Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Uzunbacak

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı


Sığ sularda ya da çevresinde bulunan, inanılmaz uzunlukta bacakları olan, siyah-beyaz renkli bir
kuştur. İnce ve düz bir gagası, uzun kanatları ve parlak siyah bir başı vardır. Başının ve
gövdesinin büyük kısmı bembeyaz parlar; başında değişken ölçüde siyahlık vardır. Bacakları koyu
kırmızımsı-pembe ve şaşılacak derecede uzundur. Gencinin üst tarafı daha kahverengidir ve
kanatlarındaki firar hattı beyazdır. Uçuş sırasında hepsinin sırtında oluşan “V” şekli oldukça
dikkat çekicidir. Ötüşü gür ve azarlayıcıdır.

Familya: RECURVIROSTRIDAE – KILIÇGAGAGİLLER
Himantopus himantopus (Linnaeus, 1758) – Uzunbacak
Boy 35-40 cm, kanat açıklığı 67-85 cm.
Uzun pembe bacakları, uzun ince siyah gagası ile koyu renkli başı ve sırtı dışında çoğunlukla beyazdır.
Habitatı
Sıcak ve tropik iklim kuşaklarında görülmektedir. Genellikle tatlısu alanlarında, göl kenarları, deniz kısında,bataklık, nehir yatakları ve bataklık gölcüklerinde beslenirler. Tuzlaların kıyılarında da beslendikleri sıkça görülmektedir.

Bozkırlar, çöl bölgelerdeki, sığ durgun sular, kumlu, çamurlu, açık yerler, sığ göl ve nehirler, dağ gölleri, pirinç tarlaları, barajlar, lagünler ve bataklıklarda yaşar.
Yayılışı
Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zellanda en çok görüldükleri alanlardır. Akdeniz in
İspanya ve Fransa kıyıları ve Anadolu ile Afrika da Sulawesi bataklıkları ile Afrika Saharası
bataklıklarında görülmektedir.
Orta Anadolu’nun tamamı, Van Gölü’nün doğu yarısı, Iğdır, Ege’nin batısı, Marmara’nın güneyi, Doğu Akdeniz, Trakya’nın batı sınırlarında ve Kızılırmak Deltası’nda üreme göçü yapar.

Türkiyede nominat alttür (H. h. himantopus) dağılım gösterir.
Beslenme
Geniş bir yelpazede beslenirler.(böcekler, su kurtçukları, küçük
kabuklular, küçük balıklar ve yumurtaları vs..)

Biyolojisi
Uzunbacaklar, zemine kazınmış sığ bir çöküntüdür. Bir bitki yığını üzerinde, sudaki su otlarının üzerinde veya kıyıdaki suyun yakınında bulunur. Yuva ot ve sazlardan yapılmıştır. Dişi mayıs ortasından haziran ortasına kadar 4 yumurta bırakır. Kuluçka, her iki ebeveyn tarafından sağlanan yaklaşık 25 gün sürer. Civcivler erkencidir ve çevredeki bitki örtüsünde saklanmak için yuvadan ayrılırlar. Her iki ebeveyn tarafından beslenirler. Doğumdan 4 hafta sonra uçarlar ve 2-4 hafta sonra bağımsız hale gelirler.
Bir veya iki yaş civarında çoğalabilirler.
Göçü
Oldukça geniş bir yaşam alanı vardır. Avustralya, Orta ve Güney Amerika, Afrika, Asya, Kuzey Amerika, Avrasya, Hawaii ve Filipinler'de bulunabilir.
Popülasyonu
Avrupa: en az 15.000 çift.
Davranışları
Binlercesi bir arada uçarken gözlemlenmiştir. Tehlike anında yanındakileri uyarmak için sık sık kafasını kaldırıp etrafı gözetler. "yip ve kikk" diye kesik yüksek tonda tek vurgulu ses de çıkarırlar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler