OYUN KUŞU'NU UÇURMADAN YERDE NE YAPACAĞINI SÖYLEYEN VARMIDIR ?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan timko
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 296
  • Görüntüleme Görüntüleme 70K
  • Etiketler Etiketler
    oyun kuşcuları
selamlar aras tabiki herkes düşüncesini yazıcak herkese göre her şey ayni olsaydı kimse zaten yazmazdı bir kişi yazar diğerleri okurdu bana özelde olabilir kendi düşüncelerin ortak olmayan görüşlerimiz hep olucak herkesinde olur ama önemli olan bu görüşleri paylaşırken içinden en doğruları bulup onlarda yogunlaşıp bunlardan hepimiz için daha iyi olanı ögrenmesidir.

sarıkır4141' Alıntı:
ya anlayanlara helal olsun ama kuşun damarında iş olmadıktan sonra nasıl anlıcaksınız onu anlamadım yada nasıl anlıcaklar bir resim ekliyorum hiç uçurmadığım kuşlar duruşuna göre nasıl oynar hadi söleyin yorumlarınızı bekliyorum
ben ana babasını biliyorum kuşun neler yapıcağını öyle tahmin ediyorum siz bilmiyosunuz ana babayı nasıl oynar dye tarif edermisiniz?

saygılar

emre kalender
S.A. Kuşlar sanırım yeniköy kuşu vede çok eski bir soy vede oyun olarak 20 ila 30 metre arası 5 ila 6 takla oyun yaparlar yazdıklarım eke kuş içindir en azda 15 sefer oynarlar.Saygılar...

Re: OYUN KUŞU'NU UÇURMADAN YERDE NE YAPACAĞINI SÖYLEYEN VARMIDIR

..........

selamunaleykum
aras kardes yazdiklarin her kelimesine katiliyorum uzun yilar once ii birkuscu usta bana bir yovru verdi kovalamam icin kus 15 gunde tekerlek oldu bunu ben sahibine soyledim kusu verdim usta konuyu kapatti oyle birsey olmamis gibi ustaligina devam etti bence kendisi ucurmadi cunku muakkak gorulecek duyulacakti oynasaydi kus onundu oynamadi bana kaldi bu olayi ilkdafa burda dile getiriyorum ben utancimdan kimseye soyleyemedim olanlari.
usta olunur ama kusu kendi karekterinin onunde tutarsan ii usta olamazsin kus kuscunun onunde olmamali once kuscu
saygilarla ferhat

..........

Ustami ? bu lafi duydugumda migdem bulaniyor..

Daha cocuguz , bundan 10 yil once..bir kuscuya gideriz kus verir , bir baska kuscuya gideriz kus verir , bir "ustaya" gideriz 'talebelere herzaman yardimci olurum , kuslarim iyi oldugundan en azindan yem parasi isterim' sozleriyle yem parasi verir oyle alirdik bu "ustadan".Tabi ozamanlar oyun nedir felan bilmiyoruz alip ucurur 5-10 dakka uctugunda bizden keyiflisi olmazdi.Aradan 10 yil gecer ben tekrar kusculuga baslarim.Ilk yaptigim bu "ustanin" kapisini calmak oldu.

Ben: Merhaba abi ...eskiden de sizden kus almistim...bana yardimci olurmusunuz..oyunlu kus olsun..

"usta": memnuniyetle..38 yildir kuscuyum..tek damar..super oyunlu..X fiyat..samimiyetime inan..paranin bir miktari Turkiyeye yardim olarak gidecek..isin ticaretinde degilim..su kus bu kus soyledir boyledir..

Ben: Abi 38 yildir kuscusun...samimiyetine inaniyorum..ozaman dedigin kuslari alayim..fiyat tamamdir..hoscakal

Kisa kisa gectim , yani ben bu "ustadan" yani 38 yildir bu isi yapan "ustadan" hayatimin kazigini yemek uzeriydim".
Aldim kuslari bir sevinc bir gurur , kuslarima kavustum istedigim oyunlu kuslarida aldim(tabi yersen :p ).
Birden birkactane kuscu ile tanistim..bana kuslari nerden aldigimi sordular.Anlattim , ama anlattiktan sonra bu kisiler banada kendi hikayelerini anlattilar bu kisi hakkinda.Bizde gectik o yollardan bizde "usta" dedik bizde yedik o senin yediginden ama birdaha yapma cunku bu sahis tam bir "usta" kuculugu haric.
Tabi ben daha ucurmadim kuslari fazlada inanmak istemedim , kuslari bir mudded sonra ucurdum ki hayal kirikligina ugradim vay be "usta" dedim , cocuklugumda ne sevincle he hayallerle kapisina dayandigimiz "usta" bana hayatimin kazigini atmis dedim.
Basimdan soguk sular akti , daha yeni hevesle kusculuga baslama hevesimi yitirmistim kusculuktan daha ilk aydan sogumustum.Sonra hangi kuscu ile konussam ve bu sahisin ismi sohbet sirasinda gecerse hafiften bir gulumse olusur millette 'vay be adam bana yedirdi ona yedirdi sandada yedirdi' dusunceyi animsatan bir gulumse.

Ustami ? Yersen...

selamunaleykum
aras kardes azda olsa yanlis anlasilma hissediyorum ben ustanin bagzen yeni kusculari veya inanlari kullanmasindan bahsetmistim muakkak kendisi biliyordur veya denedigi birkusda baskasini kulaniyordur ondan dedimkus kuscunun unune gecmemeli kuscu daha onemli olmali oynarsa kendinin oynamasa ucurana kalmamali yada bastan hersey anlatilmali .
ben yazilarimi son yaziya yorum olarak yaziyorum yoksa kusu yerde bilecek anliyacak kuscularin oldugunu halen dusunuyorum cogunun havada gordugununde faslasini. her ustada durust veya ermis deyil sadece kus uzerinde bilgisi fazla.
saygilarla ferhat

SELAMLAR şimdi aras bey arkadaşımda fenarbehçe kardeşimde dogru söylüyor bu kişini karaktersizliğiyle söyledikleri yalanla olan ustalık. ben zaten bu yalan yüzünden etrafımdaki çok kuşçuyla muaattab olmuyorum gecen bana misafir geldi bir arkadaşımla miski, mavi,şekeri posta yavru hediye ettim geçen dedim bayada oldu. adam bu kırmamı diye 10 kez sordu değil diyorum az zaman geçiyor bu biraz tuhaf yalan söylüyorsun iması yapıyor ve yedi senede 1 tane düşmüş ben onu hediye ediyorum. yani bu kişinin kuşçuluğuyla değil karakteriyle ilgili ve o kümeste postadan başka bir kuş yok. tabi şimdi ucuruyormuş ondan parayla alamazsınız diyormuş ( bunu deme sebebi ben samandıraya taşınalı 4. senem olucak daha 1 tane satmadım parayla ) saolsun ben zaten kuş satmıyorum elimden cıkıcak hariç bu işi ticarete dökenler cok yalan atar en iyi usta onlar olur. önce kuşçunun kalitesine size verdiği kuşu satmak için mi yoksa sizde seyretmek yada bir çiftte sizde bulunsun diye veya gerçekten cok zorda kaldıgından mı satar yada verir. şimdi bir tanede sarı yavru düştü buda ilk kez güzel renk bakmaya kıyılmıyacak kadar bunu ben hediye etsem birine bana oda on kez sorucak kırmamı yada ima ediçek. fakat benle samimi olan birisine verirsem tereddüt bile etmez. bunun sebebi kuşçuluğum değil karakterimdir.ne kadar iyi kuşları olursa olsun karaktersiz bir kuşçu ne kadarda kuştan anlarsa anlasın usta olamaz çünki ustalıgını gösteremez attıgı yalanlardan kimse ustalıgına dikkat etmez. benden tavsiye usta olmak isteyen yada usta diye anılmak istenen insanlardan olmak istiyen arkadaşlar varsa kendini iyi karakterli saglam kişilikli biri olarak yetiştirsin önceki sonra namı ve ustalıgı yürüsün öbür türlü kötü ünü yürür arkasındanda herkes kötü konuşur. hiç bir şey kendini aşalatmaya ve arkasından agır laf söyletmye değmez insanın. onun için sadece bilgisi kadar konuşmalı bilmediklerini dinleyip öğrenmeli yoksa ustada kalmaz kuşta kalmaz kuşçuda kuşçu aslında kalırda bir arada sohbet olmadımı seyrettirip zevkine varmadımı ne besliçem ki nerde zevki.

Öncelikle S.A..

Var arkadaslar var merak etmeyin,belki sizin orda o tarz kimselerin nesli tükenmistir ama kiyi kösede halen daha yasayan,o nadide insanlar var...

Saygilarimla..

Tahir Kemal Bozoglu' Alıntı:
Öncelikle S.A..

Var arkadaslar var merak etmeyin,belki sizin orda o tarz kimselerin nesli tükenmistir ama kiyi kösede halen daha yasayan,o nadide insanlar var...

Saygilarimla..
selamunaleykum
evet nesli tukenmedide biz azligindan sikayetciyiz
saygilarla ferhat

ferro18' Alıntı:
selamunaleykum
evet nesli tukenmedide biz azligindan sikayetciyiz
saygilarla ferhat

A.S Ferhat bey..

Rabbim sayilarini arttirsin insaallah.

Saygilar bizden...

..........

selamlar aras ben mardinden pek anlamam acıkcası ama sana başımdan geçen bir olayı analatayım postaya dehset merak salmışım ozaman daha 4 yıllık posta yetiştiriyorum daha öncedende beslemişliğim var ama bu ırka saygı duyalı 4 yıl olmuş arkadaşım bana seni yenibosnada bir arkadaşa götürücem bak gör oda besliyor tabi o profosyele cok yakın besliyor şuansa profosyenel konumunda kümesine cıktık tabi iki kümes yanyana 50 tane birinde 50 tane birinde damızlıklarda başka kümeste bende densizlik vardır biraz şimdi o kadar yok :) ben hemen aşka geldim izin istemeyi unutup daldım kümese öyle bir inceliyorum ki yercesine kuşları ama hiç birini elime bile almadım ve içlerinden bir tanesine en iyisi bu dedim tabi beni götüren arkadaş güldü has... ordan der gibi tabi ben yinede söylüyorum en iyisi bu dedim tabi gittiğimiz arkadaş kümesimde samsunda derece almış tek kuş dedi bizim arkadaş şok bana böyle bir arkadaş lazım beraber meraklı anlamak değil önemli olan zevkle aşkla beslemek ozaman anlarsın neyin ne oldugunu bizim genelimiz hırs ve egoyla besliyoruz tabiki analayıp usta olamayız. yanlız o zaman tam 2 ila 3 bin arası derece yapmış kuş resmi indirip hepsinde en önemli olan ortak noktaları inceledim hemde resimlerde kaç günümü verdin sayısı belli değil aylarca öyle az cok anlamayı ögrendim sonrada besledikçe elde anlamayı ama hala gözleri o kadar göz resmi incelediğim halde cözebilmiş değillim nasıl olması gerektiğini biliyorum ama neden öyle olması gerektiğini bilmiyorum. yani senin söylediklerinde gerçek payı yüksek adam sadece ankara kuşu gördüyse mardinin taklacı kuşundan anlayamaz adam sadece urfa kuşu gördüyse ankara kuşundan anlamaz ustalık cok uzun süre kuş beslemekle değil cok kuşu görüp onları inceleme ve seyretmeye fırsat bulmakla olur mesela ben urfa mardinini hiç tanımam ankarayı az bucuk bilmek için önce öz soyu bilmelisin bilmezsen usta olamazsın adam vanda takla kuşu besliyor ve şehir dışına hiç cıkmamış van kuşunda profosör olmuştur fakat diğer ırkını bilmez taklanın şimdi sen bu ustadan tutup hiç görmediği yetiştirmediği bir ırkı istersen tabiki anlatamaz anlatırsada atar.

..........

güvercin güzel yarimdeki ustalar değil cogu ustalar eskiden bizim yakaladıgımız şansa sahip değildi şimdi biz onlarda daha şanlıyız ve daha iyi anlamalıyız. neden dersen şimdi bir yerden bir yere gitmek kuş izlemek kuş getirmek v.s hepsi daha kolay nerde eskiden öyle her yerin kuşunu beslemek biz cocuktuk zeytinburnunda başka yerde nerde kuş seyredicen öyle lükse sahhip olmak çok zordu ama şimdi yeterki zamanın ve az paran olsun cık il il gez seyret her ırkı tanı bu şansı bizim gibiler daha fazla kullanmalı ve daha kaliteli usta olmalıyız. mesela bizim semtte 8 yada 9 yıl önce dışardan kuş getiren kuş satan abimiz vardı yine öyle köylerden toplamış getirmişti bir kaç büyüğümüzle kuşları inceliyoruz ben ve bir abimiz ayni kuşu sectik ben oynar diyorum oda oynar diyor kuşun kardeşide var birini o birinide ben aldım kardeş kuş çirkin bir kaplan ama asil tabi ben kuşu aldıktan bir kaç gün sonra saldım kuşu kaldırdım dama kondu tüh nasıl olur oynamadı dedim kuş karga tabi indi yere bida kaldırdım yine ucmadan dama kalktı yine indi allah allah nasıl oynamaz dedim kahroldum tabi inice bu sefer ürküterek kaldırdım kuş bir kalkış o kalkış makine mübarek bastıramadım hemen gittim macir getiren olursa al ayır dedim dükkancı o zaman kendisi gelirmi gelmedi tabiki anlarken kimse bu 30 metre yapar veya daha fazla demez ama iyi oynar ve kaliteli calışılaçak yada aşı kuşu olarak kullanılıp kullanılmayacagını bilir.biz bilir derken kuş 32 sefer yapar 25 nizami 6 havada 1 de başka yere yapar bu seferler 7 taklayla olur net yazılıcak gibi değil hakem heyeti bile yazarken inanıyorum ki birebir yazamaz. biz anlar derken bu kadar anlar demiyoruz. o kadar anladıgında ermiş değil geleceği gören biri olması gerekir.

..........

şimdi biz burda bunları yaza yaza sabah edicez ben biraz konuya değişiklik katıyım bu günle 3 gündür teke düşürdüğüm bir yavru var 35 dakika uctu kuşun orta 3 frengi kısa ve 15 başı var 3 havada 2 başka binaya geriside yere bunlardan cogu 10 metre civarı yarısı taban taklalı hepsi sonunda baglamalı cok geniş ucmuyor orta seviyeden aşagıda geziyor daha kafada dikmedi taklalar 2 ila 10 arası kalkışı 5 taklalı inişide 7 taklalı birde daha yere 5 ve 3 metre arasında giriyor ama ben bu kuşu cok büyük umutla bekliyorum ve sonunu görücem mesela kuş 20 metrenin üstüne cıkıcak en düşük seferi 5 taklalı olucak ve tabanlı olucak ayni zamanda bitirişli 2 saatten az ucmayacak seferden sonra cekip ve gidicek en az 25 sefer yapıcak ve 3 metrenin altında başagiricek ben bu kuşun anneyi babayı kardeşlerini hiç birini seyretmedim işallah kalfa olmuşturuz 5 hafta sonrada yazarım yaptıklarını. kuş sabunu dir. acaba cok mu salladım :=)

..........

aras ben bu işe gönül vermişim ama iyi seyretmek için değil sevdiğimden ama inan zamanım ve maddi durumum el verdiğinde gezmeye şöyle bi cıkıcam inan ilk ugrayacagım insanlardansın. ama yine anlayan ustalar var. benim tanıdıgım bir kaç tane var. adamın her mezattan aldıgı 10 tl lik kuşa adam ucurduktan sonra en az 10 katı para veriyorlar. valla onun kargalardan istedim sözü aldım bir şekeri yavru işallah büyütürde alırız. seyrederiz. şimdilik sitedeki herkese hayırlı akşamlar görüşmek üzere bol ve güzel sohbetler dileğiyle.

..........

selamunaleykum
aras ve kenan ben yazilarinizi okyup tesekur ederken yoruldum MASALLAH
saygilarla ferhat

A.selam abi saygı sevgi bizden

tengelli' Alıntı:
şimdi biz burda bunları yaza yaza sabah edicez ben biraz konuya değişiklik katıyım bu günle 3 gündür teke düşürdüğüm bir yavru var 35 dakika uctu kuşun orta 3 frengi kısa ve 15 başı var 3 havada 2 başka binaya geriside yere bunlardan cogu 10 metre civarı yarısı taban taklalı hepsi sonunda baglamalı cok geniş ucmuyor orta seviyeden aşagıda geziyor daha kafada dikmedi taklalar 2 ila 10 arası kalkışı 5 taklalı inişide 7 taklalı birde daha yere 5 ve 3 metre arasında giriyor ama ben bu kuşu cok büyük umutla bekliyorum ve sonunu görücem mesela kuş 20 metrenin üstüne cıkıcak en düşük seferi 5 taklalı olucak ve tabanlı olucak ayni zamanda bitirişli 2 saatten az ucmayacak seferden sonra cekip ve gidicek en az 25 sefer yapıcak ve 3 metrenin altında başagiricek ben bu kuşun anneyi babayı kardeşlerini hiç birini seyretmedim işallah kalfa olmuşturuz 5 hafta sonrada yazarım yaptıklarını. kuş sabunu dir. acaba cok mu salladım :=)

sen cenneti görmüşsün daha ne diyelim , şaka bi yana ALLAH sonunu hayırlı kılsın inş. bizimde temennimiz kuşu yerde tanımak yada tanıyan varmı yokmu değil ! asıl önemli olan şu senin anlattığın kuşları seyretmek ve çoğaldığını görmek .
HER MERAKÇININ KÜMESİNDE BU TİP KUŞLARIN OLMASI VE ÇOĞALMASI DİLEĞİYLE . . .

Benim birde ilgimi ceken gozlemledigim , oyunlu kuslar diger kuslara nazaran cok daha sakinler.Misal ben kumese girdigimde oyunlulari ucurmadan bu yonleri ile ayirt edebiliyorum.Kumese girdigimde diger kuslar kacacak delik arar iken oyunlu kuslarim oldugu yerde kaliyorlar hatta elimi uzattigimda kacmiyorlar bile bazende oksuyorum seviyorum , ama bunu diger kuslara yapamiyorum.Hele disi olanlari daha bi uslular sanki , bu acaba sadece bende olan birseymi yoksa tum oyunlu kuslar diger kuslara gore daha mi sakinlerdir ?

Fenerbahcem' Alıntı:
Benim birde ilgimi ceken gozlemledigim , oyunlu kuslar diger kuslara nazaran cok daha sakinler.Misal ben kumese girdigimde oyunlulari ucurmadan bu yonleri ile ayirt edebiliyorum.Kumese girdigimde diger kuslar kacacak delik arar iken oyunlu kuslarim oldugu yerde kaliyorlar hatta elimi uzattigimda kacmiyorlar bile bazende oksuyorum seviyorum , ama bunu diger kuslara yapamiyorum.Hele disi olanlari daha bi uslular sanki , bu acaba sadece bende olan birseymi yoksa tum oyunlu kuslar diger kuslara gore daha mi sakinlerdir ?

selamlar seninde daha eline bile almadan gözlemlediğin bir şeyler varmış demek ki :=)

..........

tengelli' Alıntı:
Fenerbahcem' Alıntı:

selamlar seninde daha eline bile almadan gözlemlediğin bir şeyler varmış demek ki :=)

Vay be ben neymisim icimdeki cevheri yavas yavas ortaya cikariyorum :buyrun: :haha:

selamunaleykum aras kardes
oyunkusu yerde anlasilirmi anliyanada usta denir demistik ali arkadasimis guzel bir yazi yazmis ve kenan kardesde ii yakaladi demeki anlasiliyormus
buarada ali arkadasada lutven ali usta diyelim
saygilarla ferhat

ferro18' Alıntı:
oyunkusu yerde anlasilirmi anliyanada usta denir demistik ali arkadasimis guzel bir yazi yazmis ve kenan kardesde ii yakaladi demeki anlasiliyormus
saygilarla ferhat

:p Estagfirullah hocam , sizin bulundugunuz mekanda ben ancak cirak olurum.
Omrumuz yettigince sizden daha coook ogrenmemiz lazim , benim gozlemledigim sadece ufak bir ayrinti.
Saygilarimla.

Fenerbahcem' Alıntı:
ferro18' Alıntı:
saygilarla ferhat

:p Estagfirullah hocam , sizin bulundugunuz mekanda ben ancak cirak olurum.
Omrumuz yettigince sizden daha coook ogrenmemiz lazim , benim gozlemledigim sadece ufak bir ayrinti.
Saygilarimla.

selamlar bir kuşun kalitesi sadece küçüçük ayrıntılarda gizlidir onları anladıgında zaten aşmışsın demektir. gökyüzündeki yıldız gibi ufaktır ayrıntılar görülmesi zor anlaşılması zor.

Geri