saf damar kuşu nasıl anlarsınız?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan orhan02
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 106
  • Görüntüleme Görüntüleme 27K
Öncelıkle arkadaşlarımız gerçekten çok güzel anlatımda bulundular hepsıne teşekkür ederım.Sorunun cevabını arkadaşlar verdıler ben sadece şunu anlatmak ısterım.Malum teknolojı gelıştı güvercınlerımızde iller arası hızla dolaşmaya başladı bunlardan taklacılarımızın bölgesel olarak perfomasları bizlerı tatmın etmemeye başladı vede bu kuşları bırbirlerıyle kırarak kendı düşüncemız bazında taklacılar üretmeye başladık tabıkı bölgesel özellıkler yıtırılmeye başladı burda mutluda olduk mutsuzda mesela çok takla atanla az takla atıp çok uçan karıştı.Kuş alıyorsun damdan yer kümesıne ınemez oluyor.Mesela benım kümesler yerde evın çatısıda yakın. birkaç kuş kı onlarında babalarını Konyadan getırmıştım harıç dığerlerı yer kümesıne ınmede sorun yaşıyordum sonunda taklacı beslemeyı bıraktım.
Bence tabıkı kuşlarımızı gelıştırmelıyız fakat yöresel özellıklerını korumaya çalışarak gelıştırmeye çalışsak nasıl olur.

selamlar.bu derin bir mevzu .geniş kapsamlı.şahsen kuşçuluk hayatımda işin derinine hiç inmedim.zevkime göre besledim.beni memnun eden performansı aldığım kuşlar bana yetti.saf damardan kasıt safkan mı demek tam açık değil.safkan oyun kuşu saf damar oyun kuşu denilince ben standardın üstünde yani rakiplerine her konuda fark atan taklacıları anlarım.peki böyle bir kuş nasıl anlaşılır kendini nasıl belli eder.fiziksel olarak az çok farklılıkları vardır elbette.fakat performansına bakabilirim ancak ben.standardın üstünde oynayacak .uçumu .uçum süresi.fişeği takla sayısı.uzun kaçışı.yerine sağlam olması.kanat yemeyecek dirsek açmayacak yapışmayacak.elde ancak üstadlar anlar.şahsen ben ancak yüzde elli tahmin edebilirim.bu işe ömrünü vermiş üstadlar var.bu konuda ben yeterli değilim şahsen.kuş havada belli olur derler.birde böyle kuşların soyunu hiç bozmadan ve kanını ağırlaştırmadan devem ettirebilenler .işte usta diye üstad diye de ben o abilerimize diyorum.onlara selam olsun.ellerinden öperim.

S A AGZINA SAGLIK KEMALETTİN BEY GÜZEL DÜŞÜNCELERİN İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM HERKES GÜZELİ İYİYİ ARADIGI GİBİ SİZİN GİBİ DE DÜŞÜNENLER ÇOGALDIKÇA BU UGRAŞ DAHA İLERİLERE GÖTÜRÜLEBİLİNİR ZATEN AMAÇ DA BU OLMALI HER KESİN DÜŞÜN CE VE GÖRÜŞLERİNE SAYGI DUYABİLMEK ANLAMAYA ÇALIŞMAK YARDIMLAŞMAK VE PAYLAŞMAK PEK DE ZOR OLMASA GEREK İDDİALARI UZATMAK DEDİGİM DEDİK KİMSEYE BİR ŞEY VERMEZ SADECE FAYDALANACAK KİŞİLERE ENGEL OLUR İSTENİLEN ÇOK BİR ŞEY DEGİL SADECE BİLİNEBİLDİGİ VE TECRÜBESİ KADAR OLANIN USLULÜNCE BİLGİLNEMEK İSTEYENLERE AKTARILMASI KİMSE KİMSEDEN BİLİNMEYENİ ZATEN İSTEMEZ BİLİNDİGİ KADAR OLABİLDİGİNCE GENÇLERE YENİ YETİŞENLERE YARDIMCI OLABİLMEK HEPİMİZ OLARAK YAPABİLDİGİMİZ KADAR BİZLERDEN İSTENİLEN BU TEKRAR DÜŞÜNCE VE İYİ NİYETİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER HER ŞEYİN İSTEDİGİNİZ GİBİ OLMASINI DİLERİM
SAYGILAR

selamlar.ben de size teşekkür ederim muharrem bey.sağolun .söylediğim gibi bu konuda ben ancak üstadların sohbetlerini okurum dinlerim.dediğim gibi ben sadece standart kuş beslemeye özen gösterdim o kadar.fakat düşünüyorum da yıllardır muhteşem kuşları yetiştiren sabırla çalışarak efsaneler yetiştiren ve herkesin övgüyle bahsettiği kimi rahmetli olmuş abilerimize hayranlık duymamak mümkün değil.yaşayanlara uzun ömürler dilerim.ebediyete intikal eden üstadlarımıza da rahmet dilerim.onlara çok şey borçluyuz.

MERHABA ARKADAŞLAR;

SAFKANLARDAN PEK ANLAMAM AMAİYİ KUŞUN BELİRLEYİCİ ÖZELLİKLERİNİN OLDUĞUNU SAVUNAN KUŞÇULARDANIM.LAKİN YERDE GEZEN KUŞUN OYUN PERFORMANSI HAKKINDA HİÇ BİR YORUM YAPILACAĞINA İNANMAM.SADECE GÖZE HİTAP EDEN FİZİKSEL ÖZELLİKLERLE İYİ YADA KÖTÜ DENEBİLİR.BUDA SADECE GÖZE HİTAP KONUSUNDA YANLIŞ ANLAŞILMASIN.
AMA KUŞ ELE ALINIP İNCELENDİĞİ ZAMAN, OYUN PERFORMANSINI VE KALİTESİNİ GÖSTERBİLECEK BAZI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ VARDIR...
BİLGİM VE EDİNDİĞİM TECRÜBELER DOĞRULTUSUNDA BUNLARI SIRALAMAK İSTERİM.

1_KİMİ İYİ KUŞ ELE ALINDIĞI ZAMN TİTREME YAPAR VE KUYRUKLARINI 180 DERECE AÇAR.

2_İYİ KUŞUN KUYRUK ŞEKLİ DÜZ YADA n OLUR.OLUK KUYRUK KUŞ OYUN PERFORMENSI YETERSİZ KUŞTUR.

3_GÖĞSÜ GENİŞ KUŞLARI TERCİH ETMEM.ÇÜNKÜ KUŞA AĞIRLIK VEREN GÖĞSÜDÜR.BU AĞIRLIK KUŞUN PERFORMANSINI BÜYÜK ÖLÇÜDE DÜŞÜRÜR.SEFERİ DÜZ OLMAZ HAVADA YÜRÜME YAPAR GENELDE ATIŞLI OYNARLAR AMA KAFA DİKEREK YÜRÜRLER.BOŞ İNME İHTİMALİ YÜKSEK KUŞLARDIR.

4_KUŞ ELE ALINDIĞINDA İKİ BACAĞINI YUMRUK YAPIP GÖĞSÜNE ÇEKİYORSA BOŞ İNER.ELDE AYAKLARINI GEREN KUŞ AŞIRI AYAKLI OYNAR.AYAKLARI SERBES OLAN KUŞ İSE GENELDE HEM PERDAH VARDIR HEMDE AYAK,TERCİHİMDİR.

5_KANAT AÇILDIĞINDA,OMZU YÜKSEK DURUYORSA VE BAŞI İLE 180 DERECE OLUŞACAK ŞEKİLDE KANATLARINI AÇIYORSA,KUŞ OMZUNA OYNAR.DAYANIKLI VE GÜÇLÜ OLUR.TERCİHİMDİR.

6_TELEKLERİ KALIN İSE PERDAHLI KUŞTUR BOŞ İNMEZ.

7_KANATLARI AÇILDIĞI ZAMAN TELEK UÇLARINDA AŞIRI AYRIŞMA OLUYORSA(2CM DEN DEN DAHA AŞŞAĞIYA DOĞRU AÇILMA VARSA)KUŞUN KENDİNİ TAŞIMASI ZOR OLUR.PERFORMANSI ZAYIFTIR.TAKLASIZ YADA BOŞ İNİŞ YAPABİLİR.

8_TELEK YUMUŞAKLIĞI ÖNEMLİ UNSURLARDAN BİRİ,SERT TELEKLİ KUŞLAR KENDİLERİNİ ÇOK YIPRATIRLAR.

9_DİRSEKLİ YADA KANAT YİYEN KUŞ YARAMAZ.

10_DAYANIKLI İYİ OYNAYAN TAKLALI VE UZUN OYNAYAN HAVADA İYİ DURABİLEN KUŞLARIN TELEK UÇLARI DALGALI OLUR.

KUŞUN BURAYA KADAR SAYDIĞIMIZ FİZİKSEL DURUMU İYİ İSE,GELDİK ASIL MEVZUYA;BU ÖZELLİKLERİ HAVADA KULLANA BİLECEK KALİTESİNİ NEREDEN ANLAYACAĞIZ.BELKİ KUŞ HİÇ UÇMAMIŞTIR YADA FİZİKSEL OLARAK İYİ YAPIYA SAHİP AMA OYUN PERFORMANSI OLARAK ZAYIF BİR KANA SAHİP OLABİLİR.BU İYİ ÖZELLİKLERİ KULLANACAK KUŞU NASIL ANLARIZ ARKADAŞLAR.

TABİİ Kİ KUŞTAKİ OYUN GENİNİ EN İYİ ANLATAN YERİNDEN...

GÖZLER........GÖZLER.....GÖZLER.....

SAYGILAR ARKADAŞLAR..........................

herkese selam bu konuya bir örnek vermek istedim cunku cok acıklık getiriceni tahmin ediyorum. yaşım 35 ben 12 yaşında bir guvercin yakaladım ve onu bir köpek kulubesine koydum beslemeye başladım .buyuk adada oturuyorum babamın at arabası var turkiyenin her yerinden buraya at gelir arabalara koşmak için babama güvercin istiyorum dedim babam arkadaşlarına at almaya giden lere cocuga guvercin getirin dedi ve köylerden ,şehirlerden kuşlar gelmeye başladı 5 e 5 bir oda yapıldı limon sandıkları kondu son bakıldıgında her yöreden hatta ıraktan kuşlar gelmiş 250 adet ana baba olmuştu harika kuşlar vardı içlerinde tavuk kadar olanlarıda vardı :)
ama ben 11 yaşında bir cocuktum ve gelenler bango, mardin, bursa, sivaz, avuc kadar guvercinler isimlerini bilmedigim daha kac ceşit kuşlar işn en kötusu bunlar yanlış eşlemeler yapmaya başladılar bango bursaya mardin dolapcılara sivas postalara falan gfilan sonunda ben okulu aksatıyorum diye bu kuşlar dagıtıldı. en az iki sene baktım kaç agız yavru aldıgımı tahmin edin ve sonucu size bırakıyorum bu sadece 11 yaşındaki bir cocugun kumesi şuan o kuşları tekrar görebilmek için cok şey verirdim :( bu cogu kumestede bir bakıcı cıksın diye kırıyolar kuşları ve satılıyo kuşlar uzucu ben şuan oynuyan kuştan önce ırkının temiz olan kuşu bulmaya çalışıyorum zaten geregini kuş kendisi yapar . 11 yaşındaki bir cocugun dahi olsa bir özur borcum var kuşculara bilmedende olsa butun kuşculardan özur dilerim saygılarımla ( safkuş bulan olursa banda haber versin ) :)

ADALI KOSTA' Alıntı:
herkese selam bu konuya bir örnek vermek istedim cunku cok acıklık getiriceni tahmin ediyorum. yaşım 35 ben 12 yaşında bir guvercin yakaladım ve onu bir köpek kulubesine koydum beslemeye başladım .buyuk adada oturuyorum babamın at arabası var turkiyenin her yerinden buraya at gelir arabalara koşmak için babama güvercin istiyorum dedim babam arkadaşlarına at almaya giden lere cocuga guvercin getirin dedi ve köylerden ,şehirlerden kuşlar gelmeye başladı 5 e 5 bir oda yapıldı limon sandıkları kondu son bakıldıgında her yöreden hatta ıraktan kuşlar gelmiş 250 adet ana baba olmuştu harika kuşlar vardı içlerinde tavuk kadar olanlarıda vardı :)
ama ben 11 yaşında bir cocuktum ve gelenler bango, mardin, bursa, sivaz, avuc kadar guvercinler isimlerini bilmedigim daha kac ceşit kuşlar işn en kötusu bunlar yanlış eşlemeler yapmaya başladılar bango bursaya mardin dolapcılara sivas postalara falan gfilan sonunda ben okulu aksatıyorum diye bu kuşlar dagıtıldı. en az iki sene baktım kaç agız yavru aldıgımı tahmin edin ve sonucu size bırakıyorum bu sadece 11 yaşındaki bir cocugun kumesi şuan o kuşları tekrar görebilmek için cok şey verirdim :( bu cogu kumestede bir bakıcı cıksın diye kırıyolar kuşları ve satılıyo kuşlar uzucu ben şuan oynuyan kuştan önce ırkının temiz olan kuşu bulmaya çalışıyorum zaten geregini kuş kendisi yapar . 11 yaşındaki bir cocugun dahi olsa bir özur borcum var kuşculara bilmedende olsa butun kuşculardan özur dilerim saygılarımla ( safkuş bulan olursa banda haber versin ) :)

SAYIN KOSTA BEY;

ÖZ ELEŞTİRİ YAPMAK ERDEMDİR.AMA SİZİN O DÖNEM YAŞ İTİBARI İLE TECRÜBESİZLİĞİNİZ GAYET NORMALDİR.AMA ŞİMDİ BİLE EĞER OYUN KUŞUNA,BANGOYU YADA KELEBEĞİ KIRARAK O KUŞA ATIŞ YADA YER HAKİMİYETİ KAZANDIRILDIĞINI DÜŞÜNEN VE KUŞLARIN O ŞEKİLDE ÖZÜNÜN YİTİRİLDİĞİNİ SÖYLEYEN ARKADAŞLARIN OLMASI,BİZİM USTA DİYE TABİR ETTİĞİMİZ VE YETİŞTİRİCİ OLAN İNSANLARA HAKARETTİR.

KİMİ ARKADAŞLAR İŞTE SİZİN 11 YAŞINDA YAPTIKLARINIZI USTALARINDA YAPTIĞINI DÜŞÜNÜYOR YAZILARINDAN OKUDUĞUM VE ANLADIĞIM KADARI İLE.

SAYGILAR SUNUYORUM....

bu kadar basit mi sanıyolar . bu dediginiz şekilde kuş bulunuyosa şaşarım ben 11 yaşında yaptıgım hatalar hatılıyorum ve uzuluyorum bu yaşımda yaparsam insanların yuzune nasıl bakarım bu duyuldugunda ne derim kuşu seven beslesin ticaret yapan insanlar cok etrafta yok doktorun damarı yok bankacının yok amirin komserin ya bu kuş hiçmi cobandan yada köyluden yada her hangi basit bir insandan cıkmıyo ve o damar o zamn ucuyo saklanıyo ve şuan ucmuyo yok ya bukadar sakla ve ucurma videoya cekme sadece laf. ben 3 tl yede 100 tl yede kuş aldım mezattan hakkariden 6 kuş getirtim hatır minet koydum yan yana ve temiz kuşun farkını gördum ( saf demedim temiz dedim cunku kimse ne oldugunu bilmes bilemez) adam bir kuş ucuruyao kaza bela butun küğmesi o kuşun damarı diye satıyolar nerde insanlık nerde hak yememek ayıp şeyler . bu konu hakındada benim dicem safı aramak yerine temizi aramak daha mantıklı onuda gözle göruyosun zaten kuşun nitelikleri beli eder.ben kumasimde eşler her zaman ayrıdır herkes bilir yorkun kırgın eş kızgın eş bazen başka bir kuşla ciftleşir ben ona bile izin vermiyorum neden degerini b iliyorum ve ve aklım celişkide kalmıyo ne kumasler gezdim ne damarlar gördum kumeste postası şebabı ve oyun kuşları yan yana kuşcu bilir mardin eşe binene kadar bango iner bileben bu ihtimali bile duşunurken sizin dediginizi yapan insanlar hepimize ayıp ediyolar gelecektekilere bile . hiçmi duşunmuyolar iyi huy alıcak ama yanında kötu huylarda kana katılacak bu kadarmı aciz insanlar saf kuş ucurmaya acayip bişey cok uzattım pardon ama aklıma geldi birde bildigim bişey var onuda yazim kısa kesim bir arkadaş anlatı şemaplarla corum cıplaklarını vuruyolarmış bu nasıl bi zihniyet altından gelen kuşlar oynuyomuş mardin diye satıyolarmış
ya ne kadar oynasada eş aldıgında bu kuşlar ne olucak merak ediyorum bir yavru bol paca bir yavru tozluklu pehh ya sonra o yavruları alan ne dicek kimin kulşakları cınlıcak merak ediyorum saygılar . EMEGE SAYGI DUYUN YAPAMIYOSANIZ KURCALAMAYIN YAPANA BIRAKIN SEYREDİN.

selamlar.sanmıyorum bukadar kırık kuşlarla uğraşmak kuşları çok farklı ırklara kırmak aklı başında adamın işi olamaz.ancak 10-12 yaşlarında çocuklar yapar.esas konumuz saf damar kuşları nasıl anlarsınız.bu konu aslında daha da açılacak geniş bir konu.örneğin saf damar kuşların soy bozmadan eşleştirilmesi .soy korunarak üretilmesi.kan ağırlaştırmadan .araya değişik kan ne zaman katılır.aslında en can alıcı konulardan biri olmuş takla konusunda.üstadlar yazsa da epey bilgi sahibi olsak diye düşünüyorum.fakat herkes bildiğini anlatsın kendine saklamasın.

KEMALO' Alıntı:
selamlar.sanmıyorum bukadar kırık kuşlarla uğraşmak kuşları çok farklı ırklara kırmak aklı başında adamın işi olamaz.ancak 10-12 yaşlarında çocuklar yapar.esas konumuz saf damar kuşları nasıl anlarsınız.bu konu aslında daha da açılacak geniş bir konu.örneğin saf damar kuşların soy bozmadan eşleştirilmesi .soy korunarak üretilmesi.kan ağırlaştırmadan .araya değişik kan ne zaman katılır.aslında en can alıcı konulardan biri olmuş takla konusunda.üstadlar yazsa da epey bilgi sahibi olsak diye düşünüyorum.fakat herkes bildiğini anlatsın kendine saklamasın.
Selamlar Kemal Bey.
Ben de buna benzer bir duruma şahit oldum, hem de oyun kuşculuğunda önemli yere sahip bir ilimizde.
Arap akkuyrukların çok tutulduğu yıllarda, arap perçemlerle paçasız(cinsini bilmiyorum) zift arap tepeli ama çıplak kuşları eşliyolardı.Çok yakışıklı zift arap takka perçem akkuyruk kuşlar büyüttüler.Aslında görüntü için besleyenlerde pek sorun görünmüyo gibi, ama aynı kuşu alıp oyunlu kuşla kıranlar istemeden, çoğu bilmeden oyun kuşuna yabancı kan katıyolar. Yazık yanii.
Saygılar..

selamlar.işte asıl çözülmesi gereken problem .bu çözülürse zaten safkan taklacılar gerçekten çoğalacak ve herkesde bu kuşçuluğun zevkine varacaklar.üstadlar safkan safdamar kuş nasıl anlaşılır bunu anlatırken bir zahmet bu safkan kuşları nasıl kan bozmadan soy bozmadan eşleştirebiliriz ve temizkanı yıllarca nasıl sürdürebiliriz .bunu anlatsınlarda istifade edelim.yoksa kıskançlıkla kimsede olmasın bende olsun diye diye sırlarını da kendileri ile mezara götürürler bunun da kimseye faydası olmaz.

FORMULA 1' Alıntı:
hüseyin turan' Alıntı:
ORHAN ABİ saygılar;

bu konuyu oyun kuşu için açtığını tahmin ederek bende bir yorum yazmak istedim.
farklı bir konuda örnek vererek konuya yorum yapmak istiyorum.

RENKLER...
üç tane ana renk vardır.sarı kırmızı ve mavi.bunların karışımından ara renkler oluşur.sarı-kırmızı turuncuy,sarı-mavi yeşili,kırmızı -mavi moru oluşturur.
neden böyle bir örnek verdim diye düşüne bilirsiniz.ama çok açık aslında.yıllardır kuşçuları saf ırk kelimesi ile allak bullak eden ve kendisine ticari bir ortam kuran kuşçular var.tabi bazı arkadaşlarda kuş yetiştirme konusunda başarılı olamadıkları için hep sonucu ırkların kırılmasına yada saf ırkların bozulmasına götürüyorlar.yok öyle bir şey.saf ırk dedikleri kuşların acaba hepsi oynamışmı.şimdi bile sivasta babadan,dededen mirasçı kuşçular ve kümeslerinde bir sürü boş kuş var.
renk karışımını bu yüzden örnek verdim.siz ne elde etmek istiyorsunuz o çok önemli.yeşili elde etmek istiyorsanız yapacağınız belli.sar ve maviyi karıştırmak.siz eğer sarıyı fazla koyarsanız yeşiliniz açık.maviyi fazla koyarsanız koyu yeşil olur.
kuştada aynı.bu genetik bir durum.saf ırk denen kuşunda taşıdığı gen bazen sıra kuşunun ki kadar olabiliyor.yada sıradan olduğunu düşündüğünüz kuşun oyun geni saf kuştan daha baskın olabilir.ama tabi ki kuşta durum yeşili elde etmek kadar basit değil.işte burada ustalık devreye giriyor.oyun kuşunun taşıdığı geni,yavrusuna daha iyi bir şekilde aktara bilmek için uygun bir eşleme yapmanız gerekmektedir.bu safkan olmayan ama sizin istediklerinizi yapabilen bir kuş olabilir.yoksa biz ne büyük safkan kuşlardan adi yavrular gördük.gözle takip ve deneme
kuşçuluğun bence başlıca ilkeleri.bunlar yapıldığında tecrübe ile mükemmel sonuçlar alınacağına inanıyorum...

..SAYGILAR...
selam ve saygılar.yanılgı yada bilgi noksanlığı içerisindesiniz hüseyin bey..hangi büyük safkan kuslardan adi yavrular çıktığını gördünüz mesela.örnek verin lütfen. burada konu oyun değilki. safkan kusu nasıl tanırız isimli konubaslığı altında birseyler vermeye çalışıyoruz.sizin bu yanlıs yaklasımınız, günümüzde safkan oyun kusunu bitirme noktasına getiren günümüz oyun kusuna bakıs acısının resmidir adeta.
mesela elinizde gerçek bir çift vello olsa o kusları kırmaya kıyabilirmisiniz.bu anlayışınıza göre evet.günümüzde vello ların saddamların saim ustaların soyunu tüketen de bu anlayıstır.diğer konu baslığındaki kesmekesın sebebi de budur zaten.Ankara çorbası tabiride bu anlayış yüzünden çıkmıştır.demişşinizki kırma kustan safkan kadar iyi oyun yapan kuslar çıkar.evet çıkar ama genini tasıdığı safkan kusun etkisidir yine o ve arkası olmaz.15 teneden bir tane cıkarırsın belki..oda basına birsey gelmezse..ekeliğinde de oyun moyun hakgetire aslında oyuncu kus cıkarma çabası gerçekte o kusların saf halini yakalama çabasıdır.ama nafile eski haline gelmez sadece benzer oda kısa bir süre için .
verdiğiniz örnekler akla muhaldir.sütçü beygirinden yarıs atı çıkarmaya çalışmaya benziyorlar çünki..hadi bu sivas kusu da amma uzun süreli ve acılarak uçuyor kardesim bunu bir kelebekle kıralım da yavrusunu uçuralım bakalım.kusu bastıramıyoruz beklemektende usandırıyor; hem boylelikle yerinede iner anlayısı o sivasları madara etti..daha neler neler..ticari anlamda çakallık yapacak olan bir kusçu benim kuslar safkan diye ortaya çıkmaz.çünkü yemezler.eninde sonunda da foyası ortaya çıkar.asıl kırma besleyenlerde tezahür ediyo bu hile...buda cok aşikar..teorinizin ne kadar yanlısolduğunu su sekilde de ispat edebilirim:kaç tane oyuncu(Perf) ırk var ? elcevap üç:Mardin Sivas Urfa..kac tane corba ırk var? elcevap bir.nedir o? Ankara kusu. kaç tane ankara kusu ün yapmıs hiç..
kaçtane sivas urfa mardin kusu ün yapmıs cevap çoook..saddam Ankara değildir :) saim ustalar da değildir. yarımdünyalarda değildir..vellolarda değildir..feleksizlerde değildir..vs vs vs selam ve saygılar

DAVUT BEY İN BU YAZISINI DAHA ÖNCE OKUMAMIŞTIM KUSURA BAKMASIN.OKUYUNCA TEKRAR DÖNDÜM SAİM USTA VE ŞEREF AĞANIN KUŞLARININ ANLATILDIĞI VİDEOLARI İZLEDİM.KENDİSİNE DE İZLEMESİNİ TAVSİYE EDİYORUM.İKİ USTANINDA OYNAYAN KUŞLARININ KIRMA KUŞLAR OLDUĞUNU ANLATIYOR USTALAR.ÖRNEK VERİRKEN BİRAZ ARAŞTIRILMASINI TAVSİYE EDERİM.

SİZLERİN DEYİMİYLE SAFKAN BENİM DEYİMİMLE AYNI KAN KUŞLARI BESLEYEN USTA ARIYORSANIZ BEN İSİM VEREBİLİRİM.ARAŞTIRILIP EĞER BİR SONUÇ ÇIKARILACAKSA.

BU KONU HAKKINDA KENDİ ADIMA YAPACAĞIM TÜM YORUMLARI YAPMIŞ BULUNMAKTAYIM.GERİSİ ARKADAŞLARIN TAKTİRİNE KALMIŞTIR.

SAYGILAR..............

s.a iyi muhabbetler cümleten. Marketçi Cengiz bey merhabalar. Dedinizki: URFA KUSUNUN OZELIGI NEDIR DIYE SORMUSSUNUZ URFA KUSUNUN EN BELLI OZELIGI BENCE INECEGI ZAMAN SERBEST OLUSU BIRDE AZ TAKLA ILE KUMESINE INMESI BUNLAR BASLICA OZELIKLERIDIR TAKLA MODELI MUKEMMEL OLUSU URFA GUVERCIN AYRI OZELIGIDIR BURGULU OLUR OSMANLI DEVLETI NEDEN YOK OLDU DIYE 2. SORU SORMUSSUNUZ DEVLETLERDE INSANLAR GIBI DOGAR GELISIR BUYUR VE SONUNDA OLURLER (HER CANLI MUTLAKA OLUMU TADACAKTIR) FAKAT NESLI YOK OLMAZ ORNEK BIZLER OSMANLININ TORUNLARIYIZ .EN IYI IRK GUVERCININ OLSA BILE MUTLAKA BIR OZELIGI EKSIKTIR EN GUZEL IRKLARIN NEYE IHIYACI VARSA ONU TAMAMLAMAK ICIN ASI YAPILIR .BURDA EMEK VEREN GUVERCIN SEVEN BUTUN ARKADSLARIMIZA BASARILAR DILERIM ALLAH EMEKLERINI ZIYAN ETMESIN HER ZAMAN BUNUN IYISI ELDE OLUR SLMLAR
Cengiz bey Urfa güvercininin belirgin özellikleri diye düşündüğünüz bazı şeyleri yazmışsınız. İneceği zaman serbest oluşundan kastınız sanırım yapışması veya zorlanmadan inmesi. Peki siz 12 saat veya üzeri uçup çok çok kaliteli oynayan urfa kuşlarının olabileceğini duymadınız veya görmediniz sanırım. ben 6 saat ve üzeri uçanını gördüm. kuş bitiyordu havada ama hala bitiremiyordu içindeki hırsınıda atamıyordu yerine. 5. saatin sonundaki sefer en az ilk saatteki sefer kadar da kuvvetliydi. Urfa ırkı fiziken biraz narin olabilir sivas ve mardin ırklarına göre. Fakat oyundaki fişeğe yüklenmesiyle emin olun şimdi oynuyo diye tabir adilen kuşların çoğuna rahmet okutur. Ben serbestlik konusuna katılmıyorum. Takla modeli mükemmel demişsiniz tarif edebilirmisiniz? Burgu olayına gelince hepsi burgulu olmaz, içlerinden sırt etrafında burgu veya göğüs etrafında burgu yapanlar çıkabilir. bunların oyunları süslüdür. birinci söylediğim safkan urfa kuşu muhafaza edebilen insanlarda hepsinde olmamak koşuluyla görülebilir. ikinci söylediğimin görülme ihtimali yok denecek kadar düşüktür. kuş geniş bir çember içerisinde ön kısmayla ve bütün vücuduyla savurma tarzı dönerek fişeğini alır. anlatmakta biraz zor oluyor. göstererek tarif etmek biraz daha mantıklı bunu...
Bizler Osmanlı'nın torunuyuz doğru. Fakat asimile olan kesim çok fazla. Bizlerde yaşantı olarak birçok konuda onlardan farklıyız artık. Köken takibi olmasa nasıl bileceğiz ne olduğumuzu? Bizim aslımız belli olduğu için asil bir milletiz. Ben kuştada böyle olduğunu düşünüyorum. nesli, aslı olmayanın asaletide olmaz. Aşı olayına gelince aşıyla eğer hata kapatmaya kalkarsanız ömür aşıcılıkla geçer düşüncesindeyim... selamlat

Hüseyin bey merhabalar. Dedinizki DAVUT BEY İN BU YAZISINI DAHA ÖNCE OKUMAMIŞTIM KUSURA BAKMASIN.OKUYUNCA TEKRAR DÖNDÜM SAİM USTA VE ŞEREF AĞANIN KUŞLARININ ANLATILDIĞI VİDEOLARI İZLEDİM.KENDİSİNE DE İZLEMESİNİ TAVSİYE EDİYORUM.İKİ USTANINDA OYNAYAN KUŞLARININ KIRMA KUŞLAR OLDUĞUNU ANLATIYOR USTALAR.ÖRNEK VERİRKEN BİRAZ ARAŞTIRILMASINI TAVSİYE EDERİM.

SİZLERİN DEYİMİYLE SAFKAN BENİM DEYİMİMLE AYNI KAN KUŞLARI BESLEYEN USTA ARIYORSANIZ BEN İSİM VEREBİLİRİM.ARAŞTIRILIP EĞER BİR SONUÇ ÇIKARILACAKSA.

BU KONU HAKKINDA KENDİ ADIMA YAPACAĞIM TÜM YORUMLARI YAPMIŞ BULUNMAKTAYIM.GERİSİ ARKADAŞLARIN TAKTİRİNE KALMIŞTIR.

Konu benle alakalı değil ama bende birkaç şey söylemek istiyorum bunlarla alakalı. Neden bir ankara anlatılırken ilk akla veya dile hemen saim usta, elektrikçi şeref isimleri geliyor? daha iyileri oynamamışmı hiç?
Ben yine söylüyorum ve hep söyleyeceğim iyilik görecelidir. Secere takibi olmayan kuşun safkanı da olmaz diyerek bende açık kapı bırakmayacağım... Seceresini bilmediğin kuşun ne olacağını ne bileceksin? Hadi havada seyrettin ne bileceksin ne verecek yavruda torunda? Ne bileceksin neyle neyi eşleyeceğini? Ne bileceksin huyunu suyunu. Bu iş bukadar kolay değil Hüseyin bey... Buyrun söyleyin aynı kan kuşlar besliyo dediklerinizden bana hatasız oynayan en az 2 yaş üstü 3 tane ayrı erkek uçurup seyrettirecek... Yanlış anlamayın diyorsunuz ya kuş havada anlaşılır o açıdan uçurulmalı yani. Yerde çok safkana baktıkta havada göremedik...

Tekrar selamlar. kosta tukatlı bey merhabalar. Beyefendi sizi açıklığınızdan dolayı kutluyorum. hata Yapıp hatanın farkında olmak doğrudur. Hatayı düzeltmenin yolunu aramak zekadır. Tekrar yapmamaya, sonraları mahvetmemeye çalışmaksa erdemdir bence. 11 yaşında yapmış olduğunuz bir hatayı paylaşmışsınız. bende diyorumki sizin 11 yaşında yaptığınızı 40, 50, 60 veya üstü yaşlarda hala yapıp birde kendini usta gören veya göstermek isteyen çok kişi var. Daha önceki yazılarımdan birinde sivasta yapılan hatalar ve kuşların geldiği noktaları anlatan bazı cümleler kullandım. bunlardan birtanesi sivasta 1960 sonrası kuşların uçuşlarındaki sefer sıklığını daraltmak için urfa kuşları kırdılar, bazıları araziye bastıramadıkları için kuşları(kuşlar çok kuvvetli olduğundan) bunları zayıflatmak için kelebek, dönek vs vs kuşlar kattı. altlarından da birçok kişinin tabiri ile iyi oynayan kuşlar çıktı. o kuşlar türkiyenin birçok yerine dağıldı iyiler ya. bu kuşlar birçok yörede uçuruldu, beslendi, dahada kırıldı başka yerlere gitti. bu böyle devam ede ede elde ne soy kaldı ne doğru düzgün kuş. Seceresini bilmediğin kuşun evveliyatında ne olduğunu ne bileceksinde alıp onu damızlık yapmaya çalışıuyorsun? Bakın ilk etapta dağılan kuşlar soy ısahı ile kaliteli olan tarafa çevrilseydi o kuşlar hala adam gibi oynardı. ne soy ıslahı oldu ne de o kuşlar muhafaza edilebildi. Bir sandıktaki bir bozuk domates kasadakilerin hepsini bozar. bu unutuldu ve her oynayan denen eşlendi. yarın başka yerde kendisine göre daha iyi oynayanı gördü elindekini değiştirdi, daha iyiyi gördü elindekini değiştirdi. hiç aklına gelmediki aklını değiştirmek. Bu işi bukadar zorlaştıran kesinlikle bizleriz. her geçen gün de geriye dönmek okadar zor. ıslah etmeye çalışılacak kuşa giren kanın sayısını bilen kalmıyor.

Şu anda yapılması gerekenler:
1) Safkan ırklar federasyonun çalışması ile KALİTELİ(gerçek anlamda) bir kurul kurulmalı.
2) Bu kurula yeterli imkan sağlanmalı.
3) Bu kurulun çalışmaları resmiyete bağlanarak safkan ırklar tescillenmeli.
4) Bu safkan ırklar yerde ve havada özellikleriyle gösterilmeli
5) Soy ıslahı anlatılmalı
6) Secere takibi açıklanmalı
7) Soy içi eşleştirmeler nasıl yapılmalı anlatılmalı ve gösterilmeli
8) Elde olan birşey nasıl korunur o gösterilip uygulanmalı

Bunlar yapılmadıktan sonra anlatmayla olacak olsaydı bu çoktan düzelirdi. İnsanlara şu anlatılabilmeli bence bu iş şansa bırakılacak kadar basit değil. çok fazla uzatmak istemiyorum. sağlıcakla kalın

tekrar selamlar. Kemalettin abi merhabalar.
sanmıyorum bukadar kırık kuşlarla uğraşmak kuşları çok farklı ırklara kırmak aklı başında adamın işi olamaz. Abi dediğin gibi aklı başında adam işi değil. bunu aklı başındalığa dökmenin adı şimdi yöresel soyların ırk kavramı adını aldırılması. Temelde ırklar Urfa, Sivas ve Mardin Taklacı ırklarıdır. Tabiki Urfa ırkını temsil eden birçok kaliteli safkan soylar oldu. bu soylar arası melezleme yapılsaydı çok fazla hayal kırıklığı olmayacaktı. ama ne yazıkki Urfayı aldı içine 10 tane soyu sopu belli olmayan kuşu soktular adı oldu Erzurum ırkı, kütahya ırkı,
ankara ırkı, kırıkkale ırkı, eskişehir, istanbul ırkı bir sürü ırk çıkardılar. birçoğu ya nemalanmak için ya da ceplerini doldurmak için çıktı bunların. sonra sağa sola gönderdiler, sattılar ama ne hikmetse o giden yerleri hiç unutmadılarda aldıkları yerleri unuttular...

ancak 10-12 yaşlarında çocuklar yapar.
Abi keşke herkes senin gibi dışı içi bir olsada içinde olanı söyleyebilse...

esas konumuz saf damar kuşları nasıl anlarsınız.bu konu aslında daha da açılacak geniş bir konu.örneğin saf damar kuşların soy bozmadan eşleştirilmesi .soy korunarak üretilmesi.kan ağırlaştırmadan .
Kesinlikle haklısın abi. Eşleştirme bir kuşçunun kuşlarını tanıma ve sonralara devamın en önemli ve en gizemli kısmı. Birçok kişiden duyabilirsiniz böyle yapılır ve ya şöyleler eşleştirilir. gidip kümesine bi bakarsınki ne anlattığı var nede anlattığını yapıyor. Ben şunu gönül rahatlığıysa söylerim kuşunu tanımayan adam kuş eşleştirmeyi anlatamaz. Bu konuya bir başlangıç olsun diye şunu da söylemek istiyorum daha öncede söylemiştim ama ırk ırka eşlenmeli. Eşleme yapılırken yapılacak eşleme niçin yapıldığı bilinmeli. benim tercihim hep bildiğime götürmektir. Yani belli aralıklarla seyredilen bir kuşu içeriye doğru baba kız veya ana oğul veya bunun devamında yapılan çapraz veya torun eşlemeleri. her içeri eşlemede performans görülmelidir. birkaç kez bu test yapıldıktan sonra sonuçlar beklenilen doğrultuda gelişiyor ve beklenilen doğrultuya gidiyorsa o soy üzerinde zaten hakimiyetiniz artacaktır. bir gün gelecek bir çift seçeceksiniz. ve alacağınız yavrular size işin şansla olmadığının ispatı olacaktır. bu şekilde yapılarak soy deneme yanılmalarla, iyi analizler, iyi takiple tanınır. bu takipte elinizdekinin içinde ne olduğnu çözmektir amaç. bu çözerken hala içine birşeyler koymaya çalışırsanız(kan katmak veya kuş sokmak) yapmış olduğunuz eşlemelerden geriye çok fazla birşey kalmaz diye düşünüyorum. soy korunması olayına gelince soy içi yakınlaştırma eşlemeleri(baba-kız, ana-oğul, dede-torun, ebe-torun) ve uzaklaştırma eşlemeleri (kuzenler arası veya yiğenler arası eşlemeler) ile yapılabilir. soy içide dahil olmak üzere asla her kuş her kuşa eşlenemez bu unutulmamalı. bir sistem oturtulup o sistem devam edilerek soy elde bozulmadan saklanabilir. Kan ağırlaştırma tabiride herhalde bu sistemin yanlış istemesi sonucunda çıkan aksaklıklardan birisidir. bir diğeri sakat yavrulardır. doğru sistemde bunlar yaşanmaz...

araya değişik kan ne zaman katılır.

Bana göre araya dışarıdan kuş sokmak çaresizlik durumunda olabilir. bu çaresizlik elde tek kuşun kalmasıdır. bu duruma bile düşülse her kuş eşlenmemelidir. sıfır diye tabir ettiğim direk karşıdaki kuşu veren kuşlar olur. bu kuşlar genelde iyi soy kuşlarda olur. tıpkı bu şekilde soy takibi olan kaliteli bir soy(fakat aynı ırktan olması zorunludur)dan bir kuş eşlenir eldeki tek kuşa. alınan yavrulardan kendi kuşunuzun performansına ve fiziki yapısına uygun olan eş seçilir. bu böyle içeri içeri girilerek girilen kuş soy içerisinde yok edilmeye çalışılr. her içeri eşlemede o kuşun yüzdesi düşer ve bir yere gelindiğinde şu olur belli bir dönem sonra belki 1 tane de olsa o dişiyi verir kuşlarınız. kattığınız kuşuda tanıyorsanız onu ayırırsınız... ayıramazsanız sorun burda başlar. eğer o dişiye tekrar katarsanız tekrar başa dönersiniz, sürekli o dişiye giderseniz bu kez de soy üzerindeki hakimiyetiniz bitmeye başlar...

aslında en can alıcı konulardan biri olmuş takla konusunda.

Kesinlikle haklısınız, anlatıldığı zaman çok zor görünür ama yapabilmeye başlayınca alınan keyif çok güzeldir.

üstadlar yazsa da epey bilgi sahibi olsak diye düşünüyorum.fakat herkes bildiğini anlatsın kendine saklamasın.

Belkide haddim olmadan birşeyler yazdım. elimden geldiğince detaya girmemeye çalıştım ama çok hassas bir konu bence bu. selamlar

S A ESKİYE DÖNÜK ESKİLERİ KONUŞMAK ESKİDE YASANANALAR O YASAYANLARIN ANLATTIKLARI GÜZEL ŞEYLER KESKE HER KUŞÇU OLACAKLAR VE KUŞCULAR O KIYMETLİ KUŞLARI VE KUŞ SAHİPLERİNİ TANIMA İMKANI OLSAYDI ŞİM Dİ DAHA FARKLI SEYLER KONUSUYOR OLURDUK SAF DAMAR VARDIR YOKTUR BENCE BU KONU BU KADAR DA UZATILMAMALI İÇİN DE BULUNDUGUMUZ ŞU AN İLE ESKİYİ KIYASLAYARAK SAF VE SAF DAMAR TARTIŞMASI BENCE ADİL DEGİL ÇÜN KÜ ESKİDE DEYILIZ ESKİ ESKİDE KALDI YAPMAMAMIZ GEREKEN ESKİ KUŞÇULARI VE KUŞLARI ZORLANDIGIMIZ YADA İÇİNDEN ÇIKILAMAZ HALE GELDIGIMIZ DE GÜNDEME GETİRMEMİZİN KİMSEYE BİR ŞEY SAGLAYAMAYACAK OLMASIDIR YANİ ÖNÜMÜZE BAKMAMIZ GEREK BURALARDA YAZAN HERKİM OLURSA OLSUN ALİDİR AHMETTİR MEHMETTİR KUŞ VE KUŞÇULUK ÜZERİNE NEKADAR DOLU BİLGİYE SAHİP OLURSA OLSUN BU BİLGİ VE BECERİSİNİ KUŞ EŞLEMEDE KUŞ DENGELEMEDE KUŞUN EKSİGİNİ KAPATMADA YADA FAZLALIGINI BALANS ETMEDE TAKİBİ TECRÜBESİ GÖZLEMİ YETERLİ TECRÜBESİ YOK İSE EZBER OLARAK BÜTÜN BİLGİYE SAHİP OLABİLMESİ YETERSİZDİR KUŞ EŞLEME SECERE TAKİBİ EN ÖNEMLİSİ DE BİLİNENLERİ KUŞLAR ÜZERİNDE BİLİNÇLİ ŞEKİLDE UYGULAYAMAZSA OBİLİNEN TÜM BİLGİLER BİR SEY İFADE ETMEZ BİLMEK ÖGRENMEK GÖZLEMLEMEK AYRI ŞEY AMA UYGULAYABİLMEK İSE AP AYRIDIR BURALARDA YAZILIP ÇİZİLDİGİ GİBİ KOLAY DA DEGİLDİR SECERE TAKİBİ NESİL KUŞUN ORJİNİ EŞ YAPILACAK KUŞUN GERİYE DÖNÜK NESLİ BOLCA SABIR UZUNCA ZAMAN GEREK TİRİR KENDİMCE KUŞÇUNUN KENDİ ELİNDE BİLDİGİ KUŞLAR KENDİNE YETİYORSA BU KUŞLARIN PERFORMANSLARINI DAHA YUKARI ÇEKEBİLMEK İÇİN BİLİNÇLİ EŞLEMEYİ UYGULAYABİLİYORSA ALTINDAN DA İSTEDİGİ SONUÇLARI ALIP SONUNU DA GÖREBİLİYORSA O KİŞİNİN ELİN DEKİ O KUŞLAR O KİŞİYE GÖRE SAF DAMAR SAF KUŞLARDIR GÜNÜMÜZ KUŞCULUGUNDA DA BU DENLİ KUŞ LAR SAHİP OLABİLMEK TE ÇOK ÖNEMLİDİR DİYOR BURALARDA KONUŞTUGUMUZ GİBİ KUŞA EMEK VERİP TAM İSTENİLENİ BULMAK TA OK ADAR KOLAY DEGİLDİR İKİ MÜKEMMEL BİLNEN KUŞU BİLE EŞLEDİGİNİZ DE ALTINDAN O KUŞLARIN YARISI BİE ÇIKMADIGI GÖRÜLMÜŞTÜR İSTENİLENİ BULABİLMEK BİLİNEN KUŞLARA ÇALIŞMAYLA DAHİ KOLAY OLMAMIŞTIR BİR ÇİFT KUŞ DAN OLUMLU OLUMSUZ NETİCE ALMAYA HARCANAN EMEK VE ZAMAN BİLE KUŞÇUNUN İKİ ÜÇ SENESİNİ ALMAKTADIR DAHA İYİYİ ARAMAK MÜKEMMELİ BULMAYIDA HER KUŞÇU İSTER BUNU İSTERKENDE ELİNDEKİNEDE SAHİP OLAMAYIP BULDUGUNU ZANNEDEREK KUŞUN ÖNÜNÜ GÖREREK SONUNU GÖRMEDEN ELİNDEKİ İYİYİ DE KAYBEDEN ÇOK OLMUŞTUR KUŞÇULUK TA YETİNE BİLMEYİ SABREDMEYİ ÖGRENEMEDİKÇE BU GÜNLERİDE ARAYACAGIMIZ KACINILMAZDIR ONDANDIRKI HERKES ELİNDEKİNEDE SAHİP OLABİLMELİ İYİYİ DE BİLİNÇLİ ŞEKİLDE ARAMALIDIR DİYOR SAYGILARIMI SUNUYORUM

selamlar.safkan taklacı diyelim safdamar oyun kuşu diyelim en can alıcı nokta bence soy takibi nasıl olacak.burada nerde okudum tam hatırlayamıyorum.bir arkadaş üstadlardan birinin kümesini ziyaretini anlatırken orada çok eski soylardan devam eden kuşları gördüğünü ve bu kuşların içinde epey sayıda sakat kör yavrular olduğunu anlatmış.dursun bey araya başka kan katılmaması gerektiğini yazmış.peki araya hiçbirzaman başka kan katılmayacaksa ileride böyle sakat kuşlarla karşılaşmamak için ne yapılmalı.er geç kan ağırlaşması olacaktır bu kaçınılmazdır.ozaman sakat yavruları nasıl önleriz.sersemden bir türlü çıkamayan yavrulardan nasıl kaçınacağız.bu eşleşme yi anlatacak bir üstadın yazmasını bekliyorum.böylece konunun en önemli yerine açıklık getirmiş oluruz.yoksa safdamar soyları kafamıza göre kırar dururuz.
i

Ülkemizde genetik olarak bir bilimsel çalışma yapılmadığı sürece ( bu da ülkemizde çok çok güç ) Burada ve bazı diğer konu başlıkları altında teori olarak öne sürdüğümüz , tecrübi faktörler ve kişisel tecrübelerin ... Kısıtlı kalacağını düşünüyorum ..
Tamamı kişisel ve görceli olan bu algılama ve birikimler bilimsel çalışmalarla omurlı bir yapıya bürün mediği sürece fikir ayrılıklarının , algı farklılıklarının sürüp gittiği kısır çatışmaların uzadığı zaman kaybı ve enerji kaybıbın dışında çok olumlu katkısı olan şeyler olduğu kanısında değilim ..
Sürekli aorulan SAFKAN sorusu daima muaalkta ve farklı bakış açılarına mahkum olarak kalcak ..
Bu sorunun kesin cevabını belki çok çok uzak tarihlerde ancak bilimsel çalışmalar netcesinde alabiliriz .. Bu günkü konuşulanlar hep bir tarafı eksik kırık dökük şeyler .. selamlarŞEREF

selamlar.arkadaşlar cevabını aradığım konuyu yine bu sitede buldum.diyorum ya bu kuşçular.org kuşçuların üniversitesi valla.cevabı -aynı soyu devam ettirmek için çiftleştirme yöntemi-başlıklı konuda buldum.şimdi o konuyu iyice okuyacağım.teşekkürler.

kuscu_marik' Alıntı:
S A ESKİYE DÖNÜK ESKİLERİ KONUŞMAK ESKİDE YASANANALAR O YASAYANLARIN ANLATTIKLARI GÜZEL ŞEYLER KESKE HER KUŞÇU OLACAKLAR VE KUŞCULAR O KIYMETLİ KUŞLARI VE KUŞ SAHİPLERİNİ TANIMA İMKANI OLSAYDI ŞİM Dİ DAHA FARKLI SEYLER KONUSUYOR OLURDUK SAF DAMAR VARDIR YOKTUR BENCE BU KONU BU KADAR DA UZATILMAMALI İÇİN DE BULUNDUGUMUZ ŞU AN İLE ESKİYİ KIYASLAYARAK SAF VE SAF DAMAR TARTIŞMASI BENCE ADİL DEGİL ÇÜN KÜ ESKİDE DEYILIZ ESKİ ESKİDE KALDI YAPMAMAMIZ GEREKEN ESKİ KUŞÇULARI VE KUŞLARI ZORLANDIGIMIZ YADA İÇİNDEN ÇIKILAMAZ HALE GELDIGIMIZ DE GÜNDEME GETİRMEMİZİN KİMSEYE BİR ŞEY SAGLAYAMAYACAK OLMASIDIR YANİ ÖNÜMÜZE BAKMAMIZ GEREK BURALARDA YAZAN HERKİM OLURSA OLSUN ALİDİR AHMETTİR MEHMETTİR KUŞ VE KUŞÇULUK ÜZERİNE NEKADAR DOLU BİLGİYE SAHİP OLURSA OLSUN BU BİLGİ VE BECERİSİNİ KUŞ EŞLEMEDE KUŞ DENGELEMEDE KUŞUN EKSİGİNİ KAPATMADA YADA FAZLALIGINI BALANS ETMEDE TAKİBİ TECRÜBESİ GÖZLEMİ YETERLİ TECRÜBESİ YOK İSE EZBER OLARAK BÜTÜN BİLGİYE SAHİP OLABİLMESİ YETERSİZDİR KUŞ EŞLEME SECERE TAKİBİ EN ÖNEMLİSİ DE BİLİNENLERİ KUŞLAR ÜZERİNDE BİLİNÇLİ ŞEKİLDE UYGULAYAMAZSA OBİLİNEN TÜM BİLGİLER BİR SEY İFADE ETMEZ BİLMEK ÖGRENMEK GÖZLEMLEMEK AYRI ŞEY AMA UYGULAYABİLMEK İSE AP AYRIDIR BURALARDA YAZILIP ÇİZİLDİGİ GİBİ KOLAY DA DEGİLDİR SECERE TAKİBİ NESİL KUŞUN ORJİNİ EŞ YAPILACAK KUŞUN GERİYE DÖNÜK NESLİ BOLCA SABIR UZUNCA ZAMAN GEREK TİRİR KENDİMCE KUŞÇUNUN KENDİ ELİNDE BİLDİGİ KUŞLAR KENDİNE YETİYORSA BU KUŞLARIN PERFORMANSLARINI DAHA YUKARI ÇEKEBİLMEK İÇİN BİLİNÇLİ EŞLEMEYİ UYGULAYABİLİYORSA ALTINDAN DA İSTEDİGİ SONUÇLARI ALIP SONUNU DA GÖREBİLİYORSA O KİŞİNİN ELİN DEKİ O KUŞLAR O KİŞİYE GÖRE SAF DAMAR SAF KUŞLARDIR GÜNÜMÜZ KUŞCULUGUNDA DA BU DENLİ KUŞ LAR SAHİP OLABİLMEK TE ÇOK ÖNEMLİDİR DİYOR BURALARDA KONUŞTUGUMUZ GİBİ KUŞA EMEK VERİP TAM İSTENİLENİ BULMAK TA OK ADAR KOLAY DEGİLDİR İKİ MÜKEMMEL BİLNEN KUŞU BİLE EŞLEDİGİNİZ DE ALTINDAN O KUŞLARIN YARISI BİE ÇIKMADIGI GÖRÜLMÜŞTÜR İSTENİLENİ BULABİLMEK BİLİNEN KUŞLARA ÇALIŞMAYLA DAHİ KOLAY OLMAMIŞTIR BİR ÇİFT KUŞ DAN OLUMLU OLUMSUZ NETİCE ALMAYA HARCANAN EMEK VE ZAMAN BİLE KUŞÇUNUN İKİ ÜÇ SENESİNİ ALMAKTADIR DAHA İYİYİ ARAMAK MÜKEMMELİ BULMAYIDA HER KUŞÇU İSTER BUNU İSTERKENDE ELİNDEKİNEDE SAHİP OLAMAYIP BULDUGUNU ZANNEDEREK KUŞUN ÖNÜNÜ GÖREREK SONUNU GÖRMEDEN ELİNDEKİ İYİYİ DE KAYBEDEN ÇOK OLMUŞTUR KUŞÇULUK TA YETİNE BİLMEYİ SABREDMEYİ ÖGRENEMEDİKÇE BU GÜNLERİDE ARAYACAGIMIZ KACINILMAZDIR ONDANDIRKI HERKES ELİNDEKİNEDE SAHİP OLABİLMELİ İYİYİ DE BİLİNÇLİ ŞEKİLDE ARAMALIDIR DİYOR SAYGILARIMI SUNUYORUM

s.a muharrem abi açıklamalarından dolay çok sağol açmış olduğum konuda>saf damar kuşu nasıl anlarsınız< çok arkadaşımız bilgilerini paylaştı konuya ilgi gösteren yorum yazan tüm arkadaşlarıma saygılar sunuyorum
gerçekten samimyetimle söylüyorum oyun kuşuna olan bakışımı değiştirdi bu konu.
sagılarımla Orhan Bahar

Selamlar. Kemalettin abi bu konu dille anlatarak çok fazla netlik kazanacak kadar açık değil bence. ilk olarak yapılması gerek kuş eşleme pozisyonuna gelmeden önce o kuşun hangi ırkın özelliklerini taşıdğını iyi analiz etmek gerekir. Buna karar vermenin yoluda temel ırkları tanımaktır. Daha öncede söyledim bunlar URFA-MARDİN VE SİVAS taklacı ırkları. Eşlenecek kuşlar aynı ırk olmalıdır. Aynı soy demiyorum. bazen zaruri durumlarda soyda tek kuş kalabilir. tekrar aynı kana dönmenin yolu kendi kuşunuzu bozmicak, secere takibi olan bir kuş eşlemekle başlanır bu durumlarda. Secere takibi olan kuş seçilmesinin karşıdaki kuşun, en büyük avantajı içinde çok fazla karışıklık olmamasıdır. yani neyle uğraştığınızı bilirsiniz. bu kuş farzedinki dişi eşleme şu şekilde devam etmeli. o dişiden kendi erkeğinizin fiziki yapısını ve oyun özelliklerini taşıyan bir dişi alıncaya kadar yavru alınır. Kalan dişiler ve erkekler devam edilmez. o dişi erkeğinize eş edilir. Altından kendi erkeğinizin fiziki görünümü ve uçum özellikleri olarak çok daha yakın bir dişi yavru alıncaya kadar yavru alınır. o dişi torun alındıktan sonra dip erkeğe tekrar eşlenir ve yavrularda büyük oranda soya dönüş olacaktır.
Sakatlık konusuna gelince bende çok uzun süre sadece kendi arasında eşlenilerek devam edilen kuşlar gördüm ve sakatlık yoktu. Strese girip ur atanlar falan oluyor, hayvanların huyları zorlaşıyor ama bedensel eksiklik konusu tamamen eşleeyen kişinin elinde. Soy içi eşlemeler bir sisteme bağlanırsa sakatlık kalmıyor. Sürekli baba kız baba kız baba kız şeklinde eşleme olursa sakatlık olabilir. Birde soy içinde her kuş birbiri ile rastgele eşlenmez. Tüy yapıları, gaga yapıları, göz yapıları, ayak yapıları, yere basış şekilleri, kafa yapıları, uçuş ve stil teleklerinin dizilişi ve şekli vs vs gibi özellikler bakımından seçilip eşlenir. Bunu yaparken bire bir aynılar eşlenecek diye birşey yok. Örneğin sürekli kalın tüy veya sürekli ince tüylü eşleme yapılmamalıdır. bunlar soy üzerinde deneme yanılma yapılırken kazanılacak tecrübelerle olur. saygılarla

merhaba arkadaşlar,bende erzurumdan görüş bildirmek istiyorum.yukarıda arkadaşların yorumlarına baktım.genelde aynı şeyleri değişik şekillerde vurgulamaya çalışmışlar.ben taklacıları 3 sınıfa ayırmaya karşıyım.sadece sivas urfa veya mardinde kuş yok.ankara kırıkkale kayseri samsun elazığ eskişehirde çok kaliteli kuşlar damazlıklar var.belki bu illerimiz zamanında kuşçulukta daha ileride olabilirler.veya bu işi ticari olarak yaygınlaştırmış olabilirler.arkadaşalrın saydığı bu ırkların özelliklerine bakarsanız ortak çok az noktaları var.yani saf damar kuşunda şu ortak özellikler var diye genelleyemeyiz diye düşünüyorum.ancak ben damazlık vaya saf kan kuş olarak beslemek istediğim kuşta kanat teleklerinin sayısına önem veririm.11 veya 12 telek olması benim için önemlidir.kanat telekleri yumuşak olmalı.sert olursa oyun esnasında yıpranmalar olur.kanatlarını açtığı zaman kanay üçlarının eğriymiş gibi dışa bükülmesini isterim.baş teleklerinin uçları birbirine kavisli değecekmiş gibi olur.kanat yapıları gövdeye göre uzun olmalı.kanatlarını açınca kartal gibi heybetli olmalı.kanat uzunlukları ile kuyruk uzunluğu yerde iken aynı olmalı.mümkün oldugunca eşit olmalı.baş telekleri ikinci telekten kesinlikle uzun olmalı.bunlar kuşu havada güçlü kılar.kuşun performansını kanatları oluşturur.göz renkleri önemli değildir.yeterki performans göstersin.kuyruk yapısı oluk şeklinde olmamalı.kuyruk kısa ve düzmüş gibi görünmeli.13 -14 tel tercihimdir.hava akışını etkilediğini düşünüyorum.tüyleri yumuşak olmalı.gögüsten geniş arkadan dar yapılı olmalı.bacak arları geniş olmalı.bacakları uzun olmalı.beli(sırtının üstü)geniş olmalı.ele alınca kuyruğunu açmalı.serbest kalmak için çaba göstermelidir.gaga yapıları bence önemsiz .sadece burun kanatları geniş olanı tercihimdir.erkek kuşun iri yapılısını dişi kuşun küçük yapılısını severim.kısaca tanımadığım kuşta tercih sebeplerim bunlardır.fakat kuş iyi bir performans sergiliyorsa bu özellikleri olmasada o kuşu beslerim. oda ayrı bir konudur.herşey gönlünüzce olsun.sevgi ve saygılarımla....

metin bey selamlar. Üniversite sebebiyle 4 yıl erzurmda bulundum ben. Adım hüseyin.Eskişehirliyim. Erzincakpıda kasap engine, berber nuri abiye falan gördüğünde sorarsan tanırlar beni. Erzuruma sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. kısmet olursa tekrar eşi dostu ziyaret için geleceğim. sizinle bir yerde görüşme imkanımız oldumu bilmiyorum. Anlattıklarınız tamamen tecrübe sonucu edinilen deneyimler. Sado(kör) abiyle görüşürmüsün bilmem. onunda bu tarz sözleri var. Ama konu fiziki yapı değil, genetik yapı olduğu için onun göstergesi soy takibir.
Eğer kanat kuyruk göz tüy vs vs fiziki özellikler için konuşulacaksa bence yeni bir başlıkta olmalı. bende fikirlerimi sizle paylaşmak isterim. tekrar dadaşlar diyarına selam olsun... sağlıcakla kalın

merhaba hüseyin bey,
erzurumdanda sevgi ve saygılar.bende erzincan kapı bölgesinde takılıyordum.üniversite çay evinde falan.artık yaş ilerleyince üniversite gençliğinin arasında sırıtmaya başladık.o yüzden ugramıyorum.sado abiyi tanırım.kuşçular kahvesine geldiğinde veya sado abiye ugradıgında müdürgeli turanın yegeni metin dersen yardımcı olurlar.sado abinin yerini biliyorsan kuşçular kahvesi onun yanında.geldiğinde görüşmek isterim.konuyla ilgili olarak belki yanlış anlamış olabilirim.özür dilerim.ancak saf damar kuş derken genetik yapıdan bahsediyorlarsa onunda bir görüntüsü, özelliği olmalı bence.kan tahlili yapmadan bunu nasıl anlayacaklar.:))

Metin abi selamlar. inşallah kısmet olursa geldiğimde sanada ulaşcağım. vardır herhalde içilecek bir bardak çayın. Kuşçular kahvesini geçen sene askerden dönerken görmüştüm. Sadi abi var dadaşkentte oturur, onunla görüşmek için uğramıştım oraya. Müdireli necati abi var onunla dönem dönem görüşürdük oda tanır beni. inşallh geldiğimde daha detaylı konuşuruz. selamlar...

SLM HUSEYIN BEY(KIRIKKALE ÇIRAGI) URFA KUSUNUN SABAH SAAT6 DA UCUP AKSAM EZANINA KADAR UCANINI GORDUM O KUSUDA 1976 SENESINDE URFADAN ALMISTIM ARAP AKUYRUK ERKEKTI INECEGI ZAMANDA 1 EN FAZLA 2 TAKLA INERDI SONUNDA KAYDOLDU ZATEN BENCE KUSUN STANDARTI GECERLIDIR COK UCANI DEGIL 2 SAAT BILEMEDIN 2.5 SAAT FAZLASI BENCE SAKINCALIDIR KUSTA SEFERDEDE 20--30 METRE IDEALDIR FAZLASI BENCE YINE SAKINCALIDIR COK UZUN MESAFELI OYNAYAN KUSLARIN SONU ZAYIFTIR ZATEN 50METREDEN FAZLA GIDEN KUS AYAK GOSTERIR KUSUN COK UCMASINI SEVIYORSAN IRAK KUSLARI BESLEYECEKSIN SABAH KALDIR AKSAM INSIN TAKLA SAYISI BOL UCMA BOL URFA KUSUNADA IRAK KANI GIRMISSE URFA KUSUDA COK UCMAYA BASLAMISTIR KIRIKKALEDE KUS IZLEDIM KUS DEVAMLI UCUYORDU KUSUN SAHIBI SAATINE BAKTI VAKIT GEKLDI DEDI BEN MERAK ETTIM HAVADKI KUSU NE YAPACAK DIYE GITTI KUMESIN KAPISINI ACTI KUS GELDI KUMESTEN ICERI GIRDI DEDIM NASIL OLDU DEDIKI BEN MEMURUM KUSUMDA MEMUR KUSU NE YAPALIMISTEDIG ZAMAN INDIRIR ISIME GEC KALMAM BEN DE HAK VERDIM UNUTAMADIGIM KIRIKKALE GEZISINDEN NOTLARIM

slmlar.. Cengiz bey dedinizki: BENCE KUSUN STANDARTI GECERLIDIR COK UCANI DEGIL 2 SAAT BILEMEDIN 2.5 SAAT FAZLASI BENCE SAKINCALIDIR
adı üzerinde cengiz bey kuş bu önce uçacak. ben standarda kötü demem asla ama fazlayada kimseye kötü dedirtmem. bu tercih meselesi...
KUSUN COK UCMASINI SEVIYORSAN IRAK KUSLARI BESLEYECEKSIN SABAH KALDIR AKSAM INSIN TAKLA SAYISI BOL UCMA BOL URFA KUSUNADA IRAK KANI GIRMISSE URFA KUSUDA COK UCMAYA BASLAMISTIR
Cengiz bey ırak ve ırakla bağlantılı hiç kuş izlemedimde beslemedimde ama 6 7 saat havada kalıp herşeyiyle oynayan hatasız kuşlar izledim. bunlarda urfa kuşuda vardı. Emin olun ırak kuşunun urfaya kattığı hiçbirşey yoktur... bol takla konusuna gelince birçok yerde bol taklalı urfa kuşlarıda uçtu detaya girmiyim.

KIRIKKALEDE KUS IZLEDIM KUS DEVAMLI UCUYORDU KUSUN SAHIBI SAATINE BAKTI VAKIT GEKLDI DEDI BEN MERAK ETTIM HAVADKI KUSU NE YAPACAK DIYE GITTI KUMESIN KAPISINI ACTI KUS GELDI KUMESTEN ICERI GIRDI DEDIM NASIL OLDU DEDIKI BEN MEMURUM KUSUMDA MEMUR KUSU NE YAPALIMISTEDIG ZAMAN INDIRIR ISIME GEC KALMAM BEN DE HAK VERDIM UNUTAMADIGIM KIRIKKALE GEZISINDEN NOTLARIM

Kırıkkale gezinizin birşeyler kattığına sevindim. ama şimdi nereye gitseniz memurla karşılaşıyorsunuz artık. herhalde bunun sebebi kırıkkale değildir. tamamen bilinçsiz kuşçuluktn kaynaklı... kırıkkaleyi savunmak için söylemiorum aslen ankaralıyım, eskişehirde büyüdüm ve yaşıyorum. saygılarla

herkese selam . bu saf damar mevzusu cok karıştırılıyo kuşcular saf damar bi kuş bulursam iş tamam sanıyo. eski ustalar bile dikat edilirse kendi damarlarını yaparken ırk karıştırdıgını biliyoruz eski damar var veya yok esas konu benim fikrim en önemlisi artık eski damarları bırakıp kendi damarımızı yapmaya calışsak daha iyi olmazmı .bu cok zor ama olmayacak bişey degil hep eski kuşcular ve eski kuşcuların kuşları konuşuluyo neden yeni kuşcuların kuşları konuşulmasın herkesin az cok kuş bilgisi vardır etrafta kuşlarda var alın eşleyin yavruları seyredin eksigi başka kuşla tamamlayın fazlasını kontrol edin ben 6 senedir kuş besliyorum elimden cook kuş gecti 1 tl yede 250 tl arası ( fazlasını vermem verenede karışmam ) hediyelerde geldi eşledim yavrular aldım ucurdum özeliklere baktım eksik olanlaraı degiştirdim tekrar tekrar denedim elimde şimdi bir çift kuşum var yavruları beni mutlu ediyo şuanlık bana yeterli ama hala araştırmalarım devam ediyo duşundugum tek şey var neden benimde adım gecesin neden benim kuşlarımda duyulmasın bende bunun ustune daha cok duştum
ve duşucuem herkes birşeyler yapmaya calışırsa elimizdekiler degere biner ve eksik olanla fazla olanların balans ayarını yapabilirsek alın size kendi soyunuz daha başka aramayın eski ustalarda arayarak bulmuşlar artı şimdi konuşulan eski damarlar yok bence varsa şayet istanbuldayım kuş seyretmeye can atan bi küşcuyum yerde degil havada anlatılsın artık onun damarı bunun damarı bunlar gecilsin işin icine para girince işler degişti adam anlatıyo şöle damar böle gelir böle gider eeeee ama ayagında cıban cıktı ucurmuyorum ya okadar damardan bir kuşmu ucuyo (cıban espiriydi ama bi bunu demediler ondan dedim ) eski damar kuşlar piyasada var az kırılmış kuşlar var kendi elimizde soy elde etmek ama siz hala aman ben eski damar alim hemen ucurim diyosanız işiniz cok zor ve cebiniz de hafiflicektir ve sizin damarınız asla olmicaktır. kuşcu arkadaşlar herkesin kumesinde bir iki tane begendigi ustune gitigi kuş vardı onlarla birşeyler yapılır sonra aramızda paylaşılır eksikler tamamlanır ve duzgun bişeyler cıkarkendi kumesimden bahsedeceksem ışık göruyorum ilerleyen zamanlarda dahada iyi olucana inanıyorum herkese kolay gelsin herkes gönlunce kuşlar uretsin herkes emek versin emehe saygı duyalım . saygılar

Geri