saf damar kuşu nasıl anlarsınız?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan orhan02
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 106
  • Görüntüleme Görüntüleme 27K
kırıkkale_çırağı' Alıntı:
Tekrar selamlar. kosta tukatlı bey merhabalar. Beyefendi sizi açıklığınızdan dolayı kutluyorum. hata Yapıp hatanın farkında olmak doğrudur. Hatayı düzeltmenin yolunu aramak zekadır. Tekrar yapmamaya, sonraları mahvetmemeye çalışmaksa erdemdir bence. 11 yaşında yapmış olduğunuz bir hatayı paylaşmışsınız. bende diyorumki sizin 11 yaşında yaptığınızı 40, 50, 60 veya üstü yaşlarda hala yapıp birde kendini usta gören veya göstermek isteyen çok kişi var. Daha önceki yazılarımdan birinde sivasta yapılan hatalar ve kuşların geldiği noktaları anlatan bazı cümleler kullandım. bunlardan birtanesi sivasta 1960 sonrası kuşların uçuşlarındaki sefer sıklığını daraltmak için urfa kuşları kırdılar, bazıları araziye bastıramadıkları için kuşları(kuşlar çok kuvvetli olduğundan) bunları zayıflatmak için kelebek, dönek vs vs kuşlar kattı. altlarından da birçok kişinin tabiri ile iyi oynayan kuşlar çıktı. o kuşlar türkiyenin birçok yerine dağıldı iyiler ya. bu kuşlar birçok yörede uçuruldu, beslendi, dahada kırıldı başka yerlere gitti. bu böyle devam ede ede elde ne soy kaldı ne doğru düzgün kuş. Seceresini bilmediğin kuşun evveliyatında ne olduğunu ne bileceksinde alıp onu damızlık yapmaya çalışıuyorsun? Bakın ilk etapta dağılan kuşlar soy ısahı ile kaliteli olan tarafa çevrilseydi o kuşlar hala adam gibi oynardı. ne soy ıslahı oldu ne de o kuşlar muhafaza edilebildi. Bir sandıktaki bir bozuk domates kasadakilerin hepsini bozar. bu unutuldu ve her oynayan denen eşlendi. yarın başka yerde kendisine göre daha iyi oynayanı gördü elindekini değiştirdi, daha iyiyi gördü elindekini değiştirdi. hiç aklına gelmediki aklını değiştirmek. Bu işi bukadar zorlaştıran kesinlikle bizleriz. her geçen gün de geriye dönmek okadar zor. ıslah etmeye çalışılacak kuşa giren kanın sayısını bilen kalmıyor.

Şu anda yapılması gerekenler:
1) Safkan ırklar federasyonun çalışması ile KALİTELİ(gerçek anlamda) bir kurul kurulmalı.
2) Bu kurula yeterli imkan sağlanmalı.
3) Bu kurulun çalışmaları resmiyete bağlanarak safkan ırklar tescillenmeli.
4) Bu safkan ırklar yerde ve havada özellikleriyle gösterilmeli
5) Soy ıslahı anlatılmalı
6) Secere takibi açıklanmalı
7) Soy içi eşleştirmeler nasıl yapılmalı anlatılmalı ve gösterilmeli
8) Elde olan birşey nasıl korunur o gösterilip uygulanmalı

Bunlar yapılmadıktan sonra anlatmayla olacak olsaydı bu çoktan düzelirdi. İnsanlara şu anlatılabilmeli bence bu iş şansa bırakılacak kadar basit değil. çok fazla uzatmak istemiyorum. sağlıcakla kalın
yazınızı yeni gördum cok özur dilerim . ve yazımı okuyup yorum yaptıgınız icin cok sagolun . bu arada 40 60 arası insanların yaptıkları dogruysa ne yazıkki cok zor şartlarda ugraşıyoruz daha dogrusu öluyu dirilrmeye calışıyoruz ben 11 yaşında yaptıgım hataları şimdi yapmıyorum ve inanın bunu butun samimiyetimle söluyorum bir gun kumesime beklerim yalnızca oyun kuşlarım var kumesimde ve eni 60 derinligi 70 yuksekligi 70 olan kapalı yemi suyu ayrı folluk larda yetiştiriyorum ki butun ihtimalleri ortadan kaldırmak için bilirsiniz kızmış erkek başkasının kızmış eşine binme ihtimali vardır onu bile ortadan kaldırdım ayrı yörelerden gelen kuşlaı bile ayrı tutuyorum. siz cok guzel şeyler yazmışsınız ama bunları cıkarları olan insanlar yapmaz bir cok nedeni var bir tanesi . elinde içerde tavana yapışan bir kuşu var adamın . o kuşun fiyatı (kafadan atalım) 50 tl .adamlar duşunuyo ben bunu mesela x ustanın 40 senelik damarından dır diyerek insanlara bilmeyenlere yenilere ( en kötusude yeni arkadaşları kazıklamaları kuşcu arkadaşlar sogumaya başladı ) 300 500 vermeleri bu hırsızlıktır şefk kırmaktır bundan dolayı bu arkadaşlar sizin sölediginiz sistemi asla kabul etmezler cunku rant gider elerinden benkuşculugu dört dörtluk 6 senedir yapıyorum neler duydum bir bilseniz neler anlatılıyone 40 yılık damarlar ama havada degil yerde yazık yazık emeklere. saygılar

selamlar. fatih bey merhabalar. dedinizki : kırıkkale çıragı polis hüseyin abi siz karamanda görev yaptınzımı acaba
Karamanda görev yapmadım daha önce...
saygılarla

selamlar. kosta bey isminiz kostamı? beyefendi çok sağolun belki değersiz görülen yazılarımı sabırla okuduğunuz için. daha önce yazdıklarımın hepsi tamamiyle gerçek. 1950 ve sonrası hakkında iç anadolu bölgesi ve birçok ilin oyun kuşu yapılanmasını anlatabilirim. Yaşadınmı diyenler için tamamen birinci ağızdan ve hiçbir beklentisi olmayan bir insanın tecrübeleri ve peşine benim yaşadıklarımın birleştirilmiş hali bunlar. Sizi canı gönülden kutluyorum dürüstlüğünüzden dolayı. allah kısmet ederse mart ayının sonlarına doğru istanbula çok sevdiğim bi kardeşimi ziyaret için geleceğim, sizide görüp bir bardak çayınızı içmek isterim inşallah. Gelelim kuş konusuna. bakın şimdi bir görüş var eski damar eski kuş. aslında bu gerçekten varsa inanın böyle sitelerde resimlerle, videolarla ispatlanmaz, SECERE TAKİBİ denilen şey kuşların başını kimden almış, nasıl eşlemiş, nasıl devam etmiş onun göstergesidir. şunu da gönül rahatlığıyla söylüyorum bu tip hayvanlar aldatmaz. bakın çakma eski soylar piyasayı bu hale getiren şey. adam bir kuş almış veya eline geçirmiş zamanında o kuşa 6 7 kuş katmış hala o kuş diyor. uçur diyorsun yok. kaliteli kuş havada gösterir kendini. onun kalite göstergesi şunlarla olur hep yazıyorum gerçi. Kaliteli bir kuş havadaki performansıyla hatasızlığıyla ve özelliğiyle apayrıdır. bunun değerlendirilme safhası 2 yaşından sonrasıdır. kaliteli kuş kaliteli yavru veren kuştur. kaliteli kuş sahibinin iyi tanıdığı kuştur. ben burada birçok kaliteli soy sayabilirim safkan olmayan bunu vurguladım hep. ama onların hepsinde secere takibi var... kuş eşleyerek tamamlama olayına gelince şöyle biraz açim ozaman yazımı. 2003 yılında kanat kuyruk, bel, gözler, tüy, ayaklar vs vs kuşun fiziki özelliklerine göre havadaki performansını test ettim hep. çoğunda bazı şeyler tutuyordu. Gittim bu fiziki yapılara göre seçe seçe ve oyunları seyredilmiş 60 a yakın kuş aldım. bu kuşları ilk önce bire bir özellikleri tutacak şekilde 2 3 takım kuş eşledim. tamamen zıt olacak şekilde 2 3 takım kuş eşledim, bazı özellikleri tamamlicak şekilde kuş eşledim. örnek dişi biraz sessiz, erkek gür sesli, dişi az taklalı, erkek bol taklalı vs vs. amacım hep aklımdaki 2 kuştan birini çıkarmaktı. sonuçta bu aynı fiziklilerde istediğim yavruyu vcermedi, zıtlarda vermedi, tamamlamalarda... oynamadı mı diyeceksiniz? oyun benim için bazı şartlardan sonra bakılacak bir değerlendirme. bu şartlardan birincisi kuşun sahibine ve yerine olan sadakatı. ikincisi kuşun kanat sallama stili. birçok kuşu ve ana babasını daha ilk turdan sonra kestim. oyunlarını dahi seyretmedim. bir çift kuş eşledim yavrusu fiziği güzel oldu. uçuruyorum gitti bi binaya attı oyunsuz kuş 20 dk yattı. gelir gelmez anasını babasını bütün sülalesini kestim. bir çift kuş eşledim yavrusunu aldım. dışarı çıktı kızgın erkeklerin yaptığı gibi kanatlarını şap şap yapa yapa laçka laçka kaçtı gitti, sülalesini kestim, bir çift kuş eşledim yavru gitti başkasının kuşuyla uçtu geldi, sülalesini kestim. Bir çift kuş eşledim. yavru orta halliydi. 2 yaşından sonra evin tabanını zorladı, onuda sülalesiyle bitirdim. Neden diyeceksiniz eş değişmediniz? belki anası veya babası iyiydi. Ben falcı değilim hangisinin iyi olduğunu hemen bulim. bulunmaz mı bulunur elbet ama uzun zaman ister. 50 kuşa o zamanı vermem için en az 250 yıl yaşamam lazım. baktım bu iş böyle kes kes olmuyor. iyice tiksindim o kuşlardan. bu dönem 6 sene falan sürdü. 6 sene sonunda kümeste kuş kalmadı kesmedik. kala kala kötü 1 erkek kaldı. her yaptığımın arkasından bir analiz yaptım. ve sonuç şu çıktı: Kuş Boya küpüne daldırıp istediğin renkleri katarak, istediklerini katmama lüksüne sahip olduğun bir vazo veya başka birşey değil. kuşa iyilik katmaya çalışırken giren kötülükler görülmüyor. ben hep kötülükleri gördüm. Sonra sorgularken sorgularken çözümü bulamıyorum. gittim ustama dedimki abi bu iş böyle oolmuyor. kuştan tiksindim artık dedim. ben falanca iki kuşun falanca özelliklerinde kuş bulamicammi dedim? o güldü ve 6 sene uğraştırdıktan sonra bana sadece şunu söyledi. KOLAYMI SANDIN OĞLUM? FALANCA SOYLA, FİLANCA SOYU BİRBİRİNE EŞLEMEDEN OLURMU SANIYORSUN? Daha sonra o falanca soydan kuşla filanca soydan bir kuşu eşledim ve aynen dediği gibi o 2 kuştan 1 tanesi yine çıktı. sonra sorgulamaya başladım. dedimki ben belki 50 100 kuşla uğraştım olmadı o 2 kuş söyledi eşledim oldu. düşünürken düşünürken son ulaştığım şey şu oldu, aslı olmayanın asaleti de olmaz... Yani bu iş böyle alır tamamlarım veya masa kuşçuluğu zihniyetiyle olacak iş değil...

Merhabalar. Sn Kırıkkale çırağı. Kusura bakmayın ama yazdıklarınız samimi ve doğru görünmüyor. Gerçekten çelişkiler var. Cevap yazmayım diyorum ama bazı insanlar gerçekten yanlış yönlenecek. 60 tane izleyerek alınan kuştan kuş çıkaramama olayı ya yalan ya da yanlıştır. 60 tane gerçekten iyi kuşu izleyip alabilmek için de mütevazi olunduğunda bile 100.000,00 tl - 150.000,00 tl gibi bir bütce gerekir ki, polistiniz değil mi?. 60 tane izlenerek alınan kuştan sonuç alamamak o daha ilginç.
Bu örneği daha önce de verdim. Gerçekten şahsen olmasa da tanıdığım en iyi kuşculardan birisi, başka ilde kuşcu arkadaş ziyaretine gitmiş. 100-150 dekar bir boşluk ve etrafta yüksek tepe ve dağpların olduğu bir arazide bir besi çifliği düşünün. Çiflik sahibi(ben de isim vermiyorum), bahsi geçen kuşcuyla yeni tanışıyor ama biliyorki de iyi kuşcu. Diyor ki " bana öyle kuşlar ver ki paranın üstü açık, bu araziyi kıvırsın, görevini yapsın, bu düz arazi de hata yapmasın, ölene kadar da görevini yapsın". İyi kuşcu hiç cevap vermiyor. Bu arada sohbet , yemeler içmeler, kuş sohbeti, masada uçurmalar devam edip gidiyor. Ziyaret tamamlanıp iyi kuşcu evine dönecekken(TABİ BU ARADA İYİ KUŞCU ABİMİZ, SOHBET SIRASINDA ÇİFLİK SAHİBİNİN KUŞCULUĞUNU KONUŞMALARINDAN TARTIYOR) çiflik sahibine dönüyor; "Bende bu araziyi kıvıracak, hatasız ölene kadar görevini yapacak kuşlar var. Ancak sen o kuşları kıvıracak kuşcuya benzemiyosun ", diyor ve kuş satmıyor.
Ben geçmişte ki ustaların soyu hakkında yazdığınız yorumda da birisini kesin ilk ağızdan(hatta kayıtlı kendi sesinden telefonumda), diğerini de kayıtsız kendi ağızından biliyorum. İspat için cevap yazmadım zira gerek görmedim, yazmayacaktım da. Ama gerçekten insanları eksik bilgiyle yanlış yönlendirme gördüm kendimce, bu yüzden cevap yazıyorum. Gerçekten iyi niyetli bir kuşcu ve insan olduğunuzu düşünüyorum, bu yüzden de dinlerseniz size bir iki tavsiyem var.
-Kulaktan dolma, ya da internetten kaynağı kesin delile dayanmayan bilgilerle kesin yargıya varmayın.
-Bu bilgileri çırağı olduğunuz kişiden alıyosanız ustayı değiştirmeyi deneyin.
-Buralara yazdıklarınızı arşivleyin, saf damar beslemeye yeni başladı iseniz araya kan katmadan 10 yıl besleyin(ilk ağız yavruları 10 yıl uçurmaktan bahsetmiyorum, torunların, torunlarının, torunlarını uçurmaktan bahsediyorum) daha sonra deneyimden sonra yazdıklarınızı okuyun, KARAR SİZİN. Saygılar, başarılar..

selamlar. kosta bey isminiz kostamı? beyefendi çok sağolun belki değersiz görülen yazılarımı sabırla okuduğunuz için. daha önce yazdıklarımın hepsi tamamiyle gerçek. 1950 ve sonrası hakkında iç anadolu bölgesi ve birçok ilin oyun kuşu yapılanmasını anlatabilirim. Yaşadınmı diyenler için tamamen birinci ağızdan ve hiçbir beklentisi olmayan bir insanın tecrübeleri ve peşine benim yaşadıklarımın birleştirilmiş hali bunlar. Sizi canı gönülden kutluyorum dürüstlüğünüzden dolayı. allah kısmet ederse mart ayının sonlarına doğru istanbula çok sevdiğim bi kardeşimi ziyaret için geleceğim, sizide görüp bir bardak çayınızı içmek isterim inşallah. Gelelim kuş konusuna. bakın şimdi bir görüş var eski damar eski kuş. aslında bu gerçekten varsa inanın böyle sitelerde resimlerle, videolarla ispatlanmaz, SECERE TAKİBİ denilen şey kuşların başını kimden almış, nasıl eşlemiş, nasıl devam etmiş onun göstergesidir. şunu da gönül rahatlığıyla söylüyorum bu tip hayvanlar aldatmaz. bakın çakma eski soylar piyasayı bu hale getiren şey. adam bir kuş almış veya eline geçirmiş zamanında o kuşa 6 7 kuş katmış hala o kuş diyor. uçur diyorsun yok. kaliteli kuş havada gösterir kendini. onun kalite göstergesi şunlarla olur hep yazıyorum gerçi. Kaliteli bir kuş havadaki performansıyla hatasızlığıyla ve özelliğiyle apayrıdır. bunun değerlendirilme safhası 2 yaşından sonrasıdır. kaliteli kuş kaliteli yavru veren kuştur. kaliteli kuş sahibinin iyi tanıdığı kuştur. ben burada birçok kaliteli soy sayabilirim safkan olmayan bunu vurguladım hep. ama onların hepsinde secere takibi var... kuş eşleyerek tamamlama olayına gelince şöyle biraz açim ozaman yazımı. 2003 yılında kanat kuyruk, bel, gözler, tüy, ayaklar vs vs kuşun fiziki özelliklerine göre havadaki performansını test ettim hep. çoğunda bazı şeyler tutuyordu. Gittim bu fiziki yapılara göre seçe seçe ve oyunları seyredilmiş 60 a yakın kuş aldım. bu kuşları ilk önce bire bir özellikleri tutacak şekilde 2 3 takım kuş eşledim. tamamen zıt olacak şekilde 2 3 takım kuş eşledim, bazı özellikleri tamamlicak şekilde kuş eşledim. örnek dişi biraz sessiz, erkek gür sesli, dişi az taklalı, erkek bol taklalı vs vs. amacım hep aklımdaki 2 kuştan birini çıkarmaktı. sonuçta bu aynı fiziklilerde istediğim yavruyu vcermedi, zıtlarda vermedi, tamamlamalarda... oynamadı mı diyeceksiniz? oyun benim için bazı şartlardan sonra bakılacak bir değerlendirme. bu şartlardan birincisi kuşun sahibine ve yerine olan sadakatı. ikincisi kuşun kanat sallama stili. birçok kuşu ve ana babasını daha ilk turdan sonra kestim. oyunlarını dahi seyretmedim. bir çift kuş eşledim yavrusu fiziği güzel oldu. uçuruyorum gitti bi binaya attı oyunsuz kuş 20 dk yattı. gelir gelmez anasını babasını bütün sülalesini kestim. bir çift kuş eşledim yavrusunu aldım. dışarı çıktı kızgın erkeklerin yaptığı gibi kanatlarını şap şap yapa yapa laçka laçka kaçtı gitti, sülalesini kestim, bir çift kuş eşledim yavru gitti başkasının kuşuyla uçtu geldi, sülalesini kestim. Bir çift kuş eşledim. yavru orta halliydi. 2 yaşından sonra evin tabanını zorladı, onuda sülalesiyle bitirdim. Neden diyeceksiniz eş değişmediniz? belki anası veya babası iyiydi. Ben falcı değilim hangisinin iyi olduğunu hemen bulim. bulunmaz mı bulunur elbet ama uzun zaman ister. 50 kuşa o zamanı vermem için en az 250 yıl yaşamam lazım. baktım bu iş böyle kes kes olmuyor. iyice tiksindim o kuşlardan. bu dönem 6 sene falan sürdü. 6 sene sonunda kümeste kuş kalmadı kesmedik. kala kala kötü 1 erkek kaldı. her yaptığımın arkasından bir analiz yaptım. ve sonuç şu çıktı: Kuş Boya küpüne daldırıp istediğin renkleri katarak, istediklerini katmama lüksüne sahip olduğun bir vazo veya başka birşey değil. kuşa iyilik katmaya çalışırken giren kötülükler görülmüyor. ben hep kötülükleri gördüm. Sonra sorgularken sorgularken çözümü bulamıyorum. gittim ustama dedimki abi bu iş böyle oolmuyor. kuştan tiksindim artık dedim. ben falanca iki kuşun falanca özelliklerinde kuş bulamicammi dedim? o güldü ve 6 sene uğraştırdıktan sonra bana sadece şunu söyledi. KOLAYMI SANDIN OĞLUM? FALANCA SOYLA, FİLANCA SOYU BİRBİRİNE EŞLEMEDEN OLURMU SANIYORSUN? Daha sonra o falanca soydan kuşla filanca soydan bir kuşu eşledim ve aynen dediği gibi o 2 kuştan 1 tanesi yine çıktı. sonra sorgulamaya başladım. dedimki ben belki 50 100 kuşla uğraştım olmadı o 2 kuş söyledi eşledim oldu. düşünürken düşünürken son ulaştığım şey şu oldu, aslı olmayanın asaleti de olmaz... Yani bu iş böyle alır tamamlarım veya masa kuşçuluğu zihniyetiyle olacak iş değil...

YAZDIĞINIZ BU YAZIDAN SONRA KENDİ ADIMA ÇIKAN SONUCU SÖYLEYEYİM HÜSEYİN BEY;

SEYREDEREK ALDIĞINIZ 60 TANE KUŞTAN VERİM ALAMADINIZ İSE BU SİZİN BİLGİNİZİN VE BECERİNİZİN EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR,DEMEK Kİ KUŞ EŞLEME KONUSUNDA YETERLİ BİLGİYE SAHİP DEĞİLSİNİZ.

KUŞUNUZ KARŞI ÇATIYA KONUP GELMİYORSA,GİDİP BAŞKA KÜMESE İNİYORSA YADA KÜMES HAKİMİYETİ YOKSA BU KUŞUN KÖTÜLÜĞÜNDEN DEĞİL,SİZİN SEYİSLİĞİNİZİN EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR DEMEKTİR.

YANİ DİYECEĞİM O Kİ ŞU YAZDIĞINIZ YAZIDAN ÇIKAN SONUÇ SİZİN HALA ÇIRAKLIKTAN KALFALIĞA GEÇEMEMİŞ OLMANIZDIR.

SİZE DAHA ÖNCEDE SÖYLEMİŞTİM YAZDIKLARINIZ KUŞÇULUK CAMİASI ADINA BİR ŞEY İFADE ETMİYOR DİYE.BU YAZINIZ NE KADAR HAKLI OLDUĞUMU GÖSTERİYOR.

BANA CEVAP VERMENİZDEN ZİYADE,DİĞER USTALARIN BU KONU HAKKINDAKİ YORUMLARINI MERAK EDİYORUM DOĞRUSU.

SAYGILARIMI SUNUYORUM.....

selamlar. sait bey bana karşı yapılan yanlışlık düzelirse yazınıza cevap vereceğim. aksi takdirde söylediklerimin hepsini yanlış kabul edip bütün yazdıklarım yalan olarak kabul edilsin... saygılarla

A.S. Hüseyin Bey(Kırıkkale çırağı olan),
Ben yanlışımı göremedim.Edebiyatım çok iyi değil, cümlelerim genelde devriktir, belki kullandığım kelimeleri yanlış seçmişimdir. Ya da alınganlık, yanlış anlaşılma olmuştur. Her neyse yanlışım(varsa ben hata diyorum) kusura bakmayın, hakkınızı helal edin.. Saygılar, başarılar...

Sait bey merhabalar. sizle alakalı bir sorun yok. yanlış anlaşılmaya yer verdiğim için asıl siz kusura bakmayın. haklı olduğum bir durum yüzünden uyarı aldım. Admin bu konuda hatalı diye düşünüyorum. dolayısıyla hak yerini bulmadığı sürece bu sitede hiçbir konuda yazmayacağım. evet belkide benim yazmamam birşeyi değiştirmicek ama sonrakilerde daha doğru kararlar alınır inşallah. biz gönül kırdıysak affola. selametle kalın.

hüseyin turan' Alıntı:

YAZDIĞINIZ BU YAZIDAN SONRA KENDİ ADIMA ÇIKAN SONUCU SÖYLEYEYİM HÜSEYİN BEY;

SEYREDEREK ALDIĞINIZ 60 TANE KUŞTAN VERİM ALAMADINIZ İSE BU SİZİN BİLGİNİZİN VE BECERİNİZİN EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR,DEMEK Kİ KUŞ EŞLEME KONUSUNDA YETERLİ BİLGİYE SAHİP DEĞİLSİNİZ.

KUŞUNUZ KARŞI ÇATIYA KONUP GELMİYORSA,GİDİP BAŞKA KÜMESE İNİYORSA YADA KÜMES HAKİMİYETİ YOKSA BU KUŞUN KÖTÜLÜĞÜNDEN DEĞİL,SİZİN SEYİSLİĞİNİZİN EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR DEMEKTİR.

YANİ DİYECEĞİM O Kİ ŞU YAZDIĞINIZ YAZIDAN ÇIKAN SONUÇ SİZİN HALA ÇIRAKLIKTAN KALFALIĞA GEÇEMEMİŞ OLMANIZDIR.

SİZE DAHA ÖNCEDE SÖYLEMİŞTİM YAZDIKLARINIZ KUŞÇULUK CAMİASI ADINA BİR ŞEY İFADE ETMİYOR DİYE.BU YAZINIZ NE KADAR HAKLI OLDUĞUMU GÖSTERİYOR.

BANA CEVAP VERMENİZDEN ZİYADE,DİĞER USTALARIN BU KONU HAKKINDAKİ YORUMLARINI MERAK EDİYORUM DOĞRUSU.

SAYGILARIMI SUNUYORUM.....
herkese selam . dun gece sayın KIRIKKALE CIRAGI na bir yazı yazdım ama silinmis anlayamadım 1 saat kadar da ugraştım ama yazı görunmuyo neyse sorun degil tekrar benzerini yazarım tabi bilincli silinmediyse . sayın HUSEYİN TURAN bir konu yazmak istedim bilginiz olsun diye .belki bir gun ihtiyacınız olur aklınıza gelir belki yardımcı olur acısından yanlış anlaşılmasın. benim kuşlarım kendi catımdan başka yere konmaz yavrularım yani damızlık kuşlar için bir şey diyemem cunku oınlar benim orda ucmazlar . ama bir çift kuş vardı guzel kuşlarıdı haksızlık etmiyim .bu çiftten aldıgım yavrulardan hangisi uçtuysa ikinci turda başka catılara kondular ucan yavrular kalktıkları yere inince onlarda kalkıp benim catıma iniyolardı kendimde hata aradım bulamadım cunku yanında başka yavrularda ucuruyodum inanın 7 yavrusunu aldım ve hepsi ikinci ucuncu turlarda çatıya neler denedim ama olmadı araştırdıgımda bunun ırsi oldugunu ögrendim kuşun tetik olması , paca yapısı renk eksikligi veya çiçibaş gibi yada kuyruk altında olan bir beyaz tuy gibi bir şey bunun % 95 dişi kuştan gelen bir şey .belki işinize yarar diye yazdım saygılar.

herkese tekrar selam . şu saf damar kuş nasıl bulunur konusuna dönsek te herkes bilgisini paylaşsada bilgilerimiz cogalsa iyi olmazmı . bu gun usta olarak tabir etigimiz bir abiye danıştım bundan 47 sene önce kuşculuga başlamış bir kisi olarak usta diyorum usta deme zorunlulugunu hisediyorum yaşından ve onun ustasını bana anlatabilen canlı bir ansiklopedidir bundan kendisiyle beraber 80 90 sene eskiyi anlatan bir insan var elimde ve ona bu gun sordum mardin sivas ankara vs vs kuşunu nasıl ayırt ediyodunuz eşleme nasıl yapıyodunuz diye sordum . bana döndü yuzume baktı . bak kostacım benim ilk oynuyan yavrularım mardinden gelen bir dumanl erkek ve canakkaleden gelen çakmaklı bir dişiydi yavruları istenilen oyunu yapıyodu dedi. durdum duşundum usta dur ben iki cay alim dedim cıktım dışarı içimden duşunmeye başladım bundan 47 sene önce den bahsediyoruz ve adam soydan bahsetmiyo nasıl olucak bu iş diye duşunudum anlamadım cayları aldım geri gitim ya usta ee nerde bizim ırk lar ne ırkı biz altından iyi yavru gelen kuşları arıyoduk ırk önemli degil damarı önemli damarı tutturdunmu gerisi boş dedi biz iyi kuşu anlarız onun özeliklerine bakarız havaya verir o onunla bu şununla eşleşir deriz gerisine bakmadık dedi ee giti mardin giti sivas dedim onlar coktan giti dedi sen iyi kuşu bul başka şey arama dedi ve ekledi istanbulda olan damarlarda hiç bir yerde yoktur esasta nedenide şudur biz o senelerde posta bursa dönek kelebek beslserdik bir arkadaşımız oyun kuşu getirdi onun oyunmunu seyretik hoşumuza giti ( eki feriköyludur kendisi) istanbulu arkadaşlar bilir . ve gel zaman git zaman feriköy taklacı kuş beslemeye başladı dedi bir kac kişi hariç onlar eskki kuşları besliyodu dedi turkiyenin her yerinden kuşlar gelmeye başladı parayla hatırla ve iyi kuşlar geliyodu o zamanın oyun kuşunun yaptıgını şuan arıyoruz dedi kısa kesim cok konu cok isim cok gecmiş cok anı anlatıldı ama benim anladıgım saf kan aramayı bırakmak oldu ama iyi damar bulmak daha önemli bunu duşundum bundan 47 yıl önce bozulan ırkları şimdi sanmıyorum toparlıyabilicegimizi cok ırak cok gizli kalmış yerler varsa bilemicem inşallah vardır . saygılarımla

herkese selam . dun gece sayın KIRIKKALE CIRAGI na bir yazı yazdım ama silinmis anlayamadım 1 saat kadar da ugraştım ama yazı görunmuyo neyse sorun degil tekrar benzerini yazarım tabi bilincli silinmediyse . sayın HUSEYİN TURAN bir konu yazmak istedim bilginiz olsun diye .belki bir gun ihtiyacınız olur aklınıza gelir belki yardımcı olur acısından yanlış anlaşılmasın. benim kuşlarım kendi catımdan başka yere konmaz yavrularım yani damızlık kuşlar için bir şey diyemem cunku oınlar benim orda ucmazlar . ama bir çift kuş vardı guzel kuşlarıdı haksızlık etmiyim .bu çiftten aldıgım yavrulardan hangisi uçtuysa ikinci turda başka catılara kondular ucan yavrular kalktıkları yere inince onlarda kalkıp benim catıma iniyolardı kendimde hata aradım bulamadım cunku yanında başka yavrularda ucuruyodum inanın 7 yavrusunu aldım ve hepsi ikinci ucuncu turlarda çatıya neler denedim ama olmadı araştırdıgımda bunun ırsi oldugunu ögrendim kuşun tetik olması , paca yapısı renk eksikligi veya çiçibaş gibi yada kuyruk altında olan bir beyaz tuy gibi bir şey bunun % 95 dişi kuştan gelen bir şey .belki işinize yarar diye yazdım saygılar.

KOSTA BEY,
HER YAVRU AYNI KAPASİTEDE OLAMAZ.KİMİSİ HANTAL OLUR KENDİNİ KALDIRAMAZ,KİMİSİ TÜYDEN DOLAYI UÇMAK İSTEMEZ.EĞER UÇAN OYNAYAN İKİ EKEDEN ALINAN YAVRULAR SORUN AÇIYORSA,BU İŞTE KESİNLİKLE BİR PROBLEM VARDIR.TEKRAR SÖYLÜYORUM KUŞLARIN HANTALLIĞI UÇUMA ENGEL OLABİLİR AMA BU ZAMANLA DÜZELTİLEBİLİR.BİR BAŞKA KONU İSE YAVRU KUŞ İLK KALKIŞLARINDA BAŞKA ÇATIYA KONABİLİR ÇÜNKÜ ÇEVREYİ VE YUVAYI TANIMIYORDUR.SİZ BU DÖNEMDE KUŞU ÇATIDA YATMAYA ALIŞTIRIRSANIZ O KUŞA BU KARAKTERİ SİZ VERMİŞ OLURSUNUZ.
BİR KUŞ UÇAR OYNAMAYA BİLİR AMA EĞER KUŞ UÇURULAMIYORSA BU SEYİSİN HATASIDIR.

saf oyun kuşlarının kanat telekleri kuyruk telekleri geniş olur.

hüseyin turan' Alıntı:

KOSTA BEY,
HER YAVRU AYNI KAPASİTEDE OLAMAZ.KİMİSİ HANTAL OLUR KENDİNİ KALDIRAMAZ,KİMİSİ TÜYDEN DOLAYI UÇMAK İSTEMEZ.EĞER UÇAN OYNAYAN İKİ EKEDEN ALINAN YAVRULAR SORUN AÇIYORSA,BU İŞTE KESİNLİKLE BİR PROBLEM VARDIR.TEKRAR SÖYLÜYORUM KUŞLARIN HANTALLIĞI UÇUMA ENGEL OLABİLİR AMA BU ZAMANLA DÜZELTİLEBİLİR.BİR BAŞKA KONU İSE YAVRU KUŞ İLK KALKIŞLARINDA BAŞKA ÇATIYA KONABİLİR ÇÜNKÜ ÇEVREYİ VE YUVAYI TANIMIYORDUR.SİZ BU DÖNEMDE KUŞU ÇATIDA YATMAYA ALIŞTIRIRSANIZ O KUŞA BU KARAKTERİ SİZ VERMİŞ OLURSUNUZ.
ADALI KOSTA' Alıntı:
evet haklısınız ama bunlar cok farklıydı inanın ucmak istemiyholar herhangi bir çatı gördumu iniyolardı ama yalnızca bu ciftin kuşları öteki kuşlarım standart toafıma giden bir şeydi . yavrular eşe vurulduktan sonra bile eşi ucuarken bile başka catıya iniyodu kızgın erkekler i dişi peşinhe ucurduk onuda yapmadılar neler de3nedim ama nafile sizin sölediginiz sıtandart kuş için gecerli bunlar toaftı kuşlar ucmak istemiyodu hantalık veya tuy sorunu olsa sorun degil performansla halolacak şeyler ama bunların sorunu soydan gelen birşey dir ve dişi kuştan gelen bir hatadır erkekten gecen birşey degildir buda araştırmalardan bulunmuştur 7 yavrudan bahsediyorum iki uc olsa haklısınız ama bunlar cıkan yavrular tek ucuruldu coklu ucuruldu demin dedigim gibi eşi ile ucuruldu eşi saatlerce ucuar ama kendi catıya atıp ordan eşini seyreder eşi kalktıgı yere inince hemen oda gelirdi zaten o çift elden cıkarıldı saygılar

KOSTA BEY,
[/quote]

bende kendi tecrubemi anlatıyım şimdi arkadaş diyorki başka catıya konanı kestim şunu kestim şöle etti kestim diyor ozaman bende sene 1994 de ilk acemiliğimde bir çorum çıplağı ile arapakkuyruk eş vurdum bilinçsizce hadda işi bilen kuşcular bunu at dedi ben bu kuşlardan bir gökbenekli yavru aldım yavruyken oyun sökdü sefere girdi mahallenin kuşcuları
seyre gelirdi inanamazdı ve kuş geberse bile başka çatıya atmazdı duruşuda iyiydi şimdi bu görüşe göre bu kuş soy kuşu ozaman

yani demek istediğim bu soy kuşu değil. bu başka konu ayrıca saf kan demek hiç başka cinsle eşleşmemiş mesela şebapsa
daima şebaba vurulmuş yani başka kümesdende olsa şebaptan türemişse safkandır. mantıksal olarakda zaten geçmişi tek cinsden türediğine göre ayriyeten soy kuşu olmuşda olur

mesela bir arapla beyazı eşlesem yavrularıda çaprazlama üretsem dede torun gibi çoğaltsam hali ile bu benim ayarladığım bir soy kuşu olur yani soy kuşudur. ama asla safkan değildir birinde görmüştüm adamda kuşlar vardı alayıda çatıya kuyruk sürterek dönerek perdah la sefer yapıyordu 50 tane kuşu varsa hepside aynı oynuyordu hepsinin rengide aynıydı.

yine küçüklüğümde kuş beslerken şahid oldum mahallemde soy kuşu besleyen bir tek kişi vardı bir çift araptan 15 tane felan beyaz almışdı kuşdan mutlaka beyaz yavru çıkardı. şu an bende safkan oyunlu bir çift şebap var yavrularıda ana baba gibi oyun sökmediği halde kanat sesi güçlü 11 telek ve perdahlı işin ilginç yanı damızlık kuş iki senedir yattı dedim zaten ihtiyar bu kuş yatık kafayı gözü kırar. bahçeden yanlışlıkla kalkdı bina boyu yüksekden taklayı vura vura zorla indi bunlar benim acizane kendi görüşlerim elbet bizden daha iyi kuşcularda var onlarda yorum yaparsa merak edenlere cevap olur

ÇOK ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU BASLIGI GENÇLERİN OKUYUP BİLGİLENMESİ KAZANÇLARINADIR
SAYGILAR

kuscu_marik' Alıntı:
S A ESKİYE DÖNÜK ESKİLERİ KONUŞMAK ESKİDE YASANANALAR O YASAYANLARIN ANLATTIKLARI GÜZEL ŞEYLER KESKE HER KUŞÇU OLACAKLAR VE KUŞCULAR O KIYMETLİ KUŞLARI VE KUŞ SAHİPLERİNİ TANIMA İMKANI OLSAYDI ŞİM Dİ DAHA FARKLI SEYLER KONUSUYOR OLURDUK SAF DAMAR VARDIR YOKTUR BENCE BU KONU BU KADAR DA UZATILMAMALI İÇİN DE BULUNDUGUMUZ ŞU AN İLE ESKİYİ KIYASLAYARAK SAF VE SAF DAMAR TARTIŞMASI BENCE ADİL DEGİL ÇÜN KÜ ESKİDE DEYILIZ ESKİ ESKİDE KALDI YAPMAMAMIZ GEREKEN ESKİ KUŞÇULARI VE KUŞLARI ZORLANDIGIMIZ YADA İÇİNDEN ÇIKILAMAZ HALE GELDIGIMIZ DE GÜNDEME GETİRMEMİZİN KİMSEYE BİR ŞEY SAGLAYAMAYACAK OLMASIDIR YANİ ÖNÜMÜZE BAKMAMIZ GEREK BURALARDA YAZAN HERKİM OLURSA OLSUN ALİDİR AHMETTİR MEHMETTİR KUŞ VE KUŞÇULUK ÜZERİNE NEKADAR DOLU BİLGİYE SAHİP OLURSA OLSUN BU BİLGİ VE BECERİSİNİ KUŞ EŞLEMEDE KUŞ DENGELEMEDE KUŞUN EKSİGİNİ KAPATMADA YADA FAZLALIGINI BALANS ETMEDE TAKİBİ TECRÜBESİ GÖZLEMİ YETERLİ TECRÜBESİ YOK İSE EZBER OLARAK BÜTÜN BİLGİYE SAHİP OLABİLMESİ YETERSİZDİR KUŞ EŞLEME SECERE TAKİBİ EN ÖNEMLİSİ DE BİLİNENLERİ KUŞLAR ÜZERİNDE BİLİNÇLİ ŞEKİLDE UYGULAYAMAZSA OBİLİNEN TÜM BİLGİLER BİR SEY İFADE ETMEZ BİLMEK ÖGRENMEK GÖZLEMLEMEK AYRI ŞEY AMA UYGULAYABİLMEK İSE AP AYRIDIR BURALARDA YAZILIP ÇİZİLDİGİ GİBİ KOLAY DA DEGİLDİR SECERE TAKİBİ NESİL KUŞUN ORJİNİ EŞ YAPILACAK KUŞUN GERİYE DÖNÜK NESLİ BOLCA SABIR UZUNCA ZAMAN GEREK TİRİR KENDİMCE KUŞÇUNUN KENDİ ELİNDE BİLDİGİ KUŞLAR KENDİNE YETİYORSA BU KUŞLARIN PERFORMANSLARINI DAHA YUKARI ÇEKEBİLMEK İÇİN BİLİNÇLİ EŞLEMEYİ UYGULAYABİLİYORSA ALTINDAN DA İSTEDİGİ SONUÇLARI ALIP SONUNU DA GÖREBİLİYORSA O KİŞİNİN ELİN DEKİ O KUŞLAR O KİŞİYE GÖRE SAF DAMAR SAF KUŞLARDIR GÜNÜMÜZ KUŞCULUGUNDA DA BU DENLİ KUŞ LAR SAHİP OLABİLMEK TE ÇOK ÖNEMLİDİR DİYOR BURALARDA KONUŞTUGUMUZ GİBİ KUŞA EMEK VERİP TAM İSTENİLENİ BULMAK TA OK ADAR KOLAY DEGİLDİR İKİ MÜKEMMEL BİLNEN KUŞU BİLE EŞLEDİGİNİZ DE ALTINDAN O KUŞLARIN YARISI BİE ÇIKMADIGI GÖRÜLMÜŞTÜR İSTENİLENİ BULABİLMEK BİLİNEN KUŞLARA ÇALIŞMAYLA DAHİ KOLAY OLMAMIŞTIR BİR ÇİFT KUŞ DAN OLUMLU OLUMSUZ NETİCE ALMAYA HARCANAN EMEK VE ZAMAN BİLE KUŞÇUNUN İKİ ÜÇ SENESİNİ ALMAKTADIR DAHA İYİYİ ARAMAK MÜKEMMELİ BULMAYIDA HER KUŞÇU İSTER BUNU İSTERKENDE ELİNDEKİNEDE SAHİP OLAMAYIP BULDUGUNU ZANNEDEREK KUŞUN ÖNÜNÜ GÖREREK SONUNU GÖRMEDEN ELİNDEKİ İYİYİ DE KAYBEDEN ÇOK OLMUŞTUR KUŞÇULUK TA YETİNE BİLMEYİ SABREDMEYİ ÖGRENEMEDİKÇE BU GÜNLERİDE ARAYACAGIMIZ KACINILMAZDIR ONDANDIRKI HERKES ELİNDEKİNEDE SAHİP OLABİLMELİ İYİYİ DE BİLİNÇLİ ŞEKİLDE ARAMALIDIR DİYOR SAYGILARIMI SUNUYORUM

Geri