Yavru güvercin için birkaç acil sorun

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Viridis
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 65
  • Görüntüleme Görüntüleme 12K

Viridis

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Cihan Karaman
Meslek
Öğrenci
İlgi Alanı
Arkadaşlar herkese merhabalar öncelikle, sa. Dün apartmanımızda yavru bir güvercin buldum. Gözleri kapalı titriyordu ve korkmuştu. Aldım eve getirdim bir sorunu yada hastalığı olduğu belliydi. Akşam geç saat olduğu için birşey yapamadım. Sağolsun bilgili insanlar burada rehber hazırlamışlar onları okuyarak bir nebze olsun karnını doyurmaya çalıştım.

Bu sabah veterinere götürdüm 2 farklı yere. İkiside muayene ettiler gözünün iltihap kaptığını söyledir. Bir göz damlası yada pomad almamızı söylediler her iki ayrı veterinerde. Göz damlası bulamadım onun yerine pomad aldım krem şeklinde. Ancak nasıl kullanılacağını bilmiyorum. Veteriner hekimler göz damlası için günde 2 defa dedi ancak pomadı yani kremi bilmiyorum. Günde 2 defa mı sürülecek nasıl sürülecek, sürüldükten sonra gözler ılık suyla yıkanacak mı, güneşe çıkarılacak mı vs. Şuan yavrunun gözleri zaten kapalı ama tüyleri falan çıkmış 15-20 gün yaşında tahminen. veterinerler 15 gün diyor ama ben 20 gün diyorum internetten araştırmama göre. Onun dışında yemek yemiyor. Yumurta sarısı ve köftelik bulguru blenderda ezip şırıngaya koyuyorum az su ile birlikte ancak yemiyor. Ağzımdan verdim yine yemiyor, elimle gagasını açmaya çalıştım ama açmıyor. Bu yaşta kendinin yemesi lazım diye biliyorum veterinerler annelerinden yer gibi yedireceksiniz dedi.

Bana bu konular hakkında yardımcı olabilirseniz inanın çok sevinicem. Sevaptır bulduk dışarıda elimizde daha kötü olmasın, iyileştirmek lazım hayvancağızı. Herkese teşekkürler, saygılar.

Sitede bulunan şırınga yöntemlerini denemelisiniz , göz damlası olarak GENTA - Tobsin - "Visine(Reçetesiz Satılmaz)" -Gentagout gibi damlaları kullana bilirsiniz , pomad ise terramycin kullanabilirsiniz. Sabah Aksam Gözüne Sürün Kendi Kendi Hall Olur Zaten . Saygılar inşallah ölmez

Terramycin aldık işte ben nasıl sürüleceğini bilmediğim için mecburen soruyorum. Göz damlası kolay birkez damlatılıyor bitiyor. Belki krem daha etkili olur diye düşünüyorum.

Peki kremi nasıl sürmeliyiz ve ne kadar sürmeliyiz ölçüsü ne olmalıdır?
Şırınga yönetmini kullandım dün akşam ama yemedi. Gagasını zorla açmakda istemiyorum kendi yesin diyorum ama yemiyor. Mecburen kendim yediricem o zaman.
Son merak ettiğim soru; şuan odamda kutuda duruyor, kutunun üstü açık hafifte güneş alıyor oda ne soğuk ne sıcak yani. Uygun mudur ortamı? Kremi sürdükten sonra güneşe çıkmaması mı gerekir ne tavsiye edersiniz.

Ayrıca ölmesi gibi birşey söz konusu olabilir mi? veterinerler gayet iyi dedi, 10 gün sonra uçar hale gelir dediler her iki veterinerde. Şimdi ölüm riski falan varsa nelere dikkat etmeliyim onları söyleyiniz lütfen dikkat edeyim.

Çok teşekkürler sağolun, büyük sevaba giriyorsunuz.

GÜVERCİN BESLEMEKTE OLAN BİRİNE VERİN . İNTERNETTEN ANLATILACAK BİR KONU OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM. Madem ölmesini istemiyorsunuz. Tecrübeli kişilerden destek almalısınız. terramisin i göz etrafına kulak pamuğu yardımı ile sürebiliriz. taşmayacak miktarda.ÖNCELİKLE KARNI DOYMALI. göz enfeksiyonlarında eczaneden tetra kapsül 3 gün kullanımı faydalıdır. KOLAY GELSİN..

Göz enfeksiyonunu ben TOBSİN ve Genta ile 3 günde hallediyorum sabah akşam damlatarak, kremi elinizi sürmeden türker abimizin dedigi gibi kulak pamugu ile sürebilirsiniz sıkıntı olmaz , ben elimden geldigince anlatmaya çalıştım umarım yardımcı olabilmişimdir Tabiki Türker abi bizden daha tecrübeli oldugu icin onun söylediklerini daha dikkate almalısınız SAYGILAR ..

Türker bey ben zaten sizi dün akşam msne eklemeye çalışmıştım davet göndermiştir herhalde. Dün buldum yavruyu panik oldum o yüzden ne yapacağımı bilemediğim için buradan birilerine danışmaya karar verdim. Valla yakınlarımızda oturan birkaç kuşçuya sordum bakar mısınız ben anlamıyorum diye ama ben de zaten çok var hangi biriyle uğraşayım yanıtı verdi. İyi de dedim hasta bu sonuçta ben alırım ilaçlarını yemlerini. Adam tekrar aynı yanıtı verince lanet olsun dedim araştırırım ederim geceyi sabah eder yine ben bakarım dedim. Sabah veterinerde gözüne damla damlatmışlardı şimdi iltihap akmış gözünden onu ılık bir suyla silicem hekimin söylediğine göre. Sonrada mecburen yemek yedirecem açmıyor ağzını ama artık ben açıcam elimle gagasını yapacak birşey kalmadı.

Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. başka dikkat etmem gereken bir husus var mıdır acaba?

Bana göre dikkat edebileceginiz bir konu yok ısıyı sağlıyabiliyorsanız , bugday alın bakkaldan vs. sıcak suda yumuşatın agzını acıp tektek atın öyle yedirmeye çalışın yada şırıngayla CİCİBEBE'yi ılık suyla akışkan hale getirip ağzına basın yapıcak birşey yok ağzını acın ne kadar zorlasada. .

ankara değil de bursada olsaydın gelir bakardım.hiçbir kuşu geri çevirmedim.bu iş sana kaldı. biz büyüklerin görevi yol göstermek olduğuna göre üzerimize düşen görevi üstlenmeye çalışmalıyız.KONU BİR CAN KURTARMAK. VET.. KUŞ besleyene gittin olmadıysa biz varız.

Şimdi yemeğini yedirdim. Sabah evde köftelik bulgur yoktu ondan aldım dışarıdan, bir de yumurta sarısını iki ye böldüm 1-2 tatlı kaşığı da köftelik bulgur ekledim, tabi bulgurları suda kaynattım emdi suyunu sonra elimle iyice karıştırdım, şu bizim aşı yaptırdığımız boydaki şırıngalarda 3. çizgiye gelecek kadar koydum. 2 defa yaptım bu işlemi yani iyi yedi. Gerçi ben zorladım biraz mecburen yemiyor çünkü. gagasını açtım çok küçük oranlarda verdim şırıngayla. Yarım saatte falan bitirdi yani inşallah doymuştur yada yetmiştir. Birazdan da kafasından aşağı şöyle hafif ılık su dökücem o zaman gözlerini açıyor rahatlıyor hayvancağız. Sonra da kulak pamuğuyla azıcık krem sürerim akşam yatmadan evvel son bir kez daha artan yumurta sarısı-kısırı yediririm şırıngayla zor bela ondan sonra sabaha rutin işlemler devam :)

Teşekkür ederim Türker bey keşke herkes sizin kadar anlayışlı ve hoşgörülü olabilse. Ben veterinerleri de umursamaz bilirdim ama iyi sevdiler okşadılar iyice kontrol ettiler muayeneden sonra hiçte para almadılar :) Allah'ın izniyle bu kuşu sağ salim salıcam 1-2 hafta sonra iyice iyileşene kadar. Gözlerini falan normal kuşlar gibi iri iri açsında, zaten görmesinde bir problem yok tepki falan veriyorda işte genelde kapalı. Krem tedavisi iyi gider inşallah bakalım. Tekrar tekrar yardımlarınız için sağolun. Ben bugün yarın güvercinimizin fotoğrafını da yüklerim buraya sizler de görmüş olursunuz canlı canlı. Ondan sonra tekrar devam ederiz yapılacak işlerimize.

Güzel olur fotografla görmek , yapılan emekler , çabalar eminim boşa gitmeyecektir , İnşallah Saglıklı büyür , bu arada geri çıkarma yapmadıysa yerken o yemiştir kursagına hafif elle gezdirin bakın içi dolu mu emin olun birazda su basın agzına , tekrardan saygılar sevgiler büyümesi umuduyla

ILIK çay suyu ile pansuman göz kenarlarındaki çapaklanmayı önler. pamuklu tülbent temiz ince bez bu iş için çok uygundur.merhemi çay suyu ile yıkama metodunu kullanmalıyız. BURSADAN :slm:

İşte bu çabak temizlemekten zaten uzak duruyordum. Çünkü acaba diyorum gözü merhemi emecekmi. Emdiyse bu çapakları, çıkan sarı mikropları temizlemek lazım. O zaman ben gidip bir temizleyeyim fotoğrafı da atabilirsem bilgisayara bir koyayım buraya :)

Yok yemeği çıkarmadı ben az yatışsın dedim sakinleştirdim kesin erkek bu gagasını tutturmasına izin vermiyor ve acayip huysuz kereta :) Ee o da normal, yavruyken yuvadan düş ne anne ne baba ne kardeş gör, soğuğun içinde bekle sonra biri gelsin seni alsın o da senin dilinden anlamasın. hak veriyorum ben, ne yapsa haklıdır. Ama ben de gagasını açmak zorundayım yaşaması için. yapacak birşey yok. Yiyecek zorla.

Yaşaması için eve yiyecek yapıcak birşey yok fotoğrafları bekliyoruz . Selamlar :)

Evet gözüne pansuman yaptık. O kremden kulak pamuğuyla gözünün içine kadar sürdüm yavaşça. Önce biraz inat etti ama sonra alıştı sanki rahatladı. Kremden evvel ılık çay ile temizledik pamukla iyice. Hep iltahap çıktı böyle sarı sarı jel şeklinde birşeyler çıktı ama rahatladı hayvan ondan sonra yapmamıza izin verdi devam ettik. Gerçi kremden çok bu göz damlası daha kolay gibi geldi bana. Olmazsa yarın göz damlası alıp ona geçeriz. krem biraz yakıyor herhalde, ben zamanında kendime sürdüğümde de yakıyordu. Şimdi yine yattı. Saat 10 gibi de sabahki yumurta sarısı ve köftelik bulgurun diğer yarısını vericem. Yine tuvaletini yaptı hafif cıvık, ishal olmuşta olabilir emin değilim. Ancak kursağı dolu değil kontrol ettim. Boğaz kısmındaki kemiği hissedebiliyorum. Biraz daha yedirmek lazım herhalde. Gerçi bizim aşı vurulduğumuz boydaki şırıngadaki 3. seviyeye kadar veriyorum onu bitirince bir 3. seviyeye kadar daha dolduruyorum onu yiyor. Bu seferde acaba fazla mı verdim diye düşünüyorum ama karnı doysa kursağı dolu olurdu yani hissederdim yumuşaklık falan. Akşam iyice yedireyim öyle uyusun madem. Azıcıkda su vereyim yatsın güzel güzel.

Benim söylediklerime inanmayanlar, dalga geçtiğimi düşünenler hatta bizzat fazla soru soruyorum diye benimle dalga geçenler vardı. Şimdi resimlerin bir kısmını koyuyorum yarına video da çekmeye başlarım. Telefonun usb kablosu arızalı olduğu için mms ile gönderdim. Toplam 8 foto var şuan 3 tanesini koyuyorum diğer 5'ini de koyucam.

2lbyp9d.jpg

6o33u8.jpg

6o33u8.jpg

Son fotoyu 2 kez yüklemişim. Kuşun dışkısını koyacaktım. Şöyle düzelteyim:

iqih5v.jpg

Kuşun dışkısı yavruya göre normal bence yemek olayınada devam edin onune bugday koymaya bakın artık zamanla gagasını yerlere vurarak yiyecek öğütecek birşeyler arıyacaktır , MAŞALLAH :)

Ya bugün zaten sabah yeni palet yem ve bebe bisküvüsüyle hazırladığım karışımı mama şırıngasıyla verirken hiç yapmadığı birşeyi yaptı, gagasını ilk önce ben soktum şırıngaya sonra kendi girdi yedi. valla koca bir karışımı bitirdi. Şimdi de balkonda sağa sola uçuyor baya enerjik oldu. inşallah uçucak.

Uçucak inşallah ucucak :) Ayağına Bilezik Falan Tak Şimdiden Alışsın İlerde gelince anlarsın onun oldugunu :)

dostum kuşda göz nezlesi var gibi bunun için tetra 250 kullanmanı tavsiye ederim ayrıca yem yeme zamanı gelmiş gibi onun
bilezik takmak istiyosanda kırmızı beyaz tak :tamam:

O gözünü ufaltması aslında resim çekerken çıkan sesten dolayı. Biraz ürkek olduğu için en az aynı pozu 20 defa çekmişimdir. Ses çıkınca gözlerini kapatıyor hemen. Normalde daha açık, canlı canlı bakıyor. Resimlerde gözünün üst kapakları hafif düşmüş gibi çıkmış bundan dolayı. Gözünde problem vardı pomad ile artık kalmadı öyle bir sorunu ışığa bile bakabiliyor, en ufak bir hareketi farkediyor tepki veriyor, misal dudak oynatsam dikleşiyor hemen. Pomad kullanırken işte ılık çay sürüyordum pamukla gözüne çapakları falan temizliyordu yatışıyordu hayvan dünden beri onu da yapmıyorum. Eğer göz nezlesine iyi gelirse bu çay banyosu tekrar başlarım. O ilacı da araştırayım bir teşekkürler yorumlar için.

Yem mevzusunu unuttum. Evet gelmiş diyorlar, muhabbet kuşu yemi alıcam. Bugün zaten kendi yemeğini yedi, palet yem ile bebe bisküvüsü olan karışımı lüp lüp yuttu, hiç zorlanmadım. Yeme alıştırmak için neler yapılması gerektiğini okudum forumdan oradan uygularım.

Bilezikte ise ben öyle şeyleri pek sevmiyorum. Ha güzel duruyor ama yabani olduğu için belki geri gelmeyecektir, gelse bile ben tanırım onu, malum sabah akşam birlikteyiz. Bakalım inşallah o kıvama gelirde belki alırım bir tane :)

Tanıyamassın hiç zannetmiyorum tanıyabileceegini ;) Benim ne kuşlarım var yavruluktan sonra tanıyamadıgım :D

kuşun gagasını hafifçe açıp boğaz kısımlarında beyaz pamuk şeklinde birşey olup olmadığını kontrol edermisiniz, yabanide olsa bir güvercini sahiplenip kucak açtığınız için teşekkürler

KAKA ları ; gördüm. yeşil ve görüntüden teşhis tam olamasa da çünkü( e.coli, koksidiyoz, streptococus, colibasilus,.)görünümleri benzer .lamel ile mikroskopta teşhisi sabittir.fakat bu dişi olacak yavru yabani güvercinin sindirim sistemi hastalığı olduğunu söyleyebilirim.Unlu gıdaları tüketmesi sindirimi için kolaylık sağlayacaktır. yoğurt suyu ve vitamin takviyesi desteği faydalıdır.SULFAMEZATİN 4 gün kullanılmalı fakat 15 tl .ya da eczaneden ercefuryl 2 tl 3 gün kapsül yutturulmalı kanaatindeyim. yumuşak ekmeği mısır tanesi boyutunda yuvarlayıp yutturmak onu hem tok tutacak hem de sindirmesinde zorluk yaşamayacaktır.KUŞUN MADDİ DEĞERİ DEĞİL, CAN TAŞIMASI ÖNEMLİDİR.Hiç bir kuşun hastalanmaması dileği ile hoşkalın.BURSADAN :slm:

Ya yine moralim bozuldu. Boğazında birşey olduğundan mı şüpheleniyorsunuz karakirli? Sohbette konuştuğumuzda gayet iyi demiştiniz ama.

Benim yine moralim bozuldu. Bir türlü iyileşemeyecek mi bu hayvan anlamadım gitti. Sindirim sisteminde ne gibi sorunlar var, ilaç mı kullanılır ne yapılır bilgi verirseniz sevinirim. Ben erkek diye biliyordum dişiymiş demekki. Erkek gagasını tutturmaz diye okumuştum bu da tutturmuyor gagasını.

Ben bu sabahtan itibaren palet yeme başladım. Palet yem ile bebe bisküvüsünü karıştırıp hazırlıyorum. Satıcı bulgur vermememi söyledi palet yemle birlikte, bağırsaklarını tıkarmış. Palet yem ile ekmek verebilir miyim?

bu hafta ekmek versen . haftaya da buğday alırsın . hiç ilaç vermesen de ölmez . koksidiyoz kolay kolay öldürmez. vücut direnci düşer .zayıf olur. hasyalıklara çabuk yenik düşer.

EVCİL BİR YABANİ KUŞUN VARLIĞININ TADINI ÇIKARMAYA BAK .KUŞ SATAN YERLERDEN BİR TANE DAHA YAVRU GÜVERCİN ALSAN O NA DA ARKADAŞ OLUR. NES ESİ YERİNE GELECEKTİR.

Ya ona çok üzülüyorum zaten farkındayım. geçen gün internetten güvercin sesleri bulup indirdim, çaldım yatan hayvan ayağa dikildi ince ince ötmeye başladı. Bugün de balkona bıraktım kapalı balkon, camda kendini görmüş vuruyor cama gagasıyla ne yapıyor diye merak ettim camı herhalde başka güvercin falan sandı. Zaten ne zaman kucağıma alsam bilgisayar başında, hemen koltuk altıma giriyor. Yünlü yelek giyiyorum hemen altına giriyor. Annesini arıyor yada kardeşlerini. Ama benim yeni bir yavru güvercin için gücüm kalmadı. Başka ne yapabilirim bilemiyorum, elimden hiçbirşey gelmez onun duygularına.

İlaç vermiyorum zaten kestim ishal ilacını, kimse önermiyor. Ki zaten ishal değilmiş. Ekmek balkona koydum küçük küçük doğrayıp ama dokunmadı hiç. Ben verince yer muhtemelen. Hem palet yemle hazırladığım karışımı vereyim hem de öğleden sonra saat 3-4 gibi azıcık ekmek vereyim olur mu?

Geri