Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Sürmeli kervançulluğu

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Kervançullukları en büyük kıyı kuşlarıdır. Kervançulluğundan daha küçük ve koyu renklidir. Uçarken daha hızlı kanat çırpar. Gagası biraz daha kısa ve ucuna doğru kıvrıktır, gaga boyu bazı genç kervançulluklarıyla örtüşür. Koyu tepesinin ortasından açık tepe çizgisi geçer, ayrıca koyu bir sürmesi vardır, bunlar diğer kervançulluklarına göre daha çizgili görünmesini sağlar. Uçarken kanat ve kuyruk renkleri kervançulluğu ya da kıyı çamurçulluğu gibidir. Sesi önemli bir ayrımdır.


Habitatı
Esas olarak kıyılarda yaşar, aynı zamanda tundra ve bataklıklarda da yaşar. Ormanlık sınırların, açık dağ ormanlarının ve nehir vadilerinin yakınında, boreal, subarktik ve subalpin bataklıkları, huş ağacı ormanları ve tundraları sık sık yaşar. Göçte sulak alanlarda, gelgit sınırlarında ve kuru veya ıslak çayırlarda bulunur. İlkbaharda böğürtlen bulabileceği fundalık kırları ve çiftlikleri tercih eder. Kışın, açıkta kalan resifleri, çamurlu, kayalık ve kumlu plajları, çamurlu gelgit alanlarını ve mangrov çamur düzlüklerini işgal eden ağırlıklı olarak kıyı kesimindedir.




Yayılışı
Kuzey Avrupa'da (İskandinavya, Finlandiya, Rusya, İzlanda, Faroe Adaları, İskoçya), Sibirya ve Kuzey Amerika'da ürer. Güney Afrika'da (kuzeybatı, güney ve doğu Afrika), güney Asya'da, bazen İspanyol kıyılarında kışlar. Kuzey Amerika'da yaşayan kuşlar, Tierra del Fuego'ya kadar Güney Amerika'ya göç ederler.




Beslenme
Karada böcekler ve larvalar, solucanlar, yumuşakçalar, örümcekler ve diğer küçük omurgasızlarla beslenir. Ayrıca bazı bitkileri, küçük meyveleri ve tohumları tüketir.
Kıyıda yengeçler ve diğer kabuklular, yumuşakçalar, bazen balıklar, sürüngenler ve kuşlarla da beslenir.




Biyolojisi
Kolonilerde yuva yapar. Nisan ortasından mayıs ayına kadar yuvalama alanlarına geri döner. Yuva yerde, açık bir alanda, sığ bir çöküntüde. Dişi onu bitkiler, saman, yosun, likenlerle doldurur, ancak düzenli değildir. Genellikle kahverengi benekli 4 açık yeşil veya zeytin yeşili yumurta bırakır. Kuluçka, her iki ebeveyn tarafından, ancak esas olarak dişi tarafından sağlanan yaklaşık 24 ila 28 gün sürer. Civcivler yumurtadan çıktıktan sonra kurur kurumaz yuvayı terk eder ve etrafta saklanır.

Yukarıda siyahımsı-kahverengi lekeli bir buff ile kaplıdırlar. Daha soluk orta hatlı kahverengi bir taçları vardır ve karınları devetüyüdür. Her iki ebeveyn de civcivleri yetiştirir ve bölgelerini ihlal eden davetsiz misafirlere, hayvanlara veya insanlara karşı saldırgandır. Önce dişi ayrılır, erkek 4 ila 6 haftalıkken gençlerin ilk uçuşlarına kadar kalır. Cinsel olgunluklarına iki yılda ulaşırlar.




Göçü
nisan aylarında afrikadan çıkarak, haziran ayında göçünü tamamlar ve ekim aylarında tekrar geri dönerler. Ülkemizde kışladığı görülebilmektedir. Sürmeli kervançulluğu, göç zamanı Alaska’dan Yeni Zelanda veya Avustralya’ya kadar hiç durmadan uçuyor.




Popülasyonu
Korunma durumu, bir canlı türünün günümüzde ya da gelecekte varlığını sürdürmeye devam etme olasılığının bir göstergesidir.
Bu gösterge, türe ait kalan birey sayısı kadar, zaman içindeki nüfus artış ya da azalışları, başarılı üreme oranları, bilinen tehditler gibi çeşitli etmenler göz önünde bulundurularak belirlenir.
Dünya çapında en çok bilinen korunma durumu listeleme ve derecelendirme sistemi, Dünya Korunma Birliği (The World Conservation Union, IUCN) Kırmızı Liste'sidir
IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ("IUCN Kırmızı Listesi" ve bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteridir.
IUCN Kırmızı Listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından sürdürülmektedir.
IUCN Kırmızı Listesi, kesin ölçüt kullanılarak, binlerce tür ve alttürlerin nesillerinin tükenme riskini değerlendirerek oluşturulmaktadır.
Bu ölçüt tüm türlerle ve dünyanın her bölgesi ile ilgilidir.
Kırmızı Liste ile amaçlanan; koruma meselelerine kamunun ve politikacıların dikkatini çekmek ve bununla birlikte türlerin yok oluşunu azaltmak için uluslararası camiaya yardım etmektir.

Güçlü bir bilimsel altyapı ile oluşturulan IUCN Kırmızı Listesi, biyolojik çeşitliliğin durumu ile ilgili en geçerli rehber olarak kabul edilmektedir.


Davranışları
Avrupa kıyılarında dolaşarak üreme alanlarını terk eder. Daha az sıklıkla, kıtamızın orta bölgesi üzerinde uçar. Bu zamanda, Orta Avrupa'daki diğer bireylerle, boş göletlerin, çayırların ve suya yakın alanların geniş çamurlu alanlarında yeniden toplanır. İlkbahar ve sonbaharda göç eder, birkaç duraklama yapar.
Tek eşli ve yalnızdır, genellikle yalnız yürür, ancak üreme mevsimi dışında oldukça sokulgandır.

Yerde veya su yüzeyinde gagalayarak, daha az sıklıkla kafasını batırarak beslenir. Küçük omurgasızlar için çamuru kazar ve yüzeydeki küçük yengeçleri veya diğer benzer avları yakalamak için gagalar. Derine iner ve beslenirken hareket eder. Ayrıca onları yutmak için parçalayacak kadar büyük avları yakalayabilir. Yemeği çamurluysa durular. Yüksek gelgitte, beslenmek için kıyılarda büyük gruplar halinde dolaşırlar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular

Son Mesajlar