hüseyin turan' Alıntı:
ORHAN ABİ saygılar;
bu konuyu oyun kuşu için açtığını tahmin ederek bende bir yorum yazmak istedim.
farklı bir konuda örnek vererek konuya yorum yapmak istiyorum.
RENKLER...
üç tane ana renk vardır.sarı kırmızı ve mavi.bunların karışımından ara renkler oluşur.sarı-kırmızı turuncuy,sarı-mavi yeşili,kırmızı -mavi moru oluşturur.
neden böyle bir örnek verdim diye düşüne bilirsiniz.ama çok açık aslında.yıllardır kuşçuları saf ırk kelimesi ile allak bullak eden ve kendisine ticari bir ortam kuran kuşçular var.tabi bazı arkadaşlarda kuş yetiştirme konusunda başarılı olamadıkları için hep sonucu ırkların kırılmasına yada saf ırkların bozulmasına götürüyorlar.yok öyle bir şey.saf ırk dedikleri kuşların acaba hepsi oynamışmı.şimdi bile sivasta babadan,dededen mirasçı kuşçular ve kümeslerinde bir sürü boş kuş var.
renk karışımını bu yüzden örnek verdim.siz ne elde etmek istiyorsunuz o çok önemli.yeşili elde etmek istiyorsanız yapacağınız belli.sar ve maviyi karıştırmak.siz eğer sarıyı fazla koyarsanız yeşiliniz açık.maviyi fazla koyarsanız koyu yeşil olur.
kuştada aynı.bu genetik bir durum.saf ırk denen kuşunda taşıdığı gen bazen sıra kuşunun ki kadar olabiliyor.yada sıradan olduğunu düşündüğünüz kuşun oyun geni saf kuştan daha baskın olabilir.ama tabi ki kuşta durum yeşili elde etmek kadar basit değil.işte burada ustalık devreye giriyor.oyun kuşunun taşıdığı geni,yavrusuna daha iyi bir şekilde aktara bilmek için uygun bir eşleme yapmanız gerekmektedir.bu safkan olmayan ama sizin istediklerinizi yapabilen bir kuş olabilir.yoksa biz ne büyük safkan kuşlardan adi yavrular gördük.gözle takip ve deneme
kuşçuluğun bence başlıca ilkeleri.bunlar yapıldığında tecrübe ile mükemmel sonuçlar alınacağına inanıyorum...
..SAYGILAR...
selam ve saygılar.yanılgı yada bilgi noksanlığı içerisindesiniz hüseyin bey..hangi büyük safkan kuslardan adi yavrular çıktığını gördünüz mesela.örnek verin lütfen. burada konu oyun değilki. safkan kusu nasıl tanırız isimli konubaslığı altında birseyler vermeye çalışıyoruz.sizin bu yanlıs yaklasımınız, günümüzde safkan oyun kusunu bitirme noktasına getiren günümüz oyun kusuna bakıs acısının resmidir adeta.
mesela elinizde gerçek bir çift vello olsa o kusları kırmaya kıyabilirmisiniz.bu anlayışınıza göre evet.günümüzde vello ların saddamların saim ustaların soyunu tüketen de bu anlayıstır.diğer konu baslığındaki kesmekesın sebebi de budur zaten.Ankara çorbası tabiride bu anlayış yüzünden çıkmıştır.demişşinizki kırma kustan safkan kadar iyi oyun yapan kuslar çıkar.evet çıkar ama genini tasıdığı safkan kusun etkisidir yine o ve arkası olmaz.15 teneden bir tane cıkarırsın belki..oda basına birsey gelmezse..ekeliğinde de oyun moyun hakgetire aslında oyuncu kus cıkarma çabası gerçekte o kusların saf halini yakalama çabasıdır.ama nafile eski haline gelmez sadece benzer oda kısa bir süre için .
verdiğiniz örnekler akla muhaldir.sütçü beygirinden yarıs atı çıkarmaya çalışmaya benziyorlar çünki..hadi bu sivas kusu da amma uzun süreli ve acılarak uçuyor kardesim bunu bir kelebekle kıralım da yavrusunu uçuralım bakalım.kusu bastıramıyoruz beklemektende usandırıyor; hem boylelikle yerinede iner anlayısı o sivasları madara etti..daha neler neler..ticari anlamda çakallık yapacak olan bir kusçu benim kuslar safkan diye ortaya çıkmaz.çünkü yemezler.eninde sonunda da foyası ortaya çıkar.asıl kırma besleyenlerde tezahür ediyo bu hile...buda cok aşikar..teorinizin ne kadar yanlısolduğunu su sekilde de ispat edebilirim:kaç tane oyuncu(Perf) ırk var ? elcevap üç:Mardin Sivas Urfa..kac tane corba ırk var? elcevap bir.nedir o? Ankara kusu. kaç tane ankara kusu ün yapmıs hiç..
kaçtane sivas urfa mardin kusu ün yapmıs cevap çoook..saddam Ankara değildir
saim ustalar da değildir. yarımdünyalarda değildir..vellolarda değildir..feleksizlerde değildir..vs vs vs selam ve saygılar