AYNI SOYU DAMARINI DEVAM ETTİRMEK İÇİN ÇİFTLEŞTİRME YÖNTEMİ

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan cenker45
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 164
  • Görüntüleme Görüntüleme 42K
Değerli arkadaşlar kanaryalarımda uyguladığım aile içi eşleme metodunu sizlerle paylaşmak istedim. Buyurun..

Uygulanacak metodun amaç ı, ayrı soylardan gelen kaliteli damızlıkların çiftleştirilmesi ve aile içinde üretimin devamı ile 3 ayrı yönde , anne, baba ve anne/babanın ortak genetik yapı özelliklerini taşıyan kuşların elde edilmesidir.Metodun uygulanmasında üstün kabiliyetleri olan,iyi soylu bir nesilden gelen,sağlığı ve gücü yerinde bir erkekle bir dişiden aile kurulur.Bunlar aynı ırktan olmalarına rağmen aralarında akrabalık bulunmamalıdır.6 yıl ve üzeri devam edecek üretim süresince bu aileye aynı ırktan olsa bile başka bir kuş sokulmamalıdır.Üretime her yıl ailenin en kabiliyetli,en kaliteli kuşları seçilmelidir( Seleksiyon)

Irk içi üretimde aynı genetik yapı varolduğundan yeni nesiller genel karekterleri bakımından birbirine benzerler.Fakat bireylerdeki bazı genlerin sahip oldukları özellikler ve yetiştirildikleri ortamlar onlar arasında da farklılıklar yaratabilir.Kardeş olan kuşlar arasında bile iyi veya kötü yönde farklılıklar olabilir.Burada denilebilir ki ;Irkların beğenilen taraflarının ıslahında sabitleşmiş genetik yapı elde etmek için aile içi yetiştirmeden ya tümüyle veya olanaklarımız nisbetinde faydalanılması gerekir.Ayrıca yetiştiricinin bilgi,beceri ve deneyimleri başarıda büyük rol oynamaktadır.

Secerelerini incelediğim ,iyi soylardan geldiklerine emin olduğum ,ayrı soylardan gelen ama deneme yanılma yöntemiyle genetikte uyum sağlayan, yani kaliteli yavrular veren 1 erkek - 1 dişiyle aile içinde üretime başlıyorum.Buna göre ;
1.SENE:1 Numara verdiğim erkek ve 2 numara verdiğim dişi çiftleştirilerek 3 numara verdiğim yavrular alınır. Yavrular %50 anne ve baba kanı taşırlar.
1x2=3
2.SENE: 3 numaradan bir erkek, 2 orjinal anne ile çiftleştirilerek, 4 numara verdiğim yavrular alınır. Yavrular, 3/4 anne kanı ve 1/4 baba kanı taşırlar.
3Ex2=4
3 numaradan bir dişi,1 orjinal baba ile çiftleştirilerek, 5 numara verdiğim yavrular alınır. Yavrular 3/4 baba kanı ve 1/4 anne kanı taşırlar.
3Dx1=5
3.SENE: 4 ve 5 numaradan erkek ve dişilerin çiftleştirilmesi ile, 6 numara verdiğim yavrular alınır. Bu yavrular yarı yarıya %50 anne ve babaların kanının taşırlar.
4x5=6
4.SENE: 5 numaradan bir dişinin,1 numara(orjinal baba) ile çiftleştirilmesinden, 7 numara verdiğim yavrular alınır. Yavrular,7/8 orjinal baba kanı ve 1/8 orjinal anne kanı taşırlar.
5Dx1=7
5 numaradan bir erkeğin, 2 numara orjinal anne ile çiftleştirilmesinden, 8 numara verdiğim yavrular alınır. Yavrular, 7/8 orjinal anne ve 1/8 baba kanı taşırlar.
5Ex2=8
5SENE: 7 numaradan bir dişi,1 numara orjinal baba ile çiftleştirilerek, 9 numara verdiğim yavrular alınır. Yavrular 15/16 baba kanı ve 1/16 annelerinin kanını taşır.
7Dx1=9
8 numaradan bir erkek, 2 orjinal anne ile çiftleştirilerek,10 numara verdiğim yavrular alınır. Yavrular 15/16 anne kanı ve 1/16 babalarının kanını taşırlar.
8Ex2=10
6.SENE: 9 ve 10 numaralı kuşlar çiftleştirilerek, 11 numara verdiğim yavrular alınır. Bu yavrular yine %50 anne ve babalarının kanını taşırlar.
===========================================
5 numaralı yavrular 3/4 baba,1/4 anne
7 numaralı yavrular 7/8 baba 1/8 anne
9 numaralı yavrular 15/16 baba 1/16 anne

4 numaralı yavrular 3/4 anne, 1/4 baba
8 numaralı yavrular 7/8 anne,1/8 baba
10 numaralı yavrular 15/16 anne, 1/16 baba

3 ,6 ,11 numaralı yavrular, %50 anne ve babalarının kanını taşırlar.
===========================================
Görüldüğü gibi 6 yıl içinde anne, ve babalarının kaliteli genetik yapılarını %98 oranında taşıyacak yavrular almak mümkün.
6 ıncı seneden sonra orjinal anne ve babanın hastalık ve ölümleri göz önüne alınarak üretime,1 inci sene ve devamı örneğiyle; 3 ,6 ,11 numara verdiğim , %50 anne ve babaların kanını taşıyan kuşlarla devam edilmesi gerekmektedir. Bundan amaç, aile bireyleri arasında kan bağını çok yakınlaştırmadan,aile içinde üretimi devam ettirmektir.
Bu şema doğrultusunda gerçekleştirilecek üretimde, 6 yıl içinde iyi yönde genetik yapı sabitleşecek,yetiştirici kendine ait kana,damara sahip olacaktır.

Yanlış olarak birçok yetiştirici iyi bir erkekten iyi bir gelecek beklerler.Dişiye pek önem vermezler.Bu inanç beğenilen kuşların devamını engelleyen en önemli nedenlerdendir.
Saygılarımla
Mehmet Ali Karaipek

Irk genel anlamda, " bir tür içinde ortak yapısal ve fizyolojik özelliklere sahip ve bu özellikleri yavrulara kalıtım yolu ile aktarabilme yeteneği gösteren hayvan grupları " olarak tanımlanabilir. Bu tanıma göre, grup içinde yer alan bireyler, benzer görsel fakat bazı genlerin sahip oldukları iyi veya kötü yöndeki özellikleri taşıyacaklar ve bu özelliklerini jenerasyonlar boyunca bozulmadan, sapma göstermeden yavrularına intikal ettireceklerdir. Malinua-Harzer ve Timbrado kanaryaları bu genetik özellikleri taşıyan ırklardır.
Kaliteli damızlıklarla çalışmamız kaydıyla öncelikle birbirleriyle kan bağı olmayan eşlerde genetik uyumu sağlamamız, yani üst seviyede erkek yavrular aldığımız eşleri belirlememiz ve kan yakınlığı problemini oluşturmadan aile içinde eşlemelerle ötüm yapısını sabitleştirmemiz gerekiyor. Genetik ötüm yapıları sabitleşmiş olan en az 3 ayrı kan hattından seçilen üstün yetenekli erkek kuşlarla yine ötüm yapıları sabitleşmiş olan 3 farklı kan hattından üretime seçtiğimiz dişi kuşları eşlememiz sonucunda karşıt kanlarda genetik uyumu tesbit ediyor ve genetikte birbirlerine uyum sağlıyan karşıt kan hatlarıyla çalışıp çok uzun yıllar boyunca sağlıklı ve çok kaliteli kuşlar üretebiliriz.
Mehmet Ali Karaipek

paylaşim için teşekkürler ama uygulamanda şemanda anlattıgına göre vakit kaybediyosun sanki abi neden diyeceksin
birinci senede ulaştıgın %50 baba ve anne olan yavruyu niçin üç sene vakit geçirp tekrar ele alıyosun mesela
yine aynı metoda dayanarak 2. sene ulaştıgın yavruyu 4. sene degişik kanaldan aynı kanı alıyosun sencede vakit kaybı degilmi bu

Merhaba M.Ali Karaipek hocam,hoş geldin.
Açıklamaların için teşekkür ederim.Güvercin camiası ile kanarya camiası çok farklı,bu camianın sohbeti ve muhabbeti insanı daha çok etkiliyor,onun için ben bu işi daha çok seviyorum. Kanarya bunun yanında biraz daha basit kalıyor ama yeri ve zamanı olmayanlar güvercin yerine kendilerini kanaryayla oyalıyorlar işte.

Görüşmek umuduyla selamlar.
Cevdet Özbayer Ankara

s.a abi burda (2.SENE: 3 numaradan bir erkek, 2 orjinal anne ile çiftleştirilerek, 4 numara verdiğim yavrular alınır. Yavrular, 3/4 anne kanı ve 1/4 baba kanı taşırlar.) güvercin neslinin sonu olur bu kuş bir daha takla atmaz ölene kadar uçursan %90 bir takla attıramazsın güvercine 4 numara hayatta takla atmaz kanarya ile taklacı kuş cevdet abinin dediği gibi farklı bir kavram saygılar...

selamlar şunu unutmayalım ki kanatlı kanatsız tüm hayvanlar neslin devamı için iyi genleri taşıyan eşleri secerler ve seçme görevi erkeğindir buda demektir erkek belirleyici genleri taşır eğer iyi bir soy erkek varsa kümesinizde bence bu şeylere kafanızı takman iyi dişi alın 5 10 arası hepsiyle eşleyin en iyi yavru gelen dişiylede eş tutun derim biz türkiyede normal doğru yetiştiriciliği tam yapamazken kümesimizdeki kuşların soyunu seceresini kayıt altına almazken allah aşkına altı yıllık soy takibimi yapıcaz.

Arkadaşlar, Dr Steinmetz isminde bir Alman genetikçi bu eşleme planını yapmış, bu planın değişik kanatlı hayvan ırklarında denenmesi neticesinde çok olumlu sonuçlar alınmış ve Almanya kuşçular federasyonundan onay alınarak, bizzat Alman federasyonu yetiştiricilere sunduğu bir kitapta bu şemayı yayınlamıştır.
Ben bu topik adı altında bilimsel açıklaması olan bir " Aile içi eşleme " plan yayınladım ve kendimin bizzat halen uygulamakta olduğu bu plan yardımıyla karşıt soylarda ÖTÜMÜ SABİTLEŞTİREREK ve GENETİKTE UYUMU sağlayarak çok sayıda başarılara imza attım ( 2 kez Almanya şampiyonluğu- 1 kez Hollanda şampiyonluğu- Fazlaca Dernek,Bölge ve Eyaletler şampiyonlukları ) ve Almanya federasyonunda ( DKB ) malinua hakemiyim.

" Kaliteli damızlıklarla çalışmamız kaydıyla öncelikle birbirleriyle kan bağı olmayan eşlerde genetik uyumu sağlamamız, yani üst seviyede erkek yavrular aldığımız eşleri belirlememiz ve kan yakınlığı problemini oluşturmadan aile içinde eşlemelerle ötüm yapısını sabitleştirmemiz gerekiyor. Genetik ötüm yapıları sabitleşmiş olan en az 3 ayrı kan hattından seçilen üstün yetenekli erkek kuşlarla yine ötüm yapıları sabitleşmiş olan 3 farklı kan hattından üretime seçtiğimiz dişi kuşları eşlememiz sonucunda karşıt kanlarda genetik uyumu tesbit ederek genetikte birbirlerine uyum sağlıyan karşıt kan hatlarıyla çalışıp çok uzun yıllar boyunca sağlıklı ve çok kaliteli kuşlar üretebiliriz."

Belçika, Hollanda ve Almanya da aile içi eşleme yöntemini uygulayan, aynı kan hattıyla çalışan birçok ünlü Posta güvercin yetiştiricisi tanıyorum. Dikkatinizi çekiyorum Belçika ve Hollanda ülkeleri birer kuş cenneti olup dünyaca ünlü kuş ırklarıyla ve çok ünlü kuş yetiştiricileriyle tanınır. Bir mecbuada okumuştum Hollandalı bir yetiştiriciye ait olan, 11 yaşında 3 kez dünya şampiyonu olan bir posta güvercini Çin li bir yetiştiriciye 150.000 Euro ya satılmıştı.

Ankaralıyım ( Hacettepe ), seferli oyun kuşu meraklısıyım, oyun kuşları yetiştiren bir aileden geliyorum, 55 yaşındayım, hayatımda işte kuş budur dedirten sadece 2 eke kuş seyrettim, kanaryalar haricinde halen oyun kuşu yetiştiriyorum. Hepinize saygılar, sevgiler.

M.Ali Karaipek hocam,açıklamalarınız için teşekkürler.
Bu aralar Ankara'ya geleceğinizi söylemiştiniz,eğer gelirseniz ve kısmet olursa inşallah görüşürüz.

Görüşmek umuduyla,işin rast gelsin.

Cevdet Özbayer Ankara

slm kayserıden marketcı cengız aynı damarı devam ettırmek ıcın once damarını ıyı bılmen gerekır sonra tuyune bacaklarına bakarsın goz rengıde onemlı damızlık hem erkekten hemde dısıden gelır yavru ıyı vermesısı ıcın dısının saglam olması gerekır dısı bozuk olursa hıc bır erkek dısının hatasını gıderemez fakat dısı ıyı olursa erkegın hatasını duzeltebılır dısını bacakları kısa olanı makbuldur kuyruk paresı bozuk olmammalı baskın durmalı aynı damarın caprazlama es edılmesı soyu dvm ettırır dısardan kan katıgın zamanda altından cıkan yavruyu kendı kusunla es edersen ıkı defa esden sonra senın damara doner saygılar

Selamın aleyküm: Marketci Cengiz bey kardeşim,senden bir ricam olacak Güvercin Urfa sitesinde Dökümcü Faruk'un kuşlarının altına yorum yazan sen değilmiydin ? Eğer aynı, yani Kayserili Cengiz iseniz Dökümcü Faruk'un kuşlarını
bir zahmet Saimustanın kuşları ne oldu isimli topikte yayınlayıverin. Şimdiden teşekkürler.
Allah(cc) emanet olun.

Cevdet Özbayer Ankara

aleykum selam cevdet bey marketcı cengız benım rıcanızı tam acıklarsanız daha ıyı anlarım sıze daha ıyı yardımcı olurum anladıgım kadarıyla cevap vereyım yanı saım usta ıle dokumcu farugu aynı mı tutuyorsunuz ben saım ustayı bılmem tanımam sadece ısmını buralardan bırde ankarada duydum sohbetlerde faruk benım eskı arkadasım olur benım ıcın kım olursa olsun ben dogruyu soylerım eskıden ıyı kus ucurmus olabılırler sımdıye gore yorum yapacak olursam sımdı o kusların yarısının yarısı yok dıyebılırım kusculuk bıtmek uzere bana gore tabıkı sımdı tıcarete dokuldu ancak şu ıyı bu ıyı dıyerek ıkı kısının ovmesıyle kus satılıyor alınıyor hadı bırde bana gostersınler kım ne verıyorsa fazlasını verırım ama yokkı bana satacakları kus ancak resımlerı artıstık cıksın yeter o kus para edıyor yok oyle kusculuk kus havada seyredecen bakacan ıyı anlayacan oyle ıkı takla attı dıye hemen almıyacan sonra emegın bosa gıder bu kadar dersem yeter benım allaha sukur kus arama gıbı bır sıkıntım olmadıgı ıcın kım ne beslerse hayrını gorsun ıstersemde bana vermesınler zaten verselerde kumesıme koymam saim ustada kusu kendı uretmedı onada sıvastan konyadan geldı konyayada kuslar kayserıden gıttı unutmayalım kayserıyede kuslar urfa mardın oralardan geldı ben bınu ınkar etmem kusun menbası urfa sımdı varmı bılmem slmlar

..........

cevdet özbayer' Alıntı:
Selamın aleyküm: Marketci Cengiz bey kardeşim,senden bir ricam olacak Güvercin Urfa sitesinde Dökümcü Faruk'un kuşlarının altına yorum yazan sen değilmiydin ? Eğer aynı, yani Kayserili Cengiz iseniz Dökümcü Faruk'un kuşlarını
bir zahmet Saimustanın kuşları ne oldu isimli topikte yayınlayıverin. Şimdiden teşekkürler.
Allah(cc) emanet olun.

Cevdet Özbayer Ankara

Benim yukarıdaki yazımda hiç Saim usta ile dökümcü Faruk'un kuşları ile bir bağ kurduğum veya olduğu anlaşılıyormu?
Ben sadece Güvercin urfa sitesinde dökümcü Faruk'un kuşlarının resimlerini gördüm ve altınada bir iki satır yazı yazdım,daha cevap ta gelmedi.Ordaki yazımda kuşların sadece Ankara kuşlarına benzediğini belirttim.
Yanlız birtane dumanlı benekli bir erkek çok hoşuma gitti ,bu resimlerin Saim ustanın kuşları ne oldu isimli topikte yayınlanmasını istememdeki asıl gayede ,saim ustacıların bu resimlere bakıp yorum yapmalarıydı,herzamanki gibi gene yanlış anlaşıldım.
Cengiz beyden tekrar rica ediyorum,madem Faruk bey arkadaşınız ondan izin alıp bu resimleri yayınlıya bilirsiniz.
Hayırlı günler dilerim.

Cevdet Özbayer Ankara

slm oncelıkle erdeklı kardesımıze tesekur ederım herkes eksık bıldıgı ıcın yorum yaparkende eksık yorum yapılıyor cevdet abımızede rıcasını degerlendırdım benım krakterım benı alakadar etmeyen işe karısmam faruk kardesım resmını yayınlarsa yayınlasın onun vazıfesı sonra benım fıkrım saim usta sevenlerı bakıp ne yorumu yapacaklar onuda anlamadım saım ustanın kusları elbette ıyı kuslarmıs anlatılanlara gore degerlendırıyorum erdeklı kardesım hasan yuttasın kuslarını en ıyı ben tanırım onların bır alakası yok saım usta ıle sonra hasan ne ucurmus ne gostermıs sadece agızla ucurup hayalı anlatırlar onların altı bos kac kısıye kus verdıler kımde oynamıs bır gostersınler kayserıde sadece 3kısıde kus var gerısı hıkaye faruk lıstede bıle yok kus olan o kısılerde kusum var dıye ovunmezler onun ıcınde dıdardakı kus sevenlede o kısılerı tanımazlar kayserıden sordugun zamanda kımse onları soylemezler sebebı ıse cekememızlık sonra bızler ovunmek ıcın degıl gercek meraklı oldugumuz icın beslıyoruz seyrettırdıgımız kusların yarısı kadar kus gosteremediler tek amacları satmak oldugu ıcın kus beslıyorlar ıkı uc kısede yalakalık yapıyor soyle kuslar boyle kuslar dıye bırde yemın ustune edıyorlar o sekılde kus satılıyor yoksa nerde gercek kus ucurup ızleten hep satılanın cogu yavru varmı eke olarak havaya kaldırıp satacakları 15 gunluk kuslara verılen paraya yazık emege yazık ben haksızlıga karsı oldugum ıcın bunları anlattımsurda ınsanların en guzel zevklerıne yapılan hıleyı anlattım saım usta ucurmus kabul ettırmıs saygı duyarım verdıgı yerdede kusları oynamış demekkı kuslarıharbı kusumusbu ısımlerın saım ustanın yanında ısmının gecmesı rahmetlı saım ustaya saygısızlıktır

..........

erdekli_krallar' Alıntı:
S.Aleyküm Cengiz abi sana tamamen katılıyorum ben senin söylediklerini çok önceden bu sitede söylemiştim tepkide aldık taktirde ama dogru söyleyeni 9 köyden kovarlarmış bende yaşasın 10 cu köy diyenlerdenim. Hansan Yurttaşın kuşlarını o kuşlara benzetmem buraya hediye verdigi kuşları izledim sıkmaları oyuna girmeleri benziyor tabiki sonunu hiç birinin görmedim 15 gün uçan makaslandı damızlık oldu..Kısaca dedigin gibi abi iş ticarete döküldü iyi kuşlar iyi kuşçuların kümesinde hapis kaldı şimdi sahnede olan 15 günlük kuşlar Erdekten Saygı Sevgiler
selamun aleyküm aras kadeşim marketci cengiz arkadaşım . tek kelime .ağzınıza sağlık. saygılar m.saim akyol

Selamlar konu yine dağılmış onun kuşu bunun kuşu hikayesine dönmüş burada başlık "AYNI SOYU DAMARINI DEVAM ETTİRMEK İÇİN ÇİFTLEŞTİRME YÖNTEMİ" okumak için giriyoruz yine onun kuşu iyi bunun kuşu kötü lütfen arkadaşlar abiler konu hakkında yazarsanız bizde okuyup takip ederiz. Konu ile alakalı diye bir ton yazı okumak zorunda kalmayız. Herkese saygılar

Selamlar konu yine dağılmış onun kuşu bunun kuşu hikayesine dönmüş burada başlık "AYNI SOYU DAMARINI DEVAM ETTİRMEK İÇİN ÇİFTLEŞTİRME YÖNTEMİ" okumak için giriyoruz yine onun kuşu iyi bunun kuşu kötü lütfen arkadaşlar abiler konu hakkında yazarsanız bizde okuyup takip ederiz. Konu ile alakalı diye bir ton yazı okumak zorunda kalmayız. Herkese saygılar

s.a.

bu açaılan topik(başlığında bzimde sorunmuz oldu yazılan soru ve cevaplarda aynı olaylarla karşılaştım
20 sene boyun ca kuşlarımızn içine farklı bir kan girmedi zamanla kuşlarımızda körlükler topallıklar vs. gibi sakatlıklar boy gösterdi.

anladıMkki çok iç içe girmiş kuşlar sonunda kuşlarımızın içine bir dişi kuş kattık ve tekrara harmanlamaya başladık
ama eski oyun performansları yok oldu kuşların

nerde yanlış yaptık yeni kan kattık sakatlıkları önledik ama dişi ii değilmiydi yada erkekmi katmamız gerekirdi kuşlarımızın içine

sonra keşke kuşlarımızın içine yeni kuş katmasaydık dedik ama iş işten geçti
şimdi 3 yıldır içlerinde eski kuşlarımızın oyun performansını arar olduk.

soya geri dönüş yapabilirmiyiz sizce

saygılarımla
ahmet KARA

doğada her canlı soyunun iyi bir şekilde devam etmesi için yaptıgı eşleşme şekli iyi dişiler en iyi erkekleri secerek bu işin devamını sağlarlar yani her canlıda soy devamı için önce erkek sonra dişidir önemli olan.

ahmetkara' Alıntı:
s.a.

bu açaılan topik(başlığında bzimde sorunmuz oldu yazılan soru ve cevaplarda aynı olaylarla karşılaştım
20 sene boyun ca kuşlarımızn içine farklı bir kan girmedi zamanla kuşlarımızda körlükler topallıklar vs. gibi sakatlıklar boy gösterdi.

anladıMkki çok iç içe girmiş kuşlar sonunda kuşlarımızın içine bir dişi kuş kattık ve tekrara harmanlamaya başladık
ama eski oyun performansları yok oldu kuşların

nerde yanlış yaptık yeni kan kattık sakatlıkları önledik ama dişi ii değilmiydi yada erkekmi katmamız gerekirdi kuşlarımızın içine

sonra keşke kuşlarımızın içine yeni kuş katmasaydık dedik ama iş işten geçti
şimdi 3 yıldır içlerinde eski kuşlarımızın oyun performansını arar olduk.

soya geri dönüş yapabilirmiyiz sizce

saygılarımla
ahmet KARA

sayın ahmet bey sizin yaşadığınız olayların bazılarını bende yaşıyorum..

dışarıda bi kuş katp kuşların kanlarının bi nebze rahatlamalrını istiyorum ama işte biliyorsunuz oyun kuşları her kuşla olamadığı gibi tutmuş bi damızlığın içersine kuş oydurmak çok zor iş...

düşünün bir bardak suyun içine bi damla mürekkep damlatın ondan sonra o mürekkebi ayrıştırın bakalım nasıl olcak...

saygılarımla_BaDyGaRd_

Merhaba arkadaşlar;

Aslında konu çok önemli. Çevrenizdeki iyi kuş besleyenlerden bilirsiniz, onlar bir kaç soy ve ya tek bir soy beslerler. Sonra da o ellerindeki ilk kuşların oyunlarını bir türlü size gösteremezler sonraki yavrularında. Bunun elbetteki bir nedeni var. Kısa yoldan kuşlara çamur atmak kolay olur ama genetik bilgisi olanlar için bu çamuru atmak pek kolay olmuyor.
Burada değinilmeyen bir konu var. Akraba evliliklerin önerilmemesi de bu yüzden. Yani o soyda bulunan çekinik genlerin özelliklerinin ortaya çıkması durumu. Güvercinler üzerinde bir örnek verirsek; örneğin -atıyorum- kuşun yapışma durumu çekinik bir gende temsil ediliyorsa eğer akrabaları birbirine vurursanız yapışma ihtimali yükselir. Bu nedenle ne kadar uzak akrabaları birbirine vurursanız o kadar iyi olur.
Güvercinlerin genetik yapısı ile ilgili geniş bilgi için Doç Dr. Türker Savaş'ın Güvercinlerde Kalıtım Ve Islah isimli makalesi oldukça güzel.

Selamlar.

Şenol

sa benimde duyduğum bir yöntem var denemedim ama deneyen elbet vardır,,
erkeğin soyunu devam ettirip erkeğin aynısını almak istiyorsan soyunu bildiğin bir eş ile vurup ilk çıkan yavruların dişisi ile baba erkeği vurup ondanda çıkan ilk yavruların dişisiyle tekrar baba erkeği vurucaksın bu ikilinin vericeği tüm yavrular erkeğin tıpa tıp aynısı olur,, benim duyduğum teori yöntem bu..
saygılar..

slm arkadaslar benım tecrube vede bıldıklerıme gore aynı soy veya damarın once aslını ıyı bılmemız gerekır elındekı damarın nerden sana gectıgını aslında hangı kan kusların oldugunu bılıyorsan kuslarıyın fazlalıklarını vede eksıklıklerınıde bılıyorsun demektır hıc bır damar 4+4 luk degıldır mutlaka eksık bır tarafı vardır aynı damarı muhavaza ederek bu eksıklıklerını gıderebılıyorsan o zaman ılerı gıdersın yok aynı damarı koruyacam dıyerek sırf ısım ve nam pesınde kosarsan bence ılerde hatalarını goreceksın dedımya her kusun eksık yonude fazla tarafıda vardır onemlı olan sekerle unu karıstırıp helva yapabılmektır aynı damarda es edılırken ılk agız yavru ıle bır atlayarak 3 agız yavru es edılırse daha ıyı cıkar arayı uzatmak lazım yakınına degıl uzagına es edeceksınkı kan cok yakın olmasın en guzelı damarını degıl saglamlıgını koruyabılmektır arasıra baska damarların ıyısınden kendı damarına katarsan ondan aldıgın yavruyuda tekrar kendı damarınla es edersen 3kusak sonra tamamen yıne senın damar bozulmamıs olur sadece kan tazelenmıs olur boylece yoluna devam edersın yoksa elındekı kusların cok hassas olur yenı huy cıkrmaya baslarlar saygılar

as kılc bey kardesım aslında sende bır yonden haklısın ben ne yapayım soru sorulunca cvp vermek zorunda kalıyorum senın aradıgın konu ıle ılgılı soru sormussun aynı soyu devam ettırmek ıcın arastırdıgını ogrenmek ıstedıgını soyluyorsun benım acızane fıkrım bu gune kadar elınde damar varsa ona sahıp cık bu saaten sonrada damar bulup devam ettırmeye calısma ben bu kadar soyleyyım ama hayat tesaduflerle doludur belkıde en guzel damarı yakalarsın o zaman ılk aldıgın 1yavruyu 1atlayarak 3aldıgın yavruya es et arayı uzatmıs olursun onemlı olan damarı bulabılmek devam ettırmesı kolay saygılar

marketcı cengız' Alıntı:
slm arkadaslar benım tecrube vede bıldıklerıme gore aynı soy veya damarın once aslını ıyı bılmemız gerekır elındekı damarın nerden sana gectıgını aslında hangı kan kusların oldugunu bılıyorsan kuslarıyın fazlalıklarını vede eksıklıklerınıde bılıyorsun demektır hıc bır damar 4+4 luk degıldır mutlaka eksık bır tarafı vardır aynı damarı muhavaza ederek bu eksıklıklerını gıderebılıyorsan o zaman ılerı gıdersın yok aynı damarı koruyacam dıyerek sırf ısım ve nam pesınde kosarsan bence ılerde hatalarını goreceksın dedımya her kusun eksık yonude fazla tarafıda vardır onemlı olan sekerle unu karıstırıp helva yapabılmektır aynı damarda es edılırken ılk agız yavru ıle bır atlayarak 3 agız yavru es edılırse daha ıyı cıkar arayı uzatmak lazım yakınına degıl uzagına es edeceksınkı kan cok yakın olmasın en guzelı damarını degıl saglamlıgını koruyabılmektır arasıra baska damarların ıyısınden kendı damarına katarsan ondan aldıgın yavruyuda tekrar kendı damarınla es edersen 3kusak sonra tamamen yıne senın damar bozulmamıs olur sadece kan tazelenmıs olur boylece yoluna devam edersın yoksa elındekı kusların cok hassas olur yenı huy cıkrmaya baslarlar saygılar
selamun aleykum .doğu konu dışadan kuş katma yakın soy olusa .daha iyi sonuç alabilme imkanı fazlalaşır .saygılar m. saim akyol .

Selam
Benim bu konuda nacizane fikrim güzel soyunu devam ettirmek istediğimiz takımın yavrularını mümkün olduğu kadar uzak alt üst yaparak götürmek bir yandanda beslediğimiz kuşun uçuş oyun sitiline yakın seyrederek masada anlatılanlara kanmadan sokulacak kuşlardan alınacak yavruları, tekrar kendi kuşlarmızla eşleyerek yürütmek.Durmadan içiçe sokulan kuşlarda eninde sonunda çolak, patel bacak, evini bulamayan, uçarken kaybolan yavrular çıkması büyük olasılık dahilinde olacaktır.

bence iyi soy ortaya koymak istiyorsanız çok geniş kuş besleme imkanlarına ve ortamına sahip olmalısınız.damızlık kafeslerinizle uçum kafesleriniz ayrı olmalı. ben dumanlı, gök mavi, boz duman ve çakmaklı soylarının urfa-ankara ve mardin köklerinden tepe atmayan kanat-boy ve tüy yapılarına dikkat ettiğim kuşları uzun yıllardır topladım ve önce bu soyların devamındaki oyun düzenini yavrularında da devam edip etmediği inceledim. yavrularında da oyun düzeni ana baba gibi kaliteli olanlar yaklaşık 20 çift kaliteli kuş bırakıldı diğerleri satıldı. bunlar arasında çaprazlamalar gen tazelenmesi yapıldı ve asla akrabalığı yüksek kuşlar çifleştirilmemek kaydıyla geniş bir aile tabanından iyi bir soy yakalandı. halen daha iyi soy arayışlarım devam etmektedir özel olarakta genetik bilmini incelemekteyim; temel aile ne kadar geniş olursa kuşlarınız daha bir sağlıklı olur. uzun uzun gözlemlediğim ve yavrularını aldığım çok kaliteli kuşları soya dahil etmekten çekinmem.

Geri