Yapışma ,Taklasız Boş İnme ve Yer Yapma Ayrımını Yapalım

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ömer ÖZKURT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 83
  • Görüntüleme Görüntüleme 20K

Ömer ÖZKURT

Moderatör
www.guvercinler.org
Ad Soyad
Ömer ÖZKURT
Meslek
Kamu Personeli
İlgi Alanı
Kediler
Büyüklerimizden yada bilgice büyüklerimizden yapışmanın tarifini alabilirmiyiz.
Yapışma nedir?
Nasıl olur?
Neden olur?
Ne yapmalıyız?
Bu bir seyis hatası olabilirmi?
Kusun hiç sefer yapmadan gelip konması mı yapışmadır sadece yoksa 3 saat ucup seferlerını yapıp yorgun şekilde gelip taklasız inmeside yapışmamıdır?

Re: Yapışma ve Taklasız Boş İnme Ayrımını Yapalım

Naçizane kendi bildiğimi anlatayım kardeşim. Yapışma oyunlu kuşumuzun hanı o yere sıfıra gelıp bir mınare çıkıp 10 -15 takla ile oynayan güvercinimizin yabanı gibi inmesidir. Benim bildiğim genetıktır caresı kuşu elden cıkarmaktır . Son bir şeye daha yıne musadenle anlatıyım bende bır beyaz vardı 6 saatı vardı havada ınerken yınede yapacagını yapmadan ınmıyordu saygılar

Bu konuyu bazı büyüklerimizle beraber sanırım başka konu başlıkları altında da ele aldık .. Yine kısaca değğnmek isterim .. Yapışma tabirini tam olarak kullanna bilmek için ; taklacı performans kuşlarında oyununu tam olarak sökmüş , beli bir oyun düzeni oturtup belli karakteristikler kazanması , yani oyunsitili oturtması gerekir ..
Acemi oyunlu kuşlar için , yeni sökülen kuşlar için , oyun sökmüş ama uzun bir süre uçurulmayıp yatırılmasını ( yavru almak için vs ) ardından yeniden havaya verilip uçurulmaya başladığı ,kuşun kilolu antremansız , formsuz olduğu ilk dönemler form tutturma süreci gibi oturmamış uçurma dönemleri dikkate alınmamalıdır ..
Yapışma kelimesinin içerdiği , zihnimizdeki manası ise ,taklalı seferli kuşun belirli bir uçum süresi sonunda, veya içinde direk olarak taklasızca yere hop diye inmesi tam işte tabiri ile YAPIŞMASI olayıdır ..
Bir kuşa yapıştı dememiz için, kuşun yukarıda aktarmaya çalıştığım tam oyun oturtması sürecini bitirmiş olması koşulunu yine hatırlatmak isterim ..
Bu kuş belli bir uçum süresi ardından seferler yapıp iyi oyun yapıp sefere gelir gibi dalıp hop diye yapışacağı gibi ( en belirgin bariz yapışma budur ) kalkmasını mütakip hiç oyun yapmadan lal olarak yine boş inme , kümesin açık kapısını kolayarak kümese dalma , gibi bazı kötü meziyetler çoğumuzca yapışma olarak anılır ..

Yada spesifik durumlar söz konusu olur bazende , kuşun herzaman yapmadığı halde koşulların değişmesine bağlı ( hastalık , atmaca , kümes acemiliği , tüyde olma ,gibi ) kuş yine herzaman yapmasa da süpriz olarak sayılabilecek şekilde takla atmadan ine bilir ..
Bu rutin dışı durumlar bana göre yapışma olarak anılmamalıdır . Yukarıda ifade etmeye çalıştığım ölçütlere tam uyması kesin bir fikir sahibi olmak için gereklidir .. Özel koşullarda meydanagelebilen taklasız bazı inmeler de kafa karışıklığı yaratabilir acaba sorusunu sordura bilir .. Bu soruların asıl cevabı kuşun kendi özel durumundan çıkmasına mütakip yeterli uçurma ve yeterli oyun oturtasının ardında yeniden ölçülebilir ..
Konu içinde çoğu karmaşayı taşımasına karşın, kelimerele tam oralar ifade bulamayacağı sadece izlerken gerçeği görebileceğimiz ve gerçekten bir fikir sahibi olabileceğimiz de açıktır .. Kaldı ki çoğu durum birbirine yakın olsada aslında her kuş için ayrı ayrıdır .. En net cevap sadece kuşu canlı olarak izlenerek verilebilir ..
Yapışmanın genetik bir kusur olduğu, soydan soya aktarıldığı , çoğumuzca kabul edilir ..
Ban böre yapışma, bir kuş için çok kötünün ötesinde yool ayrımı sayılır ..
Bu durumu bilerek ve KABUL EDEREK kuşu sevmek uçurmak ise kişilerin tercihine bağlıdır .. Şu ayırımı yapmak koşulu ile tabii , kabahatı kabul ederek ....
Son yılların başlıca sıkıntılı başlıklar arasında bu konu , adını tam olarak koymak tan tutun ( yapışıyormu yapışmıyormu ) , konuyu suistimale kadar ( kabullenmek bilmek - görmezden gelmek - gizlemek - yada karalama ya yönelik sulandırmak ) gibi gibi ...
Kısaca izaha çabaladım acizane ; affınıza sığınarak .. selamlarŞEREF

S A Bu konu daha önceleride tartışıldı gerekli cevaplar da verildi ama yeni katılan arkadaşlar vede konuyu okuyamayan gençler içinde ele almak bilgilendirmek kişileri aydınlatıp bilinçlendirmek de önemli oldugu için tekrarlanması faydalı olur kendimce en önemli konulardan birisi bu konudur

YAPIŞMA Kuş ne kadar taklalı perdahlı nefesli olursa olsun yapışan kuş yine yapışır zaten yapışan kuş her defasında satlerce uçup yorulup inecegi zaman degil zaman dakika gözetmez gözü gelip konmadadır yapışan kuş açık alan dar alan sıkıştırma seyis kuşçu hatası ile alakalı degildir genleri ile alakalı irsidir 40 yer degiştirse yine yapışır kuşçulukta makbul degildir lakin bazen de yapışan kuşla yer yapan kuş karıştırılıyor

YER YAPAN KUŞ istenilen bütün performansı gösterir izleyeni tatminde edebilir ine bilmek için çok çalışır kendini bitirir inemez ve bir yere veye bir agaç altına veya çatı çıkıntısına yada ansızın bir yere tutunması ve bunu bir kere yapması o kuşu kolaycılıga alıştırır bunu her zaman yapar başka bir yerde uçsa bile alışana kadar oynar oradada kendine yer yapar burada yapar yapışma ne kadar kötü ise yer yapma da kötünün biraz iyisi kuşçuluk için buda makbul degildir

TAKLASIZ İNME Ne yapışma ne yer yapmadır makbuldür KUŞişini yapar sahibini menmun eder inebilmek için azami çalışır kendini bitirir inerken perdahlı şekilde esneye esneye taklasız iner bu NE YAPIŞMADIR NE KONMADIR MAKBULDÜR SAYGILAR

kuscu_marik' Alıntı:
TAKLASIZ İNME; Ne yapışma, ne yer yapmadır makbuldür KUŞişini yapar sahibini menmun eder inebilmek için azami çalışır kendini bitirir inerken perdahlı şekilde esneye esneye taklasız iner bu NE YAPIŞMADIR NE KONMADIR MAKBULDÜR SAYGILAR

Muharrem abi bunu açıkladıgın için teşekkür ederim
Bu olayada yapışma diyenler var çünkü ondan bunu belirtmen iyi olmuş kuş çarşaf gibi derler ya,uçuş haddini fazlasıyla aşmış fazla sefer çıkarmış,bitmiş artık açıkcası sonunda esneyerek inmiş bunuda yapışma olarak kabul edenler var.

Peki yer yapmayı da istemez çogu kuşcu bunu nasıl engelleriz kuşu çok sıkıştırdıgımızdan mı yer yapar?

Ömer ÖZKURT' Alıntı:
kuscu_marik' Alıntı:
TAKLASIZ İNME; Ne yapışma, ne yer yapmadır makbuldür KUŞişini yapar sahibini menmun eder inebilmek için azami çalışır kendini bitirir inerken perdahlı şekilde esneye esneye taklasız iner bu NE YAPIŞMADIR NE KONMADIR MAKBULDÜR SAYGILAR

Bu olayada yapışma diyenler var çünkü ondan bunu belirtmen iyi olmuş kuş çarşaf gibi derler ya,uçuş haddini fazlasıyla aşmış fazla sefer çıkarmış,bitmiş artık açıkcası sonunda esneyerek inmiş bunuda yapışma olarak kabul edenler var.

Peki yer yapmayı da istemez çogu kuşcu bunu nasıl engelleriz kuşu çok sıkıştırdıgımızdan mı yer yapar?

YER YAPMA Kuşun yer yapması benim kendi göözlemlediğim kadarı ile yer yapan kuşun geneli performansı yüksek olan kuşlar KUŞA göre degil kuşçunun keyfine göre düzensiz uçumun kuşa verdigi bıkkınlık olarak düşünüyorum genelde seyis hatasıdır bu durumu kendim de bir kez etrafımda çok kez gözlemledim kuşdada karakter olur yani kuşun karakteri ve en önemliside düzensiz keyfi uçurulmanın kuşa verdigi bıkkınlıktandır bu benim kendi düşüncem yapışma ile alakalı degil yapışma ve kanat elleme yer yapma kuşçulugun gelişmesin deki en büyük engeldir kuşcu olacakların bu şıklara riayet etmesi kazançtır etmemesi aranılanı bulamamalarının tek sebebidir işte böyle bazı kuşlar özel antreman düzenli vakitli uçum vede ilgi ister bazı bu şekil kuşlar her kümesde çıkar bunu gözlemleyemeyip kuş bıktırıldıgında kuş aranır bir yere tutundumu her zaman tekrarlar alışkanlık yapar makbül degildir benim kuş anlayışımın dışındadır benim kendi görüşümdür
saygılar

bana göre oyun kuşunun asaleti inişinde saklıdır kuş nekadar ucarsa ucsun inerken harmanlamadan kendini asmadan hatta tek taklayla inse bile o kuş bana göre makbul deyildir ne yazıkki gunumuzde çok kuş duz iniyor bu kusuruda örtmek için kendini bitirdi filan bunlar bahane asaletli kuş inişiyle kendini belli eder öyle 60 70 metre fişek yapması önemli deyil iyi kuş butun iyi özellikleri taşır .yukarıda belirttiyim gibi bana göre böyledir herkesin fikrine saygım var saygılarımla murat tarım tabi bu söylediklerim normal şartlarda ucan oyun acmış kuşlar için gecerlidir

Merhabalar;
Ömer ÖZKURT' Alıntı:
kuscu_marik' Alıntı:

perdahlı, ayaklarını göstererek esneyerek iniyorsa sorun yok sadece iniş puanı alamaz...fakat uçağın piste inişi gibi iniyorsa veya çatıda besleyenler için söylüyorum, çatının altından girip fişeğe başlarken çatıya tutunuyorsa yapışmadır, geçmiş olsun...bunlara yapacak birşey yoktur...
Katranı kaynatsan olurmu şeker
Cinsine ettiğim cinsine çeker..

selam değerli dostlarım..evet şerefin de dediği gibi daha öncelerde de yazdık bu konular kakında..yapışma terimi hazır olan kuş un değerlendirmesin de kullanılır..ama yapışacak kuş zaten kendini belli de eder..şimdi marik ustanın da dediği gibi kuş ilk önce görevini yaparak taklalı perdahlı iner yerine ama yapışacak kuş zaman için de ki bu fazla sürmez ken dine yer yapar ve oraya yapışır oradan kümese gelmek ister..bazı kuşçular kuşun yer yaptığı yere onu ürkütecek bişeyler koyarlar(evcil köpeğini,çiçek saksısı,kamyon lastiği,sandalye vs.)yer yapan kuş bundan ürker ve yine taklalı olarak başka bir yere inmeye çalışır...fakat o indiği yerede kısa zaman da yapışır yani yeni yer yapar..bakın kuş sahibini doyuruyor her görevini yapıyor ve gelip taklasız ,perdahsız,harmansız iniyor sa o yine yapışıyor demek tir..ama kuş görevini yapmış gelip harmanlayarak inmiş o kuşta yapışmamıştır...şeref senin yazdığın konuda sadece kümes değişikliğine katılmadım..çünki hayvan yer yaptığı kümesten ayrılmış yeni kümese gelmiş zorlanır inerken ama haftaya kalmaz yer yapar orayada...
ben tercihen kümeslerimi hep açık alana yaptım geneldede yerde baktım (son kümesim hariç)yerde bakılan kuş açık alan da ise pisliği varsa daha kolay belli eder..zaman kaybı olmaz..alan geniş atacak olsa tar zaten diye düşünürüm..neyse dotlar bunlarda benim düşün celerim..saygılar...ali hakan..

Merhaba;

Bu konu çok su kaldırır.
Yapışma ile ilgili bir kaç düşünce de ben belirtmek isterim.

1. Performans kuşunda en önemli özellik hiç şüphe yok ki istikrardır. Uzun süre sahibini üzmeden iyi performans sergileyen kuşlar, her kuşçunun arzu ettiği kuşlardır. Ancak yapışan kuşlardaki en temel problem burada, yani istikrar konusundadır. İstikrarsız olma konusunda oldukça güvenilir kuşlardır.

2. Bu tarz kuşlar uçum sürelerini kendileri belirler. Yani uçum süresi ve performans sergileme konusunda ipler onların elindedir, kafalarına göre takılırlar. Eğer oturmuş kuş olmuşlarsa istedikleri zaman inerler. Sinirlenirsiniz, bir daha kaldırırsınız, yine inerler. Siz kaldırmaktan bıkarsınız, o hemen inmekten bıkmaz. "Akıllı kuşlar" dır yani.

3. Bu tarz kuşların bir dönem mükemmele yakın performans sergiledikleri görülür. Gezmeleri, atmaları, uçum süreleri, sefer sayıları (40-50 sefer gibi) müthiş olur. Ertesi gün arkadaşınızı davet edersiniz, "dün dündür, bu gün bugün" der, "ben bu işte yokum" der. Güvenilmezdirler. Bir günü bir gününü tutmaz.

4. Bu tarz kuşların fişekleri, fışkırmaları hiç şüphe yok ki mükemmele yakındır. Uzun fişek yapmak onlar için çok kolaydır (40-100 mt arası). Sesleri iyi olanları da, takla sayıları fazla olanları da olabiliyor. İyi performans sergiledikleri dönemde 20-30 tane iyi fişek yaparlar, ipleri iyice ellerine aldıkları dönemde de sadece 1-2 tane izleyebilirsiniz o fişeklerden. Ya da bir kaç güzel fişek izletme keyfini bile sunmazlar size, çok görürler.

5. Uçum süresi içerisinde de fişeklerinde değişiklikler vardır. Uçum süresinin başlangıcında daha iyi fişekler çıkarırlar, sonlara doğru fişeklerini bozarlar.

6. Sökülmeleri, hazırlanmaları kolay kuşlardır, hiç yormazlar. Yavruluklarında bir dönem inmekte öylesine zorlanırlar ki, "bastıramadık" ifadesini hakedeler. Uğraşırlar, uğraşırlar inemezler, ama başka yere gider kolayca atarlar. İşte bu dönemde oldukça fazla sefer sayıları vardır. (40-50 gibi). Gerçi uzun fişekleri olmaz ama, bol bol sefer yaparlar.

7. Atmaları oldukça iyidir, yere çok alçağa gelirler (1 metre altı).

8. Çoğu kuşçunun beğenmediğini söyledikleri, ama farkında olmadan da olsa yuvalarında bulundurmaktan kendilerini uzak tutamadıkları kuşlardır.

9. İyi performans sergiledikleri dönemde yarışmalara uçurulurlarsa, kupayı hiç bir kuşa kaptırmayan kuşlardır.

10. Sık sık es geçen kuşlardır. Tam fişeğe başlayacak dersiniz, başlamaz. Fişek yapar gibi bir kaç kanat sesi çıkarır, sonra vazgeçer. Es geçerken de frene basma hareketleri tipiktir.

11. Kuş satıcılarının en favori kuşlarıdır. Acemi alıcıları büyüleyebilirler.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Eminim daha bir çok özellikleri vardır.
Selamlar.

Şenol

S A Arkadaşlar yapışma ile yer yapma aynı şey degildir tamam ikiside makbul degildir lakin yer yapan kuş agaç altına girebilir kümese girebilir bir ufacık çıkıntıya tutunabilir çatıya yakın geçerken oynar gibi yapıp inebilir peki kuş bunca kurnazlıgı yapıyor istedigi yere giriyor tutunuyorda

GELİP NEDEN YEREDE LAP DİYE KONMUYOR
YER YAPAN KUŞA YEREDE GELİP TUTUNDU RAHAT İNDİ DİYEBİLİRMİYİZ BEN ŞAHSIM OLARAK YER YAPAN KUŞUN YERE LAP DİYE KONDUGUNU NE DUYDUM NEDE GÖRDÜM ONUN İÇİN YAPIŞAN KUŞLA YER YAPAN KUŞ AYNI DEGİL AMA İKİSİDE MAKBUL DEGİL
EGER KIRIKKALELİ METİN KARDEŞİM BU YAZIMI OKUMA İMKANI OLURSA ONUNDA CEVABI OLABİLİR 5 6 SENE EVVEL KIRIKKALEDE SARI RAMAZANDI HERHALDE KUŞ PERDAHLI PERFORMANSI MÜKEMMEL YERİ MÜSAİT OLDUGU HALDE İNEMİYOR İKİ GÜN OKULUN ÇATISINDA KALMIŞ AÇ SUSUZ TESADÜF KALKTI BİRKAÇ SEFER ÇIKARDI İNECEGİ YER MÜSAİT OLDUGU HALDE BAHÇE DUVARINDAN BİR BİRİKET DÜŞMÜŞ KUŞ OYUNA GELİRKEN ORAYA TUTUNUVERDİ YANİ ÇOK MÜSAİT YERE İNEMİYOR UFAK BİR ÇIKINTIYA TUTUNABİLİYOR
ONUN İÇİN DİYORUMKİ YER YAPMA İLE YAPIŞMA AYNI ŞEY DEGİL AMA HER İKİSİDE MAKBUL DE DEGİL
YAPIŞAN KUŞ HER ZAMAN YAPIŞIR YEREDE GELİP YAPIŞIR AMA YER YAPIN KUŞ HER TÜRLÜ KURNAZLIGI YAPAR AMA YERE RAHAT CA LAP DİYE İNMEZ VE İNEMEZ
SAYGILAR

kuscu_marik' Alıntı:
S A Arkadaşlar yapışma ile yer yapma aynı şey degildir tamam ikiside makbul degildir lakin yer yapan kuş agaç altına girebilir kümese girebilir bir ufacık çıkıntıya tutunabilir çatıya yakın geçerken oynar gibi yapıp inebilir peki kuş bunca kurnazlıgı yapıyor istedigi yere giriyor tutunuyorda

YER YAPAN KUŞA YEREDE GELİP TUTUNDU RAHAT İNDİ DİYEBİLİRMİYİZ BEN ŞAHSIM OLARAK YER YAPAN KUŞUN YERE LAP DİYE KONDUGUNU NE DUYDUM NEDE GÖRDÜM ONUN İÇİN YAPIŞAN KUŞLA YER YAPAN KUŞ AYNI DEGİL AMA İKİSİDE MAKBUL DEGİL
EGER KIRIKKALELİ METİN KARDEŞİM BU YAZIMI OKUMA İMKANI OLURSA ONUNDA CEVABI OLABİLİR 5 6 SENE EVVEL KIRIKKALEDE SARI RAMAZANDI HERHALDE KUŞ PERDAHLI PERFORMANSI MÜKEMMEL YERİ MÜSAİT OLDUGU HALDE İNEMİYOR İKİ GÜN OKULUN ÇATISINDA KALMIŞ AÇ SUSUZ TESADÜF KALKTI BİRKAÇ SEFER ÇIKARDI İNECEGİ YER MÜSAİT OLDUGU HALDE BAHÇE DUVARINDAN BİR BİRİKET DÜŞMÜŞ KUŞ OYUNA GELİRKEN ORAYA TUTUNUVERDİ YANİ ÇOK MÜSAİT YERE İNEMİYOR UFAK BİR ÇIKINTIYA TUTUNABİLİYOR
ONUN İÇİN DİYORUMKİ YER YAPMA İLE YAPIŞMA AYNI ŞEY DEGİL AMA HER İKİSİDE MAKBUL DE DEGİL
YAPIŞAN KUŞ HER ZAMAN YAPIŞIR YEREDE GELİP YAPIŞIR AMA YER YAPIN KUŞ HER TÜRLÜ KURNAZLIGI YAPAR AMA YERE RAHAT CA LAP DİYE İNMEZ VE İNEMEZ
SAYGILAR
Evet bende var böyle bir erkek( YER YAPAN ) üç dört gün geziyor , aç suzuz kanat sallayacak hali kalmıyor yeri bir metreden tavaf ediyor düştü düşecek , ama asla düşmüyor yakında ki çimento fabrikasında mola alıyor yolunca .. İflahıda kesilse yere inmiyor ,kümes kapısını açtığım an çok yüksektende olsa kapının açık oduğunu far eder etmez sıkıyor kendini doğru kümese dalıyor, kümeste perdah sallıyor bir iki takla vurup tüneğe falan tutunuyor..
Bu kuş çoğu zaman kümeste dahi yemliğe inemden açkalıyor , yumurtayı yuvayı aksatıyor ..
Çok makbul de olmamasına rağmen ''kusurunu bilerek '', koyunun yokluğunda keçi Abdurrrahman çelebi diyerek bukuşu tutuyorum halende .. selamlarŞEREF

kuscu_marik' Alıntı:

SAYGILAR
s.a arkadaşlar
yapışan kuşla yeryapan kuş ayırumı gayet basit bana göre ve tecrübelerimize dayanarak.
yapışan kuş altı boşalmış kötü kanlı kuş. bunu hepimiz biliyoruz.
yeryapan kuş ise bunu iki türlü ele alabiliriz.
1 kuşun kanında vardır uçtuğu yere inmez agaca iner çatıya iner vs. bu tarz kuşalr çok yerde denenmiştir mayada agaca yapışmak varsa hiç agaç olmasın uçtuğuyerde gider uzaga gine bi agaç bulur yapışır. bunalr abişey yapamazsın.
2. cisi ise kuşun seyisinden ve dış etkenlerden hayvanın bozularak saga sola yer yapması. örnegin kuş uçmuştur. inmiştir birdaha kaldırılmıştır yani düzensiz uçuruyolodur kuş. butarz kuşalr yılgınlık yapıp saga sola yatak yapabilir . bu seyisin hatasıdır. birde bazı kuşçular kuşuna hiç aralık vermeden uçurrur. böyle uçurulan kuşlardada görülebilr. bana göre kuşa arasıra istirehat verilmeli. yatırılıp yeniden idman verilmelidir.yani butarz hareketlerden olabiliyo kuş hasta iken tüyde iken vb. olaylar dan kuş yatak yapabiliyo. bu kuşun hatası değil bence.
birde şuvar marik beyin dediği gibi seyiste hiç sıkıntı yok geyat bilinçli bi uçurucu. ama kuş uçuyor oynuyoar yere basamıyor. çatıya duvara v.b yarlara rahatça konabiliyo. bu benimde başıma geldi. kuşu uçurduğum yer kocaman arazi kuş oynuyor ama imkanıyok yere inemiyor çokta sefer yapıyor. aynen ramazan arkadaşımızın kuşunun yaptığı gibi. butarz kuşları arkadaşlar eldek çıkarmak gerekir neyaprsan yap uçuramazsın illaki bi yatak bulur. ama boş konmaz yere görevini yapar inecegizaman yatagına iner. çok seviliyosa bu kuşlar bence yavru alınabilir.
ama bence en büyük etken kuşun yeryapmasıyla ilgili seyisidir diye düşünüyorum

kuscu_marik' Alıntı:

SAYGILAR

Merhaba;

Ben bu konuda sizin gibi düşünmüyorum. Ben yapışma ve yer yapmayı aynı yolun farklı aşamaları olarak görüyorum. Yani yer yapan kuşların bir süre sonra tıpkı kümese dalanlar gibi yapışmaya başlayacaklarını düşünüyorum. Bugün değilse yarın. Yani temeldeki problem her iki kuş türünün de kişiye güven vermemesi.
Bir yer yapmış kuş ta, o yaptığı yere yapışıyordur diye düşünüyorum. Keza yer yapan kuşların hemen hemen hepsi, kümesin kapısından dalmaya eğilimli oluyorlar.
Bu nedenle sizin de açıkyüreklilikle belirttiğiniz gibi her iki kuş türü de makbul değildir.
Selamlar.

Şenol

yunus81' Alıntı:
kuscu_marik' Alıntı:
Merhaba;

Ben bu konuda sizin gibi düşünmüyorum. Ben yapışma ve yer yapmayı aynı yolun farklı aşamaları olarak görüyorum. Yani yer yapan kuşların bir süre sonra tıpkı kümese dalanlar gibi yapışmaya başlayacaklarını düşünüyorum. Bugün değilse yarın. Yani temeldeki problem her iki kuş türünün de kişiye güven vermemesi.
Bir yer yapmış kuş ta, o yaptığı yere yapışıyordur diye düşünüyorum. Keza yer yapan kuşların hemen hemen hepsi, kümesin kapısından dalmaya eğilimli oluyorlar.
Bu nedenle sizin de açıkyüreklilikle belirttiğiniz gibi her iki kuş türü de makbul değildir.
Selamlar.

Şenol

selam değerli dostlar..şimdi anlaştığımız konu bu iki türün de makbul olmadığı...ama marik ustanın da dediği gibi düşünün bir bursa oynarının inişini ...işte bu tarz inen kuş yapışan kuştur..ama atan yani yer yapan kuş inme zorluğu olan fakat kurnazlığı ile kendine yer bulan kuştur...(mesela apartmanın çatısına alttan alıp gelir hizasına konar ya buyna benzer hareketler)bizler kuşumuzu kaldırdıktan 10-15 dakka sonra kümes önüne kuş salar ve kümes kapımızı açık tutarız ya saldığımız kuşların da uçmayacağını düşün düğümüz kuşlardan seçeriz..yani uçan kuşun düzenini bozmayalım ve pisliği varsa kümesi açık görüp dalsın isteriz..yapacağımız bukadar..artık o kanına damarına ve eğitimine bağlı olarak ineceği yeri kendi belli eder..ahlaklı kuşumuz uyanıklık yapıp sağa sola atmaz...bu şu demek te değil eldeki bu kuşlara bakmayalım...bakın şeref ne güzel anlatmış...elindekinin durumunu biliyor ve kendini kandırmıyor sadece bunun la avutuyor..daha iyisini bulana kadar benim iyim bu diyor...saygılar...ali hakan..

murattarım' Alıntı:
bana göre oyun kuşunun asaleti inişinde saklıdır kuş nekadar ucarsa ucsun inerken harmanlamadan kendini asmadan hatta tek taklayla inse bile o kuş bana göre makbul deyildir ne yazıkki gunumuzde çok kuş duz iniyor bu kusuruda örtmek için kendini bitirdi filan bunlar bahane asaletli kuş inişiyle kendini belli eder öyle 60 70 metre fişek yapması önemli deyil iyi kuş butun iyi özellikleri taşır .yukarıda belirttiyim gibi bana göre böyledir herkesin fikrine saygım var saygılarımla murat tarım tabi bu söylediklerim normal şartlarda ucan oyun acmış kuşlar için gecerlidir

Murat Bey gibi düşünenlerde var ama taviz vermeyen kesinlikle harmanlaya harmanlaya cok takla ile inecek diyenler.
Yoksa yapışma olur diyenler buna ne dersiniz.
Boyle düşünen çok yetiştiricininde var oldugunu biliyorum.

Ömer ÖZKURT' Alıntı:
murattarım' Alıntı:

Murat Bey gibi düşünenlerde var ama taviz vermeyen kesinlikle harmanlaya harmanlaya cok takla ile inecek diyenler.
Yoksa yapışma olur diyenler buna ne dersiniz.
Boyle düşünen çok yetiştiricininde var oldugunu biliyorum.

O harmanlayarak inen diye tabir edilen kuşlarda genellikle oyun yaparak iniyordur , arasırada bazen rüzgar- bazen yordunluk- bazen geliş yönü -dalma şekligibi gibi , etkenlerden kuş harmanlar ve nadiren de olsa oyunsuz sadece ayak sallayarak tartarak takla vurmadan da indiği olur ..
Yoksa her seferinde harmanlayıpta boş düşen kuş pek olmaz, ben rastlamadım yada böylesine .. selamlarŞEREF

KONU BİRAZ İÇİÇE GİRMİŞ BECE.YAPIŞAN KUŞ DİYE TABİR EDİLEN KUŞU ZATEN HİÇ BİR ARKADAŞIMIZIN BESLEMEYE DAHİ TERCİH ETMEYECEĞİNE EMİNİM.AMA BENCE ŞURADA BİR HATA YAPILIYOR.YAPIŞMA İLE TAKLASIZ BOŞ İNME AYNI GİBİ LANSE EDİLİYOR.ÇOK İYİ OYNAYAN VE UZUN YILLAR SEYREDİLMİŞ KUŞLAR OLMUŞTUR TAKLASIZ İNEN AMA PERDAHLAR YADA KAFA KALDIRARAK AYAK VERİR İNER.BUNU YAPARKEN KUŞUN KAFA KALDIRIP İSTEKLİ OLMASI ÖNEMLİ.BU TARZ KUŞLAR YAPIŞANLAR KADAR GÜVENSİZ OLMAZLAR ÇÜNKÜ İCRAATLARINI HER ZAMAN YAPARLAR.

KONMAK İÇİN YER YAPAN KUŞLAR İSE TAMAMEN SEYİS HATASI SONUCU BUNU YAPARLAR.SEYİSİN UÇURDUĞU KUŞU TANIMASI BENCE BURADA BÜYÜK FAKTÖR.EVET HERKESİN BU TARZ SORUNLU KUŞLARI OLMUŞTUR AMA ÖNLEMİNİ ZAMANINDA ALMAK AYNI HATAYI TEKRARLATMAMAK TAMAMEN SEYİSİN TECRÜBESİ İLE ALAKALIDIR.

SAYGILAR.....

Çok eski ustalarımız nedir bilmiyorum ama eski oyun kuşlarımızda yada ırkları bozulmamış kuşlatrada yapışma yada boş konma diye bir durum olduğunu duymadım.
Bu özelliğinde ırak-musul kökenli uzun giden takla arasını epey açan ve taklasız boş inen kuşların kırılması sonucu ortaya çıktığı kanaatindeyim.
Ve böyle bir kuşu soya girmesi sonucu her zaman süprizlerla karşılaşmanın elzem oladuğu kanaatindeyim.
Özetle bende kendi fikrimi yazarsam.
Tam anlamıyla oyun kıvamına gelmiş sefer özelliği kazanmış teke alınmış bir kuş isterse aya gitsin taklasız yada yada yere gelirken hafif esneyerek konuyorsa bana göre bu yapışmadır.
Besleyene tercih edene saygı duyarım.
Bu tür kuşların en bariz özelliği her ne kadar bazı yetiştiriciler görevi yapsın da gelsin konsun deselerde.
Bu tür kuşların ne zaman ne yapacağını bilemezsiniz uçum ve konum süresini kendi belirler.
Ailtı sağlam yada perdahlı diye tabir ettiğimiz kuşların geneli takla arasını çok açmaz günlük belirli bir uçum zamanı vardır aşağı yukarı onu doldurur görevini yapar inerkende harmanlayarak inen,kısa kısa perdahlı oyunlar yaparak sokulan,yada belirli bir yükseklikten ayak açıp perdahlayarak taklasız yada 1-2 taklayla inenler vardır.
İnerken düzden gelip bazen bir taklayla inenler var ama her zaman aynısını yapmaz.
özetle standart iniş yapması en güzeli perdahlı olarak.
Konan yada yapışan kuşlar belirli dönemlerde inerken çok perdahlı hatta zorlanarak inme durumlarıda söz konusu.
Ama istikrar yani devamlılık olmuyor.
Bunlardan bana göre daha da önemli olanı; kuşun akıllı olması uçum süresini makül tutması ve zamanı gelincede herhangi bir sıkıntısı yoksa yerine inmesi.
Yani en başta istikrar ve standartlık önemli.Yoksa çok uzun gitmiş,çok uzun oynamış,yavruyken destan yazmış v.s
tercih meselesidir.
Bunların liste başınada olmazsa olmazım olan hakkıyla yapılan seyisliği ekliyorum.
Saygılar..

S A ARKADAŞLAR EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİR TANESİ DAHA FARKLI DÜŞÜNEN YADA HATALARI FARKLI BULAN KUŞDAMI SEYİSDEMİ UÇURMA ŞEKLİMİDAHA ÇOK TARTIŞILMASI GEREKEN BİR KONU BAŞKA NE GİBİ DURUMLAR KUŞU BU HALE GETİREBİLİR ARKADAŞLARDAN DÜŞÜNCELERİNİ GÖRÜŞLERİNİ AKTARABİLMELERİ YENİ YETİŞENLERİ BİLGİLENDİREBİLMEK ADINADA FAYDALI OLUR HERKESE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER SAYGILAR

yapışan kuş esnek
inen kuş gevşektir.
fark burda

kuscu_marik' Alıntı:

SAYGILAR

Açıklamarınız için teşekkürler, Aynen katılıyorum.

s.a arkadaşlar muharrem abinin tesbitine katılıyorum. yapışan kuş seferide bırakır yer yapan kuş seferini saatini doldurur yavruda yumurtada yapışan kuş seferi terk eder yer yapan kuş terk etmez fark bu . Eğer kuşunuz yavruda kırpıktan sonra halen seferini yapıyor ise hiç kuşkusuz demek kii kuş baş kuştur. bıtkınlıktan yada fazla performansından çünkü böyle kuşlar akıllı ve çok iyi seferleri olur başka yerde uçsun kıyameti koparır taklalı inerler tam yer yapana kadar ben şahsen artık böyle kuşları besliyorum çünkü kantarma askıda kalarak inme vs bunlar kuşları çabuk seferlerinden saydırır kuşlara bu özelliği bıtkınlık verir tabi eski has damar kuşlar için bu dediğim geçerli değil eski kuşta kalmadıya artık kuşunu en iyi bilen sahibidir.Tesbitinizi iyi yapın besleyin veya beslemeyin kuşu. saygılarımla.

muharrem karaderili arkadaşımız BOZUK İNİŞLER'i 3'e ayırarak cok güzel ifade etmiş. bu kuşların en kötü özelliği oyun bırakmasıdır.Eskiden bu kuşların oyununa YALANCI OYUN derdik.En fazla bir yıl birbuçuk yıl oyun yapar sonrasında oyun bırakırlar.Yavru-yumurta görünce hiç birşey kalmaz(oyun olarak) Kuşda istikrarlı oyun yapma, uzun fişeklemeden de önemlidir. Emekler boşa gider. ÖNEMLİ UYARI:satıcı kuşudur.Satın alırken harika oynar. sonrasında yabani güvercin gibidir.

şenol turan arkadaşımıza uzunca,ayrıntılı bir şekilde konuyu anlattıgı için teşekkür ediyorum. Tüm meraklı buişe gönül vermiş kuşcular adına ALLAH RAZI OLSUN. ve tamamına katılıyorum. Şunu eklemek isterim. Görüş olarak sunulan yüksekten ayak salarak taklasız inme makbul bir inme şekli degildir. bozuk inişlerden biridir.Ankara kuşunun islah gerektiren bir sorunudur.

istanbul oyun kuşu dilinde tüm bozuk inişlere YAPIŞMA tabiri kullanılır. 1-YAPIŞMA:alttan girerek oyuna başlayıp tutunma,direk kümese girme,agaçlık yerde dala tutunma,kendini sıkıştırma gibi inişler 2-DÜZ İNME:gelip yabani güvercin gibi konma 3-YÜKSEKTEN AYAK SALARAK TAKLASIZ İNME
yüksekten ayak salarak taklasız inme kesinsikle makbul bir iniş degildir. ANKARA KUSUNUN islah gerektiren bir kusurudur.

ÖNEMLİ UYARI : SATICI KUSUDUR

SAYGILARIMLA

Selam,
Son yıllarda İstanbu,l Ankara-Kütahya ve çevre iller bölgesi kuşlarıyla doldu ve bu bölgenin kuşları,kuş ve kuşçuluk anlayışı da İstanbul'a taşındı. Bunda İnternet'in memur şehirlerinde çok kullanımı ve yarışma ve çeşitli faaliyetler etkili oldu.Sonuç mu: Uçmayan,fırtık,sessiz,yaboz inişli kuşlar. Bu kuşların birçogu da yarışmalarda geziyor.
Pazara çıkar derler yaa! Bırak pazarı 7 süralesi kesilmesi gereken kuşların piyasası yaratılmış çeşitli faaliyetlerle.
Ben İstanbul'da eski Urfa kuşları beslemiş sonra bunları bilinen sebeplerle kaybedip sonradan çok bu kuşlardan aramış ama hiçbir şey bulamadım deyip de Posta besleyenleri bile gördüm.
İyi güvercin az da ola hakiki Mardin-Urfa kuşlarının özelliklerini elde ve havada taşımak zorundadır.Onların da özellikleri bellidir zaten..Hakiki Mardin-Urfa dışındakiler yalan ki ne yalan. Onlar da Dogu'nun uç noktalarında vardır.

yapışan kuş beslenmez serbes iniş yapan kuş oyunu güzelse denene bilir.

yer yapan kuş
1 kuş düşünün oyun almış 1 ay bile görevini yapmamış yer yapmış bu kuş beslenmez altından gelende aynısını yapar
1 kuş daha düşünün yeri çok açık 1 ay bile sahibini izlettirmeden kendini komşunun dalına yer yapmış bu kuşda beslenmez

1 kuş daha düşünün kuş aylarca oynamış sahibi kuşu her gün zorlamış.inmiş kuş sahibi tekrar kaldırmış.yağmurda kaldırmış,rüzgarda kaldırmış kuşun oynadığı yerdede ağaçlar olsun oyunuda çok güzel olsun bu kuş yerde yapsa beslenir denenir.

yapışan kuş beslenmez,ama kuş uçup adam gibi 10-15 sefer yapıp konuyosa tamam.ama kuşun altına oturupta oynatmak için teneke çalmanın alemi yok.konan kuşun bile iyisi kötüsü var arkadaşlar,kimi kuş her geldiğinde konmak için can atar,kimide yapar seferlerini sıkışınca konar.birde konan kuşun uçtuğu yerde önemli, kuşu uçurursun dar yere taklalı iner.ama kuşu uçur harmanyerine bakalım ondan sonra nooluyo.

Geri