Taklacı Kuş Yarışmaları- ELEŞTİRİ

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan yunus81
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 70
  • Görüntüleme Görüntüleme 14K
yunus81' Alıntı:
Slm. Aly.

Merhaba Arkadaşlar;

Daha önce başka bir yerde yazmıştım. Şimdi tekrar yazıyorum.
Bu oyun kuşu yarışmalarının kuralları hakkaten birbirlerinden çok farklı.
Mesela ben- ki bilmiyorum içinizde bu yarışmaya katılan var mı- Adapazarı yarışmasının kurallarını okudum ve bu yarışmanın kurallarının aşırı gevşek olduğunu düşünüyorum. Okuduğumda inanamadım desem yalan olmaz. Mesela diskalifiye olma diye bir şey yok. İster yapışsın, ister kümese girsin, ister başka bir yere konsun kuş yine değerlendirilmeye alınıyor. İster eke olsun, ister yavru olsun, bunun bir önemi yok.
Oysa bugün Erzurum'da yapılan yarışmanın kurallarını okudum ve çok çetin şartlarının olduğunu gördüm. Yine Mardin'de yapılan yarışma için de çok zor şartlar var. Mesela yarışmaya yavru kuş kabul edilmiyor. Bu bence çok önemli. 10metreyi geçmeyen başlar geçerli olmuyor. Yamuk yapılan başlar sayılmama tehlikesi arzediyor. VS. VS.
Aklıma şöyle bir soru geldi: Her yer sanki uçurduğu kuşun kalitesine göre kurallar koymuş, yarışma düzenliyor.
Bence artık bir mütabakat sağlanmalı bu konuda.
Yarışmalar standart olmalı.
Bilmem siz neler düşünüyorsunuz bu konuda?
Selamlar.

Şenol Turan

selamlar

türkiye genelinde taklacı oyun kuşunun standartları bellidir.herkes iyi bir oyun kuşunun hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilir.bu temelde yapılan tüzüklerde küçük nuans farklılıkları ile aynı ölçüdedir.kimsede amerikayı yeniden keşfetmeye çalışmaz.
bizim tüzüğümüze gelince;
kümese giren kuşun diskalifiye edilmemesiniin sebebi kümes kapısının açık olmasıdır.yani diğer bazı tüzüklerde kümes kapısı neden kapalı ise bizde o yüzden açıktır.

başka yere konan kuşun diskalifiye edilmesi kuşun hakkının yenmesi ve kuş sahibinin emeğinin zayi olmasıdır böyle birşeyde kabul edilemez.bu tür kurallar istisnaidir genelin böyle olduğu sonucu çıkarılmamalıdır.

yapışan kuşa diskalifiye şartı konulmamasının sebebi böyle kuşlar göğü delseler dahi bakılmazlar.bırakın yarışmaya uçurup derece yapmalarını insan utanıp arkadaşına bile izletemez. .bunlar zorunlu uçum süresini bile dolduramazlar.yani demek istediğim gerek görülmemiştir. iyi kuşların yanındada bu tarz kuşların esamesi okunmaz.

10 dakika kanat ısıtma süresini kullanıp akabinde 45 dakika sefer yapmayan kuş yani toplamda ilk 55 dakika sefer yapmayan kuş bırakın diskalifiye olsun.ideal sefer zamanlama süresine göre bu süreler yeterlidir ve eğer şayet kuş geçerli bir sefer dahi yapsa diskalifiye edilmez.ideal oyun kuşunun 2 saat uçup belli zaman aralıkları ile görev yapmasını bekliyor isek bu kuralı garipsememek lazımdır.

ilk 40dakikada inen kuşun diskalifiye edilmesi maraton koşacak bir koşucunun koşuyu yarıda bırakması gibidir.altına kuş serildiktn sonra 30 dakika dayanamayan kuşun yarı kuşu olmadığı aşikardır.

kümese giren kuşun diskalifiye edilmemesiniin sebebi kümes kapısının açık olmasıdır.yani diğer bazı tüzüklerde kümes kapısı neden kapalı ise bizde o yüzden açıktır.

Kümese giren kuş konusunu daha açık anlatırsanız seviniriz.
O zaman kuşun kümese girmesini istiyorsunuz.
Bu aranan bir özellikmi?

Kümes kapısı nneden kapalı tutuluyor sizce diğer tüzüklerde ve sizinkinde neden açık daha açık anlatırmısınız.

Biz böyle istedik böyle oldu gibi birşey olmuş bu.

Ömer ÖZKURT' Alıntı:

Kümese giren kuş konusunu daha açık anlatırsanız seviniriz.
O zaman kuşun kümese girmesini istiyorsunuz.
Bu aranan bir özellikmi?

Kümes kapısı nneden kapalı tutuluyor sizce diğer tüzüklerde ve sizinkinde neden açık daha açık anlatırmısınız.

Biz böyle istedik böyle oldu gibi birşey olmuş bu.

evet doğrudur ömer bey kuşun kümese girmesini istiyoruz.ama nasıl ;
kümes kapısı normal zamanlar da kapalı iken gelip deli gibi görev yapan kuşlar çıkabiliyor fakat kapıyı açtığınızda 1 sefer bile yapmadan isterseniz önene geçin bacak aranızdan geçip kümese giriyorlar.işte böyle kuşların kümese girmesini istiyoruz. o yüzdendirki bizim tüzüğümüzde böyledir.diğer başka tüzüklerde kuş kümese girmesin diyedir herhalde.

Peki levent Bey kupada kümese giren kuşa ne işlem yapıyorsunuz?
Puanlama nasıl yani ne kadar puan kırıyorsunuz?
Neden diskalifiye etmiyorsunuz?

şimdi ömer bey biz bir şey yapamıyoruz.okuş sahibine diyorki beni yarışa uçurma ben adamı satarım.bu kümestede yatarım.sahibiyle kendi arasında..10 dakika kanat ısıtma bittikten sonra kuşlar açılıyor ve o mübarek 10 dakikada göğü delerken isterseniz kümesin önünde olun.inanınadamı devirir.gene içeri girer.oda zaten 40 dakikayı doldurmadan diskalifiye oluyor.şimdi biz hep diyoruz.kuş sahibine oynar.e ama yarışada oynasın..şimdi bunu tastiklettirmek iyi olmaz mı .okadar yem yiyorlar .öyle çocuk gibi bakımdan sonra e bir kupada benim hakkım olsun okadar emeğe karşılık.birde küçücük kutunun içinde kuş uçuranlar var .onlarda kendilerini kandıranlar...inanın bizlerde ev kapısı kadar kümesler var.bizde kapıdan girsinde o kuştan kurtulanım diye uğraşırız.bazı arkadaşlarımız var.bende kuş oynuyordu da ee yarış günü kapıdan girdi.yok ilk defa oldu.yeminin bini bir para.beni ilgilendirmiyor.yemini sen veriyon.bakımını sen yapıyon.güle güle besle.bize uzak olsunda...

güvercin oyunu denince kuş görevini iyi bir şekilde yapar.bittikten sonra gelir adam gibi en az 1 2 takla yapıp harmanlayarak yerine inendir.inanın geçen gün yarışmacıların biri bir kuş uçurdu.kuş 4 saat 50 dakika dakika uçtu ve geldi sonunda adam gibi yerine 1 yada 2taklaylayla perdalayarak indi.inanın o şevkle dedim ki yanımdakilere iyiki bugün işe gitmemişim.....

arkadaşlar bu yarışlar nasıl kuş uçurulur.nasıl kuş beslenir bütün bilgileri tazeletiyor.benim birde anlamadığım yarıştan biraz başka konulara değinelim.kuşun dirsek açması oda çok tehlikeli.bazı arkadaşlar derki yiğit yaralı olur.ben o arkadaşlara diyorum.git sen kendini kandır.işte o kuşlarda yarışa geldimi cevap veremiyor.yok sefere gelemiyor.çünkü çıkarken canı yanacak niye yapsın ki.yok gidiyor başka çatıya atıyor.saatini tamamlayamıyor.kısacası oda uzak olsun.meraklısı baksın*kuşun iyisi işte burada farkediliyor şimdi diyeceksiniz dirsek açmıyacak kapıdan girmeyecek saatini tamamlayacak hani nerde valla bende arıyorum.eee ama sizde bende iyisi demeyin.çünkü iyi kuşun sonu yok.levent arkadaşıma ve bütün dostlara saygı ve sevgilerimi gönderiyorum.

özcan altintaş' Alıntı:
şimdi ömer bey biz bir şey yapamıyoruz.okuş sahibine diyorki beni yarışa uçurma ben adamı satarım.bu kümestede yatarım.sahibiyle kendi arasında..10 dakika kanat ısıtma bittikten sonra kuşlar açılıyor ve o mübarek 10 dakikada göğü delerken isterseniz kümesin önünde olun.inanınadamı devirir.gene içeri girer.oda zaten 40 dakikayı doldurmadan diskalifiye oluyor.şimdi biz hep diyoruz.kuş sahibine oynar.e ama yarışada oynasın..şimdi bunu tastiklettirmek iyi olmaz mı .okadar yem yiyorlar .öyle çocuk gibi bakımdan sonra e bir kupada benim hakkım olsun okadar emeğe karşılık.birde küçücük kutunun içinde kuş uçuranlar var .onlarda kendilerini kandıranlar...inanın bizlerde ev kapısı kadar kümesler var.bizde kapıdan girsinde o kuştan kurtulanım diye uğraşırız.bazı arkadaşlarımız var.bende kuş oynuyordu da ee yarış günü kapıdan girdi.yok ilk defa oldu.yeminin bini bir para.beni ilgilendirmiyor.yemini sen veriyon.bakımını sen yapıyon.güle güle besle.bize uzak olsunda...

güvercin oyunu denince kuş görevini iyi bir şekilde yapar.bittikten sonra gelir adam gibi en az 1 2 takla yapıp harmanlayarak yerine inendir.inanın geçen gün yarışmacıların biri bir kuş uçurdu.kuş 4 saat 50 dakika dakika uçtu ve geldi sonunda adam gibi yerine 1 yada 2taklaylayla perdalayarak indi.inanın o şevkle dedim ki yanımdakilere iyiki bugün işe gitmemişim.....

Selamlar
Özcan arkadaşımın atladığı bir konu var.Yarışa uçurulan kuş tambir yarış kuşu zamanını geçirmeden puanlatılırsa yüksek puanlar alır.Ben ve özcan arkadaşım o kuş yarışa uçurulmadan iki gün önce antremenına gittik kuş bir tarafından dirsek açmış ve 2.5 saat uçtu 40 ın üzerinde fişek yaptı 38 tanesi hedefte(10-15-4 adet 20mt) 115 puan.Yarışa uçtuğu gün 4 saat 40 dakika uçtu fişeklerinden 31 tanesi geçerli(10-15 mt)92 puan yazdırdı.Yanlış anlaşılmasın kuşa emek verilmiş puanı almış bitmiş.Tüzük kuralları çerçevesinde yarışa cevap vermiş.Şimdi yakın zamanda başka yarışlarada uçacak.Kanadındaki arıza yüzünden uçuma verecek gibi geliyor.Güzel bir havada uçumunu 6-8 saate çıkarır fişekleride düşürebilir.bu dirsekli kuşlarda genelde karşılaşılan olaydır.Çünki o yaralı yiğitin bir tarafı acıyor ve fişekleri kısa bırakıp gidiyor.Fişek demek kanadına yük almak demek onun için ya fişekten kaçacak yada inişini kolaylaştıracak pratik yollar bulacak.Bir insanın nasıl ayağındaki yara veya arıza koşmasını etkiliyorsa buda aynı şeydir.
Kümes'e girme olayıda kötübir olaydır.Ama benim görüşüm kapı kapalıyken oyunu güzel kapı açılınca içeri giriyor bence o seyisin hatasıdır.Kapı gösterilen hırslı kuş kümese girer.Başka türlü basamaz anne ve baba tarafı kümese giren kuşun bina duvarlarına tutunarak kendini indirmeye çalıştığını gördüm.Bunlar benim kendi görüşlerim ve de neyimlerimden edindiğim bilgilerdir.
Arkadaşımızın puanı hayırlı olsun kendisinide canıgönülden tebrik ettim.Çünki bir emek var vakit harcanmış o seviyeye getirilmiş.Kupanın bir tarafından tuttu şimdiden hayırlı olsun.Bu yazılar sayesinde hepimiz iyiyi kötüyü ayırd edebileceğiz güzel kuşuda sonunda görerek birbirimizin deneyimlerinden yararlanarak uçurarak bulacağız.
Atmacalar hırsızlar hastalıklar kümesinizden uzak olsun :tamam:

kuschu' Alıntı:
yunus81' Alıntı:
Slm. Aly.

Merhaba Arkadaşlar;

Daha önce başka bir yerde yazmıştım. Şimdi tekrar yazıyorum.
Bu oyun kuşu yarışmalarının kuralları hakkaten birbirlerinden çok farklı.
Mesela ben- ki bilmiyorum içinizde bu yarışmaya katılan var mı- Adapazarı yarışmasının kurallarını okudum ve bu yarışmanın kurallarının aşırı gevşek olduğunu düşünüyorum. Okuduğumda inanamadım desem yalan olmaz. Mesela diskalifiye olma diye bir şey yok. İster yapışsın, ister kümese girsin, ister başka bir yere konsun kuş yine değerlendirilmeye alınıyor. İster eke olsun, ister yavru olsun, bunun bir önemi yok.
Oysa bugün Erzurum'da yapılan yarışmanın kurallarını okudum ve çok çetin şartlarının olduğunu gördüm. Yine Mardin'de yapılan yarışma için de çok zor şartlar var. Mesela yarışmaya yavru kuş kabul edilmiyor. Bu bence çok önemli. 10metreyi geçmeyen başlar geçerli olmuyor. Yamuk yapılan başlar sayılmama tehlikesi arzediyor. VS. VS.
Aklıma şöyle bir soru geldi: Her yer sanki uçurduğu kuşun kalitesine göre kurallar koymuş, yarışma düzenliyor.
Bence artık bir mütabakat sağlanmalı bu konuda.
Yarışmalar standart olmalı.
Bilmem siz neler düşünüyorsunuz bu konuda?
Selamlar.

Şenol Turan

selamlar

türkiye genelinde taklacı oyun kuşunun standartları bellidir.herkes iyi bir oyun kuşunun hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilir.bu temelde yapılan tüzüklerde küçük nuans farklılıkları ile aynı ölçüdedir.kimsede amerikayı yeniden keşfetmeye çalışmaz.
bizim tüzüğümüze gelince;

başka yere konan kuşun diskalifiye edilmesi kuşun hakkının yenmesi ve kuş sahibinin emeğinin zayi olmasıdır böyle birşeyde kabul edilemez.bu tür kurallar istisnaidir genelin böyle olduğu sonucu çıkarılmamalıdır.

yapışan kuşa diskalifiye şartı konulmamasının sebebi böyle kuşlar göğü delseler dahi bakılmazlar.bırakın yarışmaya uçurup derece yapmalarını insan utanıp arkadaşına bile izletemez. .bunlar zorunlu uçum süresini bile dolduramazlar.yani demek istediğim gerek görülmemiştir. iyi kuşların yanındada bu tarz kuşların esamesi okunmaz.

10 dakika kanat ısıtma süresini kullanıp akabinde 45 dakika sefer yapmayan kuş yani toplamda ilk 55 dakika sefer yapmayan kuş bırakın diskalifiye olsun.ideal sefer zamanlama süresine göre bu süreler yeterlidir ve eğer şayet kuş geçerli bir sefer dahi yapsa diskalifiye edilmez.ideal oyun kuşunun 2 saat uçup belli zaman aralıkları ile görev yapmasını bekliyor isek bu kuralı garipsememek lazımdır.

ilk 40dakikada inen kuşun diskalifiye edilmesi maraton koşacak bir koşucunun koşuyu yarıda bırakması gibidir.altına kuş serildiktn sonra 30 dakika dayanamayan kuşun yarı kuşu olmadığı aşikardır.

Merhaba;

Tartışmaların seviyeli bir şekilde devam etmesi nedeniyle tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Hepimizin amacı sanıyorum iyi olduğunu düşündüğümüz kuşların tanımını yapmak. Levent arkadaşımızın yazdıklarına bir iki cümle kurmak isterim:

Kümese giren kuşların iyi kuşlar olmadığına dair fikir birliği için de olmamız gerçekten sevindirici. Benim kişisel tecrübeme göre kümese dala kuşların yapışma ihtimali de yüksek. Bu kuşlar için de gökleri delse dahi kimsenin yanında uçurmam demişsiniz. Bence de öyle. Peki neden o zaman bu kuşlar, yani yapışan ve ya kümese dalan kuşlar diskalifiye edilmiyor. Nasılsa iyi kuş beslemek isteyenler bu tarz kuşları elinde tutmuyor, o zaman bu kuşlara neden derece fırsatı veriliyor? Kümese dalan ve ya yapışan kuşlar pekala 40 dk. dan fazla uçabilir. Ve müthiş oynayabilir. O zaman derece veremeyiz size diyemeyeceksiniz. Burada birisi yazmıştı; dereceye giren bir kuşun mezatta 35 milyona satıldığını. Onun gibi dereceleri olmasın bu yarışmanın, bu nedenle yazıyorm.
Bir de kendi kümesi dışında başka bir yere konan kuşlar için eğer diskalifiye edilirse kuşun hakkının yeneceğini ve kuş sahibinin emeğinin boşa çıkmasına neden olacağını yazmışsınız. Ancak iyi kuş kadar iyi uçurucuları da (seyislik) belirlemek olmalı bence amacı yarışmaların. Belki de o kuş daha iyi bir uçurucunun elinde başka bir yere atmayacak. Aslında bu daha iyi uçuruculara yapılan bir haksızlık olur. Onların emeği hiçe sayılır bence.
Selamlar.

Şenol

erdekli_krallar' Alıntı:
kesinlikle haklısın arkadaşım tüzüklerde çok eksik var benimde okudugum kadarıyla ve benim en takık oldugum kuralsa yapışan kuşun diskalifiye olmaması ve 8 aylıktan küçük kuşların kupaya katılması onun içide yapışan ve yavruyken oynayıp ekelikte oyun bozan kupa birincisi kuşlarla doluyor türkiye

Selamlar
Benim aklıma şöyle bişey geldi.Yarış 3 etapla yapılsın.Yarışa ucurulacak kuş fotoğraflansın ve markalansın.8 aylıkken veya ne zaman hazırsa uçsun puanı yazılsın ,bir zaman dilimi koysun hakemler (tüy mevsimini göz önüne alarak) birdaha uçurulsun puanlansın bir zaman sonra mesela yavru besledikten sonra birdaha uçurulsun.Ortalaması baz alınsın.Veya eke kuş yarışı için bir önceki sezon yavru yarışına uçmuş bir baraj puanı almak koşulu getirilsin.Markalı ve fotoğraflanmış kuş olmak koşulu ile.Yavru yarışlarının hepsi eke yarışına hazırlık turnuvası olsun.
Acaba böyle yapılırsa yarışın güvenirliliği artarmı?

Merhaba;

Size kesinlikle katılıyorum. Söylediğiniz şey aklıma geliyordu ancak çok zor olur diye dile getiremiyordum. Hatta ben 2 aşamalı olsun diye düşünmüştüm. Sizin öneriniz daha da iyi bence.
En iyi olma payesi, zor şartları aşanların olmalı bence.
Teklifiniz inşallah değerlendirilir.
Selamlar.

Şenol

mavigalaca76' Alıntı:
Selamlar
Benim aklıma şöyle bişey geldi.Yarış 3 etapla yapılsın.Yarışa ucurulacak kuş fotoğraflansın ve markalansın.8 aylıkken veya ne zaman hazırsa uçsun puanı yazılsın ,bir zaman dilimi koysun hakemler (tüy mevsimini göz önüne alarak) birdaha uçurulsun puanlansın bir zaman sonra mesela yavru besledikten sonra birdaha uçurulsun.Ortalaması baz alınsın.Veya eke kuş yarışı için bir önceki sezon yavru yarışına uçmuş bir baraj puanı almak koşulu getirilsin.Markalı ve fotoğraflanmış kuş olmak koşulu ile.Yavru yarışlarının hepsi eke yarışına hazırlık turnuvası olsun.
Acaba böyle yapılırsa yarışın güvenirliliği artarmı?

Çok güzel bir fikir.
Çok adil tam bir oylama olacak.
Ama uygulaması çok zor hatta imkansız.
şu haliyken yarışmalar bu kadar esnek iken bile kupaya uçacak kuş bulunmuyor.
Yalvar yakar,hatır koyarak kupaya kuscu yazılıyor.
O dediğiniz gerçekten muhteşem olur ama dediğim gibi keşke uygulanabilse.

senol bey hassasiyetinizi anlıyorum.teşekkür ederim bizi bizden fazla düşünüyorsunuz.

ancak şunu belirtmek isterim.adapazarında düzenlenen bu kupa yanılıyorsam özcan arkadaşım beni düzeltsin.düzeltsin derken yamuk değilim :ckmk: 2004 yılnda ilk olarak düzenlenmiş ve 2006 yılından itibarende iki farklı kupa olarak bu zamana dek süre gelmiştir.bizim derneğimizinde 2006 yılından itibaren düzenlemiş olduğu bu yarışmadada derece yapan kuşlar bu tarz kuşlar değildir.2008 birincisi 92 puan ikincisi eke vede 82,5 puan üçüncüsü 63,5puan ne kümese girmiştir nede yapışmıştır.2007 vede 2006 da öyle.diyelimki kuş yapıştı ve ya kümese girdi derece aldı veya almadı herkesin bundan haberi oluyor ve bu kuşlar prim yapmıyor.en son dernekler de veya mezatlarda satılıyor.o yüzdendirki bu tarz kuşlar yarışmalar sayesinde prim yapmaz ne oldukları ortaya cıkar.

kuş uçurmak deveye heendek atlatmaktan zordur derim ben.beceremediğimdenmidir ne. neyse konumuz ben değil.ancak biz kuş puanlıyoruz seyis değil.bir futbolcu sahaya çıktımı teknik drektörün faktörü ne kadar ise kuş uçuran içinde aynıdır yani ilk önce kuşun içinde olacak.o yüzden herkes kuş arıyor seyis değil.

birde bazı şeyleri ıskaladığımızı zannediyorum.her ne kadar amacımız iyi kuşların derce yapması olsada sadece bu değildir.ilimizdeki tüm yetiştiricilerin yarışmamıza katılımını vede kuş uçurmunu sağlamak.amatör ruh ile profosyenelce kuş yetiştiriciliği bilncini aşılamaktır.

kuschu' Alıntı:
senol bey hassasiyetinizi anlıyorum.teşekkür ederim bizi bizden fazla düşünüyorsunuz.

ancak şunu belirtmek isterim.adapazarında düzenlenen bu kupa yanılıyorsam özcan arkadaşım beni düzeltsin.düzeltsin derken yamuk değilim :ckmk: 2004 yılnda ilk olarak düzenlenmiş ve 2006 yılından itibarende iki farklı kupa olarak bu zamana dek süre gelmiştir.bizim derneğimizinde 2006 yılından itibaren düzenlemiş olduğu bu yarışmadada derece yapan kuşlar bu tarz kuşlar değildir.2008 birincisi 92 puan ikincisi eke vede 82,5 puan üçüncüsü 63,5puan ne kümese girmiştir nede yapışmıştır.2007 vede 2006 da öyle.diyelimki kuş yapıştı ve ya kümese girdi derece aldı veya almadı herkesin bundan haberi oluyor ve bu kuşlar prim yapmıyor.en son dernekler de veya mezatlarda satılıyor.o yüzdendirki bu tarz kuşlar yarışmalar sayesinde prim yapmaz ne oldukları ortaya cıkar.

kuş uçurmak deveye heendek atlatmaktan zordur derim ben.beceremediğimdenmidir ne. neyse konumuz ben değil.ancak biz kuş puanlıyoruz seyis değil.bir futbolcu sahaya çıktımı teknik drektörün faktörü ne kadar ise kuş uçuran içinde aynıdır yani ilk önce kuşun içinde olacak.o yüzden herkes kuş arıyor seyis değil.

birde bazı şeyleri ıskaladığımızı zannediyorum.her ne kadar amacımız iyi kuşların derce yapması olsada sadece bu değildir.ilimizdeki tüm yetiştiricilerin yarışmamıza katılımını vede kuş uçurmunu sağlamak.amatör ruh ile profosyenelce kuş yetiştiriciliği bilncini aşılamaktır.

Merhaba;

Amaçlarınızı net olarak yazmışsınız. Bu yüzden tebrik edilmeyi hakediyorsunuz. Sanıyorum yarışmayı düzenleyenlerden birisiniz. Sizi ve diğer değerli düzenleme ekibini tebrik ediyoruz. Zor bir iş yapıyorsunuz.
Ancak yarışmanın kaliteli olanı belirleme konusunda sınıfta kalacağını düşünüyorum hala. Bu, benim fikrim. Belli ki siz bu fikrime katılmıyorsunuz. Saygı duyuyorum.
"Herkes kuş arıyor seyis değil" demişsiniz. Ben o "herkes" içinde değilim. Seyisliğine güvendiğim birisi uçuruyor benim kuşlarımı. Ve ben, ortaya konan performansın %50'sini iyi bir seyise bağlıyorum. Siz böyle düşünmüyor olabilirsiniz. Saygı duyarım.

"yarışma" kelimesinin anlamını tekrar düşünmenizi isterim. Iskaladığımızı düşündüğünüz kısım sanıyorum yarışmanın en önemli amacı. Bu çok güzel bir şey, herkes kuş uçursun ve yarışmaya katılsın. Ama benim de sizin ıskaladığınızı düşündüğüm bir şey var; oyun kuşçuluğuna ömrünü vermiş olan kişilerin bu şartlar altında yarışmaya katılmayacak olması.(bu benim fikrim, bildiğim bir kaç kişi var). Varsın katılmasınlar, eksik olsunlar diyebilirsiniz, hakkınızdır. Ama onların söylediği bir şey var: "Bu ayakkabı benim ayağıma küçük geliyor.". Umarım ekibinizle birlikte daha büyük numaralı-daha iyi olanı belirlemeye matuf- bir tüzük hazırlarsınız.
Saygılar.

Şenol

MERHABA ARKADAŞLAR
ALLAH ŞU YARIŞLARI ÇIKARANLARDAN RAZI OLSUN.ÇÜNKÜ AK KOYUN MEYDANA ÇIKTI.BEYLER BURASI ER MEYDANI.HEP ESKİLER HEP ESKİLER.VALLA BİZE ESKİLER SADECE SABIR BIRAKTI.ŞU YARIŞLAR ÇIKTIDA BİZDE KAYBOLUVERDİLER.HANİ NERDE 40 METRE30 SAYI 10 TAKLA ÜZERİ 3 SAAT HAVADA KALIYOR GELDİMİ BULUTTAN TEKRAR ORAYA ÇIKIYOR.BEN YARIŞLARDA BİR TANE İLK 3 TE ESKİ GÖREMİYORUM.ÇÜNKÜ YARIŞLAR ÇIKINCA O KUŞLAR ÖLDÜ YA...ŞUNA İNANIN YARIŞLAR ÇIKTI ÇARIK AYAĞI SIKMAYA BAŞLADI.ŞENOL BEY ÜSTÜNE ALINMA AMA GERÇEKLERDEN KAÇILMAZ.ARKADAŞLAR YARIŞ BİTİNCE GÜNÜ BELİRLENSİN BURAYA YAZACAM.GELİN O GÜZELLİĞİ GÖRÜN .HAK VERİRSİNİZ. BUNU HEP YARIŞ OLARAK GÖRMEYELİM.EE İLLAKİ 1 2 3 OLCAK AMA BİZ BURADA KUŞLARIMIZI TANIYORUZ.HANİ O MEŞHUR MÜBAREKLERİ.KİMDE İYİ KUŞ VARSA AÇSIN ORADA OLAN BİR YARIŞI BAKSIN.KUŞLADA KONUŞSUN.TÜRKİYENİN HER YERİNDE YARIŞ VAR .SADECE 1 SEFERDE OLSA YARIŞA KUŞ ATSIN.O HEYECANI YAŞASIN .ONDAN SONRA YA KUŞUNU DEĞİŞTİRSİN.YADA ÖMRÜ GEÇSİN.BEYLER ESKİDENDİ O OYNUYOMU AL MAKASA 5 SENE GÜN YÜZÜ GÖSTERME OLSUN 50 YAVRU SONRA KALDIR.HANİ O İLK KUŞ VARYA O SENİ KANDIRDI KENDİNİ SANA 5 SENE BAKTIRDI .ONDAN SONRA BEŞ SENE BOŞA KÜREK SALLA. BANA KALSA BİZDE 2 YARIŞ OLMALI 1 YAVRU YARIŞI 2 EKE YARIŞI İSTEYEN İSTEDİĞİNE GİRSİN.SADECE O KADAR .

SAYGILAR

Kupa tüzükleri konusunda haklı eleştiriler var.Eksik bilgiler var.
Neden yapışan kuş diskalifiye olmuyor?Güzel soru.
Bunun çeşitli nedenleri var.
1.si eke yavru ayrımı meselesinden kaynaklanıyor.Tüğünü yapmış kuşa eke diyoruz.
10 yaşında olup yavru gibi duran eke kuşlar var.Yavru olup 10 yaşında gözüken kuşlarda var.
Eke yavru ayrımı tüzükte eli kolu bağlayan en önemli unsurlardan biri.
2.si her hareketin puanı olması bu puanların doğru ve istenmeyen hareket olarak kategorilendirilmesi.
Örneğin su taşıyorsunuz 10 litrelik kovayla 500 lt lik tankı doldurmaya çalışıyorsunuz.
20 kova su döktnüz yolda gelirken suların bir kısmını boşa harcadınız,tanka dökerken dışarı kaçırdınız şöyle böyle derken 120lt suyu tanka doldurmayı başardınız bu tank boşmudur?
Burda soru şudur?120lt lik suyu doğru ölçüyormuyuz.
Onuda şöyle açıklayım.Tanka suyu boşaltıyorsunuz ancak tankın altında koca bir delik, döktüğünüz her kova su boşa gidiyor.Sonuçta tank boş.
Künye meselesi tankın altındaki koca bir deliktir.
Ayrıca puan dengesi başka bir deliktir.
Örneğin kuş 500 metreden atıp gelip 2 m ye tabanı çevirip 20m mermi gibi gidiyor 4 takla vuruyor
diğer kuş atmadan taban vurmadan 3m den alıp 40m aheste gidiyor 10 takla vuruyor
2.kuş daha fazla puan alıyor.Yada eşit
Zor ve istisnai hareketler ekstra puanlara tabi olmalıdır.
Durum böyle olunca hakemler ne kadar iyi puanlarsa puanlasın sonuçta boş tankı puanlamış oluyor.
Delik tanka yapılan 20 seferle 60 sefer arasında hiçbir fark yoktur sonuçta tank boşdur.
Bizim tüzüklerimiz boş tanka yapılan seferleri ölçüyor.Tahmininiz 60 sefer yapan kazanıyor.
Tüzük düzenlenmez kuşçular belli bir bilinç düzeyine erişmezse bu gidişle ekeliğine oynayan kuşlar hayal olacak.
Sağlam tanka dökülen 10 kova su delik tanka dökülen 60 kova sudan daha iyidir.

özcan altintaş' Alıntı:
MERHABA ARKADAŞLAR
ALLAH ŞU YARIŞLARI ÇIKARANLARDAN RAZI OLSUN.ÇÜNKÜ AK KOYUN MEYDANA ÇIKTI.BEYLER BURASI ER MEYDANI.HEP ESKİLER HEP ESKİLER.VALLA BİZE ESKİLER SADECE SABIR BIRAKTI.ŞU YARIŞLAR ÇIKTIDA BİZDE KAYBOLUVERDİLER.HANİ NERDE 40 METRE30 SAYI 10 TAKLA ÜZERİ 3 SAAT HAVADA KALIYOR GELDİMİ BULUTTAN TEKRAR ORAYA ÇIKIYOR.BEN YARIŞLARDA BİR TANE İLK 3 TE ESKİ GÖREMİYORUM.ÇÜNKÜ YARIŞLAR ÇIKINCA O KUŞLAR ÖLDÜ YA...ŞUNA İNANIN YARIŞLAR ÇIKTI ÇARIK AYAĞI SIKMAYA BAŞLADI.ŞENOL BEY ÜSTÜNE ALINMA AMA GERÇEKLERDEN KAÇILMAZ.ARKADAŞLAR YARIŞ BİTİNCE GÜNÜ BELİRLENSİN BURAYA YAZACAM.GELİN O GÜZELLİĞİ GÖRÜN .HAK VERİRSİNİZ. BUNU HEP YARIŞ OLARAK GÖRMEYELİM.EE İLLAKİ 1 2 3 OLCAK AMA BİZ BURADA KUŞLARIMIZI TANIYORUZ.HANİ O MEŞHUR MÜBAREKLERİ.KİMDE İYİ KUŞ VARSA AÇSIN ORADA OLAN BİR YARIŞI BAKSIN.KUŞLADA KONUŞSUN.TÜRKİYENİN HER YERİNDE YARIŞ VAR .SADECE 1 SEFERDE OLSA YARIŞA KUŞ ATSIN.O HEYECANI YAŞASIN .ONDAN SONRA YA KUŞUNU DEĞİŞTİRSİN.YADA ÖMRÜ GEÇSİN.BEYLER ESKİDENDİ O OYNUYOMU AL MAKASA 5 SENE GÜN YÜZÜ GÖSTERME OLSUN 50 YAVRU SONRA KALDIR.HANİ O İLK KUŞ VARYA O SENİ KANDIRDI KENDİNİ SANA 5 SENE BAKTIRDI .ONDAN SONRA BEŞ SENE BOŞA KÜREK SALLA. BANA KALSA BİZDE 2 YARIŞ OLMALI 1 YAVRU YARIŞI 2 EKE YARIŞI İSTEYEN İSTEDİĞİNE GİRSİN.SADECE O KADAR .

Merhaba Özcan Bey;

Söylediklerinize katılıyorum. Ben yarışta ilk 3'te bir tane eski göremiyorum demişsiniz. Ne güzel demişsiniz. Ancak eskiler dediğiniz kişiler bu şartlar altında yarışa kuş kaldırmaz zaten. Belki de bu yüzden görememişsinizdir. Gider izlersiniz ama kuş kaldırtamazsınız. (mesela ben size bir iki yer önerebilirim).
Evet yarışlar er meydanı. Herkes orada kuşuyla konuşacak. Bu yarışta inşallah biz de olacağız. (sanıyorum rakibiz (: ).
İki yarış olmalı düşüncenize ise kesinlikle katılıyorum ve sonuna kadar destek veriyorum. Daha önce de yazmıştım. Bu yıl yapılacak yarışmalardan biri eke kuş yarışması diye. O yarışmaya katıla galiba 40-50 kişi var. O yarışmada daha iyi kuşlar uçurulacağını düşünüyorum.
Selamlar.

Şenol

kuzgun' Alıntı:
1.si eke yavru ayrımı meselesinden kaynaklanıyor.Tüğünü yapmış kuşa eke diyoruz.
10 yaşında olup yavru gibi duran eke kuşlar var.Yavru olup 10 yaşında gözüken kuşlarda var.
2.si her hareketin puanı olması bu puanların doğru ve istenmeyen hareket olarak kategorilendirilmesi.
Örneğin su taşıyorsunuz 10 litrelik kovayla 500 lt lik tankı doldurmaya çalışıyorsunuz.
20 kova su döktnüz yolda gelirken suların bir kısmını boşa harcadınız,tanka dökerken dışarı kaçırdınız şöyle böyle derken 120lt suyu tanka doldurmayı başardınız bu tank boşmudur?
Onuda şöyle açıklayım.Tanka suyu boşaltıyorsunuz ancak tankın altında koca bir delik, döktüğünüz her kova su boşa gidiyor.Sonuçta tank boş.
Örneğin kuş 500 metreden atıp gelip 2 m ye tabanı çevirip 20m mermi gibi gidiyor 4 takla vuruyor
diğer kuş atmadan taban vurmadan 3m den alıp 40m aheste gidiyor 10 takla vuruyor
Durum böyle olunca hakemler ne kadar iyi puanlarsa puanlasın sonuçta boş tankı puanlamış oluyor.
Delik tanka yapılan 20 seferle 60 sefer arasında hiçbir fark yoktur sonuçta tank boşdur.
Bizim tüzüklerimiz boş tanka yapılan seferleri ölçüyor.Tahmininiz 60 sefer yapan kazanıyor.
Tüzük düzenlenmez kuşçular belli bir bilinç düzeyine erişmezse bu gidişle ekeliğine oynayan kuşlar hayal olacak.

Selam
Puanlamada eksiklikler olabilir.sizin dediğiniz 500 metreden gelip tabanı çevirip 4 taklayla 20 gitmesi nasıl bir meziyetse 3 metreden 10 taklalı 40 metrede bir meziyettir.Kimi uzun bol taklalı sever kimi tabanlı kısa gitsin der ama her ikiside eşit puan alsada (ikinci kuş tabiki takla oranı ,metreden daha fazla puan alır) ikiside meziyetlidir.Bunu yanında sefer sayısıda önemlidir.Kim hangisini beyenirse hangisi kimin gönlüne yatarsa edinmeye çalışır.Tank boş dolu kimsenin gözü görmez (:
Daha ilerde yarışlar tamamen oturduğunda zaten tüzükte değişiklikler olacak bir düzene girecektir.Yeterki yarışa kuş hazırlayacak meraklılar olsun.
Saygılarımla...

mavigalaca76' Alıntı:
kuzgun' Alıntı:

Selam
Puanlamada eksiklikler olabilir.sizin dediğiniz 500 metreden gelip tabanı çevirip 4 taklayla 20 gitmesi nasıl bir meziyetse 3 metreden 10 taklalı 40 metrede bir meziyettir.Kimi uzun bol taklalı sever kimi tabanlı kısa gitsin der ama her ikiside eşit puan alsada (ikinci kuş tabiki takla oranı ,metreden daha fazla puan alır) ikiside meziyetlidir.Bunu yanında sefer sayısıda önemlidir.Kim hangisini beyenirse hangisi kimin gönlüne yatarsa edinmeye çalışır.Tank boş dolu kimsenin gözü görmez (:
Daha ilerde yarışlar tamamen oturduğunda zaten tüzükte değişiklikler olacak bir düzene girecektir.Yeterki yarışa kuş hazırlayacak meraklılar olsun.
Saygılarımla...

Selamlar
Arkadaşlar dün akşam okumuşlar beni uyardılar.Bizim tüzükte artislik puan olarak uzaktan atarak gelen kuşa 9 puan veriliyormuş.Yani 9 tane taban taklasına eşit puan.Buda herhalde o meziyetin karşılığıdır. :tamam:
Saygılarımla...

mavigalaca76' Alıntı:
kuzgun' Alıntı:

Selam
Saygılarımla...

selamlar ben bu konuda her ikinizede katılıyorum ama ayni zamanda katılmıyorum nasıl derseniz ne kadar iyi futbol oynarsan oyna kalede gol yoksa maçı alamazsın bence taban taklası atmayan kuş iyi bir futbolcu olablir ama asla maçı alamaz eğer almasına izin veriliyorsa bunda bir yanlış vardır.iyi bir jimlastikciyi seyredersiniz süper bir program sunar ama son inişte düşerse bütün o güzel görsellik fos olur kuş mükemmel hareketler ve şov yapıyor ama karga gibi iniyor inmemeli iniyorsa o kuş yok sayılmalı. ben kalktıktan sonra 10 dakika içinde konan kuşuda kabul etmiyorum neymiş kanat ısınmamış o zaman 10 dakika müsade iste kaldır konsun deki tamam bu kuşu kaldırıyorum kaldır sonra bahanelere uygun tüzük neden vardır biliyormusunuz yarışçı bulamazsanız. birde yavru yarışını ben kabul etmiyorum edersemde kupayı kuşa değil kuşçuya vermeli kupayı şu kuş kazandı değil su seyis kazandı diye verilmeli. vede kupaya kuş kaldırmayı bırakın ak karaderken ne ustadlar var 30 yıldır kuş ucurmuyorlar kuşlarının tüyü kümesten cıkmıyor. ve üstadlar var yerleri uygun değil ucurmuyorlar ve ne kuş ucuranlar var kuşu başkasına değil kendine ucurdugunda bir şey kazanma yada kaybetme gibi gayeleri olmadıgından yarışmazlar.
tabanı bitirişi inişi gezmesi kapaması olmayan kuş kaç puan alırsa alsın sadece kupada birinci olur. önemli olan seyrediğilde gönülerde birinci kalan kuştur şöyle bir kuş seyretmiştim hala öyle bir kuş izlemek isterim dedirten kuş asıl birinci olan odur kupası olsada olmasada.

Arkadaşlar merhaba incelemeniz açısından bir tüzük gönderiyorum .Böylece daha isabetli yorumlarda ve önerilerde bulunailiriz.
2007 TÜRKİYE DAMCI IRK TAKLACI GÜVERCİN PERFORMANS YARIŞMASI YÖNERGESİ
1.BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Tanımlar

AMAÇ :
Madde-1 Bu yönergenin amacı; her ırkı yetiştiren yetiştiricinin o ırkın en güzelini yetiştirme çabalarına yönelik, Taklacı, damcı ırkın oyun kriterlerini açıklamak, iyi bir taklacıda olması gereken kriterleri ortaya koymak, yetiştiricileri taklacılar hakkında bilinçlendirmek ve yetiştiricilerimizin daha kaliteli güvercinler yetiştirmesini sağlamaktır. Bu ırkın en güzel özelliklerine sahip güvercini seçmek için yapılacak yarışmaların amacı ise yetiştiricilerimiz arasında oluşturulacak tatlı rekabetin yanı sıra sevgiyi, dostluğu ve paylaşımı pekiştirmektir.

KAPSAM :

Madde-2 Bu Yönergeye uygun olarak düzenlenen yarışmalarda ilk hedef mümkün olduğunca çok ilimizin katılımının sağlanması ve bu yapılanmanın önümüzdeki yıllarda tüm ülkemizi hatta gerekli şartlar oluşması halinde yurt dışındaki yetiştiricileri de kapsayacak şekilde olması.

TANIMLAR :

Madde-3 Bu yönergede geçen:

a) Kuş; Taklacı, damcı ırk taklacı sefer güvercini.
b) Kapatma, Atma;Kuşun oyuna girmek üzere kanat ve kuyruğunu toplayarak makul bir açı ile hedefine(dama veya yere) oynamak üzere hızla yaklaşması.
c) Çökme, Alçaltma, Yere kalış mesafesi; Kuşun hedefinden itibaren oyuna başladığı mesafedir.Bu mesafe en fazla 3 metredir.
d) Savurma;Kuşun kapatma sonrasında hedefinden itibaren kendini kuvvetlice yukarı fırlatmasıdır.Bu esnada kuşun kuyrukları tabak gibi açıktır ve kuş kanadına yüklenmeden mesafe kat eder.
e) Oyun,Fişek,Fışkırma :Kuşun dama (yere) gelip 90 derecelik açıyla yukarı doğru takla veya taklalar atarak yaptığı dikey hareket.
f) Taban, Alt takla; Kuşun oyuna geldiği, yere en alçak kaldığı mesafeden, oyununu başlatmak için attığı ilk takla.
g) Baş bağlama; Tepe, Bağlama taklası;Kuşun oyun sonunda en üst noktada vurduğu son takla.
h) Boşalma; Kuşun oyununun (fişeğinin) bitiminde, bağlama taklasından sonra, makul ölçülerde kendini aşağı doğru salarak, kızaklaması, alçalması.
ı) Gezme; Kuşun oyun sonrası kendini dinlendirmek amacıyla belli bir yüksekliğe çıkarak muhitini terk etmesi.
i) Bel kırma, Götleme;Yavru kuşun ilk taklayı dönmezden evvel takla dönmek için, yaptığı hareket.
j) Şakırdak, Şatafat;Kuşun oyunda çok kuvvetli ses çıkarması.
k) Çepik : Kanat sesi olmayan ancak oyunda pratik kuş.
l)Perdah;Kuşun inme hareketi sırasında ayaklarını gererek askıda kalması.
m)Yapışma;Kuşun inme hareketinde perdahsız,taklasız, düzden gelip kut (Taklacı olmayan kuş, yabani) gibi inmesi.
n)Takla (Oranı) tertibi; Kuşun attığı taklaları yaptığı oyun mesafesine orantılı bir şekilde yayması.( ortalama 3-5 metre aralıklarla)
o) Kanat ısıtma; Kuşun 10 dakika altında kuş olmaksızın uçarak, ısınmasını sağlaması.
ö) Sesli : Şakırdaklı kadar güçlü olmasa da oyunda kanat sesi olan kuş.
p) Pırıltı : Uçan kuşun oyuna gelmesi veya inmesi amacıyla yerden kuş gösterilmesi.
r) Harmanlama;Kuşun inerken hedefi üzerinde perdahla birlikte dairesel hareketlerle dolanarak yavaş-yavaş göstere-göstere inmesi.s)Eke : yaşına girmiş, yumurta ve yavru büyütmüş kuş. (Eke yarışmalarında kanat ve kuyruk tüylerini tümüyle değiştirmiş kuş eke kuş sınıfında kubul edilmektedir.)

2. BÖLÜM

Genel Kurallar

Madde 4- Düzenlenen yarışma yavru yarışması ise, uçurulan kuşta eke ve yavru tartışması yapılmaz ancak eğer iki kuş aynı puanı alırsa eke kuş tercih edilir. Eke yarışmalarına yavru kuş uçurulamaz.

Madde 5- Yarışma tarihleri,son kayıt tarihi, katılım ve uçurum ücretleri her yıl yarışma komitesince belirlenerek ilan edilir.Süresi içerisinde katılım ücretini yatırıp kayıt yaptırmayanlar yarışmaya iştirak edemez.

Madde 6- Aynı evden 3 kuş, yarışma bedellerinin ödenmesi ve kimlerin adına uçurulacağının bildirilmesi koşuluyla yarışmaya katılabilir. Her yetiştirici kuş uçuracağı yerin adresini kayıt sırasında yarışma komitesine bildirmek ve kayıt ettirmekle yükümlüdür.

Madde 7- Uçan kuşun başka bir yerde tekrar uçurma teşebbüsüne girilmesi halinde,hem önce uçuran hem de teşebbüs eden yarışmadan ihraç edilir.

Madde 8- Kuşlar saat 08.00 dan itibaren uçurulabilir,daha erken saatte uçurulamaz.

Madde 9- Hakem heyetinde bulunan; Başkan , hakemler, gözlemci, Bölge Sorumlusu ve hakem heyetince tespit edilen bir seyirci (sıralamadaki birinci kuşun bulunduğu bölge ya da il sorumlusu) kuşun uçacağı adreste hazır bulunurlar.

Madde 10-.Kuş uçurulan yerde hakemler,kuş sahibi veya vekilinin dışında kimse bulunamaz. Ortak kuş bakanlar dahil, misafirler yan veya yakın yerde hakemlerin onayı ile, kuşun oyununu etkilemeyecek bir yerde yarışmayı izleyebilirler

Madde 11- Yarışmacı kuşu belirtilen saatte uçurmak zorundadır.Hakem heyetinin geldiği anda havada başka kuş varsa ve 10 dk.içerisinde inmezse heyet beklemek zorunda değildir ve yarışmacı hakkını kaybedecektir.

Madde 12- Yarışmaya Ankara içinden katılımlarda kuşun uçacağı gün asgari 1 gün, Ankara dışından katılımlarda 2 gün öncesinden Yarışma komitesine bilgi verilecektir.

Madde 13- Hakem heyetinin Ankara içerisindeki yarışma mahaline intikali uçurum ücretlerinden karşılanır. İl dışındaki intikallerde, yarışmacılar ayrıca uçurum ücreti ödemediklerinden, 2 kişilik heyetin yolculuk ücretlerini karşılamakla yükümlüdür.

Madde 14- Yarışmaya uçan kuşun o günkü performansından hoşnut olmayan yetiştirici katılım ve uçurum ücreti kadar daha ücret ödemek koşuluyla aynı kuşu 2 gün içerisinde yeniden uçurabilir.Her durumda ikinci değerlendirmede ki puanlar geçerli olur.

Madde 15- Yarışma günü ve saati hava koşullarından dolayı kuşun uçurulup uçurulmayacağına yarışmacının görüşünü alarak hakem heyeti karar verir. Kuşun uçurulmasına karar verilmişse kuş uçurulur. Mevcut koşullar yada sonradan çıkabilecek hava muhalefeti nedeniyle kuşun oyununun etkilendiğini gören heyet, erteleme talebini yarışmacıya iletir. Böyle bir talep doğrultusunda kuşun uçuşunu ertelettirmek yada ertelettirmemek yarışmacının tasarrufundadır.

Madde 16- Uçurulan kuşun altına en az 10 tane kuş bulundurulacaktır.

Madde 17- Yarışmacı kümes kapısını açık yada kapalı tutmakta serbesttir. Hakemler kuşun kümesin içine girebilecek şekilde hareketler yaptığını hissettiklerinde, gerek görmeleri halinde mevcut kümes ve varsa diğer kümeslerin de kapısını açtırabilir. Zira Kümesin içine dalan kuş hakkını kaybedecektir.

Madde 18- Kalkışından itibaren kuşa 10 dakika kanat ısındırma süresi verilir.Bu sürede yere kuş çıkarılmaz,kümesin kapısı açılmaz.Bu süre dolmadan inerse,kanatlarını ısıtmadığı dikkate alınarak hemen tekrar uçurulur.Aynı şekilde inerse kuş hakkını kaybeder. Kanat ısındırma süresi içerisindeki oyunlar geçerli sayılmaz. Ancak yetiştirici bu süreyi daha kısa tutabilir veya hiç kullanmayarak kuşlar açıkken kuşunu uçurabilir. Böyle bir uygulama ile uçan kuş kalkış puanı ile ödüllendirilir. Ancak bu durumda kanat ısındırmadan inmesi halinde hakkını kaybeder.

Madde 19- Yarışmaya uçan kuş havada iken, kaçaktan bir kuş gelir ve kuşa takılırsa, gelen kuş o kümese ait bir kuş değilse ve uçan kuştan uzun süre ayrılmayarak düzenini bozuyorsa, hakem heyeti kuşun inişini bekleyecek, kaçaktan gelen kuşun o kümesin kuşu olmadığına kanaat getirdikten sonra, yetiştiricinin talebi, hakemlerin uygun görmesi durumunda yarışma iptal edilerek bir hafta içerisinde kuşun yeniden uçurulması için bir hak daha verilecektir.

Madde 20- Kuşun inmesi ve oynaması için pırıltı verilemez.

Madde 21- Yarışma sırasında kuş göz önünde uçarken, şahin saldırısına uğrar yaralanır yada şahin saldırısı nedeniyle herhangi bir yere çarpar, iner ise ve kuş yeniden uçabilecek durumda ise 1 hafta içinde uçurulmak şartıyla bir hak daha verilir. Yine böyle bir durumda kuşu şahin alır, kaçarken tele veya ağaca çarparak düşer ve uçamayacak şekilde yaralanır yada ölürse o kuş hiç uçmamış gibi değerlendirilip yarışmacı hakkını kullanmamış sayılacaktır.

Madde 22- Kuşun inmek için attığı takla ya da taklalar iniş taklasıdır. İniş şekilleri ve puanları açıklamalı olarak Yarışma kuralları bölümünde açıklanmaktadır.

Madde 23- Kuş inişi sırasında PERDAHTA iken, ters takla vurur veya yerini tutturamayıp yana veya karşıya inerse iniş puanı alamaz. Bu mesafe kümes merkez alındığında en fazla 20 metrekare yarıçapında bir dairedir.

Madde 24-Aşağıda belirtilen oyunlar geçerli sayılmaz:

a) Çökme (Alçalma,yere kalış) mesafesi 3 mt.den yüksek oyunlar,
b) Taklasız,boş oyunlar,
c) 10 metrenin altındaki oyunlar,
d) Henüz sökmemiş kuşlarda taklaya boğularak yapılan oyunlar,
e) İnmek amacıyla gelip inemeyip yapılan ve göz doldurmayan oyunlar,
f) Yanında başka bir kuş ile uçarken, beraber uçtuğu sürece yapılan oyunlar,
h) Kanat ısındırma süresi içerisindeki oyunlar,
ı) Kuşun oyuna gelmesi için verilen pırıltıya yapılan oyunlar.

Madde 25- Aşağıda belirtilen durumlarda kuş diskalifiye olur:

a) 45 dakikadan az uçarsa,
b) 1 saat içerisinde geçerli oyun yapmazsa,
c) 30 dakikadan fazla gözden kaybolursa,
d) Yanına kümesinden kuş kalkar veya hariçten (kaçaktan) o kümese ait bir kuş gelirse ve beraber 20 dk.dan fazla uçarsa,
e) Yapışırsa,f) Kümese girerse,
g) Yerine inmek için uğraşı vermeden kümesi merkez alındığında 20 metre yarı çapında bir dairenin dışında olmak üzere herhangi bir yere inerse,
h) Boş arazide, yerdeki kümesten uçurulan kuşun, kümesi merkez alındığında 20 metre yarıçapındaki bir dairenin dışına inmesi halinde.

3. BÖLÜM
Yarışma Kuralları

A-SEFER PUANLARI
(Bu özellikler kuşun her seferi için puanlanacaktır.)

Madde 26- ATIŞ, OYUNA GELİŞ ŞEKLİ :
A-Düzden gelip oynayan ………………………………………. 0
B-Akarak gelip oynayan ………………………………………. 2
C-Yakın mesafeden kapatan (100 metre altı)………………..4
D-Uzak mesafeden kapatan (100-200 metre)……………… 6
E-Çok uzak mesafeden kapatan (200 metre üzeri)……….. 8

Madde 27- FİŞEK MESAFESİ :
A- 10 metrenin altındaki oyunlar…………………………….Geçersiz
B- 10 metrenin üzerindeki oyunlar…………….. Her 5 Metre 10+5

Madde 28- FİŞEK TERTİBİ :
A- Ayaklı yada ayaksız, kafa aşağıda yada yukarıda olarak yapılan ağır veya sırtının üzerine yapılan oyunlar. …………0
B- Ayaklı yada ayaksız, kafa aşağıda yada yukarıda olarak ağır, yavaş oyunlar………………………………………………..5
C- Ayaklı, aşağıya bakarak ancak süratli yapılan oyunlar, ayaksız normal süratte yapılan oyunlar …..………….10
D- Ayaklar toplu, kafa yukarıda olarak yapılan düzgün ve süratli oyunlar……….15
E- Ayaklar toplu , kafa yukarıda olarak yapılan cok süratli oyunlar…20
F- Yarışmaya uçmuş, o ana kadarki en güzel fişekli, görülmemiş türde güzel oyunlar ……..25
Not : Makul seviyelerde yapılan eğimli (75 derece) oyunlarda bir alt kademe puanlar uygulanır.

Madde 29- TAKLA :
A- Taban…………………………………………………………….. 6
B- Ara ……………………………………………………………….. 1
C- Tepe ……………………………………………………………… 4
Madde 30- TAKLA TERTİBİ :
A- Tek takla yada taklalarını yığarak atan ………………………….0
B- Taklası Dağınık,Düzensiz(2-4 takla arası …………………………..5
C- 3-6 takla atıp orantı kuran, yada 7 takla üzeri atıp kısmi orantı kurabilen ..………………10
D- Takla arası açık,düzenli (4-6 taklalı oyun için) …………. 15
E- Takla arası açık,düzenli (7 ve üstü taklalı oyun için)…… 20

Madde 31-SEFER ZAMANLAMASI (TERTİBİ) :
Uçuşa başladığı saatten itibaren ilk seferini ilk 20 dakika içerisinde yapana 4 puan
Uçuşa başladığı saatten itibaren ilk seferini ilk 30 dakika içerisinde yapana 2 puan
Sefer aralıklarını;
.. < 2 dakika ………………………… 0 puan
2 >5 (2 dahil) dakika……………….. 2 puan
5>10 (5-10 dahil)dakika…………….4 puan
10>15 (15 dahil)dakika……………..2 puan
15>…dakika ………………………… 0 puan.

B-ARTİSTİK PUANLAR
(Bu özellikler kuşun uçuş süresince 1 kez puanlanacaktır.)

Madde 32- KALKIŞ
A- Kanat ısıtma süresini kullanan, kuşlar kapalıyken uçan……0
B- Kanat ısıtma süresini kullanmayan,kuşun içinden kalkarak uçan……..60
(Kanat ısıtma süresini kullanmadan, kuşun içinden kalkan kuş bu süre içerisinde inerse diskalifiye olacaktır.)

Madde 33- UÇMA (TERTİBİ) DÜZENİ :
A-Kümesi etrafından uzaklaşmadan uçan …………………. .0B-Orta menzilde ve bazen gezen………………………………………..15
C-Fazla açılmamakla beraber düzgün uçan………………… 30 D- Görülebilir şekilde çok açık gezinen…………………………….. 45
E-Oyundan sonra yerini terk edip gözden kaybolan ………60

Madde 34- OYUNA GELİŞ DÜZENİ :
A- Değişik yönlerden gelip düzensiz oynayan ………………… 0
B- Oyunlarının yarısını aynı yönden gelip oynayan ……………. 30
C- Genelde aynı yönden gelip aynı hedefe oynayan………….60
(Asgari 8 oyun ve 3/4 ü aynı yönden olmalı)

Madde 35- ÇÖKME(ALÇALMA), YERE KALIŞ MESAFESİ :
A- 3 metreye alçalan. ………………….. …………………………………………………..0
B- 2 metreye alçalan (Oyunlarının 3/4 bu mesafeden olmak şartıyla)…. 30
C- 1 metreye alçalan (Oyunlarının 3/4 bu mesafeden olmak şartıyla)…. 60

Madde 36- KANAT SESİ :
A- Sessiz,Çepik ……………………………………………………. 0
B- Sesli ……………………………………………………………… 30
C- Çok sesli,Şakırdaklı,Tok……………………………………….. 60
Genel hatlarıyla bu puanlar bu şekilde uygulanmakla beraber, hakemler gerekli görmesi durumunda kuşun ses tonuna göre 10-20,40 ve 50 puanlarını da kullanabilirler.

Madde 37-İNME HAREKETİ :
A- Kümese dalarsa ………………………………………….. Diskalifiye
B- Yapışırsa …………………………………………………… Diskalifiye
C- Başka bir yere atarsa ………………………………….. Diskalifiye
D- İnme hareketi sırasında ters takla vurur veya
tutturamayıp yana,karşıya atarsa……………………………….. 0
E- Perdahlayarak taklasız inerse ………………………………. 20
F- Perdahlayarak 1 takla ile inerse ……………………………. 30
G- Perdahlayarak 2-3 takla ile inerse …………………………..40
H- Perdahlayarak 4 takla ve üzeri inerse …………………….. 50
I - Perdahlayarak,harmanlayarak,çok taklalı inerse ………….60

C-CEZA PUANLARI

Madde 38-HATA PUANLARI :
A-Havada bolca çapar vurup bel kıran( 3 den fazla ise)…… 60
B-Hedefi haricinde başka dama veya havada oynayan
( 3 den fazla ise )………………………………………………… 30
C-Oyuna başlayıp 3-4 metrede bırakan (Her oyun için)……. 5
D-Taklasız boş oyun (Her oyun için) ………………………….. 5

(CEZA PUANLARI YAVRU YARIŞMALARINDA UYGULANMAYACAKTIR)

4. BÖLÜM

Çeşitli ve son hükümler.

Madde 39- Her yıl bu tip organizasyonları gerçekleştirecek komite, iller ve büyük şehirlerdeki semtler arasından seçilecek birer temsilci tarafından oluşacak Organizasyon Komitesi tarafından düzenlenecektir.

Madde 40- Ülke çapında organize edilecek bu yarışmalarda, katılım esasına göre her 30 yarışmacıyı bulunduğu bölge yada ilden seçilecek 1 hakem temsil edecektir. İl yada bölge temsilcileri aynı zamanda hakemlik görevi de yürütebilirler.

Madde 41 – Ülke genelinde yapılacak yarışmalar süresince oluşabilecek rahatsızlıklar ve şikayetler, yarışma organizasyon komitesine dilekçe ile bildirilecek, bu komite gerekli kararı alacak, ceza ve yaptırımlar uygulayabilecektir.

Madde 42- Yarışmanın serbest döneminin başlamasından en geç 10 gün içerisinde, organizasyon komitesi, katılım sayısını, yarışmanın ödüllerini, ödül töreni tarihini belirtmek ve yarışmacı listelerini ilgili derneklerde ilan etmekle yükümlüdür.

Madde 43- Yarışma sonunda dereceye giren kuşların yetiştiricilerine toplam katılım ücretinin:
% 40 Birinciye
% 25 İkinciye
% 15 Üçüncüye
Ödül olarak verilir.% 20 ise masraflar için kullanılır.

Madde 44- Düzenlenecek yavru ve eke yarışmalarının başlangıç ve bitiş tarihleri Organizasyon Komitesi tarafından bir bildiri ile her yılın Şubat ayı içerisinde ilan edilecektir.

Not. Kuşun yarışma boyunca topladığı puanlar 10 a bölünerek değerlendirilecektir.

Not. Yavru Yarışmalarında ceza puanı uygulanmamaktadır.

Samsun Serinofil Derneği
Damcı Irk Yarışması Yönergesi

SAMS Genel Kurallar:

1- Festival tarihleri ve katılım ücretleri her yıl yönetim kurulunca belirlenir.
Belirlenen süre içerisinde katılım ücretini yatırmayanlar yarışmaya katılamazlar.
2- Her üye azami 3 kuş ile yarışmaya katılabilir.
3- Festivale katılacak kuşların yavruluk tüylerini değiştirmiş olması zorunludur.
4- Kuşlarda renk ve paça özelliklerine bakılmaz.
5- Her üye ,üye olması kaydıyla dilediği her tavanda (yerde) kuşunu uçurabilir. Bu durum kayıt esnasında belirtilir ve yazdırılır.
6- Yarışmacı kuş uçurma tarihini en az iki gün öncesinden yönetim veya yarışma komitesine bildirmek zorundadır.
Aksi halde hakem temin edilememesinden yönetim sorumlu tutulamaz. Bu durumda hakem temini halinde kuş uçurulur.
7- Kuşlar saat 08.00 dan itibaren uçurulabilir,daha erken saatte uçurulamaz.
8- Hakemler ve gözlemcinin yarışma mahalline intikalinden yarışmacı sorumludur.
9- Kuş uçurulan tavanda (yerde) hakemler,gözlemci,kuş sahibi veya vekili dışında kimse bulunamaz.
Ortak kuş bakanlar, misafirlerle birlikte müsait olan yan veya yakın yerde hakemlerin izni ile yarışmayı izleyebilirler.
10-Yarışma hakemleri ve gözlemci daha önce üyelerce belirlenmiş ve kabul edilmiş hakem ve gözlemcilerin içinden seçilir.
Yarışmacı hakem değişikliği talebinde bulunabilir.
11-Festival sonunda derece alan kuşların sahiplerine toplam katılım ücretinin:

% 50 si ………….. Birinciye
% 15 i ………….. İkinciye
% 10 u ………….. Üçüncüye ödül olarak verilir.
% 25 i ise masraflar için derneğe kalır.

Yarışma Kuralları:

12-Uçurulan kuşun altına en az 5 kuş çıkarılacaktır.
13-Kümesin kapısı kanat ısındırma süresi dışında açık tutulacaktır.
Hakemler gerekli görmeleri halinde mevcut diğer kümeslerin kapısını da açtırabilir.
14-Kalkışından itibaren kuşa 10 dakika kanat ısındırma süresi verilir.
Bu sürede yere kuş çıkarılmaz, kümesin kapısı açılmaz. Bu süre dolmadan inerse, kuş son bir kez daha kaldırılır.
Kanat ısındırma süresi içerisindeki oyunlar geçerli değildir. Ancak yarışmacı bu süreyi kullanmayabilir veya daha kısa tutabilir.
Bu durumda kuşun kanat ısındırmadan inmesi halinde bir hak daha verilmez.
15-Uçan kuşun yanına kuş kalkması halinde indirmek amacıyla verilen pırıltıya yapılan oyunlar geçersizdir.
16-Alçalma mesafesi 5 metreden fazla olan oyunlar, taklasız, boş oyunlar, kanata yüklenmeden yapılan oyunlar,
10 metrenin altındaki oyunlar geçersizdir. Taklaya boğulup son anda geçerli mesafeyi bulan oyunlar
ve inme hareketi sırasındaki zayıf, göz doldurmayan oyunlarda hakemlerin iyi bir değerlendirme yaparak karar vermesi gerekir.
17-Kuşun inerken yaptığı yarım turlardaki perdahlarında vurduğu taklalar iniş taklası olarak yazılmaz,
en son perdahtaki taklaları iniş taklasıdır.
18-Yarışmacı hava şartlarına göre kuşunu uçurup uçurmamaya kendi karar verecektir.
Kuş havaya kalktıktan sonra kuşu etkileyecek hava değişikliği olduğu takdirde hakemler yarışmacının da görüşünü alarak
yarışmayı erteleme kararı alabilir.
19-Kuş yarışma esnasında tele çarpma, şahin saldırısına uğrama gibi bir kazaya maruz kalırsa, kazanın hakemler,
gözlemci veya seyirciler tarafından görülmesi şartıyla yarışmacıya bir hak daha verilir.
20-Kuşun oyuna girmesi amacıyla yerden pırıltı verilemez. Bu durumdaki oyunlar geçersiz sayılır.
21-Kuş havaya kalktıktan sonraki 1 saat içerisinde geçerli oyun yapmazsa, 20 dakikadan fazla bir süre gözden kaybolursa,
yanına kümesinden kuş kalkar ve 15 dk.içerisinde inmezse,yerine inmezse, kümese girerse düzden iner veya yapışırsa,
düzden inecekken bir takla vurup inerse diskalifiye olur.

Değerlendirme:

22-Hakemler kuşun yarışmadaki performansını Yarışma Puan Çizelgesine kaydeder.
Yarışma sonunda çizelge hakemler ve yarışmacı tarafından imzalanır.
Gözlemcinin de onaylayıp imzalaması koşulu ile hakem kararları geçerli olur, itiraz edilemez.
Yarışma komitesi kuşun aldığı puanı hesaplayarak çizelgenin bir fotokopisini dernek ilan panosuna asar.
23-Festival sonunda eşitlik olursa dereceye girecek kuşların belirlenebilmesi için eşit puanlı kuşlar 15 günlük bir hazırlanma
süresi sonunda tekrar uçurulur.

tengelli' Alıntı:
mavigalaca76' Alıntı:
kuzgun' Alıntı:

Selam
Saygılarımla...

selamlar ben bu konuda her ikinizede katılıyorum ama ayni zamanda katılmıyorum nasıl derseniz ne kadar iyi futbol oynarsan oyna kalede gol yoksa maçı alamazsın bence taban taklası atmayan kuş iyi bir futbolcu olablir ama asla maçı alamaz eğer almasına izin veriliyorsa bunda bir yanlış vardır.iyi bir jimlastikciyi seyredersiniz süper bir program sunar ama son inişte düşerse bütün o güzel görsellik fos olur kuş mükemmel hareketler ve şov yapıyor ama karga gibi iniyor inmemeli iniyorsa o kuş yok sayılmalı. ben kalktıktan sonra 10 dakika içinde konan kuşuda kabul etmiyorum neymiş kanat ısınmamış o zaman 10 dakika müsade iste kaldır konsun deki tamam bu kuşu kaldırıyorum kaldır sonra bahanelere uygun tüzük neden vardır biliyormusunuz yarışçı bulamazsanız. birde yavru yarışını ben kabul etmiyorum edersemde kupayı kuşa değil kuşçuya vermeli kupayı şu kuş kazandı değil su seyis kazandı diye verilmeli. vede kupaya kuş kaldırmayı bırakın ak karaderken ne ustadlar var 30 yıldır kuş ucurmuyorlar kuşlarının tüyü kümesten cıkmıyor. ve üstadlar var yerleri uygun değil ucurmuyorlar ve ne kuş ucuranlar var kuşu başkasına değil kendine ucurdugunda bir şey kazanma yada kaybetme gibi gayeleri olmadıgından yarışmazlar.
tabanı bitirişi inişi gezmesi kapaması olmayan kuş kaç puan alırsa alsın sadece kupada birinci olur. önemli olan seyrediğilde gönülerde birinci kalan kuştur şöyle bir kuş seyretmiştim hala öyle bir kuş izlemek isterim dedirten kuş asıl birinci olan odur kupası olsada olmasada.
Merhaba;

Söylediklerinize aynen katılıyorum. Benim anlatmak istediklerim gibi düşünenlerin olduğunu öğrenmek benim adıma çok sevindirici.
Selamlar.

Şenol

adrenalin' Alıntı:
Arkadaşlar merhaba incelemeniz açısından bir tüzük gönderiyorum .Böylece daha isabetli yorumlarda ve önerilerde bulunailiriz.
2007 TÜRKİYE DAMCI IRK TAKLACI GÜVERCİN PERFORMANS YARIŞMASI YÖNERGESİ
1.BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Tanımlar

AMAÇ :
Madde-1 Bu yönergenin amacı; her ırkı yetiştiren yetiştiricinin o ırkın en güzelini yetiştirme çabalarına yönelik, Taklacı, damcı ırkın oyun kriterlerini açıklamak, iyi bir taklacıda olması gereken kriterleri ortaya koymak, yetiştiricileri taklacılar hakkında bilinçlendirmek ve yetiştiricilerimizin daha kaliteli güvercinler yetiştirmesini sağlamaktır. Bu ırkın en güzel özelliklerine sahip güvercini seçmek için yapılacak yarışmaların amacı ise yetiştiricilerimiz arasında oluşturulacak tatlı rekabetin yanı sıra sevgiyi, dostluğu ve paylaşımı pekiştirmektir.

KAPSAM :

Madde-2 Bu Yönergeye uygun olarak düzenlenen yarışmalarda ilk hedef mümkün olduğunca çok ilimizin katılımının sağlanması ve bu yapılanmanın önümüzdeki yıllarda tüm ülkemizi hatta gerekli şartlar oluşması halinde yurt dışındaki yetiştiricileri de kapsayacak şekilde olması.

TANIMLAR :

b) Kapatma, Atma;Kuşun oyuna girmek üzere kanat ve kuyruğunu toplayarak makul bir açı ile hedefine(dama veya yere) oynamak üzere hızla yaklaşması.
c) Çökme, Alçaltma, Yere kalış mesafesi; Kuşun hedefinden itibaren oyuna başladığı mesafedir.Bu mesafe en fazla 3 metredir.
d) Savurma;Kuşun kapatma sonrasında hedefinden itibaren kendini kuvvetlice yukarı fırlatmasıdır.Bu esnada kuşun kuyrukları tabak gibi açıktır ve kuş kanadına yüklenmeden mesafe kat eder.
e) Oyun,Fişek,Fışkırma :Kuşun dama (yere) gelip 90 derecelik açıyla yukarı doğru takla veya taklalar atarak yaptığı dikey hareket.
f) Taban, Alt takla; Kuşun oyuna geldiği, yere en alçak kaldığı mesafeden, oyununu başlatmak için attığı ilk takla.
g) Baş bağlama; Tepe, Bağlama taklası;Kuşun oyun sonunda en üst noktada vurduğu son takla.
h) Boşalma; Kuşun oyununun (fişeğinin) bitiminde, bağlama taklasından sonra, makul ölçülerde kendini aşağı doğru salarak, kızaklaması, alçalması.
ı) Gezme; Kuşun oyun sonrası kendini dinlendirmek amacıyla belli bir yüksekliğe çıkarak muhitini terk etmesi.
i) Bel kırma, Götleme;Yavru kuşun ilk taklayı dönmezden evvel takla dönmek için, yaptığı hareket.
m)Yapışma;Kuşun inme hareketinde perdahsız,taklasız, düzden gelip kut (Taklacı olmayan kuş, yabani) gibi inmesi.
n)Takla (Oranı) tertibi; Kuşun attığı taklaları yaptığı oyun mesafesine orantılı bir şekilde yayması.( ortalama 3-5 metre aralıklarla)
o) Kanat ısıtma; Kuşun 10 dakika altında kuş olmaksızın uçarak, ısınmasını sağlaması.
p) Pırıltı : Uçan kuşun oyuna gelmesi veya inmesi amacıyla yerden kuş gösterilmesi.
r) Harmanlama;Kuşun inerken hedefi üzerinde perdahla birlikte dairesel hareketlerle dolanarak yavaş-yavaş göstere-göstere inmesi.s)Eke : yaşına girmiş, yumurta ve yavru büyütmüş kuş. (Eke yarışmalarında kanat ve kuyruk tüylerini tümüyle değiştirmiş kuş eke kuş sınıfında kubul edilmektedir.)

2. BÖLÜM

Genel Kurallar

Madde 4- Düzenlenen yarışma yavru yarışması ise, uçurulan kuşta eke ve yavru tartışması yapılmaz ancak eğer iki kuş aynı puanı alırsa eke kuş tercih edilir. Eke yarışmalarına yavru kuş uçurulamaz.

Madde 5- Yarışma tarihleri,son kayıt tarihi, katılım ve uçurum ücretleri her yıl yarışma komitesince belirlenerek ilan edilir.Süresi içerisinde katılım ücretini yatırıp kayıt yaptırmayanlar yarışmaya iştirak edemez.

Madde 6- Aynı evden 3 kuş, yarışma bedellerinin ödenmesi ve kimlerin adına uçurulacağının bildirilmesi koşuluyla yarışmaya katılabilir. Her yetiştirici kuş uçuracağı yerin adresini kayıt sırasında yarışma komitesine bildirmek ve kayıt ettirmekle yükümlüdür.

Madde 7- Uçan kuşun başka bir yerde tekrar uçurma teşebbüsüne girilmesi halinde,hem önce uçuran hem de teşebbüs eden yarışmadan ihraç edilir.

Madde 8- Kuşlar saat 08.00 dan itibaren uçurulabilir,daha erken saatte uçurulamaz.

Madde 9- Hakem heyetinde bulunan; Başkan , hakemler, gözlemci, Bölge Sorumlusu ve hakem heyetince tespit edilen bir seyirci (sıralamadaki birinci kuşun bulunduğu bölge ya da il sorumlusu) kuşun uçacağı adreste hazır bulunurlar.

Madde 10-.Kuş uçurulan yerde hakemler,kuş sahibi veya vekilinin dışında kimse bulunamaz. Ortak kuş bakanlar dahil, misafirler yan veya yakın yerde hakemlerin onayı ile, kuşun oyununu etkilemeyecek bir yerde yarışmayı izleyebilirler

Madde 11- Yarışmacı kuşu belirtilen saatte uçurmak zorundadır.Hakem heyetinin geldiği anda havada başka kuş varsa ve 10 dk.içerisinde inmezse heyet beklemek zorunda değildir ve yarışmacı hakkını kaybedecektir.

Madde 12- Yarışmaya Ankara içinden katılımlarda kuşun uçacağı gün asgari 1 gün, Ankara dışından katılımlarda 2 gün öncesinden Yarışma komitesine bilgi verilecektir.

Madde 13- Hakem heyetinin Ankara içerisindeki yarışma mahaline intikali uçurum ücretlerinden karşılanır. İl dışındaki intikallerde, yarışmacılar ayrıca uçurum ücreti ödemediklerinden, 2 kişilik heyetin yolculuk ücretlerini karşılamakla yükümlüdür.

Madde 14- Yarışmaya uçan kuşun o günkü performansından hoşnut olmayan yetiştirici katılım ve uçurum ücreti kadar daha ücret ödemek koşuluyla aynı kuşu 2 gün içerisinde yeniden uçurabilir.Her durumda ikinci değerlendirmede ki puanlar geçerli olur.

Madde 15- Yarışma günü ve saati hava koşullarından dolayı kuşun uçurulup uçurulmayacağına yarışmacının görüşünü alarak hakem heyeti karar verir. Kuşun uçurulmasına karar verilmişse kuş uçurulur. Mevcut koşullar yada sonradan çıkabilecek hava muhalefeti nedeniyle kuşun oyununun etkilendiğini gören heyet, erteleme talebini yarışmacıya iletir. Böyle bir talep doğrultusunda kuşun uçuşunu ertelettirmek yada ertelettirmemek yarışmacının tasarrufundadır.

Madde 17- Yarışmacı kümes kapısını açık yada kapalı tutmakta serbesttir. Hakemler kuşun kümesin içine girebilecek şekilde hareketler yaptığını hissettiklerinde, gerek görmeleri halinde mevcut kümes ve varsa diğer kümeslerin de kapısını açtırabilir. Zira Kümesin içine dalan kuş hakkını kaybedecektir.

Madde 18- Kalkışından itibaren kuşa 10 dakika kanat ısındırma süresi verilir.Bu sürede yere kuş çıkarılmaz,kümesin kapısı açılmaz.Bu süre dolmadan inerse,kanatlarını ısıtmadığı dikkate alınarak hemen tekrar uçurulur.Aynı şekilde inerse kuş hakkını kaybeder. Kanat ısındırma süresi içerisindeki oyunlar geçerli sayılmaz. Ancak yetiştirici bu süreyi daha kısa tutabilir veya hiç kullanmayarak kuşlar açıkken kuşunu uçurabilir. Böyle bir uygulama ile uçan kuş kalkış puanı ile ödüllendirilir. Ancak bu durumda kanat ısındırmadan inmesi halinde hakkını kaybeder.

Madde 19- Yarışmaya uçan kuş havada iken, kaçaktan bir kuş gelir ve kuşa takılırsa, gelen kuş o kümese ait bir kuş değilse ve uçan kuştan uzun süre ayrılmayarak düzenini bozuyorsa, hakem heyeti kuşun inişini bekleyecek, kaçaktan gelen kuşun o kümesin kuşu olmadığına kanaat getirdikten sonra, yetiştiricinin talebi, hakemlerin uygun görmesi durumunda yarışma iptal edilerek bir hafta içerisinde kuşun yeniden uçurulması için bir hak daha verilecektir.

Madde 21- Yarışma sırasında kuş göz önünde uçarken, şahin saldırısına uğrar yaralanır yada şahin saldırısı nedeniyle herhangi bir yere çarpar, iner ise ve kuş yeniden uçabilecek durumda ise 1 hafta içinde uçurulmak şartıyla bir hak daha verilir. Yine böyle bir durumda kuşu şahin alır, kaçarken tele veya ağaca çarparak düşer ve uçamayacak şekilde yaralanır yada ölürse o kuş hiç uçmamış gibi değerlendirilip yarışmacı hakkını kullanmamış sayılacaktır.

Madde 22- Kuşun inmek için attığı takla ya da taklalar iniş taklasıdır. İniş şekilleri ve puanları açıklamalı olarak Yarışma kuralları bölümünde açıklanmaktadır.

Madde 23- Kuş inişi sırasında PERDAHTA iken, ters takla vurur veya yerini tutturamayıp yana veya karşıya inerse iniş puanı alamaz. Bu mesafe kümes merkez alındığında en fazla 20 metrekare yarıçapında bir dairedir.

b) Taklasız,boş oyunlar,

b) 1 saat içerisinde geçerli oyun yapmazsa,
d) Yanına kümesinden kuş kalkar veya hariçten (kaçaktan) o kümese ait bir kuş gelirse ve beraber 20 dk.dan fazla uçarsa,
e) Yapışırsa,f) Kümese girerse,
g) Yerine inmek için uğraşı vermeden kümesi merkez alındığında 20 metre yarı çapında bir dairenin dışında olmak üzere herhangi bir yere inerse,
h) Boş arazide, yerdeki kümesten uçurulan kuşun, kümesi merkez alındığında 20 metre yarıçapındaki bir dairenin dışına inmesi halinde.

3. BÖLÜM
Yarışma Kuralları

A-SEFER PUANLARI

A-Düzden gelip oynayan ………………………………………. 0
B-Akarak gelip oynayan ………………………………………. 2
C-Yakın mesafeden kapatan (100 metre altı)………………..4
D-Uzak mesafeden kapatan (100-200 metre)……………… 6
E-Çok uzak mesafeden kapatan (200 metre üzeri)……….. 8

A- 10 metrenin altındaki oyunlar…………………………….Geçersiz
B- 10 metrenin üzerindeki oyunlar…………….. Her 5 Metre 10+5

A- Ayaklı yada ayaksız, kafa aşağıda yada yukarıda olarak yapılan ağır veya sırtının üzerine yapılan oyunlar. …………0
B- Ayaklı yada ayaksız, kafa aşağıda yada yukarıda olarak ağır, yavaş oyunlar………………………………………………..5
C- Ayaklı, aşağıya bakarak ancak süratli yapılan oyunlar, ayaksız normal süratte yapılan oyunlar …..………….10
F- Yarışmaya uçmuş, o ana kadarki en güzel fişekli, görülmemiş türde güzel oyunlar ……..25
Not : Makul seviyelerde yapılan eğimli (75 derece) oyunlarda bir alt kademe puanlar uygulanır.

Madde 29- TAKLA :
A- Taban…………………………………………………………….. 6
B- Ara ……………………………………………………………….. 1
C- Tepe ……………………………………………………………… 4
B- Taklası Dağınık,Düzensiz(2-4 takla arası …………………………..5
C- 3-6 takla atıp orantı kuran, yada 7 takla üzeri atıp kısmi orantı kurabilen ..………………10
D- Takla arası açık,düzenli (4-6 taklalı oyun için) …………. 15
E- Takla arası açık,düzenli (7 ve üstü taklalı oyun için)…… 20

Uçuşa başladığı saatten itibaren ilk seferini ilk 20 dakika içerisinde yapana 4 puan
Uçuşa başladığı saatten itibaren ilk seferini ilk 30 dakika içerisinde yapana 2 puan
Sefer aralıklarını;
.. < 2 dakika ………………………… 0 puan
2 >5 (2 dahil) dakika……………….. 2 puan
5>10 (5-10 dahil)dakika…………….4 puan
10>15 (15 dahil)dakika……………..2 puan
15>…dakika ………………………… 0 puan.

B-ARTİSTİK PUANLAR

Madde 32- KALKIŞ
(Kanat ısıtma süresini kullanmadan, kuşun içinden kalkan kuş bu süre içerisinde inerse diskalifiye olacaktır.)

A-Kümesi etrafından uzaklaşmadan uçan …………………. .0B-Orta menzilde ve bazen gezen………………………………………..15
C-Fazla açılmamakla beraber düzgün uçan………………… 30 D- Görülebilir şekilde çok açık gezinen…………………………….. 45
E-Oyundan sonra yerini terk edip gözden kaybolan ………60

A- Değişik yönlerden gelip düzensiz oynayan ………………… 0
C- Genelde aynı yönden gelip aynı hedefe oynayan………….60

A- 3 metreye alçalan. ………………….. …………………………………………………..0
B- 2 metreye alçalan (Oyunlarının 3/4 bu mesafeden olmak şartıyla)…. 30
C- 1 metreye alçalan (Oyunlarının 3/4 bu mesafeden olmak şartıyla)…. 60

Madde 36- KANAT SESİ :
A- Sessiz,Çepik ……………………………………………………. 0
B- Sesli ……………………………………………………………… 30
C- Çok sesli,Şakırdaklı,Tok……………………………………….. 60
Genel hatlarıyla bu puanlar bu şekilde uygulanmakla beraber, hakemler gerekli görmesi durumunda kuşun ses tonuna göre 10-20,40 ve 50 puanlarını da kullanabilirler.

Madde 37-İNME HAREKETİ :
A- Kümese dalarsa ………………………………………….. Diskalifiye
B- Yapışırsa …………………………………………………… Diskalifiye
C- Başka bir yere atarsa ………………………………….. Diskalifiye
tutturamayıp yana,karşıya atarsa……………………………….. 0
E- Perdahlayarak taklasız inerse ………………………………. 20
F- Perdahlayarak 1 takla ile inerse ……………………………. 30
G- Perdahlayarak 2-3 takla ile inerse …………………………..40
H- Perdahlayarak 4 takla ve üzeri inerse …………………….. 50
I - Perdahlayarak,harmanlayarak,çok taklalı inerse ………….60

C-CEZA PUANLARI

Madde 38-HATA PUANLARI :
A-Havada bolca çapar vurup bel kıran( 3 den fazla ise)…… 60
( 3 den fazla ise )………………………………………………… 30
C-Oyuna başlayıp 3-4 metrede bırakan (Her oyun için)……. 5
D-Taklasız boş oyun (Her oyun için) ………………………….. 5

(CEZA PUANLARI YAVRU YARIŞMALARINDA UYGULANMAYACAKTIR)

4. BÖLÜM

Çeşitli ve son hükümler.

Madde 39- Her yıl bu tip organizasyonları gerçekleştirecek komite, iller ve büyük şehirlerdeki semtler arasından seçilecek birer temsilci tarafından oluşacak Organizasyon Komitesi tarafından düzenlenecektir.

Madde 40- Ülke çapında organize edilecek bu yarışmalarda, katılım esasına göre her 30 yarışmacıyı bulunduğu bölge yada ilden seçilecek 1 hakem temsil edecektir. İl yada bölge temsilcileri aynı zamanda hakemlik görevi de yürütebilirler.

Madde 41 – Ülke genelinde yapılacak yarışmalar süresince oluşabilecek rahatsızlıklar ve şikayetler, yarışma organizasyon komitesine dilekçe ile bildirilecek, bu komite gerekli kararı alacak, ceza ve yaptırımlar uygulayabilecektir.

Madde 42- Yarışmanın serbest döneminin başlamasından en geç 10 gün içerisinde, organizasyon komitesi, katılım sayısını, yarışmanın ödüllerini, ödül töreni tarihini belirtmek ve yarışmacı listelerini ilgili derneklerde ilan etmekle yükümlüdür.

Madde 43- Yarışma sonunda dereceye giren kuşların yetiştiricilerine toplam katılım ücretinin:
% 40 Birinciye
% 25 İkinciye
% 15 Üçüncüye

Madde 44- Düzenlenecek yavru ve eke yarışmalarının başlangıç ve bitiş tarihleri Organizasyon Komitesi tarafından bir bildiri ile her yılın Şubat ayı içerisinde ilan edilecektir.

Merhaba;

Keşke tüm yarışmalarda bu tüzük kullanılsa.
Bence gayet iyi hazırlanmış, uzun uzun düşünülerek en iyiyi belirlemeye yönelik bir amaçla hazırlanmış bir tüzük.
Selamlar.

Şenol

Merhaba;

Samsun Sernofil Derneği'nin tüzüğü'de bence gayet iyi.

Şenol

İSTANBUL GÜVERCİNBİRLİĞİ 2009 İSTANBUL TAKLACI GÜVERCİN
PERFORMANS YARIŞMASI

İstanbul 2009 taklacı güvercinler performans yarışması,adı altında bir yarışma organize edilmiştir yarışmayla ilgili bilgiler,katılım koşulları ve kuralları istanbul güvercinbirliği.com wep sayfasında forum bölümünde ilan edilecektir.

Yarışmaya katılım ve bağlantı için organizasyon komitesine başvurulması gerekmektedir 2009 istanbul taklacı güvercinler performans yarışması organizasyon komitesi aşağıda belirtilen kurucu üyelerinden oluşmaktadır (ömer kılıç,özden güven,ismail özkaynak,musa kılıç,namık yolcu,hakan raday,yusuf nalcı,tan ergün baştürk, ilkay hepar,murat batman,yılmaz türk,metin yıldız,gürhan güven,gökhan suiçmez,erhan uğurlu)

HAKEM HEYETİ

1) Ömer Kılıç(Baş Hakem) (532) 615 72 31
2) İsmail Özkaynak (532) 427 41 75
3) Özden Güven (532) 487 58 34
4) Kadir Yatbaz (535) 597 15 87
5) Yusuf Nalcı (532) 244 18 61
6) Metin Yıldız (538) 490 14 11
7) İlhan Şale ( 544 ) 464 40 34
8) Gökhan Suiçmez (532) 505 58 99

İSTANBUL ANADOLU YAKASI SORUMLULARI

1) Ömer Kılıç (532) 615 72 31
2) Özden Güven (532) 487 58 34
3) Musa Kılıç (532) 265 32 77
4) İsmail Özkaynak (532) 427 41 75
5) Murat Batman (532) 414 83 45
6) Yusuf Nalcı (532) 244 18 61
7) Tanergün Baştürk (532) 410 49 53
8) Erhan Uğurlu (532) 211 27 60

İSTANBUL AVRUPA YAKASI SORUMLULARI

1) Yılmaz Türk (533) 573 38 80
2) Hakan Raday (533) 203 56 34
3) Gürhan Güven (532) 470 44 23

2009 İSTANBUL TAKLACI GÜVERCİN PERFORMANS YARIŞMASI KURALLARI

1) yarışma bedeli 50 ytl,dir bu ücret müracaat sırasında alınır uçuş günü ek ücret talep edilmez.
2) uçan kuş başka yerde ucurulamaz aksi halde diskalifiye olacaktır.
3) uçurulan kuşta kanat kuyruk değişmiş olmalıdır renk paça vs önemli değildir
4) yarışmacı kuşu uçuracağı günü 2 gün önceden haber verir.aksi takdirde dikkate alınmıyacaktır aynı gün ilk arayan gecerlidir.
5) kuş ucurulacağı zaman altına ucmayaçak ( 8-10) adet kuş konmalıdır uçan kuşun yanına kuş yerden kalkarsa uçan kuşla kalkan kuş 25 dakikayı uçarsa yarışmaya uçan kuş diskalifiye olaçaktır.
6) uçan kuş 15 dakikada inerse kanatları ısınmadığı dikkate alınacak tekrar kaldıraçaktır aynı şekilde bir daha inerse diskalifiye olaçaktır
7) eğer kuş 45 dakikada oyuna gelmezse hakkını kaybeder elenmiş olur
8) 1 saat içinde inen kuş yaptığı seferler dikkate alınır uçum puanı almaz
9) kuşun puanlaması en az 3 metre gelecek ve 10 metre fişek mesafesi 2 takla olacak şekelde puanlama başlar.
10) kuş oynadıktan sonra yerine ve 20 metre alana inmez ise diskalifiye olur
11) kuş ucum esnasında kazaya uğrarsa ( atmaca alırsa,tele çaparsa )
a) kuş sahibi isterse yaptığı seferleri puanlatır ( iniş puanı almaz)
b) kuş sahibi isterse başka bir kuş kaldıra bilir ( saatini ve zamanını bildirmek şartıyla)
12) kuşun sahibi kuş uçtuğu gün performansını beğenmezse 50 ytl karşılığında 1 hafta içinde tekrar kuşunu kaldırabilir.
13) kuşun uctuğu gün hava şartları aniden bozulursa hakem heyeti kuşun ucup ucmayacağına karar vereçektir kuşun tekrar uçacağı günü hakem kuş sahibine söyliyecektir.
14) kuşun uçacağı kümeste yüksek sesle küfürlü konuşulmayacaktır kuş seyredenlerde tertipli oturup uçan kuşun hakkında asla konuşmayaçaktır bu olaylarda sorumlu kuş sahibidir.
15) kuş sahibi kuş uçarken asla hakemin yanına yaklaşmayacak ve müdahale etmeyeçektir aksi takdirde uyarılacaktır uyarılan kuş sahibi aynı şeyi tekrar yaparsa diskalifiye olacaktır.

buda eke kupası tüzüğüdür saygılar.

TÜRKİYE DAMCI IRK TAKLACI GÜVERCİN
PERFORMANS YARIŞMASI YÖNERGESİ

1.BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Tanımlar

AMAÇ :

KAPSAM :

TANIMLAR :

Kapatma, Atma;Kuşun oyuna girmek üzere kanat ve kuyruğunu toplayarak makul bir açı ile hedefine(dama veya yere) oynamak üzere hızla yaklaşması.
r) Harmanlama;Kuşun inerken hedefi üzerinde perdahla birlikte dairesel hareketlerle dolanarak yavaş-yavaş göstere-göstere inmesi.
s)Eke : yaşına girmiş, yumurta ve yavru büyütmüş kuş. (Eke yarışmalarında kanat ve kuyruk tüylerini tümüyle değiştirmiş kuş eke kuş sınıfında kubul edilmektedir.)

2. BÖLÜM

Genel Kurallar

Taklasız,boş oyunlar,

1 saat içerisinde geçerli oyun yapmazsa,
e) Yapışırsa,
f) Kümese girerse,

3. BÖLÜM
Yarışma Kuralları

A-SEFER PUANLARI

A-Düzden gelip oynayan .............................................. 0
B-Akarak gelip oynayan .............................................. 2
C-Yakın mesafeden kapatan (100 metre altı)....................4
D-Uzak mesafeden kapatan (100-200 metre).................. 6
E-Çok uzak mesafeden kapatan (200 metre üzeri)........... 8

A- 10 metrenin altındaki oyunlar..................................Geçersiz
B- 10 metrenin üzerindeki oyunlar................. Her 5 Metre 10+5

Madde 29- TAKLA :
A- Taban....................................................................... 6
B- Ara .......................................................................... 1
C- Tepe ........................................................................ 4

B- Taklası Dağınık,Düzensiz(2-4 takla arası ................................5
D- Takla arası açık,düzenli (4-6 taklalı oyun için) ............. 15
E- Takla arası açık,düzenli (7 ve üstü taklalı oyun için)...... 20

Sefer aralıklarını;
.. < 2 dakika .............................. 0 puan
2 >5 (2 dahil) dakika…................. 2 puan
5>10 (5-10 dahil)dakika................4 puan
10>15 (15 dahil)dakika.................2 puan
15>...dakika .............................. 0 puan.

B-ARTİSTİK PUANLAR

Madde 32- KALKIŞ

A-Kümesi etrafından uzaklaşmadan uçan ...................... .0
B-Orta menzilde ve bazen gezen………………………………………..15
C-Fazla açılmamakla beraber düzgün uçan..................... 30
D- Görülebilir şekilde çok açık gezinen…………………………….. 45
E-Oyundan sonra yerini terk edip gözden kaybolan .........60

A- Değişik yönlerden gelip düzensiz oynayan ..................... 0
C- Genelde aynı yönden gelip aynı hedefe oynayan.............60

A- 3 metreye alçalan. ....................... …………………………………………………..0
B- 2 metreye alçalan (Oyunlarının 3/4 bu mesafeden olmak şartıyla).... 30
C- 1 metreye alçalan (Oyunlarının 3/4 bu mesafeden olmak şartıyla).... 60

Madde 36- KANAT SESİ :
A- Sessiz,Çepik ............................................................. 0
B- Sesli ........................................................................ 30
C- Çok sesli,Şakırdaklı,Tok............................................... 60

Madde 37-İNME HAREKETİ :
A- Kümese dalarsa .................................................. Diskalifiye
B- Yapışırsa ............................................................ Diskalifiye
C- Başka bir yere atarsa ......................................... Diskalifiye
tutturamayıp yana,karşıya atarsa...................................... 0
E- Perdahlayarak taklasız inerse ..................................... 20
F- Perdahlayarak 1 takla ile inerse .................................. 30
G- Perdahlayarak 2-3 takla ile inerse ................................40
H- Perdahlayarak 4 takla ve üzeri inerse .......................... 50
I - Perdahlayarak,harmanlayarak,çok taklalı inerse .............60

C-CEZA PUANLARI

Madde 38-HATA PUANLARI :
A-Havada bolca çapar vurup bel kıran( 3 den fazla ise)...... 60
( 3 den fazla ise )......................................................... 30
C-Oyuna başlayıp 3-4 metrede bırakan (Her oyun için)....... 5
D-Taklasız boş oyun (Her oyun için) ................................ 5

4. BÖLÜM

Çeşitli ve son hükümler.

% 40 Birinciye
% 25 İkinciye
% 15 Üçüncüye

Not. Kuşun yarışma boyunca topladığı puanlar 10 a bölünerek değerlendirilecektir

Buda eke kupası için düzenlenmiş tüzüktür.CEZA puanları bulunmaktadır.

Yukardaki tüzük damcı ırkı performans güvercini besleyenler tarafından hazırlandı.Samsun derneğinin tüzüğü konusunda naçizane anlaşamadığımız konu savrulma ve sağalma meselesi bu iki konunun bizim tüzüğümüzde işi yok aslında savurma kuşun kendine sağladığı bir avantaj savuran kuşun benim bahçeme girme ihtimali dahi yok oysa damcılar çalıların,çitlerin üzerinden atlayarak gelişleriyle nam yapmışlardır.
Samsun derneğinde en beğendiğim Türkiye,de bitmekte olan ekeliğine oyun arıyor olmaları bu yönleriyle kendilerini takdir etmemek elde değil.
Zaten savrulmayla sağalma kısmını çıkarsak diğer tüm görüşlerimizi uyuşacak.

Merhaba;

Sağalma derken ne demek istiyorsunuz net olarak anlamadım.
Ama savrulma(ya da sıyırma) konusunda bence haklısınız. Çoğunlukla taban taklası olmayan kuşlarda bu savrulma meselesi oluyor. Ve bunun iyi bir özellik olmadığı aşikar.
Eke kuş meselesinde ise kesinlikle haklısınız. Eke kuş yarışmaları çok azaldı. Yani(bence) kalite azaldı.
Selamlar.

Şenol

şenol bey samsun tüzüğü ankara tüzüğünden sizin istediğiniz ölçülere uyma bakımından daha iyi görünüyor.daha sert bir tüzük .

Geri