ATMACA SALDIRILARINDAN KORUNMA YOLLARI

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan gökhan @k
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 113
  • Görüntüleme Görüntüleme 57K
PUHU kuşları atmacanın saldıramayacagı kadar büyüktürler.

Tabi güzel tavsiyeler bunlar, mutlaka bellibir tecrübeninsonucu edinilen bilgiler eminim, ancak neyaparsanız yapın kuşunuz haya çıkıyorsa yani kuş uçuruyorsanız hepsi boş. Uçan kuşu atma ca şahin vs o bil gedeki yırtıcı dan koruma şamsımız pek olduğunu düşünmüyorum ben .
Bu yıl ki kadar atmacaya kuş pek vermedim , atmaca çok vede karınları aç , iki yol var ya kuşları kaptacağız yerde seveceğiz, yada uçurup katlanacağız .. benim fikrim bu yönde ...selamlar.ŞEREF

slm arkadaşlar bu atmaca saldırılarından korunmak istiyosanız eniyi yol postadır atmaca posta sürüsünün içene giremiyo buna bir örnek vereyim ben bugün ucuruyordum hava bulutlu benim kuşların yanından geçti gitti ilerdeki arkadaşın kuşunu tutdu bubenim başıma hep geliyo gecip gidiyo :):):):) :heyo: :heyo: :ckmk:

abıler kardesler yorumları okudum .fakat herkezın gozden kacırdıgı bır olay var genelde ucucu kusların ayagına kunye takılıyo hele hel e pacasız kuslara dılgozlar takılıyo bu da atmacanın ısını dahada kolaylastırıyo bırde atmaca renk ırk tıp secmez abıcım bunlar yanlıs yorumlar .sabah serınlıgı guvercın ucurmak ıcın musayır bı zamandır .ben buyuklerımde boyle gordum .herkezın yorumuna saygı duyuyorum .paylasmayı seven ....ARS....

arkadaslar işte herseyın çözumu yapılır ama bunun çozumu imkansız.ya tavuk gıbı beslıceksin yada ucurup atmacaya hiba edeceksın...benım fazla sorunum yok o konuda ama yınede aç olursa alıyor kargalar var evın yakınında kargalardan nefret ederler...tabiatın kanunu bu yapacak bırsey yok gecmıs olsun demekten baska.....

arakadaşım atmacanın tutamadı kuş azman ve postadır hele sürüyse içine zaten girmez ben büyüklerden görmedim dahada soyledim :) ben her ceşit kuş besledim herkezin besledi kuşa saygımvardır atmacada akıllıdır formlu sağlıklı kuşu sağlıksız kuşu havada secer baktı gördü salak salak ucuyo gelir ensesine biner kuşların sağlıklı görünüyo bunu başka bi amacla soyledim ama antrenmen eksikliği varsa kuş istedi manevraları yapamaz bukuş bol bol ucmuş olsa şahin bunu asla yakalıyamaz bende vardi bunların aynısından bitanesi kaplan bitanesi kara bozalı şahinle kafa kafaya geldiler yıldızda tam tutacakken aşaya doğru done done indi normal kuş dalarak iner benimki haraket yapa yapa indi bunu kaçkuş yapar bunun nedenide kuşların antrenmanının fazla olması kanatları nekadar acık olursa okadar hızlı olur buda benden tavsiya arkadaşım

atmacalar genelde tecrübesiz ve deneyimsiz kuşları alırlar atmaca saldırısında güvercinler seri bir yekilde yere atarlar kendilerini bazı kuşlar ise daha çok yükselir işte atmacanın alacağı bu kuştur ama bir kaç atmaca saldırısından sonra kuşlar artık tecrübe kazanır hemen kendilerini yere atarlar

tskler dostum

Benimde şu ana kadar bi kere kuşumu kaptı oda beyaz kelebek di dişisine havada kur yaparken giti.... Şu an bende mavi çakal war sırtı beyaz kuşları kapma ihtimali düşük demişsiniz çakallarında sırtı beyaz bildiğiniz gibi kapma ihtimali düşüq mü yani

s.a verdiginiz degerli bilgiler için tşklr ""oyun kuşu uçuran arkadaşlarda daha dikkatli olsunlar bundan sonra""..

gerçek kuşçulara selam olsun....

SAYGILAR.
UFUK NEŞE...

Arkadaşlar 14 çiftim var.Damızlıklarım;2 çift damızlık şebap(1sabuni,1miski),2 çift damızlık dumanlı,2 çift damızlık arap ve 1 çift damızlık beyaz mardin kuşum var.Bunların yanı sıra uçurduğum 1 çift nohudi,1 çift mavi,1 çift şekeri,1çift dumanlı, 1çift arap ve 1 çift susami oyun kuşlarım var.Bu kuşları hergün uçuruyorum.3-4 Haftadırda bu kuşlara saldırı almadım.Çünkü;bunların yanısıra 1 çift postam posta besliyorum ve bu postalar vücut ağırlığı olarak ağır kuşlar ve fazla hızlı uçamıyorlar.Postalar şahin ve atmacalarca dikkat çekiyor heraldeki hiç oyun kuşlarıma saldırmıyorlar.Sizede öneririm...

gecen hafta 1 bugunde 1 tane oyunlu genc hayvanımı aldı atmaca, ıslık caldık elımızle alkıs falan yaptık arkadaslarla ama nafıle acemı hayvanı cok cabuk secıyor, hayvan sasırınca ya fıseklıyor yada yükseliyor ve bu da atmacanın ısıne gelıyor tabi 3 tane arap ucuyorum mesela 5-6 kez daldı ama hayvanlar dırek alcalıyorlar atmacayı farkedınce atmacada takıp etmıyorgecıp gıdıyor.. bende pek bıseyın faydalı olacagını sanmıyorum ancak elınıze tüfek, kuru sıkı yada puhu kusu besler alırsanız ozaman alamayabılır yoksa isteyıp alamayacagı kus cok az doganın kanunu... :s:

Kuşçu Eşref' Alıntı:
Arkadaşlar 14 çiftim var.Damızlıklarım;2 çift damızlık şebap(1sabuni,1miski),2 çift damızlık dumanlı,2 çift damızlık arap ve 1 çift damızlık beyaz mardin kuşum var.Bunların yanı sıra uçurduğum 1 çift nohudi,1 çift mavi,1 çift şekeri,1çift dumanlı, 1çift arap ve 1 çift susami oyun kuşlarım var.Bu kuşları hergün uçuruyorum.3-4 Haftadırda bu kuşlara saldırı almadım.Çünkü;bunların yanısıra 1 çift postam posta besliyorum ve bu postalar vücut ağırlığı olarak ağır kuşlar ve fazla hızlı uçamıyorlar.Postalar şahin ve atmacalarca dikkat çekiyor heraldeki hiç oyun kuşlarıma saldırmıyorlar.Sizede öneririm...
S.A. Eşref bey bence yanlış biliyorsunuz uçumu en hızlı kuşlar posta kuşudur saatte 80 km hızla ucabilirler.Saygılar...

Selam 2 dir dalıyor benim kuslara atmaca 2 sindede aldı gitti.ikincisine cok acıdım açdeğildi 4 kere vurdu almadı oyun oynadı sanırım dediğiniz gibi kuslarım atmaca gördün mü bulutlara giriyor 2 yavrumda bulutta kayboldu birini buldum ama ötekisi kimde kim bilir. Yakalanan kuslarım Şebab ve Yavru kızması döneğimdi cok hosuma gidiodu iş yapmasını da bekliyordum eceli gelmiş diyerek kendini avutuyorum.... :hungur:

en iyisi tüfeği al çık kümesin yanına geleni indir ben şahsen oyle yapıyorum etkılıde oluyor şu ana kadar vurduğum şahin ve atmaca sayısını hatırlamıyorum bile .şimdi bana katil diyeceksiniz ama başka çare yok ya onlar olucek yada kuşların olcekben onların olmerini istediğim için biletlerini kesiyorum ve BAAAAAAAAAAAMMMMMM....... :oley:

arkadaslar ben de dolapçı besliyorum her seferinde en iyisini alır en iyi oynuyanını çünkü onlar digerlerine göre daha agır uçuyorlar kurtulma sansları fazla yok birde atmaca bigün senden kus aldımı ertesi gün yine aynı vakitte senin kuslara gelir onun için atmacaya kus verdiginde ertesi günü aynı vakitlerde ucurma

Arkadaşlar 2 yıldır Güvercin besliyorum birçok kere atmaca saldırmıştır güvercinlerime ama hiç birindede alamamıştır.Pazarlarda satılan 250 kr luk torpiller varya atmaca geldiğinde yakıyorum bir tane patlatıyorum atmaca ardına bakmadan kaçıyor bu yolla her güvercin uçurduğum da yanımda torpil bulundururum şuana kadar hiç bi kuşumu atmaca illetine yem etmedim

SAYGILAR

arkadaşlar atmaca geldiğinde pazarda satılan torpiller varya ondan yakıp atıyom atmaca arkasına bakmadan kaçıyo hiç bi kuşumu bu illete kaptırmadım

Vallahi burada torpil falan fayda etmez( KIRKLARELİ PIBARHİSAR ) çok farklı yırtıcı kuş türü var burada helede kar yağması ile tamamı köşe başlarında hazır bekliyor ..
Kuşlarım kapalı, hava soğuk malum, korkumdan uçuramıyorum.
Ancak bu sabah az güneş yüzünü gösterdi birazda ılıman bir hava vardı , acıdım kuşları çıkardım hava alsınlar çırpınsınlar az diye ..
Beş dakikalığına içeri girdiğimde atmaca saldırmış daha dün yavrusu doğan çok güzel oyunlu seferli kanadını cıbalayıp damızlık yaptığım göv bir dişimi hemen oracıkta, küm esin önünde hacamatlamış , yerde yani, bırakın uçurmayı başından ayrılmamı beklemiş oracıkta avlamış kuşcağızımı ..
Tabi atmaca saldırısından ürken diğer kuşların herbiri başka tarafa dağılmış , hiç uçurmadığım yeni yeme vuran yavrular uçmuş atmışlar biryerlere ,akşlama kadar topladım sağdan soldan binbir zahmet çekerek canım çıktı ,,ama malesef bu akşam göv dişi dışında iki yeni yeme vuran yavrum dönmedi, birde eke kanadı cıbalı gök sinekli bir erkek havda akşama kaldı inmedi,, bakalım sabahı bekleyaceğiz ..
Ağzıma tükürüyorlar her kış aynı rezillik ,

canları çıkasıca hayvanlar bıktım artık .. selamlarŞEREF

s.a arkadaşlar artık yırtıcılarda takdik gelişdiriyor benim dolapcılara geçenlerde iki tane geldi atmaca biri kuşların altından girip havaya kaldırıyor eşi yada iş ortagı ikinci atmaca yukardandalıyor ve en oyunlu kuşu alıyor şansın varsa bir taneyle yırtıyosun yoksa altdan dalanda yakalıyor bitane .birde benim gözlemim bu kargabol oldumu uçan kuşların çevresinde gelmi yorlar.ama sonuçda ne olursa olsun onlarda yaşamak için avlanmaları lazım ben çok ama çok verdim yırtıcılara en gözde kıyamadıgım kuşlar birer ikişer gitdi şimdi damızlık ayırdım yavrularıda uçuruyorum ve arkama bile bakmadan çünkü anababaları yani devamı bende aslında kargaları yeseler hiçde fena olmaz çünkü düşmanı olmayan kargalar dogada günden güne çogalıyor ve uzunda yaşıyorlar aslında yavru karga bulupda üretip güvercinlerle uçursam hiç yırtıcı yaklaşamaz yanlarına. :asla: (:

Geçmiş olsun Şeref Bey...Çok zoruna gidiyor insanın..

Dün atmaca saldırısında kaybolan iki yavrum ve sinekli eke erkeğimi bugün zar zor indirdim , kuşlar çok ürkmüşler çok uğraştırdılar beni ..
Kaçak larımı indireyim diye Alttan parlak vereyim derken yine atmaca musallat oldu herif elimizden attığımız kuşa saldırdı burnumuzun dibinden ,dün avlandığı için artık sıklıkla rahatsız edecek beni , kolay yemek nede olsa .... selamlar.ŞEREF

geçmiş olsun şeref abi inşallah daha kaptırmassın

şeref' Alıntı:
Vallahi burada torpil falan fayda etmez( KIRKLARELİ PIBARHİSAR ) çok farklı yırtıcı kuş türü var burada helede kar yağması ile tamamı köşe başlarında hazır bekliyor ..
Kuşlarım kapalı, hava soğuk malum, korkumdan uçuramıyorum.
Ancak bu sabah az güneş yüzünü gösterdi birazda ılıman bir hava vardı , acıdım kuşları çıkardım hava alsınlar çırpınsınlar az diye ..
Beş dakikalığına içeri girdiğimde atmaca saldırmış daha dün yavrusu doğan çok güzel oyunlu seferli kanadını cıbalayıp damızlık yaptığım göv bir dişimi hemen oracıkta, küm esin önünde hacamatlamış , yerde yani, bırakın uçurmayı başından ayrılmamı beklemiş oracıkta avlamış kuşcağızımı ..
Tabi atmaca saldırısından ürken diğer kuşların herbiri başka tarafa dağılmış , hiç uçurmadığım yeni yeme vuran yavrular uçmuş atmışlar biryerlere ,akşlama kadar topladım sağdan soldan binbir zahmet çekerek canım çıktı ,,ama malesef bu akşam göv dişi dışında iki yeni yeme vuran yavrum dönmedi, birde eke kanadı cıbalı gök sinekli bir erkek havda akşama kaldı inmedi,, bakalım sabahı bekleyaceğiz ..
Ağzıma tükürüyorlar her kış aynı rezillik ,

canları çıkasıca hayvanlar bıktım artık .. selamlarŞEREF

S.a. Geçmiş olsun Şerf Bey.

Atmacaların,kerkenezlerin,doğanların şehirleşmeyle birlikte kaya güvercini, kumru, üveyik gibi kuşların hızla artmasıyla sayıları çok fazla artmış gibi gözüküyor. Bazı arkadaşlar canilik olarak değerlendirebilir, saygı duyarım ama bu kuşların azaltılması gerektiğini düşünüyorum. Avcılar küçücük kuşları vururken hatta sene de bir defa yavru yapan ve tek eşli çullukları bile vurup doğada bir dengeleyici olduklarını söylerken, bizim bu yırtıcıları azaltmamızın da daha anlaşılabilir olduğu düşüncesindeyim.

Alıcı kuşlara da bunun dışında çok fazla önlem alınabileceğine pek katılamıyorum ama kesin konuşmakta yanlış olur. Yarın öbür gün, yurt dışında ki güvercinlerin ayağına takılan düdüklerin daha gelişmişi yapılıp bu düdükler kuş uçtukça çıkardıkları yüksek frekanslarla belki bu kuşları ürkütebilir. Bu uygulamanın sonuçta bir kuş olan güvercinlerimizi de rahatsız edeceği de ortada... O yüzden şimdilik çok kesin bir çözüm yok.

Bu alıcı kuşlarla ilgili kesin olan bir deneyimimiz var ki, o da;
--- Yavru, deneyimsiz kuşu çok çabuk algılayabiliyorlar. Yavrulardan kanatları güçlenenler çok hırslı olduklarından nokta da bile oyun sergileyip "gel beni al" diye bas bas bağırabiliyorlar.

--- Eşli saldırabiliyorlar. Biri sürünün altından yükseltiyor diğeri çok yüksekte bulutların arasından kapatıp çok hızla saldırıyor. Alttaki de fırsat bulursa almaya çalışıyor.

--- Yüksek sese karşı duyarlılar, çok yüksekten yaklaşmayan kerkenez ve küçük doğanlarda bağırmak işe yarayabiliyor.

Çok yüksekten uçan kuşlara da nacizane çözümüm(kesin bir çözüm olur mu bilemiyorum) : Yüksek ve toplu uçan budapeşte yüksek uçucularıyla alçak ve orta mesafede uçan baska, posta gibi düz kuşları dikkat dağıtıcı faktör olarak(hatta alırsa da onları alması için) uçurduktan sonra performansa yönelik, kolay yakalanan kuşlarımızı (az sayıda) uçurmalıyız diye düşünüyorum.

bu kuştan benimde başım ağrıdı bu güne kadar ist getirttiğim 4 sarı kafa miskimin 3 ünü kaptı ya bu kuş türüne ayrı bi merak duyuyor atmaca ilk çiftimin kanadı bantlıyken yakaladı daha diğer iki çiftide kurbanda getirdim ilk kez havalandığında tekini aldım dişiside duruyor hala uçurmuyorum geçen günde 8 yaşındaki arap erkeği aldı ama hayvan kurtulup gelmiş bir de tüfek aldım şahin geldi amcamı caırdım şahin indi iyice amcam bi sıktı atmacanın kanadı paramparça oldu ama yinede gitti birde bir gün tarladaydık tarlada bi kartal görmüş amcam bir ev gibi bir yıkıntının yanında bizde tüfekle yaklaştık aramızda 10 adım kaldı bi sıktı amcam fakat kartal yerde durduğundan kanadına dedi bir sürü tüy telek döküldü kaçıp gitti kartal daha atmacaya hiç sıkmadık.

Selamlar,

Geçmiş olsun Şeref bey, bu konuda ne yazık ki birçok arkadaşımızın, kardeşimizin, dostumuzun kötü anıları bulunmaktadır. Ac olan yırtıcı kuşa ne yapsanız, ne etseniz tepenizden kovamazsınız, hele ki sizin gibi kümesinizin önüne tabiri caiz ise içine girebilecek kadar yüzsüzleşmeleri de işin bence en trajik olan kısmı, ben bu konuda uçan kuslarımı ayırarak bir nebzede çözüm bulmaya çalıştım. Damızlık eşlerimin sayısını arttırarak "aslında yırtıcı kuşlara daha çok yemeklik malzeme üreterek" yavru alımı çoğaltım. Yeme düşen yavrularımı bekar, uçurduğum kuşlarımın salmasına alarak burada çoğatmayı ve uçurmayı hedefledim. Bu şekilde yıllardır beslediğim, gözünün içine baktım, dostumun hediyesi damızlıklarımı kaybetmenin acısını hissetmemek adına, yeni yavru bir güvercini kaybetmeninin acısının daha hafif olacağını düşündüm.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Geri