SİVAS'TAN ADİL ABİNİN MUHAYYER OYUN KUŞLARI

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan performans58
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 95
  • Görüntüleme Görüntüleme 25K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
taner bozok
Meslek
İnşaat Müh.
İlgi Alanı
Kediler
Merhaba arkadaşlar,

Resimde görülen kuşlar Sivas’tan Adil abimizin kuşlarıdır. Ben kendisini 87 senesinde şu anki mahallemize taşındığımızda tanıdım. O dönemlerde mahallemizde yüksek binalar fazla olmadığından rahatlıkla kuşlarını uçurabiliyordu. Ama maalesef şu an evlerinin etrafı yüksek apartmanlarla çevrili olduğundan en büyük tutkusu olan kuş uçurtmayı bırakmak zorunda kalmıştır. Kendisi 62 yaşında olup, babadan oğla geçen kuş tutkusuyla 55 yıldır kuş beslemektedir. Bu kuşlar, yıllarca süren denemeler, çaprazlamalar sonunda eski namlı kuşlardan ortaya çıkarılmıştır.

İsterseniz kendi ağzından kuşlarını tanıyalım;

Kuşların kökeni yaklaşık 25 yıla dayanmaktadır. İlk başlangıçta Sivas’ın yerli sarıgöz arap aynalı renkler hakimken 10-12 yıl sonra ırk beyaza dönüşmüştür. 2-3 yıldır da beyaz renk devam etmekte olup, yanakları cigalı – taclı – güllü ve düz, 12 ve 13 telek kuyruklu yavrular çıkmaktadır. Yavru verimi ve anaçların bakımları son derece iyidir.

Yavrular uçurulmaya başladıktan 1 hafta 10 gün kadar sonra götleyerek taklayı çevirmeye başlarlar. Zer taklası bu kuşlarda görülmez dolayısıyla bazı olumsuzluklar yaşanmaz. İlk eşleşme dönemine girdikleri vakit ise tam anlamıyla taklaya başlar ve istenilen düzeyde oyun yaparlar. Yavru ve yumurtada iken oyunlarında bir bozulma kesinlikle görülmemiştir. Dişiler 5 – 7 saat arası 20 – 30 adet nizami takla ile erkekler ise 3,5 – 4,5 saat arası 6 – 10 adet nizami takla ile uçarlar. Kuşlar uçurulmadığı (yatırıldığı) dönemde (2 - 3 ay kadar) oyunu bırakırlar. Ancak, 2 – 3 gün kadar düzenli uçurulduklarında tekrar eski oyunlarına başlarlar. Kuştan kuşa uçumda en fazla yarım saat ve 2 – 3 adet takla fark eder. Kuşlar gayet sakin kanat sallayarak çok geniş alanda uçarlar. En geç 12 – 15 dakikada bir sefer gelerek standart oyunlarını yaparlar. Kendi muhitinde alçaktan uzaklarda ise yüksekten uçarlar. Oyun sonrası dakikalarca ortadan kaybolur, bacayı gördüğü yerden çok sıkı kapanarak alçaktan taban taklalı cephe çevirmeli ve bağlamalı oyun yaparlar. Takla araları eşit ve çok açıklıklı olup (karşıda gösterdiği 10 katlı bina var) en az 30 m çıkarlar. Kanat sesleri son derece doyurucudur. Gayet dayanıklı olup, her türlü iklim koşullarına uyum sağlarlar. Bu söylenenler en az 7 – 8 sene takip edildikten sonra ortaya çıkmıştır.

Adil Abi bu kuşlardan Yalova, Adapazarı, Adana ve Antalya gibi Sivas dışı bazı illerdeki dostlarına vermiştir. Aradan geçen senelere rağmen hala kendisinden kuş istemektedirler.

Eğer kuşlar hakkında bilgi edinmek, temin etmek isterseniz direk kendisiyle konuşabileceğiniz telefon numarası aşağıdadır:

Herkese saygılar….

Ekli dosyalar

• Resim 001.webp
    Resim 001.webp
    869.3 KB · Görüntüleme: 6,746
  • Resim 007.webp
    Resim 007.webp
    1.5 MB · Görüntüleme: 6,788
  • Resim 013.webp
    Resim 013.webp
    6.8 MB · Görüntüleme: 6,775
DEVAMI

Ekli dosyalar

• Resim 010.webp
    Resim 010.webp
    1 MB · Görüntüleme: 6,720
  • Resim 034.webp
    Resim 034.webp
    931.6 KB · Görüntüleme: 6,680
  • Resim 032.webp
    Resim 032.webp
    660.2 KB · Görüntüleme: 6,762
DEVAMI

Ekli dosyalar

• Resim 018.webp
    Resim 018.webp
    751.9 KB · Görüntüleme: 6,760
  • Resim 030.webp
    Resim 030.webp
    899.2 KB · Görüntüleme: 6,713
  • Resim 022.webp
    Resim 022.webp
    701.6 KB · Görüntüleme: 6,722
DEVAMI

Ekli dosyalar

• Resim 011.webp
    Resim 011.webp
    1,005.8 KB · Görüntüleme: 6,731
  • Resim 017.webp
    Resim 017.webp
    1.1 MB · Görüntüleme: 6,670
  • Resim 006.webp
    Resim 006.webp
    8.3 MB · Görüntüleme: 6,760
DEVAMI

Arkadaşlar, kuşlar hakkındaki görüşmek istediğiniz konuyu

no.lu telefondan Adil Abinin bizzat kendisiyle görüşebilirsiz....

Ekli dosyalar

• Resim 005.webp
    Resim 005.webp
    515.9 KB · Görüntüleme: 6,746
  • Resim 021.webp
    Resim 021.webp
    358 KB · Görüntüleme: 6,662
  • Resim 024.webp
    Resim 024.webp
    540.1 KB · Görüntüleme: 6,732
Paylaşımınız için çok teşekkürler .;
Sivas taraflarının uzun uçan mimyon yapılı koyu renk kuşlarından bir dönem kısmet oldu bende besledim ..
Hala unutamadığım kızıl göz çikolata bir erkeğim vardır, ''andıkça içimi kabartan bena ahbe eski kuşlar'' dedirten ..
Daha sonra ben bu kuşları Kırıkkale kuşları ile kırdım, içlerinden bol seferli , uçum süresi daha kısa çokçok güzel yovrular aldım . Ozamanlar okadar çok iyi kuş vardıki ,bir dönem artık fantazi yapmaya başlamıştık hem renk hem oyun hevesi hasıl oldu birşekilde .
İşte bu nokta da tambir kırılma noktası yaşadı sanırım o bölgedeki oyunkuşu camiası nın bir bölümü '' içanadolu bölgesi'' çoğu arkadaş veya abilerimiz hem renk hem oyun olsun diyerek bu güzel kuşları kırdı ,buna bende dahilim ..
O günlerde bizi uyaran koyu kuşlarımızı kırmamamızı söyleyen hatta hiç olmazsa birkaç takım saf kalsın diyen büyüklerimiz oldu ..
Ancak çok büyük bir salgın gibi bu renk hastalığı sardı çoğumuzu .. Bu gün o kuşların turnağı olamayan kuşlarla meşkul oluyoruz pek çoğumuz.
Bu vesile ile sevgili büyüğümüzede saygı ve hürmetlerimizi sunmak isterim .. selamlarŞEREF

DEVAMI

Ekli dosyalar

• Resim 028.webp
    Resim 028.webp
    990.7 KB · Görüntüleme: 6,712
  • Resim 031.webp
    Resim 031.webp
    882.8 KB · Görüntüleme: 6,745
  • Resim 012.webp
    Resim 012.webp
    6.9 MB · Görüntüleme: 6,775
Maaşallah çok güzel kuşlar...Besleyen kişiye bol yavrulu kazasız belasız sezonlar dilerim....

....................SİNAN ÖZTEKİN.....................

Maşallah çok güzeller. Allah sağlıkla huzurla beslemeyi uçurmayı nasip etsin. Saygılarımla. kaya38kaya

Arkadaşlar, kuşlarla ilgili önemli bir ayrıntıyı atlamışız. Bu kuşlar fitilli veya kırçıllı dediğimiz kuşlardandır. Bilindiği üzere bu özellik kuşlara daha bariz bir güzellik kazandıran ve değerini artıran bir unsurdur. Kanat altları ve kuyruk kısa teleklerinde açıkça görülebilir...

Saygılarımla...

selamın aleyküm güzel kuşlar MAŞALLAH baca oyunu demişsiniz peki yerde oyunları varmı var ise aynı terfonmasta imi saygılar

40TİLKİ' Alıntı:
selamın aleyküm güzel kuşlar MAŞALLAH baca oyunu demişsiniz peki yerde oyunları varmı var ise aynı terfonmasta imi saygılar

Aleyküm selam.

Baca dediğimiz tek katlı evin çatısı. İnanmayacaksınız belki ama bazı zor inen kuşlar resimde görünen kapıdan bile dalarak içeride birkaç takla ile iniyorlar... Eğer kuşlar evin hemen önünde yerde ise resimde görünen yola çalışıyorlar...

Arkadaşlar aşağıda kuşlara ait birkaç tane kısa video linki ekledim.
[dailymotion]xb30dy[/dailymotion]
[dailymotion]xb30qz[/dailymotion]
[dailymotion]xb31cj[/dailymotion]
http://www.dailymotion.com/video/xb30dy ... ri_animals

http://www.dailymotion.com/video/xb30qz ... ry_animals

http://www.dailymotion.com/video/xb31cj ... ry_animals

Ayrıca dediğim gibi kuşlar hakkında görüşmek istediğiniz her türlü konuyu

0 551 405 92 55

no.lu telefondan Adil Abinin bizzat kendisiyle görüşebilirsiz....

Saygılar...

performans58' Alıntı:
40TİLKİ' Alıntı:

Aleyküm selam.

Baca dediğimiz tek katlı evin çatısı. İnanmayacaksınız belki ama bazı zor inen kuşlar resimde görünen kapıdan bile dalarak içeride birkaç takla ile iniyorlar... Eğer kuşlar evin hemen önünde yerde ise resimde görünen yola çalışıyorlar...

Merhaba;

Sabahleyin bu kuşları görmüştüm ve akşam gelince eve mutlaka güzel birşeyler yazayım diye düşünmüştüm. Çünkü anlattığınız özellikler çok güzel. Ben beyaz kuşu çok severim ve iyi beyaz bulmak çok çok zor. Ancak şu kümese dalma işi tüm güzel düşüncelerimi zedeledi. Keşke kümese dalmıyor olsalardı.
Selamlar.

Şenol

Merhaba;

Sabahleyin bu kuşları görmüştüm ve akşam gelince eve mutlaka güzel birşeyler yazayım diye düşünmüştüm. Çünkü anlattığınız özellikler çok güzel. Ben beyaz kuşu çok severim ve iyi beyaz bulmak çok çok zor. Ancak şu kümese dalma işi tüm güzel düşüncelerimi zedeledi. Keşke kümese dalmıyor olsalardı.
Selamlar.

Şenol[/quote]

Merhaba Şenol Bey,

Kuş besleme ve uçurma tabiki zevk işidir, tercihler farklı olabilir. Benim anlattığım kümese dalma olayı, kuşun normal uçumundan sonra (bizde dararma denir) zor inişli kuşlarda arasıra görülebilir. Bu o kuş için olumsuzluk anlamına gelmez hatta bunu makbul sayan ve o tür kuşlarıyla övünen kuşçular vardır. O kuşun "hersinden" (sanırım hırsından) derler. Bu özellik her kuşta görülmez. Kesinlikle yapışma anlamında değildir. Dediğim gibi tercihlerimiz farklılıklar arzedebilir. Bir grubun beğenmediği bir özellik diğer bir grup için aranılan bir özellik olabilmektedir.

Gönlünüzce kuşlar uçurmanız dileğiyle...

selamlar arkadaşlar kuşların yerdeki vidyoları yerıne ucurunda öyle vido koyun kuşların iyimi kötumu oynadıklarına ınsanlar karar versın öyle anlatmakla bu işler olmaz eyer anlattıgınız gıbi ise ucurun 15 gun ara ile söyledigınız şekilde oynasın seyır edelim ben bu yetıştırıcı arkadaşımızı 10 gun antalyada eşi ile birlikte 5 yıldızlı bır otelde misafir edecem tabi eger kendileri davetimi kabul ederlerse böyle bir nesli gunumuze kadar getiren yetiştiricileri ne kadar ödullendirsek azdır ama anlattıgınız gibi oynamak şartı ile saygılarımla murat tarım 05323324141

SELAMLAR
BEN ADAPAZARINDA OTURUYORUM.KUŞLARDAN KİME VERİLMİŞ ÖĞRENEBİLİRMİSİNİZ.BEN EĞER UÇURUYORLARSA SEYRETMEK İSTERİM.

murattarım' Alıntı:
selamlar arkadaşlar kuşların yerdeki vidyoları yerıne ucurunda öyle vido koyun kuşların iyimi kötumu oynadıklarına ınsanlar karar versın öyle anlatmakla bu işler olmaz eyer anlattıgınız gıbi ise ucurun 15 gun ara ile söyledigınız şekilde oynasın seyır edelim ben bu yetıştırıcı arkadaşımızı 10 gun antalyada eşi ile birlikte 5 yıldızlı bır otelde misafir edecem tabi eger kendileri davetimi kabul ederlerse böyle bir nesli gunumuze kadar getiren yetiştiricileri ne kadar ödullendirsek azdır ama anlattıgınız gibi oynamak şartı ile saygılarımla murat tarım 05323324141

Merhaba Murat Bey.

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Kuşların uçum videosunu istemek tabiki hakkınız, ben de birkaç resmin altına benzer şeyler yazmıştım. Ancak konunun hemen başında kuşların sahibinin ağzından özelliklerini ve genel olarak durumlarını yazmıştım. Uçum videosu koyamayışımızın nedeni orada belirtilmiştir. Ayrıca yaptığınız iddialı daveti benim aracılığımla değil de verdiğim numaradan bizzat kendisine yaparsanız daha uygun olur sanırım, böylece niçin kuşları uçurmadığını da kendisi söyler sizeÇünkü benim Adil Abiyi hergün görme ve Adil Abinin de bu mesajları görme şansı yok maalesef.

Saygılar...

mavigalaca76' Alıntı:
SELAMLAR
BEN ADAPAZARINDA OTURUYORUM.KUŞLARDAN KİME VERİLMİŞ ÖĞRENEBİLİRMİSİNİZ.BEN EĞER UÇURUYORLARSA SEYRETMEK İSTERİM.

Selamlar...

Tabiki ilk karşılaşmamızda sorarım...

MAŞAALLAH GÜZEL KUŞLAR SOYU İYİ DEVAM ETTİRMİŞ ADİL BEY. ALLAH HER KUŞ SEVERE NASİP ETSİN TEMİZ SOYUN DEVAMINI.

tilki o dedigin iş olamaz cünkü karsıda elektirik telleri var ayrıca iki üc dönekle inecek kuşlar dwgiler :tamam:

Baca dediğimiz tek katlı evin çatısı. İnanmayacaksınız belki ama bazı zor inen kuşlar resimde görünen kapıdan bile dalarak içeride birkaç takla ile iniyorlar... Eğer kuşlar evin hemen önünde yerde ise resimde görünen yola çalışıyorlar... bunu yazan arkadaş yok öyle bişey karsı tarafda teler var oda imkansız

metehan58' Alıntı:
Baca dediğimiz tek katlı evin çatısı. İnanmayacaksınız belki ama bazı zor inen kuşlar resimde görünen kapıdan bile dalarak içeride birkaç takla ile iniyorlar... Eğer kuşlar evin hemen önünde yerde ise resimde görünen yola çalışıyorlar... bunu yazan arkadaş yok öyle bişey karsı tarafda teler var oda imkansız

Merhaba Metehan bey;

Ben ne dediğinizi anlayamadım. Sanıyorum kuşları siz de tanıyorsunuz.
Kuşlar kümese dalıyorlar mı, dalmıyorlar mı? İnişleri nasıl?
Selamlar.

Şenol

metehan58' Alıntı:
tilki o dedigin iş olamaz cünkü karsıda elektirik telleri var ayrıca iki üc dönekle inecek kuşlar dwgiler :tamam:
selamın aleyküm metehan58 kısabir hatırlatma sadece tilki değil 40tilki rumuzum( ha hasan kel )(ha kelhasan) aynıdır ama tilki ile 40tilki arasında dahili farklar vardır gelelim konuya ben kuşlar iki üç dönekle inecek diye birşey yazmadım diğer arkadaş farkındadır diyelim biraz sen kendinden bahset seni tanıyalım neden bu konu için yeni üye oldun adil abinin veya diğer arkadaşın nesi olun adil abi bukuşlara emek vermiş saygı duyarım yanlız burada kuşların satılma sözkonusu tabi burada herkes emeğe emekçiye saygı duyar fakat arkadaşın dediği gibi bukuşlar bazı illere verilmiş vede halen isteyenler var imiş öyleyse burada yazılı olan illerde kimlere verilmiş kimler istiyorsa arkadaşlar inanıyorum gönüllü olarak vede seve seve bu kişileri araştırır bulur böylelikle adil abimizin emeği ziyan olmaz saygılar

40TİLKİ' Alıntı:
metehan58' Alıntı:
selamın aleyküm metehan58 kısabir hatırlatma sadece tilki değil 40tilki rumuzum( ha hasan kel )(ha kelhasan) aynıdır ama tilki ile 40tilki arasında dahili farklar vardır gelelim konuya ben kuşlar iki üç dönekle inecek diye birşey yazmadım diğer arkadaş farkındadır diyelim biraz sen kendinden bahset seni tanıyalım neden bu konu için yeni üye oldun adil abinin veya diğer arkadaşın nesi olun adil abi bukuşlara emek vermiş saygı duyarım yanlız burada kuşların satılma sözkonusu tabi burada herkes emeğe emekçiye saygı duyar fakat arkadaşın dediği gibi bukuşlar bazı illere verilmiş vede halen isteyenler var imiş öyleyse burada yazılı olan illerde kimlere verilmiş kimler istiyorsa arkadaşlar inanıyorum gönüllü olarak vede seve seve bu kişileri araştırır bulur böylelikle adil abimizin emeği ziyan olmaz saygılar

Merhaba,

Ben diğer arkadaş olarak metehan58'i tanımıyorum, o da beni tanımaz. Tek ortak yönümüz heralde Sivas'lı oluşumuz ve Adil abiyi tanımamızdır. Ayrıca bildiğim kadarıyla Adil abiyle telefonda görüşmüşsünüz. Bu soruları direkt olarak kendisine yöneltmiş olsaydınız mutlaka daha kestirmeden cevap alırdınız.

Bu güvercinler satılıksa ilgili bölüme (Güvercin Satmak İsteyenler) bölümüne koyunuz. İlan bölümleri haricinde alış veriş yapılamaz.

Şahane kuşlar...İnşallah soyunu bozmazsınız.Hele bir de dediğiniz gibi oyunlu iseler paha biçilmez.İyi uçurmalar.

ADMİN' Alıntı:
Bu güvercinler satılıksa ilgili bölüme (Güvercin Satmak İsteyenler) bölümüne koyunuz. İlan bölümleri haricinde alış veriş yapılamaz.

Selamlar..

Sahibi olmadığım kuşları satma yetkisine de sahip olamayacağımı düşünerek konuyu "Güvercin Satmak İsteyenler" bölümüne açmadım. Bu gibi konularda görüşmek isteyen olursa özellikle kuşların sahibinin telefon numarasını vermiştim. Maksadım burada alım - satın konuşmak değil, bu işe ömrünü vermiş bir abimizi ve kuşlarını tanıtmaktır. Bir yudum insan misali...

Teşekkürler...

Geri