Yumurtaları saklayıp baharda kuşların altına çekme

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ilkay06
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 72
  • Görüntüleme Görüntüleme 26K
adam akıllı bır acıklama yapan olmamıs harbı anlamda sımdıde ben soruyorum evımın ustu komple celık catı kumesımın ustude kapalı 2 yumurtam var 7 gun oldu kumesımın ıcıne koydum duruyor sıcaklıgı derecesını olcmedım surecegım bakalım sonucu yazarım dıyıp yazmıyanlar olmus bven yazacagım arkadaslar :=:=))

selamlar

Arkadaşlar ben yıllardır sürekli yumurta çekerek üretim yapıyorum yumurtaları buğdayın içinde saklıyorum o serinlik yetiyo 40 günlük yumurtadan yavrularımın çıktığını biliyorum daha fazlasını denemedim.

Arkadaşlar, size bu işin mantığını bildiklerim doğrultusunda anlatayım.

Tavuk yumurtasının taze olup olmadığı, içindeki hava boşluğunun azlığı ile anlaşılır. Taze yumurtanın hava boşluğu çok az olur. Bayat yumurtanınki de tam tersine çok olur. Bu şu anlama gelir; yumurta nem kaybediyor ve kaybettiği miktarda da yerini hava boşluğu dolduruyor. Bu olay güvercin yumurtasında da aynıdır.

Yumurtanın sağlam kalması için ( yani az nem kaybetmesi için), serin ve kuru olmayan bir ortamda muhafaza edilmesi gerekir. Bunu sağlamak için farklı yöntemler kullanılmış ve kullanılmakta. Buzdolabının nem oranı idealdir. Fakat çok soğuk olmaması gerekir. Genelde buzdolaplarının ayarı 7-8 dereceye ayarlıdır. Bu da idealdir. Daha soğuk olması, donma noktasına yakın olması sakınca yaratacaktır. Buzdolabında saklayacak arkadaşların 8-10 derecelerde olmasına dikkat etmelerini tavsiye ederim.
Çeşitli hububat içerisine gömerek saklamak da en eski yöntemlerin başında gelir. Gerek buğday, gerek bulgur veyahut nişasta-un olsun, içlerinde az da olsa nem bulundururlar ve serin yerde saklanırlar. Mantık yine aynıdır. Belirli oranda nem ve serinlik.

Bir üçüncü nokta da havadar ortamda saklanmasıdır. Diyelim hububat içerisinde saklıyorsunuz. Hububatın bulunduğu kap, serin yerde olmalıdır. Güneş görmemelidir. Bir kabın içerisine buğdayı koyup da içine yumurta yerleştirdikten sonra, o kabı uygun ortamda bulundurmazsanız, sonuç olumsuz olabilir. Her halükarda hava sürkülasyonu olan bir ortamda muhafaza edin derim.

Saklama süresini uzatmak, bu anlattıklarımın ne kadarını tam olarak sağladığınız ile doğru orantılıdır. Oda sıcaklığında da bir parça pamuk içerisinde saklanır, fakat süre çok kısalacaktır. Ben kanarya yumurtasını oda sıcaklığında 15 gün saklayarak yavru aldım. Tabii yumurtanın hacmi küçüldükçe saklama süresi de kısa oluyor.

Yumurta nasıl bozulur?
Sıcaklık fazla artarsa, donma noktasına ulaşırsa, havasız, aşırı kuru, aşırı nemli ortamlara maruz kalırsa ve son olarak da aşırı ve ani ortam değişikliklerinde bozulur.

Bunları dikkate alarak muhafaza edeceğiniz yumurtalardan bol yavru almanız dileği ile, Saygılar.....

tüm yorumları tek tek okudum.kesinlikle olamaz denilmiş birçok yanlış bilgi verilmiş.embriyo ölür denilmiş.abilerimiz yumurtaya hiç yatılmadan saklamanız gerekli diye 80 defa söylemişler zaten.yatılmadıgı sürece döllenmiş yumurta embriyoya dönüşmez.ortada ölecek bir canlı da yoktur yani.sadece bir hücre vardır o da döllenmiş yumurtadır.eğer gerekli şartlar sağlanırsa ben KESİNLİKLE olumlu sonuç vereceğini düşünüyorum.

tolgahan' Alıntı:
BIZ BUNU ANAMIZIN KARNINDA OGRENMEDIK DUYDUK ,OLURMU DEDIK ARASTIRMA YAPTIK OLDU BURDA BUZDOLABI DEDIGIMIZ 12-13 DERECE SIZDE ARASTIRMA YAPIN DENEYIN SONRA KONUSALIM MANTIK YURUTMEYELIM SONUCTA YARADANIN ISI NE AKIL ERER NEDE MANTIK DENEYIN ZOR BIRSEY DEGIL...

Merhaba,

Naçizane dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta var. Buzdolabında ortalama sıcaklık 4 °C derecesidir.

Selamlar

Türker

sehavet' Alıntı:
evet arkadaşlar yumurta buzdolabında saklanır tecrübeyle sabittir ama nasıl ve hangi şartlarda muhafaza edilir sizlerle paylaşıym.genelde yumurtayı çok soğuk olan havalarda toplarım şöyleki dişi kuş yumurtluyca zamanı takip ediyorum ilk yumurtayı yapınca üstüne yatmadan yumurtayı alıp altına sahte yada bozuk yumurta koyuyorum aldığım yumurtanın üstüne kurşun kalemle hangi kuşun olduğunu yazıyorum misal sarı ve mavinin diye.sonra 2. yumurtada yumurtlanınca yine üstüne yatmadan onuda alıp buzdolabına koyuyorum.kuşun altında bitane sahte yumurta kalıyo yavrunun çıkma süresince yatıyo tabiki çıkmayınca kalkıyo 19 sonra.kış boyu böyle yapıyorum.dikkat edilcek husus alınan yumurtanın üstüne ana baba yatmamış olucak eğer yattıysa boşuna dolaba koymayın koyarsanız baharda çıksın diye boşuna saklamış olursunuz.eğer yarım saat felan yattıysa bişey olmaz. birde arkadaşlar buzluğa derin dondurucuya felan koymayın sakın.ben ufak kasenin içine peçete koyup üstünede yumurtaları koyuyorum.normal rafta tutuyorum bende böyle 10 aylık 1 senelik yumurtalar çıktı.fotoda görüldüğü gibi arkadaşlar saygılarımla telefonumuda vereyim aklınıza takılan varsa sorabilirsiniz.

Merhaba,

Çıkış oranı önemlidir. Eğer 1 yıllık yumurtaların %5-%10'u çıkıyorsa bu yöntemin uygun olmadığına delalettir. Yönteme uygun diyebilmek için çıkış oranının %85-%90 olması beklenir.
Selamlar...

Türker

konuyu hortlattım sanırım):):) kumesındekı yumurtaları muradıyelerıme surmeme az kaldı bugun yarın yumurtlarlar bakalım kumes ortamında salamlıklı bır yerde kumes ıcınde bekleyen 2 adet yumurtam cıkacakmı:):)

konuyu hortlatıyorum ama güvercin 1 gün üzerinde yatmış yumurta kanlanırmı

kuşların altında yumurta sürmek için yumurtayı aldım ama 1 gün üzerinde yattı kuşlar sonra aldım yumurta kanlanma olmuşmudur
başka kuşların altına sürecegim

tecrübeli olan arkadaşlardan yardım bekliyorum

ozkan1979' Alıntı:
konuyu hortlatıyorum ama güvercin 1 gün üzerinde yatmış yumurta kanlanırmı

kuşların altında yumurta sürmek için yumurtayı aldım ama 1 gün üzerinde yattı kuşlar sonra aldım yumurta kanlanma olmuşmudur
başka kuşların altına sürecegim

tecrübeli olan arkadaşlardan yardım bekliyorum

Cevap bekliyoruz...

evet o yumurta saklanmaz ama başka kuşun altına sürülebilir

1 yıl yasayacagını dusunmuyorum ama 2 aya kadar yasayabılır keklık mesela 16 yumurta yapıyor gun asırı doguyor buda 32 gun eder :D hepsını cıkartıyor dolap konusunda arkadaslar dıkkat edın onların derecesı var ben yazın hınt tavuklarımın yumurtlarını zıyan ettım sız etmeyın. sıcaklık ıyı olmassa olur :D

Geri