Bu tarz konulara yorum yapmak biraz tehlikeli oluyor ama yinede oyun kuşuna yeni başlamış arkadaşlara farklı bakış açısı sunmak,onlarla bir şeyler paylaşmak istedim.Sitede biraz dolaştım,ama MURAT arkadaşın diğer konusu kuşçuların gelişimi,saim usta kuşları,saklı kalmış güzellikler......Hep polemik çekişme.Hepimiz bildiğimizin doğru olduğunu,bizdekinin en iyi olduğunu iddaa eder dururuz.insan egosu bu konularda biraz daha baskın oluyor çünkü çoğu arkadaşımızın iddaalı olduğu bir konu oyun kuşu işi.Ama ispattada bulunsanız böyle konularda hep bir eksik bulunur sonuçta.
Gelelim tek damar kuş besleme olayına.
Bir çift kuş olsun elimizde.AYNI KLAN OLMAYAN KALİTELİ İYİ KUŞLAR.Evet bu kuşlardan yavru alıp uçurduğumuzda verim almış olalım.İyi oynayan bu yavruları tabi ki çoğaltmaya başlayacağız.bir sürü iyi kardeş.peki devamı.kardeşi, kardeşe eşleyelim.yavruda verim alabilecekmiyiz.bence hayır.aynı kan olduğundan yavruları oynasa bile ekelerden kötü olacak ve oyunu hata verecektir.anneyi oğul ile yada babayı kızı ile kırsak.evet bunların yavrularının iyi çıkma ihtimali var.çünkü anne babada ayrı kan bulunmasından dolayı kan baba kız yada ,anne oğulda boğmaya bilir ve verimli yavru alabiliriz.ama sonrası.biz ekelerin aynı kan olmadığını düşünerek buraya kadar gelebildik ya sonrası.çift takla,sarma,geç oynama,hatalı ve sakat kuşlar.
Evet ben böyle bir durumla yüzleştim maalesef.5 yıl boyunca verim aldığım kuşlar kan boğulmasından çok geriledi.bana ustamın verdiği tavsiyelere rağmen çevremdeki insanların söyleminden cesaret alarak yaptım bu işi ve sonu hezimet.
Yıllar önce usta ile bir sohbetimizde ANKARA nın 5 ayrı yerinde bu cengizlerden var.sattığına pişmanım ama ....neyseki o konuda rahatım demişti.aradan bir hafta geçti ve piyangotepeden kürt ismail ustanın en iyi ekelerinden birini aldı ve bir dişi.Onlar gittiğinde ben ustaya sordum dayı geçen kendi kendine dövünüyordun yine verdin ekelerden diye.O sa bana kızını aldılar ona vuracaklarmış dedi ve güldü.sonra kan yakınlaşması ile biraz sohbetimiz oldu.o verdiği eke,kardeşleri,yeğeni,yavrular gerçekten müthişti.Birkaç ay sonra o kuşların yavruları bana getirildi.sami abi ismailden almış bana hediye etti.ben bu kuşlar oynamayacak abi dedim şaşırdı.valla kızma usta öyle söylüyor dedim.yaşım 15 idi ama seyisliğimden dolayı sağolsun etraftaki abiler bana uçurmam için çok kuş verirdi.evet yavrular sadece hava oyununda kaldılar.kendilerini hiç geliştiremediler.kardeşleride ismailde oynamadı.sonrada kuşlarını çalmışlardı zaten.
Ustaya çok zaman sonra söyledim yavruların bende olduğunu.oda bana.kan yakınlaşmasından yavru oynamaz ama o geni o kuş her zaman taşır.oyununa uygun eşleme ile yavruda performansını bulur demişti.
Eet şimdi 14 yıldır iki çift kuş i,le çarprazlama yürüyorum.eke yaptığım hert kuşun soy ağacına göre eşleme yapıyorum.bu benim ustamın tavsiyesi idi.geçte olsa doğru yolu bulduk.,
SAYGILAR ARKADAŞLAR.....