TEK DAMAR KUŞ BESLEMEK.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan k.murat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 70
  • Görüntüleme Görüntüleme 18K
Öncelikle hayvanlarda da insanlarda olduğu gibi kan grupları bulunmaktadır.Güvercinler hakkında yazılı bir kaynağa rastlamadım.Köpeklerde 12,kedilerde 3, tavuklarda da 12 çeşit kan grubu bilgisi var.
Bizim içinde çokta önemli bir bilgi değil en azından şimdilik.
Saf yetiştiricilik yada tek damar olayında öncelikle erkek ve dişi olarak öyle bir damar tutturulmalıki istenilen bütün özellikler ebeveynlerinin özelliğini yada bizim kriterlerimizi taşısın.
Bu tür damarları olan sayılı yetiştiricileri duyuyoruz yada biliyoruz.
Genetik olarak oyun kuşunda aranan kriterler oldukça fazla.Bu özelliklerin her biri farklı genlerle yavrulara akatarılacağı gibi,bağlı genler dediğimiz;doğru orantılı yada ters orantılı hareket eden genlerde bulunabilmektedir.
Güvercinlerde gen araştırması yok ama tavuk v.b canlılarda bu tür çalışmalar bulunmakta detaylı olmamakla birlikte.
Yani bizim istediğimiz örnek mahiyetinde uçuculuk ve dayanıklılık bağlı ve ters orantılı gen lokusunda bulunabilmekte.Birini geliştirmek isterken diğerini zayıflatabilmekteyiz.
Seleksiyon yöntemleri yazılarda mevcut incelenebilir.
Saf yetiştirmede en çok uygulanan metot akraba yetiştiriciliği.Yakın akraba dediğimiz anne-oğul,baba-kız yada uzak akraba dede torun,amca-yeğen vs. örnekleyebiliriz.
Bu şekilde soyunu 30-40 yıl koruyan yetiştiriciler mevcut.
Duyduğum,bildiğim ve bilimsel açıklaması bulunan bu şekilde soy üretmeninde uzun yıllar sonunda olumsuz sonuçları ortaya çıkmakta(yumurtlama sorunu,fiziki dayanıksızlık,sakat yavrular,mevcut oyun özelliklerinde istenmeyen yönde gerileme yada bozulmalar v.s).
Buradaki tek avantaj istenilen özellikleri bulduğumuz anda bu genlerin bir nevi sabitlenerek dışarıdan farklı genlerin girmesini önlenerek daha iyisini bulana kadar kanı korumak.
Tabiki saf kan denince aynı ebeveynlerden 7-8 kuşak sonraki jenerasyonlarında aynı özellikleri taşıması gerekir.
Bunu sağlayan kaç yetiştirici var orası da malüm.
Kan katmayla olumsuzlukları yok edebiliriyoruz ama genetiğini koruyamıyoruz buda başka bir yönü.
Farklı bir yöntem özellikler posta güvercinlerinde uygulanan melez azmanlığı dediğimiz.
aynı tür,yada benzer ırkların çaprazlanması ile anne ve babanın özelliklerinden daha üstün yavrular elde edilmekte.
Bununda sakıncası yavruların altından çıkanlarda aynı özelliğin bulunmaması genlerin uzaklaşması.
Bütün bunlara ilaveten kendi fikrimi özetlemek istiyorum.
Hepimizin hayalindeki özellik ve kriterler çok fazla,hepsinin de bir kuşta toplanması oldukça nadir bir durum.
Zor olana gitmektense kendimizce sıralama yaparak istediğimiz özellikleri en aza indirgeyip,sonuç alınması halinde yeni özellikler katmaya çalışmak en mantıklısı.Bu bile o kadar kolay değil takdir edersiniz.
Öncelikle kendi beğenilerimizi sağlamalıyız yoksa ne yorumlar nede hayaller biter.
Hayallerin peşinde koşmak mı? hedefler belirleyip sırasıyla ulaşmak mı? takdir ve yorumları sizlere bırakıyorum.
Yaban hayvanlarında bu dengenin nasıl korunduğu değişik yorumlarda mevcut yada araştırılıp görülebilir.
Acizene düşüncelerim...
Saygılar..

s.a

ben anlamakta zorluk çekiyorum açıkcası yorumlarınızı tekrar gözden gecirdim ve bir çogu yorumu embesilik olarak görüyorum kim kaç yıldır tek damar kuş besliyor ondan bundan duyduguyla bu işi yürütmeye experlik yapmaya çalışıyor arkadaşlar bu iş böyle olmaz başkasınınm teçrübesiyle anlatımıyla kuşçu olunmaz bir başkası bir yanlışlık yapmasıyla degerlendirilemez.

OGUZHAN BEY takdire şayen yorumlarınız.

YANLIZ TEORİ BAKADIR PRATİK BAŞKADIR

SAYGILAR

k.murat' Alıntı:
s.a

ben anlamakta zorluk çekiyorum açıkcası yorumlarınızı tekrar gözden gecirdim ve bir çogu yorumu embesilik olarak görüyorum kim kaç yıldır tek damar kuş besliyor ondan bundan duyduguyla bu işi yürütmeye experlik yapmaya çalışıyor arkadaşlar bu iş böyle olmaz başkasınınm teçrübesiyle anlatımıyla kuşçu olunmaz bir başkası bir yanlışlık yapmasıyla degerlendirilemez.

OGUZHAN BEY takdire şayen yorumlarınız.

YANLIZ TEORİ BAKADIR PRATİK BAŞKADIR

SAYGILAR
S A SANA KATILDIGIM NOKTA ÇOK TEŞEKKÜRLER MURAT KARDEŞ

tecrube sahıbı usta arkadaslar ve abılere hurmetler..bu baslık baglamında arkadasların degerlı yorumlarını dıkkatle ızlıyorum.Bir istirhamım olacak sızlerden..baslıgın karakterıne uydugunu dusundugum ıcın bu konuda kendımı mazur goruyor ve soruyorum..ıyı kusta aradıgınız fızıksel ozellıkler nelerdır..elınıze kusu aldıgınızda nelere dıkkat edersınız;edılmelıdır..aslında ustalar bu konuda pek konusmak ıstemezler alenı bır sekılde ancak yınede ben sansımı denemek ve kendı goruslerımıde paylasmak ıstıyorum..msela usta kusu elıne alır almaz yada bakar bakmaz at gıtsın yada dene bır bakalım der..nelere gore der sızce..bırde oyuna hazırladıgımız kusumuz havada nasıl ucmalıdır.ucus seklı nasıl olmalıdır;kanatlarını kuyrugunu bacaklarını nasıl kullanmalıdırki hah tamam ıyıye gıdıyoruz dıyebılmelıyız.saygı ve sevgıler herkese...

S.Aleyküm cümleten siteyi devamlı takip ediyorum ama eskisi kadar yazı olarak aktif degilim çünkü sonu olmayan tartışmalardan gerçekten yoruldum herkez ispat peşinde bu işin sonu yok onun için sadece zevk amaçlı besledigim kuşlarla ilgileniyorum artık tartışmalara dahil olmaktan uzak duruyorum çünkü dedigim gibi sadece zevk amaçlı kuş besliyorum bu işin ne simsarı nede satıcısıyım onun içinde tanımadıgım insanlarla polemige girmeme gerek olmadıgını anladım fakat merak ediyorum fiziksel özellik oyun özelligi iyi kuşu anlamak iyi kuşu tanımak gibi bir çok ustalıktan bahsediliyor eski veya yeni soylar eski kuşçular veya yeni kuşçular kaç tanesi gönlüne göre bir soy uçuruyor tek kuş iyi oynar kabulum ama hangi kümeste 10 kardeşten 7 tanesi iyi denecek şekilde oynuyor bunu merak ediyorum yıl 2010 iyi kuş parmakla gösterlicek kadar az acı fakat gerçek iyi kuş demek enaz 1 yaşında 1,5 2 saat havada kalıp en geç 5 dakidada bir oyuna girip taban taklalı enaz 30 mt 6_8 takla oynayıp yerine taklalı inen kuştur bunun altında olanlar sıra kuşudur bu dedigim özellikte kuşu kaç kişi uçurmaktadır türkiyede veya uçuruyorsa aynı özellikte yavrusu oynayan kaç kümes vardır bu soruyu insanlar kendilerini kandırmayı ve gururlanmayı kar amacı güdmeyi bırakıp cevaplarsa aranan bütün cevaplar bulunacaktır zaten Erdekten bizi dost gören tüm dostlara sela olsun

Elbette pratikle teori başkadır.Ama unutulmamalıdır ki bu işin teorisini mümkün mertrebe öğrenmeden pratiğinde yol almak uzun zaman,emek,şans ister.
Bilinen,duyulan şeyleri hep yazılıyor ben istiyorum ki olaya biraz farklı bakalım.Elbette fikirlerime katılanda olur karşı çıkanda saygı duyarım.
İşin pratik kısmı benim açımdan yer meselesi yüzünden askıya alınmış durumda.Ama onlarca arkadaşım var etrafımda onları takip ediyorum,elimden geldiğince araştırıyorum,mukayese yapıyorum.Pratik bilgileri,teoriyle karşılaştırıyorum sonu ne olur onu bilemem.
Ben kendime her geçen gün artılar kattığını düşünüyorum.
Beslediğim damızlıklarımıda emin ol yazdığım pratik bilgilere göre seçiyorum.Gözlemler yapıyorum.Sonuç almak kolay değil,uzun yıllar,yer,emek v.s
Hepimiz hayat mücadelesindeyiz bunların hepsine sahip olan kaç şanslı yetiştirici var.
Yarış atları,kangal köpekleri v.s örneklerine bak saf ırk yada istenilen özellkleri bulmak için neler yapılıyor,araştırılıyor.Neden güvercinlerde de olmasın?
En basiti perçem olayı:İşin teorisini bilinmese uğraş dur ama bilimsel olarak araştırılmış tez olarak sunulmuş.Ne istediğimizi ve nasıl yapacağımız basitleşmiş.
Elbette isteyen uygular, isteyen bildiğini yapar kimsede kimseye karışamaz.
Saygılar..

oguz bey percem ıle ılgılı teorı ve tez hakkında bılgı verırısenız sevınırım saygılar..

FORMULA 1' Alıntı:
tecrube sahıbı usta arkadaslar ve abılere hurmetler..bu baslık baglamında arkadasların degerlı yorumlarını dıkkatle ızlıyorum.Bir istirhamım olacak sızlerden..baslıgın karakterıne uydugunu dusundugum ıcın bu konuda kendımı mazur goruyor ve soruyorum..ıyı kusta aradıgınız fızıksel ozellıkler nelerdır..elınıze kusu aldıgınızda nelere dıkkat edersınız;edılmelıdır..aslında ustalar bu konuda pek konusmak ıstemezler alenı bır sekılde ancak yınede ben sansımı denemek ve kendı goruslerımıde paylasmak ıstıyorum..msela usta kusu elıne alır almaz yada bakar bakmaz at gıtsın yada dene bır bakalım der..nelere gore der sızce..bırde oyuna hazırladıgımız kusumuz havada nasıl ucmalıdır.ucus seklı nasıl olmalıdır;kanatlarını kuyrugunu bacaklarını nasıl kullanmalıdırki hah tamam ıyıye gıdıyoruz dıyebılmelıyız.saygı ve sevgıler herkese...

Tek damar kuş ile bu konunun bir alakasını göremiyorum lütfen konuyu bölüp,başka yerlere dagıtmayalım.
İyi kuş nasıl olmalıdır,yerde kuş nasıl anlaşılır bu gıbı konuları mevcut olan konulardan devam ediniz.
Alttaki linkte sadece bu konuların birkaçı mevcut bu mevcut olan konuya gırıyor sorularınız buraları okur buralardan bu konuya devam edersenız daldan dala atlamamış ve konuyu dagıtmamış oluruz.

Altta linkler mevcut

taklaci-guvercinler-taklaci-oyun-kuslari/kus-alirken-nelere-dikkat-etmeliyiz-t10210-10.html

taklaci-guvercinler-taklaci-oyun-kuslari/iyi-kus-nedir-yerde-nasil-anlasilir-t8338.html

taklaci-guvercinler-taklaci-oyun-kuslari/oyun-kusu-nu-ucurmadan-yerde-ne-yapacagini-soyleyen-varmidir-t6006.html

taklaci-guvercinler-taklaci-oyun-kuslari/kus-alirken-nelere-dikkat-etmeliyiz-t10210.html

site-ici-etkinlikler/bir-oyun-kusunu-yerde-veya-havada-nersine-bakipta-anlsliyo-t8764.html

ERDEKLİ' Alıntı:
S.Aleyküm cümleten siteyi devamlı takip ediyorum ama eskisi kadar yazı olarak aktif degilim çünkü sonu olmayan tartışmalardan gerçekten yoruldum herkez ispat peşinde bu işin sonu yok onun için sadece zevk amaçlı besledigim kuşlarla ilgileniyorum artık tartışmalara dahil olmaktan uzak duruyorum çünkü dedigim gibi sadece zevk amaçlı kuş besliyorum bu işin ne simsarı nede satıcısıyım onun içinde tanımadıgım insanlarla polemige girmeme gerek olmadıgını anladım fakat merak ediyorum fiziksel özellik oyun özelligi iyi kuşu anlamak iyi kuşu tanımak gibi bir çok ustalıktan bahsediliyor eski veya yeni soylar eski kuşçular veya yeni kuşçular kaç tanesi gönlüne göre bir soy uçuruyor tek kuş iyi oynar kabulum ama hangi kümeste 10 kardeşten 7 tanesi iyi denecek şekilde oynuyor bunu merak ediyorum yıl 2010 iyi kuş parmakla gösterlicek kadar az acı fakat gerçek iyi kuş demek enaz 1 yaşında 1,5 2 saat havada kalıp en geç 5 dakidada bir oyuna girip taban taklalı enaz 30 mt 6_8 takla oynayıp yerine taklalı inen kuştur bunun altında olanlar sıra kuşudur bu dedigim özellikte kuşu kaç kişi uçurmaktadır türkiyede veya uçuruyorsa aynı özellikte yavrusu oynayan kaç kümes vardır bu soruyu insanlar kendilerini kandırmayı ve gururlanmayı kar amacı güdmeyi bırakıp cevaplarsa aranan bütün cevaplar bulunacaktır zaten Erdekten bizi dost gören tüm dostlara sela olsun
S A ARAS Kardeş haklısın söylenen dogrular başkaları yarafından yanlış anlasıla bilir tartışmaların olmasıda gayet dogal ama tartışdıgımız kuş oldugu için kuşları degilde sahiplerini tartışıyoruz sanılmamalı iyidir iyi degildir benim kötüm başkasına iyi görünür senin iyin bir başkasına daha iyi görünür yani tartışdıgımız ailece kuşlar olmalı hepimiz böyle düşünmeliyiz bazen insanların söylemek istemedigi kelimeler agızdan ansızın çıkabiliyor işte tartışmaları körükleyen geri dönülmez hale getiren düşünmeden söylediklerimiz oluyor zaten herkes konuştuklarını düşünerek acele etmeden söyleyebilme çabası içinde olsa kimse kırılmaz kimse gücenmez neyi paylaşamıyoruzki 2KANAT 1 KUYRUK gaye arkadaşlık dostluk paylaşım dost her yerde bulunur DOST BULAMIYORSAK BİZLER BİR DOST OLMALIYIZ Ben kuşcu marik olarak bu güzel site çatısı altındaki her kese aynı degerleri vererek kucaklayıcı paylaşımcı bir dost um hayatta en kötü yalnızlık arkadaşsız ve dost suz kalmaktır kuşcular ailesinin bir ferdi olarak kimseyi ayırt etmeksizin her kese aynı mesatedeyim ben şahsım olarak yorumlarım kişilere degil kuşlaradır ama pek çok kişi bunu karıştırabiliyor pek çok anlaşmazlıgın sebebi birazda bu yüzden SAYGILAR ARAS KARDEŞ

ERDEKLİ' Alıntı:
Aras bey sevgı ve saygılar..Ticari amac gutmedıgınızı ve zevk amaclı kus besledıgınızı belırtmıssınız.tebrık ederım.Benımde bunı şiar edındıgımı bılmenızı ısterım.hakıkaten kısır tartısmalar bu hobının tadını kacırabılıyor ancak sanırım sız bırazda sanssızlıgınızdan yakınıyorsunuz;arzu ettıgınız lımıtlerde kus besleyen kısılerle tanısamama sanssızlıgı... Kusun fızıksel ozellıklerı ıle ılgılı olarak herkes aslında beyanda bulunamaz ama yınede anlamayanlarda bu konuda fıkır teatısıne gırıyorlar.bunu hos karsılamak gerekır dıye dusunuyorum.fızık dısında bır kusun ucurulmaya basladıgı yavruluk devresınde nasıl bır tarz sergılemesı gerektıgını de bılmek onemlıdır.belırlı bır sure bu hayvancıklarla adeta yatıp kalkan bır kısı bunları ınanın cozumleyebılır.en azından bır kusun kanadına bakma geregını de hıssettıgımız zaman o kanatta nelere bakacagını bılmek herkese mahsus bırsey deıldır aslında.yada bır kusun belının nasıl olması gerektıgını bılmek..ucarken kanatlarını nasıl kullanması gerektıgını bılmek...10 yavru derken sanıırım aynı anne babanın verdıgı yavruları kastetmıssınız..neden olmasın..hepsı neden ıstedıgımızı vermesın..zaten verdıgınız rakkamı tutturamamak demek damızlıklarda bana gore sorun var demektır.tek damar konusu da bu yuzden acılmıstı sanırım. selam ve saygıyla kalınız

S.Aleyküm Davut Bey herkezin izlenimleri istekleri ve beklentileri farklıdır mutlaka sanırım bir yanlış anlaşılma olmuş ben iyi kuş yok kalmadı anlamında söylemedim söylemek istedigim sayıları çok azaldı sadece.. Birde tartışmaların kısırıra dönme sebebi bana göre herkezin kuş iyi oynuyor demesindeki farklılıklardır.. Herkezin iyisi farklı örnegin bir kuşun bana göre iyi olması veya bu kuş iyi oynuyor demem için o kuş ENAZ 1 yaşında 30 mt 8 takla oynamalı tabanlı sonu baglamalı ve hırslı olmalı sefer araları 7 dakikayı geçmemesi lazım enaz 1,5 saat havada kalması lazım yerine taklalı inmesi ve yer hakimiyeti olması lazım sefere geldiginde es geçmemeli geldigi zaman ses çıkarması lazım bunun altında oynayan kuş bana göre iyi degildir ama bir başkasına göre süper olabilir.. Baştada dedigim gibi istek beklenti farklılıkları Türkiyenin birçok il ve ilçesini gezme imkanım oldu hemen hemen her yörenin kuşlarını iyi tanırım bu site sayesindede her yöreden bir çok dostumuz oldu bunu söylememdeki amacım çok kişi tanıma çok kuş görme şansına eriştim onu belirtmek istedim ve bu gezdigim süre zarfında çok iyi kuşlarda izledim çok iyilerde uçurdum ama yazımdada dedigim gibi yıl 2010 iyisini bulmak çok zorlaştı soylar çok kırıldı çünkü hiç tanımadıgımız kuş türleri Türkiyeye girdi ve bizler bu kuşları çok kuşa kırıp soyların genelini bozduk ve şuan Türkiyede çok iyi oynayan kuşlar soylar var bundan şüphem yok ama bu kuşlardan çok azı ekeliginde hata yapmıyor işte şimdiki kuşların sorunuda bu oyun bozma 2 ay oynayıp oyunun kalitesini düşürme birinde bir kuş izliyorsunuz kuş ortalama 60_65 mt 14_18 takla hatasız oynuyor ama ekeleştikçe ya oyun bırakıyor yada 20 mt 3_4 takla oynayan hata yapan bir kuşa dönüşüyor benim izlenimlerim bu tabiki iyileride vardır bizde insanız her yörede her kuşçuyu tanıma her kuşu görme şansımız olmamıştır ama benim son 10 senedir Türkiyede standartını bozmadan 2 sene düzenli uçup hata yapmayan soyda kuşta görme şansım olmadı kısaca 2 sene uçanını kimsenin kümesimde izlemedim kendimde dahil benim izlenimlerim gördüklerim bunlardan ibaret eskilerinde dedigi kuşçunun dünyası gördügüyle sınırlıdır bizimde gördüklerimiz bunlardı... Erdeten sevgi saygılar

FORMULA 1' Alıntı:
sayılı kuscuda vardır o olay...eskı ustalarda ve onların cıraklarında olur.gerısı hıkaye.en azından 30,40 yıldır suregelen bır soy tek damar olarak kabul edılebılır ancak..o soyu korumakda bır haylı muskulatlı bır ıs olsa gerek.yapabılen ustalara saygı ve sevgıler..
yanlış yorumlama arkadaşım bi kuşçunun kuşlarının tek damar olması bu kuşları 40 sene beslemesi değiildir tek tamar tek bi soy kuş beslemek demekdir senin dediğin eski damar kuşlardır tek damar kelebek posta bursa dönek mardin vs

Bu tarz konulara yorum yapmak biraz tehlikeli oluyor ama yinede oyun kuşuna yeni başlamış arkadaşlara farklı bakış açısı sunmak,onlarla bir şeyler paylaşmak istedim.Sitede biraz dolaştım,ama MURAT arkadaşın diğer konusu kuşçuların gelişimi,saim usta kuşları,saklı kalmış güzellikler......Hep polemik çekişme.Hepimiz bildiğimizin doğru olduğunu,bizdekinin en iyi olduğunu iddaa eder dururuz.insan egosu bu konularda biraz daha baskın oluyor çünkü çoğu arkadaşımızın iddaalı olduğu bir konu oyun kuşu işi.Ama ispattada bulunsanız böyle konularda hep bir eksik bulunur sonuçta.

Gelelim tek damar kuş besleme olayına.

Bir çift kuş olsun elimizde.AYNI KLAN OLMAYAN KALİTELİ İYİ KUŞLAR.Evet bu kuşlardan yavru alıp uçurduğumuzda verim almış olalım.İyi oynayan bu yavruları tabi ki çoğaltmaya başlayacağız.bir sürü iyi kardeş.peki devamı.kardeşi, kardeşe eşleyelim.yavruda verim alabilecekmiyiz.bence hayır.aynı kan olduğundan yavruları oynasa bile ekelerden kötü olacak ve oyunu hata verecektir.anneyi oğul ile yada babayı kızı ile kırsak.evet bunların yavrularının iyi çıkma ihtimali var.çünkü anne babada ayrı kan bulunmasından dolayı kan baba kız yada ,anne oğulda boğmaya bilir ve verimli yavru alabiliriz.ama sonrası.biz ekelerin aynı kan olmadığını düşünerek buraya kadar gelebildik ya sonrası.çift takla,sarma,geç oynama,hatalı ve sakat kuşlar.

Evet ben böyle bir durumla yüzleştim maalesef.5 yıl boyunca verim aldığım kuşlar kan boğulmasından çok geriledi.bana ustamın verdiği tavsiyelere rağmen çevremdeki insanların söyleminden cesaret alarak yaptım bu işi ve sonu hezimet.

Yıllar önce usta ile bir sohbetimizde ANKARA nın 5 ayrı yerinde bu cengizlerden var.sattığına pişmanım ama ....neyseki o konuda rahatım demişti.aradan bir hafta geçti ve piyangotepeden kürt ismail ustanın en iyi ekelerinden birini aldı ve bir dişi.Onlar gittiğinde ben ustaya sordum dayı geçen kendi kendine dövünüyordun yine verdin ekelerden diye.O sa bana kızını aldılar ona vuracaklarmış dedi ve güldü.sonra kan yakınlaşması ile biraz sohbetimiz oldu.o verdiği eke,kardeşleri,yeğeni,yavrular gerçekten müthişti.Birkaç ay sonra o kuşların yavruları bana getirildi.sami abi ismailden almış bana hediye etti.ben bu kuşlar oynamayacak abi dedim şaşırdı.valla kızma usta öyle söylüyor dedim.yaşım 15 idi ama seyisliğimden dolayı sağolsun etraftaki abiler bana uçurmam için çok kuş verirdi.evet yavrular sadece hava oyununda kaldılar.kendilerini hiç geliştiremediler.kardeşleride ismailde oynamadı.sonrada kuşlarını çalmışlardı zaten.

Ustaya çok zaman sonra söyledim yavruların bende olduğunu.oda bana.kan yakınlaşmasından yavru oynamaz ama o geni o kuş her zaman taşır.oyununa uygun eşleme ile yavruda performansını bulur demişti.

Eet şimdi 14 yıldır iki çift kuş i,le çarprazlama yürüyorum.eke yaptığım hert kuşun soy ağacına göre eşleme yapıyorum.bu benim ustamın tavsiyesi idi.geçte olsa doğru yolu bulduk.,

SAYGILAR ARKADAŞLAR.....

Hüseyin abi şu eşleme yöntemini biraz daha detaylı biçim de anlatırmısın

SİVRİHİSARLI' Alıntı:

OSMAN kardeşim,

Aslında çok basit bir durum bizim yaptığımız kuş eşleme.İki ÇİFT KUŞLA YÜRÜDÜĞÜN ZAMAN kuşlar sadece kuzen olabilirler bir iki nesil sonra.İnsanlar nasıl ise onlardada kuzen eşleşmeleri kanı rahatlatıyor.henm oyun genini bozmuyorsun hemde eksiklik leri gideriyorsun.

Burda en önemli konu soyuna çalışaşacağın ekelerin oyun stillerinin bir birini tamamlayıcı olmasıdır.oyun kıvamı dediğimiz bir kıvamı yakalarsan kuşlarda yani ne çok sert nede çok yumuşak.büyük avantaj olur.tabi eke seçilevcek kuşların özellikleri çok önemli.Ama şunun,bunun kuşu olması çok büyük önem taşımıyor.kuşun taşıdığı oyun özellikleri önemli.

SAYGILAR....

SİVRİHİSARLI' Alıntı:

S A Osman kardeşim nasılsın ŞU an benim kendi kuşlarım 13 yıllık tek kan kuşlar 14taneler uçurdugum kuşlardan dostlarıma da verdim ama verdigim arkadaşlarım aynı perfurmansı alamıyorlar hüseyin kardeşimin de dedigi gibi eşleme durumunu çözemiyorlar kan yakınlaştıkca performans farklılıkları takla aralarını açamama sakat yavru gibi olumsuzluklar görülür işte burada iş sana düşüyor takip ve gözlem önem taşıyor

zaten tutmuş kuşu olupta satanlar veya eşine dostuna verenlerin pek çogunun verdigi huşların oynamayışı olmamış görünmesi aynı kan kuş oldugu halde aynı performansın görülmeyişi kuşu veren kişinin kuşları veriş şeklindendir verdigi kuşlar oynar ama yavrularda o oyunu göremezsin çünkü yakın kan kuşları eş et diye verildigi içindir bu durumu çok kişi çözüp algılayamaz
SAYGILAR OSMAN KARDEŞİM

hüseyin turan' Alıntı:
SİVRİHİSARLI' Alıntı:

OSMAN kardeşim,

Aslında çok basit bir durum bizim yaptığımız kuş eşleme.İki ÇİFT KUŞLA YÜRÜDÜĞÜN ZAMAN kuşlar sadece kuzen olabilirler bir iki nesil sonra.İnsanlar nasıl ise onlardada kuzen eşleşmeleri kanı rahatlatıyor.henm oyun genini bozmuyorsun hemde eksiklik leri gideriyorsun.

Burda en önemli konu soyuna çalışaşacağın ekelerin oyun stillerinin bir birini tamamlayıcı olmasıdır.oyun kıvamı dediğimiz bir kıvamı yakalarsan kuşlarda yani ne çok sert nede çok yumuşak.büyük avantaj olur.tabi eke seçilevcek kuşların özellikleri çok önemli.Ama şunun,bunun kuşu olması çok büyük önem taşımıyor.kuşun taşıdığı oyun özellikleri önemli.

SAYGILAR....
birbirini tamamlayıcı oyun stilleri demissiniz.bunu acarmısınız..sadece oyun stillerinimi baz alıyorsunuz..baska kıstaslarda varmıdır? kuzenler demissiniz.kuzenlerden ikisi ölürse mesela ne yapıyorsunuz.saygılar..

damızlık secımı ve damızlıkların eslenmesındenmı bahsedılıyor yoksa soyun devamını en az fire ile temin edecek eslemedenmı...tek damar aynı cıns kus beslemek demek deıldır cetin bey bana gore...safkan beslemek de deıldır.sızın anlayısınıza saygı duyarım ama konu performans taklacısı olunca tek damar tamlaması farklılık arzeder.

DAVUT BEY;İYİ KUŞTAN BAHSETTİĞİMİZ İÇİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE PEK GİRMEDİM.KANAT YAPISI,VUCUT YAPISI,KUYRUĞU,UÇUŞU VB.BUNLARI İYİ ŞEKİLDE TAŞIMAYAN KUŞ ZATEN EKSİK OYNAR.BİZ İYİ OYNAYAN KUŞTAN BAHSETTİĞİMİZ İÇİN BUNLARA GİRMEDİM.

3 ÇEŞİT OYUN STİLİ İLE OYNAYABİLİR BİR KUŞ.

SIRTINA.
OMZUNA,
KAFA DİKEREK.

HANGİ TARZDA OYNARSA OYNASIN,KUŞTA BAZEN EKSİKLİKLER OLABİLİYOR.ÖRNEĞİN KUŞUN İNİŞİ ZAYIF.İNİŞİ İYİ BİR KUŞLA TAMAMLANA BİLİR BU EKSİKLİK.AYNI TARZ OYNAYAN KUŞLA BU EKSİĞİ KAPATMAZSANIZ FARKLI TARZ FARKLI SORUNLAR DOĞURACAKTIR.

ÖRNEĞİN KUŞUN GEZMESİ ZAYIF,YADA KUŞUN TAKLASI AZ YADA KUŞUN SEFERDE MESAFE ALIŞI ZAYIF.AYNI TARZ OYNAYAN KUŞLA TAMAMLANMALI.AYNI SOY KUŞTA BU HATALARI TAMAMLAMAK ÇOK ZORDUR.ÇÜNKÜ OYUN STANDARTTIR.

KUŞLARINIZIN AYNI SOY OLUP OLMAMASI YADA OYUN PERFORMANSI SİZİN İÇİN YETERLİ İSE KAN KATMAZ KUZENLERLE DEVAM EDERSİNİZ.AMA BAZEN KUŞLARA KAN KATMAK,KÜMESTEKİ PERFORMANSIN DEVAMI İÇİN ZORUNLU OLUYOR.BENİM 50 TANE KUŞUM OLUR GENELDE 30 TANE EKEM,GERİSİ YAVRUDUR.EKELERİMDEN BİR KAÇINI KAYBETSEMDE YERİNE KOYACAĞIM DEVAMLILIĞIM HER ZAMAN OLUR.KÜMESE HER YIL YENİ EKELER BIRAKIRIM SOY KUŞLARIMDAN.EKE BIRAKTIĞIM KUŞLARDA DA HATASIZ OYUN ARARIM.HER YAVRU EKE YAPILMAZ ÇÜNKÜ HER KUŞ AYNI ANNE BABADAN OLSADA FARKLI GENETİK ÖZELLİKLER TAŞIYOR.

SAYGILAR......

hüseyin abi ,muharrem abi vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.
7 yaşımdan beri kuşçuluğun içindeyim ,elimde olmayan nedenlerden dolayı ara vermek zoruda olduğum zamanlar oldu şu son 4 senedir tekrar başladım.bundan sonrada allah ömür verdiği sürece devam etmeyi istiyorum.
şu geçen zaman zarfıda da istemiş olduğum oyun sitilini aklım da canlandırdım.
1 kuş hedefine uzaktan atıcak
2 seferini seri biçimde yapıcak
3 2-3 direk sesli biçimde oynayacak
4 1-2 saat uçup 15-20 sefer yapıcak
son 4 sene içinde bu saydığım özelliklere yakın deneye deneye 4 kuş geçti elime 4 de kendi uçurduğum yavrular hiçbirinin geçmiş özelliklerini bilmiyorum.
benim kuş ticaretiyle işim yok buluttan atan buluta kacacak kuşlarlada işim yok altına oturup seyrettiğim zaman bana keyif verdimi başka birşey istemem.
sizden eşleme yöntemini istememdeki neden de buydu birbirine uygun kuşları eşleyip soylarının bozulmadan devem edbilmesi.zaten iyi kuşların soylarının bozulmasıda bu eşleme hatalarından kaynaklanmıyormu.
bir arkadaşımda oyunları çok iyi olan kuşlar vardı malesef uzun yıllar erkeği dişi yavrusuna vura vura kuşlarını perişan etti.yanlış eşleme hatalarıdan çıkan yavrular sıkıdan kurtulamıyor hale geldi pek çoğuda kanat elledi.sizin bu anlattığız şekilde yoluma devam edecem inşallah günün birinde aradığıma ulşabilirim.
DİĞER KUŞÇU ARKDAŞLARA DA BURDAN SESLENİYORUM VARINIZI YOĞUNUZU KUŞA YATIRMAYIN .DENEMELERE DEVAM EDİN SABREDİN .
SABREDEN DERVİŞ MURADINA ERMİŞ BELKİ BİRGÜN ARADIĞIMIZI BULURUZ.......
SAYGILAR...........

SİVRİHİSARLI' Alıntı:
hüseyin abi ,muharrem abi vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.
7 yaşımdan beri kuşçuluğun içindeyim ,elimde olmayan nedenlerden dolayı ara vermek zoruda olduğum zamanlar oldu şu son 4 senedir tekrar başladım.bundan sonrada allah ömür verdiği sürece devam etmeyi istiyorum.
şu geçen zaman zarfıda da istemiş olduğum oyun sitilini aklım da canlandırdım.
1 kuş hedefine uzaktan atıcak
2 seferini seri biçimde yapıcak
3 2-3 direk sesli biçimde oynayacak
4 1-2 saat uçup 15-20 sefer yapıcak
son 4 sene içinde bu saydığım özelliklere yakın deneye deneye 4 kuş geçti elime 4 de kendi uçurduğum yavrular hiçbirinin geçmiş özelliklerini bilmiyorum.
benim kuş ticaretiyle işim yok buluttan atan buluta kacacak kuşlarlada işim yok altına oturup seyrettiğim zaman bana keyif verdimi başka birşey istemem.
sizden eşleme yöntemini istememdeki neden de buydu birbirine uygun kuşları eşleyip soylarının bozulmadan devem edbilmesi.zaten iyi kuşların soylarının bozulmasıda bu eşleme hatalarından kaynaklanmıyormu.
bir arkadaşımda oyunları çok iyi olan kuşlar vardı malesef uzun yıllar erkeği dişi yavrusuna vura vura kuşlarını perişan etti.yanlış eşleme hatalarıdan çıkan yavrular sıkıdan kurtulamıyor hale geldi pek çoğuda kanat elledi.sizin bu anlattığız şekilde yoluma devam edecem inşallah günün birinde aradığıma ulşabilirim.
DİĞER KUŞÇU ARKDAŞLARA DA BURDAN SESLENİYORUM VARINIZI YOĞUNUZU KUŞA YATIRMAYIN .DENEMELERE DEVAM EDİN SABREDİN .
SABREDEN DERVİŞ MURADINA ERMİŞ BELKİ BİRGÜN ARADIĞIMIZI BULURUZ.......
SAYGILAR...........
OSMAN KARDEŞ SAYDIGIN ŞIKLAR DIŞINDA KUŞ EVİNİDE BİLECEK BU DA DAHAÇOK SANA BAGLI YANİ EGİTİM DİSİPLİN İŞİNİ YAPIP SENİ TATMİN EDİP GİDİP BAŞKA YERE ATARSA BU DA OLMAZ YER HAKİMİYETİDE OLMALI SAYGILAR

haklısın abi onu değinmeyi unutmuşum gerçekten kuş 50 sefer yapıcana 20 sefer hedifine oynasın vede hedefine insin yeterli neyseki elimdeki kuşlarda daha hedefini şaşırmadı.
birde abi benim damızlığa bıraktığım kuş mutlaka yavrusuna bakacak.yavrusuna bakmayan kuş beni deli ediyor.öyle kuşuda hiç sevmem tasını taranı topladığım gibi ilk fırsatta tayinini çıkarırım.

SİVRİHİSARLI' Alıntı:
haklısın abi onu değinmeyi unutmuşum gerçekten kuş 50 sefer yapıcana 20 sefer hedifine oynasın vede hedefine insin yeterli neyseki elimdeki kuşlarda daha hedefini şaşırmadı.
birde abi benim damızlığa bıraktığım kuş mutlaka yavrusuna bakacak.yavrusuna bakmayan kuş beni deli ediyor.öyle kuşuda hiç sevmem tasını taranı topladığım gibi ilk fırsatta tayinini çıkarırım.
S A Osman kardeş derlerki iyi kuş yavru vermez yavruya bakmaz iyi kuş iyi oldugu gibi yavruyada bakacak ha kuş çok yavru vermiştir bıkmıştır bakmaz bu istisna dır hem iyi olmalı hem yavruya bakmalı tabikuş yavruya bakacak ama sen de kuşa bakacaksın
yani sen verirsen oda verir SAYGILAR

o konuda sıkıntıları yok abi beşyıldızlı otel imkanlarını sunuyorum.bakımlarını. periyodik uyguluyorum yazları ayrı kşıları ayrı.boşuna dememişler
BAKARSAN BAĞ BAKMAZSAN DAĞ OLUR diye...
zaten kuşlardan birşey bekliyorsak ilk önce onlara neler verdiğimizi kendimize sormalıyız.......
saygılar

Çok güzel bir konu açmışsınız tek damar kuş beslemenin en kötü yanı çalınma ve salgın hastalıkta elinizdeki kuş sayısı azalınca ortaya cıkıyor birde kimseye vermemişseniz kuşlar arasındaki yuva farkı azalınca hayvanlar ağarlaşıyor yapıları bozuluyor oyunlarıda çalınaçak korkusuyla uçurmadan eş eder damızlık ayırırsan köküne kibrit suyu dökmüş oluyoruz biz bu hataya düştük telafisi çok zor oluyor bir konuda kuş hırsızlığı ve önlemek için neler yapabiliriz diye açarsanız çok seviniriz tüm kuş severlere selamlar

slm arkadslar hepınıze basarılar dıleyerek bazı bıldıklerımı anlatacam kus ıyı oldugu kadar egıtımde ıyı olmalı ıyı kusu sıstemlı ucurarak basarı elde edılmelı ben sahsen kusta ılk once takla ararım yanı takla stılıne dıkat ederım takla ıle yola cıkarsan basarıyı yakalamak daha kolay olur ucus ınme ozelıklerı nasıl olsa bulunur en zoru ıyı taklayı bulabılmektırtakla stılı mutlaka burgulu olmalıdır ben burgulu dık gıden kusu severım baskarının tarzınıda saygı duyarımkus kanat ucundan donmelı ses tonu gur olmalı takla sesı cıkarmalı kusun herzaman ekelıgı yavrulugundan daha ıyı olmalı ıyı bakım yapabılırsen 10yasına kadar oynar ıste gercek kuslar bu kuslardır su anda 10yasında saraylı eke kusum oynamakta 5-9 takla arası anlattıgım ozelıklerı yapmaktadır kus kayserıde merkezde ucmakta bu soyda yıllarca elımızde mevcut olan ırk torunuda aynı ozelıklerı devam ettırmekte cok yer gezdım kus ızlemeye gıtım yenı arkadslar edındım onlardada guzel kuslar gordum burda en guzelı bır bırımıze karsı olan sevgı saygıdır arkadslar herkeste ıyısı oması ıcın elımden gelen ne varsa yardımcı olurum cunku hepımız sonucta kardes degılmıyız kus olmasaydı bu arkadaslıklarda olmazdı kayserıden selamlar hepınıze allah gonlunuze gore versın cep 05353876834 marketcı cengız kayserı

s a tek damar kuş beslemek yetiştiriciye avantajı varmıdır neden tek damar beslerler ne oldugu ne verdigi ne zaman başlayacagı yetiştiren tarafından bilinebilmesi midir tek damar besleyen ler daha iyisini de aramalımı yoksa kendilerince yeterlimidir saygılar

kuscu_marik' Alıntı:
s a tek damar kuş beslemek yetiştiriciye avantajı varmıdır neden tek damar beslerler ne oldugu ne verdigi ne zaman başlayacagı yetiştiren tarafından bilinebilmesi midir tek damar besleyen ler daha iyisini de aramalımı yoksa kendilerince yeterlimidir saygılar

selamunaleyküm

tek damar kuş beslemek yerine göre avantaj yerine göre dezavantajdır
bir kaç arkadaşın da degindigi gibi yaş farkını fazla yaklaştırmamak gerektigine katılıyorum
rast gelede eşlenmemeli diye düşünüyorum aşırı perdahlı aşırı taklalı sıkı ve gevşek gibi krıterleri illaki dikkat edilmesi gerekmektedir.

kuşçuluk camiası içerisinde arayışın bitebilecegini sanmıyorum ömür biter ama arayış bitmez sanırım
her zaman kuşlara hizmet eden kişilerin illaki degişik kuşlarla kuş eşlemeleri devam edecektir

kimisi havada eşler kimisi yerde begenir eşler v.s havada da yerdede dikkat edilmesi gereken çok noktası vardır
fizik kafa ayak paça tırnak kuyruk tüy yumaşaklıgı hatta gaga rengi bunların her biri kuş için bence çok önemli özelliklerdir kuş eşleyecek kişilerin her birine elinden geldigince dikkat etmesi gerektigini düşünüyorum.

örnegin kaliteli iki kuşu birbirine eşledigimiz zaman bile bagzı krıterlere dikkat etmedigimiz taktirde alacagımız sonuç sizlerde takdir edersinizki hüsran olur.

saygı ve hörmetlerle

Geri