Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Sümsük kuşu

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Sümsük (Sümsükkuşu) Sula bassana Gannet.
Yetişkini, siyah kanat uçları dışında bembayazdır. Yüksekten dik olarak suya dalar, avlanan sürüleri uzaktan rahatça tanınır.
Yakından kirli sarı başı ve boynu, gök mavisi, uzun ve güçlü gagası, siyahımsı kahverengi bacakları ve mavi-gri göz derisi gözükür. Eşlerin dış görünüşleri aynıdır.
Genci koyu kahverengi üzerine beyaz beneklidir.
3-4 yılda adım adım erişkinliğe varır. 5 yıldan sonra olgunluğa ulaşırlar.
Sesi pes ve gırtlaksaldır. Koloniler halinde kayalık adalarda yuva yapar, kışın açık denizde yaşar.
Kaynak: Türkiye ve Avrupa'nın Kuşları.

Yavru kuşlar, ilk yılında koyu kahverengidir ve aşamalı olarak daha çok müteakip mevsimlerde beş yıldan sonra olgunluğa uzanıncaya kadar beyazlaşırlar. Erişkinlerin büyüklükleri 87-100 cm ve kanat açıklıkları 165-180 cmdir. Tüyleri beyaz olup kanat uçları siyahtır. Gagaları açık mavimsidir. Göz, açık mavidir ve etrafı siyah deri ile kuşatılmıştır. Üreme dönemi esnasında baş ve boyun narin bir sarı çok tüylüdür.

Sümsük kuşu (Morus bassanus), önceden Sula bassana olarak isimlendiriliyor olan, Sümsük kuşugiller (Sulidae) familyasından bir su kuşu türüdür.

Habitatı

Üreme alanları Kuzey Atlantik'tir. Onlar normal olarak, okyanusa nazır olan uçurumlarda veya küçük kayalık adalarda büyük kolonilerde yuva yaparlar.
İskoçya'daki Bass kayalıklarında 20.000 civarında sümsükkuşu, yine st. Kilda adasında 100.000 sümsükkuşu ile 50.000 fırtına kuşu kuluçka yapar.
Sümsük çiftleri, birkaç mevsimin üzerinde bir arada kalabilir. Göçmendirler ve uzak güneyde Atlantik'te, en çok kışın denizdedirler.
200 bin çiftten oluşan bir kolonide sümsük kuşu (Sula bassana), ömür boyu bağlandığı eşini sesi sayesinde tanıyabilir.

Yayılışı
İngiltere 16 koloni, İrlanda 5 koloni, Fransa üreme kayıtları, Norveç 7 koloni, Almanya üreme kayıtları, Rusya üreme kayıtları mevcut.

Ocak-Şubat aylarında Hatay/Samandağ sahillerinden nadir de olsa izlenme imkanı bulunabilir


Beslenme

10 ila 40 m. yüksekten neredeyse taş gibi dalişa geçip, kanatları arkaya uzatarak dalış gerçekleştirir.2.5-30.5cm aralığında ki balıkları rahatlıkla yakalar. Yüzyde kafasını tamamen suya daldırarakta avını takip eder ve yakalar. 5 ila 20 kere yüksekten dalış gerçekleştirebilir. Avı yüzeye varmadan hemen önce yutar.Yüzeyde avıyla yüzen diğer bireylerin avını çalmasıda normal bir davranıştır.
Kendi dalış sınırları dışında ki balık çeşitlerinide ağ ile yakalanmışlarsa çalabilir.
Beslenme uçuşları 7-13 saate dek sürebilir. Üreme kolonisinin 130-600 km ötesine dek uçar.

Biyolojisi

Kalabalık koloniler halinde kayalık alanlarda neredeyse yanyana değecek yuvaları çevredeki her türlü maddeyi toplayarak geniş bir şapkanın içi şeklinde kurarlar. Dişi genellikle gece yumurtlar. Bu tek yumurtanın bir şekilde ziyan olması ertesi hemen bir diğer tek yumurta üretilir. Ağırlıklı dişinin gayratiyle ancak erkeğinde katkısıyla kuluçka evresi geçirilir.Ortalama 44 gün sonra çıkan yavru ebeveynlerin gırtlağına dek soktuğu gagasıyla kusma metoduyla önceleri küçük miktarlarda beslenir. Yaklaşık 28 günlük olduktan itibaren günde 2-7 defa kusma yöntemiyle beslenmeye devam eder. Yuva diğer avcı kuşlara ve insanlara karşı savunulur.
Her 500 yumurtadan % 80'si yavru çıkarır.

Göçü

Göçmendir ve çok dağınık alanlara yayılır.İzlanda ve çevresi ; Norveç ve Batı İngiltere kolonileri ana göç rotalarında Avrupa batı sahillerinde ki diğer kolonilerden gelenlerle birleşerek yola devam ederler.Genç bireyler Avrupa ve Afrika'nın Atlantik'e bakan sahilleri ağırlıklı güneye doğru 5000 km yol kat edebilirler. Binlercesi genellikle Akdenizin batısında kalmak suretiyle Akdeniz'e girer.Çoğunluk genç bireyler Cezair kıyılarına Eylül sonu gibi ulaşırlar. Adriyatik'e çıkan çok az sayıdayken Akdeniz'in doğu ucuna varanlar olur. Haftalar içinde çoğu geriye uçuşa başlar.
Göç her zaman yanlız ve zorunludur. Günde 500km uzaklığa denk düşen uçuşlar yapılır. Göç sırasında alçaktan uçarlar ve seyrek gruplar oluşturular.Ancak avlanırken 1000 adet birey bir arada görülebilir.
Dönüş aynı düzen içinde yavaş yavaş başlar.Üremek için Avrupa'nın kuzey sularına dönmeye başlayan ilk gruplar Mart ayında bölgelerine ulaşmaya başlarlar.
Akdeniz'in içlerine ve genellikle batısına giren bireylerden başka az sayıda birey iyice doğu sahillere ulaşabilir. İngiltere'den gelmiş tek bir birey Türkiye, Suriye ( İskenderun Körfezi'nde) ve İsrail'de gözlemlenmiştir.
Üreme dönemleri ve alanları dışında pek kalabalık olmayan sayılarla görülmelerine rağmen, bol balık ve avlanma alanlarında oldukça kalabalık gruplar kurabilirler.Genç bireyler ebeveynlerinden ayrı olarak uzak noktalara uçarlar.Pek çok halkalanmış birey ürediklerive büyütüldükleri kolonilere dönmüştür.
Popülasyonu
İzlanda 25.000 çift, İngiltere 195.000 çift, Fransa 12.000 çift, Norveç 3.500-4.000 çift.

Davranışları

Bu kuşlar, olağanüstü dalgıçlardır, suya yüksek hızda dalarlar. Çoğunlukla, yüzeyin yakınında gruplarda toplanan küçük balıkları yerler.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular