KUŞ EŞLEME SANATI !.....

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hüseyin turan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 106
  • Görüntüleme Görüntüleme 17K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
hüseyin turan
Meslek
kuşçu
İlgi Alanı
Kediler
HEPİMİZİN KÜMESİNE ZAMAN ZAMAN İYİ KUŞLAR GİRMİŞTİR.YAKALAMIŞIZDIR,SATIN ALMIŞIZDIR YADA BİR DOSTUMUZDA HEDİYE GELMİŞTİR.BELKİ BİR DÖNEM UÇURMUŞ ZEVK İLE SEYRETMİŞ VE SEYRETTİRMİŞİZDİR.AMA GEL GELELİM KUŞUN SOYUNU DEVAM ETTİRMEK KONUSUNDA ÇOĞUMUZ BÜYÜK HATALAR YAPARIZ.KUŞTAN ALDIĞIMIZ YAVRULARIN HİÇ BİRİNDE EKENİN OYUNUNU VE PERFORMANSINI BULAMAYIZ.YAPTIĞIMI HATA HEP AYNIDIR ÇÜNKÜ O KUŞUN AYARINDA BİR KUŞLA EŞLEYEMEMİŞİZDİR.

USTA YETİŞTİRİCİLERİN,BU KONU HAKKINDA YORUMLARINI BİZDEN ESİRGEMEYECEĞİNE EMİNİM.

SORUM ŞU?

HERHANGİ BİR ÖZELLİKTE OYNAYAN BİR KUŞUNUZ VAR.ÖZELLİKLERİ SİZ SEÇİNİZ Kİ ARKADAŞLARIN ELİNDEKİ FARKLI ÖZELLİKTEKİ KUŞLAR İÇİN MİSAL OLSUN.BU KUŞTAN VERİM ALMAK İÇİN(YAVRUSUNDA),HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP BİR KUŞLA EŞLEMELİYİZ.......

YETİŞTİRİCİ ARKADAŞLARIN YORUMLARI EMİNİM BİR ÇOK ARKADAŞA EŞLEME KONUSUNDA AYDINLATACAK VE DOĞRU YOLA SÜRÜKLEYECEKTİR.

SAYGILAR............

Konu pek ilgi çekmedi galiba.Ustalar ser verir sır vermeyiz mantığımı güdüyorlar yoksa,oyun kuşlunda işin özü bu değilmi?HANİ BİLGİ PAYLAŞŞIMINI savuna yeni kuşçulara örnek ve bilgi kazandıracak arkadaşlar.

kuşların oyunları geriliyor eskisi gibi dayanıklı üstün performanslı kuş yok diyen arkadaşlar.işte çözüm bu konuda paylaşalım,gelişelim.

SAYGILAR.....

selamlar. hüseyin bey merhabalar. konu başlığı aslında çok güzel. ama buna böyle kuşun kanat şekli şöyle olacak, paçası böyle olacak şeklinde olacak bir çözüm bulunamaz düşüncesindeyim. bunun çözümünü daha öncede söyledim iyi secere takibi. eğer elde kalan kuş tekse sizin dediğiniz gibi, şunuda araya sıkıştirim kuşunuz iyi takip ettiğiniz kuşsa eğer geçerli bu. değilse önce kendi kuşunuzu tanıyacaksınız. takip ettiğiniz kuşsa erkek diyelim elinizdeki. gerçekten iyi soy takip edilen kuşlardan bulma imkanınız varsa bunlar 100de 90 dan büyük oranla selamla veya hatırla gider. böyle temiz bir dişiyle eşleyerek, tekrar erkeğinize dönme eşlemeleri ile takip ettiğiniz soya dönebilirsiniz. bu eşlemeleri daha önce yazmıştım... burada amaç tanıdığınız kaliteli kuşa dönmektir. kuş tamamlamak değil. siz çıkacak şimdi takip etmediğim kuşu dönecem derseniz veya diyen olursa bende kuşunuza eş ettiğiniz o temiz hayvanı bozarsınız olan ona olur derim... çok ağır bir konu bu. daha açık sorularla bu konu güzelleşecektir düşüncesindeyim... saygılarla

ÖNCELİKLE OYUN KUŞU TAMAMEN SABIR İŞİ...

Dişi damızlığım 7 yaşında 6- 7 takla ile 30 40 metreyi deviren bir dişi.. erkek damızlığım ise 5- 6 yaşlarında orta gidimli bol taklalı alçağa gelen şamatalı bir erkek. ikisini eş ettim 3 ağız yavrularını aldım.. bu 6 yavruda aralarında hiç kanat sesi olmayan hatta takla dahi atmayanlar çıktı. eledim, eledim 2 tane ibikli duman erkek yavruyu bıraktım.. biri iyi, sesi kıvamında alçağa gelen 4 5 takla ile 20 25 metre çıkaran hedefe oynayan bir erkek ibik duman( o cebimde,onu ayırdım ) asıl çalışma ötekiyle... diğer ayırdığım erkek duman ibikli yavru alçağa gelen 3 4 takla ile ara açarak giden bir kuş lakin kanat sesi özürlü hatta hiç yok gibi :) onuda, babasıyla eski eşinden çıkan sesli bir dişiye taktım.. şimdi bekliyorum..

Burada neyi anlatmaya çalıştım, bazen iyi kuşumuzun altını beklemek yetmiyor,altının altını beklemekte gerekebiliyor önce uçurarak kuşumuzu tanıyalım, sonra eşe eş uydurmaya çalışalım... Soy devamı konusu çok uzun bir konu ayrıca ince elenip sık dokunması gerek bir konu... birebir yaşanıp tatbik edilmeli diye düşünüyorum.

ARKADAŞLAR ELİNİZDEKİ DAMIZLIĞIN OYUN ÖZELLİĞİNİ ORTAYA KOYMANIZ GEREKİYOR.

1-KUŞUNUZUN VUCUT ŞEKLİ VE YAPISI.
2-UÇUŞ ŞEKLİ (YÜKSEK,ALÇAK,KANAT UCU UÇUŞU,OMUZLARA YÜKLENEREK UÇUŞ)ATIŞ,KAPANMA VE HEDE VE UÇUŞ DAYANIKLILIĞI.
4-ATİŞ,KAPANIŞ VE YER HAKİMİYETİ.
5-KUŞUN OYUN TARZI (OMZUNA,KAFA DİKEREK,SIRTINA)
6-KUŞUN FİŞEKTE TAKLA ATIŞ TARZI
7-TAKLA SAYISI
8-KUŞUN OYUN KARAKTERİ ŞEKLİ(AYAKLI,PERDAHLI),BU KUŞUN İNİŞTE GÖSTERDİĞİ DURUMDUR.
9-KUŞUN KANAT SERTLİĞİ
10-KUŞUN FİŞEKTEKİ DAYANIKLILIĞI VE STANDARTI.

BU MADDELERİ GÖZ ÖNÜNE ALARAK KUŞUNUZU ANLATIRSANIZ EŞLEDİĞİNİZ KUŞU ARKADAŞLAR DAHA İYİ ANALİZ EDEBİLECEKTİR.

SAYGILAR......

merhabalar;
sayın hüseyin bey, konu pek ilgi çekmedi galiba diyorsunuz, bence buna benzer konular çok yazıldığı için kendi adıma artık baydı diyebilirim. Bu konu öyle bu forumlarda halledilebilir olduğunu düşünmüyorum, tecrübe ister emek ister, bakış açısı ister v.s . yoksa herkesin kuş çıkarması lazım değilmi... Bu konularla ilgili son birşey daha yazayım, KUŞUMUZUN KANADI İLE ,KUYRUĞU İLE , GAGASI İLE, TIRNAĞI İLE, V.S İLGİLENMEYİ BIRAKALIM. KESİNLİKLE KUŞLARIMIZI UÇURALIM, ALTINDAN İKİ ÜÇ KEZ YAVRU ALALIM BUNDAN SONRA HALA BİZE HİTAP EDİYORSA YİNE AYNI ŞARTLARDA İZLEDİĞİMİZ VE BİRBİRİNİN EKSİĞİNİ KAPATACAĞINA İNANDIĞIMIZ BİR KUŞLA EŞLEYELİM YAVRULARI UÇURARAK NE YAPTIĞIMIZI GÖRELİM . olmadımı başa dönmekte var tabi , onun için bu iş öyle kolay değil. HERZAMAN GÖREREK, EKİSĞİNİ TAMAMLAYARAK EŞLEME YAPALIM VE SABIR.... SAYGILAR

yalovaguvercin' Alıntı:
merhabalar;
sayın hüseyin bey, konu pek ilgi çekmedi galiba diyorsunuz, bence buna benzer konular çok yazıldığı için kendi adıma artık baydı diyebilirim. Bu konu öyle bu forumlarda halledilebilir olduğunu düşünmüyorum, tecrübe ister emek ister, bakış açısı ister v.s . yoksa herkesin kuş çıkarması lazım değilmi... Bu konularla ilgili son birşey daha yazayım, KUŞUMUZUN KANADI İLE ,KUYRUĞU İLE , GAGASI İLE, TIRNAĞI İLE, V.S İLGİLENMEYİ BIRAKALIM. KESİNLİKLE KUŞLARIMIZI UÇURALIM, ALTINDAN İKİ ÜÇ KEZ YAVRU ALALIM BUNDAN SONRA HALA BİZE HİTAP EDİYORSA YİNE AYNI ŞARTLARDA İZLEDİĞİMİZ VE BİRBİRİNİN EKSİĞİNİ KAPATACAĞINA İNANDIĞIMIZ BİR KUŞLA EŞLEYELİM YAVRULARI UÇURARAK NE YAPTIĞIMIZI GÖRELİM . olmadımı başa dönmekte var tabi , onun için bu iş öyle kolay değil. HERZAMAN GÖREREK, EKİSĞİNİ TAMAMLAYARAK EŞLEME YAPALIM VE SABIR.... SAYGILAR

ORHAN BEY,BU KONU HAKKINDA ÇOK ŞEYLER YAZILDIĞINDAN BAHSEDİYORSUNUZ AMA BELLİ Kİ EŞLEME KONUSUNDA MANTIKLI YAZILAR YAZILIP ÇİZİLMEMİŞ.SİZDEN ÖNCE YAZAN KIRIK KALE ÇIRAĞI ARKADAŞTA AYNI ŞEYLERİ YAZMIŞ NE KADAR VAHİM.

KUŞUN KANATLARI,İNSANIN AYAKLARI GİBİDİR.KUŞU HAVADA TUTAN OYUN PERFORMANS VE GÜCÜNÜ YAPISI ŞEKLİ VE DURUMUNA GÖRE KUŞTA DENGEŞLEYEN KANATLARIN SİZİN İÇİN NASIL BİR ÖNEMİ OLAMAZ.KUYRUKLAR İÇİN KONU BİLE AÇTIK OYUN KUŞUNDA KUYRUK YAPISININ ÖNEMİNİ ARKADAŞLARLA GÜNLERCE TARTIŞTIK SİZ BUNLARA GEREKSİZ VE SAÇMA MANTIĞI İLE BAKIYORSUNUZ.EVET GAGA,PAÇA,GÖZ RENGİ KUŞTA AKSESUAR OLARAK GÖRÜLEBİLİR.BUNLARIN OYUN PERFORMANSI İLE BİR ALAKASI YOKTUR.

SİZ HİÇ YÜZ KİLOLUK BİR GOLCÜ GÖRDÜNÜZMÜ,YADA KOŞUCU FARKLI TARZLARDA OLABİLİR GÜLLE ATAR,ÇEKİÇ FIRLATIR VUCUT ÖZELLİKLERİ PERFORMANS İSTEYEN DURUMLARDA ZORUNLU BİR İHTİYAÇTIR.

SAYGILAR...

merhabalar hüseyin bey , kelebeklerdede süper kanat yapıları var, hele postaların kanatları nekadar güçlü ancak onun kanı farklı uçurup fişek yaptırabilirmisin. benim dediklerim yapıldığı zaman zaten kanat ve kuyruktaki farklılaşmayıda görebilirsiniz..saygılar..

yalovaguvercin' Alıntı:
merhabalar hüseyin bey , kelebeklerdede süper kanat yapıları var, hele postaların kanatları nekadar güçlü ancak onun kanı farklı uçurup fişek yaptırabilirmisin. benim dediklerim yapıldığı zaman zaten kanat ve kuyruktaki farklılaşmayıda görebilirsiniz..saygılar..

KOMİK ŞEYLER YAZMIŞSINIZ DOĞRUSU.ARKADAŞLARIN BAZILARI SİZİ CİDDİYE ALIP KUŞLARINI KELEBEK YADA POSTA İLE EŞLEYEBİLİRLER.....

Sanırım Orhan BERBER Bey ile aynı düşünceleri paylaşıyoruz. Zor bir yol olsa da bende aynı mantık ile ilerlemeye çalışıyorum hatta--- belki daha kolay bir yolu varmıdır ?--- diye düşünerek''KUŞU DENEMEK'' adı altında konu açtım. Yapılan yorumlara bakılır ise deneme-yanılma yöntemi uygulanmadan pekte yol alınamıyor. selam ve saygılar esen kalın..

bence bosuna gerılıyorsunuz arkadaslar, abiler, kus ucmadan, ucurmadan anlayamazsınız kusun oyun yapısını oyununu bu yuzdende ucurmak gerek kas goz onemlı degıl dıyorsunuz, huseyın turan abı de kusu ucurmadan once hangı kusu ucuracagına karar vemek ıcın kusun kanadı, kuyrugu onemli diyor.

KUŞÇUNUN ARADIGININ BULUNABİLMESİ KASIYLA GÖZÜYLE KANADIYLA OLMADIGI SADECE KUŞUN İÇİNDEKİ TASIDIGIYLA VEDE BUNU NE KADAR OLUMLU YETERLİ DEVAMLI YANSITMASIYLA OLACAKTIR KUMRU GİBİ KUŞ MÜKEMMEL OYUN SERGİLİYEBİLİYOR ÇÜNKÜ İÇİN DE VAR AMA VAR OLMAYANA KANAT KUYRUK KAŞ GÖZ NE VEREBİLİRKİ BU KENDİ DÜŞÜNCEM KENDİ GÖRÜŞÜM HER DÜŞÜNCE VEDE GÖRÜŞEDE SAYGI DUYUYORUM
SAYGILAR

Evet arkadaşlar konuları seviyeli bir şekilde tartışır isek bunun verimli olacağını sanıyorum.

Sanırım şu noktalar üzerinde hemfikiriz.
Kuş eşleme hususunda kaşa,gözü,gagaya,ayağa,paçaya bakılmaz. Havaya atılır eksik ve fazlalıklar görülür, kıyaslanır ve uygun eşler birbirine eş edilir.

KaRaCaKMaKLi' Alıntı:
bence bosuna gerılıyorsunuz arkadaslar, abiler, kus ucmadan, ucurmadan anlayamazsınız kusun oyun yapısını oyununu bu yuzdende ucurmak gerek kas goz onemlı degıl dıyorsunuz, huseyın turan abı de kusu ucurmadan once hangı kusu ucuracagına karar vemek ıcın kusun kanadı, kuyrugu onemli diyor.

BİR YANLIŞ ANLAŞILMA VAR ARKADAŞLAR;BEN BU KONU İÇİN SÖYLEDİĞİM KANAT KUYRUK DURUMU,OYNAYAN UÇAN KUŞ İÇİN SÖYLEDİM.AMA SADECE BUNLARI SÖYLEMEDİM BİR ÇOK MADDE KOYDUM.ARKADAŞLAR KUŞTA KANADIN KUYRUĞUN ETKİSİNİN OLMADIĞINI SÖYLEMESİ BANMA BU TARZ BİR CEVAP VERDİRDİ.

LÜTFEN KONUYU DAĞITMADAN EĞER EŞLEME KONUSUNDA ARKADAŞLARA FİKRİNİ ANLATAC OLAN USTALAR VARSA BU KONU HAKKINDA BİLGİLERİNİ BEKLİYORUM.HEM BİZ OYNAYAN İYİ BİR EKE DİYE BAŞLADIK BU KONUYA,NASIL ÖZELLİK TAŞIYOR OYUNU VE NE TARZ EŞ VURMALIYIZ.MESELE BUDUR LÜTFEN KONUYU ÇARPITMAYALIM.

S A EN ÖNEMLİSİ KONUŞULANIN KUŞLAR OLMASIDIR İYİDİR DEGİLDİR YANLIŞDIR DOGRUDUR TARTIŞMALARI KARŞILIKLI ANLAYIŞLA KİŞİLER KATILMAKSIZIN YAPABİLDİGİMİZ SÜRECE BASARILI OLABİLİRİZ OLMASI GEREKEN DOGRU 1 İSE Ö BİRİ ARAMALIYIZ ÇÜNKÜ BEŞ DOGRU OLMAZ DİYOR SAYGILAR SUNUYORUM

1-KUŞUNUZUN VUCUT ŞEKLİ VE YAPISI.
2-UÇUŞ ŞEKLİ (YÜKSEK,ALÇAK,KANAT UCU UÇUŞU,OMUZLARA YÜKLENEREK UÇUŞ)ATIŞ,KAPANMA VE HEDE VE UÇUŞ DAYANIKLILIĞI.
4-ATİŞ,KAPANIŞ VE YER HAKİMİYETİ.
5-KUŞUN OYUN TARZI (OMZUNA,KAFA DİKEREK,SIRTINA)
6-KUŞUN FİŞEKTE TAKLA ATIŞ TARZI
7-TAKLA SAYISI
8-KUŞUN OYUN KARAKTERİ ŞEKLİ(AYAKLI,PERDAHLI),BU KUŞUN İNİŞTE GÖSTERDİĞİ DURUMDUR.
9-KUŞUN KANAT SERTLİĞİ
10-KUŞUN FİŞEKTEKİ DAYANIKLILIĞI VE STANDARTI.

BU MADDELERİ GÖZ ÖNÜNE ALARAK KUŞUNUZU ANLATIRSANIZ EŞLEDİĞİNİZ KUŞU ARKADAŞLAR DAHA İYİ ANALİZ EDEBİLECEKTİR.

ben bir örnek vererek sizin yorumlarınız alayım arkadaşlar belki konunu özü daha iyi anlaşılır.

elimde güzel bir dişi var.damızlık yapacağız özellikleri şöyle....
kayık gibi bir dişi,omzuna yüklenerek uçuyor,telekler kalın,havada güçlü iki saatten fazla kalıyor.kuş 100 metreden atışlı oynuyor.yer hakimiyeti iyi,sırtına oynuyor.sırtına oynadığı için bol taklalı,sırtına oynayan kuşlar genelde ayaklı olur,harmanlamıyor ama 4,5 takla ile ayak açarak iniyor.kanat sesi tok,yani şamatalı,seri oynuyor ve sefer sayısı uygun.

EVET ARKADAŞLAR BÖYLE BİR KUŞTAN DAHA İYİ YAVRU ALABİLMEK İÇİN YADA TARZINI DEĞİŞTİRİP TAKLA ARASINI AÇACAK,DAHA İYİ YÜRÜYECEK BİR YAVRU ALMAK İÇİN NASIL BİR ERKEK İLE EŞLEMELİYİZ.

bu dişiyi bir örnek olarak sundum,benim konuyu açmamın özü budur.

SAYGILAR........

KUŞÇULUĞUN NEDEN BU NOKTAYA GELDİĞİ AZ ÇOK BELLİ OLUYOR.....

Hüseyin Bey ne demek istediğinizi çok iyi anlıyorum. Kimi biliyor yazmıyor paylaşmak istemiyor, kimi bilgisine güvenmiyor, kimi gerçekten bilmiyor. Bahsettiğiniz kuşu ben kanat ucu oynayan, biraz yüksekten oyun alan, harmanlayarak inen(diğer özellikler bana kalsın) bir kuşa eş ederim. Konuyla alakası yok ama, yazmayanlarla olabilir bir hikaye anlatmak istiyorum..
Geçmiş zamanda, cihana nam salmış, sırtı yere gelmemiş büyük bir pehlivanımız var. Tabii zamana meydan okuyamıyor yaş ilerliyor. Kendince diyor ki gençleri izleyim gerçekten yetenekli birini bulursam onu yetiştiriyim. Aradığı gibi birisini de buluyor. Bildiği oyunları, rakiplerinin bildiği bilmediği oyunları, çalışma şekillerini herşeyi öğretiyor. Talebesi gerçekten çok iyi pehlivan oluyor. Yenmediği kimse yok hocasına da saygılı tabii.Derken zamanla şöhretin de verdiği rahatlıkla biraz şımarıyor. Etraftan da ortalığı bulandırmak isteyenler, hocayla talebe arasına nifak sokarak nemalanmak isteyenler var. Derken birgün kalabalık bir ortamda birisi genç pehlivana diyor "sen hocandan da iyisin onu da yenersin", derken bir oluyor iki oluyor, genç de galeyana gelerek hocasına da meydan okuyor.
Hocası kıspetini asmış salonun baş köşesine işinde gücünde. Zamanla konuşulanlardan hocası da rahatsız oluyor, kabul ediyor güreşi. Hazırlanma aşamasından sonra, kalabalık seyirci topluluğu önünde tutuşuyorlar güreşe. Genç oyun yapıyor, hoca biliyor hoca oyun yapıyor genç biliyor. Güreş epeyce sürüp giderken hocası daha önce gencin hiç görmediği bir oyunla genci yeniyor ve güreşi kazanıyor. Genç hocasına soruyor, neden bu oyunu bane öğretmedin. Hocası diyor, "öğretseydim de beni de mi yenseydin"...

msaitgok' Alıntı:
Hüseyin Bey ne demek istediğinizi çok iyi anlıyorum. Kimi biliyor yazmıyor paylaşmak istemiyor, kimi bilgisine güvenmiyor, kimi gerçekten bilmiyor. Bahsettiğiniz kuşu ben kanat ucu oynayan, biraz yüksekten oyun alan, harmanlayarak inen(diğer özellikler bana kalsın) bir kuşa eş ederim. Konuyla alakası yok ama, yazmayanlarla olabilir bir hikaye anlatmak istiyorum..
Geçmiş zamanda, cihana nam salmış, sırtı yere gelmemiş büyük bir pehlivanımız var. Tabii zamana meydan okuyamıyor yaş ilerliyor. Kendince diyor ki gençleri izleyim gerçekten yetenekli birini bulursam onu yetiştiriyim. Aradığı gibi birisini de buluyor. Bildiği oyunları, rakiplerinin bildiği bilmediği oyunları, çalışma şekillerini herşeyi öğretiyor. Talebesi gerçekten çok iyi pehlivan oluyor. Yenmediği kimse yok hocasına da saygılı tabii.Derken zamanla şöhretin de verdiği rahatlıkla biraz şımarıyor. Etraftan da ortalığı bulandırmak isteyenler, hocayla talebe arasına nifak sokarak nemalanmak isteyenler var. Derken birgün kalabalık bir ortamda birisi genç pehlivana diyor "sen hocandan da iyisin onu da yenersin", derken bir oluyor iki oluyor, genç de galeyana gelerek hocasına da meydan okuyor.
Hocası kıspetini asmış salonun baş köşesine işinde gücünde. Zamanla konuşulanlardan hocası da rahatsız oluyor, kabul ediyor güreşi. Hazırlanma aşamasından sonra, kalabalık seyirci topluluğu önünde tutuşuyorlar güreşe. Genç oyun yapıyor, hoca biliyor hoca oyun yapıyor genç biliyor. Güreş epeyce sürüp giderken hocası daha önce gencin hiç görmediği bir oyunla genci yeniyor ve güreşi kazanıyor. Genç hocasına soruyor, neden bu oyunu bane öğretmedin. Hocası diyor, "öğretseydim de beni de mi yenseydin"...

MEHMET BEY BEN BU KONUYU AÇARKEN ZATEN YORUM YAPILMAYACAĞINI BİLİYORDUM.BU ASLINDA KUŞÇULUĞUN EN BÜYÜK SIRRI BUNU ÇÖZENİN HAYATI BOYUNCA KUŞTA SIRTI YERE GELMEZ.

BEN BİLDİKLERİMİ HER ZAMAN PAYLAŞACAĞIM AMA BU İŞİ ARKADAŞLAR BURADA LAFLA ,SÖZLE ANLATMAMIZ ONLARA SADECE YOL GÖSTERİCİ OLMAMIZI SAYLAYACAKTIR.LAKİN BU İŞİ BECERİP BECERMEMELERİ ONLARIN KİŞİSEL KABİLİYETLERİNE KALACAKTIR.BUNU UYGULAYIP BAŞARAN USTA OLACAK BAŞARAMAYANLAR HEP ARAYIŞTA OLACAK.

BU İŞİN BAŞARILMA SÜRESİ BİR USTA TAKİBİNDE 5 YIL,KENDİ BAŞINA BİR ÖMÜR SÜRER.YANİ KOLAY BİR İŞ DEĞİLKABUL EDECEĞİNİZ GİBİ.

SAYGILAR.....

S A ZAMANIN BİRİN DE BİR ÇÖMLEKÇİ USTASI VARMIŞ YASIDA İLERLEYİP MESLEGİNİ DEVAM ETTİREBİLMEK İÇİN BİR YARDIMCIYA İHTİYAÇ DUYMUŞ ES DOST ARACILIGI İLE BİR GENC YANINDA İŞE BAŞLAMIS GENÇ DÜZGÜN USTASINI SAYAN DEDİGİN DEN ÇIKMAYAN ÇALIŞKAN BİR O KADARDA FEDAKAR MIŞ USTASI FIRINDA ÇÖMLEKLERİ PİŞİRİR ÇIRAK SÖYLENİLDİGİ ŞEKİLDE SAGA SOLA NİZAMİ ŞEKİL DE DİZERMİŞ ARADAN ZAMAN GEÇTİKCE ÇIRAK KENDİNİ GELİŞTİRİP USTASININ DA YARDIMIYLA BU İŞİ KAVRAMAYA BASLAMIŞ VAKTİDE GELDİGİN DEN EVLENMİŞ BARKLANMIŞ ÇOLU ÇOCUGUDA OLMUŞ DEMİŞ ARTIK KENDİMCE BİR KARAR ALMAMIN ZAMANI GELDİ ARTIK KENDİ İŞİMİ KURUP AYAKLARIM ÜSTÜN DE DURMALIYIM DİYEREK USTASININ YANINA GELİR USTA SENDEN SENDE MÜSA DE EDERSEN ARTIK BENİ AZAT ETMENİ KENDİ İŞİMİ KURMAMA DA YARDIM ETMENİ İSTİYORUM BEN BU MESLEGİ ARTIK ÖGRENDİM EKMEGİNİ AŞINI YEDİM SİZE ELİMDEN GELDİGİNCE SAYGIDA KUSUR DA ETMEDİM EGER SİZDE UYGUN GÖRÜRSENİZ ARTIK KENDİ İŞ YERİMİ KURUP SİZİN BANA ÖGRETTİGİNİZ BU MESLEGİ DEVAM ETTİRMEK SİZİN BENİ YETİŞTİRDİGNİZ GİBİ BENDE ÇÖMLEK USTALAR YETİŞTİRMEK İNSANLARI MESLEK SAHİBİ YAPMAK İSTİYORUM DİYİNCE USTASI İYİ HOŞTA İYİCE DÜŞÜNDÜNMÜ KARARIN DAN SONRA DÖNMEYESİN///BU MESLEGİN BİLMEDİGİN ////PÜF//// NOKTALARI VAR HER SEYİ ÖGRENDİNMİ DEYİNCE ÇIRAK ÜFÜ PÜFÜ YOK USTA BEN HER SEYİ TAM MANASIYLA ÖGRENDİM SEN PİSİRDİN BEN DİZDİM BİRDE ÇÖMLEGİN HAMURU NASIL YAPILIR ONUDA TAM ÖGRENDİM BENİ BIRAKIN YOLUMA GİDEYİM DEYİNCE USTASI PEKİ DER HELALLESİR GİDER YOLUNA ZAMAN GEÇER İŞİNİ KURAR BAŞLAR ÇALIŞMAYA YAPTIGI PİŞİRDİGİ ÇÖMLEK ÇATLAR GÜNESE KOYAR ÇATLAR GÖLGEYE KOYAR ÇATLAR AZ PİŞİRİR ÇATLAR ÇOK PİŞRİR ÇATLAR BUNA BİR ÇARE BULAMAZ USTASININ YANINA GİTMEYEDE UTANIR AMA KARARINI VERİR EZİLE BÜZÜLE GELİR USTASININ YANINA BAŞLAR ANLATMAYA
USTASI DER AMA BEN SANA SÖYLEMİŞTİM DAHA SEN TAM HER ŞEYİ ÖGRENMEDİN BU İŞİN PÜF NOKTASI VAR DEDİGİMDE ÜFÜNÜ PÜFÜN BİLMEM DEMİŞTİN NEDEN ÇATLIYOR ÇÖMLEKLERİN BİLİYORMUSUN DEMİŞ YOK USTAM ONU ÖGRENMEYE GELDİM USTASI ANLATMIŞ BENÇÖMLEKLERİ PİŞİRİYORDUM SEN DİZİYORDUN AMA BEN ÇÖMLEKLERİ FIRINDAN ÇIKARIP SANA VERMEDEN ÖNCE SICAKLIKTAN ÇÖMLEGİN İÇİNDE OLAN BUHARI DIŞARI ÇIKARMAK İÇİN ÇÖMLEGİN İÇİNE ÜFLÜYORDUM SEN BUNU HİÇ GÖRMEDİN İŞİN PÜF NOKTASI BUDUR ÇÖMLEKLERİN ÇATLAMASI İÇİN DEKİ BUHARIN ÜFLENEREK DISARI ÇIKARILMADIGINDAN OLDU İŞTE BU KADAR KÜÇÜK BİR AYRINTI ONCA ZARARA MAL OLABİLİYOR DİYEREK ÇIRAGINADA O KÜÇÜK AYRINTIYI SÖYLEMİŞ ONUN İÇİN ARKADAŞLAR BU ANLATILANLAR GİBİ BAZEN KÜÇÜK BİR AYRINTI YILLARIN EMEGİNİ HİÇ EDEBİLİR
BU UGRASI HER KİM HER NEKADAR GÖRSEL OLARAK BİLMİŞ OLSADA UYGULAYAMADIGI SÜRECE BİR SEY İFADE ETMEZ NE YAZIK Kİ YETİŞEN GENÇLERİMİZ BU KÜÇÜK AYRINTIYI DÜŞÜNEMEEBİLİYORLAR KOLAY BİR İŞ DEGİL HA DEYİNCE OLACAK ŞEY DEGİL KUŞÇU OLACAKLARIN NASIL HA DEYİŞLERİDİR ÖNEMLİ OLAN ODA DAHA ÇOK GÖZLEM ÇOK SABIR BİLİNEN KUŞ EMEK GÖZLEM ZAMAN GİBİ İÇERİSİNDE ÇOK SEY BARINDIRIR YAS OLARAK KEMALE ERMİŞ AMA KENDİNİ YETİŞTİREMİMİŞ OLABİLİR AMA ÇOK GENÇDİR BİLGİ SABIR EMEK VEREREK UYGULAMYAI DA BASARARAK ARADIGINI BULABİLİR KUŞÇU OLACAKLAR BUNLARLA BERABER NE ARIYORLAR ONU DA BİLMELİDİRLER DİYOR
SAYGILAR SUNUYORUM

cümleten selamınaleyküm;
.
.
kuş eşlemesi nesillerin muhafazası ve geliştirilmesi için çok önemlidir..
.
herkezin kendisine görebi sitili olabilir..
genelde ..
1-eşlerken kuş hoşumuza gidiyor ise, dengi vurulur yani aynı tarz oynayan
2-eğer kuşun hatası varsa..mesela çok taklası var ve kısa fişek yapıyorsa...buna uygun uzungiden ama az taklalı birkuş vuruyorlar...
3-kayık gibi bir dişi,omzuna yüklenerek uçuyor,telekler kalın,havada güçlü iki saatten fazla kalıyor.kuş 100 metreden atışlı oynuyor.yer hakimiyeti iyi,sırtına oynuyor.sırtına oynadığı için bol taklalı,sırtına oynayan kuşlar genelde ayaklı olur,harmanlamıyor ama 4,5 takla ile ayak açarak iniyor.kanat sesi tok,yani şamatalı,seri oynuyor ve sefer sayısı uygun.
özür dileyerek aynen hüseyinbeyin yazmışolduğunu alıyorum kendisi belirtmiş ama misalverdiğini ...
ayrıca konu için teşekkürler...
.
.
1.numaralı kuş için yapılan eşleme doğru sadece çokyakın akraba eşlemesi hata olur...
.
2.numaralı kuş için.bu uygulama hatalı..veya tesadüfe bağlı...bardağın dolu tarafına bakılıyor...çıkan yavrular bol taklalı uzun oynama ihtimali olduğu gibi taklası az kısada olabilir...
ama bana kalırsa bu eşlemeden çok sağlıklı nesiller çıkmaz heryavru farklı karakteristik özellikler gösterebilir...
2numaralı kuşu eşlerken...aynı kendi sitilinde ama ara yapmayı aşabilmiş kuşlar denenmelidir...tabiki bir kısmı daha çoktakla ve dahakısada oynayabilir ama arayı açabilenlerle kuzen çaprazlaması yapılarak nesle devam edilirse iyi sonuçlar alınabilinir...
.
3.nolu kuşumuza gelelim hüseyin beyin örnek vermiş olduğu kuş olmaz ...açıklayayım...
;;
eğer kayıkgibi bir dişi omuzdan kanat sallıyor ise atması ve gezmesi 10numara olur kısa fişekte yapabilir...ama kasıntılıda çıkamaz...sırtınsırtında çıkamaz, ayakta göstermez(ayak gösterebilir ama acemiyse,yeni oyuna sokulmaya başladıysa, bu göstermez artık ustalaşmış oyununda 2saat kanat salladığını düşünürsek)
geneldede belirttiğiniz gibi 2-3taklayla iner yere alçalıncada ayağını inmeye yakın açar....
...
... misal verdiğinizi söylediğiniz için örnek vermek için söylediğinizi düşünüyorum...düzeltiyorum
...
bu kuşun sitiline uygun olarak...
bu kuşun kısa fişek yaptığını düşünelim bukuştan damızlık kuş olur(ama inmesinde sorun yapan bir kuşsa olmaz...yani inmek için hamle yaptıysa inmesi gerekir)...
buna vurulacak en uygun erkek..omuzdan kanat kullanan(uçarkende,fişektede) orta uzunlukta ve sadece taklayı vurur vurmaz kanadına yüklenen 2.taklayı vururken.kendisini ayarlıyarak tartarak düzeltip vuran ve kısa fişek yapıyorsa bağlamayı yapmayan kuş vurmak gerekir...
ve bence uzunsüre oynayacak...kaliteli bir nesil ortaya çıkar...belki biraz geç oyun açabilirler...
...
...
birde damızlık kuşlarımızın yavruyu soyuna çektirme özelliklerini bilerek eşleme yapılmalıdır...bazı kuşların dişileri baskın iken bazı kuşların erkekleri daha baskın olur..bu dengeyi iyi kurmak gerekir...
yani kısacası damızlığımızı iyi tanımamız gerekmektedir...
damızlık kuş illa oynaması şart değildir kuş hiç oyun açamamış veya delitakla olmuşta olabilir önemli değildir ve damızlık olmasına mani değildir
biz çıkan yavruya ve çıkacak yavruya kolsantre olarak eşlememiz gerekir.....
.
.tencereyle kapak fizik olarak birbirinden farklıdır
...aynı olmasıda iş görmez...ikisi tam uyuşursa işlevini tamamlamış olurlar......
...
...
saygılarımla...

gençosman^^' Alıntı:
cümleten selamınaleyküm;
.
.
kuş eşlemesi nesillerin muhafazası ve geliştirilmesi için çok önemlidir..
.
herkezin kendisine görebi sitili olabilir..
genelde ..
1-eşlerken kuş hoşumuza gidiyor ise, dengi vurulur yani aynı tarz oynayan
2-eğer kuşun hatası varsa..mesela çok taklası var ve kısa fişek yapıyorsa...buna uygun uzungiden ama az taklalı birkuş vuruyorlar...
3-kayık gibi bir dişi,omzuna yüklenerek uçuyor,telekler kalın,havada güçlü iki saatten fazla kalıyor.kuş 100 metreden atışlı oynuyor.yer hakimiyeti iyi,sırtına oynuyor.sırtına oynadığı için bol taklalı,sırtına oynayan kuşlar genelde ayaklı olur,harmanlamıyor ama 4,5 takla ile ayak açarak iniyor.kanat sesi tok,yani şamatalı,seri oynuyor ve sefer sayısı uygun.
özür dileyerek aynen hüseyinbeyin yazmışolduğunu alıyorum kendisi belirtmiş ama misalverdiğini ...
ayrıca konu için teşekkürler...
.
.
1.numaralı kuş için yapılan eşleme doğru sadece çokyakın akraba eşlemesi hata olur...
.
2.numaralı kuş için.bu uygulama hatalı..veya tesadüfe bağlı...bardağın dolu tarafına bakılıyor...çıkan yavrular bol taklalı uzun oynama ihtimali olduğu gibi taklası az kısada olabilir...
ama bana kalırsa bu eşlemeden çok sağlıklı nesiller çıkmaz heryavru farklı karakteristik özellikler gösterebilir...
2numaralı kuşu eşlerken...aynı kendi sitilinde ama ara yapmayı aşabilmiş kuşlar denenmelidir...tabiki bir kısmı daha çoktakla ve dahakısada oynayabilir ama arayı açabilenlerle kuzen çaprazlaması yapılarak nesle devam edilirse iyi sonuçlar alınabilinir...
.
3.nolu kuşumuza gelelim hüseyin beyin örnek vermiş olduğu kuş olmaz ...açıklayayım...
;;
eğer kayıkgibi bir dişi omuzdan kanat sallıyor ise atması ve gezmesi 10numara olur kısa fişekte yapabilir...ama kasıntılıda çıkamaz...sırtınsırtında çıkamaz, ayakta göstermez(ayak gösterebilir ama acemiyse,yeni oyuna sokulmaya başladıysa, bu göstermez artık ustalaşmış oyununda 2saat kanat salladığını düşünürsek)
geneldede belirttiğiniz gibi 2-3taklayla iner yere alçalıncada ayağını inmeye yakın açar....
...
... misal verdiğinizi söylediğiniz için örnek vermek için söylediğinizi düşünüyorum...düzeltiyorum
...
bu kuşun sitiline uygun olarak...
bu kuşun kısa fişek yaptığını düşünelim bukuştan damızlık kuş olur(ama inmesinde sorun yapan bir kuşsa olmaz...yani inmek için hamle yaptıysa inmesi gerekir)...
buna vurulacak en uygun erkek..omuzdan kanat kullanan(uçarkende,fişektede) orta uzunlukta ve sadece taklayı vurur vurmaz kanadına yüklenen 2.taklayı vururken.kendisini ayarlıyarak tartarak düzeltip vuran ve kısa fişek yapıyorsa bağlamayı yapmayan kuş vurmak gerekir...
ve bence uzunsüre oynayacak...kaliteli bir nesil ortaya çıkar...belki biraz geç oyun açabilirler...
...
...
birde damızlık kuşlarımızın yavruyu soyuna çektirme özelliklerini bilerek eşleme yapılmalıdır...bazı kuşların dişileri baskın iken bazı kuşların erkekleri daha baskın olur..bu dengeyi iyi kurmak gerekir...
yani kısacası damızlığımızı iyi tanımamız gerekmektedir...
damızlık kuş illa oynaması şart değildir kuş hiç oyun açamamış veya delitakla olmuşta olabilir önemli değildir ve damızlık olmasına mani değildir
biz çıkan yavruya ve çıkacak yavruya kolsantre olarak eşlememiz gerekir.....
.
.tencereyle kapak fizik olarak birbirinden farklıdır
...aynı olmasıda iş görmez...ikisi tam uyuşursa işlevini tamamlamış olurlar......
...
...
saygılarımla...

HAKLI OLDUĞUNUZ,SİZE KATILDIĞIM DURUMLAR ÇOK AMA BİR KAÇ KONUDA AYNI DÜŞÜNCEDE DEĞİLİZ.ARTIK PEK KUŞTA TEKNİK KONULARA İRMEK İSTEMİYORUM SEBEBİDE ARKADAŞLARIN BU KADAR ÖNEMLİ KONULARDA DUYARSIZ VE İLGİSİZ OLUŞLARI.AMA BİR KAÇ ŞEY SÖYLEYİP BU KONUDA BAŞKA YORUM YAPMAYACAĞIM.

BEN ÖRNEK VERİRKEN ÖZELLİKLE OMZUNA OYNAYAN KUŞ ÖRNEĞİ VERDİM.SÜSLEYİP PÜSLEDİM BİRDE.ÇÜNKÜ BU TARZ KUŞA HANGİ TARZDA KUŞ VURURSANIZ VURUN ALTINDAN ALACAĞINIZ YAVRU İYİ OYNAR.OMZUNA OYNAYAN KUŞ ÖNDEN ÇEKİŞLİ ARABA GİBİDİR.KUŞLARIN FİŞEĞİNİ 90 DERECELİK BİR YOKUŞ OLARAK DÜŞÜNÜRSEK.BU KUŞLARIN DİĞER KUŞLARA GÖRE DAHA AVANTAJLI OLDUĞU KESİNDİR.NEYSE BU FARKLI BİR MEVZU.

ÖRNEKLER VERMİŞSİNİZ OSMAN KARDEŞİM DOĞRUDUR AMA BU İŞİN ÖZÜNÜN DETAYDA YATTIĞINI SİZDE KABUL EDERSİNİZ.KUŞUN VUCUT YAPISI,KANAT TELEĞİ,KUYRUKLARI,BUNLARIN HEPSİ EŞLEMEDE ÖNEMLİ İNCE DETAYLARDIR.

EN ÖNEMLİ KONU İSE KUŞTA OYUN KIVAMI DENİLEN KIVAMI YAKALAMAKTA.USTALARIMIZ BİZE BU İŞİ ANLATIRLARKEN KUŞTAKİ KANAT SESİ VE KANAT VURMA ŞEKİLLERİNİN OYUN PERFORMANSINI NASIL ETKİLEDİĞİNİ ANLATIRLARDI BİZLERE.EŞE VURULACAK KUŞUN TAMAMLAYICI OYUN STİLLERİ ÇOK ÖNEMLİ.BENİM VERDİĞİM ÖRNEK ÇOK ETKİLİ BİR EKE ÖRNEĞİ,İŞİN KOLAYIYDI YANİ.

BU İŞİN EN ZORU,ATIŞLI SERT,ŞAMATALI AYAKLI OYNAYAN FİŞEKTE KAFASINA YERE 90 DERECE AÇI İLE YÜRÜYEN ÇİFT ÇEPER OYNAYAN KUŞLARDIR.GENELDE ARKADAŞLARIN ÇOĞUNUN GÖREMEDİĞİ AMA DİLLERİNDEN VE HAYELLERİNDEN DÜŞÜREMEDİKLERİ OYUN KUŞU TARZI.BUNLAR ZAMANINDA ÇOK UÇTU ANKARADA AMA ÇOK İYİ KUŞÇULAR BİLE BU KUŞLARI EŞLEME HATASI İLE ÇÜRÜTÜP,SOYLARINI KURUTTULAR.

BEN SADECE ŞUNU SÖYLEYİP BU KONUYU KENDİ AÇIMDAN KAPATMAK İSTİYORUM;

BAZEN UFAK GÖRÜLEN DETAYLAR SONUCU BELİRLERLER.KUŞ EŞLEMEYİ BECEREBİLEN BİR KUŞÇU HAYATI BOYUNCA KUŞ KONUSUNDA SIKINTI YAŞAMAZ.ELİNDEKİ TENEKEYİ,ALTIN SUYUNA BATIRILMIŞ KADAR GÜZEL,ALTINIDA NADİDE BİR ELMAS KADAR DEĞERLİ YAPAR...

SAYGILAR........

BAZEN UFAK GÖRÜLEN DETAYLAR SONUCU BELİRLERLER.KUŞ EŞLEMEYİ BECEREBİLEN BİR KUŞÇU HAYATI BOYUNCA KUŞ KONUSUNDA SIKINTI YAŞAMAZ.ELİNDEKİ TENEKEYİ,ALTIN SUYUNA BATIRILMIŞ KADAR GÜZEL,ALTINIDA NADİDE BİR ELMAS KADAR DEĞERLİ YAPAR...

hüseyin bey bu yazınıza sonunakadar katılıyorum.
herşey ince ayrıntılarda gizlidir. buda işte ustalıkla çözülür.

arkadaşlar 30 yıldır kuş besleyen biriyim.oyun kuşu besliyorum.açıkçası kostüm kuşunda sanat olabilir rengi renge vurupta altından bulunmaz renkler çıkarmak.ayrıca bu genetik bilimini kullanarak rahatlıkla yapılabilecek bişey.yani paça tepe olaylarını ayarlamak.eş seçimiyle mümkün.ama oyun farklı bir durum.işin içine onlarca gen giriyor.yani ayar çekmeyle olmuyor bu iş.ancak labaratuvara girmen lazım.eş yaptım bu işi biliyorum hikaye.ha olmaz değil iyiside çıkar ama tesadüf bu olay sanat felan değil..iyi kuşla iyisini eşlersen iyi olur diye bişey yok.illaki bişeyler yapar ama on numara olacak diye birşey yok.eşlemeyi ben şöyle yapıyorum.önce 5-6 yıllık bir çalışma uçurma deneme yavru alma sonunda kümeste gözle görünür bir kalite artışı oluyor eleme yapıyorum yani.sonra kalanlar zaten bir çıta yukarda kuşlar gerisi tesadüflere kalmış.aynı kan kuşları eş etmeye çalışıyorum genelde ..bir nesil takibi yapabilmek için.

arnold' Alıntı:
arkadaşlar 30 yıldır kuş besleyen biriyim.oyun kuşu besliyorum.açıkçası kostüm kuşunda sanat olabilir rengi renge vurupta altından bulunmaz renkler çıkarmak.ayrıca bu genetik bilimini kullanarak rahatlıkla yapılabilecek bişey.yani paça tepe olaylarını ayarlamak.eş seçimiyle mümkün.ama oyun farklı bir durum.işin içine onlarca gen giriyor.yani ayar çekmeyle olmuyor bu iş.ancak labaratuvara girmen lazım.eş yaptım bu işi biliyorum hikaye.ha olmaz değil iyiside çıkar ama tesadüf bu olay sanat felan değil..iyi kuşla iyisini eşlersen iyi olur diye bişey yok.illaki bişeyler yapar ama on numara olacak diye birşey yok.eşlemeyi ben şöyle yapıyorum.önce 5-6 yıllık bir çalışma uçurma deneme yavru alma sonunda kümeste gözle görünür bir kalite artışı oluyor eleme yapıyorum yani.sonra kalanlar zaten bir çıta yukarda kuşlar gerisi tesadüflere kalmış.aynı kan kuşları eş etmeye çalışıyorum genelde ..bir nesil takibi yapabilmek için.

ALİ BEY KENDİ BİLGİ YADA BECERİLERİNİZİ KISTAS ALARAK SONUCA GİDERSENİZ O SONUÇ BAZEN YANILTICI OLABİLİR.LABARATUVARDAN FALAN BAHSETMİŞSİNİZ.MADEM İŞ BİLİMDEN AÇILDI BİLİME İNANAN BİRİ OLARAK ŞUNLARI SÖYLEMEK İSTİYORUM;HANGİ BİLİM ADAMI DENEME YANILMA YÖNTEMİ KULLANMADAN SONUCA GİDEBİLİR.HANGİ BİLİM ADAMI BİR BULUŞ YAPARKEN YANILGILARA DÜŞMEMİŞTİR.SONUÇTA O BULUŞU YAPTIKTAN SONRA,YAPACAĞI HER TEKRARDA YANILMA PAYI AZALACAK HATTA YOK OLACAKTIR.

İŞTE KUŞ EŞLEMEDE BUDUR.SİZ KUŞUN OYUN KARAKTERİNİ YILLARCA SÜZGEÇTEN GEÇİRMEKTEN BAHSEDİYORSUNUZ,BENCE YANLIŞ.KUŞ OYUNDA VE UÇAN KUŞ İSE,SEYİSİNDE BİR SIKINTI YOK İSE KUŞUN GÖRDÜĞÜNÜZ PERFORMANSI ZATEN TAŞIDIĞI MEVCUT KARAKTERİDİR.BU KARAKTERİ BOZMADAN KUŞUN SOYUNU DEVAM ETTİRMEK BENCE BİR SANATTIR.BUNUDA ANCAK USTALIKLA BAŞARABİLİRSİNİZ.

SAYGILAR........

arkadaşım sende farklı bişey söylememişsin ki ..aynı şey..yukarıdaki yazımı bir kez daha okumanı tavsiye ediyorum.deneme olayını zaten bende yapıyorum uzun bir süre sonra kümesin genel kalitesinden bahsediyorum.amaç bir kuşun oynaması değil sağlam bir kümese sahip olmak.bunun ustalıkla ilgisi olmadığını söylüyorum.usta dediğimiz insanlar bu kuşları tamamen tesadüfler eseri bulnuş bir nesil meyadana getirmiştir.bu söylediklerimi destekliyor zaten.şu ana kadar yıldır benimde böyle oldu.iyi oyun kuşu sadece usta dediğiniz insanlarda olsa bunlar kuş uçururdu ama son yıllarda bakın ustalar elinde eski kuşa sahip olma derdinde kuş uçuramıyor.tesadüfen eşleşmelrden denemelerden doğan kuşlar kupalar alıyor..seyrettiriyor.sanırım şimdi anlaşılmışımdır.bu işin sanatla ustalıkla ilgisi yok şans tesadüf ve tabiki emekle bunları birleştirmek lazım.

arnold' Alıntı:
arkadaşım sende farklı bişey söylememişsin ki ..aynı şey..yukarıdaki yazımı bir kez daha okumanı tavsiye ediyorum.deneme olayını zaten bende yapıyorum uzun bir süre sonra kümesin genel kalitesinden bahsediyorum.amaç bir kuşun oynaması değil sağlam bir kümese sahip olmak.bunun ustalıkla ilgisi olmadığını söylüyorum.usta dediğimiz insanlar bu kuşları tamamen tesadüfler eseri bulnuş bir nesil meyadana getirmiştir.bu söylediklerimi destekliyor zaten.şu ana kadar yıldır benimde böyle oldu.iyi oyun kuşu sadece usta dediğiniz insanlarda olsa bunlar kuş uçururdu ama son yıllarda bakın ustalar elinde eski kuşa sahip olma derdinde kuş uçuramıyor.tesadüfen eşleşmelrden denemelerden doğan kuşlar kupalar alıyor..seyrettiriyor.sanırım şimdi anlaşılmışımdır.bu işin sanatla ustalıkla ilgisi yok şans tesadüf ve tabiki emekle bunları birleştirmek lazım.

SİZİN YAZDIĞINIZ ŞU YAZIYA,SÖYLENECEK TEK KELİME BULAMIYORUM.ÇEVRENİZDE USTA DİYE BULUNAN İNSANLARI MERAK ETTİM DOĞRUSU.KİM BİLİR BELKİ O USTALARDA KUŞLARI EŞLERKEN YAZI TURA ATIYORLARDIR.YAZDIĞINIZ ŞU YAZI GERÇEK USTALARA BİR HAKARETTİR.HERKESTE GÜZEL KUŞ OLABİLİR TABİİ Kİ,PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALIYOR AMA DÜDÜK BOZULDUNMU ADRES YİNE AYNI OLUYOR.İŞTE ODA USTA OLUYOR KARDEŞİM.

SAYGILAR.......

hüseyin turan' Alıntı:
arnold' Alıntı:

SİZİN YAZDIĞINIZ ŞU YAZIYA,SÖYLENECEK TEK KELİME BULAMIYORUM.ÇEVRENİZDE USTA DİYE BULUNAN İNSANLARI MERAK ETTİM DOĞRUSU.KİM BİLİR BELKİ O USTALARDA KUŞLARI EŞLERKEN YAZI TURA ATIYORLARDIR.YAZDIĞINIZ ŞU YAZI GERÇEK USTALARA BİR HAKARETTİR.HERKESTE GÜZEL KUŞ OLABİLİR TABİİ Kİ,PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALIYOR AMA DÜDÜK BOZULDUNMU ADRES YİNE AYNI OLUYOR.İŞTE ODA USTA OLUYOR KARDEŞİM.

SAYGILAR.......
hüseyin bey bu tip olayları çok yaşadık
adam kuş eşlemeyi bile bilmez kuş verirsin bi dönem elinde bişeyler çıkar biraz tıkırdayan olur sonra kalkar sana dikilir.
bilmezki o saman alevidir gelir gider, sonra yine kapına düşer el ovuşturur. bizde yine kayda değer bişeyler vardır. çıksınya hadi tesadüfen, çıkmaz bu iş ustalık işidir.

arkadaşar forumda anlatılan kuşlara bakın sayfalarca.saim usta vb...kuşun biri hanyadan biri konyadan gelmiş.tesadüfen eşlenmiş kuşlardan çıkmış hala ankarada adamın kuşları diye alınıp satılıyor siz ne sanıyorsunuz bu işleri.iyi kuş besliyor dediğiniz adalar kuşları nerden almış zamanında biri ordan biri burdan eşlenmiş tutmuş zaman içinde bu zamana bir kan elde etmişler.günümüzde de böyle.kendi deneyimlerinizden yola çıkın.ben son 5 yıldır aynı kan kuşları iyi kuşcuların kuşlarıyla kırdım oynamdı oynamadı.tesadüfen bir pazar kuşundan kuş çıkardım hepsinden büyük oynuyor.e ben söylemeem bunu nerden bileceksin.kuşcular da söylemiyor.adam bir kuş buluyor tesadüfen eşliyor tutuyor.sonra bak adamın kuşları oynuyor diyorsun .1 iyi kuş biriktir 2 uçur dene 3 eleme yap 4 çıkanları eşle denevb.. 4-5 yıl içinde kalite artar kümesinde bu deneme yanılma tesadüf eşleşmeler sonunda kuş çıkarırsın.ben bu tür programla bu yıl kupaya kuş kaldıracağım.inanın elimde 5 yıl önce bir tane kuş yoktu.git iyi kuşcu diye birinden kuş al.bu kuşculuk değldir.kendin emek harcayacaksın...usta felan da yok kardeşim kim oyun kuşunun ustayım derse yalan söyler.bu ustadır dersen de kendin ilerleyemezsin.kendini geliştir gör ondan bundan iyi kuş bakanlardan kendin tecrübe edin.benim ustam felan yok.ankarada defalarca kupa alan kelli felli.kümesine tanıdık vasıtasıyla gidip geleceğin adamlardan bahsediyorum usta dedikleri için..senin uıstan kim diyen arkadaşa bu cevabım.ve o insanlar benden şu an kuş istiyorlar kupaya kaldırmak için.çünkü benim kuşum daha iyi oynuyor.daha iyisi yokmudur vardır..usta kim herkes kendinin ustasıdır..tşk yazışmalar için..ben böyle düşünüyorum.

arnold' Alıntı:
arkadaşar forumda anlatılan kuşlara bakın sayfalarca.saim usta vb...kuşun biri hanyadan biri konyadan gelmiş.tesadüfen eşlenmiş kuşlardan çıkmış hala ankarada adamın kuşları diye alınıp satılıyor siz ne sanıyorsunuz bu işleri.iyi kuş besliyor dediğiniz adalar kuşları nerden almış zamanında biri ordan biri burdan eşlenmiş tutmuş zaman içinde bu zamana bir kan elde etmişler.günümüzde de böyle.kendi deneyimlerinizden yola çıkın.ben son 5 yıldır aynı kan kuşları iyi kuşcuların kuşlarıyla kırdım oynamdı oynamadı.tesadüfen bir pazar kuşundan kuş çıkardım hepsinden büyük oynuyor.e ben söylemeem bunu nerden bileceksin.kuşcular da söylemiyor.adam bir kuş buluyor tesadüfen eşliyor tutuyor.sonra bak adamın kuşları oynuyor diyorsun .1 iyi kuş biriktir 2 uçur dene 3 eleme yap 4 çıkanları eşle denevb.. 4-5 yıl içinde kalite artar kümesinde bu deneme yanılma tesadüf eşleşmeler sonunda kuş çıkarırsın.ben bu tür programla bu yıl kupaya kuş kaldıracağım.inanın elimde 5 yıl önce bir tane kuş yoktu.git iyi kuşcu diye birinden kuş al.bu kuşculuk değldir.kendin emek harcayacaksın...usta felan da yok kardeşim kim oyun kuşunun ustayım derse yalan söyler.bu ustadır dersen de kendin ilerleyemezsin.kendini geliştir gör ondan bundan iyi kuş bakanlardan kendin tecrübe edin.benim ustam felan yok.ankarada defalarca kupa alan kelli felli.kümesine tanıdık vasıtasıyla gidip geleceğin adamlardan bahsediyorum usta dedikleri için..senin uıstan kim diyen arkadaşa bu cevabım.ve o insanlar benden şu an kuş istiyorlar kupaya kaldırmak için.çünkü benim kuşum daha iyi oynuyor.daha iyisi yokmudur vardır..usta kim herkes kendinin ustasıdır..tşk yazışmalar için..ben böyle düşünüyorum.

SAYIN ALİ BEY;

KUŞÇULUK HAKKINDA DÜŞÜNCELERİNİZ SİZİ BAĞLAR.EĞER ELİNİZDE İYİ KUŞ VAR İSE TEBRİK EDERİM.YAKLAŞIK 5 YILLIK KUŞLAR DİYORSUNUZ KUŞLAR İÇİN GÖSTERDİĞİNİZ SABIRDA TEBRİK EDİLECEK CİNSTEN.KENDİNİZ DAHİ BİR KAÇ KELİME ETMİŞSİNİZ.''ORDA BURDA GİTTİĞİM YERLERDE BİR ŞEYLER ÖĞREN'' DİYORSUN.BU İŞ TESADÜFSE NE ÖĞRENMEYE GEREK VAR ONU ANLAMADIM.ANLAMADIM DERKEN SİZDEN CEVAP BEKLEMİYORUM ONUDA YAZAYIM DA POLEMİK DEVAM ETMESİN.

KUŞÇULUĞUN USTASI OLMADIĞINI,KUŞ EŞLEMENİN BİR SANAT OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORSANIZ BU KONUYA YAZMANIZI GEREKTİRECEK BİR DURUMDA YOKTUR.

KUŞÇULUĞUN DİPLOMASI YADA SERTİFİKASI YOKTUR.BU YÜZDEN BİZİM USTA DİYE HİTAP ETTİĞİMİZ SİZİNDE ÖĞRENİLECEK ŞEYLERİ OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ BİR SÜRÜ İNSAN BU SİTEYE YAZI YAZMIŞ.TAVSİYEM BİRAZ OKUMANIZDIR.

TEŞEKKÜR EDER SAYGILARIMI SUNARIM...

Geri