakıyor yaklaşık bir kilometre ileride başka kuşlara karışmış uçuyor yani kuş havada, yaklaşık yarım saat sonra evin üstüne gelmiş havadan salmanın arkasında kuşları görüyor kuşla işi yok , derken salmanın kapısını görüyor, direk salmaya dalıyor, sanki nokta koordinatı verilmiş patriot füzeleri gibi, bence posta güvercini yetiştiricilerini kıskandıracak yükseklikte bir damar ve yer belleme özelliği diye düşünüyorum. Sanki kuşun doğduğu yer beynine kazınmış başka salmaya hatta başka kuşlara kesinlikle itibar etmiyor.

Bunu görünce dolapçı yetiştirmeye kesin kararımı verdim, zaten performansı beni etkilemişti, birde bunları izleyince tamam aradığım kuşlar bunlar diye düşündüm.

Benzer şekilde gök bir erkeğim var uçurmuyorum ama kendisi bazen havalanıyor, kesinlikle diğer kuşların yanına dama inmiyor, havadan direk salmaya giriyor sanki koordinatlar aklına kazınmış. Özellikle damar konusunda böyle şeyleri görünce bu kuşlara olan hayranlığım gittikçe artıyor. Şehir içinde hayli yüksek sayıda yetiştiricinin bir arada olduğu yerlerde güvercin yetiştiriciliğindeki bir numara özellik yerine sadıklık-damar olmalı ki bu ırk yeterince tatmin ediyor.
Bu kısa süreli tecrübelerimde uçurduğunuz kuşun sizin salmanızda büyümüş olmasının yerini yadırgamaması için önemli olduğunu düşünüyorum.

Bir diğer yönü insana ürkek olmalarına rağmen kendi aralarında çok uysal yapıları var, yavru verimleri yuvaya düşkünlükleri çok iyi, yuva kavgaları yok, yerleşik yuvayı sahiplenme yok (döneklerimde gözlediğim bir erkeğin 3 yuvayı işgal ettiğini çok gördüm) hatta şu an salmamda yuva sıkıntısından dolayı aynı yuvada yan yana yumurtlayan bir çift kuşum var.

Bu ırkın beni çok etkileyen hususlarından biriside çok uçkun kuşlar olması ve yorulmamaları, yaklaşık bir saat üzeri uçuyorlar ki daha bunlar genç kuşlar, yaşını almamış kuşlar, en önemli uçma özelliği ise sanki bir sprinter gibi uçuyor olmaları. Bir çok ırkta bunu gözlemleyemedim, (Bursa oynarı-mülakatı hariç) yani kanat alışları sırasında kendini ileri atıyorlar, yani bir kanat alışta yaklaşık 1-2 metre ileri gidiyor havada süzülmüyor, benzetmek yerinde olursa 1500 metre koşucusu birinin aynı tempoda maraton koşması gibi bir şey ve buna rağmen yorgunluk belirtileri yok.

Hedefim bu kuşları üretip burada performans ırkı yetiştiren diğer yetiştiricilerle paylaşmak ve havaya baktığımda benim olmasa da komşumun, arkadaşlarımın kimin olursa olsun kuşları doya doya izlemek.
Bu hedefimi dönekçiler biraz daha anlayacaklardır, güzel bir döneği yüzlerce kilometre uzaktan gelip izlerler ve giderler, düşünsenize güvercin yetiştiriciliğinde hep performansı ön plana çıkarmışsınız ve havada her zaman performansını sergileyen kuşlar var bir yetiştirici için kendi adıma hep görmeyi istediğim bir hayal dersek biraz abartmış oluruz ama bu kuşları tanıyınca böyle hayallerin olabilirliği insanın aklına biraz daha olası geliyor.

Tek dileğim bu kuşlarında form ırkına sokulmaması ama görünürde böyle bir tehlike yok.

Performans ırkı (kelebek+dönek) yetiştiricisi biri olarak dolapçılarda performans olarak aradığım tüm özellikler (Performans, dayanıklılık, ve zeka-damar) var ve beni fazlasıyla mutlu edeceklerini düşünüyorum.

Geri