Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Çayır taşkuşu

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Küçük, kısa kuyruklu bir kuştur, Taşkuşu'na göre daha yatay duruşlu biraz daha küçük başlı ve uzun kanatlıdır, kanat ucu neredeyse kuyruğunun yarısına kadar ulaşır, yalnız Taşkuşu'nun uzun kanatlı alttürleri de bulunur. Taşkuşun'dan çizgili kahverengi kuyruk sokumu, kuyruk kökünün beyaz yanlarıyla ayrılır. Erkeğinin kalın, temiz ve beyaz kaşı vardır; başının siyahımsı yanlarını turuncumsu boğazından ayıran beyaz çizgi görülebilir. Dişisi daha donuk renklidir; boğazı daha açık renkli, başının yanları oldukça kahverengidir. El örtülerindeki beyaz benek özellikle uçuşta belirgindir, ancak ilk sonbahardaki bazı kuşlarda küçük ya da eksik olabilir. Sonbaharda Taşkuşu'nun Asya ve Ortadoğu popülasyonlarından gelen bireylerle karışabileceğine dikkat edilmelidir.


Habitatı
Çayır taşkuşu, çok sayıda böcek içeren ıslak çayırlar, fundalıklar, dağ otlakları ve otlaklar, eğrelti otlarıyla kaplı yamaçlar, sazlıkların kenarları, seyrek bitki örtüsüne sahip açık alanlar, çalılar, çalılar gibi çok çeşitli habitatlarda ürer tünemiş olarak kullanılan ve çıplak zeminde veya omurgasızları arayabileceği kısa otlarla kaplı ağaçlar.
Kış aylarında, alçak tünekler, orman kenarları ve kayalıklar, hasat edilmiş tarlalar, bozulmuş savan ve çıplak tepeler olarak işlev gören bodur çalılıkların bulunduğu açık otlaklara sık sık rastlanır.
Savory Auger Uganda'da deniz seviyesinden 2300 metre yükseklikte görülebilir.




Yayılışı
Türkiye’nin Kuzey Doğusunda yaz dönemi de görülür, diğer bölgelerde geçit kuşudur. Avrupa'da, Doğu Batı Sibirya, Kuzeybatı ve Doğu Küçük Asya, Kafkaslar ve Kuzeybatı İran'da ürer. Senegal'den Kenya'ya ve Güneyden Zambiya'ya kadar Sahra altı Afrika'da kışlar. Türler İzlanda, Kanarya Adaları ve Yeşil Burun Adaları ile kuzey Güney Afrika'da gözlemlenmiştir.




Beslenme
böcekler, yetişkinler ve larvalar gibi omurgasızlar, birçok tür, böcekler, Lepidoptera, Diptera, karıncalar ve arılar, yusufçuklar ve çekirgeler ile beslenir. Ayrıca örümcekleri, salyangozları ve solucanları ve diğer birçok omurgasız türünü de yakalar.

Genellikle bir levrekten avlanır ve yeni tespit ettiği avın üzerine düşer. Bitki örtüsünde veya uçuş sırasında daha az arama yapar, ancak kışın bitki örtüsü yüksek olduğunda ve açık alanları gizlediğinde, avını yakalamak için uçarken uçabilir. Sonbaharda meyve ve tohum tüketir.




Biyolojisi
Üreme mevsimi Nisan ortasından Ağustos başına kadar sürer. Meadowsweet'in yuvası yerde, alçak bir çalılık veya bir tutam çimen içinde bulunur. Bitki sapları, yaprakları ve yosunlarından yapılan, daha yumuşak malzemelerle ve saçlarla kaplı fincan şeklinde bir yapıdır.

Dişi, ince kırmızımsı kahverengi lekelerle 2-7 soluk mavi-yeşil yumurta bırakır. 12-15 gün tek başına kuluçka yapar ve her iki ebeveyn tarafından beslenen gençler yumurtadan çıktıktan 13-14 gün sonra yuvayı terk eder. 17-19 günde uçabilirler, ancak yine de 15-18 gün yetişkinlere bağımlıdırlar. Bu tür, her mevsimde bir veya iki kuluçka üretebilir.





Göçü
Sonbaharda Kuzey Afrika'dan şeritli kuşların kurtarılması, birçok kuşun Güney Avrupa'dan tek bir uçuşla Sahra'yı geçtiğini gösteriyor. Kışlama alanlarına ana gelişler Ekim / Kasım aylarında, daha çok en güneydeki bölgelerde Ekim / Aralık sonunda gerçekleşir.
Dönüş göçü Zambiya'da Şubat ayında ve Batı Afrika'da Mart ayı ortasından Nisan ayı başına kadar başlar. Orta Doğu'daki ana bahar geçidi Nisan ile Mayıs başı arasındadır. Güneyde Nisan ayı ortalarında üreme alanlarına varırlar, ancak en kuzeydeki alanlar Mayıs ayı sonuna kadar işgal edilmemiştir.




Popülasyonu
Oldukça yaygındır. Ancak, aralığın batı kesiminde çoğunlukla tarımın yoğunlaşmasından kaynaklanan bazı düşüşler gözlenmektedir.
Küresel nüfusun 17.200.000 / 28.500.000 birey olduğu tahmin edilmektedir.




Davranışları
Çoğu kez bir bitkinin tepesinde dik olarak tünerler, ani hareketlerle kuyruklarını kakarlar, genellikle tek eşlidir, ancak bazen sezon boyunca eş değiştirirler. Erkek, önce üreme alanlarına gelir ve bölgeyi oluşturur. Yüksek sesle şarkı söylüyor ve ayrıntılı gösteriler yapıyor. Dişinin önünde kanatları sarkık, kuyruğu dışa açılmış ve başı yukarıda olacak şekilde bir levrekten şarkı söylüyor. Türler üreme alanlarına çok sadıktır ve genellikle her yıl aynı yere geri döner.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular