Arkadaşım koruyucu önlemler ancak bakıcıların hastalığı yaşayıp yapmış oldukları hataları idrak etmeleriyle kesin olarak anlamaları mümkün görünüyor. Çünkü insanlar nedense öğütlere kulak asmıyor ve işlerine nasıl uygun geliyorsa hobilerini öyle biçimlendirip yaşamak istiyorlar. Aksaklıklar meydana gelmeye başlayıncada hastalıklar kaçınılmaz oluyor.
1) Kesinlikle bakıcı deneyimli, araştırmacı, bilgili kişilerle iletişim içinde olmazsa başlamasıyla beraber sorunlarla yüzyüze gelip acı deneyimler yaşayacaktır.
2) Beslenecek ırk konusunda kesin karar verilmeli ve ancak bağışık sistemleri birbirini etkilemeyecek soylar ancak aynı kümeslerde bakılmak zorundadır.
:relievedface: Kümesler mutlaka yaşam şartlarına uygun olarak inşa edilmeli, havadarlık birinci derecede önemsenmek zorundadır. havasız, loş, nemli kümes ortamlarında salgın kaçınılmazdır.
4) Yemleme gezinti alanlarında yapılıyor dışkılara değen yemleri yemek zorunda kalıyorlarsa illaki hastalık yavaş yavaş metabolizmalarına yer ediyordur.
5) İçme suyu çok önemlidir.Temiz ve bilinen kaynaklardan verilmelidir. Birikintilerde yıkanmaya çalışan kuşların artıklarını içmeye çalışanların hastalığı kaçınılmazdır. Kümes içinde suluk bulunduruluyorsa tabandan 50-60cm. yüksek bir trapez üzerine koyulmalıdırki yerdeki dışkı artıkları, tüy zerrecikleri suluğa karışmasın. Karışması halinde her güvercinin bünyesinde mevcut olan mikropların atıklar sayesinde suya karışmasıyla orada üremesiyle bir nevi canlı aşı uygulamasına sebep olunmaktadır. bağışıklık sistemleri güçlüyken farkedilmesede herhangi bir sebepten zayıflama oluşursa mikroplar hızla üstün konuma geçip salgın başlatacaktır.
6) Asla ve asla kümes içi trafiğinde yoğunluk doğru değildir. devamlı kuş alışverişinde değişik kümeslerin farklı bağışıklık sistemlerinin aynı çatı altında toplanması ve atıklarıyla birbirlerini etkilemeleri sonucu hastalık kesindir.
7) Nemlenmiş, ekşimiş, küflenmeye yüz tutmuş tahıllar, yem depolarının içine dış parazitlerin girip çıkması hele ki fare, sıçan girip dışkısıyla idrarını bırakması kesin veba başlangıcıdır. depolanan yemler bunlardan korunaklı saklanmalıdır. Katkılı palet yem kullanımı tercih ediliyor ise beklemiş palet yemler, nemlenmiş veuya güneş gören kapta ısınmış iseler nakterilenip hastalık nedeni oluştururlar. İçlerindeki kan unu, kemik unu v.s salmonellanın birinci etken maddesidir.
8) Dengeli beslenmeyen gübvercinlerin metabolizmalarındaki eksilmeler yavru bakımı arttıkça iflasa varıp salgın başlamasına sebep olabilir.
9) Gecelik dışkıların gün içerisinde kurumayıp nem oranının artması kesin hastalık başlangıcını tetikler.
10) Gece tüneyebilecekleri uygun yerleri olmayan dışkısının üzerinde uyuyan, ayaklarına, tüylerine dışkı bulaşan, birbirinin üzerine dışkılarını yapmak zorunda olmaları, kümes tabanında köşelerde biriken ince tüy parçacıklarının, telkeler uzarken dökülen plastikimsi keratin parçacıklarının, tozlerin uçuşmasıyla solunum yollarına ulaşana zerreler hastalık nedenidir.
11) Bir önceki batında büyüyen yavruların dışkılardan oluşmuş yuvasına tekrar yumurta yapan anaçların bilmeden yeni yavrularını OOKİST OLUŞUMLARI üzerinde çıkarmaları henüz doğar doğmaz anüsten, göbek deliğinden veya gagası yere değdiği anda oral yolla bünyeye girmesi neticesinde iç organlara ulaşan üremeye geçen mikropların yavruyu zayıf düşürüp zayıflatması ve bu arada dışıkısı yoluyla etrafa saçılması hastalık başlangıcıdır.
12) bakıcı olarak gezmeyi seven arkadaşlar gezdikleri yerlerden ayakkabıları veya elleriyle her türlü hastalık yapıcı unsurları taşıyabilirler.
1:relievedface: Yarar yapacağını sanıp suluklara lüzumsuz vitamin ve antibiyotik yüklemesinde bulunanların bağışıklık sistemini çökertemeleride hastalık sebebidir.
14) karantina bölmesi olmayan, kırgın kuşları ayırmakta tereddüt yaşayanların sonucu salgın olabilir.
15) Güvercinlerini hor kullanıp, iklim ve zorluklara göre kollamayanların strese sokanların durumu vahimdir. Lüzümsuz eş bozmalar, yavru ve yumurtadan kaldırmaların stresi dahi hastalık sebebi olabilir.
16) Fare ısrması, kedi, atmaca saldırılarının sitresinden hastalanan hassas bünyeli güvercinler olabilir. Onların nekahet bölmesine alınmaması ve dışkılarından hastalık başlangıcı olabilir. Bünye zayıf düştüğü an var olan mikroplar hızla üremeye geçip birden salgın moduna girerler. Kafesler için sık yapılı teller tercihtir.
Daha fazla birçok nedenler sayabiliriz. Güvercinlerimizi itina ile bakmadığımız an salgın kaçınılmazdır.
sallabaş olarak karşımıza çıkan görünüm çok farklı etkenlerden oluşur. Bütün viral hastalıkların neticesinden görülebileceği gibi yukardaki yazdığım maddelerdende oluşması mümkündür. SALMONELLA zaten devamlı içiçe oldukları sinsi bir hastalıktır. Anında karşımıza çıkar. Düzenli bakım vitamin, prebiyotikler takviyesi ile sallabaş durumları tedavi edilebilir. Fakat viral hastalıklardan oluşan sallabaşlar illaki eser bırakır. Dışardan görülmese dahi içorganlarda tahribatı vardır. Portör olma riski çok fazladır. Portör olması nedeniyle aynı hastalığı kümes içinde 6 ayda 1 tekrarlaması ve tam geçti derken yeni getirilen güvercinlerde veya yeni yetişenlerde hastalığın görülmesi bu yüzdendir.
Çok ama çok bilinçli olmak, ihmalkarlığa taviz vermeden bakıcı olmak huzur verebilir.
İlaçlar konusunda bir şey diyemiyorum. Çünkü ilacı tavsiye etmek istemiyorum. Doğal bağışıklık sistemleriyle hastalığı yenmeleri sağlam bünyelilerin kalması bize avantajdır. Tek yapabileceğimiz ayrı bölmelere almak. Beslenmelerine ve sindirim sistemlerinin aksamadan çalışmasını sağlamak, ateşini düşürmek, ishalini kesmek, iyice sağlığına kavuştuğuna kanaat etmedikçe sürüye katmamak düşünülebilir. Ancak özel kuşlar özel bölmede özel bakımla mutlaka iyileştirilebilir. Portörlük riskiyle sonraki yaşamında kontrol altında olmak zorundadırlar.