Aile içi üretimlerde, genetik açıdan temel kaide ilk defa eşliyeceğiniz kuşların hiç birzaman birbirleriyle aralarında yakın akrabalık ilişkisi bulunmamasıdır,bu temel kaide ile yola çıkıldığındada ilk altı sene bu kuşları kendi aralarında doğru ve bilinçli eşliyerek üretim yapabilirsiniz. Bilimsel açıdan aile içi üretim metodlarını bilmiyorsanız yanlış eşleme sonunda sakat ve kolu bacağı olmayan yavrularda alabilirsiniz.
Artık bütün dünya genetik problemleri halletmiş ve istediği şekilde ve tipte her çeşit hayvanı üretiyor.
Sizin başka biryerden aynı kan kuşu alıp kendi kuşlarınıza eşlemeniz kuşlarınızın hiçbir zaman düzelmesine veya bozulmasına yardımcı olmayacaktır. Kahve köşelerinde oturup,bu kuşu şu kuşa vurdumda böyle yavru çıktı diye ahkam kesenlerin söyledikleri ve anlattıkları tamamen tesadüf eseri meydana gelen olaylardır. Çünki birbirlerine eşledikleri kuşların hiçbir kayıtı yoktur ve kesinlikle kuşların genetik özelliklerini bilmiyorlardır. Bu kan tutma hikayeleride tamamen tesadüfidir.
Biz bundan yaklaşık 45 ila 50 yıl önce lise talebesiyken, iyi oynayan kuşların kanını inceletmek için hıvsızsahaya gitmiştikte orada bir araba dayak yemiştik bu yüzden.
Beslediğiniz kuşların özelliklerini kayıt altına alırsanız ve genetik yapılarını biraz olsun incelerseniz bu günden daha başarılı olursunuz.
Ben aile içi eşlemenin dışında çok çeşitlilikten hoşlanıyorum,çünki değişik karekter ve yapıda yavru alıp uçurma imkanına sahip oluyorsunuz. Bunların arasından çıkan üstün performanslı kuşlarla aile içi üretime devam etmek benim şahsi kanatime göre daha hoş oluyor, çünki kendi isminize ve zevkinize göre kuş yetiştiriyorsunuz. Hiç bir Allahın kuluda çıkıp bu şunun kuşu bu bunun kuşu diyemiyor. Besleyip uçurduğunuz kuş adeta sizin imzanızı taşıyor, bundan 30 sene önce vefat etmiş bi insanın kuşlarından bahsetmiyorsunuz bile.
Selam ve sevgilerimle.
Cevdet Özbayer Ankara