Terasdaki Salma

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan aykutk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 90
  • Görüntüleme Görüntüleme 23K

aykutk

Üye
www.kuscular.org
Ad Soyad
Aykut KARABULUT
Meslek
Emekli
İlgi Alanı
Diğer
Selamlar,

Daha önce bahçede güvercin besliyordum, yeni eve taşınınca terasda beslemeye başladım. Terasdaki salmamdan bir kaç kareyi sizlerle paylaşmak istedim.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Ekli dosyalar

• yenı salma 001.webp
    yenı salma 001.webp
    940 KB · Görüntüleme: 13,589
  • yenı salma 002.webp
    yenı salma 002.webp
    924.6 KB · Görüntüleme: 7,848
  • yenı salma 004.webp
    yenı salma 004.webp
    1.3 MB · Görüntüleme: 8,043
  • yenı salma 005.webp
    yenı salma 005.webp
    1.3 MB · Görüntüleme: 7,778
  • yenı salma 003.webp
    yenı salma 003.webp
    1,022 KB · Görüntüleme: 7,951
  • yenı salma 007.webp
    yenı salma 007.webp
    1.3 MB · Görüntüleme: 7,518
  • yenı salma 006.webp
    yenı salma 006.webp
    1,000 KB · Görüntüleme: 7,561
çok güzel bi kümes olmuş abi güle güle kullan boyutları tam olarak ne bunun yazarsan sevınırım abı

Selamlar,

Tabanda 2 tane palet altlığı kullandım, 166 cm ön tarafın genişliği derinlik 130 cm yükseklik 150 cm.dir.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Aykut abi yeni kümesin hayırlı olsun.Ayrıca kara kafa kara kuyruklarında çok güzeller!

Selamlar Nizam bey,

Evet alıştırdım 7 tane yavru bile aldım şu anda 6 tane yeme düşmemiş yavrum ve iki yumurtam bile var. Terasda beslemek bana bahçede beslemekden çok daha keyif verdi. Bu keyifin nedeni etrafımın açık olması nedeni ile çok rahat kuş uçurup seyretme imkanı yaratması oldu.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

s.a hayırlı olsun kuşların çok güzeller maşallah kaç kuş alıyor yeni salmanız yani verdiginz ölçülere kaç kuş sıgıyor sizce yeterli olacakmı yavrular felan yeme düşünce yani.balıkesirden saygılar.ayrıca kasalar sabit gibi geldi bana bence sabit olmasa daha iyi olur yani önden birer küçü çivi olsa ilerde genel temizlik esnasında kasaları kople çıkarıp temizlemek daha kolay olur emeginize saglık tüyleri kadar çok yavruları ve ömürleri olur inşallah.bende bahçede besliyorum ama yaza dogru teras var babamların orda 6 katlı binanın terası oraya çıkıp yeni salmam daki o günleri iple çekiyorum.çok zevkli olsa gerek.

Selamlar,

İyi dilekleriniz için teşekkürler, salmada 10 çifti çok rahat besleyebilecek ortam bulunmaktadır. Ben yavrularımı büyütüp, yetiştirdikden sonra eş, dostuma hediye ediyorum. Yani belli sayıda kuş besliyorum. Her zaman güvercin besleme konusunda temizliğin, az ve öz kuş beslemenin en önemli hususlar olduğunu belirtmişimdir. Salma yaparken temizliği kolay ve etkili olacak salma yapımına özen göstermişimdir. Salma içindeki tüm ekipmanlar monte, demontedir. Yuvalıklar L aparatları ile askıya alınmışlardır.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Aykut Abi çok kümes kümes olmuş. Benim kümeste aynı ebatlarda ama seninki benim kümese göre çok daha rahat, refah..Hayırlı olsun, umarım kümesinizde istediğiniz kuşları beslersiniz...

...........SİNAN ÖZTEKİN...........

Salmanız güzelmiş aykut abi allah güle güle kullanmak nasip etsin bende askerden sonra yeni kümes yapmayı düşünüyom allahın izniyle Saygılarımla "SrKnbNcK

Selamlar Serkan bey,

İyi dilekleriniz için teşekkürler. Askerlik hizmetin şimdiden hayırlı olsun, hayırlı teskereler dilerim. Asker dönüşü salma konusunda umarım herşey gönlünce olur..

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

aykut abi çok özürdileyerek bişey sormak istiyorum.benimde balkon kümesim vardı ama ufak geldiği için değiştirme aşamasındayım.kümesin güzel olmuş yanlış derinlik 1,30 demişsin ama yan yana 2 adet limon sandığı görüyorum limon sandığı ölcüleri genişlik olarak 65cm midir.ve ben ucurmadığım için bu kümes yeterli olurmu benim için?çümkü kümese girmek istediğimde içerden dışarı fırlıyorlar veya diyorum alcak yapsam genişlik 1,90 derinlik 1,40 yükseklikte 90,cm gibi ve kuşların kanatlarını makazlasam hem daha rahaz balkonumda gezdirir yemlerim banyolarını yaparlar hemde kümesi her acışımda içerden bir kuş kacırmam :) bilgilerinize dayanarak fikir almak istedim yardımcı olursanız memnun olurum saygılarımla.....

aykut abi maşallah güzel olmuş kümes bende terasta besliyorum inan bende tam bu dakikalarda yeni kümes için fikir üretmeye çalışıyordum beynimi boşa yormama gerek kalmadı aynen seninki gibi yapacağım tek eksiğim taban ızgarası onuda bulmaya çalışacağım resim için teşekkürler

Selamlar Suat bey,

Limon sandıklarının genişliği 45 cm. dikkat edersen limon sandıklarını salmada aralıklı ve salma içine ortalayarak yerleştirdim. Yuvalıklarım sabit olmadıkları için alırken, takarken sıkışma vs. konulardan etkilenmemesi açısından. Kümesin yeterliliği besleyeceğin kuş sayısına göre orantılı olmalıdır. Benim 16 yuvalık var 5 çift kuşum bulunmakta şu anda ayrıca yeni yavrularım ile birlikte 17 kuş var. Bu salmada 20 kuş maksimum çok rahat bir şekilde besleyebilirim diye hesapladım. Senin kuş uçurmama nedenin kuşların alışmadığı için mi? yoksa uçurma ortamın mı yok? bu konuya açıklık getirirmemişsin, alışmadıkları için uçuramıyorsan kuşların salmaya alışana kadar yemleme işini salma içinde yaparsan ayrıca kuşlarının cevreyi tanımaları alışmaları konusunda ise alaca karanlık zamanı kuşlarını balkona çıkarırsan çok daha zahmetsiz ve kısa bir zamanda kuşlarını alıştırırsın. Kanatlarını makaslamak benim kuş alıştırmada pek tarzım olmamıştır. Kuşlarıma rahat bir ortam yaratarak onların salmayı çabuk sevmesine ve benimsemesine önem verdim ve aman, aman kuş alıştırmadan kaçırmadım. Eşleştirme konusuna en kısa zamanda hız kazandırman gerekmektedir. Alışmaları konusunda eşleşme ve yumurtlama çok etkili yöntemdir.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Selamlar Mustafa bey,

İyi dileklleriniz için teşekkürler. Yeni salma yapım konusunda size fikir verebildiğim için sevindim. Bu salmada kullandığım malzemeleri kısa size aktarayım.

İki adet palet altlıgı
5*5cm çerceve için tahta
çerceve tahtalarını birbirine monte etmek için köşebenetler "L aparatları"
çatı kaplaması için kullanılacak malzeme "şingil,plasik ondiline, v.b. çift katlı naylon
osb su baslı kontraplak
montaj vidaları ve çivi
Taban ızgarası

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

doğrudur abi ben limon sandıklarını 35cm biliordum o yüzden sordum.kuş alıştırma konusunda bilgim var ama ortamım müsait olmadığı için ucurmak istemiyorum o yüzden makazlasam olurmu diyesormak istedim.örnek verirsen sizin kümesi düşünelim orada uçurmadan yavru almak istiyorum 5 takım kuştan ama dediğim gibi yemleme ve temizleme esnasında kümese girerken tavanın alcaklığı ve kümesin darlığı acısından kuşlar kümeste cılgına dönüyor içeriye girdiğim zaman ve kuşların kaçmasına sebeb olmazmı?buna bir yöntem veya fikriniz varsa sevinirim..

Selamlar Suat bey,

Bu konuda hiç uçurmak istemiyorsanız, ayrıca kuşlarınızı balkonda bile dolaştıramıyorsanız, temizlik esnasında güvercinlerinizin salma dışına çıkmamalarını engelemek adına makaslamada bir çözüm olabilecek mi? 5 takım güvercinin eşleşmesi yavrulaması böyle bir salmada mümkündür. Genede makaslanan kuşun hareketleri sınırlı olacağından yukarıdaki yuvalıklara çıkmaları orada yumurtlamaları, yavrulamaları bence biraz sorun teşkil edebilecektir. Güvercinlerinizi balkonda dolaştırma imkanınız var ise makaslamadan bu işi yapmanızı tavsiye ederim.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

haklısınız sizinkine benzer bir kümesim vardı ama ölcüleri ufaktı büyüttüğüm taktirde ve önüne 1 metrekare sök tak bir tel salma yaptığım taktirde bir sorun teşkil etmez sanırım.verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.

aykutk' Alıntı:
Selamlar Mustafa bey,

İyi dileklleriniz için teşekkürler. Yeni salma yapım konusunda size fikir verebildiğim için sevindim. Bu salmada kullandığım malzemeleri kısa size aktarayım.

İki adet palet altlıgı
5*5cm çerceve için tahta
çerceve tahtalarını birbirine monte etmek için köşebenetler "L aparatları"
çatı kaplaması için kullanılacak malzeme "şingil,plasik ondiline, v.b. çift katlı naylon
osb su baslı kontraplak
montaj vidaları ve çivi
Taban ızgarası

Saygılarımla,

Aykut Karabulut
abi çok teşekkürler

Selamlar,

Benim salma 200 tl yı geçmedi, sanırım seninki de 250 ile 300 tl arası bir maliyete çıkar diye düşünüyorum.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

s.a aykut abi sonunda aradıgım evi bugün buldum ve tutdum abi sana sorum şu bende 25 30 civarında kuş var bende sizinkine benzer bir salma yapmak istiyorum ve kafamdaki projeyede çok yakın ama kuş sayım biraz fazla ve yavru yumurta sezonunuda göz önünde bulundurursak sizce nekadar boyutlarda olmalı salmam birde salmanın degişmesi halinde yumurtası daha et yarusu olan birkaç kuşumvar onlara nasıl bir uygulama önerirsiniz evi taşımam halinde şimdiki salmamda bırakırsam yavrular büyüyene kadar kesin çalınırlar salmayı yaptıgımda yavrularıda götürsem yatarlarmı usb nin üstüne herhengi bir kaplama yapdınızmı yagmur su geçirmezmi kışın çok soguk alırmı şimdiden ilginiz için çok teşkkür ederim.balıkesirden saygılar.

Selamlar Ersun bey,

Yeni eviniz şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun. Sizin yazınızı kısa bir seyahat de olduğumdan ve yeni eve girdiğim için şimdi gördüm ve okudum. Karşılıklı yazışma yaparak konulara açıklık getirebileceğimizi size ve güvercinlerinize çok uzun vade de hizmet verebilecek bir salma ebatları belirleme konusunda görüş alış, verişi yapabileceğimizi umut ediyorum. Bana damızlık kaç es beslemeyi düşündüğünüzü ve yeni salma yapımında kullanılacak malzemelerin eski salmanızda bulunan malzemelerle mi daha çok oluşturacağınız konusundan söz ederseniz size çok daha açıklayıcı ve ışık tutabilecek bilgiler verebilme olanağını bana sağlamış olacaksınız.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

s.a aykut abi günaydın nasılsınız ben de şuan irili ufaklı 15 dolpacı var 10 tanede kelebek var salmama gelince şuanki salmam evin araka bahcesinde iki derinlik iki yükseklik 160 civarındada genişliginde bodrum abi ama güneş gören çiçek marul nane taze sogan gibi kuşların gezine bilecegi inip kalka bilecegi bahçesi olan iki bitişik nizam salmam vardı onları söküp götüremeyecegim için bu işin en kötü tarafı sadece salma içindeki kendi yaptırdıgım altlık palet gibi suluk yenlik ve 40 civarında limon kasası yani ekipmandan başka bişe götüremeyecegim abiasgeri ücretli çalışıp maaşımızı bir kaç ay alamayan kriz zedelerden oldugum için birde ameliyetdan yeni çıktıgım için pek ekonomik durumum şuan için iyi deyil onun için nasıl bisalma yapacagıma açıkcası karar veremedim ama yahudiye sormuşlar neden ucuzunu almıyorsundiye oda çöpe atıcak kadar çok param yok demiş abi yani kötü malzeme kullanıpda tekrar tekrar yapmak yerine bir sefer yapıp birdaha salmama kısa zamanda masraf yapmayayım diye düşünüyorum ayrıca tutudugum yerde kelebekleri bırakıp sadece dolapcı bir kaç çift ödemiş dolapcısı yetişdirmeyi düşünüyorum.abi şididen saol allaha emanet olun.saygılar...yani 30 civarında daha fazlasını tutmak istemiyorum elimde ama ilerde bakarsınızbir salmada yantarafına yaparım bir yıl sonra felan yani yer müsait çünkü usebemi ? paletmi?sizce görüşmek üzere abi.saygılar....

Selamlar Ersun bey,

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi belirtmek isterim. Salmanızda 30 güvercin besleyebileceğinizi belirtmişsiniz. Bunu 15 çift olarak hesaplarsak her çift ortalama 2 yuvalık belirler kendilerine 25-30 adet yuvalık olması gerekli salmada. Yuvalık ebatları 45 cm'e 30 cm dir. Yuvalıkları beş kat olarak sıraladığımızda bize 2.50 cm iki karşılıklı duvar boyutuna ihtiyaçımız olacak, bu da bir palet altlığının 120 cm olduğundan yola çıkarsak 2 adet palet altlığı ile bu boyutları yakalarız. Geri kalan iki duvar için 83 cm olan palet altlığının diğer uzunluğu 2 adet paletde bize 1.66 cm bir uzunluk kazandıracaktır. Dört duvarın ebatları bu iki palet ile ortaya çıkmaktadır. Yüksekliği bence 2 mt olarak yapabilirsiniz. Bu ebatlara göre osb ve 5*5 cm cerceve tahtasının kullanılacak oranlarını hesaplayarak yapı ınşaat malzemeleri satan yerden maliyetini öğrenebilirsiniz. Çatı içinde osb kullabilirsiniz. Ayrıca şimdi adını unuttum kiremit altına yerleştirilen siyah ondine tarzı ama ucuz bir malzeme var tanesi 10.tl. olarak hatırlıyorum ondan alır çatıda osb üzerine monte edersiniz tabi ikisinin arasına çift kat naylon döşemeyi unutmayın. Size eski salmada kullandığınız malzemelerden kullanabilecekleriniz var mı diye sormamdaki neden ise, güvercinlerinizin bazılarında yumurta ve et yavrusu olduğunu belirtmeniz. Bu malzemeleri kullanırsanız güvercinleriniz yeni salmada çok yabancılık çekmezler hatta yumurta bulunan yuvalıgı aynı yuksekliğe aynı limon sandığı ile koyarsanız salmadaki iç mekan dizaynını eskisi gibi yarsanız yaklaşık da olsa bu güvercinlerinizin değişiklikden çok etkilenmeyeceğini ve çabuk adepte olamalarını güçlendirecektir. Tabi bu alışma süresinde mümkün olduğu kadar güvercinlerinizi yeni salma içinde yemlemeniz gerekmektedir. Gönül isterdi ki yakın olsak ve aletlerimi alıp yanınıza gelebilsem ve beraber yeni salmanızı yapabilsek ama bu yaşamın gayelerinde na mümkün. Siz önce kullanılacak malzemelerin metrelerini iyi hesaplayıın malzemeyi aldığınız yerde imkanları var ise orada kestirirsiniz. Salmaya başladığınızda devamlı iletişimde olalım anında fikir alış verişi yapabiliriz. Kolay gelsin.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

iyi akşamlar aykut abi ilginize çok teşkkür ederim .verdiginiz biligiler içinde ayrıca teşekkür ederim .abi terasdaki yapacagım salmanın arka tarafını duvara verecegim buda bize iki yan duvar ve birde çatı demektir ayrıca balkonda gayet müsait oldugundan iki üç çifti balkona ufak bir salmaya koyup hem yukarda yer kazanmak hemde balkona koyacagım damızlıklarla daha yakın ilgilenme şansım olacak diye düşünüyorum 5e5 15 adet ve osebe de 2 tam boy çatı için ise daha karar veremedim osb uygun olur heralde salma iç içinse elimdeki malzeler baya yeter öncelikle iskeleti oluştumam gerekiyor abi yazmışsınya çok saolasın keşke burda olsaydın bana çok yardımın olurdu 40 civarında sandıgım var yakınımda sandık ala bilecegim yerde var problem yok o konuda bende 5 kat düşünüyorum 20cm yükseklik var sırt üstü koyuyorum genelde daha geniş alan oluyor içerde sizinki gibi yani iki metre yükseklik çokmu olur acaba aykutabi evi hafta sonu büyük ihtimalle taşırım daha sonrada ilk işim salmam olacak yani öünde bir hafta gibi bir zaman var bende bu arada malzemeleri hesaplatma ve yavaş yavaş almaya taşımaya başlarım abi bir iki gündür şuanki salmamda yavrular çıkıyor yumurtadan bende çok beklemişdim bunları acaba kaç günlük ken yer degişikligi uygun olur eger evi taşırsan aklım salmayı yapana kadar orda kalacak çünkü kapım tahta camı tel yani allaha emanet ev ordayken çok problem olmuyordu ama şimdi biraz sorun olacak kaç günlük taşımaya uygun olur abi herşey için çok saol balıkesirden saygılar..

Selamlar Ersun bey,

Yavruların çıkması yada yumurta olması konusunda size yapmanız gerekli olanı söyledim. Salmayı yaparsın sonuçda eski salmanın düzenini bozmayacağınıza göre yeni salmayı yapar, yapmaz yumurta ve yavruların olduğu eşleri limon sandığını bozmadan içinde yumurta veya yavruları ile taşır aynı kata aynı seviyeye yerleştirirsen, anne ve baba ile birlikte tabi, sanırım çok büyük bir sıkıntı olmayacaktir.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

teşekkür ederim abi hayırlı geceler gecen aydınlık olsun. saygılar...

Selamlar Özay bey,

Nasılsınız umarım iyisinizdir. Görüşemedik uzun bir zamandır. Salmam konusundaki iyi dilekleriniz için teşekkürler. Ev değiştirdik ve iyi ki değiştirmişim diyorum, yeni evde terasda salma ve açık bir görüş alanım var. Burada Allaha şükür sorunsuz ve keyifli bir şekilde güvercinlerimi uçurup, yavrudan oyunlu kuşlarımı test etme imkanım oluyor. Sizin kuşlar nasıl yeni gelişmeler var mı? yeni üretme mevsimini açtınız mı? görüşmek üzere,

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Geri