OYUN KUŞU'NU UÇURMADAN YERDE NE YAPACAĞINI SÖYLEYEN VARMIDIR ?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan timko
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 296
  • Görüntüleme Görüntüleme 70K
  • Etiketler Etiketler
    oyun kuşcuları

timko

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
timur tarık
Meslek
tekstil
İlgi Alanı
Kediler
Merhaba tüm merakçılara slm olsun . oyun kuşu meraklısı olan , oyun kuşuna gönül vermiş tüm arkadaşlara kardeşlerime abilerime Ustalara ve Üstatlara soruyorum ! OYUN KUŞU nu uçurmadan yerde kuşu tanıyan, tabiri cahise kuşu yerde okumak mümkün mü ?
yani kuşa baktığında
bu kuş hedefçidir
bu atşlıdır ama kısa mesafeder kapanır
bu kuş çok uzaktan atış yapar
bu kuş uzun kaçar
bu bol taklalıdır
bu kuş az taklalır
bu kuş yapışır şeklinde oyun kuşunu yerde okuyan varmıdır ???

Re: OYUN KUŞU'NU UÇURMADAN YERDE NE YACAĞINI SÖYLEYEN VARMIDIR ?

slm
oyun kuşunun ne yapacağını ana babasından da anlayabilrsin ana baba nasıl bir özelliğe sahipse yavrusununda ana baba gibi özelliklerde bir kuş olabileceğini anlayabilirsin ancak
hiç bilmediğin bir yavru şu şekilde oynar yada şöle kapanır gibi konuşmak biraz saçmadır
ne kuşlar gördüm ana baba oyunlu ama yavrular oynamadı yani bişe demek yanlış olur bence ama anlayanlar varsa hiç bilmeden damarını helal olsun ne diyelim

saygılar,

emre kalender

Bence anlayan ustalarım vardır mutlaka...
Çünkü ben bile kuşun duruşundan iyi oyunlu olduğunu anlayabiliyorum.. tamam öyle çok ayrıntılı bir şekilde anlamıyorum ama en azından "hımm bu kuş iyi oyun yapar" veya "yok yaa bu kuş fazla takla atmaz" diyebiliyorum...
Ayrıntılarını anlayamamamda benim acemiliğim diye düşünüyorum bilmem haklı mıyım...

saygılar...
Sinan Öztekin

Bunu bir siporcu gibi düşünün ; Örnek, kısa boylu küt kaslı bir sıporcu hangisporu yapar sizce . Bence büyük ihtimalle halter ci dir .
Buna yakın bir durum . Kuşun fiziki yapısı bize bir fikir verir . Belli bir gurup içinde oyun sökmuş kuşu, yada oyun yapabilecek durumda vucut kalıbı, duruşu, kanadı, kuyruğu , beli, vs olan kuşlar nispeten belli bir tecrübe sonucu kendini belli erderler .
Ancak bu uzun kaçar, bu kısa , bu şöyle, buda boltaklalı gider, demek çok zor. Tıpine bakıp ancak genel olarak kuş hakkında fikirsahibi oluruz .
Ailesi soyu seceresi belli ise yine soyunun özelliklerini yapmasını umarız . Bunların dışında bir beklenti içinde olmak yada kıstas koymak pek doğru olmaz diye düşünüyorum ben .. selamlar .ŞEREF

HİÇ SÖKMEMİŞ BİR KUŞU HAVADAKİ UCUSUNDAN NELER YAPABİLECEĞİNİ ANLAYABİLECEK USTALAR VARDIR BEN İNANIYORUM.yerdede kalitesinden anlayacak ustalar vardır onada inanıyorum ama her kaliteli kuşu kuş yapacak ucuracak adam varmı bence önemli olan soru bu her şeyiyle ayni yaratılmış 2 kuş düşünün ama 2 değişik kuşçuda sizce 2 side ayni oynar mı ( yaradılışında oynaması gereken 2 kuş ) hayır kesinlikle oynamaz ne zaman dışarı cıkardıgı ne zaman ucurmaya başladıgı ne zaman teke düşürdüğü kanat telekleri atmış ken ucurup ucurmadıgı v.s gibi etkenlerden dolayı ayni oynamaz. peki kalitesinden anlasa bile bir üstad her kuşçunun elinde dediğini yaparmı ? yapmaz anlamak önemli değil anlayabilecek kadar maharetli ucurucu olmaktır önemli olan yoksa senin elinde o elmas işleyemezsen kömür olur.

ya anlayanlara helal olsun ama kuşun damarında iş olmadıktan sonra nasıl anlıcaksınız onu anlamadım yada nasıl anlıcaklar bir resim ekliyorum hiç uçurmadığım kuşlar duruşuna göre nasıl oynar hadi söleyin yorumlarınızı bekliyorum
ben ana babasını biliyorum kuşun neler yapıcağını öyle tahmin ediyorum siz bilmiyosunuz ana babayı nasıl oynar dye tarif edermisiniz?

saygılar

emre kalender

Ekli dosyalar

• Görünt002.webp
    Görünt002.webp
    26.1 KB · Görüntüleme: 7,831
kuşun bazı özellikleri belirleyici fikir verici olabilir kanat kuyruk oluşu teleklerin sertliği vucut yapısı gibi arkadaşında bahsettiği gibi soyu seceresi önemli tabi ama bazen iyi kuş çiftlerindede kan tutmama gibi durumlar olabiliyor eğer almak içinse oyun kuşunu uçurtup almak mantıklı yada denenmiş soyu belli kuşları edinmek lazım iyi kuş satın almaktan ziyade eş dosttan ediniliyo düşüncesindeyim saygılar

SELAMLAR EMRE KARDEŞ O RESİMLE OLMAZ adam eline alıyor kuşun renginin ktonundan teleğinden tüy yumşaklıgına ayak etine göz rengine göz eti rengine kuş taneliyse tanelerin şekline kusaklıysa kuşaklarının özelliklerine gagayla tırnak renginin uyumuna gerdan parıltısına gagasına ayak boyuna kanat yumsaklıgına kuyruk teleke boyuna ayak boyuna baca yapısına kafa yapısına kuyuk elde kuyruk acış şekline bunun gibi bir yıgın özelliğe bakıyor ondan sonra deneyimleriyle bağdaştırıp karar veriyor resimden neye karar verilir hiç bir şeye bizim bilmezdiklerimizi bilen ustalar iyiki var unutma bir gün sende bende eğer onların diplerinde gezersek bu yeteneklere bu bilgilere sahip oluruz.

selamunaleykum

bagzi kuscular var benim tanidigim kusa bakinca eline alinca kusun oyun sokup sokmedigini yarim veya oyununu tamamladigini yada cok uzun zoman once kanat elledigini siki oldugunu bunungibi binlerce seyi bakarak bilecek kuscular var kusa bakinca cigerini gorurler tabi cok bilmekle ii kuscu olunacak diye birsey yok bence cok sevmekle bu is daha ii olur bagzi kuscular kusu elinde gercekten inceler tanidigim bagzi isim vereyim kulupcu ertan adil abi firinci kemal abi bankaci faruk abi hasan abi topcu mehmet bunungibi 100 lerce kuscu sayabilirim ama kus anaya babaya cekecek diye birsey yoktur oyle olsa iki iyi kusu bulan herkez kus oynatirdi tutmus kus anaya babaya ceker ve buda cok zordur guzeligide burdan geliyor resimden kus beli olmaz resimde feki tugu kanadi gozu hicbirseyi gozukmez bende azda olsa biraz bilirim buda cok komes temizledim ondardir saniyorum.
saygilarla ferhat

Re: OYUN KUŞU'NU UÇURMADAN YERDE NE YAPACAĞINI SÖYLEYEN VARMIDIR

..........

selamlar aras bey arkadaşım inan var he bire bir bilemez onu birebir ucuran adam kuşumşunu yapar dediğinde ucurdugunda 100 ancak 80 ni yapar oda gördüğü halde.

merhaba,bunu yapacak kişi sadece tek soy besleyen ve onlarca yavru alıp uçuran bilebilir,bozkirlinin altından gök benekli,gök,kirli, karakirli,dumanlı ,yanardöner ve arap alıyor arkadaşım ve hangisinin nekadar uzaktan atacağını nekadar aşağı düşürdüğünü ve nekadar fışkıracağını söyleyebiliyor,ama bilmeyen kuşa sadece oynar diyeceğinden eminim,ve kenan abimede katılıyorum 2 yavruyu yakın iki kümeste uçursalar değişik oyun yaparlar, her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır bencede :slm:

erdekli_krallar' Alıntı:
Valla arkadaşım kuşun soyunu sopunu bilmeden şöyle oynar böyle oynar diyenin yaşı benden küçük olsa bile elini öperim oyun kuşu denilen ırkın binbir meziyeti var kimisi uzaktan hedefe kapanır taban taklasız oynar kimisi kapanma yapmadan açık kanatla gelir taban takla yapar kimi boş taklasız iner kimi askılı taklalı iner kimi perdahlı iner kiminin seferi azdır kimsi sık seferlidir ama cigeri azdır 15 dakika uçar kimi kanat açar kimi seslidir kimi sessizdir bunlar saymakla bitmez bu kadar degişken bir ırkı yerde soyunu bilmeden kanadından kuyrugundan teleginden anlayan varsa elini degil ayagını öperim oda kuşu anladıgı için degil ermiş insandır diye öperim
abi bende onu demeye çalışıyorum işte kuşun duruşuna göre şöyle oynar felan demek yanlış bence bende senin gibi diyorum soyunu bilmeden öyle birşey denilmez

sagılar

emre kalender

Biraz mantikli dusunelim arkadaslar , kus ucurmadan neyin ne oldugunu anlamak imkansiz olarak goruyorum.
Ha tipine durusuna eline alip kanatlarina kuyruklarina gogusune kalibina felan bakarak az cok tahminde bulunabilinir ama ben zannetmiyorumki kusun ne yaptigini biri soyleyebilsin.

Hic gormediginiz tanimadiginiz biriyle ilk defa goz goze geliyorsunuz , bu adamin karakterini ne yapacagini ozelliklerini zayif noktalarini felan bilemezsin bu imkansiz.O insani tanimadan onun hakkinda kesin bir dille konusamazsiniz , buda tamamen aynidir.Adamin kalibina bakip gozlerin icine bakarak ufak bir sohbet kurarak felan az cok tahmin edebilirsiniz o kisi hakkinda ama kesin bir dille konusamazsiniz.

Yani bana sorarsaniz imkansiz olarak goruyorum , bunu bilmen icin bir abimizin dedigi gibi ermis olmak gerek.
Tahminde bulunmak ayri kesin bir dille konusmak ayri konulardir ..tamam usta bir kuscu eline alip veya durusundan felan oyunlu olup olmadigini bilebilir ona birsey demiyorum ama sukadar ucar bukadar ceker sukadar fisek ve diger ozelliklerini kesin bir dille soyleyemez bana gore.

herkese selamlar şimdi biz profosyenel değiliz ya bilenleri bilmiyor diye adlandıra biliriz size bir sayfa atıyorum adam her renk yavrunun resmini cekmiş ve hangisinin ne olacagını yazmış. yani biz hangi kuşumuzu günlük şeklinde listelemeyi bırakın aylık bilgileri envanter olarak döküp bunu tutuyor yada saklıyoruz.

http://picasaweb.google.com.tr/ceasar91 ... BeakRings#

ben bundan önceki dediklerimi yinede savuyorum bu linke bir bakın derim. :=)

selamunaleykum
kusa sadece havada bakanlar herzaman hayel kirikligina ugramistir sezon sonunda bugunlerde oynayan kuslarin yarisindan cogu pazarda buluyor kendini havada simdi ii ama eline alinca bir eksigi varsa o kusun sonu ihaledir bugun olmazsa yarin ihalede 3 5 gider bu yilar oncede boyleydi simdide boyle sonra umitler boska bohara
saygilarla ferhat

..........

..........

S.A. Bırakın yerde görüp tahmit etmeyi bençe kuşu havada görsen bile bir seferlik uçumla kuşun ne olduğunu söylemek imkansızdır yavru uçumunda kuşu çok değişik hallerde oyun yaparken görebilirsiniz örnek olarak bir hafta çok açık uçup hedefine çok usaktan kapanıp gelir bol taklalı oynar diğer hafta bakarsın aynı kuş sadece damın etrafında dönüp iki üç turda bir oyuna girer bu dediklerim tecrübeyle sabittir kuş bence yavruya kustuktan sonra kuş olur soyu bilinmiyen kuşun bırakın yerde havada seyredipte sonunun ne olacağını söylemek bence fal bakmak gibidir iki ihtimal var zaten ya oynar yada oynamaz tuturdunmu usta kuşçusun.Saygılar...

selamunaleykum
tabiki herkezin kendi dogrulari kendi bildikleri var herkez ayni bilse ayni dusunse bu isin zefki kalirmi karsilikli saygi ve sevgi icinde muhapbet ihtiyac olan yoksa konu ac konu kapat olur .
butun yazilari oku ici herkez hemen hemen ayni dusunuyor temelde benim demek istedigim kus torun oynatirmi birinci ozellik kendi oynar biyeri bozuksa torunuyla birlikte ihaleye gidermi seneler sezonlar bosa gidermi ondan diyorumki kusun birinci ozelligi yerdeki ozelligidir oyunkusu bozuldu bunda herkez tam fikir sanirim andan diyorum besledigimiz kusa emek zaman verdigimiz kusa ii bakalim yerde bakarken yanlis anlasilmasin sus kusu deyil kimine gore cirkin ama eski kus burda bir iki kuscu ziyaret etti beni bana direk soyledikleri renk yok benimcevabim muhapbet kusu besleyin oldu rengarek ve verdigim kuslari deyisik kuslara kirdilar artik bakamiyacagimdan faslasini cogaltmiyorum
saygilarla ferhat

bolu beyine giden kır at bolu beyine göre eşektir köroglunun babasına göre cevher cevheri bilmek değil onu işleye bilmek önemlidir hiç bir oyun kuşu görüntüde sümsük diye değerlendirilmez. cevherden anlayan cevheri gerçekten işlemeyi bilendir ve böyle ustalar varmıdır. ben hala savunuyorum vardır. he siz haklımısınız haklısınız herkes kendini usta sanar olmadıgından bu tarz insanları tanıdıgınızdan bunu yapabilecek kişilerin varlığı size ters geliyor doğal olarak.

şusuçi' Alıntı:
S.A. Bırakın yerde görüp tahmit etmeyi bençe kuşu havada görsen bile bir seferlik uçumla kuşun ne olduğunu söylemek imkansızdır yavru uçumunda kuşu çok değişik hallerde oyun yaparken görebilirsiniz örnek olarak bir hafta çok açık uçup hedefine çok usaktan kapanıp gelir bol taklalı oynar diğer hafta bakarsın aynı kuş sadece damın etrafında dönüp iki üç turda bir oyuna girer bu dediklerim tecrübeyle sabittir kuş bence yavruya kustuktan sonra kuş olur soyu bilinmiyen kuşun bırakın yerde havada seyredipte sonunun ne olacağını söylemek bence fal bakmak gibidir iki ihtimal var zaten ya oynar yada oynamaz tuturdunmu usta kuşçusun.Saygılar...

merhaba , bende senin düşüncene katılıyorum şekil şemal bu kadar değişik girilmiş kandan sonra insanı çok rahat aldatabilir heleki günümüzde eline bi kuş alıyosun neyle kırıldığı belli bile değil kanında ırak mı var suriye kuşlarımı var
paça şekli için girilmiş kuşmu var ; varda var
önemli olan kuşu yerde tanımaktan ziyade kuşun sonunu görebilecek kadar merakçımıyız
ortamımız zamanımız oyun kuşu beslemek için müsayitmi
uçum yerimiz müsayitmi
arkadaşlarla soy paylaşımı için el birliği ile ortaklaşa çalışma içindemiyiz
bunlar çok ince ama çok önemli unsurlar .
ama ne olursa olsun yeterki iyi kuş çoğalsın gözzümüzün pası silinsin ...
TEK TEMENNİMİZ İYİ KUŞ SEYREDEBİLMEK NERDE KİMDE NE ZAMAN UÇTUĞU ÖNEMLİ DEĞİL ! saygılarımla...

Bu konu ile düşüncemi paylaşayım;
Mardin kuşunu elinize aldığınızda, kafasını öne doğru, kanca gibi eğiyorsa , o kuş oyunludur.bu benim fikrim.

ucurulmadan yerde oyun kusunun ne yapdıgı anlasılmaz her ana babası ıyı olan kusun yavrusuda ıyı olacak dıye bır kaıdede yokdur önemlı olan kan meselesıdır kan tuttu demekkde bellı bır surec alır. yoksa herkez nıye damar tutturmak ıcın ugrasıyor alır ıkı guzel kusu bırbırıyle esler alsana damar o mantıkla gıdersek guzel kus sahıbı olamayız... yıllaır buluyor bır damarı tutturmak kolay bır ıs degıl kısaca

Selamun aleyküm
Mutlaka bilen büyüklerimiz yada bu işte ustalaşmış olan arkadaslarımız vardır
Ama ben yerde kuşu görüpte bu kuş bunu yapar şunu yapmaz diyecek birisini görmedim
Tahmini konuşup daha sonra kuşun o hareketleri yaptıgına şahit oldugum kişiler var ama
Şahsen kendi adıma konuşayım ben böyle bişeyin olabilecegine pek ihtimal vermiyorum
Arkadaslarım izledikleri kuslardan yavru aldılar onlarca para verip hiç bişey yapmadılar
Bundan yaklaşık 5 sene önce 1milyona pazardan dumanlı kır almıştım kuşa benzer yanı yoktu ama oda cıldırdı :) en sonunda sinekte kayboldu neyse (bunlar istisna)belkide böyle anlayabilen abiler kardeşlerimiz vardır saygı duyarız selametle kalın ...

şimdi arkadaşlar iyi kuştan iyi yavru almanında yöntemi vardır ilk agızda vericek diye bir kaide yoktur ayni yuva kardeşleri vurulmaz cıkan yavrularla anne ve baba caprazlanır sonrakilerde bir diğeriyle iyi kuşların altındanda iyi kuş alma yöntemi vardır. nasıl anne babaydan ne alıcanızı bilmeden üretirseniz ve cıkan yavrularıda birbirine vurusanız sertte giren kanı agır basan kuşlar elde edersiniz bunuda kimse istemez herkes kuştan anlamaz anlayandan ben hiç anlamamder. kuş beslemek bir zevktir kuştan anlamak sanat onu işleyebilmek yetenektir bu 3 olmadan ben iyi kuşcuyum demek tek kuşla iyi kuşçuluktur. herkes usta olamaz ve bu işi bilemez ben bilmiyorum ama bilenlere saygım var yok anlayamaz demiyorum.

valla bu sorduğunu bılen varsa ermiş mi denır munecin mı denır bılmem ama enkıralı bıraz halt eder

..........

kardeş nerden aldıysan bu kuşları hayırlı olsun bu kuşlar benim bildiğim kadarı ile urfa tabanlı oyun kuşları yerde ayrı bir tatlı havada başka bir tatlı lur oynar yani sefere biner büyük ihtimal eğer gözleri de güzelse (sigara dumanı diye adlandırılan gözlerden se) seyri daha bir başka emin ol gel gelelim oyununa sanmaki mardin veya ankara kuşları gibi 8 - 10 taklayla 3 direk çıkacağını bunlar en fazla bir direk 3 takla ve yavaş hareketlerle oynar amma emin ol ben dee bir çift olmasını isterdim bunlardan
saygılar

selamlar ben demedim mi usta olan usta oldugunu söylemez usta olan kuştan anlamaz diye ben ustayım at dammızlıga dediyse sende inandıysan üzgünüm.

Geri