orhan02
Üye
- Ad Soyad
- Orhan BAHAR
- Meslek
- Kamu
- İlgi Alanı
- Kediler
saf damar kuşu nasıl anlarsınız bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
selam ve saygılar.yanılgı yada bilgi noksanlığı içerisindesiniz hüseyin bey..hangi büyük safkan kuslardan adi yavrular çıktığını gördünüz mesela.örnek verin lütfen. burada konu oyun değilki. safkan kusu nasıl tanırız isimli konubaslığı altında birseyler vermeye çalışıyoruz.sizin bu yanlıs yaklasımınız, günümüzde safkan oyun kusunu bitirme noktasına getiren günümüz oyun kusuna bakıs acısının resmidir adeta.hüseyin turan' Alıntı:ORHAN ABİ saygılar;
bu konuyu oyun kuşu için açtığını tahmin ederek bende bir yorum yazmak istedim.
farklı bir konuda örnek vererek konuya yorum yapmak istiyorum.
RENKLER...
üç tane ana renk vardır.sarı kırmızı ve mavi.bunların karışımından ara renkler oluşur.sarı-kırmızı turuncuy,sarı-mavi yeşili,kırmızı -mavi moru oluşturur.
neden böyle bir örnek verdim diye düşüne bilirsiniz.ama çok açık aslında.yıllardır kuşçuları saf ırk kelimesi ile allak bullak eden ve kendisine ticari bir ortam kuran kuşçular var.tabi bazı arkadaşlarda kuş yetiştirme konusunda başarılı olamadıkları için hep sonucu ırkların kırılmasına yada saf ırkların bozulmasına götürüyorlar.yok öyle bir şey.saf ırk dedikleri kuşların acaba hepsi oynamışmı.şimdi bile sivasta babadan,dededen mirasçı kuşçular ve kümeslerinde bir sürü boş kuş var.
renk karışımını bu yüzden örnek verdim.siz ne elde etmek istiyorsunuz o çok önemli.yeşili elde etmek istiyorsanız yapacağınız belli.sar ve maviyi karıştırmak.siz eğer sarıyı fazla koyarsanız yeşiliniz açık.maviyi fazla koyarsanız koyu yeşil olur.
kuştada aynı.bu genetik bir durum.saf ırk denen kuşunda taşıdığı gen bazen sıra kuşunun ki kadar olabiliyor.yada sıradan olduğunu düşündüğünüz kuşun oyun geni saf kuştan daha baskın olabilir.ama tabi ki kuşta durum yeşili elde etmek kadar basit değil.işte burada ustalık devreye giriyor.oyun kuşunun taşıdığı geni,yavrusuna daha iyi bir şekilde aktara bilmek için uygun bir eşleme yapmanız gerekmektedir.bu safkan olmayan ama sizin istediklerinizi yapabilen bir kuş olabilir.yoksa biz ne büyük safkan kuşlardan adi yavrular gördük.gözle takip ve deneme
kuşçuluğun bence başlıca ilkeleri.bunlar yapıldığında tecrübe ile mükemmel sonuçlar alınacağına inanıyorum...
..SAYGILAR...
şeref' Alıntı:Anne Sivas kuşu8 ( mimyon kızıl göz seri ve akıcı oyunlu çoksinirli yere basma güçlüğü yaşayan bir kuştu ) - Baba Kırıkkale pazar kuşu ( kalemli kırmızı ,bozuk tabak güllü , dönerek oynayan, orta perdahlı bisiklet sürergibi tırmanarak oyun yapan , yere yakın gelen alçak uçan , ortalama taklalı çokta uzun gitmeyen orta ayar bir kuştu ) ,olan bir takımdan belkide şansında yardımı ile , çok güzel bir damar yakalamıştum ..
2003 te işyeri değişikliği sebebi ile kuşlara çok uygun imkanlar salayamadım , ihmal etmek zorunda kaldım , .. Bu Sivaz ve Kırıkkale damarını iç içe eş ettim birkaç nesil sonra çok ahmak yavrular verdiler, renk motif tıpatıp kopya yavrular .. Ancak aynı kan iç içe girince ilk seneki öz yavular kadar istikrarlısı olmadı .. Anneyi Kuş gıribi döneminde kedi yedi babayıda hediye verdim .. Bazende bir soyu oluşturmak yetmiyor onu diri turmak ve muhafa etmekte güç olabiliyor .. selamlarŞEREF
s a davut kardeşim damızlık demek tabiki en iyi performansı gösteren kuştur performansı belli olmayan nesli bilinmeyen kuş zaten damızlık olmaz aksine damızlık kuş en iyi performansı gösteren yavrularına da bunu aktaran devamlılıgı olan sahibini yanıltmayan ne verecegi bilinen kuş damızlık kuştur en iyi performansını gösteremeyen kuşun özelliklerini aktarması neye yararki performans yoksa özellikte yoktur saygılar davut kardeşFORMULA 1' Alıntı:oguz bey tesekkrler bence damızlık kus en ıyı performansı gosteren kus degıldır.ozellıklerını en ıyı aktarabılen kustur..saygılar..
s a davut kardeş mesela bir kişinin damızlık kuşlarının beş tane yavrusu var bunların bir tanesi mükemmel oynadı ama denilemezki bu mükemmel oynayan kuşun bütün yavruları kendisi gibi olur olmaz burada damızlık seçimi çok önemli aslında ikimizde aynı şeyi düşünüyoruz damızlık denenmiş altından gelen görülmüş kişiyi tatmin ve menmun etmiş demektir zaten damızlıkta 5yavru alınıp bir veya ikisi güzel performans sergileyip diger üçünde o performans yoksa o damızlıkda damızlık degildir benim kendi düşüncem bu saygılar davut kardeşFORMULA 1' Alıntı:şöyle acıklayayım muharrem abi..yanı kendı dusuncemı..ıllede bu dogrudur gıbı bır ıddıam yok.haddıme dusmez zaten.ben ozellıklerını en ıyı sekılde atarabılen kustan sunu anlıyorum:ıyı oynayan yavrularınıda ıyı oynatan..cok ustun performans gosteren ve seceresı bellı olmayan kusu damızlık yaparsak bızı mahcup edebılır.sanırım şunu takdır edersınızkı;bu duruma dusen bırcok kuscu oluyor.yanı kusun arkası olacak.en ıyı performansı gosteren ve yavrularınada bunu aktarabılen demıssınız.sanırım benım dedıgımle ortusuyor zaten..devamlılıgı olan demıssınız evet bende bunu dıyorum.oguz arkadasımız sadece en ıyı performansı gosteren demış oyuzden boyle dedım bende.cok ıyı performans gosterıpte yavrusunu oynatamayan sonuk genlı kuslar da var..damızlık kus gen olarakda baskın olacak yanı..rastgele cıkmıs ve ıyı oyun yapmıs kustan damızlık degıl yarısmacı kus olur..sakaryalı amcamızda yarısmacı kuslardan bu yuzden sıkayet etmıs..sımdılerde bırde yarısma dıye bırsey cıkarmıslar dıye yakınıyo..yanı damızlık kus bana gore (kızan arkadaslar olabılır) safkan olacak..saygı ve sevgıler..