saf damar kuşu nasıl anlarsınız?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan orhan02
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 106
  • Görüntüleme Görüntüleme 27K

orhan02

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Orhan BAHAR
Meslek
Kamu
İlgi Alanı
Kediler
saf damar kuşu nasıl anlarsınız bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa

Bu konu ırklara göre farklılık gösterebilir mi onu bilemiyorum ..
Ancak yüzüne bakarak her hangi bir kuşun Ari birkuş ( saf veya ensafa yaklaşmış ) olduğunu anlamak güç.. Özellikle performans kuşlarında bu belkide mümkün değil ..
Kostüm ağırlıklı olan ırklarda ise taşıdıkları özellikler( renk -desen- gaga -ayak -tırnak -bel -kafa -göz- göğüs- kuyruk-endam- paça- duruş - tüy tüs vs ) artısı ve eksisi ölçülüp tartılmak süretti ile, kısmi bir mesafe yok alına bilir ..
Bu yöntem kısmen seçici olma imkanı sağlaya bilir, belli bir ölçüde dikkat çekici olabilir .. ..

Hali hazırda bir çok ırk için ( posta gibi bazı ırklarda azda olsa secere tutulduğunu biliyorum ) ''belgeli '' secere takibi olmadığı göz önüne alınırsa, çoğu değerlendirme farazii olarak kalacaktır kanısındayım .. selamlarŞEREF

ırk özellıkleri konusunda bilgis sahibi kuscular tanır.orneğin urfa kusu nasıl olur;fizik özellikleri nedir biliniyorsa tanımak kolaydır.üç ırk olduğuna göre t.performanslarda (sivas urfa mardin) bu ırkların fizik ozellıklerini bilen deneyimli kuscular anlarlar..simdilerde bu ırklar birbirine sokulunca (çorba) bulmak zorlastı tabi.çorbanın içinde neler var neler.arada bul..

ORHAN ABİ saygılar;

bu konuyu oyun kuşu için açtığını tahmin ederek bende bir yorum yazmak istedim.
farklı bir konuda örnek vererek konuya yorum yapmak istiyorum.

RENKLER...
üç tane ana renk vardır.sarı kırmızı ve mavi.bunların karışımından ara renkler oluşur.sarı-kırmızı turuncuy,sarı-mavi yeşili,kırmızı -mavi moru oluşturur.
neden böyle bir örnek verdim diye düşüne bilirsiniz.ama çok açık aslında.yıllardır kuşçuları saf ırk kelimesi ile allak bullak eden ve kendisine ticari bir ortam kuran kuşçular var.tabi bazı arkadaşlarda kuş yetiştirme konusunda başarılı olamadıkları için hep sonucu ırkların kırılmasına yada saf ırkların bozulmasına götürüyorlar.yok öyle bir şey.saf ırk dedikleri kuşların acaba hepsi oynamışmı.şimdi bile sivasta babadan,dededen mirasçı kuşçular ve kümeslerinde bir sürü boş kuş var.
renk karışımını bu yüzden örnek verdim.siz ne elde etmek istiyorsunuz o çok önemli.yeşili elde etmek istiyorsanız yapacağınız belli.sar ve maviyi karıştırmak.siz eğer sarıyı fazla koyarsanız yeşiliniz açık.maviyi fazla koyarsanız koyu yeşil olur.
kuştada aynı.bu genetik bir durum.saf ırk denen kuşunda taşıdığı gen bazen sıra kuşunun ki kadar olabiliyor.yada sıradan olduğunu düşündüğünüz kuşun oyun geni saf kuştan daha baskın olabilir.ama tabi ki kuşta durum yeşili elde etmek kadar basit değil.işte burada ustalık devreye giriyor.oyun kuşunun taşıdığı geni,yavrusuna daha iyi bir şekilde aktara bilmek için uygun bir eşleme yapmanız gerekmektedir.bu safkan olmayan ama sizin istediklerinizi yapabilen bir kuş olabilir.yoksa biz ne büyük safkan kuşlardan adi yavrular gördük.gözle takip ve deneme
kuşçuluğun bence başlıca ilkeleri.bunlar yapıldığında tecrübe ile mükemmel sonuçlar alınacağına inanıyorum...

..SAYGILAR...

yerde seyredersin duruşunu yürüyüşünü, eline alır gaga göz tırnak ayak kanat telekleri kuyruk vs bakarsın ırkının özelliklerini taşıyosa bide havada marifetini görürsün imkanın varsa.tamamdır

hüseyin turan' Alıntı:
ORHAN ABİ saygılar;

bu konuyu oyun kuşu için açtığını tahmin ederek bende bir yorum yazmak istedim.
farklı bir konuda örnek vererek konuya yorum yapmak istiyorum.

RENKLER...
üç tane ana renk vardır.sarı kırmızı ve mavi.bunların karışımından ara renkler oluşur.sarı-kırmızı turuncuy,sarı-mavi yeşili,kırmızı -mavi moru oluşturur.
neden böyle bir örnek verdim diye düşüne bilirsiniz.ama çok açık aslında.yıllardır kuşçuları saf ırk kelimesi ile allak bullak eden ve kendisine ticari bir ortam kuran kuşçular var.tabi bazı arkadaşlarda kuş yetiştirme konusunda başarılı olamadıkları için hep sonucu ırkların kırılmasına yada saf ırkların bozulmasına götürüyorlar.yok öyle bir şey.saf ırk dedikleri kuşların acaba hepsi oynamışmı.şimdi bile sivasta babadan,dededen mirasçı kuşçular ve kümeslerinde bir sürü boş kuş var.
renk karışımını bu yüzden örnek verdim.siz ne elde etmek istiyorsunuz o çok önemli.yeşili elde etmek istiyorsanız yapacağınız belli.sar ve maviyi karıştırmak.siz eğer sarıyı fazla koyarsanız yeşiliniz açık.maviyi fazla koyarsanız koyu yeşil olur.
kuştada aynı.bu genetik bir durum.saf ırk denen kuşunda taşıdığı gen bazen sıra kuşunun ki kadar olabiliyor.yada sıradan olduğunu düşündüğünüz kuşun oyun geni saf kuştan daha baskın olabilir.ama tabi ki kuşta durum yeşili elde etmek kadar basit değil.işte burada ustalık devreye giriyor.oyun kuşunun taşıdığı geni,yavrusuna daha iyi bir şekilde aktara bilmek için uygun bir eşleme yapmanız gerekmektedir.bu safkan olmayan ama sizin istediklerinizi yapabilen bir kuş olabilir.yoksa biz ne büyük safkan kuşlardan adi yavrular gördük.gözle takip ve deneme
kuşçuluğun bence başlıca ilkeleri.bunlar yapıldığında tecrübe ile mükemmel sonuçlar alınacağına inanıyorum...

..SAYGILAR...
selam ve saygılar.yanılgı yada bilgi noksanlığı içerisindesiniz hüseyin bey..hangi büyük safkan kuslardan adi yavrular çıktığını gördünüz mesela.örnek verin lütfen. burada konu oyun değilki. safkan kusu nasıl tanırız isimli konubaslığı altında birseyler vermeye çalışıyoruz.sizin bu yanlıs yaklasımınız, günümüzde safkan oyun kusunu bitirme noktasına getiren günümüz oyun kusuna bakıs acısının resmidir adeta.
mesela elinizde gerçek bir çift vello olsa o kusları kırmaya kıyabilirmisiniz.bu anlayışınıza göre evet.günümüzde vello ların saddamların saim ustaların soyunu tüketen de bu anlayıstır.diğer konu baslığındaki kesmekesın sebebi de budur zaten.Ankara çorbası tabiride bu anlayış yüzünden çıkmıştır.demişşinizki kırma kustan safkan kadar iyi oyun yapan kuslar çıkar.evet çıkar ama genini tasıdığı safkan kusun etkisidir yine o ve arkası olmaz.15 teneden bir tane cıkarırsın belki..oda basına birsey gelmezse..ekeliğinde de oyun moyun hakgetire aslında oyuncu kus cıkarma çabası gerçekte o kusların saf halini yakalama çabasıdır.ama nafile eski haline gelmez sadece benzer oda kısa bir süre için .
verdiğiniz örnekler akla muhaldir.sütçü beygirinden yarıs atı çıkarmaya çalışmaya benziyorlar çünki..hadi bu sivas kusu da amma uzun süreli ve acılarak uçuyor kardesim bunu bir kelebekle kıralım da yavrusunu uçuralım bakalım.kusu bastıramıyoruz beklemektende usandırıyor; hem boylelikle yerinede iner anlayısı o sivasları madara etti..daha neler neler..ticari anlamda çakallık yapacak olan bir kusçu benim kuslar safkan diye ortaya çıkmaz.çünkü yemezler.eninde sonunda da foyası ortaya çıkar.asıl kırma besleyenlerde tezahür ediyo bu hile...buda cok aşikar..teorinizin ne kadar yanlısolduğunu su sekilde de ispat edebilirim:kaç tane oyuncu(Perf) ırk var ? elcevap üç:Mardin Sivas Urfa..kac tane corba ırk var? elcevap bir.nedir o? Ankara kusu. kaç tane ankara kusu ün yapmıs hiç..
kaçtane sivas urfa mardin kusu ün yapmıs cevap çoook..saddam Ankara değildir :) saim ustalar da değildir. yarımdünyalarda değildir..vellolarda değildir..feleksizlerde değildir..vs vs vs selam ve saygılar

cümleten s.a arkadaşlar. uzun bir süre önce bazı kırıldığım noktalardan dolayı bu siteye hiçbirşey yazmadım uzun zamandır. ama dönem dönem bazı konuları takip etme fırsatım oldu. bu konu hakkındaki nacizane fikirlerimi ben de paylaşmak isterim(yaşım müsait olmadığından) hatalarım affola. çok önceden safkan ırklar konusunda sohbet bölümünde azda olsa konuşmuştum ama ne yazıkki farklı taraflara çekildi. o konuşları dinleyen arkadaşlar varsa allah selamet versin Faruk Yücesoy(bankacı) abinin videoda anlattıklarını bende anlatmaya çalışyordum ama ne yazıkkı olmadı. öncelikle orhan abi bence çok güzel bir konu açmışsın canı gönülden kutluyorum seni. acaba gerçekten safkan kuş kaldımı? bence çok azda olsa belli ırkın özelliklerini taşıyan soylar kaldı. safkan demek secere takibi olan ve belli bir ırkın ırk özelliklerini havada ve yerde taşımalıdır. yanlış anlaşılması havada ve yerde. safkan ırkların detaylarına sanırım zamanla giren tecrübeli büyüklerimiz olacaktır. temelde takibi olan ırklar urfa sivas ve mardin ırklarıdır. bu ırklardan elinde muhafaza etme imkanı olan herkes diğer yöresel melezleri elde edebilir.
hüseyin abi renklerle ırk benzetmesine bir benzetme yapmışsın. renkte aranan detay yokken ırkta aranan birçok detay vardır. renkte sarı ile maviyi katıp yeşili elde ederken kuşta üstten oynayanla alta yakın geleni eş edersen orta seviyeden oynayanı elde edemezsin. kırmızı ile maviyi katarak mor elde edebilirken kuşta taban taklayı hep çevirenle hiç çevirmeyeni eş edersen yavrular yarısı kadar taban çevirecek diyemezsin. dengeleme yapamazsın. şöyle düşünün bir terazini bir kefesi ağır diğerini eşitlemeye çalışırken diğeri ağır oluyor. bu kez onu eşitlicem derken tekrar öbür taraf dengeyi bozacak. ömür boyu teraziyi dengede tutacam diye uğraşmak yerine iki tarafı aynı olupta dengede olan teraziyle uğraşmak bence daha mantıklı. bunu söylememdeki temel düşünce şu siz hep iki kuşun güzel olan taraflarını birbiri ile birleştirmeyi hesap ediyorsunuz. diğer taraftan giren kötülükler gözden kaçıyor ve dolayısıyla hep muallaklı yavrular. 10 yavrudan 2 tanenin oynaması başarılı olarak kabul ediliyor. böyle birşey olabilirmi?
sivasta saf dedikleri birçok kuşun altından boş kuş çıkıyor demişsiniz. ben sizinle hemfikirim bu konuda. safkan ırklar urfa sivas mardindir. ama urfaya gidilse şu anda urfa kuşu bulmak, sivasa gidilse sivas kuşu bulmak, mardinde safkan mardin kuşu bulmak herhalde hayal artık. her denilen doğru olsaydı sahtekar insan olmazdı hayatta. sivaslılar 1960 ve sonrasında gerek urfadan çok kuş getirdiler ve kuşlarına eşlediler.( urfa kuşları daha çalışkan olduğu için). kelebek, topkuyruk gibi kuşlar getirip kuşlarına eşlediler.(o dönemlerde arazilere kuşlarını indiremedikleri için). hep düşündükleri kendi kuşlarını istedikleri hale getirmek istediler. sonuçlara bir bakın isterseniz.urfa kuşu eşlediler ellerindeki kuşlar safkan niteliklerini kaybetti ve çeşitlenme başladı. kuşlar uçum ve oyun özelliklerinden çok şey kaybettiler. kelebek topkuyruklardan çıkan yavrular oynadı ama yine sahalara inmediler. bu kuşlar türkiyenin birçok yerine safkan olarak gitti. ben şunu gönül rahatlığı ile söylerim 1960 ve 1990 seneleri arasında sivastan alınan birçok kuş içeri girilerek eşlenirse altlarından 16 17 18 kuyruk ve kelebek görünümlü ama oynayan kuşlar çıkacaktır. şunuda gönül rahatlığıyla söyleyebilirim 1990lı yılların başında sivasta 3 sene üst üste yılın baş kuşu olma becerisini gösteren ve türkiyede adından söz ettiren saddam lakaplı gök erkekten sonra onun kalitesinde sivasta başka kuş uçmadı. demekki sağlam brşeyle uğraşılmayıp harabeyi düzeltmeye çalışıyorlar hala. her geçen günde harabedeki yıkıklık büyüyor bu benim düşüncem...
ankaralısınız iyi araştırırsanız urfadan ankaraya çok çok çok kaliteli kuşlar geldi. yeterli bilgiye ulaşamazsanız ben yardımcı olabilirm. bu kuşlar 1965li yıllarda geldi. peki ne oldu bu kuşlara. hadi urfada beceremediler veya satıp bitirdiler ankarada neden saklanmadı? dikkat ederseniz iyi demedim başında çok çok kaliteli dedim. bir başka benzetme ile neden hala safkan arap atı, safkan ingiliz atı var? attan iyi anlayan bir adam safkan bir ingiliz atını koşmadan anlayabilir ne olduğunu. ona o atın kalite göstergeside secere takibi ve o ırkın özelliklerini atın taşımasıdır.
burda vurgulanmak istenen hangi ilde ne var değil, safkan ırklardır.

çok kaliteli kuşların altından boş kuşlar çıktığını gördüm demişsiniz. maksadım size muhalefet olmak değil yanlış anlamayın. bende iyi dediğim birçok kuşun karşısına paçavra denecek bir kuş eşlendikten sonra bile altından kuş oynadığını söyleyebilirim. bununla alakalı yaşadığım bir olayı anlatmak isterim. sivastan gelen karabenekli kaliteli bir gök erkek 1998 senesinde elime geçti. ozaman çocukluğun verdiği becereksizlikle aynı renkte diye takla atmaya aciz medine fukarası gibi bir dişiye eşledim ve kuyruğunda bir tane beyazı olan bi benekli erkek yavru aldım. bir sebepten dolayı uçurulması için o kuşu bir ilde adı birçok ilde tanınan birine gönderdik. artık kuş ne yaptı bilmiyorum ama biz kuyruğunda bir tane beyazı olan bi benekli gönderirken geri bize gönderdikleri kuşun kuyruğundaki beyaz yoktu. kuşta farklı kuştu. başka kuşu gönderen adam salak değilse o yavru iyi oynadı muhtemelen. anası bu sitede hiçkimsenin kümesinde olmayacak kadar kötü bir kuştu. buna benzer birçok örnek verebilirim...
şimdi gelelim sizin tecrübenize. sadece şunu söyleyeceğim. eskişehirin mahmudiye ilçesinde bir at anıtı var ve üzerinde seceresi yazıyor. onu yapan adamlar koca arazide başka atmı bulamamışlarda o atın anıtı var orda. o atı diğerlerinden ayıran sebep ne? okadar sene durduğuna göre yavrularıda başarılı olmuştur herhalde. ustalık konusuna gelince çok ayrı bir durum bence. bir usta gerçekten kuşunu tanır ve hizmet ettiğini bilir bence. bilmediğiyle uğşaşıyorsa bence hala arayıştadır. konuyu daha fazla uzatmayimki tek taraflı olmasın muhabbet. saygılarla

Davut bey hüseyin beyinde sizinde haklı olduğunuz noktalar var.Ama oyun kuşunu ne bir kalıba ne de belirli bir memleketle kısıtlayamazsınız.
Hüseyin bey anladığım kadarıyla kendisini tanımam onuda belirteyim oyun kuşunda saflığın kalmadığını belirtmek için örnek vermiş.
Safkan kuşu cinsi ne olursa olsun günümüzde bulmak o kadar kolay değil.Hele hele envay türlü ırklar girmiş ki
genetiğini incelemeden saf tanımlaması yapmak yanlış olur.
Sizin tezinizide çürütebiliriz.En iyi şampiyon sporcuların anne babaları hep şampiyon mu?
Hele de performans için konuşuyorum dönek,oyun kuşu,kelebek. v.s ekleyebiliriz.
Kromozomlarına girip genlerine bakmadan saflığını anlamak mümkün değil.
Bunları yapmadan tek bir şekilde kanımca bilinir.
Hangi performans özelliklerinde kuş besliyorsak o özelliklerin hepsini kanında bulunduran,yavrularına torunlarına kısacası her bireyine aktarabiliyorsa ve bunu gözlemleyebiliyorsak saf kuş budur.
Neden örnekleriniz hep geçmişe dönük o zaman ırklar kırılmamıştı,tabir yerindeyse gerçek meraklılar çoktu bugün bakıyoruz merakçılık mı? ticaret mi? Saflık mı kaldı ki arkadaşlarımıza tanımını yapalım.
Ankara çorbası oldu da öbür illerimiz mercimeği safmı kullanıyor,yada çorbaya saf çorbamı deniyor.
Yapmayın amacım ne sizi ne de bir başkasını kırmak.
Hata varsa yanlış varsa hepimizde var.Biz yapmadıysak yapanları aramıza aldık,itibar ettik.
Her ilde olduğu gibi ankarada da efsane kuşlar uçmuş.
Ama hala masallarla,efsanelerle yaşıyoruz.
Bakıyorum bilgi paylaşımı bilinçli yetiştirici için açılan konu başlıklarına 3-5 sayfa öbür taraftan hayal olmuş efsanelerin peşinde yüzlerce sayfa binlerce yorum.
Armut piş ağzıma düş mantığı bir türlü kaybolmuyor.Halbuki ortada ne armut kalmış ne de ağacı yerine hayali bir yatır yapılmış kalabalığın haddi hesabı yok.Elbette bu kalabalığı görüpte yararlanmak isteyenin kabahatı olmaz.
Özetle günümüzü konuşuyorsak bende hüseyin beyle aynı fikri paylaşıyorum.Paylaşmayanlarada saygı duyarım.
Yani sütçü beygirinden yarış atı,yarış atından da sütçü beygirinin çıktığı zamandayız.
İstisnalar elbette olabilir.
Ne zaman selo dayımız,naim ustalarımız,hello dayılarımız v.s çoğalırsa,içimizde yaşarsa o zaman fikirlerinize bende katılırım.
Sürç-ü lisan ettimse affalo...

Saygılar...

burda zaten dıkkat cekmek ıstedıgımız konu işaret ettıgımız kusların hala var oldugu ve az sayıda besleyıcısının oldugu..corba kelımesını ankara kusları ıcın kullandık evet ancak sebebı bu ılımızın bu konuda one cıkmıs olmasıdır cesıtlı sebeblerle..corba heryerde tabi..

burda zaten dıkkat cekmek ıstedıgımız konu işaret ettıgımız kusların hala var oldugu ve az sayıda besleyıcısının oldugu..corba kelımesını ankara kusları ıcın kullandık evet ancak sebebı bu ılımızın bu konuda one cıkmıs olmasıdır cesıtlı sebeblerle..corba heryerde tabi..

............siz hep iki kuşun güzel olan taraflarını birbiri ile birleştirmeyi hesap ediyorsunuz. diğer taraftan giren kötülükler gözden kaçıyor ve dolayısıyla hep muallaklı yavrular. 10 yavrudan 2 tanenin oynaması başarılı olarak kabul ediliyor. böyle birşey olabilirmi?

SAYIN KIRIKKALE ÇIRAĞI,ASLINDA YAZINIZIN TAMAMINA VERİLECEK CEVAPLAR VAR.BENCE YETİŞTİRİCİLERİ YANLIŞ YÖNLENDİRİP HATALARA SEVK EDİYORSUNUZ.ŞU YUKARIDA YAZDIĞINIZ CÜMLELER GİBİ.BEN KUŞ EŞLERKEN KUŞUN EKSİKLERİNİ KAPATACAK,HAYASINI ÖNLEYECEK EŞLEME YAPARIM.YANİ TAMAMLAYICI OLUR YADA GELİŞTİRİCİ.

SAFKAN MUHABBETİ BENİ AŞAN TAMAMEN SAÇMA SAPAN BULDUĞUM BİR KONU.SİZ BİR ÖRNEK VERMİŞSİNİZ İYİ BİR KUŞUNUZU KÖTÜ BİR KUŞA VURUP YAVRU ALMIŞSINIZ.....YAVRUNUN SONUNU DAHİ BİLMİYORSUNUZ VARSAYIMLARKLA KONUŞIYORSUNUZ.VURDUĞUNUZ DİŞİ İÇİNDE BİR BİLGİNİZİN OLMADIĞINI SÖYLEMİŞSİNİZ.BİR KUŞUN GÜZEL OLMASI İÇİN SİZE NASIL GÖRÜNMESİ LAZIM.BAZEN İYİ KUŞLAR HİÇ UÇURULMAZ,KAYBETMEKTEN KORKULDUĞU İÇİN.ÇOKTA GÜZEL GÖRÜNMEYE BİLİR GÖZÜNÜZE AMA TAŞIDIĞI GENİ BİLMENİZ İÇİN EKELERİNİ BİLMENİZ GEREKMEZMİ?

ISRARLA URFA MARDİN KUŞLARINI ÖVÜYORSUNUZ.BEN GÖRMEDİM MÜKEMMELİNİ UÇURAN VARSA MARDİNE DE URFAYADA GİDER SEYREDERİM.KUŞLARIN VE KUŞÇULUĞUN BU KADAR GERİLEMESİNİN SEBEBİ BENCE BU SAFKAN TUTKUSU.BAKIN İSTANBUL NASIL GELİŞTİRİYOR OYUN KUŞUNDA KENDİNİ.

BEN ETİKET KUŞU,ETİKET KUŞÇUYU HİÇBİR ZAMAN ONAYLAMADIM.BU BENCE TİCARİ BİR AMAÇ GÜDEN BİR DURUM.

ISRARLA TEKRAR EDİYORUM KUŞ EŞLEME OYUN KUŞUNUN OYUN KARAKTERİNE BAKILARAK UYGUN BİR BİÇİMDE YAPILMAZSA VERİM ALINAMAZ.SİZİN SAFKAN DİYE TABİR ETTİĞİNİZ AYNI TARZ OYNAYAN KUŞLARI OYUN KARAKTERLERİNE GÖRE GELİŞTİREMEZSENİZ GERİLETİRSİNİZ.ZATEN SONUÇTA YILLARDIR OLAN DURUMDA BUDUR ZATEN.

SAYGILAR....

Selamlar Sevgili abiler sanırım aynı fikirlere yakın şeyleri düşünüyoruz çoğumuz .. Safkan konusu ütopik bir olgu sonu olmayan bir boş çırpınış .. Bu konuyu kullanan yada şehir efsenesi seven lerde var gibi .. Çeşitli kereler bu kapıları aralayan, bu yönde çağrışım yapan konuları burada konuştuk okuduk ..
Kuşun asaletlisi oyun yapanıdır tecrübi deneyimi ile emeği ile bir kerteye gelmiş belli standartaları bulmuş olan lar var aramızda .. Ama mükememle daha iyiye kerkez heves eder, herkez çabalar herkez özenir ..
Şura kuşu -bura kuşu -renkler - gibi bazı ayırımlar kuşları kısmen sınıflandırmak için kullanılan bir yöntem olarak tercih edile bilir .. Hattı zatında bunlar hep nazariyede kalır, kuşun asıl adını uçumu- oyunu koyar, ona( kuşa ) bir özellik bir statü yaratır .. Memleketi yada rengi oyun oynadıktan sonra bir mama içerirmi bilmiyorum ..
Pekçok ırk için Saf - Ari , demek imkansız .. MEVCUT OLMASI BEKLENİLEN , aranılan niteliklere , özelliklere göre , daha iyi durumda olanları daha çok retcih konusu olur ..

Bu günümüzde Saf ancak bukaradar saf olur .. Ötesi olmaz bence ..

Farklı bir pencereden bir örnek vermek isterim ; Mesela bir Keçi ırkı (''Saanen'' - yada ''Zana'' da deniyor ) Türkiye'de birkaç yıldır yaygın olarak yüksek süt ve oğlak verimi sayesinde tercih ediliyor bu ırk .. Yetiştiriciler daha verimli olan damızlıkları satın alabilmek ve üretebilmek için araştırmalar yapıyor büyük paralar harcıyor .. Devlette bu işin bir ayağında her konuda grekli imkanı sağlıyor( türün ıslahı- tanıtımı - temel özellikleri- yetiştirici bilgilendirme programları - veteriner hakimlik desteği gibi ) Bunlara rağmen açıklamalar sürekli yapılıyor bu ırkın özü ''ari '' si ''saf ' ı'' yok diye basbas bağırıyorlar .. Ari' ye en yakın olanları seçin, diyorlar , ve aranacak özellikleri anlatıyorlar ..
Her yönü ile profesyonelce yürütülen bu Hayvancılık projesine konu olan KEÇİ oğlu keçilerin genetiği dahi sürekli takip edilmesine karşı saf değil ..
Dünyada safı yok Ülkelere göre alt türleri çeşitli modelleri mevcut , farklı yanları ile her kez( Ülkeler ) kendi elindeki en iyileri belirleyip tescilliyor, örneğin Türkiye Saanen keçisi gibi ..
Bu örneği vedim ; şu bakımdan , konu olan keçi ye yönelik hertürlü profesyonel çok yönlü çalışmalar her seviyede yürütülmesine rağmen safı yok muş ..
Bizim ülkemizde bu kuşçuluk her yönü ile amatör bir uğraşı .. Asla safı yok .. !!
Konunun akışına bakıldığında , bu konu başlığınadaki fikir ve düşüncelerini paylaşan abilerimizin , aslında yakın noktalardan konuyu irdelediklerini gördüm ..
Bu paylaşımlarını aktarırkenki bazı yaklaşımlarında, fikir ayrılığından ziyade, gönül ayrılığı ( yanlış anlaşılma ) içinde , sanki biraz fevri oldukları izlenimini edindim ..
Daha başkaca pek çok konuda , oysaki yakın fikirlerini sıklıkla okuduğum abilerimizin, birazda boş yere latifeli konuşmak sureti ile üzüldüklerini düşünüyorum ..
Aynen sizlerin ifade ettiği gibi hattı zatında çok manidar bir konu da değil bu konu .. ( Katkı sağlaması bakımından çoğumuzun askari hemfikir olduğu bir konu, derinliği yok gibi bence )
Bir birimizin daha ziyade gururunu okşayıcı olsak belki konunun içeriğide zenginleşir .. Affınıza sığınarak ; sizleri seviyorum bu eleştirimi lütfen mazur görün ..
selamlarŞEREF

s.a arkadaşlar. oğuz bey bilgi paylaşılırsa güzeldir. aslında bazıları esrarlı olmalıdır. gelelim safkanlık durumuna. sizin vermiş olduğunuz örneklerden birtanesi söylediklerimi çürütmek için söylediğiniz yarışçıların hepsinin anne babası yarışçımıydı veya çocuklarıda yarışçımı oluyor? insanlarda yakın çaprazlama yoktur. gen yapıları birbirine yakın insanlar sürekli iç içe eşlenirse inanın çocuklardaki yarışçılık nitelikleri artacaktır. fakat böyle bir seçim olmadığı için farklılıklar normaldir. size şöyle soracağım yarışçıların anne babası birbirini tamamlicak şekildemi eşlenmiştir?
safkanlık konusu fazlasıyla titizlik gerektiren bir durum. genetik yapılar incelenemediğine göre eskilerin tecrübelerinden(doğru tespitler) başka güvenip deneyebileceğimiz birşey yok. ayrıca bir kuşun dış görüntüsü bazı şeylere göstergedir.(her kuşun demiyorum burası yanlış anlaşılmasın) bu göstergeyi genetik yapının görünen kısmı yani kuşun uçuşu esnasındaki yaptıkları destekliyor ve secere takibide varsa safkanlık derecesi hakkında birşeyler söylemek mümkündür. havadaki bir kuşu iyi analiz etmek şu anki bakış açıları ile zor(bahsettiğiniz usta farklarından ve bakış açılarından dolayı). şu anda kuş bu şekilde anlatılıyor. şu kadar takla attı, şukadar metre gitti... detay gerektiren bir durumu anlatmak için havadaki ufacık ama çok önemli detayları kaçırmamak lazım. örnek: bitkin olarak uçan bir sivas kuşu ne yaparsa yapsın hiçbirşeyi ifade etmez. dikkat ederseniz sivastaki urfadaki veya mardindeki kuşlar demedim ırk olarak bu safkan ırkların niteliklerini taşıyan kuşlar dedim. bu ankaradada uçmuş olabilir, kırşehirdede, bileciktede. en ufak bir memleketle sınırlamadım. yörelerde kırılan kuşlar hakkında kaliteli veya kötü birşey söylemedim. iyi oynayan yavrularda oldu, çabucak bozulanlarda. bunlar ayrı ayrı soylar. ben safkan ırkları anlatmaya çalıştım.
safkan kuş olarak şu tanımı yapmışsınız (Hangi performans özelliklerinde kuş besliyorsak o özelliklerin hepsini kanında bulunduran,yavrularına torunlarına kısacası her bireyine aktarabiliyorsa ve bunu gözlemleyebiliyorsak saf kuş budur.) buraya bir ekleme yapmak istiyorum. bu tarif ettiğiniz kuş damızlık kuşun tarifidir. damızlık kuşun damızlık kaliteside safkanlığıdır.örneklerimi geçmişe dönük vermemin en büyük nedeni geçmişte atılmış ve secere takibi ile ilgili gösterebileceğim örnekler var. şu anda birçok kişi secere takibini öğrenemeden kuş tamamlayacam sevdasıyla kuşları mahvederken kimi veya hangi kuşları örnek göstereyim. şu andada var elinde soy takibi yapıp kuşlarını çok fazla karıştırmayan insanlar. isim versem adı reklam olacak. ondan günümüzle alakalı pek birşey söylemek istemiyorum.
hüseyin bey merhabalar. (SAYIN KIRIKKALE ÇIRAĞI,ASLINDA YAZINIZIN TAMAMINA VERİLECEK CEVAPLAR VAR.BENCE YETİŞTİRİCİLERİ YANLIŞ YÖNLENDİRİP HATALARA SEVK EDİYORSUNUZ.ŞU YUKARIDA YAZDIĞINIZ CÜMLELER GİBİ.BEN KUŞ EŞLERKEN KUŞUN EKSİKLERİNİ KAPATACAK,HAYASINI ÖNLEYECEK EŞLEME YAPARIM.YANİ TAMAMLAYICI OLUR YADA GELİŞTİRİCİ.) hüseyin bey buyurun yazımla alakalı söylemek istediklerinizi sebepleriyle açıklayınki anlattıklarımdan yanlış yönlenecek dediğiniz herkes hem mantıklarıyla sorgulasınlar hemde tecrübe etsinler doğruya beraber karar verelim. ama bence 2 seneye yakındır takip ediyorum siteyi faruk yücesoyun videosu dışında gerisi verilen emeğe saygı duyulacak videolar. sakaryadan mehmet amca birşeyler anlatmaya çalıştı. çok bekledim bir kişi çıkarda ya damızlık kuşlar her oynayan kuş aynımıdır der diye ama herkes çok doğru dedi konuşmalara. sanırım bundan sonrada diyen olmaz. ben diyorum damızlık kuşlar uçan kuş farklıdır mehmet amca. damızlık kuş herzaman uçan kuşu veren kuştur, ama uçan kuş herzaman damızlık kuş veremez!!! vellonun arapları ile alakalı yorumlar oldu. bende o kuşlarla alakalı kuş olmadığını vurgulayim önce. birçok yorum okudum vello amcada arap yokmuş falan tarzında yazılar. o kuşlardan vello amcadan getiren 74 yaşında ve hala hayatta bir insan var ama kimin bu insandan haberi var???? sadece vurgulayacağım birşey var mehmet amca videoda araplardan bahsetmiş ama benim söylediğim(vello amcanın asıl arapları) o kuşların yaptığını fazlasıyla yapacak nitelikte kuşlardı.(mehmet amcanın anlattığı kuşlara kötü demedim yanlış anlaşılmasın.) rahmetlik saim ustanın kuşları ile alakalı videolar hakkında hiçbirşey demiyeceğim. emeği geçenlerin yüreklerine sağlık. faruk abinin konuşmasını tekrar dinlemenizi rica ederek bir iki detaya dikkat etmenizi rica etçem. orada şu vurgulanmaya çalışıyor çorba diyince de ANKARA. Ama 40 senedir ankarada olan faruk amca ne diyor vurgulaya vurgulaya ben size temelini söylüyorum. URFA SİVAS MARDİN. bu üç ili anlatmıyor 3 safkan ırkı söylüyor. bence kendini geliştirmek isteyen yetiştiricilere bir yol göstergesi...

SAFKAN MUHABBETİ BENİ AŞAN TAMAMEN SAÇMA SAPAN BULDUĞUM BİR KONU. dediniz. birlgisayar bulunmadan o da saçmaydı, televizyon bulunmadan önce söylenenler deli saçmasıydı. ama hepsi gerçekti ve gerçekleşti...
SİZ BİR ÖRNEK VERMİŞSİNİZ İYİ BİR KUŞUNUZU KÖTÜ BİR KUŞA VURUP YAVRU ALMIŞSINIZ.....YAVRUNUN SONUNU DAHİ BİLMİYORSUNUZ VARSAYIMLARKLA KONUŞIYORSUNUZ.VURDUĞUNUZ DİŞİ İÇİNDE BİR BİLGİNİZİN OLMADIĞINI SÖYLEMİŞSİNİZ.BİR KUŞUN GÜZEL OLMASI İÇİN SİZE NASIL GÖRÜNMESİ LAZIM.BAZEN İYİ KUŞLAR HİÇ UÇURULMAZ,KAYBETMEKTEN KORKULDUĞU İÇİN.ÇOKTA GÜZEL GÖRÜNMEYE BİLİR GÖZÜNÜZE AMA TAŞIDIĞI GENİ BİLMENİZ İÇİN EKELERİNİ BİLMENİZ GEREKMEZMİ? hüseyin bey yavrunun sonunu bilmiyorum çünkü saklandı. saklayan kişide istanbula çuval çuval kuş satan biri... dişi ile alakalı söylediğim şey şuydu. bu sitedeki üyelerin belki %95 inin kümesinde bakıcı olamayacak kadar kötü bir kuştu. kendisi uçtu ve takla atmaya aciz bir kuştu. bir kuşun güzel olması için bana nasıl görünmesi gerektiğine gelince o at anıtının altında olduğu gibi bir seceresi olmalı. yazımı okursanız kanadı kuyruğu kafası veya ayakları çirkin demedim. taşıdığı gen olayına gelince erkeğin tamamlanmaya ihtiyacı yoktu.(yine yanlış anlaşılma olmasın o kuşlardan bende yok. kendi kuşumu övmek için o erkeği yetiştiren sivaslı büyüğümü onure etmek için söylüyorum.ahde vefa söze sadakat...)

ISRARLA URFA MARDİN KUŞLARINI ÖVÜYORSUNUZ.BEN GÖRMEDİM MÜKEMMELİNİ UÇURAN VARSA MARDİNE DE URFAYADA GİDER SEYREDERİM.KUŞLARIN VE KUŞÇULUĞUN BU KADAR GERİLEMESİNİN SEBEBİ BENCE BU SAFKAN TUTKUSU.BAKIN İSTANBUL NASIL GELİŞTİRİYOR OYUN KUŞUNDA KENDİNİ.
ısrarla urfa mardin sivas diyorum. sivası atlamışsınız. yanlış anladığın olay şu. urfadaki mardindeki veya sivastaki kuşlar demiyorum, urfa sivas veya mardin ırklarıyla alakalı konuştum. siz görmemişsiniz mükemmeli uçuran ama gören hiçmi olmamış? bakın ben size kuşların soylarını söyleyim sizde araştırın. kömürcü mehmet(ankarada) uçurduğu perçemli sazkanat arap erkek urfa kuşuydu... rahmetlik saim ustaya kuşlarını çıkartıp şu anda anlatılan kuşları veren rahmetlik süleyman abinin verdiği kuşlar urfa kuşuydu(yine ankarada) gölbaşılı ömer amcanın beslediği kuşların bir tarafı sivas kuşu diğer tarafı urfa kuşuydu. ama hepsi ankarada uçtu. kütahyada uçan 860lıklar olarak duyulan kuşların bir tarafı urfa kuşuydu, kırşehirde hala sağ allah selamet versin tokka amcanın eski beslediği kuşlar urfa kuşuydu, yine kırşehirde sazcı doğanın götürüp foto mehmet lakaplı mehmet abinin uçurduğu kuşların bir tarafı sivas diğer tarafı urfa kuşuydu, ankarada bostancı kadir(allah rahmet eylesin) beslediği ve çok kaliteli oynayan beyaz ve çakmaklıları urfa kuşuydu(ankaranın oyun kuşu yapılanmasında altyapısını atan insandır kendisi, süleyman abiyle beraber.) kısaslı veli amcadan iç anadolu bölgesine gelen perdeayaklı araplar urfa kuşudur, urfada araştırma imkanınız varsa eski yaşlı kuşçulara sorun Rahmetli Bestekar Bakır amcanın beyazları urfa kuşudur. bundan 20 sene 25 sene kadar evvel balıkesirli ayakkabıcalar aracılığıyle almanyaya giden gök sinekli dişi sivas kuşudur. türkiyede ismini duyuracak kadar yiğit oynayan saddam sivas kuşudur. daha sayılacak çok fazla örnek var. urfaya mardine giderim varsa uçuran dediniz. keşke kuşlar ilerletilmeseydide o noksan kuşları gidip beraber izleyebilseydik. çoğuda ankaraya geldi bu kuşların. çok yolda yapmamış olurdur.

BEN ETİKET KUŞU,ETİKET KUŞÇUYU HİÇBİR ZAMAN ONAYLAMADIM.BU BENCE TİCARİ BİR AMAÇ GÜDEN BİR DURUM. etiket kuşu onaylamam demişsiniz. bende diyorumki ASLI OLMAYANIN ASALETİ OLMAZ hüseyin bey. etiket kuşçu konusuna gelince tüccarlardan bahsediyorsunuz sanırım. saydığım kuşlardan satılanların büyük kesimi bozuldu ama satılmayıp hatırla, selamlar sevgiyle muhabbetle gidenler saklı kalanlar var!

ISRARLA TEKRAR EDİYORUM KUŞ EŞLEME OYUN KUŞUNUN OYUN KARAKTERİNE BAKILARAK UYGUN BİR BİÇİMDE YAPILMAZSA VERİM ALINAMAZ.SİZİN SAFKAN DİYE TABİR ETTİĞİNİZ AYNI TARZ OYNAYAN KUŞLARI OYUN KARAKTERLERİNE GÖRE GELİŞTİREMEZSENİZ GERİLETİRSİNİZ.ZATEN SONUÇTA YILLARDIR OLAN DURUMDA BUDUR ZATEN. gelelim kuş eşleme konusundaki tecrübenize. oyun karakterine bakılarak eşlenmeli evet. ama kaçırdığınız yer ırk ırka eşlenmeli! secere takibi olmayan kuş paldır küldür okdar emek verip beslediğiniz, seçtiğiniz iyi dediğiniz kuşlara eşlenmemeli bence. allah korusun benim yaşadığım olaydaki gibi oynayan yavru dişiden falan oynar moraliniz bozulur. benim safkan olarak tabir ettiğim kuşlar damızlık kuştur. damızlıkta kolay kolay birtane yabancı kuşa eşlemeyle bozulmaz! aynı kalır demiyorum ama kendini perişan etmez. geriye gitme konusuna gelince ileriye gidiyom diye bataklıkta batmaktansa debelenmeden durumumu muhafaza etmek bana daha mantıklı geliyor. unutmayın bir kasaya giren bir çürük elma bütün kasayı zamanla bozacaktır. bununla alakalı yine güzel bir örnek vereceğim. damızlık olarak takip edilen ve secere takibi olan bir kuşa dernekten bir erkek alınıp eşlendi. amaç yerin uygun olmadığı için dişinin damızlık niteliklerini taşıyıp taşımadığını eşleme ile kontrol etmekti. alınan erkeğin rengi arapve kanatlarını yiyen hatta neredeyse sadece teleklerin çubuk kısmı kalmıştı, dişinin rengi göktü. dişinin soyu sadece boz, boz dumanlı, gök ve dumanlı veriyordu. erkeği bilmiyoruz. yavru dişinin soyuna dönükse dişi damızlık niteliklerini taşıyor denecekti. yavru dişinin soy özelliklerini taşıyan bir boz çıktı. uçurulduda. yavrularıda uçuruldu. şu anda hala bir yerde besleniyor. belli bir zaman sonra orada yaşanan olay neydi biliyormusunuz yavruların oyunlarına diyecek söz yok ama bazı yavrularda kanatları hafiften yiyen kuşlar çıktı. demekki kuş sadece karşısındakinden iyi tarafı almıyor değilmi? buna benzer olayları çok detaylara dikkat eden birçok arkadaş rastlamıştır herhalde...
selam eder, saygılarımı sunarım...

MERHBA HÜSEYİN BEY;

YUKARIDA YAZMIŞ OLDUĞUNUZ YAZILARI DİKKATLİCE OKUDUN ÇÜNKÜ;CEVAP YAZARKEN YANLIŞLIK YAPMAYAYIM DİYE.BAZI KONULARDA YÜZDE YÜZ SİZE KATILA BİLİRİM AMA BAZI KONULAR YİNE ORTADA KALMIŞ.

SİZE KATILDIĞIM KONULARI KISACA ÖZETLEYEYİM.

EVET AFRİKADA BAZI KABİLELER SADECE ATLETİZME,BAZILARI FUTBOLA YÖNLENDİRİLİYORLAR.AVRUPALILAR KABİLEDEKİ İNSANLARIN VÜCÜT YAPISINA GÖRE İNSANLARI FARKLI SPORLARA YÖNLENDİRİYORLAR.BUNU GEÇEN TV DE BİR BELGESELDE SEYRETTİM.KUŞLAR İÇİNDE BU DOĞRU.YÖRESEL KUŞLARIN FARKLI ÖZELLİKLERİ VAR EVET.
HER İYİ OYNAYAN KUŞ DAMIZLIK OLMAZ DEMİŞSİNİZ BUDA KISMEN DOĞRU.ASLINDA OLUR AMA BAZILARINDA YÜZDENİZ ÇOK DÜŞÜK OLABİLİR.HATTA OYUN TUTTURMA KONUSUNDA ÇOK BÜYÜK ZORLUKLAR ÇEKEBİLİRSİNİZ.BAZI EKELERDE YÜZDE YÜZÜ DE BULABİLİRSİNİZ.
KUŞ EŞLEME KONUSUNDA EKSİKLERİNH GİDERİLMESİNDEN BAHSETTİM.AMA BU İŞ İÇİN AYNI TARZ OYNAYAN KUŞLARIN TERCİH EDİLMESİ ZORUNLU BİR DURUM.BU TERCİH EDİLMEZSE FARKLI SORUNLAR DOĞAL OLARAK ORTAYA ÇIKACAKTIR.
OYUN KUŞUNDA BİZLER ISRARLA GENETİK UYUMDAN BAHSEDİYORUZ.BU İŞ NE KADAR DENEME YANILMA YÖNTEMİ OLSADA BİLGİ VE TECRÜBE BU İŞTE EN ÖNEMLİ UNSURDUR.
BEN SİVAS KUŞUNUN OYUN PERFORMANSI HAKKINDA HİÇ KONUŞMADIM ÇÜNKÜ ÇOK İYİ TANIYAN BİR KUŞÇUYUM.KUŞÇULUĞUMUN BÜYÜK BİR KISMI BU KUŞLARI BESLEMEK İLE GEÇTİ.BU KUŞLARIN NE OLDUĞUNU ÇOK İYİ BİLİRİM.
ANKARANIN BİR ÇOK USTASINDAN ÖRNEKLER VERMİŞSİNİZ AMA BANİM USTAMIN ADI GEÇMEMİŞ ÜZÜLDÜM ASLINDA ESKİŞEHİRDE DAHİL OLMAK ÜZERE BİR ÇOK İL BU USTANIN KUŞLARI İÇİN KAPI ÖNÜNDE YATARDI.BU USTANIN TEK DEZ AVANTAJI ORTAM KUŞÇUSU OLMAMASI İDİ.NEYSE BU KONU FARKLI BİR DURUM.
EVET ETİKET KUŞLARIDA KUŞÇULARIDA BENİ İLGİLENDİRMİYOR,DEDİM.GERÇEK SAHİBİNE,KUŞLARI YETİŞTİRİP,KUŞÇULUK CAMİASINA KAZANDIRAN İNSANLARA SAYGIM SONSUZ AMA YANILINAN BİR KONU VAR.SANKİ BU ETİKET KUŞLARIN HEPSİNİN PERFORMANSI AYNI GİBİ ANLATILMAYA ÇALIŞILIYOR.İYİ KUŞÇU KUŞDA SATSA,KUŞTA HEDİYE ETSE ÇIKARACAĞI İLK KUŞ ISTAKA KUŞUDUR.BU DÜNDE BÖYLE İDİ BUGÜNDE BÖYLE.KİMSE BOŞUNA İYİ USTANIN İYİ KUŞUNU ALACAĞIM BESLİYECEĞİM DİYE HEVESLENMESİN.
YAŞINIZ 25 YETİŞTİRİCİLİK TECRÜBENİZ NE KADAR BİLEMEM AMA ŞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM.İYİ OYNAYAN HATA YAPMAYAN KUŞ İYİ KUŞTUR.SİZ BUNA İSTER SAFKAN İSTER YARIM KAN DİYİN BU KUŞA HER ZAMAN ÇALIŞIP İYİ BİR YAVRU DEVAMLILIĞI SAĞLAYA BİLİRSİNİZ.
BEN URFA ,MARDİN KUŞLARI İÇİN MÜKEMMEL PERFORMANSTAN BAHSETTİM.SEYRETMEDİĞİMİ YİNELİYORUM.BAZI USTALARIN O BÜYÜK DENEN KUŞLARININ DAHİ PERFORMANSI BENCE MUALLAK KONUSU.SİZ BU KONUDA BENİ BİLGİLENDİRİRSENİZ MEMBUB OLURUM.EĞER SEYRETTİĞİNİZ MARDİN YADA SİVAS KUŞUNUN PERFORMANSINI BİZİMLE PAYLAŞIRSANIZ ÇOK MEMNUN OLURUM.
BİR İDDAAMI TEKRARLAYACAĞIM BELKİ TEPKİDE ALACAĞIM ARKADAŞLARDAN AMA YİNELİYORUM.URFA VE MARDİN KUŞU NE ZAMAN GİRDİ ORTAMA OYUN KUŞU PERFORMANSI MÜTHİŞ GERİLEDİ.ANKARANIN TARİHİNE BAKIN BUNU DAHA İYİ ANLAYACAKDINIZ.

SAYGILAR....

BİR İDDAAMI TEKRARLAYACAĞIM BELKİ TEPKİDE ALACAĞIM ARKADAŞLARDAN AMA YİNELİYORUM.URFA VE MARDİN KUŞU NE ZAMAN GİRDİ ORTAMA OYUN KUŞU PERFORMANSI MÜTHİŞ GERİLEDİ.ANKARANIN TARİHİNE BAKIN BUNU DAHA İYİ ANLAYACAKDINIZ.

bu iddianızı biraz acmanız gerekıyor..ornegın bu kuslar hangı ırkla eslestırıldı de bu olumsuzluklar basladı..yada baskaca bır sebebmı vardı..Ankaranın tarihine bu konuyu ırdeleyebılme anlamında bakma sansı olmayanlar mevcut.siz bundan bahsedersenız cok sevınırız..
yeterı kadar acıklarsanız karsı dusuncelerımızı, sayet hasıl olursa, bızlerdebeyan edebılırız.bıraz muglak kalmıs..
hem belkı bızlerı de ıkna etmıs olursunuz..aksı halde ankaranın taa o eskı tarıhlerınden gunumuze ''atış'' yaptıgınızı dusunecegım..saygı ve sevgıler..

Anne Sivas kuşu8 ( mimyon kızıl göz seri ve akıcı oyunlu çoksinirli yere basma güçlüğü yaşayan bir kuştu ) - Baba Kırıkkale pazar kuşu ( kalemli kırmızı ,bozuk tabak güllü , dönerek oynayan, orta perdahlı bisiklet sürergibi tırmanarak oyun yapan , yere yakın gelen alçak uçan , ortalama taklalı çokta uzun gitmeyen orta ayar bir kuştu ) ,olan bir takımdan belkide şansında yardımı ile , çok güzel bir damar yakalamıştum ..
2003 te işyeri değişikliği sebebi ile kuşlara çok uygun imkanlar salayamadım , ihmal etmek zorunda kaldım , .. Bu Sivaz ve Kırıkkale damarını iç içe eş ettim birkaç nesil sonra çok ahmak yavrular verdiler, renk motif tıpatıp kopya yavrular .. Ancak aynı kan iç içe girince ilk seneki öz yavular kadar istikrarlısı olmadı .. Anneyi Kuş gıribi döneminde kedi yedi babayıda hediye verdim .. Bazende bir soyu oluşturmak yetmiyor onu diri turmak ve muhafa etmekte güç olabiliyor .. selamlarŞEREF

saygı ve sevgiler Şerafettin bey ıkıncı kusunuz ınmek ıcın ugrasan bır kuşmuş..taban tabana zıt ıkı karakterı eslemıssınız..amacınız sıvasın yavrularını ınebılır hale getırmekmıydı...bu tatbık edılen esleme bıcımı %90 kotu sonuc verır dıyorum ben.(şahsi fikrim) hıkayenız safkan kusların eslesmesı olayı ıle uyusmuyor...her ıkı kusun da seceresı varmıydı mesela..dibini bilerekmi eşleme yaptınız...?

şeref' Alıntı:
Anne Sivas kuşu8 ( mimyon kızıl göz seri ve akıcı oyunlu çoksinirli yere basma güçlüğü yaşayan bir kuştu ) - Baba Kırıkkale pazar kuşu ( kalemli kırmızı ,bozuk tabak güllü , dönerek oynayan, orta perdahlı bisiklet sürergibi tırmanarak oyun yapan , yere yakın gelen alçak uçan , ortalama taklalı çokta uzun gitmeyen orta ayar bir kuştu ) ,olan bir takımdan belkide şansında yardımı ile , çok güzel bir damar yakalamıştum ..
2003 te işyeri değişikliği sebebi ile kuşlara çok uygun imkanlar salayamadım , ihmal etmek zorunda kaldım , .. Bu Sivaz ve Kırıkkale damarını iç içe eş ettim birkaç nesil sonra çok ahmak yavrular verdiler, renk motif tıpatıp kopya yavrular .. Ancak aynı kan iç içe girince ilk seneki öz yavular kadar istikrarlısı olmadı .. Anneyi Kuş gıribi döneminde kedi yedi babayıda hediye verdim .. Bazende bir soyu oluşturmak yetmiyor onu diri turmak ve muhafa etmekte güç olabiliyor .. selamlarŞEREF

MERHABA ŞEREF BEY,BİZ BU YAZILARIMIZI KARŞILIKLI BİR ŞEYLER KAZANMAK AMACI İLE YAZIYORUZ.ÖNEMLİ OLAN TECRÜBELERDEN SONUÇLAR ÇIKARMAKTIR.BU HEM BİZİM İÇİN HEMDE BU İŞİ CİDDİYE ALAN ARKADAŞLAR İÇİN EMİNİM GÜZEL TECRÜBELER OLACAKTIR.

EŞLEDİĞİNİZ KUŞLARDAN ÖRNEK VERMİŞSİNİZ.AMA KUŞ EŞLERKEN BİZİM FİKRİMİZ AYNI OYUN TARZI OLAN KUŞLARLA PERFORMANS GELİŞTİRMEK.DİŞİNİN OYUN TARZINI YAZMAMIŞSINIZ AMA SİVAS KUŞLARI GENELDE KAFASINA YADA OMZUNA OYNAR.ERKEK İSE DÖNEREK AYAKLI OYNADIĞINA GÖRE SIRTINA OYNAYAN BİR KUŞ.BU KUŞLARDAN KIRMA ÇEŞİT YAVRU ALMA İHTİMALİ BÜYÜK.AMA SORUN ÇIKARACAĞIDA KESİN.DİŞİNİN OYUN TARZINI TAM ANLATIRSANIZ DAHA MANTIKLI YORUMLAR YAPILA BİLİR BELKİ.DEDİĞİM GİBİ AMA TARZ FARKLILIĞI KUŞLARDA DENGESİZ YAVRULARA SEBEB OLABİLİYOR.SOYUN DEVAMINDAKİ SORUNLARDA BUNDAN KAYNAKLI OLABİLİR.YADA AİLE İÇİ EŞLEME YAPTIYSANIZ SEBEB BU DA OLABİLİR.

SAYGILAR....

Öncelikle hüseyin bey benim yazımı iyi okursanız sizin yazınıza cevaben yazılmış bir yazı değildi üzerinize alınmışsınız.Davut beyin yazısının bazı noktalarına itirazımı yazmıştım.
Madem bilgi paylaşımı elbette ki fikir ayrılıklarının olması gayet doğal.
Günümüz koşullarına göre safkan kuşunun tanımlamasını kendime göre yorumladım.Dediğim tanıma göre damızlık tanımı tabiri kullanmışınız.Peki damızlık neye göre seçilir konumuz performanssa uçurulup denenmeden istenilen kriterleri taşımayan kuşlar mı damızlığa ayıracağız rengine,şekline bakıp.Bu konuda ayrılıyoruz en iyi damızlık en iyi performansı gösterendir.En iyi performansı tartışabiliriz bu konuda kendi fikrim her özellikte standart özellikleri taşıyan kuş damızlıktır.Yoksa günü gününü tutmayan,kısacası istikrarı olmayan kuşun soy devamıda hüsranlara gebedir.
Afrika kabileleri yada kökenli insanların fiziki gen üstünlüğü vardır bu yanılmıyorsam bilimsem bir veri o yüzden zenciler bütün fiziki sporlarda özellikle performans gerektirenlerde genelleme yapılırsa bir adım öndeler.
Konuyu uzatıp sıkmak istemiyorum.
Oyun kuşunun kökeni neredir şu anda ilgimi çekmiyor.Bizim milletimizze has bir ırk olması yeterli.
Ama biraz geçmişe gidince ustalardan duyduğum,yaşımın yettiği şekliyle hatırladığım çokta uzun zaman olmadı bu ırklarımız saf özellikleri günümüzden çok,çok fazla olarak bulunduruyorlardı.
Urfaya,mardine,sivasa,ankaraya...v.s nereye ait olursa olsun aşağı yukarı bir satandartlık vardı.
Oyun tarzları farklıydı buda performans çeşitliliği ve görsel zevkimizi okşuyordu.
Daha öncede yazdım.Urfa,mardin bu işin beşiği kabul edilsede gerçek yetiştirici ustalarımızı ayrı tutuyorum.
Özellikle ırak,musul,kuveyt ağırlıklta olmak üzere değişik avrupa ülkelerinden getirilen kuşlarca bilinçsiz yetiştiricilerin ticari ve macera arayışları yüzünden saflığın s' si bile kalmadı desek yeridir.
Neslisini,soyunu koruyan elbette azda olsa değerli yetiştiriciler var bilinen yada bilinmeyen.
sakaryalı memet amcayıda izledim,eski ustalarada her zaman sorarım,kendi gözlemlerimide katarsam,
Oyun kuşunun bana göre aşağı yukarı standardı vardı.Belli başlı özellikleri yazmak istiyorum;
Zamanımızdaki gibi 50-60 hatta 100 m leri aşsın hayyali yoktu.(20-30 metre)arası standartlık vardı.
Hangi seferinde ne yapacak,günü gününü tutacakmı,yok yapışacakmı,altından yavru çıkacakmı ,sinekten atlarken gelip konan olacakmıydı v.s çoğaltabiliriz.Bunlar günümüzün sorunları,hayal kırıklıkları,beklentileri.
Altıda sağlamdı,sefer sayılarıda aşağı yukarı belliydi takla sayısıda,sesi soluğuda uöçuş saatide belliydi.
Benimde canlı izlediğim ,sakaryalı memet amcanın anlattığı ,efsanelerinde genel özellikleri aşağı yukarı aynı değilmi.
1,5-2,5 saat arası uçum.Maksimimum 7-8 takla.bir adam boyu civarı yere kalma,20 sefer civarı.İnerkende ben iniyorum bak bana dedirten perdahlı kuşlardı.Eksiklerim yanlışlıklarım varsa elbette düzeltilmesini isterim.
Urfa,mardinden girmedi ırak kökenli kuşlar uzun kaçan,takla aralarını açan tempolu ya sonu yapışan,konan.Kırılmadımı sonu hüsran.
şebabı,mirosu,resasisi ...vs ekle ekle bitmez hala kırılmıyormu bu kuşlar.Kırıkları çok iyi oynuyormuş hayaliyle.
farklı 2 ırkın performans olarakta eşlense saflıktan uzaklaşılır buna bilim genetik melez azmanlığı denmiş.
Çoğu zaman ilk alınan yavrular iki ırkın özelliklerinde daha iyi performans sergileyebilir.Ama zamanla arada açılmalar oluşur,sonu hüsran olur öze dönüş zorlaşır.Öz kalırsa elde tabiki.
Fazla uzattım son olarak beklentilerimizi,hayallerimizi,standartlarımızı,mantık ve olması gereken sınırlarda tuttuğumuz sürece,bu özellikleri taşıyan kuşlarımızza sahip çıkıp,bilinçli soy takibi yaptığımız sürece hedefe ulaşmamız her zaman kolay olacaktır.
Acizane benim görüşlerim..Katılırsın yada bildiğinizi yaparsınız...
Saygılarımla...

S A KONU BAŞLIGI AÇILDIGINDAN BU YANA BÜTÜN ARKADAŞLARIN YAZILARINI OKUYORUM HER KES KENDİNCE DOGRULARU DOGRU SANDIKLARINI ANLATMIŞLAR ANLATMAYA ÇALIŞMIŞLAR HERKESE VE GÖRÜŞLERİNE SAYGI DUYUYORUM KONU SAF DAMAR KUŞU NASIL ANLAMAK ASLINDA BİLİNMESİ GEREKEN SAF DAMAR KUŞUN OLUP OLMADIGIDIR 76 78 SENELERİNDE BU DENLİ HER MAHALLEDE KUŞ BESLEYEN YOKTU KISITLI İDİ AMA BESLEYENLER DE KİMDE HANGİ RENK KUŞ VAR İSE ALTINDAN AYNI RENK YAVRULAR GELİR AYNI OYUNU SERGİLERLERDİ BU GÜNKÜ GÜNÜMÜZDE ANLATILAN GİBİ DEGİLDE STANDART OYUN ŞEKİLLERİ VAR İDİ YANİ ENFAZLA 2 3 DİREK 4 5 TAKLA OYNAR İSTİKRARLI KUŞLARDI İŞTE O ZAMANLARIN BU KUŞLARI SAF DAMAR KUŞLARDI NEDENİ İSE KUŞÇUNUN KUŞU BİRİ ARAP BİRİ GÖK İSE YAVRULARDA AYNI RENK DEVAM EDERDİ AMA ŞİMDİ ÖYLEMİ BOZA SARI EŞ EDİYORUZ ALTINDAN ÇEŞİT ÇEŞİT RENK YAVRU ÇIKIYOR YANİ KUŞLARIN NE KADAR KIRILDIGININ GÖSTERGESİDİR SEBEBLERİ İSE KENDİMCE O ZAMANLARDADA GÖZLEMLEDİGİM DIŞARDAN BOLCA GELDİGİ ZAMANLARDA ŞEKİLLERİNE ENDAMLARINA BAKILARAK KUŞLARA KIRILAN ŞABABLARDIR BUGUN İÇİN SAF DAMAR KALMADI TARTIŞMASINI YAPIYORSAK BU ŞEKİLLİ KUŞLARIN BELLİ SAF DAMAR KUŞLARA KIRILMASIYLA KENDİMİZİN BU DURUMA GETİRDİGİ BİLİNÇSİZLİK DAHA İYİSİNİ BULMA KUŞLARIMIZI SAF DAMARLARIMIZI YOK ETTİGİMİZDİR BAHSETTİGİM SENELERDE SEYRETTİGİM BİLDİGİM KADARI İLE O KUŞLARDA YAPIŞAN KONAN KUŞ PEK GÖRMEZDİK AMA NE ZAMAN Kİ KUŞLAR GELİŞİ GÜZEL KIRILMAYA BAŞLADI HER TÜRLÜ İSTİKRARSIZLIKLARIDA GÖRÜR OLDUK KİŞİ ELİNDEKİ BİLDİGİ KUŞLARA BİLİNÇLİ ŞEKİLDE EŞ SEÇİMİ YAPAR DAHA İYİSİNİ BULMA AMACINI TAŞIRKEN KENDİ BİLDİGİNE SAHİP OLAMADIGI SÜRECE BİR KAÇ YIL SONRA BU KUŞLARI DA BULAMAYACAGIMIZ K ESİNDİR KUŞCU VE KUŞCU OLACAKLAR ELİNDEKİNİN KIYMETİNİ BİLMELİ BİLDİKLERİNE SAHİP OLABİLMELİDİR SİTEMİZ ÇATISI ALTINDA BİRBİRİNDEN KIYMETLİ YETİŞTİRİCİLER VE GENÇLER BULUNMAKTADIR BUNDAN SONRAKİ YAPILACAKLARIN GERİYE DÖNÜP KALMAMIŞ DENECEK KADAR SAF KUŞU TARTIŞMADAN ZİYADE BUNDAN SONRA NE YAPILABİLİNİR GENÇLER NELER SUNABİLİRİZ ONLARA YAPILMASI GEREKENLER NEDİR NASIL ANLATABİLİRİZ BUNLAR OLMALIDIR GELECEGİMİZ GENÇLERDİR HER KES HER KESİM KENDİNCE BİLGİLERİNİ TECRÜBELERİNİ BU GENÇLERE ANLATABİLMELİ ESKİLERİN DÜŞTÜKLERİ HATALARA GENÇLER DÜŞMEMELİDİRLER YAPIŞAN KUŞ YER YAPAN KUŞ KANAT ELLEYEN KUŞLARI KONUŞMAK GÜNDEME GETİRMEK BİLE KUŞÇULUGA VE KUŞÇU OLACAKLARA VEDE KUŞBULABİLECEK OLANLARA BİR ŞEY KAZANDIRMAZ ÇÜNKÜ BU SAYDIGIM OLUMSUZLUKLAR KUŞDA OLMAMASI GEREKEN ŞIKLAR KUŞÇULUGU İLERLETMEMİZDEKİ EN ÖNEMLİ OLUMSUZLUKLARDIR TARTIŞMASI BİLE YAPILMAMALIDIR ELLER KAPATIR TEK TARAFLI ELLER BESLENİR SÖZLERİ SADECE O KİŞİNİN AVUNTUSUDUR KUŞÇULUGA DARBEDİR BİR ŞEKİLDE BİR ŞEYLER YAPILMAK İSTENİYORSA KUŞÇULUK İÇİN BU OLUMSUZLUKLAR GÜNDEME BİLE GELMEMELİ TARTIŞMASI BİLE YAPILMAMALIDIR İYİ KUŞ KANAT ELLER KANAT ELLEYEN KUŞUN ELLEMEYEN YAVRUSU DAMIZLIK OLUR SÖZLERİNİ SÖYLEMEK BİLE YENİ YETİŞEN GENÇLERE ŞİMDİDEN ENGELDİR ARADIKLARINI BULAMAMALARININ TEK SEBEBİDİR SAF DAMAR KUŞU TARTIŞMAMIZIN EN ÖNEMLİ SEBEBİDE BU DÜŞÜNCELERİ TAŞIYIP OLUMSUZLUKLARI DOGRU BULUP İNSANLARI İNANDIRIP BU DURUMLARA GELMEMİZİN SAGLANMASI OLAMAYAN SAF DAMARIN TEK SEBEBİDİR ELİNİZDE BİLDİGİNİZ KUŞ VARSA ONLARI DOGRU EŞLİYORSANIZ ALTINDAN KENDİ KUŞLARINIZ KADAR İYİ YAVRU ALIYORSANIZ SONUNU DA GÖRÜYOR SİZİ TATMİN EDİYORSA
SAF DAMAR KUŞLAR O KUŞLARDIR DİYOR SAYGILAR SUNUYORUM

oguz bey tesekkrler bence damızlık kus en ıyı performansı gosteren kus degıldır.ozellıklerını en ıyı aktarabılen kustur..saygılar..

FORMULA 1' Alıntı:
oguz bey tesekkrler bence damızlık kus en ıyı performansı gosteren kus degıldır.ozellıklerını en ıyı aktarabılen kustur..saygılar..
s a davut kardeşim damızlık demek tabiki en iyi performansı gösteren kuştur performansı belli olmayan nesli bilinmeyen kuş zaten damızlık olmaz aksine damızlık kuş en iyi performansı gösteren yavrularına da bunu aktaran devamlılıgı olan sahibini yanıltmayan ne verecegi bilinen kuş damızlık kuştur en iyi performansını gösteremeyen kuşun özelliklerini aktarması neye yararki performans yoksa özellikte yoktur saygılar davut kardeş

şöyle acıklayayım muharrem abi..yanı kendı dusuncemı..ıllede bu dogrudur gıbı bır ıddıam yok.haddıme dusmez zaten.ben ozellıklerını en ıyı sekılde atarabılen kustan sunu anlıyorum:ıyı oynayan yavrularınıda ıyı oynatan..cok ustun performans gosteren ve seceresı bellı olmayan kusu damızlık yaparsak bızı mahcup edebılır.sanırım şunu takdır edersınızkı;bu duruma dusen bırcok kuscu oluyor.yanı kusun arkası olacak.en ıyı performansı gosteren ve yavrularınada bunu aktarabılen demıssınız.sanırım benım dedıgımle ortusuyor zaten..devamlılıgı olan demıssınız evet bende bunu dıyorum.oguz arkadasımız sadece en ıyı performansı gosteren demış oyuzden boyle dedım bende.cok ıyı performans gosterıpte yavrusunu oynatamayan sonuk genlı kuslar da var..damızlık kus gen olarakda baskın olacak yanı..rastgele cıkmıs ve ıyı oyun yapmıs kustan damızlık degıl yarısmacı kus olur..sakaryalı amcamızda yarısmacı kuslardan bu yuzden sıkayet etmıs..sımdılerde bırde yarısma dıye bırsey cıkarmıslar dıye yakınıyo..yanı damızlık kus bana gore (kızan arkadaslar olabılır) safkan olacak..saygı ve sevgıler..

gosterdıgı guzel performansını yavrularınada baskın bır sekılde aktaran kus da soyu korunmus kustur bence.bır kusun bu ozellıklere sahıp olup olmadıgını ogrenmek ıcın ustalar bu kuslarını yoz kuslara vurup denerlermıs..

cok ıyı oyun yapan ıkı kustan neden kotu yavrular cıkıyor sorusunun cevabı bence budur

FORMULA 1' Alıntı:
şöyle acıklayayım muharrem abi..yanı kendı dusuncemı..ıllede bu dogrudur gıbı bır ıddıam yok.haddıme dusmez zaten.ben ozellıklerını en ıyı sekılde atarabılen kustan sunu anlıyorum:ıyı oynayan yavrularınıda ıyı oynatan..cok ustun performans gosteren ve seceresı bellı olmayan kusu damızlık yaparsak bızı mahcup edebılır.sanırım şunu takdır edersınızkı;bu duruma dusen bırcok kuscu oluyor.yanı kusun arkası olacak.en ıyı performansı gosteren ve yavrularınada bunu aktarabılen demıssınız.sanırım benım dedıgımle ortusuyor zaten..devamlılıgı olan demıssınız evet bende bunu dıyorum.oguz arkadasımız sadece en ıyı performansı gosteren demış oyuzden boyle dedım bende.cok ıyı performans gosterıpte yavrusunu oynatamayan sonuk genlı kuslar da var..damızlık kus gen olarakda baskın olacak yanı..rastgele cıkmıs ve ıyı oyun yapmıs kustan damızlık degıl yarısmacı kus olur..sakaryalı amcamızda yarısmacı kuslardan bu yuzden sıkayet etmıs..sımdılerde bırde yarısma dıye bırsey cıkarmıslar dıye yakınıyo..yanı damızlık kus bana gore (kızan arkadaslar olabılır) safkan olacak..saygı ve sevgıler..
s a davut kardeş mesela bir kişinin damızlık kuşlarının beş tane yavrusu var bunların bir tanesi mükemmel oynadı ama denilemezki bu mükemmel oynayan kuşun bütün yavruları kendisi gibi olur olmaz burada damızlık seçimi çok önemli aslında ikimizde aynı şeyi düşünüyoruz damızlık denenmiş altından gelen görülmüş kişiyi tatmin ve menmun etmiş demektir zaten damızlıkta 5yavru alınıp bir veya ikisi güzel performans sergileyip diger üçünde o performans yoksa o damızlıkda damızlık degildir benim kendi düşüncem bu saygılar davut kardeş

Geri