Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Sakarmeke

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Bodur, yuvarlak sırtlı, yuvarlak kuyruklu ve grimsi siyah bir su kuşudur.
Sıklıkla yüzeyde dalış yapar ya da yerde otlar; girişkendir.
Erişkinin akıtması (sakarı) ve gagası göz alıcı beyaz renkli, gözü kırmızıdır.
Büyük ayakları, perde yerine büyük loblara sahip parmakları vardır.
En siyah yeri kafası ve boynudur.
Kanatları açıldığı zaman daha açık renk görünür ve firar hattı beyazdır.
Gencinin yüzü ve göğsü beyazdır, diğer yanları gri-kahverengidir, gözü kahverengidir, sakarı
yoktur.
Habitatı
Step, Akdeniz ve ılıman kuşakta yaşar ve çoğalırlar.
Bitkisi bol sazlı,kamışlı suları tercih ederler.
Durgun tatlı sular ; göller,baraj gölleri,küçük doğal havuzlar, göletler,lagünler gibi durgun tatlı veya az tuzlu sular,
drenaj kanalları, denizlerde liman, kıyı,boğaz,dere ağzı gibi tuzlu sular,yavaş veya hızlı akan nehirler ve su basarlar yaşam alanlarıdır.
Parklardaki büyük süs havuzlarını da tercih edebilirler.
Yayılışı
Yurdumuzdaki tüm sazlı,kamışlı sulak alanlarda göl ve göletlerde ,kıyı ve derelerde yaşayan su kuşlarıdır. Dünyada yayılışı ;
Palearktik bölge, Hindistan,Java,Kuzeybatı Yeni Gine ,Avustralya ve Tasmanyadır.
Beslenme
Omnivordur.
Bitki,tohum ve tane,böcek, larva, solucan ve midye yer.
Ördeklerden çalarak da beslendiği olur.
Sığ sularda dipteki çamura, dalmadan ulaşabilirler.
Dipteki bitkilerle veya dışarıda tarlalarda yayılarak beslenebilirler.
Bütün gövdeleriyle daldıklarında yiyeceklerini suyun yüzeyine çıkararak yerler.
Biyolojisi
Yerli, gezici ve göçücü bir kuştur.
Sürücüldür.
Yuvasını saz ve kamıslarla su üzerinde veya bataklıklarda yapar.
Yüzen yuvalar bitki saplarıyla yuvanın Çevresindeki sazlara bağlanır.
Gruplar halinde yuvalanır.
Yavrularının ve kendilerinin üzerine çıkıp dinlenebilmek için buyukce yuzen yuvalar yapar.
1-2 yasında eseysel olgunluga ulasır. 18-19 yıl yasarlar.
Genelde düşük kotlarda üredikleri görülse de ; İsviçrede 1000-1100m.ye kadar uygun su alanı bulduklarında üredikleri belirlenmiştir.
Mart – Eylül ayları arası kuluçka dönemidir.
Yumurtaları 57x38mmdir.
Kuluçka süresi 21-24 gün,uçuş süresi 8 haftadır.
Yavruları hem anne, hem baba besler.
Bir ya da iki yılda bir tüy değiştirirler.Tüy değişimi zamanı pek uçmazlar.
Göçü
Ülkemizde yerli kuşlardır.
Kuzey ve doğu avrupada kışın şiddetine göre güneye doğru kayarlar.
Popülasyonu
-burası için 2007 KOSK sayımlarını bekliyoruz-
Sadece Bafa Gölü'nde benim sayımım 80 bin dolaylarındaydı yanılmıyorsam (capaci)
Davranışları
Uçmadan önce suyun üzerinde bir süre yürüyerek uçuşa başlarlar.
Dalmadan önce tüylerinin arasına hava doldururlar.
Bu şekilde batmalarını önlerler.
Alınlarını su yüzeyine yaklaştırarak kanatlarını geriye ve yukarıya doğru kaldırarak teritorry davranışı sergilerler.
Akşamüstü banyolarında kafalarini suya daldırıp çıkararak geriye atarlar.
18 kez arka arkaya yapabilirler.
Sonra suyun üzerinde yükselerek ayaklarını birbirine üç kez çarpıp silkelenirler.
Bu silkelenme de iki kez olabilir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler