Taklacı Kuş Yarışmaları- ELEŞTİRİ

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan yunus81
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 70
  • Görüntüleme Görüntüleme 14K

yunus81

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Yunus Turan
Meslek
kuş besleyicisi
İlgi Alanı
Kediler
Slm. Aly.

Merhaba Arkadaşlar;

Daha önce başka bir yerde yazmıştım. Şimdi tekrar yazıyorum.
Bu oyun kuşu yarışmalarının kuralları hakkaten birbirlerinden çok farklı.
Mesela ben- ki bilmiyorum içinizde bu yarışmaya katılan var mı- Adapazarı yarışmasının kurallarını okudum ve bu yarışmanın kurallarının aşırı gevşek olduğunu düşünüyorum. Okuduğumda inanamadım desem yalan olmaz. Mesela diskalifiye olma diye bir şey yok. İster yapışsın, ister kümese girsin, ister başka bir yere konsun kuş yine değerlendirilmeye alınıyor. İster eke olsun, ister yavru olsun, bunun bir önemi yok.
Oysa bugün Erzurum'da yapılan yarışmanın kurallarını okudum ve çok çetin şartlarının olduğunu gördüm. Yine Mardin'de yapılan yarışma için de çok zor şartlar var. Mesela yarışmaya yavru kuş kabul edilmiyor. Bu bence çok önemli. 10metreyi geçmeyen başlar geçerli olmuyor. Yamuk yapılan başlar sayılmama tehlikesi arzediyor. VS. VS.
Aklıma şöyle bir soru geldi: Her yer sanki uçurduğu kuşun kalitesine göre kurallar koymuş, yarışma düzenliyor.
Bence artık bir mütabakat sağlanmalı bu konuda.
Yarışmalar standart olmalı.
Bilmem siz neler düşünüyorsunuz bu konuda?
Selamlar.

Şenol Turan

Ebette ki sizinle aynı fikirdeyim.Hatta o yörelerdeki sartlara uygun kusların yavrularından bu tarafada getirmek lazımlkii kalite marjımız yükselsin.Her zaman karsıyımdır bakamayan adama özen göstermeyene aysı kucuklere kus satılmasına.suan piyasa acayip bir yoz kus kalabalığı.kus bos diya ne denk gelirse onla ese vur mus beyaz kuslar pislikden arap gibi olmuş vs vs vs .
saygılar..

bencede haklı olduğun yerler var.

ancak çok katı kriterlere uygun kuş bulmakta kolay değil. oyun kuşu uçurmak kolay iş değil. harcanan emek göz önüne alındığında kuşun yapmış olduğu en ufak hatada diskalifiye edilmesi yetiştiricinin emeklerinin hiçe sayılmasıda bence yanlış.

puanlama yapılır ancak düşük bir puan verilir dolayısıyla yetiştiricide kuşunun eksiklerini görür gidermeye çalışır. heveside kırılmamış olur. aslında kriterleri belirlerken birkaç kategori yapılabilir. futbolda nasıl birinci lig ikinci lig var amatör küme var onun gibi olabilir. bu işleri federasyonların organize etmesi lazım. ilçe ve il kupalarında geniş katılımı sağlamak için şartlar biraz daha esnek tutulabilir. türkiye genelindede ayrıca bir kupa düzenlenip illerde derecesi olan kuşlar kabul edilerek son derece katı kurallarla kıran kırana mücadeleler olur. tabi bunlar benim görüşlerim.

yunus81' Alıntı:
Slm. Aly.

Merhaba Arkadaşlar;

Mesela ben- ki bilmiyorum içinizde bu yarışmaya katılan var mı- Adapazarı yarışmasının kurallarını okudum ve bu yarışmanın kurallarının aşırı gevşek olduğunu düşünüyorum. Okuduğumda inanamadım desem yalan olmaz. Mesela diskalifiye olma diye bir şey yok. İster yapışsın, ister kümese girsin, ister başka bir yere konsun kuş yine değerlendirilmeye alınıyor. İster eke olsun, ister yavru olsun, bunun bir önemi yok.
Oysa bugün Erzurum'da yapılan yarışmanın kurallarını okudum ve çok çetin şartlarının olduğunu gördüm. Yine Mardin'de yapılan yarışma için de çok zor şartlar var. Mesela yarışmaya yavru kuş kabul edilmiyor. Bu bence çok önemli. 10metreyi geçmeyen başlar geçerli olmuyor. Yamuk yapılan başlar sayılmama tehlikesi arzediyor. VS. VS.
Aklıma şöyle bir soru geldi: Her yer sanki uçurduğu kuşun kalitesine göre kurallar koymuş, yarışma düzenliyor.
Selamlar.

Şenol Turan

selamlar her şeyin sıtandartı olmalı tabi ama ülkemizde hangi konuda standartı komple kabul etmişti toplumumuz böyle değişken karakterde olan kuşçu camiası ayni kuralları kabul etsin.

tengelli' Alıntı:
yunus81' Alıntı:
Slm. Aly.

Merhaba Arkadaşlar;

Selamlar.

Şenol Turan

selamlar her şeyin sıtandartı olmalı tabi ama ülkemizde hangi konuda standartı komple kabul etmişti toplumumuz böyle değişken karakterde olan kuşçu camiası ayni kuralları kabul etsin.

birde sşunu ekleyeyim hayvan bulunduğu yerin nem oranına göre uçuş vakti oyun zamanı değişiklikleri gösterir o doğuda saydıgınız illerde 17 li baş yapan kuşlar istanbulda uçtugunda ancak yedi yada daha azını yapıyor.her şey etkendir. hayvanın oyununa bunu unutmamak lazım ve kurallarda hiç önemli değil zaten stab-*ndartı yakalamış kuş hepsinde kral kuş bir de şu var kimi soy kuşlar yavruya kusmadan oynamaz kimi kuşlarda yavruya kustuktan sonra gerisini ne demek istediğii sen anla :=)

kesinlikle haklısın arkadaşım tüzüklerde çok eksik var benimde okudugum kadarıyla ve benim en takık oldugum kuralsa yapışan kuşun diskalifiye olmaması ve 8 aylıktan küçük kuşların kupaya katılması onun içide yapışan ve yavruyken oynayıp ekelikte oyun bozan kupa birincisi kuşlarla doluyor türkiye

Çeşitli adlarla birçok etkinlik düzenleniyor , bunlar kötü şeyler değil . En azından bir şekilde kuş uçuruluyor , yarışma ortamı oluşturuluyor, rekabet ve kalite artıyor böylelikle , şu an oyun kuşu uçuran hevesli insan çok azaldı, bakmayın öyle yarışmalar yapılıyor falan, ama eskiye nazaran kuş uçuran çok az bu sebepten piyasada makul denile bilecek ölçülerde oyun kuşu bulmak zorlaştı. Yani bu festival , veya yarıştırma , adı ne ise onlara katılımda çok sınırlı , öyle bol katılım yok yani .
Bırakalım uçursunlar, kurallar bazen çok esnek olsun varsın, bir şekilde uçan kuş olsun insanlar yine eskisi gibi kuşu havada görsün iyi kötü, tekrar kapalı kuş bakkmaktan uçurmaya özensin ..
Tabi gönül isterki kuralar makul olsun iyi kuşlar yarışsın ama malesef bu seferde uçuracak kuşçu bulmak güç, ileride kalite arttikça insanlar yine eskisi gibi seçici ollur, çıtayı yukarı taşımaya özenir , şartları tekrar göden geçirip kuralalrı düzenler .
Bu günün şartlarında bir şekilde kuş uçurulması ve ufak tefekte olsa organizasyonlar düzenlenmesi bile birşey bence . selamlar.ŞEREF

Merhaba arkadaşlar;

Elbetteki hepimizin istediği çok kaliteli kuşların uçurulması. Tamam herkes kuş uçursun. Ancak yarışmaların belli kuralları olmalı. Bence yarışmaların kuralları ne kadar zor olursa o kadar kaliteli kuşlar ortaya çıkar. Şimdi yarışmalarda yapışan kuşlar diskalifiye edilmezse yapışan kuş ta o kadar kötü değil denilmeye başlanabilir. Hatta bilirsiniz yapışan kuşların fişekleri inanılmaz olur. Belki de bir de yapışan ve birinci olan kuşlar ortaya çıkar.
Sizi bilmiyorum ama ben uçurduğum kuşun değil yarışmada, sıradan bir arkadaşımın yanında dahi yapışmasını ve ya yuvaya dalmasını kaldıramam. Bunu kuşun yaptığı bir ayıp sayarım.
Bir arkadaşımızın dediği gibi belki federasyonlar devreye girip kuralları düzenleyebilir.
Ya da her bölgede yarışma yapılır. Sonra da o bölgelerin birincileri arasında daha zorlu bir yarışma yapılır.

Selamlar

Şenol Turan

erdekli_krallar' Alıntı:
kesinlikle haklısın arkadaşım tüzüklerde çok eksik var benimde okudugum kadarıyla ve benim en takık oldugum kuralsa yapışan kuşun diskalifiye olmaması ve 8 aylıktan küçük kuşların kupaya katılması onun içide yapışan ve yavruyken oynayıp ekelikte oyun bozan kupa birincisi kuşlarla doluyor türkiye

aras ben senin her dediğine katılıyorum peki iyi ırk kuşunu cıkaran yada ucuran insana calınmama garantisini kim vericek böylede bir dert var bakın size kısa bir olay gerçek bizim bir arkadaşın beslediği kuşların calınışı karşılıklı dairelerin hepsinin kapı kollarını birbirine bağlayıp evden cıkmalarını önleyip celik kapıyı baltayla kırarak insanlar cıkana kadar cuvallayıp daireden almışlar ve binanın kapısında havaya ateş ederek gitmişler peki neden bir kuş için mi hayır bu kadar gözü kararta bilecek kadar değerli kuşlar için peki adam sağlam değilse cevresi yoksa ne yapıcak sence kupayı 10 kez üst üste alıcak kuşuda olsa yarışa katar mı düşün sıradan bir insan bu cevresi kısıtlı güçü kısıtlı uçurur mu ? uçurmaz neden uçursun kim belayı davet eder aptal olan bela kendi gelmedikçe . :=)

tengelli' Alıntı:
erdekli_krallar' Alıntı:

aras ben senin her dediğine katılıyorum peki iyi ırk kuşunu cıkaran yada ucuran insana calınmama garantisini kim vericek böylede bir dert var bakın size kısa bir olay gerçek bizim bir arkadaşın beslediği kuşların calınışı karşılıklı dairelerin hepsinin kapı kollarını birbirine bağlayıp evden cıkmalarını önleyip celik kapıyı baltayla kırarak insanlar cıkana kadar cuvallayıp daireden almışlar ve binanın kapısında havaya ateş ederek gitmişler peki neden bir kuş için mi hayır bu kadar gözü kararta bilecek kadar değerli kuşlar için peki adam sağlam değilse cevresi yoksa ne yapıcak sence kupayı 10 kez üst üste alıcak kuşuda olsa yarışa katar mı düşün sıradan bir insan bu cevresi kısıtlı güçü kısıtlı uçurur mu ? uçurmaz neden uçursun kim belayı davet eder aptal olan bela kendi gelmedikçe . :=)
Eyvallah kenan düşüncelerimizin bir olduguna sevindim bu konudada sen haklısın hırsızlarda eskisi gibi degil artık eskiden ihtiyaçtan yada kendisindede olmasını istedigi için çalardı şimdi uyuşturucu hapları içip zevk ve rant için çalıyorlar onun içinde kupalara çok iyi kuşlar katılmıyor çalınma korkusuyla hırsıza çevre ve güçte geçerli degil çünkü bana göre hırsız dünyanın en cesaretli insanı birde hapla birleşince gözleri hiçbirşeyi görmüyor onun içinde artık kupa kuşlarını pek önemsemiyorum çünkü esas çevherler gömülü ve gömüldükleri yerde bakılıyorlar

S.A.
Az önce bir arkadaşın daha Sakarya'daki yarışmaya katılacağını gördüm yazışmalarda.
Diskalifiye olmak gibi bir şey yok tüzükte.
İnşallah yapışan ve ya yuvaya dalan bir kuş birinci olmaz diye temenni ediyorum sadece.
Selamlar.

Şenol

yunus81' Alıntı:
Slm. Aly.

Merhaba Arkadaşlar;

Selamlar.

Şenol Turan
Ama mesela bende İstanbul'da yapılan sitemizde yapılan yarışa katılmayı düşünüyordum ama bir gece heralde biri kümesimi patlatmayı düşünmüş ama becerememiş kümes kapısı açık kalımış rüzgarlı ve soğuktu hava yarışmaya sokmayı düşündüğüm kuş hasta olmuş.Sonra kuşu uçurdum kuş eskiden 20 metrenin altında oynamazdı.Kuş 5-6 metrede bile oynamaya başladı.Kuş iyileşti ama artık herşey için çok geç.Hepimiz söyleriz oyunlu kuşun varsa uçurda görelim deriz ama bir çok şarlatan bir takım sebepleri öne sürerek hala övünmeye devamediyor.Başka bir konuda aramızdada bir çok kuş dükkanı olan arkadaş var.Geçen gün kuşçuya gittim çocuğun elinde kızma 3lü ayna kuyruk arap çocuk dedi kuşçuya''Abi şuna bir kuş verde aynı cinsten yavrularını alırım oynatırım'' kuşçuda''Tabiki yeğenim'' dedi oradan kara kafa kelebek gösterdi.Ben şok oldum.Dedim''Usta elindeki kuş ne dedim farkındamısın'' adam hemen konuyu değiştirip ''Bak abin bile kuşun 30 Liradan az olmayacığını kastediyor'' dedi bende çocuğa kaç paran var dedim çocuk 25 Tl var dedi bende benim kümesten kızma bir takkeli beyaz verdim.Çocuğa 15'e verdim bu kuşları eş et dedim.Çocuk sevindi akşama babası geldi.Çocuğuna yardım ettiğim için teşekkür etti.

yunus81' Alıntı:
Slm. Aly.

Merhaba Arkadaşlar;

Selamlar.

Şenol Turan

selamınaleyküm...
Şimdi benim elimde sakarya taklacı güvercin yarışması tüzüğü var ama sizin dediğiniz şartları göremedim.Burada

*ucurlan kuşta yavru eke tartışması yapılmaz ancak her iki kuşta aynı puanı alırsa eke kuş tercih edilir*

**Kuş uçarken kümesin kapısı açık kalacak şekilde altında en az on (10)tane kuş çıkarılacaktır.Uçan kuşun yanına yerden bir kuş kalkarsa veya dışarıdan gelirse çift uçtuğu esnada yaptığı sefer sayılmayacak ve bu durum yirmibeş dakikayı geçerse kuş yarışmadan ihrac edilecektir**

***Kuşunpuan alabilmesi için hedefine üç metre mesafeden en az 10 metrelik taklalı sefer yapması gerekmektedir***

yazıyor .
Şimdi tüzük iyidir kötüdür onu bir kenara bırakalım.Kuş iyi kuş ise onu kimse inkar edemez.Bir yerde yarış 'a kuş ucuruluyor en az on kişi seyrediyor benim gördüğüm kuşu istedikleri kadar şöyle böyle desinler fark etmez.Kapıdan giren kuş ilk dakikadada girer.
Her yer ucurduğu yerin kalitesine göre kurallar koymuyor, senin dediğin kuşu bu yarışın gevşek kurallarına göre uçur bizim hakemlerimiz o kuşa puan verirler veremezlerse altına emsalsiz yazarlar sen müsterih ol...
Saygılarımla...

A.S.

Öncelikle tüm söylediklerimin, düzenlenen yarışmaların daha kaliteli kuşları belirlemeye yönelik kurallar koymasını istemek amacıyla söylendiğinin bilinmesini isterim. Herkes kural koyabilir, buna hakkı var tabii ki. Ancak yarışmaların amacı nedir? Bu sorunun önemi büyük. Eğer bu bir yarışmaysa ve en iyi olanı birinci ilan edemiyorsa o zaman kurallarında bir sorun var demektir. Mesela hepimiz biliyoruz ki bazı oyun kuşları yavruluklarında mükemmel oynarlar, sonrasında ise "bu kuş o kuş mu diye" zor bir soruyla bizi karşı karşıya bırakırlar. Kısa bir dönemliğine oynadığı o mükemmel oyunla bu tarz bir kuş birinci olursa bu, o kuşun en iyi olduğunu gösterir mi sizce? Yine kümese dalma meselesi de benzer şekilde düşünülebilir.
Benim merak ettiğim bir çok şey var: Mesela yarışma tüzükleri nasıl hazırlanıyor? Sakarya yarışması özelinde neden "diskalifiye edilme durumları" diye bir bölümü yok tüzüğün?
Tüzük hakemlerin cetveli gibi. 30 cm lik bir cetvelle 1km lik bir mesafenin ölçülemeyeceğini düşünüyorum.
Bu nedenle söyledikleriniz kaygılarımı gidermedi. Aksine daha da arttırdı. "Yaptığımız doğrudur" mantığıyla yola çıkarsanız, tüzüklere yapılan eleştirilerin tüzüklerin kalitesini arttırmaya katkısının olmayacağını düşünebiliriz.
Tekrar etmekte fayda var: Amacım yarışmayı yaralamak değil, daha kaliteli kuşların belirlenebileceği bir yarışma olmasına yönelik.
Selamlar.

Şenol

ŞİMDİ ARKADAŞLAR ELEŞTİRMEK GÜZEL GELELİM YARIŞLARA ÇOĞU ARKADAŞLAR SADECE KULAKTAN DUYMA YARIŞLARA KATILMIŞ KİMSE TÜZÜKTE NE VAR BAKMAMIŞ.BİZ YARIŞLAR BAŞLARKEN TÜM TÜRKİYEYE HAKEMLERİMİZ GİDER DİYE YAZDIK.İSTEYENE TÜZÜĞÜMÜZÜ GÖNDERDİK.İSTANUL ANKARADANÇOK YARIMAYA KATILAN OLDU.DAHA 2 HAFTA ÖNCE 3 KERE İSTANBULA GELDİM.ŞİMDİ ARKADAŞLAR YARIŞLARI DESTEKLEYELİM Kİ YARIŞLAR BÜYÜSÜN.BEN HİÇ KÖTÜ KUŞUN YARIŞLARDA DERECE YAPTIĞINI GÖRMEDİM.ŞİMDİ ARKADAŞLAR YAZIYOR.KURALLAR ESNEK.HANGİ KURAL ESNEK YANİ İYİ KUŞUMUZ VAR PUAN ALMAYA MI KORKUYOR.BİZ OYNAYANA HASTAYIZ.BIRAKIN KARTI EKEYİ.YANİ OYNAYANI BULDUKTA BAŞLADIK YAVRUDA OYNARDA EKEDE YATAR.YOK KAPIDAN GİRERMİŞ.GİRSİN BOYNU DEVRİLSİN.OYNASINDA 1-2 SAAT 15 GEÇERLİ SAYI YAPSIN 15-20 METRE EN AZ 4 İLE 6 TAKLA ARASI ARASI YAPSIN ONDAN SONRA BIRAKIN KÜMESİN KAPISINDAN İÇERİ GİRMEYİ GELSİN CEBİME GİRSİN. DİSKALİFİYE YOK DİYORLAR.40 DAKİKAYI DOLDURAMAYAN KUŞ DİSKALİFİYE OLUR.KÜMESTEN KUŞ KALKARDA 25 DAKİKA ONLA UÇARSA DİSKALİFİYE.45 DAKİKA HEDEFE GELMEYEN KUŞ DİSKALİFİYE.AYNI KUŞ BAŞKA YERDE UÇARSA HEM O KUŞÇU VE DAHA ÖNCEKİ YARIŞTAN İHRAÇ OLUR.DAHASIDA VAR.VE BAKIYORUM ELEŞTİRİRKEN 250 KİŞİLİK BÜYÜK BİR YARIŞ VAR.KATILMAKTANSA ELEŞTİRMEK DAHADA KOLAY.ARKADAŞLAR YARIŞLARA KATILMAKTA KOLAY.YANLIZ BU SENEGEÇTİ.SENEYE İNŞAALLAH.HEPİMİZ ARTIK DİYORUZ.MASA MUHABBETLERİ ARTIK GERİDE KALSIN.VARSA YAZDIRSIN.TÜRKİYE DUYSUN ŞANINIZI.ŞU AN SAKARYADA 2 YARIŞ VAR VE TOPLAMI 480 CİVARINDA VE BİLDİĞİM TÜRKİYE DE EMSALSİZ.BÜTÜN ARKADAŞLARIMA SAYGI VE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM.BİZ OYNAYANA HASTAYIZ....

özcan altintaş' Alıntı:
ŞİMDİ ARKADAŞLAR ELEŞTİRMEK GÜZEL GELELİM YARIŞLARA ÇOĞU ARKADAŞLAR SADECE KULAKTAN DUYMA YARIŞLARA KATILMIŞ KİMSE TÜZÜKTE NE VAR BAKMAMIŞ.BİZ YARIŞLAR BAŞLARKEN TÜM TÜRKİYEYE HAKEMLERİMİZ GİDER DİYE YAZDIK.İSTEYENE TÜZÜĞÜMÜZÜ GÖNDERDİK.İSTANUL ANKARADANÇOK YARIMAYA KATILAN OLDU.DAHA 2 HAFTA ÖNCE 3 KERE İSTANBULA GELDİM.ŞİMDİ ARKADAŞLAR YARIŞLARI DESTEKLEYELİM Kİ YARIŞLAR BÜYÜSÜN.BEN HİÇ KÖTÜ KUŞUN YARIŞLARDA DERECE YAPTIĞINI GÖRMEDİM.ŞİMDİ ARKADAŞLAR YAZIYOR.KURALLAR ESNEK.HANGİ KURAL ESNEK YANİ İYİ KUŞUMUZ VAR PUAN ALMAYA MI KORKUYOR.BİZ OYNAYANA HASTAYIZ.BIRAKIN KARTI EKEYİ.YANİ OYNAYANI BULDUKTA BAŞLADIK YAVRUDA OYNARDA EKEDE YATAR.YOK KAPIDAN GİRERMİŞ.GİRSİN BOYNU DEVRİLSİN.OYNASINDA 1-2 SAAT 15 GEÇERLİ SAYI YAPSIN 15-20 METRE EN AZ 4 İLE 6 TAKLA ARASI ARASI YAPSIN ONDAN SONRA BIRAKIN KÜMESİN KAPISINDAN İÇERİ GİRMEYİ GELSİN CEBİME GİRSİN. DİSKALİFİYE YOK DİYORLAR.40 DAKİKAYI DOLDURAMAYAN KUŞ DİSKALİFİYE OLUR.KÜMESTEN KUŞ KALKARDA 25 DAKİKA ONLA UÇARSA DİSKALİFİYE.45 DAKİKA HEDEFE GELMEYEN KUŞ DİSKALİFİYE.AYNI KUŞ BAŞKA YERDE UÇARSA HEM O KUŞÇU VE DAHA ÖNCEKİ YARIŞTAN İHRAÇ OLUR.DAHASIDA VAR.VE BAKIYORUM ELEŞTİRİRKEN 250 KİŞİLİK BÜYÜK BİR YARIŞ VAR.KATILMAKTANSA ELEŞTİRMEK DAHADA KOLAY.ARKADAŞLAR YARIŞLARA KATILMAKTA KOLAY.YANLIZ BU SENEGEÇTİ.SENEYE İNŞAALLAH.HEPİMİZ ARTIK DİYORUZ.MASA MUHABBETLERİ ARTIK GERİDE KALSIN.VARSA YAZDIRSIN.TÜRKİYE DUYSUN ŞANINIZI.ŞU AN SAKARYADA 2 YARIŞ VAR VE TOPLAMI 480 CİVARINDA VE BİLDİĞİM TÜRKİYE DE EMSALSİZ.BÜTÜN ARKADAŞLARIMA SAYGI VE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM.BİZ OYNAYANA HASTAYIZ...YARIŞLAR ÇOĞALSINKİ KALİTE ARTSIN

Merhaba arkadaşlar;

Öncelikle Sakarya'daki yarışmanın yarışmacılarından biri olduğumu söyleyeyim. Bu anlamda hem katılıyorum hem de eleştiriyorum.
Ama Özcan Bey'in yazdığı bir kaç şeye itirazım var. Birincisi, neden kümese dalan kuş diskalifiye edilmiyor da 45 dakika baş yapmayan ve ya 40 dakikadan daha az havada kalan kuş diskalifiye ediliyor. Eğer kurallar esnetilecekse tamamen esnetilsin bence. Böylelikle en iyi kuşları seyredememiş olursunuz. Zira bu kurallara çok iyi kuşçuların kuş kaldırmayacağını düşünüyorum. Ben bile büyük bir kuş besleyicisi olmamama rağmen kuş kaldırmayacağımı düşündüğüme göre çok iyi kuşçuların hiç kaldırmayacağını düşünüyorum. Benim kuşum birilerinin yanında kümese girerse ben de sanırım yerin dibine girmiş gibi hissederim. Bunu çok büyük bir hata olarak gördüğüm için söylüyorum. Ama siz hata olarak görmezsiniz onu bilemem. Gelip cebinize bile girecek kuşa ses çıkarmıyorsunuz nasılsa!.
Şu eke-yavru muhabbetinde ise size kesinlikle katılmıyorum. Ekeliğinde de oyun yapmayı sürdürebilen kuşları olan kaç kuşçu var bildiğiniz. Eke ve yavru ayırımı yapmadan düzenlenen yarışmaların kurallarını, sadece yavruluğunda oynayan kuşları olan kuşçuların koyduğunu düşünüyorum. MALTEPE'den bir kaç arkadaşın düzenlediği EKE KUŞ YARIŞMASI'nı da bu anlamda tebrik ediyorum. O yarışmaya kaç kişi katıldı sizce? Ben o yarışmaya kuş kaldıracak kişilerin daha iyi kuşları olduğunu şimdiden kabul ettim. Biz gelip geçici oyunlarla avunmaya devam edelim en iyisi!
Biz oynayana hastayız demişsiniz. Zaten sorun da bu cümlenizde. BİZ OYNAYANA DEĞİL, EN İYİ OYNAYANA HASTAYIZ diye düşünseydiniz belki de daha kaliteli kuşları izletmeye vesile olurdunuz.
Söylediklerim yanlış anlaşıldı şimdiye kadar. Amacın samimi bir niyetle en iyi olanlara haksızlık yapılmasına engel olmaya yönelikti. Bu anlamda başarılı olamadım. İnşallah seneye yapılacak yarışmalar daha iyi kuşları belirlemeye yönelik kuralları olan yarışmalar olur.
Selamlar.

Şenol

yunus81' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar;

Öncelikle Sakarya'daki yarışmanın yarışmacılarından biri olduğumu söyleyeyim. Bu anlamda hem katılıyorum hem de eleştiriyorum.
Ama Özcan Bey'in yazdığı bir kaç şeye itirazım var. Birincisi, neden kümese dalan kuş diskalifiye edilmiyor da 45 dakika baş yapmayan ve ya 40 dakikadan daha az havada kalan kuş diskalifiye ediliyor. Eğer kurallar esnetilecekse tamamen esnetilsin bence. Böylelikle en iyi kuşları seyredememiş olursunuz. Zira bu kurallara çok iyi kuşçuların kuş kaldırmayacağını düşünüyorum. Ben bile büyük bir kuş besleyicisi olmamama rağmen kuş kaldırmayacağımı düşündüğüme göre çok iyi kuşçuların hiç kaldırmayacağını düşünüyorum. Benim kuşum birilerinin yanında kümese girerse ben de sanırım yerin dibine girmiş gibi hissederim. Bunu çok büyük bir hata olarak gördüğüm için söylüyorum. Ama siz hata olarak görmezsiniz onu bilemem. Gelip cebinize bile girecek kuşa ses çıkarmıyorsunuz nasılsa!.
Şu eke-yavru muhabbetinde ise size kesinlikle katılmıyorum. Ekeliğinde de oyun yapmayı sürdürebilen kuşları olan kaç kuşçu var bildiğiniz. Eke ve yavru ayırımı yapmadan düzenlenen yarışmaların kurallarını, sadece yavruluğunda oynayan kuşları olan kuşçuların koyduğunu düşünüyorum. MALTEPE'den bir kaç arkadaşın düzenlediği EKE KUŞ YARIŞMASI'nı da bu anlamda tebrik ediyorum. O yarışmaya kaç kişi katıldı sizce? Ben o yarışmaya kuş kaldıracak kişilerin daha iyi kuşları olduğunu şimdiden kabul ettim. Biz gelip geçici oyunlarla avunmaya devam edelim en iyisi!
Biz oynayana hastayız demişsiniz. Zaten sorun da bu cümlenizde. BİZ OYNAYANA DEĞİL, EN İYİ OYNAYANA HASTAYIZ diye düşünseydiniz belki de daha kaliteli kuşları izletmeye vesile olurdunuz.
Söylediklerim yanlış anlaşıldı şimdiye kadar. Amacın samimi bir niyetle en iyi olanlara haksızlık yapılmasına engel olmaya yönelikti. Bu anlamda başarılı olamadım. İnşallah seneye yapılacak yarışmalar daha iyi kuşları belirlemeye yönelik kuralları olan yarışmalar olur.
Selamlar.

Şenol

SELAMLAR
Ben sakaryaya istanbuldan 2008 yılının sonlarına doğru taşındım.Hem çocuklarım hemde bu merakım yüzünden.Eğer Ankarada tanıdığım akraba eş dost olsaydı oraya taşınırdım.Özcan beylede tanıştım beni törene davet ettiler.Ben de ilk geldiğimde sizin gibi katı olmazsa olmazlarım vardı.Yok taklasız iner yok kümese girer.Fakat bu mübarek sefer sayısı yapıyor yarışta puan alıyor derece veriliyor(1.lik 2.lik 3.lük).Yavru diye kötü kuşmudur bu diye soruyorum kendime, bence kötü kuş değil ama yarışa uçtu, bekledik tüyünü yaptı (Kuş kasasını 1,5 senede yapıyor)yavru büyüdü yavruluğu kalmadı.Birdaha ucurulur bakılır ne yapıyor ne yapmıyor.Eğer istikrar varsa kuşta daha iyisi çıkana kadar en iyisi odur benim kümesimde ben zengin adam değilim dolaşayım il il köşe bucak kuş arayayım.Arkadaşlar tanıdıklar hediye veya gücüm yettiğince kuş sokarak ilerletmeye birşeyler katmaya çalışırım kuşuma.Ama yarışa uçtu 100 puan aldı sonrası yok.Zaten kimse barındırmaz (simsarlar hariç)kümesinde.Gecen senelerde aynı olaya tanık oldum yarışa uçup derece yapan kuş 35 tl ye satıldı mezatta.Bazı kuşlar var yavruyken birşey yok ''bu kart olunca,eş alınca taklayı çevirir yavru bakınca oynar'' v.s v.s Adamın ömrü biter gecer 20-30 sene anlamaz.
Diyeceğim Özcan beyin kuşu geçen sene 83.5 puan aldı 2. oldu kuş kart iki yaşında sekiz tanede yavrusu var.Ama demekki istikrar var.Bu senede Ankara yarışına uçacakmış.Yarışta kötü kuş puan derece alamaz ilk dakka kümese girer ikinci dakka yapışır.Zaten kötü kuşlar bir sene sonra silinip unutulur.Kümeste kimse tutmaz.
Kuşu ucurmak o kıvama getirmek, atmaca şahin vurmayacak sağlığı yerinde olacak yarışa uçacak kolay iş değil.Ama mantıklı düşünmek lazım nede olsa iki kanat bir kuyruk başına buyruk...
Saygılarımla...

ARKADAŞLAR ÖNCELİKLE BU KONUYU AÇAN VE YAZAN ARAKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİM
AMA KEŞKE BU KONUNUN BAŞLIGI ELEŞTİRİ DEGİLDE NASIL BİR YARIŞMA YAPILMALI OLSAYDI.
TABİYAKİ BU TÜR TARTIŞMALAR VE ELEŞTİRİLER OLACAK VE ASGARİ MÜŞTEREKLERDE ORTAK BİR NOKTADA BULUŞULACAKTIR.
BU BİR SÜREÇTİR İNANCIM İLERLİYEN DÖNEMLERDE İLLER BAZINDA KONGIRELER YAPILAP,
KOMİSYONLAR KURULUP TÜRKİYE GENELİNDE ÜST KURUL OLUŞTURULMALIDIR .
BU SÜREÇTE HERKES TEORİK VE PRATİK OLGUNLUGA ERİŞMELİ DİYE DÜŞÜNÜYORUM .
AMA EN ÖNEMLİSİ İNSANLARI VE UÇURUCULARI BU YARIŞMALARA TEŞFİK ETMELİ .
HAYATIN GERÇEKLERİNDEN YOLA ÇIKILMALI .
250 / 300 KİŞİNİN KATILDIGI BİR YARIŞMADA 15/ 20 KİŞİ KUŞ UÇURA BİLİYORSA BURADA ÇOK .
KATI KURALLAR KOYMANIN BİR ANLAMI YOKTUR .
ÇÜNKÜ BİR ÇOK İNSAN YARIŞMACILIK VE UÇURUCULUK BİLİNCİNDE OLMAYIP AMATÖRDÜR .
ÇOK KATI KURALLAR KOYUP BİR KAÇ ÇOK BİLMİŞİN EGOSU TATMİN EDİLEBİLİR AMA.
UZUN VADEDE HAYAT BULMAZ YARARI OLMAZ .
TÜRKİYEDE YAPILAN BÜTÜN YARIŞMALARA EMEGİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM.
YARIŞMACILARA BAŞARILAR DİLERİM .

özcan altintaş' Alıntı:
MASA MUHABBETLERİ ARTIK GERİDE KALSIN.VARSA YAZDIRSIN.TÜRKİYE DUYSUN ŞANINIZI.ŞU AN SAKARYADA 2 YARIŞ VAR VE TOPLAMI 480 CİVARINDA VE BİLDİĞİM TÜRKİYE DE EMSALSİZ.BÜTÜN ARKADAŞLARIMA SAYGI VE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM.BİZ OYNAYANA HASTAYIZ....

S.A Özcan Bey.

Öncelikle aramiza hosgeldiniz,dilerim aramizda hosca vakit gecirir ve bir cok güzel konuya imza atarsiniz.

Gelelim mevzuya,simdi benim burda kafami karistiran bir nokta oldu fikri olanlar bilgisi dahilinde yazarlarsa cok sevinirim.Her yarismaya girmeyen kus veya yaris icin ucmayan kusun nami duyulmuyormu veya o kus belli bir statüde olmadigi icin klasmana sokulmuyormu ?
Peki söyle olsa;o cok övülen kuslar yarisma günü istenilen performansi göstermedikleri durumda uygun bir puan alamiyorlar,ondan sonraki gün ve ardisira gelen günlerdeki performansi gayet iyi ve göz doldurucu oldu halde o kusa kötüdür veya belli bir kalitenin altinda diyebilirmiyiz ? Halbuki kus rast gele bir sebebten dolayi o gün icin oynamamis olabilir !

Kisacasi sunu söyliyerek diyceklerimi bitirmek istiyorum,eger yarislara girmiyorsa o kus sizce kötümüdür,yoksa kalitesi tartisilirmi ?

Herseyin gönlünüzce olmasi dileklerimle,saygilar...

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Cakallar aleminde kurt isek,zalim olmamamizdandir
Dost ve arkadas sahibi isek delikanli ve dürüst olmamizdandir

* BOZOGLU *​

s.a.
kendini yapmış ben yarışmaya hazırım diyen kuş ne kadar iii olursa olsun çif çif dönüyorsa taklayı ve kızgınlıktanda çapak vuruyorsa
hedefinin dışında başka bir yere oynuyorsa kümesine yerine inmiyorsa burda çok aşırı dercede puan kaybına uğruyor.

gerisini siz düşünün o yüzden pek yarışmalara kuş çıkaran olmaz tüzük ağır şartlar ağır (:

beyler hoş bulduk.şimdi ben oyun kuşu bakıyorum.düne kadar yarışçı bile değildim.sakaryamızda yarış 6 senedir var.fakat ben son 3 senesine yetiştim.ilk senesi masada konuşmaktansa yarışa uçurmayı tercih ettim.baktım papuç pahalı biz çocukken yan binaya oynayan kuşa bile oynuyor diyorduk.şimdi anlıyorum ki kuş hedefine ve 3 metrenin altına girecek ve en az 10 metre enaz 1takla atacakmış.işte kuş böyle olur.şimdi gelelim yarışa eğer bir kuş kümesten dışarı çıktı.havaya elle veya kuşların arasından ayırıp kaldırdınız.kuşsuz en fazla 10 dakika kanadını ısıttı.sonra en az 10 kuş serildi .bunada 40 dakika ve üzeri sayı yapsa.gelipte taklalı bir şekilde hedefine inse kötümü arkadaşlar.şimdi diyorlar herkes kafasına göre tüzük yapıyor.hayır yarış kuşunda aranan özelllik sakarya ankara istanul v.b illerde aynıdır değişmez.eee daha neresi esnek neresi katı.neyse yarışın samimiyetine inandım.ve yönetimine girdim.arkadaşlar yarış çok kolay gözüksede.kuşu nhavada tutup puanlattırmak çok zordur.onun için bu bir yarış.bakın bu istenen bir sene boyunca yarış düzenlenir ve bütün yarışlarda o 1 2 saat aranır.e sende okadarını yapıver.arkadaşlar biz burada ego tatmin etmiyoruz.iyi kuşu ön plana çıkarmaya çalışıyoruz.bende bu işe meraklı değilim.şimdi ben memurum.inanın maaşımın 3 te birini bu işlere harcıyorum.kazancın ne derseniz koca bir sıfır vesadece stres sahibi oluyorsunuz.beyler emeğe saygı.

Merhaba arkadaşlar;

Emeğe elbetteki saygılı olmalıyız. Ve ben saygısızlık yaptığımı düşünmüyorum. Eğer yarışma tüzüğünü eleştiriyorsam bunu samimi bir niyetle ve daha iyi bir tüzük hazırlanması gerektiğine inandığım için yapıyorum.
Sizleri anlamadığımı düşünmeyin. Hakikaten zor bir iş yapıyorsunuz. Yaklaşık 480 katılımcının olduğunu söylemiştiniz galiba. Bu önemli bir rakam. Ancak niceliği gösterir bu. Ben her zaman için nicelikten değil nitelikten yana olmayı değerli bulurum. Bu nedenle yani daha nitelikli bir yarışma olmasını istediğim için yazdım fikirlerimi. Tabii ki bunları düzenleme kurulu değerlendirir ve ya değerlendirmez. Sadece sizden farklı düşünen birilerinin de olduğunu bilmeniz yeterli benim için.
Umarım keyifli bir yarışma olur.
Selamlar.

Şenol

Merhaba;

Ben 4-5 tane tüzük incelediğim için üzerime alınmıyorum. Bu anlamda sözünüz kime anlamadım. Ama emir kipiyle kurulduğu için hiç hoş olmamış cümleniz.
Saygılar.

Bu işin ülkemizde bir standardı olmadığı için herkes kendine göre tüzük hazırlıyor.
Bence bu iş bir çatı altında bir standat içinde olmalıdır.
Ayrıca bende bir çok tüzüğü detaylı inceleyen biri olarak bazı tüzüklerde gerçekten yanlış ve eksikler var.
eke kuş yavru kuş bencede aynı katagoride yarışamaz.
yapısan,kümese giren kuş bencede yapışmayandan ayırt edilmeli belki diskalifiye edilmesin ama değerlendirmede farkı olsun.

Malesef ülkemizde katılım çok olsun diyerekten kurallar esnetiliyor.
Bir sürü tüzük yazılıyor oyun kuşunda kriterler bellidir.
Ve şehirden şehire farklılık göstermez.
Kuralları esnetip katılımı artırmak yerine kupaları biraz daha şeffaflaştırıp kupalara katılmayan bir çok üstadımızı kupalara almaya çalışalım ki kupalarda şimdiye kadar uçmayan muhteşem kuşlar izleyebilelim.
Kuralları hafifletmeyelim ki kuşlarımızın kaliteleri düşmesin daha iyiye uğraşsın herkes.
Çıtayı yüksek tutarsak başarı da yükselir,kalitede.
Ben ce ilk yapılacak adil bir oylama ve şeffaf herkese açık,oyunlar dönmeyen kupalar olması ve kupalara küsen,ön yargısı olan üstadları kupalara çekmek.

saygılarımla
Ömer ÖZKURT

Merhaba;
Ömer bey, yazdıklarınızın altına benim adımı da yazmış sayın.
Aynı fikirleri paylaşan biri olarak sizi destekliyorum.
Selamlar.

Şenol

yunus81' Alıntı:
Merhaba;

Ben 4-5 tane tüzük incelediğim için üzerime alınmıyorum. Bu anlamda sözünüz kime anlamadım. Ama emir kipiyle kurulduğu için hiç hoş olmamış cümleniz.
Saygılar.

Merhaba ;

Emir kipiyle değil lütüfla konuşmayı benimseyen bir insanım.
Açıklamak istediğim tüzükler yeterince incelenmeden yanlış bilgilere meğil vermemek .Ben hiç bir kupanın tüzüğünde 10 metre altı baş yapan,taklasız fişekleyen veya taklasız inen kuşlara ,başka dama inen kuşlara ek buan verildiğini görmedim.

adrenalin' Alıntı:
yunus81' Alıntı:
Merhaba;

Saygılar.

Merhaba ;

Açıklamak istediğim tüzükler yeterince incelenmeden yanlış bilgilere meğil vermemek .Ben hiç bir kupanın tüzüğünde 10 metre altı baş yapan,taklasız fişekleyen veya taklasız inen kuşlara ,başka dama inen kuşlara ek buan verildiğini görmedim.

Emre Bey olayı ikili tartışmaya çevirmeyelim lütfen ki burada daha güzel tartışmalar yaparak güzel fikiler ortaya çıkarıp doğru işler yapalım.

adrenalin' Alıntı:
yunus81' Alıntı:
Merhaba;

Saygılar.

Merhaba ;

Merhaba;

Bir şeye açıklık kavuşturayım. Aslında bahsettiğiniz taklasız fişekleyen, taklasız inen, başka dama düşünlere ek puan verildiğini görmedim demişsiniz. Herhalde ek puan verilmesini istemiyorsunuz! Ek puan zaten verilemez. Ancak benim söylediğim bence bazı kuşların yaptığı hatadan dolayı cezalandırılmaları gerektiğidir. Eğer hataları cezalandırmazsak, hata yapmayan kuşlara haksızlık yapmış oluruz diye düşünüyorum.

Şenol

Geri