Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Kızılboyunlu batağan

Garfield

Admin
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
33,076
Aldığı Beğeni
13
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Üreme giysisinde boynu kestane kızılı, yanakları açık gri, gaga dibi parlak sarıdır.
Üreme dışı giysisinde bahriden daha kirli beyaz daha kalın yapılıdır. Gagası sarımsı ve daha kısa, boynu gridir. Siyah tepesi ve beyaz yanağı gözün gerisinde dağınık bir sınırla ayrılır.
Bahride olduğu gibi kaşı beyaz değildir. bahriden çok kara boyunlu batağana benzer.

Habitatı
Kuzey yarımkürenin ılıman kuşağında yaygındır.
Türkiye'de iç göllerden ve kuzeydeki deltalardan üreme kayıtları vardır.
Bol su bitkisi bulunan 2-4 metre derinlikte olan göllere ihtiyaç duyar.
Diğer batağanlara nazaran suya kolay ulaşabileceği bir yerde, sık sazlık içlerinde yuvalar.
Mart-Ekim arasında nehirlerin iyice durgunlaşan bölümleri yakınlarında yada kollarında, karanın denizle suya bağlantısı kesilerek göllük alan oluşturan kesimlerinde ürer. Üreme sonrası nehirle denizin birleştiği kıyılara, balıkla beslenebileceği yerlere ilerler.
Yayılışı
Kuzey Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'nın çeşitli sulak alanlarında ve kıyılarında görülür.
Beslenme
Sucul ve karasal böcekler ve onların larvaları ile, nadiren de balık yavruları ile beslenir.Avlanma şekli genellikle dalarak yada başı suyun altında yüzeyde yüzerektir. Su bitkilerinin suya yakın yaprak yada dallarından da uzanarak avına erişir. Av suyun altında yakalanmış ancak yutulamayacak kadar büyükse yüzeye getirilir. Kafadan yutulacak şekilde hızlı bir manevra ile yada bir anlığına ağızdan bırakılıp tekrar yakalanıp yutulur. Suyun altında genellikle 30 saniye kalır. 3-4 metrelik sularda beslenme boyunca art arda 150-155 dalış yapabilir.
Avrupa'nın çeşitli yerlerinde yapaılan incelemelerde 34 örneğin midelerinde %80 böcek, larva ve benzerlerine rastlanmıştır. Kuzey Avrupa'da kış aylarındaki incelemelerde midelerinde 25cm. kadar ringa ve yerel balık yavrularıyla beraber kabuklu deniz canlıları ve karides türlerine de rastlanılmıştır.
Biyolojisi
Kızılboyunlu batağanların midelerinde bolca tüy bulunduğu saptanmıştır. Tüyleri yutmalarının sebebi kesin olarak bilinemese de alt sindirim sistemini sert maddelerden korumaya yönelik böyle bir davranışta bulundukları düşünülmektedir.

Gençler ilk uçuşlarını 10 haftalıkken gerçekleştirebilirler.

Senede bir kez kuluçkaya yatarlar, nadiren de olsa bu sayı ikiye çıkabilir.


Diğer batağanlar gibi yuva kurma dışında genelde suda zaman geçirir. Özellikle geceleri uzun uçuşlar yapar. Alçaktan, aceleci uçuşu vardır. Genellikle insan varlığından fazlaca rahatsız olmaz.
Göçü
Göçmendir ve geniş bir coğrafyaya yayılır. Üreme dineminden sonra batı palearktikin belli başlı kışlama alanları olan Norveç , İngiltere, Biskey körfezi; Baltık ve Hazar denizleriyle az sayılarda Karadeniz'de görülürler. Adriyatik ve Ege Denizinde de rastlanılır. Azalan sayılarla, nadir kış ziyaretçisi olarak Güney Akdeniz'de gözlem kayıtları vardır. Kış aylarında İsviçrenin büyük göllerinde görülürler. Ekim -Mayıs aylarında İngiltere kıyılarında görülürler.

Bahar göçleri tekli yada çok küçük gruplar halinde özellikle gece uçuşlarıyla gerçekleşir. Batı bölgelerinden Mart'ta, Hazar denizi'nden Nisan'da göçe başlarlar. Üreyen bireylerin göçü Mayıs başına dek sarkar.

Kızıl boyunlu batağanlar sonbaharda günde 13 km yüzerek İsveç ile Finlandiya arasında gidip gelirler.
Popülasyonu
Estonya'da 150 çift, Finlandi'ya da 2000 çift,Danimarka'da 350-400 çift, Batı Almanya 350 çift, Türkiye'deki popülasyonu 100-1000 çift ortalama olarak değerlendirilmektedir.
Davranışları
Özellikle üreme dönemlerinde gerek eşini bulabilme, gerekse bölgesel sınırlarını çevreye bildirmek amacıyla yüksek sesle ötüşleriyle dikkat çekerler. Öterken ense tüyleri ve sırt tüylerini kabartarak boyunlarını yukarıya uzatarak yüzerler.

Batı Palearktik batağanları arasında en az sosyal olan türdür denilebilir. Üreme dönemi dışında neredeyse tek tek ya da çift olarak yalnıza yakın dağınık bir yaşantı sürerler. Yaz sonunda ve kış tüy değişiminde seyrek gruplar gözlenebilir. Eğer alanda yiyecek bol ise diğer su kuşları arasında da görülürler.
Genç bireylerde öncelikle büyüme ve çiftleşme dönemi boyunca tek eşlilik görülür. Çift olma süreci göç sırasında ya da üreme bölgelerinde gözlenir. Yavrulara her iki bireyde bakar. İlk yumurtlamadan çıkan herhangi bir yavru, ikinci yumurtlamada hala anne ile birlikteyse anne tarafından beslenmeye devam edilir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular