saf damar kuşu nasıl anlarsınız?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan orhan02
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 106
  • Görüntüleme Görüntüleme 27K
FORMULA 1' Alıntı:
gosterdıgı guzel performansını yavrularınada baskın bır sekılde aktaran kus da soyu korunmus kustur bence.bır kusun bu ozellıklere sahıp olup olmadıgını ogrenmek ıcın ustalar bu kuslarını yoz kuslara vurup denerlermıs..
s a davut kardeş güzel bir konuya deginmişsin çok dogru gerçek saf damızlık kuşları ezel zamanlarda başka bilinmeyen kuşlara denendiginde çok mükemmel olmasada izlenebilir kuşlar çıkıyordu ayrıca dedigin gibi saf damızlıklarda iki eş edilen kuşun haricinde renk de vermiyordu yani ya ana yada baba rengi işte o zamanın damızlık kuşları ile şimdikiler arasındaki fark bu o zamanlar bu denli gelişi güzel kuşlar kırılmıyor muhafaza ediliyordu ne zamanki arayış başladı işte içinde bulundugumuz anı yaşıyoruz yani gelişigüzel blinçsizlik eski kuşları bitirme noktasına getirmiştir saygılar teşekkürler davut kardeş

MERHBA HÜSEYİN BEY;

YUKARIDA YAZMIŞ OLDUĞUNUZ YAZILARI DİKKATLİCE OKUDUN ÇÜNKÜ;CEVAP YAZARKEN YANLIŞLIK YAPMAYAYIM DİYE.

hüseyin bey merhabalar. öncelikle daha dikkatli okuduğunuza sevindim.

YÖRESEL KUŞLARIN FARKLI ÖZELLİKLERİ VAR EVET.
HER İYİ OYNAYAN KUŞ DAMIZLIK OLMAZ DEMİŞSİNİZ BUDA KISMEN DOĞRU.ASLINDA OLUR AMA BAZILARINDA YÜZDENİZ ÇOK DÜŞÜK OLABİLİR.HATTA OYUN TUTTURMA KONUSUNDA ÇOK BÜYÜK ZORLUKLAR ÇEKEBİLİRSİNİZ.BAZI EKELERDE YÜZDE YÜZÜ DE BULABİLİRSİNİZ.

hüseyin bey bakın bir kelebeğin veya döneğin altından çıkıpta yerine bastıralamıyacak kadar kuvvetli kuşlardan bahsettim ilk yzımda. bu kuşlar ne yaparsa yapsın damızlık niteliği taşımaz. çünkü aslını yitirdi. içerideki sağlam kuşun hatrına o bozukluğu ilk soyda havada tuttu. ama artık onunla uğraşırken farklı kuşlara eşlerken yani kuşlarınız o kelebeği veya döneği taşıyabilecekmi bunu hesaplarsanız sonunda pişman olmazsınız. ben oyun tutturma diye birşeye katılmıyorum. burada şans faktörü var. kuşunu iyi tanıyan ve ne yaptığını bilen bir kuşçu kuşunun altından ne geleceğini bilir.(tabiki içeriye kuş sokmuyorsa)(üzülerek ustanızda bunu herhalde göremediniz diyeceğim.)

OYUN KUŞUNDA BİZLER ISRARLA GENETİK UYUMDAN BAHSEDİYORUZ.BU İŞ NE KADAR DENEME YANILMA YÖNTEMİ OLSADA BİLGİ VE TECRÜBE BU İŞTE EN ÖNEMLİ UNSURDUR. ağzınıza sağlık doğru söze söyleyeceğim birşey yok... ırk ırka eşlenirse bu uyum yakalanır. bir pointer ile bir alman kurdunu eşlemek iki ırkıda telef etmekten başka birşey değildir. siz diyeceksinizki ikisi ayrı özelliklerde. bende diyeceğimki aynı olabilmesi için ırklar benzemeli.(taksonomi bilimini inceleyen herkes dediğimde hemfikir olacaktır.)

ANKARANIN BİR ÇOK USTASINDAN ÖRNEKLER VERMİŞSİNİZ AMA BANİM USTAMIN ADI GEÇMEMİŞ ÜZÜLDÜM ASLINDA ESKİŞEHİRDE DAHİL OLMAK ÜZERE BİR ÇOK İL BU USTANIN KUŞLARI İÇİN KAPI ÖNÜNDE YATARDI.BU USTANIN TEK DEZ AVANTAJI ORTAM KUŞÇUSU OLMAMASI İDİ.
hüseyin bey ben aklıma ilk gelenleri yazdım. içlerinde ustalık olarak benim bahsedeceğim isim allah rahmet eylesin bostancı kadir amcadır. ben vurgulaya vurguluya söylüyorum bu gerçeği isteyen kabul eder isteyen kabul etmez(kabul etmeyenler ya kendisini doğru araştıramamıştır ya da art niyet vardır). ankaraya 1960 lı yılların başında oyun kuşunu getiren insandır kendisi. burada muhalefet olanlar olacak yok işte bilmem nasıl kuşlar vardı. kusura bakmasın kim bu düşüncede ise 1950 li yıllarda ankarada beslenen kuşların oyun tarzları gayet belli. hatta memur kuşu tabiri veya dam yalayan tabirleri o dönemlerde kullanılan tabirlerdir. bunun sebebide kuşların gezmeyen, zayıf, kuvvetsiz, 1 direk çat pat oynayan kuşlar olmasıydı. o dönemde ankaranın stratejik öneminden dolayı ankaraya gelenlerin getirdiği kuşlar, özellikle bostancı kadir amca ile şöför süleyman abinin urfaya gidip köy köy dolaşıp getirdikleri kamyon kamyon kuşlardan yayılanlar sayesinde ankarada bir değişim başladı. daha sonra bu kuşlardan sonra kaliteli kuşlar oynadı.1980 lerin sonuna kadar bozula bozula devam etti gitti. satıldı, çalındı veya bozuldu kuşlar ama o kuşlar kalmadı hüseyin bey. şu anda her yerde olduğu gibi bir matem havasıdır gidiyor kuşta. ustanızın kim olduğunu bilmiyorum. dolayısıyla kuşları hakkında birşey yazmam mümkün değil. affınıza sığınırak öğrenmek isterim kim olduğunu. ayrıca aklınıza yanlış birşey gelmesin ben usta olarak yazmadım o saydığım isimleri sadece iyi kuşları yazdım aklıma gelen. eskişehirde dahil olmak üzere bir çok il bu ustanın kuşları için kapı önünde yatardı demişsiniz. benim kapı önünde yatanlara ne dememi bekliyorsunuz? inşallah allah kalplerine göre vermiştir. çok şükür kapı aşındırmadık daha...

İYİ KUŞÇU KUŞDA SATSA,KUŞTA HEDİYE ETSE ÇIKARACAĞI İLK KUŞ ISTAKA KUŞUDUR.BU DÜNDE BÖYLE İDİ BUGÜNDE BÖYLE.KİMSE BOŞUNA İYİ USTANIN İYİ KUŞUNU ALACAĞIM BESLİYECEĞİM DİYE HEVESLENMESİN.
hüseyin bey eskilerin bir adeti vardır. sizin sanırım o adeti görme imkanınız olmadı. BİR DOSTA KUŞ GİDECEKSE(satılacaksa demiyorum bakın) KÜMESTEN EN İYİSİ GİDER!!! Satma konusuna gelince ben tasnip etmiyorum. satanada saygı duyarım. kimse iyi ustanın iyi kuşunu alacağım demesin, heveslenmesin demişsiniz. bende size diyorumki dosta güvenmiyecekseniz kime güveneceksiniz? demekki kuşçulukta dost yok :p

YAŞINIZ 25 YETİŞTİRİCİLİK TECRÜBENİZ NE KADAR BİLEMEM AMA ŞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM.İYİ OYNAYAN HATA YAPMAYAN KUŞ İYİ KUŞTUR.SİZ BUNA İSTER SAFKAN İSTER YARIM KAN DİYİN BU KUŞA HER ZAMAN ÇALIŞIP İYİ BİR YAVRU DEVAMLILIĞI SAĞLAYA BİLİRSİNİZ.
hüseyin ben tecrübem sizler kadar yoktur sanırım. iyi oynayan hata yapmayan kuşa kimse kötü diyemezki. bir kuşu iyi yapan kriterlerden biride nedir biliyormusunuz? kuş yavrusuyla beraber yavrusu yaşını aştıktan sonrada kalkacak, özellikle 2 yaşı ile 5 yaşı arası iyi değerlendirilecek, altından kendi meziyetlerini taşıyan yavru verecek, sizi hile hurdaya mecbur bırakmayacak, işini yapmak için işini yapacak yalandan değil. yavrusuyla uçan 5 yaşlarındaki o kuşun torunu, torununun yavrusu ve torunun torunu bozulmayacak, farklı bir kuşa eşlediğinizde dağılmayacak vs vs uzatmiyim daha fazla. tamamlama dediğiniz kuşlar bunların hiçbirini YAPAMAZ. birşey daha soracağım ustanızın kapısında yatanlar olduğunu söylediniz o da mı böyle kuş tamamlıyordu?

BEN URFA ,MARDİN KUŞLARI İÇİN MÜKEMMEL PERFORMANSTAN BAHSETTİM.SEYRETMEDİĞİMİ YİNELİYORUM.BAZI USTALARIN O BÜYÜK DENEN KUŞLARININ DAHİ PERFORMANSI BENCE MUALLAK KONUSU.SİZ BU KONUDA BENİ BİLGİLENDİRİRSENİZ MEMBUB OLURUM.EĞER SEYRETTİĞİNİZ MARDİN YADA SİVAS KUŞUNUN PERFORMANSINI BİZİMLE PAYLAŞIRSANIZ ÇOK MEMNUN OLURUM.
bazı ustaların o büyük denen kuşları derken bakın ben size bir bostancı kadir ismi verdim. onun uçurduğu suruçlu beyaz dişi namlı beyaz perçemli dişiyi burada anlatsam yalancıya çıkar adım. örneğini daha önce sohbet bölümünde gördüğüm için hiçbirşey yazmıyorum. urfa kuşu olarak performans dinlemek istiyorsanız kırşehirde tokka amcaya gidin. çoruma gidin aboğlu ismail ağanın sert beyaz erkeğini hala seyredenlerden kalan varsa dinleyin, urfaya gidin rahmetli bestekar bakır amcayı veya perdeli çavuşlar olarak bilinen beyazları araştırın. mardin kuşu olarak performans dinleyeceğim diyecekseniz 1950lerden öncesine gitmeniz gerekecek dolayısıyla o dönemden sonra ondan önceki mardini görme şansınız imkansız denecek kadar zor. gelelim sivas ırkına. benimde kuş konusundaki tercihimdir. fişek dirayetleri ve kuvvetlerinden dolayı. kalitelisini seyretçem derseniz şu anda çok zor. ilk yazımda dedim ya sivasta saddamdan sonra 2. bir saddam uçmadı. aynı kandan kuşlar uçtu. kaliteli kuşlarda uçtu. 7 yaşında bir dişide bana seyretmek nasip oldu. ama saddam gibi oynamıyormuş. ne yaptı derseniz ben beğendim performans yazmayacağım. ama rahmetlik oldu nasılsa o kuşlardan bende var diye hoplayan olamayacağı için ankarada bostancı kadir amcanın uçurduğu bir beyaz erkği yazabilirim buraya. kuş yaşını aşmış eke. uçum süresi 8 ila 12 saat arası. oyun özellikleri hedefi gördüğü yerden hedefe yüksekten dalış, takla sayısına birşey diyemiyeceğim ama hemen hemen her seferi taban taklalı, fişeğe giderkenki deparı harika, sesi harika, yerine oynamak için gelen bir kuş ve uçum süresi boyunca yaptığı hatasız oyun sayısı 120 sefer. fişek mesafesi 20 30 metre civarı. çok fazlada detaylara girmeye gerek yok. bakın bu kuş ve bu kuşlardan ankarada uçtu. urfa suruçtan gelen bir kuşun yavruları torunlarıydı. şu anda 4 te 1 ini adam gibi yapacak kuşu arıyor herkes...

BİR İDDAAMI TEKRARLAYACAĞIM BELKİ TEPKİDE ALACAĞIM ARKADAŞLARDAN AMA YİNELİYORUM.URFA VE MARDİN KUŞU NE ZAMAN GİRDİ ORTAMA OYUN KUŞU PERFORMANSI MÜTHİŞ GERİLEDİ.ANKARANIN TARİHİNE BAKIN BUNU DAHA İYİ ANLAYACAKDINIZ.
hüseyin bey az önce yazdım urfa kuşunun ankaraya kattıklarını. sivas ve urfa kuşları, mardin kuşları ankarayı ankara yaptı. siz tam tersini söylüyorsunuz. lütfen ankarada çoğu kişinin yaptığını siz yapmayın. bilmeyene sözüm yok ama neden soy araştıran yok. neden bişeyler saklanıyor. saklanınca doğru söylenmeyecekmi sanıyorlar? gördüğünüz gibi söyleyen ve o dönemleri anlatabilecek birileri hala var.ankaradaki kuşların gerilemesinin sebebi o gelen güzelim kuşların buluttan gelip buluta gidcek diyen çok bilmiş usta diye gezip bişeyden anlamayan insanların becerisidir. sarraf elindeki altını bozmaz hüseyin bey. altını gümüş katıp çoğaltmak daha çok altın anlamına gelmez! ankaraya nusret albay gibi iş için gelen, doğudan iş için göç edip gelen, devlet dairesinde işi olup hallettiren insanların aracılığıyla gelen bu kuşlar telef oldu hüseyin ben. ömürleri doğum 1960 ölüm 1990. bundan sonra rahmetliyi öyle bilirdikten başka yapılacak birşey yok. tekrar gelir diyeceğim ama geldiği yerlerde de biteli çok olmuş. dolayısıyla bir iki hayalle mutlu olma yoluna gitmekten başka çare yok... ankarada hala eskiden beri beslenerek bozulmamaya çalışılan kuş var. ama onlarda bu sitelerde anlatılan kuşlar değil. isim vermek isterdim ama ne yazıkki arkasında mana aranacağı için böyle olması daha doğru bence...
saygılarla

tekrar s.a arkadaşlar. şu anda vaktim çok kısıtlı olduğu için anca bu yazıyı hazırlama şansım oldu. oğuz bey yazınızla alakalı bazı konularda söylemek istediklerim var. kısmet olursa yarın yazacağım. sağlıcakla kalın

SELAM KIRIKKALE ÇIRAĞI,

YAZINIZI KOPYALAMADIM ÇÜNKÜ ÇOK YER İŞGAL EDECEKTİ.YANLIZ ŞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM.BİZ OYUN KUŞU EŞLEMEDEN BAHSEDERKEN SİZ BANGO DÖNEK EŞLİYORSUNUZ VE ÇIKACAK KUŞA PERFORMANS BİÇEREK POLEMİK KONUSU YAPIYORSUNUZ.

BİZ KUŞ EŞLEME RAST GELE OLMAZ BELLİ KRİTERLER SÖZ KONUSU DİYORUZ SİZ SAFKAN SAFKANA BU İŞ YÜRÜR DİYORSUNUZ.İŞTE BU MANTIK KUŞÇU CAMİASINI MAALESEF BUGÜNLERE TAŞIDI.

BANA YAPTIĞINIZ ELEŞTİRİLERİN YANINDA USTAMADA LAF DOKUNDURUYORSUNUZ.BAKIN BEN 6 YAŞIMDAN BERİ KUŞ BESLERİM.HAYATIMDA HİÇ BİR ZAMAN BEN BU İŞİN USTASIYIM DEMEDİM.AMA ŞİMDİ ISRARLA SÖYLÜYORUM BEN EVET USTAYIM BUGÜN KUŞLARIMIN TAMAMINI KÜMESİMDEN ÇIKARSAM 1 YIL SONRA PAZAR KUŞLARINDAN KUŞ UÇURURUM.AMA BENİM BİLGİM BENİM USTAMIN YANINDA SADECE ÇIRAK SEVİYESİDİR.MADEM ARAŞTIRMACI BİR KİMLİĞİNİZ VAR BUYRUN KARAYOLLARINDAN EMEKLİ MUHARREM USTA ADLI KİŞİYİ BİRAZ ARAŞTIRIN.BÖYLE BİR KUŞÇUNUN ÇIRAĞI OLMAK BANA HER ZAMAN GURUR VERDİ.

BENİM KUŞ EŞLEMEM İLE DALGA GEÇİYORSUNUZ,SİZİN KRİTERİNİZ NEDİR ANLATIN DA ARKADAŞLAR BİRAZ BİLGİLENSİN.

BU YIL İST. KARTALDA BİR KAÇ KUŞ OYNADI.BİR ARAŞTIRIN BAKALIM NEYİN NESİ İMİŞ.BU KUŞLAR NEDEN GÖMÜLMÜŞ.BİZ YILLARCA BAŞKA İLLERDE KUŞ ARAMIŞIZ KUŞ BURADAYMIŞ DİYİP ALANLAR KİMLERMİŞ.BU KUŞLARIN EŞLEMESİ NASIL OLMUŞ.CEVİZLİ DERNEK SAHİBİ AHMET ŞEN İ TANIYAN VARSA BİR ARASIN SORSUN BAKALIM.

SİZ SADECE DUYDUKLARINIZI ANLATIYORSUNUZ.BİZLER YAPTIKLARIMIZI VE GÖRDÜKLERİMİZİ.SİZ SAFKANLARINIZA DEVAM EDİN ARKADAŞIM VE YİNE AYNI TÜRKÜYÜ SÖYLEYİN HEP BİR AĞIZDAN ''NERDE O ESKİ KUŞLAR '' DİYE.BİZ UÇURURUZ RAHAT OLUN.BU YIL 2,3 YILLIK YENİ KUŞÇU ARKADAŞIM BİLE KUŞ UÇURUP SEYRETTİRDİ HEMDE KENDİ YAVRULARINI.BU NE DEMEK BİLİYORMUSUNUZ.KAÇ TANE YILLARIN KUŞÇUSU UÇURABİLDİ BU YIL ADAM GİBİ KUŞ.

KUŞ YETİŞTİRME İŞİNİ CİDDİYE ALAN TÜM ARKADAŞLARA SADECE DENEMEKTEN VE SINAMAKTAN KORKMAMALARINI TAVSİYE EDEBİLİRİM BURADAN.EKENİZ İYİ BİR YAVRU VERMİŞ OLSA BİLE BİR BAŞKA EKE İLE KIRMAKTAN KORKMAYIN.HER ZAMAN BİR ADIM İLERİ GİTME ŞANSINIZ VAR.YERİMDE SAYARIM ELİMDEKİNİ MUHAFAZA EDERİM MANTIĞI KUŞÇULUĞU BU NOKTAYA GETİRMİŞTİR.İYİ USTALAR TÜKENİNCE SADECE İYİ USTALARIN İYİ KUŞLARINI KÖTÜ YETİŞTİRENLER KALDI ORTAMDA.

BELKİ BUNU YAZMAK BAŞIMA BELA AÇACAK AMA MEHMET SAİM BEY,MURAT BEY VE BEN BİR SOHBETİMİZ SIRASINDA ŞU SÖZÜ SÖYLEMİŞTİ.

''MURAT, SAİM USTADA ARAPLARI,DUMANLILARLA KIRIYORDU'' MEHMET SAİM BEYDEN ÖZÜR DİLEYEREK BU KONUŞMAYI BURDA KULLANIYORUM.EVET KUŞ EŞLEMEK BAŞARILI OLURSA USTA OLURSUNUZ.BUNU BECEREMEZSENİZ,ORANIN BURANIN ÇIRAĞI OLARAK KALIRSINIZ......

SAYGILARIMLA........

cümleten selamün aleyküm. hayırlı gnler arkadaşlar.

Günümüz koşullarına göre safkan kuşunun tanımlamasını kendime göre yorumladım.Dediğim tanıma göre damızlık tanımı tabiri kullanmışınız.Peki damızlık neye göre seçilir konumuz performanssa uçurulup denenmeden istenilen kriterleri taşımayan kuşlar mı damızlığa ayıracağız rengine,şekline bakıp.Bu konuda ayrılıyoruz en iyi damızlık en iyi performansı gösterendir.En iyi performansı tartışabiliriz bu konuda kendi fikrim her özellikte standart özellikleri taşıyan kuş damızlıktır.Yoksa günü gününü tutmayan,kısacası istikrarı olmayan kuşun soy devamıda hüsranlara gebedir.
oğuz bey merhabalar. siz düşüncenizi söylediniz safkanlık üzerine bende sizin düşüncenize duyduğum saygıdan birşeyler eklemek istedim. damızlık neye göre seçilir demişsiniz. damızlık bir ırkın fiziki şartlarını en iyi temsil eden ve soy olarak dışarıya eşlemeye en dayanıklı kuştan seçilir. şöyle düşünün damızlık dediğiniz kuş elinizde tek kalırsa onu farklı bir kuşla eşledikten sonra kendi soyunuza dönmek kolay olması için soyun baskın olan kuşu damızlık olmalıdır. bunu soyu iyi tanımadan yapma şansınız zor. damızlık yerde daha hiç havaya kalkmadan da seçilir. şöyle düşünün soyu standartlaştırdınız iç eşlemelerle dışarıdan kuş girmeden eşlemenizi değiştirmeden belli bikaç tip dışında farklı bir kuş çıkma şansı yoktur. bu kuşlar içerisinden hangisini damızlık seçeceğinize gelince daha önceden test ettiğiniz kuşların fiziki yapılarına güvenerek seçerseniz yanılmazsınız. çünkü daha önceden çıkan kuştur elinizdeki. en iyi damızlık en iyi performansı gösterendir dediniz ama iyilik nedir? daha çok sefermi daha uzun fişekmi, daha çok taklamı? damızlık güven demektir. damızlık kalmayışından değilmi şu andaki vasatlığın üzerine çıkılamaması. güvenilecek kuş az. nesine güveneceğiz? altından geleceğe. içinde 50 çeşit kuş olan bir kuşa nasıl güveneceksiniz? bu 50 çeşiti uygun eşlemelerle kendi kriterinizdeki bir kuşa indirgemeye çalışırsanız uzun zaman alacaktır bu işlem ama sonunda ağzınızla alacağınız yavruyu tarif edeceksiniz. havada aşağı yukarı ne yapar, ne yapmaz, fiziki özellikleri nelerdir gibi. bu kuşu alıp yabancı bir kuşlar eşleyip uygun bir kızını alıp tekrar eş edip bir iki çaprazlama sonunda tekrar aynı yere dönme şansınız var. ama içinde 50 çeşit kuş olan bir kuşu başka kuşa eşleyip istediğiniz 1 e dönme ihtimaliniz işte o soy tutturma denilen olay. tamamen şans yani... kesinlikle size katıldığım bir nokta şu. eğer damızlık kuşunuz yoksa standart kuşu ıslah etmek doğrusu. sonuçta istediğimiz güvense önce güvenmediğimiz şeylerri o soydan ıslah etmeliyiz. bunuda içine kuş katarak değil, içinden kuş seçerek yapabiliriz. istikrarsız kuşa verilecek emeğe yazık demekten başka bir söz bulamıyorum...

Oyun kuşunun bana göre aşağı yukarı standardı vardı.Belli başlı özellikleri yazmak istiyorum;
Zamanımızdaki gibi 50-60 hatta 100 m leri aşsın hayyali yoktu.(20-30 metre)arası standartlık vardı.
Hangi seferinde ne yapacak,günü gününü tutacakmı,yok yapışacakmı,altından yavru çıkacakmı ,sinekten atlarken gelip konan olacakmıydı v.s çoğaltabiliriz.Bunlar günümüzün sorunları,hayal kırıklıkları,beklentileri.

sizi canı gönülden kutluyorum. kesinlikle haklısınız. nezaman ısmarlama kuş ve kuşçular çıktı kuşlar, soylar bozuldu. genelde dediğiniz gibi eski kaliteli kuşlar dirayetli ve hareketli kuşlardı. genel fişekleri bahsettiğiniz ölçülerde. onların sahibine verdiği en büyük keyif güvendi oğuz bey. yapması gerekeni bütün herşeylerini vererek yapan hayvanlar vardı. şimdiki gibi kendini üzmeden ağır çekim kanat sesi kırık taklaya yüklenmeyen kuşlar tutulmazdı. düz konma olayını zaten konuşmaya bile değmez diye düşünüyorum. tamamen perişanlıktır!

Benimde canlı izlediğim ,sakaryalı memet amcanın anlattığı ,efsanelerinde genel özellikleri aşağı yukarı aynı değilmi.
oğuz bey sakaryalı mehmet amcanın anlattığı kuşlar ozamanın standartı. ozaman çok daha iyileri vardı. bunlardan biride o videoda görmedim dediği vello namlı araplardı...

1,5-2,5 saat arası uçum.Maksimimum 7-8 takla.bir adam boyu civarı yere kalma,20 sefer civarı.İnerkende ben iniyorum bak bana dedirten perdahlı kuşlardı.Eksiklerim yanlışlıklarım varsa elbette düzeltilmesini isterim.

haklısınız oğuz bey...

farklı 2 ırkın performans olarakta eşlense saflıktan uzaklaşılır buna bilim genetik melez azmanlığı denmiş.
oğuz bey bu konuda bu söze belki en çok katılacaklardan biriyim. şimdiki adına soyu ilerletme diyorlar. hüseyin bey üzerine alınmasın sözüm direk ona değil. birçok kişiden duydum buna benzer tabirler. soy bozmadır, soy düzeltmek değil, ilerletmek değil. soy ıslahıdır soyu temizlemek!

Çoğu zaman ilk alınan yavrular iki ırkın özelliklerinde daha iyi performans sergileyebilir.Ama zamanla arada açılmalar oluşur,sonu hüsran olur öze dönüş zorlaşır.Öz kalırsa elde tabiki.
Fazla uzattım son olarak beklentilerimizi,hayallerimizi,standartlarımızı,mantık ve olması gereken sınırlarda tuttuğumuz sürece,bu özellikleri taşıyan kuşlarımızza sahip çıkıp,bilinçli soy takibi yaptığımız sürece hedefe ulaşmamız her zaman kolay olacaktır.

çok teşekkür ederim güzel paylaşımlarınız için. kesinlikle saman alevine aldanıp ateş sanmamak gerekr. saman alevi çabuk söner... insanlar afaki şeylerin peşinde koşacağına temiz bir hayvana emeğini esirgemeyi tercih ediyor hep. dolayısıyla hizmet edilecek hayvan sayısı günümüzdeki kadar... saygılarla

Hüseyin bey bu konuda devamlı belirli kişilerin yorumlarıyla yetiştici kardeşlerimizin abilerimizin sıkılmasını istemiyorum.Aşağı yukarı söylenen,yada söylenecekler belli fikir ayrılıkları yada seçim yöntemlerininde farklı, farklı olması gayet doğal.
Damızlık seçimi konusunda soy takibi yapılarak istenilen özellikler(istenilen özellikleri açayım bana göre o ırkın standartlığı bunuda yazılarımda belirttim.)yakalanmışsa zaten sorun yoktur.Kendi beğenilerinize göre bir saflık yakalamışsınız demektir.Yakın akraba yada saf yetiştirmede damızlık yada eşleştirme yöntemlerimi başka bir başlıkta Türker Savaş beyin makelesiyle ekledim detaylı olarak yazıyor.
Aynı soydan performansı denenmeden damızlık yerde seçilmezaltını ısrarla çiziyorum.Aradığımız performans şekil değil.Bunları belirleyen genlerdir.Bu genler uçum şekli,tüy şekli,dayanıklılık v.s say say bitmez.
Bizimde bunları kuşun taşıyıp taşımadığını anlama yöntemimiz tektir.Alınan bütün yavrular damızlığa ayrılacaklar özellikle.Anne babanın kuluçka ortamı,beslenme ortamı,verdiğiniz yemler ilaçlar aklınıza ne geliyorsa hepsi eşit koşullarda alınmış yavruların kardeşte olsa,aynı süre, aynı şartlar , aynı ortamda,aynı yerde,aynı zamanlarda v.s
uçurulup denenmesiyle;en iyi performans ve istenilen özellikleri en iyi taşıyanın seçilmesi(seleksiyonudur).
İşte gözünüzle göremeyeceğiniz olması gereken genlerin bulunup bulunmadığını bu şekilde anlarsınız.
Yoksa yerde her zaman yanılırsınız....
Zaten bir damar yakalanmış aynı soyadan gidiliyorsa yöntem belli sakıncaları uzun sürede sıkıntıların olması bunuda kan katmayla tlafi edersiniz eşleştirme yöntemleri dediğimi gibi yazılı.
Konuştuğumuz ise damar soy yakalayamad saflığı yada damızlığı nasıl seçeriz değilmi.Yani o soyda kaç kuş girmiş bilmediğimiz kuşlarda.
Bunlardan damızlık seçimide izlenip denenmeden karar verilirmi.
Ha izledin gördün bana sorarsan nasıl seçersin diye öncelikle eke olacak oturmuş kuş olacak aynı performansı her zaman sergileyecek.
Kriterleride her yetiştirici kendine göre seçer.Biri uzun gideni sever,biri bir direk standart oynayı,biride daha farklı.
Bunklara tabanı,sesi,tertibi,atmayı,tyere kalmayı v.s kendine göre eklersin seçim yaparsın .
Burda da her yetişticinin kendi tecrübe,bilgi ve anlayışı devreye girer.
Son yorumlarım bunlar uzatmak karşılık yazı cevap olayına girmek istemiyorum.
Yinede ayrılan düşünceler olacaktır.Herkesin düşünce ve anlayışınada saygı duyarımm..
Saygılar..

BİZ OYUN KUŞU EŞLEMEDEN BAHSEDERKEN SİZ BANGO DÖNEK EŞLİYORSUNUZ VE ÇIKACAK KUŞA PERFORMANS BİÇEREK POLEMİK KONUSU YAPIYORSUNUZ.
hüseyin bey merhabalar. hüseyin bey siz oyun kuşu eşlemeyi değil kuş bozmayı anlatıyorsunuz. nedenmi? beyefendi pazardan alıpta kuş yaparım diye kuşlarınıza eşlediğiniz kuşun kanında bango veya kelebek olmadığını ne biliyorsunuz? alnında yazıyormu bunun içinde bu var? ben bango veya döneği anlatmıyorum sıradan bir kuşun oyun kuşuna gerçekten hizmet eden biri için bango veya dönekten çok farklı birşeyi ifade etmemesi gerektiğini anlatmaya çalışıyorum. bir tv programından bişey anlatacağım sizin bu bakışınızla ilgili. show tvde evcilik oyunu diye saçma diye düşündüğüm bir program vardı, hala varmı bilmiyorum. tesadüf eseri kanalları değiştirirken o program denk geldi. orada Candy ve Yiğit isminde iki tane sözleriyle aklı başında insanların akılları sınırları dışında şeyler konuşuyorlardı. içimden geçen şey ya insanlar bunlara nasıl tahammül edebiliyordu. ama o tahammül edemediğim çiftin tesadüf eseri şu diyaloglarını duyunca fikrim çok değişti.
Candy: Yiğit kızımıza(köpek) bi eş bakacağız.
Yiğit: Evet canım ama ben kızımıza kıyıp öyle önüme gelen köpeği(yavru almayacağı halde) eşlemem. Önce anasını babasını araştırcaz, sonra kızımıza eş olacak asilliktemi ona bakacaz.
Candy: haklısın canım biz kızımızı çok seviyoruz. sokak köpeği eşlicek halimiz yok ya!!!
Gelelim bu kısmın konumuzla alakasına. bu iki şahıs(hemde benim zihin olarak çok geri gördüğüm) kendi yeni aldıkları köpeklerine sokak köpeğini eşlemezlerken, siz nasıl eşleyebiliyorsunuz. onlar 2 3 günlük köpeklerini sizin senelerce emek verdiğiniz kuşlarınızdan dahamı çok seviyor? Siz asil kuşu pazarda bulacağınıza inanabiliyorken, onlar sokakta bulamayacaklarının farkında... maksadım sizi rencide etmek değil. kırıyorsam affola. tek düşüncem bu forumu takip edenlerin yanlış yollara, yanlış hayallere, yanlış maceralara, yanlış düşüncelere yönelmemesi...

BİZ KUŞ EŞLEME RAST GELE OLMAZ BELLİ KRİTERLER SÖZ KONUSU DİYORUZ SİZ SAFKAN SAFKANA BU İŞ YÜRÜR DİYORSUNUZ.İŞTE BU MANTIK KUŞÇU CAMİASINI MAALESEF BUGÜNLERE TAŞIDI.

Siz kuş eşleme rastgele olmaz belli kriterler olmalı dediniz bende aynı fikirdeyim. safkanlık bir ırkın ıslahının belli standartlara ulaşmış halidir. safkana safkan diyorum, ırka ırk diyorum evet. ama benim o saydığım birçoğuda ankarada yaşamış o isimlerin uçurduğu kuşlar öyle gelmişti. ne yazıkki o zihniyetten kopuldu ve hayal peşinde koşulmaya başlanıp 2 3 ay uçurulup değerlendirilen kuşlar türedikten sonra kuşlar şu anda pazarlara düşecek kadar bertaraf edildi. ben size şu anda şunu gönül rahatlığıyla söylerimki eğer soy muhafazası ve soy ıslahı ile yanlış yola gidilseydi şu anda türkiyede bir elin parmağını geçmeyecek kadar kötü kümes olurdu. bence tam tersi!

BANA YAPTIĞINIZ ELEŞTİRİLERİN YANINDA USTAMADA LAF DOKUNDURUYORSUNUZ.BAKIN BEN 6 YAŞIMDAN BERİ KUŞ BESLERİM.HAYATIMDA HİÇ BİR ZAMAN BEN BU İŞİN USTASIYIM DEMEDİM.AMA ŞİMDİ ISRARLA SÖYLÜYORUM BEN EVET USTAYIM BUGÜN KUŞLARIMIN TAMAMINI KÜMESİMDEN ÇIKARSAM 1 YIL SONRA PAZAR KUŞLARINDAN KUŞ UÇURURUM.AMA BENİM BİLGİM BENİM USTAMIN YANINDA SADECE ÇIRAK SEVİYESİDİR.MADEM ARAŞTIRMACI BİR KİMLİĞİNİZ VAR BUYRUN KARAYOLLARINDAN EMEKLİ MUHARREM USTA ADLI KİŞİYİ BİRAZ ARAŞTIRIN.BÖYLE BİR KUŞÇUNUN ÇIRAĞI OLMAK BANA HER ZAMAN GURUR VERDİ.
Bildiğim kadarıyla kendine güvenen insanlar eleştiriye açıktır hüseyin bey. Ben sonuna kadar açığım eleştiriye. söylediğim herşeyin arkasındayım ve her sözümü detayıyla açıklayabilirim istendiği takdirde. ustanıza laf dokundurma konusuna gelince yanlışı babamda yapsa yanlış yanlıştır. ustanızı kişisel olarak rencide edecek tek bir söz bile söylemek haddime değil. Size ya anlatamamış doğruyu yada kendiside bilmiyor bu benim düşüncem. Ustanız sağsa nacizane tavsiyem size ustanıza bir genç var ellerinden öpüp selam yolladı ve şunları sordu: pazardan alınan kuşla, ıslah edilmeyen bir soyla, sahibine güven vermeyen kuşla, seceresi bilinmeyen kuşla bir yere varılmaz diyor diyin. fikrini bilmek istiyor diyin. kendi düşüncelerinizi söylemeyin. bahsettiğiniz gibi bir ustaysa emin olun doğru söylüyor diyecektir. lütfen söylediklerini de buraya yazın. Usta olduğunuzu yazmışsınız. bununla ilgilide şunu anlatmak istiyorum:
Zamanında Hasan ile Ali isminde iki genç varmış bir anadolu köyünde.(isimleri ben uydurdum) ozamanlar demişlerki istanbuulun taşı toprağı altın. bol bol para kazanır sefa sürersiniz. hayat böyle geçmez. gidin kurtarın hayatınızı. gençler düşmüşler istanbul yoluna. neyse varmışlar istanbula. başlamışlar iş aramaya derken iş bulup çalışıyrlarmış. bir gün Hasan bir kız görmüş çok beğenmiş. bir müddet sonra kızla görüşmeye başlamış, kızı çok sevmeye başlamış. akşam olup eve gidince Ali, gardaşım benim gel sana söyleyeceklerim var demiş. Gardaş demiş bir kızla görüşüyorum, o kaşlar, o gözler, o boy, o huy, o endam, o tatlı dil... dünyada yoktur bir benzeri demiş. Alide Allah mesut etsin gardaşım çok sevindim demiş. ertesi gün yine Hasan yine o kaşlar, o gözler, o boy, o huy, o endam, o tatlı dil... dünyada yoktur bir benzeri demiş. Ali yine dinlemiş. ertesi gün olmuş yine hasan başlamış o kaşlar, o gözler, o boy, o huy derken Ali Hoooooppp yeter gardaşım demiş. dünya ahiret bacım olsun şu kızı birde ben görim. Hasan demişki Salı günü çamaşır asacak duvara 2 delik açarız. birinden sen bakarsın diğerinden ben. salı günü olmuş bizimkiler gitmiş duvara 2 delik açmış beklemeye başlamışlar kızı derken kız çıkmış. hasan hemen başlamış Ali bak gardaşım yaaaaa o kaşlar, o gözler demeye kalmamış Ali bir hiddetle ya günlerdir kafamı şişirdiğin kız bumu diyince hasan bozulmuş. Olurmu gardaşım demiş sen yanlış delikten baktın herhalde gel benim delikten bak!!!

BENİM KUŞ EŞLEMEM İLE DALGA GEÇİYORSUNUZ,SİZİN KRİTERİNİZ NEDİR ANLATIN DA ARKADAŞLAR BİRAZ BİLGİLENSİN.
Sizin kuş eşlemenizle dalga geçmedim. sadece sebepleriyle yanlış yolda olduğunuzu açıklamaya çalıştım. benim kriterlerime gelince ilk prensibim ve olmazsa olmazım kuş dosttan dosta geçer. Kuş parayla değil selamla gider. Kuş paraya değil kişiliğe ve hatra gider. Kuş AHDE VEFASI OLUP SÖZÜNE SADIK OLANA gider. Karşılıklı menfaati koruyana değil, karşılıklı sevgi ve saygıyı taşıyana gider. parayla alınmaz demiyorum ama alınacak kuşu bulmak çok zor. bol bol palavra anlatıp kuş satmak şu anda bukadar modayken .çok iyi analiz yapılmalı. kuş alınacaksa öncelikle 3 4 ay arayla o kuş eke pozisyonda 3 4 kez izlenmeli. alınacak kuş hata yapmamalı. aynı kuşun soyundan anne baba kardeşler, dede ve ebe seyredilme. iyi kuşun olduğu kümeste 10 çeşit ve 10 ayrı soy kuş olmayacağı unutulmadan kuş seçimi kaliteli kümeslerden yapılmalı. (kalite dilde değil havada olmalı ve secere takibi olmalı) ırkların oyun özellikleri ve fiziki yapıları iyi araştırılarak hangi ırkın kendi tarzına uygun olduğuna karar verilmeli. Alınan kuş mümkünse tek değil takım alınmalı. takım olmuyorsa, aynı meziyetlerde ve oyun tarzında karşısına bir kuş aranmalı.(buda çarşıda pazarda değil mümkünse) eğer farklı kuşlar eşlenecekse SOY İÇİ eşlemelerle SOY ISLAH EDİLMELİDİR. Soy ıslahı ile alakalı Cevdat Bayar amcanın bir yazısında görmüştüm. sadece ona biraz detay eklemek gerekiyor. onu ayrı başlıkta ele alırız.

BU YIL İST. KARTALDA BİR KAÇ KUŞ OYNADI.BİR ARAŞTIRIN BAKALIM NEYİN NESİ İMİŞ.BU KUŞLAR NEDEN GÖMÜLMÜŞ.BİZ YILLARCA BAŞKA İLLERDE KUŞ ARAMIŞIZ KUŞ BURADAYMIŞ DİYİP ALANLAR KİMLERMİŞ.BU KUŞLARIN EŞLEMESİ NASIL OLMUŞ.CEVİZLİ DERNEK SAHİBİ AHMET ŞEN İ TANIYAN VARSA BİR ARASIN SORSUN BAKALIM.
hüseyin bey istanbul kartalda oynayan kuşlardan haberim yok. çok büyük oynasaydı mutlaka duyardım. 1990dan beri saddam denilen kuştan bu yana o ayarda oynayan bir kuş daha duymadım ama çok çok çok daha kalitelisini seyrettim. gömülme konusuna gelince bu konu ile ilgili kime kuş gider diye yazmıştım. kızını seven kocaya vermez! önemli olan doğru yere vermektir. başka yerde kuş arama konusuna gelince İstanbulda kuş besleyen ve oyun kuşuna yönelen arkadaşlarda çok fazla artış var. bu insanın hoşuna gitmiyor değil. çok gezenler var kuş arayanlar tanıdığım. ama diyorum ya ilk önce ne arıyorsun onu bileceksin. daha sonra hizmet edeceksin. bu iki kavram hala oturmadı. kütahyada ankara ve birçok yerden çok kuş çekti. ama ayakta duran kümes sayısı yok denecek kadar az. kalanlarda zaten çorbalaştırmayanlar. benim bildiğim sadece 1 kümeste kaldı böyle kuş. eğer tamam artık bu diyebilse istanbulular kuş aramaz, ellerindekine hizmet ederler. yok demiyorum böyle insan ama az. her kümeste en az 10 çeşit kuş var. bu cesaretle söylenmez ben bu işi bilmiyorum diye. tutturamadım denir her eşlemeden sonra. ben söylüyorum tutmama diye birşey olmaz. bangoyu kelebeği çeviren kuş olabiliyorken sıradan bir oyun kuşunu çeviremezmi iyi kuş? muharrem beyinde dediği gibi kaliteli bir damızlık her zaman altından öyle veya böyle yavru verir! ama iyi diye eşlenen kuşların çoğunun yavrusu 30 40 gün sonra yok!

SİZ SADECE DUYDUKLARINIZI ANLATIYORSUNUZ.BİZLER YAPTIKLARIMIZI VE GÖRDÜKLERİMİZİ.SİZ SAFKANLARINIZA DEVAM EDİN ARKADAŞIM VE YİNE AYNI TÜRKÜYÜ SÖYLEYİN HEP BİR AĞIZDAN ''NERDE O ESKİ KUŞLAR '' DİYE.BİZ UÇURURUZ RAHAT OLUN.BU YIL 2,3 YILLIK YENİ KUŞÇU ARKADAŞIM BİLE KUŞ UÇURUP SEYRETTİRDİ HEMDE KENDİ YAVRULARINI.BU NE DEMEK BİLİYORMUSUNUZ.KAÇ TANE YILLARIN KUŞÇUSU UÇURABİLDİ BU YIL ADAM GİBİ KUŞ.
mesele kimin anlattığı değil mesele doğrunun anlatılıp aktarılması. ben kendi kuşlarımla alakalı tek bir kelime kullanmadım. kendi safkanım diye birşey anlatmıyorum. Eskide keramet olsa bit pazarına nur yağardı hüseyin bey. antika ayrı şey paçavra ayrı şey. ikiside eskidir ama biri kıymetli diğeri sadece puldur! eskiyi anlatma nedenim geçmiş unutturulmaya çalışıyor çeşitli sebeplerden dolayı. Gelecek nesiller hizmetlerinizi bilsin değilmi? Anlattıklarımın hepsi gerçekti ama şu anda yok. Bizden öncekiler bizlere onları bıraktı bizde sizlere bunları deriz. Yeni kuşçu arkadaşımızı canı gönülden tebrik ederim. inşallah ömür boyu hep üzerine koyarak çok çok kaliteli kuşlar uçurur. Kaç tane yılların adamından daha iyi kuş uçurmuş ne mutlu. ne mutluki elindekinden haberi var. ağzıyla kuş yapmıyor. mesele yıllarca kuş beslemek değil hüseyin bey. mesele doğru kuşa hizmet etmek...

KUŞ YETİŞTİRME İŞİNİ CİDDİYE ALAN TÜM ARKADAŞLARA SADECE DENEMEKTEN VE SINAMAKTAN KORKMAMALARINI TAVSİYE EDEBİLİRİM BURADAN.EKENİZ İYİ BİR YAVRU VERMİŞ OLSA BİLE BİR BAŞKA EKE İLE KIRMAKTAN KORKMAYIN.HER ZAMAN BİR ADIM İLERİ GİTME ŞANSINIZ VAR.YERİMDE SAYARIM ELİMDEKİNİ MUHAFAZA EDERİM MANTIĞI KUŞÇULUĞU BU NOKTAYA GETİRMİŞTİR.İYİ USTALAR TÜKENİNCE SADECE İYİ USTALARIN İYİ KUŞLARINI KÖTÜ YETİŞTİRENLER KALDI ORTAMDA.

Denemeden yanılmadan öğrenilmez katılıyorum ama denedikleriniz bir amaç çerçevesinde olsun mümkünse. ya tutarsa zihniyeti ile Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak var buda unutulmamalı. Hüseyin bey yerinde sayan sayısı türkiyede çok az sizin gibi merdivenleri 5er 5 er çıkıyor genelde herkes. bence kuşçuluğun bu hale gelmesini buna bağlayın.iyi ustaların iyi kuşlarını kötü yetiştirmediler hüseyin bey. onlar bir evi tuğla tuğla takip ederek yaptılar, siz aldınız elinize bir balyoz hepsini yıktınız. onlar mutlu oldukları evleriyle anıldılar siz gökdelen olacak derken gece kondu bile kalmadı geride!!!
BELKİ BUNU YAZMAK BAŞIMA BELA AÇACAK AMA MEHMET SAİM BEY,MURAT BEY VE BEN BİR SOHBETİMİZ SIRASINDA ŞU SÖZÜ SÖYLEMİŞTİ.

''MURAT, SAİM USTADA ARAPLARI,DUMANLILARLA KIRIYORDU'' MEHMET SAİM BEYDEN ÖZÜR DİLEYEREK BU KONUŞMAYI BURDA KULLANIYORUM.EVET KUŞ EŞLEMEK BAŞARILI OLURSA USTA OLURSUNUZ.BUNU BECEREMEZSENİZ,ORANIN BURANIN ÇIRAĞI OLARAK KALIRSINIZ......
Hüseyin bey saim ustanın kuşları o dönemim sıradan kuşlarıydı. şimdinin iyisi sayılıyor ama anlatımlarla. ankarada ustayım diyen bende ya saim usta ya elektrikçi şerefin kuşlarından var diyor. bende soruyorum o kuşlar o dönemin vasatıydı ama oynuyordu hani sizinkiler?

s.a

öncelikle anlaşılmış bi yanlış anlamanın çözümünü yapmak istiyorum.

gün bitimi eve dönüş esnasında bir parkın yanından geçerken bir arap takkalı dişi yakaladım inerkende kuşu gördüm ve begendim. çivarlardaki arkadaşlarıma haber verdim hatta kuşçular org de form bile açtım yakalama kuş diye.
ismi gecen kişi kuşun kendisinin oldugunu bi arkadaşına hadiye ettigini ve hediye ettigi kişinin kuşlarının çalındıgını söyledi bunun üzerine kuş eger sizinse kuşunuzu geri vereyim diye teklifte bulundum kabul etmedi
ve kuşu bildigim bi kuşla eşledim ve aldıgım yavrunun performas olarak begenmedim.
elimden çıkardım.

hasbel kader evime yakın olan parkın ordan yine gecerken teras kattaki bi kuşçu büyügümün kuşlarını uçarken gördüm bakarken baktıgımın farkına vardı ve beni terasa davetetti

kendisine yakaladıgım kuşu sordugumda kendi yavrusu oldugunu ve kardeşlerini bana gösterdi ben olayı oldugu gibi anlattım
saolsun canın saolsun dedi olayı kapattı.

kuşun ne yaptıgını evre evre burada sohbet sırasında soranlara aktardım ama görüyorum ki bagzı bölümleriniz eksik kalmış

bakın hüseyin bey size daha öncede söyledim sizin veya x bi kişinin ne beslediginiz beni hiç ilgilendirmiyor sizide ilgilendirmesin ve sizden rica ediyorum benim ismimi zikrederek bi konu içerisine sokmayın
çok farklı kuş anlayışımız var.

SAYIN KIRIKKALE ÇIRAĞI;

YAZILARINIZI OKURKEN KUŞÇULUK CAMİASI ADINA ÜZÜLÜYORUM.SİZİN MANTALİTENİZLE BAKARSAK NE KADAR BASİT İMİŞ BU OYUN KUŞU İŞİ.İKİ SAFKANI BULACAKSINIZ.YAVRULARINI ALACAKSINIZ,BU KUŞLARLA YILLARCA ZEVKİ SEFA İÇERİSİNDE KUŞÇULUK YAPACAKSIZ.NE KADAR DA KOLAYMIŞ.USTA NEDEN USTA OLACAK Kİ,SAFKAN VARSA HERKES USTADIR SONUÇTA.

EVET YAZILARINIZI OKURKEN KESİNLİKLE BİR YETİŞTİRİCİNİN YAZISI OLAMAZ BU DİYORUM.ANLATTIĞINIZ ŞEKİLDE KUŞÇULUK YAPMIŞ O KADAR ÇOK İNSAN TANIDIM Kİ.ELLERİNE GEÇİRDİKLERİ SİZİN DEĞİMİNİZLE O SAFKANLARI,SAFKAN ÜRETECEĞİM DİYE YILLARCA GERİLETİP TÜKETTİLER SONUÇTA KUŞLAR SIRA KUŞU OLDU ÇIKTI.

BİR KERE ŞU SAFKAN MUHABBETİNİ BİR ŞEKİLLENDİRELİM,OYUNA GÖREMİ SAFKAN ŞEKİLE GÖREMİ SAFKAN.TABİ Kİ BİZİ İLGİLENDİREN OYUN YÖNÜ.AMA KUŞTAKİ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİN PERFORMANSA ETKİSİNİ ZANNEDİYORUM HİÇ BİR KUŞÇU TARTIŞMAZ.

EVET BEN İYİ KUŞ DİYEYİM SİZ SAFKAN DİYİN,SONUÇTA PERFORMANS OLARAK AYNI ÖZELLİKLERİ TAŞIYAN KUŞLAR.BİR KUŞUN OYUNU SİZİN İÇİN EKSİKSİZ İSE,PERFORMANS OLARAK SİZE YETERLİ GÖRÜNÜYORSA SORUN NEREDEDİR ANLAYAMIYORUM.SECERESİNİ BİLMEK YADA BİLMEMEK SİZİN İÇİN NE FARKETTİRİYOR.KUŞUN GÖSTERMİŞ OLDUĞU PERFORMANS TAŞIDIĞI OYUN GENİNİN KARAKTERİSTİK YANSIMASI.SİZ EĞER NEYİN NE OLDUĞUNU GÖRÜYORSANIZ SORUN NEREDEDİR ANLAYAMIYORUM.

ISRARLA SAFKAN KUŞLARA KAN KATILDIĞI ZAMAN BOZULACAĞINI YAZMIŞSINIZ.SİZİN URFA ,SİVAS ,MARDİN,KONYA DEDİĞİNİZ KUŞLARIN HEPSİNİN ARSAINDAKİ MESAFELER 300-500 KM MESAFE KUŞLAR.BUNLARDAN BAHSEDERKEN SANKİ ALMANYADAN,AMERİKADAN KUŞ KIRILMALARI MELEZLEMELERİ OLMUŞ GİBİ ANLATIYORSUNUZ.HATTA ISRARLA İYİ BİR SAFKANI KELŞEBEKLE,BANGO İLE EŞLEMENİN SONUÇLARINI BİZE SONUÇ OLARAK SUNUYORSUNUZ.URFADA DA ,SİVASTADA,MARDİNDE DE FARKLI TARZDA OYNAYAN KUŞLAR VAR.URFANIN BÜTÜN KUŞLARI KAFASINA MI OYNUYOR.YADA SİVASIN KUŞLARI OMUZUNAMI.YADA MARDİNİN KUŞLARI SIRTINA MI OYNUYOR.KİMİSİ STANDAR BİR OYUN KARAKTERİ ÇİZSEDE BU YÖRE KUŞLARINA BUNUN BÖYLE OLMADIĞINI İYİ YETİŞTİRİCİLERİN HEPSİ BİLİR.BİZ EŞLEMENİN OYUN TARZI AYNI OLAN KUŞLARLA TAMAMLAMAK GEREKTİĞİNİ ANLATIRKEN SİZ KELİME OYUNLARI İLE SONUCA GİTMEYE YAŞANILAN TECRÜBELERİ KÜÇÜMSEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ.

OLAYI HİÇ BİR ZAMAN KİŞİSELLEŞTİRMEK İSTEMİYORUM ONUDA YAPMAYACAĞIM.BU YAZILARIMIZIN HEPİMİZ İÇİN BİR TECRÜBE OLUŞTURACAĞI DÜŞÜNCESİNDEYİM.

BİR ARKADAŞIN GÜCÜNE GİDEN DURUMU DA ANLATIRKEN BEN SADECE ESKİ BİR USTANIN KUŞ EŞLEME YÖNTEMİNİ ANLATMAYA ÇALIŞMIŞTIM.O ARKADAŞI RENCİDE EDECEK BİR ŞEY YAZDIĞIMI DA DÜŞÜNMÜYORUM.

GENETİK KOPYALAMA YÖNTEMİNİ GALİBA GÜVERCİNLE ÜZERİNDE DENEDİNİZ ÖYLE BİR SONUÇ ÇIKARDIM.KUŞUNUZ NE KADAR MÜKEMMEL OLURSA OLSUN BÜTÜN YAVRULARINDA AYNI PERFORMANSI YAKALAMANIZ İMKANSIZDIR.BAZI ARKADAŞLAR YÜZDEYE VURMUŞLAR BU DURUMU.ÇOK KOMİK YÜZDELER ÇIKMIŞ.EĞER MÜKEMMEL BİR KUŞ 10 YAVRUDA 1 TANE KENDİ GİBİ YAVRU VERSE BİLE İYİ BİR EKEDİR.STANDARTTAN FALAN SÖZ EDİLİYOR.BU İŞİN STANDARTI HİÇ BİR ZAMAN OLAMAZ.STANDARTI KUŞÇU KENDİ BELİRLER.BU DA KAPASİTE İLE ALAKALI BİR DURUMDUR.

saygılar ARKADAŞLAR,,,,,,,,

s.a arkadaşlar.

YAZILARINIZI OKURKEN KUŞÇULUK CAMİASI ADINA ÜZÜLÜYORUM..
Hüseyin bey yazılarımı okurken üzülmüşsünüz ama insanlar sizin yazılarınızı okuyunca işin yaşla alakalı olmadığını görüyor. bakın sizin söylediğiniz hrşeyin basit olduğunu ortaya koydum. çünkü siz pazardan alıp kuşçu olacağınızı sanıyorsunuz bense emek verilmeden hiçbirşeye sahip olunmayacağını ve bu işin şansla olmaması gerektiğini söylüyorum. sizin bu anlatımınızı daha önce birçok kişiden duydum pazardan kuş alırmış, bilmem nasıl kuştan anlarmış, kuşun fiziğiyle kuşu okurmuş. Ne yazıkki hadi dediğimde hiçbiri yoktu. hatta birisi cesaret edip pazardan 4 tane yavru aldı. sağolsun çok güldük o yavruları seyrederken. Bir insan bir kuşu yerde bilebilir ama bunu sağlayacak en büyük etmen o kuşun soyunu tanımasıdır. öyle kanadı böyle kuyruğu şöyle bunlar rüya hüseyin bey. siz pek uyanma niyetinde değilsiniz sanırım. hani anlatırlar hep işte bir kuşçu ölüm yatağındaymış oğlunu çağırmış falanca erkekle filanca dişiyi eşleyemedim ömrüm yetmedi. onları eşle oğlum. yani ölüm yatağında da macera. sizin bu adamdan ne farkınız var?

SİZİN MANTALİTENİZLE BAKARSAK NE KADAR BASİT İMİŞ BU OYUN KUŞU İŞİ.İKİ SAFKANI BULACAKSINIZ.YAVRULARINI ALACAKSINIZ,BU KUŞLARLA YILLARCA ZEVKİ SEFA İÇERİSİNDE KUŞÇULUK YAPACAKSIZ.NE KADAR DA KOLAYMIŞ.USTA NEDEN USTA OLACAK Kİ,SAFKAN VARSA HERKES USTADIR SONUÇTA
Gelelim mantalite işine. basit olsa söylediklerim herkes benim anlatmaya çalıştıklarımı yapardı sizin ucu açık yöntemlerinizi değil. ben hata ve şans faktörünü minimuma indirmeye çalışırken sizin açıklamanız hayat boyunca hep bu olacak. ya dişi uymadı, ya erkek. iki safkanı bulacaksınız diyorsunuz. nerede bu yoğurdun bolluğu hüseyin bey. her kümeste safkan kuş dolu ya. millet kapıda karşılar sizide verir. DAMIZLIK KUŞ OLMADAN KUŞ OYNAMAZ(hatasız oyundan bahsediyorum). DAMIZLIK KUŞTA PAZARDAN ALINMAZ, TEMİZ KUŞTAN SEÇİLİR. kolay ye benim dediğim buyurun sizi davet ediyorum yapın hüseyin bey. safkan varsa herkes ustadır demişsiniz. Evet safkanı saklayabilen herkes ustadır ama hani nerde bu? söylüyorum sizin bahsettiğiniz kuşçuluğu yapan bir kuşçu bu yazıyı okuyan herkesin etrafında vardır muhakkak ama hani benim söylediğim. sizin tarifiniz usta olsa adım attığımız yer usta. ama ustanın kapısında her zaman 3 4 yaşında bir kaç erkek eke hazır olur. bir soydan hatasız oynayan en az 3 4 eke kuş kaldırabilir. hani nerde hüseyin bey? sizin usta dediklerinizin kümesinde en az 50 kuş en az 10 çeşit kuş var. bumu ustalık?

EVET YAZILARINIZI OKURKEN KESİNLİKLE BİR YETİŞTİRİCİNİN YAZISI OLAMAZ BU DİYORUM.ANLATTIĞINIZ ŞEKİLDE KUŞÇULUK YAPMIŞ O KADAR ÇOK İNSAN TANIDIM Kİ.ELLERİNE GEÇİRDİKLERİ SİZİN DEĞİMİNİZLE O SAFKANLARI,SAFKAN ÜRETECEĞİM DİYE YILLARCA GERİLETİP TÜKETTİLER SONUÇTA KUŞLAR SIRA KUŞU OLDU ÇIKTI.
Anlattığım şekilde kuşçuluk yapan çok kuşçu tanımışsınız. birtane isim söyleyemezsiniz hüseyin bey. 1 tane isim söyleyemezsiniz 30 sene 40 sene bir soyu ıslah etme emeğinin altına girmiş. fazlasına gerek yok. 30 40 sene aynı kuşu baktığını iddaa edeni söylersiniz ama benim dediğimi söyleyemezsiniz! fakat ben söylerim hüseyin bey. Bir kuş soy ıslahı ile kökeni temizse asla bozulmaz! Sizin işte bakışınızdaki zayıflığın bir göstergesi de şu: Sizin pazardan aldığınız damızlıkları bizim almaya paramız yokmu? veya 30 40 sene birşeye hizmet eden bir adamın? Kendinizi komik duruma düşürmeyin bence. Pazar sadece sizin için kurulmuyor. Benim bahsettiğim şekilde kuş yetiştiren birkaç isim söylerim size her kuş gönderdiği yerde adını konuşturmuştur. Sizin bakışınızla herhalde onların pazarlarına daha iyi mal gidiyor :ckmk:

BİR KERE ŞU SAFKAN MUHABBETİNİ BİR ŞEKİLLENDİRELİM,OYUNA GÖREMİ SAFKAN ŞEKİLE GÖREMİ SAFKAN.TABİ Kİ BİZİ İLGİLENDİREN OYUN YÖNÜ.AMA KUŞTAKİ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİN PERFORMANSA ETKİSİNİ ZANNEDİYORUM HİÇ BİR KUŞÇU TARTIŞMAZ.

Safkan muhabbetinin nesini şekillendirelim? varmış ya etrafınızda bir ton onu yapıp kuşları sıradanlaştıran safkancılar. biz şebabtan bahsetmiyoruz hüseyin bey. safkan kuş zaten bir oyun ırkının fizki yapısını taşıyan ve havadaki oıyun özelliklerinide sergileyen kuştur. bunu nerden anlarsın? önce secere sonra fiziki yapı ve uçum özellikleri. insanlar iyi soyla safkan kuşu karıştırıyor. iyi kuşla damızlık kuşu karıştırıyor. Bilmemek ayıp değil ama öğrenmemek ayıptır.
İyi soy: Havadaki performansı yetiştiricinin beklentilerini karşılayan, yavru, yavrunun yavrusu... şeklinde kaliteli oynayan yavrular veren kuşlardır.
Safkan kuş: Üç temel ırktan sadece ve sadece birinin fiziki ve genetik özelliklerini taşıyan kuştur. İyi oynayan her kuş damızlık olmaz ama her safkan damızlık olur.
İyi kuş:Havadaki performansı yetiştiricinin beklentilerini karşılayan kuştur. altından beklenilen yavru gelecek diye birşey yoktur. bu damızlık olması secere takibi ile olmalıdır.
Damızlık kuş: Seceresi takip edilmiş, uçmuş veya uçmamış farketmez, kendi soy özelliklerini alt nesillere baskın aktaran kuştur. bir kuşun baskınlık ölçüsü içiçe girme oranıdır. bu kuşların altından herzaman oynayan yavru alınır!

EVET BEN İYİ KUŞ DİYEYİM SİZ SAFKAN DİYİN,SONUÇTA PERFORMANS OLARAK AYNI ÖZELLİKLERİ TAŞIYAN KUŞLAR.BİR KUŞUN OYUNU SİZİN İÇİN EKSİKSİZ İSE,PERFORMANS OLARAK SİZE YETERLİ GÖRÜNÜYORSA SORUN NEREDEDİR ANLAYAMIYORUM.SECERESİNİ BİLMEK YADA BİLMEMEK SİZİN İÇİN NE FARKETTİRİYOR.KUŞUN GÖSTERMİŞ OLDUĞU PERFORMANS TAŞIDIĞI OYUN GENİNİN KARAKTERİSTİK YANSIMASI.SİZ EĞER NEYİN NE OLDUĞUNU GÖRÜYORSANIZ SORUN NEREDEDİR ANLAYAMIYORUM.
Bu bakışla bakarsanız ömrünüz kuş toplamakla geçer. ne elin iyisi biter ne sizin hayalleriniz. Taşıma suyla değirmen dönmez. Seceresini bilmek bana kuşuma bir emeğin verildiğinin ve soyunun göstergesidir. ben kuşumu tanımak isterim. tanımadığım kuşu ben nabim hüseyin bey? Performans taşıdığı genin göstergesidir ama eşleme olayı mevzu olunca her kuş taşıdığı geni yavruya aktaramaz veya aktardığı oran azdır.

ISRARLA SAFKAN KUŞLARA KAN KATILDIĞI ZAMAN BOZULACAĞINI YAZMIŞSINIZ.SİZİN URFA ,SİVAS ,MARDİN,KONYA DEDİĞİNİZ KUŞLARIN HEPSİNİN ARSAINDAKİ MESAFELER 300-500 KM MESAFE KUŞLAR.BUNLARDAN BAHSEDERKEN SANKİ ALMANYADAN,AMERİKADAN KUŞ KIRILMALARI MELEZLEMELERİ OLMUŞ GİBİ ANLATIYORSUNUZ.HATTA ISRARLA İYİ BİR SAFKANI KELŞEBEKLE,BANGO İLE EŞLEMENİN SONUÇLARINI BİZE SONUÇ OLARAK SUNUYORSUNUZ.
Yukarıda safkanlığı yazdım içi temizlenmiş demektir safkanlık. temizlenen birşeyi kirletmek tabiki o kuşu bozacaktır. en az kirletmenin yolu aynı ırkı katmaktır. az kirlenirse temizlemekte okadar kolaydır. o illerin arası 300 500 km ama anlamadığınız yan bende diyorumki onlarıda çorba ettiler. öyle olmamış olsa hala oralardan kamyon kamyon kuş alıp gizlice kendine mal etmeye çalışırdı usta tabir ettiğiniz kişiler. neden usta yetişmiyor şimdi? cevabı çok basit damızlık yetiştirmeyi bilen öğreten yok. birçok kişi damızlık olayını değil, pazardan kuş almayı, sağdan soldan kuş toplamayı, uçmayan işe yaramaz kuşları bir isim altında satmayı öğreniyor. daha fazla detaya girmek istemiyorum. damızlık kuşun olduğu kümesten herzaman kuş oynar. yeni nesiller bu şekilde yetiştirilmelidir. ama kimden öğrenecekler. her önüne gelen ben ustayım diyor. onlar ne yapsın...

URFADA DA ,SİVASTADA,MARDİNDE DE FARKLI TARZDA OYNAYAN KUŞLAR VAR.URFANIN BÜTÜN KUŞLARI KAFASINA MI OYNUYOR.YADA SİVASIN KUŞLARI OMUZUNAMI.YADA MARDİNİN KUŞLARI SIRTINA MI OYNUYOR.KİMİSİ STANDAR BİR OYUN KARAKTERİ ÇİZSEDE BU YÖRE KUŞLARINA BUNUN BÖYLE OLMADIĞINI İYİ YETİŞTİRİCİLERİN HEPSİ BİLİR.
Her seferinde urfada da sivastada diyorsunuz. ben urfa sivası anlatmıyorum. safkan ırkları anlatıyorum. ilk yazımda saydım o özellikleri taşıyan kuşları. urfa kırşehire kaç km ama kırşehirde vardı, ankaraya kaç km ama ankarayı resmen oyun kuşunda ön planlara getirdi. oyun tarzlarına gelince omuz kanat birşey demiyeceğim. bir yazımda ankarada uçan bir beyaz anlattım o kuşun yarısını hayal edebiliyormusunuz? ama onu seyreden oldu. o kuşu uçuran adam pazardan kuş almadı. önüne gelen kuşu o güzelim kuşlarına eş etmedi. beni urfada mardinde sivasta uçan kuşlar alakadar etse birkaç soy dışındaki kuşlarıda yazardım size iyi veya kötü. bana o ırkı temsil edecek kuşlar lazımdı. birkaç tanesini yazdım...

BİZ EŞLEMENİN OYUN TARZI AYNI OLAN KUŞLARLA TAMAMLAMAK GEREKTİĞİNİ ANLATIRKEN SİZ KELİME OYUNLARI İLE SONUCA GİTMEYE YAŞANILAN TECRÜBELERİ KÜÇÜMSEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ.
Siz eşlemeyi anlattığınızı sanıyorsunuz ama bilmiyorsunuzki hep üstü açık. sizin yaptığınız eşlemenin hep teselli tarafı ya dişi uymadı ya erkek. ömür boyu yama kapatmaya çalışacaksınız. birini kapatırken hep başka taraftan daha büyük bi yırtık çıkacak! Kelime oyunlarına gelince her söylediğimi açıklamaya çalışıyorum. oyun nerede anlayamadım. küçümsüyorsunuz demişsinizde siz söylediklerinizle o hale kendiniz sokuyorsunuz. ben sadece kafama takılanları sordum size veya farklı düşündüklerimi yazdım sebepleriyle. siz pazardan kuş alıp kuş yaparım ben dediğinizde zaten bu işe emek verip iyiyi elinde tutmaya çalışanları küçümsediniz.

OLAYI HİÇ BİR ZAMAN KİŞİSELLEŞTİRMEK İSTEMİYORUM ONUDA YAPMAYACAĞIM.BU YAZILARIMIZIN HEPİMİZ İÇİN BİR TECRÜBE OLUŞTURACAĞI DÜŞÜNCESİNDEYİM.

Ben şahsınızı tanımam, yolda görsem bilmem sizmisiniz. yazdığım herşey yaptığınız yanlışlara ve bu yanlışları doğru olarak yansıtmanızaydı. siz veya sizin gibi kuşa bakan hiçkimse yavrunun yavrusunun ne yapacağını söyleyemez? hatta büyük bir oranda da oyunlarını ilerlettim dediğiniz bir kuşun daha uçmadan neler yapacaığını söyleyemez. ama secere takibi yapan biri kuşunun az veya çok birşeylerini söyleyebilir. soyu çok iyi tanırsa neye eş olacağına kadar uçurmadan eşleyebilir!

GENETİK KOPYALAMA YÖNTEMİNİ GALİBA GÜVERCİNLE ÜZERİNDE DENEDİNİZ ÖYLE BİR SONUÇ ÇIKARDIM.KUŞUNUZ NE KADAR MÜKEMMEL OLURSA OLSUN BÜTÜN YAVRULARINDA AYNI PERFORMANSI YAKALAMANIZ İMKANSIZDIR.
Genetik kopyalama değil SOY ISLAHI desek daha doğru olacak diye düşünüyorum. Deneme konusuna gelince bukadar detayı herhalde masada öğretemezsiniz kimseye. Mükemmelik olayıda soy içerisindeki safkanlık(içeri girme(arılaştırma)) derecesidir. nekadar içeri girerseniz dışarı çıkmaya okadar dayanıklıdır!

EĞER MÜKEMMEL BİR KUŞ 10 YAVRUDA 1 TANE KENDİ GİBİ YAVRU VERSE BİLE İYİ BİR EKEDİR.
İşte sizin rakamlarınız. ve asla bunun üzerine çıkmaz. çünkü 10 da 1 de şanstır. ilerleyen yıllarda bu 20 de 1, 50 de 1 şeklinde azalacak merak etmeyin ozaman 10 da 1 oranıyla usta olma hayaliniz gerçekleşecektir.

Merhabalar,
genetik konusunda bilgisi ile Oğuz arkadaşımıza,
konuyla ilgili olarak hem geniş bilgi paylaşımında bulunan
hem de seviyeli tartışmalarından dolayı Hüseyin arkadaşlarımıza teşekkür ederim.

EVET SAF DAMAR DERKEN BİLİNMESİ GEREKEN NEDİR GERÇEKTEN SAF DAMAR HALA VARMIDIR VARSA NASIL ANLAŞILIR YADA KUŞÇUNUN ELİNDEKİ MEVCUT KUŞU OYUN OLARAK MÜKEMMELE YAKIN İSE O KUŞ ONUN İÇİN SAF DAMAR OLARAK KABUL EDİLEBİLİRMİ
SAYGILAR

Selamlar arkadaslar ! Bu tartismadan cok yararlandim(biraz gec okudum, konuya yeni katilimda yok)emegi gecenlere,bilgi ve tecrübelerini katanlara cok tesekkür ederim.Genc Hüseyin arkadasimizi ayrica takdir ediyorum,basarilar diliyorum.

öncelikle yaşınızda benden büyük ondan abi diyerek hitap etçem. aytekin abi teşekkür ederim. inşallah doğru olduğuna inandığınıuz yerler vardır.

muharrem abi merhabalar. EVET SAF DAMAR DERKEN BİLİNMESİ GEREKEN NEDİR GERÇEKTEN SAF DAMAR HALA VARMIDIR VARSA NASIL ANLAŞILIR YADA KUŞÇUNUN ELİNDEKİ MEVCUT KUŞU OYUN OLARAK MÜKEMMELE YAKIN İSE O KUŞ ONUN İÇİN SAF DAMAR OLARAK KABUL EDİLEBİLİRMİ
SAYGILAR
demişsin. dilimin döndüğünce cevaplamak isterim. saf damar denilen tabir benim düşüncem olarak eldeki soyun uçum özellikleri molarak ve fiziki özellikler olarak ıslah edilerek 3 temel ırktan herhangi birinin taşıması gerek niteliklere dönmüş olan soydur. hala varmıdır konusuna gelince dediğim gibi soy ıslahı yapan kaldıysa vardır. bu 3 temel ırkın bazı özelliklerini paylaştım sanırım daha önceki yazılarımda. naısl anlaşılır konusu ise tamamen secere takibi, tecrübe(3 temel ırk üzerine) ve güvenle anlaşılır. her bende var diyende olsaydı aynı her gördüğümüz sakallının dedemiz olması gibi olurdu. havada iyi a mükemmel denilen kuş saf değildir çünkü iyi görecelidir. ama saflık belirgindir. şöyle başka bir örnekle safkan arap atı denildiği zaman her safkan denen safkan değildir ve her yarış kazanan safkan değildir. yarışlarda atların kalitesine göre düzenlenmiştir. safkanların katıldığı bir yarışa bir melez katılamaz. safkan erkeklerin katılşdığına saflan dişi katılamaz, safkan dişinin yarışına safkan erkek katılamaz. bizler ne yazıkki kuş işine bu titizliği dökemedik. bir urfa ırkının sivasla farkları vardır. bir urfanın mardinle farkları vardır. bunu ayırt etmek ancak o kuşları görmekle mümkün olur. fakat düzenlenen bütün güvercin yarışmalarında melez saf ayrımı yapılmadı, dişi erkek ayrımı yapılmadı vs vs. inşallah daha fazla titizlik ve bilgi ile ileride yapılma imkanı olurç böylece unutulan bazı kavramlar yaşantı haline gelir. bununda oyun kuşunun kalitesini arttıracağını düşünüyorum. selametle kalın

kırıkkale_çırağı' Alıntı:
öncelikle yaşınızda benden büyük ondan abi diyerek hitap etçem. aytekin abi teşekkür ederim. inşallah doğru olduğuna inandığınıuz yerler vardır.

muharrem abi merhabalar. EVET SAF DAMAR DERKEN BİLİNMESİ GEREKEN NEDİR GERÇEKTEN SAF DAMAR HALA VARMIDIR VARSA NASIL ANLAŞILIR YADA KUŞÇUNUN ELİNDEKİ MEVCUT KUŞU OYUN OLARAK MÜKEMMELE YAKIN İSE O KUŞ ONUN İÇİN SAF DAMAR OLARAK KABUL EDİLEBİLİRMİ
SAYGILAR
demişsin. dilimin döndüğünce cevaplamak isterim. saf damar denilen tabir benim düşüncem olarak eldeki soyun uçum özellikleri molarak ve fiziki özellikler olarak ıslah edilerek 3 temel ırktan herhangi birinin taşıması gerek niteliklere dönmüş olan soydur. hala varmıdır konusuna gelince dediğim gibi soy ıslahı yapan kaldıysa vardır. bu 3 temel ırkın bazı özelliklerini paylaştım sanırım daha önceki yazılarımda. naısl anlaşılır konusu ise tamamen secere takibi, tecrübe(3 temel ırk üzerine) ve güvenle anlaşılır. her bende var diyende olsaydı aynı her gördüğümüz sakallının dedemiz olması gibi olurdu. havada iyi a mükemmel denilen kuş saf değildir çünkü iyi görecelidir. ama saflık belirgindir. şöyle başka bir örnekle safkan arap atı denildiği zaman her safkan denen safkan değildir ve her yarış kazanan safkan değildir. yarışlarda atların kalitesine göre düzenlenmiştir. safkanların katıldığı bir yarışa bir melez katılamaz. safkan erkeklerin katılşdığına saflan dişi katılamaz, safkan dişinin yarışına safkan erkek katılamaz. bizler ne yazıkki kuş işine bu titizliği dökemedik. bir urfa ırkının sivasla farkları vardır. bir urfanın mardinle farkları vardır. bunu ayırt etmek ancak o kuşları görmekle mümkün olur. fakat düzenlenen bütün güvercin yarışmalarında melez saf ayrımı yapılmadı, dişi erkek ayrımı yapılmadı vs vs. inşallah daha fazla titizlik ve bilgi ile ileride yapılma imkanı olurç böylece unutulan bazı kavramlar yaşantı haline gelir. bununda oyun kuşunun kalitesini arttıracağını düşünüyorum. selametle kalın

BİR DÖNEM AT YARIŞI OYNADIĞIM İÇİN,BURADA YAZILMIŞ OLAN BİR KAÇ YANLIŞI DÜZELTMEK İSTEDİM.ARAP ATLARI İÇİN KONUŞURSA GERÇİ İNGİLİZ ATLARI İÇİNDE GEÇERLİ,YARIŞ KOŞAN HER AT SAFKANDIR.BU ATLARIN TAYLIĞINDAN BAŞLAYARAK KOŞTUKLARI HER YARIŞTA DERECELERİ İLE HANDİKAP PUANI KAZANIRLAR.DAHA SONRAKİ KOŞTUĞU YARIŞLARIN HEPSİNDE YARIŞLARDA ALDIKLARI HANDİKAPLARA GÖRE AÇIK YARIŞA KAYDOLURLAR YADA KAYDOLAMAZLAR.TABİ KİMİ AÇIK KUPALI YARIŞLARDA ŞARTLARINA GÖRE DÜZENLENİR.ŞARTLARIDA YILLIK KAZANÇLARINA GÖRE AYARLANIR.ÖRNEĞİN BİR AÇIK YARIŞTA HANDİKAP 120 İLE 100 ARASI İSE BU HANDİKAPA ERİŞMİŞ TÜM ATLAR BU YARIŞTA KOŞABİLİR.BİR BAŞKA İŞTE KAZANÇTA GEÇERLİ,BELİRLİ BİR KAZANCI ELDE EDEN ATLAR HER TÜRLÜ ŞARTLI AÇIK YARIŞLARA GİREBİLİR.BUNLARDA ANNE YADA BABANIN NE KADAR SAFKAN OLDUĞU YADA NE KADAR PARA KAZANDIĞI ÖNEMLİ DEĞİLDİR.YANLIZ BAZI AÇIK YARIŞLARDA DEVLET HARASINDAN GELEN ATLAR KOŞABİLİYOR.ÖZEL HARALARDAN GELEN SAFKANLAR HANDİKAPI YADA ŞARTI YETSEDE KATILAMIYOR.BUDA TAMAMEN MÜSTESNA BİR KAÇ YARIŞ.

BAZI SAFKANLAR İNGİLİZ ARAP KIRMASI OLARAK ÜRETİLİP ARAP SAFKANI OLARAK KOŞULMAK İSTENİYOR.BUDA BİR HİLE TABİ Kİ.KAN ANALİZİ YAPILARAK ORTAYA ÇIKARILDIĞINDA YARIŞLARDAN MEN EDİLİYOR BU TARZ ATLAR.
,
BUNU NEDEN YAZMAK İHTİYACI HİSSETTİM ANLATAYIM.BİR ATIN ANNE BABASI NE KADAR KÖTÜ BİRER SAFKAN OLURLARSA OLSUNLAR EĞER O YAVRU KOŞTUĞU YARIŞLARDA BAŞARILI İSE BİR ŞAMPİYONDUR.ŞAMPİYON OLMAYAN ATLAR DAHİ ŞAMPİYON YAVRULAR VERMİŞTİR.AMA TABİ Kİ NE SADECE ANNEDEN NEDE SADECE BABADAN GEÇMİŞTİ,R BU ÖZELLİKLER.

GELELİM KUŞ CAMİASINA,EĞER BİR KUŞ SZİN İSTEDİĞİNİZ ÖZELLİKLERİ TAŞIYOR VE SİZİN ZEVKİNİZE HİTAB EDİYORSA İŞTE GERÇEK SAFKAN ODUR.

KÖTÜ KUŞTAN İYİ YAVRU ÇIKMAZ.İYİ KUŞTANDA İYİ YAVRU ALMAK SADECE VE SADECE UYUMLU BİR EŞLEME İLE MÜMKÜNDÜR.BAZEN KUŞUNUZ 10 NESİL ÖNCESİ EKEYİ TAŞIYAN ÖZELLİKLER DAHİ VEREBİLİR.AMA YAPILACAK İŞ EN GÜZELİNİ ELDE ETMEKSE BU İŞ BİLGİ,BECERİ,DENEYİM VE TECRÜBE DAHİLİNDE DENEME YANILMA YOLU İLE BAŞARILIR.

SAYGILARIMI SUNUYORUM..........................

merhabalar.
Yazılanları epey okudum. Çok konuşan çok yanılır, çok bilen aldanır gibi deyişlere bir kez daha hak verdim.
Şimdi bir örnek veriyim. İstediğimiz oyun futbol olsun, aradığımız da iyi futbolcu.Messi çok iyi oyuncu, o zaman annesi babası, iyi damızlık, iyi soy öyle mi. Öyle değil zira kardeşi bir suçlu, futbol yeteneği de zayıf...
İki sarışın, mavi gözlü, iyi futbol oynayan, soyu sopu belli güzel safkan Alman çiftten alınan yavrular(çocuklar), sarışın mavi gözlü olabilir. Ama iyi oyuncu, ya da sporcu, ya da çok güzel olacak diye bir garanti kim verebilir. Saf soy lafları safsatalardır bana göre. Soya göre değil, beslediğimiz kuşları yavru eke uzun süre uçurarak, oyun karakterlerini çok iyi analiz etmeliyiz ve birbirini tamamlayan özelliklerine göre eşleme yapılarak(ustalık asıl burda giriyor devreye) yavru alınırsa başarılı olunabilir. Tam olarak tanımıyorum ama, Hüseyin Turan Bey benim görüşümce iyi bir kuşcu, öyle değilse bile iyi yolda başarılar diliyorum.
Kırıkkale çırağı arkadaşım, daha önce bazı ustalar ve kuşlarının seceresini söylemişsin, o ustaların ikisini çok iyi tanıyorum, kuşlarının secerelerini de biraz biliyorum, yaklaşamamışsın bile. Bence daha iyi araştır. Ankara kuşlarını da özellikle eskileri daha iyi araştır. Ankara ya kuşlar(Urfa, Mardin,...) nasıl gelmiş iyi araştır. 1940 lara kadar git. Eski Ankara kuşları 1 direk, nadiren 2-2,5 direk oynayan, atış, yere kalış özellikleri çok iyi, seferleri bol kuşlardı. 1 minare(yaklaşık 40 m) oynayanına araba verildiği olmuştur. Kayserili Rahmetli kırank taşlamacı Ali Amcanın, 100.100 liraya ye, Ankara dan aldığı kuş da öyle bir kuşmuş. O zaman Kayseri de Sivas caddesi yeni yeni kuruluyormuş ve evler 80.000 liraymış. O kuşu almadan önce de Urfa, Mardin, Sivas aramadığı yer kalmamış kendisi anlattıydı. Ankara kuşlarını, soy takibini uçurmadan devam ettirenlerle, aya kadar kuşları uzatmaya çalışanlar bozdu bana göre. Bir de memur şehri, uzun uçumlu dayanıklı kuşları hep kısa süreli kuşlarla kırdılar(vakit yetersizliğinden). Ama hala Ankara da iyi kuşlar ve kuşcular var merak etmeyin.
Daha önce Messi örneğini verdim, Messiden istediğimiz iyi futbol oyunu değil de, Basketbol ya da uzun atlama olsaydı o zaman Messi de sıradan birisi olabilirdi. Ne istediğimizi de bilmek önemli.
Saygılar..

oyun kuşunun saf olması onun performasının iyi oacağı anamaına gemez.tüm canlılarda en güçüer en iyi performans gösterener heep kırma olanlardır.melezlerdir.o yüzden kuşunda iyi performans göstereni kırma kuşlardır.tabiki birinci yada ikinci dereceen kırma kuşlar iyi performans gösterir.yopksa 5 kuşun kırması arada iyi kuşlar çıkarmasına rağmen çoğunlukla farklı farklı ve kötü yavrular verir.kırılmamış yada az kırılmış kuşları iyi kuşları birbirine kırarsanız tabiki özelliklerine göreyapılacak bu iş iyi kuşar çıkacaktır.kolay gelsin..

FIZIKTE BIR KANUN VARDIR SOYLE DER VAR OLAN BIR SEY YOK OLMAZ YOK OLAN BIR SEYDE VAR OLMAZ BU BIR KANUNDUR URFA GUVERCININ OZELIKLERI YOK OLDU BITTIMI HAYIR DEVAM EDIYOR MARDIN KUSU BITTIMI HAYIR DEVAM EDIYOR SIVASIN YERLI GUVERCINI BITTIMI HAYIR DEVAM EDIYOR ANKARANIN YERLI IRKI BITTIMI DEVAM EDIYOR KAYSERININ YERLI IRKI BITTIMI DEVAM EDIYOR KENDI ILIMDEN ORNEK VERECEM KAYSERI YERLI GUVERCINI YUKSEK UCAR AYAKLARI PACALARI BOL OLUR BULUTLARIN ICINDE OYNAR COK UCAR KAYSERIYE DISARDAN SU ANDA HAYATTA KENDISI BERBER KADIR AMCA ISTANBULDA YASIYOR BIR KUS GETIRIR UCURLAR KUS KUMESINE 1METRE MESAFEDEN OYNAROYUN TAKLASI MUKEMMEL BIZ NE YAPTIK BU DAHA GUZEL OYNYUYOR DIYE KENDI YERLI IRKIMIZA ASI YAPTIK VE DAHA OLMADI BU KUSLARI COGALTIP ESKI IRKIMIZI AZALTTIK DOGRUSU BU DEGILMI DAHA IYISINI BULUNCA O KUSU COGALTTIK SIMDIDE DIYORUZKI ESKI IRKIMIZ KALMADI BITTI IYI KUSUN IRKI BITMEZ DEVAM EDER KOTU KUSUN IRKINIDA BITIREMEYIZ FAKAT HERKES IYISI OLSUN DIYE KOTUYU CIKARTIR KUMESINDEN DIGER SEHIRLERDE BENCE ANLATTIGIM GIBI AYNISINI YAPMISTIR SIVASLI KUS BESLEYENLER COK UCTUGUNDAN SIKAYETCI OLDUYSA UCUSUNU AZALTMAK ICIN KUSUNU BASKA IRKLA ES ATMISTIR VE BOYLECE ISTEDIGI HEDEFE ULASMAK ISTEMISTIR ANKARDA AYNI SEKILDE KAN KATMISTIR TABIKI BURDAKI PUF NOKTA KUSU KUSA ES EDERKEN BU İŞİ IYI BILMEK GEREKIR RAST GELE ESE ATILAN KUSTAN YA COK IYI CIKAR YADA COK KOTU CIKAR KOTU CIKMA ORANI DAHA FAZLADIR BIR KUSCU KUSU KUSA ES EDIP BASARILI OLABILIYORSA GERCEK KUSCUDUR SAYGILAR SLMLAR

marketcı cengız' Alıntı:
FIZIKTE BIR KANUN VARDIR SOYLE DER VAR OLAN BIR SEY YOK OLMAZ YOK OLAN BIR SEYDE VAR OLMAZ BU BIR KANUNDUR URFA GUVERCININ OZELIKLERI YOK OLDU BITTIMI HAYIR DEVAM EDIYOR MARDIN KUSU BITTIMI HAYIR DEVAM EDIYOR SIVASIN YERLI GUVERCINI BITTIMI HAYIR DEVAM EDIYOR ANKARANIN YERLI IRKI BITTIMI DEVAM EDIYOR KAYSERININ YERLI IRKI BITTIMI DEVAM EDIYOR KENDI ILIMDEN ORNEK VERECEM KAYSERI YERLI GUVERCINI YUKSEK UCAR AYAKLARI PACALARI BOL OLUR BULUTLARIN ICINDE OYNAR COK UCAR KAYSERIYE DISARDAN SU ANDA HAYATTA KENDISI BERBER KADIR AMCA ISTANBULDA YASIYOR BIR KUS GETIRIR UCURLAR KUS KUMESINE 1METRE MESAFEDEN OYNAROYUN TAKLASI MUKEMMEL BIZ NE YAPTIK BU DAHA GUZEL OYNYUYOR DIYE KENDI YERLI IRKIMIZA ASI YAPTIK VE DAHA OLMADI BU KUSLARI COGALTIP ESKI IRKIMIZI AZALTTIK DOGRUSU BU DEGILMI DAHA IYISINI BULUNCA O KUSU COGALTTIK SIMDIDE DIYORUZKI ESKI IRKIMIZ KALMADI BITTI IYI KUSUN IRKI BITMEZ DEVAM EDER KOTU KUSUN IRKINIDA BITIREMEYIZ FAKAT HERKES IYISI OLSUN DIYE KOTUYU CIKARTIR KUMESINDEN DIGER SEHIRLERDE BENCE ANLATTIGIM GIBI AYNISINI YAPMISTIR SIVASLI KUS BESLEYENLER COK UCTUGUNDAN SIKAYETCI OLDUYSA UCUSUNU AZALTMAK ICIN KUSUNU BASKA IRKLA ES ATMISTIR VE BOYLECE ISTEDIGI HEDEFE ULASMAK ISTEMISTIR ANKARDA AYNI SEKILDE KAN KATMISTIR TABIKI BURDAKI PUF NOKTA KUSU KUSA ES EDERKEN BU İŞİ IYI BILMEK GEREKIR RAST GELE ESE ATILAN KUSTAN YA COK IYI CIKAR YADA COK KOTU CIKAR KOTU CIKMA ORANI DAHA FAZLADIR BIR KUSCU KUSU KUSA ES EDIP BASARILI OLABILIYORSA GERCEK KUSCUDUR SAYGILAR SLMLAR

CENGİZ BEY merhabalar,

siz benim abim sayılırsınız benden büyüksünüz ama benimde kuş işinde uzunbir geçmişim bulunmakta.bunu söylememin sebebi konu ile ilgili tecrübeli oluşum,uzun bir yetiştiricilik dönemimin bulunmöası.
KADİR BEY i tanıyorum hatta ben pastırmacı kadir usta diye konu açıp ondan bahsettim.çok sevdiğim bir büyüğüm.doğrudur sizin anlattığınız gibi ankaradan gelip kuş aldığını oyun kuşunun nasıl uçması gerektiğini orada öğrendiklerini ve kendi ırk güvercinlerini nasıl boşalttıklarını bana detaylıca anlatmıştı.hatta bazen sitelerde bolca adı geçen ankaranın eski ustaları hakkında da muhabbetimiz olmuştu.neyse bu farklı bir mevzu.

şunu belirtmek istiyorum yöresel kuşlardan yada safkanlardan bahsedilirken sanki belli bir yörenin kuşları örneğin kayseri sanki hep aynı tarz oyun yapıyormuş gibi algılanıyor.aynı yörenin kuşları dahi farklı oyun stilllerine sahip olabiliyor.buda çeşitliliği ortaya çıkarıyor.aslında tartışılacak derin bir konu bu,kuşların oyun tarzının çeşitliği ve eşleme yöntemi.

bir başka konu da farklı illerin kuşlarının eşlemesi.bu normal eşleme kuralları içerisinde mümkündür.verimli sonuç doğru eşleme ile alına bilir.yani iyi kuş zaten doğru eşleme ile çıktığında uygun iki iyi kuş nereden olursa olsun sizi doğru yola götürecektir.

....SAYGILAR.......

KÖTÜ OLAN ANA BABA SAFKANDAN ÇIKAN YAVRU AT YARIŞLARDA BAŞARILI OLUYORSA ŞAMPİYONDUR DİYORSUNUZ
KUŞTADA KÖTÜDEN İYİ ÇIKMAZ İYİ KUŞDAN DA İYİ YAVRU TABİ DÜZGÜN MANTIKLI BİLİNÇLİ EŞLEME İLE OLUR TAMAM DA KÖTÜ ATLARIN BAŞARILI YAVRUSUNU ŞAMPİYON OLARAK KABUL EDİYORSUNUZ KÖTÜ KUŞTAN İYİ ÇIKMAYACAGINI DA İDDİA EDİYORSUNUZ BURADA ARANMASI GEREKEN SAFLIK VEDE KAN HATTI İSE KÖTÜ ATTAN ÇIKAN BAŞARILI AT ŞAMPİYON OLABİLİYORSA
KÖTÜ KUŞTAN İYİ ÇIKMAYACAGININ İDDİASI BİRAZ ÇELİŞKİ OLMUYORMU
HÜSEYİN TURAN KARDEŞİME SORUYORUM BENİM KAFAM KARIŞTI ÇÜNKÜ
ANLATILAN KÖTÜDEN İYİ ÇIKMAYACAGININ SÖYLENMESİ CEVABI MERAK EDİYORUM ŞAHSEN
HEM SAFKAN HEM KÖTÜ NASIL OLUYOR ÖGRENMEK İSTERİM
SAYGILAR

kuscu_marik' Alıntı:
KÖTÜ OLAN ANA BABA SAFKANDAN ÇIKAN YAVRU AT YARIŞLARDA BAŞARILI OLUYORSA ŞAMPİYONDUR DİYORSUNUZ
KUŞTADA KÖTÜDEN İYİ ÇIKMAZ İYİ KUŞDAN DA İYİ YAVRU TABİ DÜZGÜN MANTIKLI BİLİNÇLİ EŞLEME İLE OLUR TAMAM DA KÖTÜ ATLARIN BAŞARILI YAVRUSUNU ŞAMPİYON OLARAK KABUL EDİYORSUNUZ KÖTÜ KUŞTAN İYİ ÇIKMAYACAGINI DA İDDİA EDİYORSUNUZ BURADA ARANMASI GEREKEN SAFLIK VEDE KAN HATTI İSE KÖTÜ ATTAN ÇIKAN BAŞARILI AT ŞAMPİYON OLABİLİYORSA
KÖTÜ KUŞTAN İYİ ÇIKMAYACAGININ İDDİASI BİRAZ ÇELİŞKİ OLMUYORMU
HÜSEYİN TURAN KARDEŞİME SORUYORUM BENİM KAFAM KARIŞTI ÇÜNKÜ
ANLATILAN KÖTÜDEN İYİ ÇIKMAYACAGININ SÖYLENMESİ CEVABI MERAK EDİYORUM ŞAHSEN
HEM SAFKAN HEM KÖTÜ NASIL OLUYOR ÖGRENMEK İSTERİM
SAYGILAR

MUHARREM BEY;

atlar kazandıkları yarışlar ve kazançlar göz önüne alınarak sınıflandırılırlar.örneğin eskiden arap atlarında A,B VE C GRUBU olarak düzenleme yapılır ve buna göre koşturulurlardı.buda kazanç ve handikap kıstası göz önüne alınarak yapılırdı.ben kötü at derken kazancı düşük olan handikap kazanamamış atlardan bahsettim.yoksa yarış koşan her at belli bir kalitede attır.işte bazen yarış hayatı boyunca doğru dürüst açık yarış kazanamamış atların dahi yavrularının çok iyi bir yarış atı olduğunu ve açık yarışlar kazandığını anlatmaya çalıştım.kötü demek,bu atların yarış atı özellikleri taşımadığı anlamına gelmiyor.koşu hayatında başarısız olduklarını söylüyorum.

kötü kuş diye tabir ettiğim kuş ise oyun özelliğini yeteri kadar taşımayan kuştur.bu fiziksel özellikte olabilir,kandan gelen oyun eksikliğide olabilir.ben safkan kelimesini kullanmayı doğru bulmuyorum.ardığım özellikleri taşıması benim için en önemli unsurdur.

eğer amacımız orjinal bir alman kurdu,yada sivas kangalı yada van kedisi elde etmek olsaydı fiziksel olarak aynı özellikleri taşıyan bir eşleme yapmamız geçerli olurdu.yada kuşta kınalı miski yada miro yada şarabi orjinalliğini koruma amacımız olsa eşleme özü ile olabilirdi.ama oyun kuşunda elde etmeye çalıştığımız durum bunlardan çok farklı.kuşta devamlılığı sağlamak elde olan iyi korumak ancak eksikleri gidermek ile mümkün olabilir.aynı tarz kuşlar aynı,aynı oyun özelliği taşıyan kuşlarda orjinalliği bozmama anlayışı yada aslında aynı yola çıkan aynı soy kuşa devam etmek eninde sonunda eksiğin ve zayıflığın büyümesine sebebiyet verecektir.bu yüzden eşlemedeki o ince ayar çoğumuzun elde edemediğimiz bir durum.

kuştaki oyun özelliği direk anne ve babadan geçen kalıtsal bir durum.daha öncedende verdiğim bir örnek vardı renklerle ilgili aslında nu durumu iyi anklatabilecek bir durum.örneğin yeşili elde etmeye çalışialım biz ne kırmızı ile nede beyaz ile bu rengi elde edemeyiz .mavi ve sarı bizim mecburi rengimiz olacaktır.yada sarışın mavi gözlü bir çocuğa iki esmerden ulaşma imkanımız varmıdır.oysa ebebeyinlerden birinin dahi sarışın mavi gözlü olması diğer nesiller için bu imkanı güçlendirecektir.çıkan çocuk esmer dahi olsa onu baskın bir sarışın mavi gözlü ile eşlemek sonuçta sarışın mavi göz ihtimalini çoğaltacaktır.

yani kısaca elde etmeye çalıştığımız genetik bir uyum isteyen bir durum.tabiki renkler kadar basit bir durum değil oyun kuşu işi.tamamlayıcı olmadığı sürece alınacak yavrular bir nesil daha tamamlanmayı bekleyeceklerdir.

SAYGILAR........................

cümleten s.a. kusura bakmayın yazılara biraz geç oluyor cevap yazmam şu anki durumumdan dolayı...
Hüseyin bey merhaba. demişsinizki
BİR DÖNEM AT YARIŞI OYNADIĞIM İÇİN,BURADA YAZILMIŞ OLAN BİR KAÇ YANLIŞI DÜZELTMEK İSTEDİM.
Teşekkür ederim bu kadar bilgilendirdiğiniz için. benim yarışlara merağım hiç olmadı. sadece genetiğe bir örnek olsun diye yazmıştım. bahsettiğiniz yarışların hepsi profesyonel yarışlar için geçerli olabilir. daha önce gazetede okuduğum bir yazıda bir dişi atın erkek atların içinde kazandığını okumuştum. çok fazla detaya girmek istemiyorum da yine de vurguluyorum şartlar eşit olmadan kıyaslama veya yarış asla olmamalı... geleyim ilgilendiğim kısmı için yazınızın. dedinizki

BUNU NEDEN YAZMAK İHTİYACI HİSSETTİM ANLATAYIM.BİR ATIN ANNE BABASI NE KADAR KÖTÜ BİRER SAFKAN OLURLARSA OLSUNLAR EĞER O YAVRU KOŞTUĞU YARIŞLARDA BAŞARILI İSE BİR ŞAMPİYONDUR.ŞAMPİYON OLMAYAN ATLAR DAHİ ŞAMPİYON YAVRULAR VERMİŞTİR. AMA TABİ Kİ NE SADECE ANNEDEN NEDE SADECE BABADAN GEÇMİŞTİ,R BU ÖZELLİKLER.

Hüseyin bey uzun uzun daha önceki yazılarımda yazdım size. yine de yazacağım. beyefendi mesele saman alevi ardın koşmak(tek şampiyon)sa eğer söyleyecek tek bir sözüm bile yok tamamen ömrün boşa harcanmasından başka. grupların katıldığı bir yarışta 10 da 1 şampiyon performanslı sporcu ancak tesellidir, asla başarısızlığı ileri götüremez! asıl ulaşılması gereken başarı genel başarıdır. belki bütün yarışçılar normaldir şampiyon olamaz bireyselde ama toplu değerlendirmede grup şampiyon olur...
demişsinizki
GELELİM KUŞ CAMİASINA,EĞER BİR KUŞ SZİN İSTEDİĞİNİZ ÖZELLİKLERİ TAŞIYOR VE SİZİN ZEVKİNİZE HİTAB EDİYORSA İŞTE GERÇEK SAFKAN ODUR. :haha: beyefendi safkan bukadar ağzınızda olduğu kadar kolay birşey olsaydı herkesin kümesinde beğenip hoşuna giden safkanlar olurdu:)

KÖTÜ KUŞTAN İYİ YAVRU ÇIKMAZ.İYİ KUŞTANDA İYİ YAVRU ALMAK SADECE VE SADECE UYUMLU BİR EŞLEME İLE MÜMKÜNDÜR.BAZEN KUŞUNUZ 10 NESİL ÖNCESİ EKEYİ TAŞIYAN ÖZELLİKLER DAHİ VEREBİLİR.AMA YAPILACAK İŞ EN GÜZELİNİ ELDE ETMEKSE BU İŞ BİLGİ,BECERİ,DENEYİM VE TECRÜBE DAHİLİNDE DENEME YANILMA YOLU İLE BAŞARILIR.
bakıyorumda sözlerinizde bir değişme olmaya başlıyor gibi. daha önce kötü bir dişi demiştim anlattığım bir yazıda genetik yapısı iyidir belki demiştiniz. şimdi ben size soruyorum ''ne bileceksiniz hangisi kötü?'' eşleme ile kuşu tamamlayacağınızı söylüyordunuz kötüyü tamamlayamıyormusunuz yoksa :hayir:

tekrar merhabalar.
M. Sait Gök bey demişsinizki
Yazılanları epey okudum. Çok konuşan çok yanılır, çok bilen aldanır gibi deyişlere bir kez daha hak verdim. isminizi bilmediğim için sait bey diye hitap etmem inşallah yanlış olmaz.eskilerin söylediği o söze katılmamak elde değil...

Şimdi bir örnek veriyim. İstediğimiz oyun futbol olsun, aradığımız da iyi futbolcu. Messi çok iyi oyuncu, o zaman annesi babası, iyi damızlık, iyi soy öyle mi. Öyle değil zira kardeşi bir suçlu, futbol yeteneği de zayıf...

Sözünüzün başında demişsiniz ya epey okudum. demekki yeteri kadar okumamışsınız. bununla alakalı yazmıştım daha önce. insanlarda safkanlaştırma(saflaştırma veya soy ıslahı) şeklinde bir eşleme olmamıştır. tıpkı sizin ve hüseyin beyin yaptığı gibi rastgele eşlenip bazen messiler, bazen seri katiller, bazen bilim adamları, bazen dahiler bazende idiotlar çıkmıştır. hiç duydunuzmu çok kaliteli iki futbolcunun evlendiğini onların çocukları çocukları şeklinde de çıkıp rahatlıkla söylüyorsunuz annesi babası iyi soy iyi damızlık diye? Damızlık öyle sizin düşündüğünüz kadar kolay olsa her damızlık kümesinde büyük oranda kaliteli kuş olurdu...

İki sarışın, mavi gözlü, iyi futbol oynayan, soyu sopu belli güzel safkan Alman çiftten alınan yavrular(çocuklar), sarışın mavi gözlü olabilir. Ama iyi oyuncu, ya da sporcu, ya da çok güzel olacak diye bir garanti kim verebilir.
Bakın aslında bu sözlerinizi eşlemeye çevirebiliriz.iki sarışın dediğiniz ikisi perçemli olsun, mavi gözlü dediğiniz ikiside gök olsun, iyi futbol oynayan dediğiniz iyi sefer alan olsun. her iki perçemli gökten kendileri gibi perçemli gök ve kendileri gibi oynayan yavrularmı alacaksınız? bu işin garantisi nedir biliyormusunuz SOY TAKİBİ(SECERE TAKİBİ)dir...

Saf soy lafları safsatalardır bana göre. Soya göre değil, beslediğimiz kuşları yavru eke uzun süre uçurarak, oyun karakterlerini çok iyi analiz etmeliyiz ve birbirini tamamlayan özelliklerine göre eşleme yapılarak(ustalık asıl burda giriyor devreye) yavru alınırsa başarılı olunabilir. Ben sizin rastgele yaptığınız eşlemelere bile demedim safsata diye ki kaldı hata ihtimali en düşüğe indirgeme yöntemi safsatalık olsun. anlamamak veya yapamamanın adı safsatalıksa daha çok vardır buna benzer safsatalıklar size göre. Bana görede Secere takibi olmayan birinin kuşum şöyle olacak demesi tamamen safsata. tanımadığın kuşun neyine konuşacaksın? Ben hiçbir yerde safkan kuş uçmasın demedim ve yazmadım. bir emek verilecekse bence aslı olup asaleti olana verilmeli. bir kuşun kaliteli olma durumuyla alakalı bir sürü şey yazdım daha önce ama göremediniz herhalde. onlardan biride 5 6 yaşına kadar havada kalıp torunu hatta torununun yavrusunun ekelik halllerinde daha seyredilmeli demiştim.

Tam olarak tanımıyorum ama, Hüseyin Turan Bey benim görüşümce iyi bir kuşcu, öyle değilse bile iyi yolda başarılar diliyorum.
Bakın bu yorumunuzda kuşa bakış açınıza benziyor. Hüseyin Turan Bey iyi kuşçu, öyle değilse bile iyi yolda... Bu kuş iyi kuş değilse bile... İyilik göreceli demiştim daha önce aynısını tekrarlıyorum. Karıncaya sormuşlar nereye diye. hacca demiş. o küçük ayaklarınlamı gideceksin demişler. evet demiş. ömrün yetmez gitmeye demişler, gidemesemde o yolda ölürüm demiş. Sait bey gelelim bu kıssanın konumuza. Yapılan işte amaç olmalı. Pazardan kuş alıp evdekine eşlerim diyerek bi amaca gidilmez bence. Heeee ama amaç şu derseniz diyecek sözüm yok deneye deneye beceremedim bu işi elimde hizmet edecek bir soy olmadı amaç günü geçirmek, kovalayacak kuş olsun... yok sizde aynısını yapıyorsanız evdekine yazık etmeyin derim sadece...

Kırıkkale çırağı arkadaşım, daha önce bazı ustalar ve kuşlarının seceresini söylemişsin, o ustaların ikisini çok iyi tanıyorum, kuşlarının secerelerini de biraz biliyorum, yaklaşamamışsın bile. Sait bey bazı ustalar yerine cevabınızda madem o ustaları çok iyi tanıyorsunuz buyurun adlarını ve beslediği kuşların seceresini yazın. Ustaları çok iyi tanıyıpta beslediği kuşları biraz bilmek ilginç bir söz olmuş ama arkasındaki yaklaşamamışsın bile gibi kesin bir yargı daha ilginç olmuş. ben söylediğim her sözün ardındayım...

Bence daha iyi araştır. Ankara kuşlarını da özellikle eskileri daha iyi araştır. Ankara ya kuşlar(Urfa, Mardin,...) nasıl gelmiş iyi araştır. 1940 lara kadar git. Sait bey ne ankarayla nede ankarada beslenen bir kuşa ilgim veya alakam olmadan bir sürü şey yazdım. göründüğü kadarıyla siz daha ilgili ve alakadarsınız. buyurun bostancı kadir (ankarayı ankara yapan(kuş işinde) adamların başında geliyor) anlatında dinleyelim tabiki anlatacak birşeyiniz varsa... 1960 lardan önceye gitmeyin yanlız hayal kırıklığıyla karşılacaksınız...

Eski Ankara kuşları 1 direk, nadiren 2-2,5 direk oynayan, atış, yere kalış özellikleri çok iyi, seferleri bol kuşlardı. 1 minare(yaklaşık 40 m) oynayanına araba verildiği olmuştur.
herhalde bu anlatmaya çalıştığınız dönem Ankaraya dışarıdan o kaliteli kuşlar gelmeden öncesi. yani 1960 öncesi. Eski ankara kuşları ile de alakalı sözlerim vardı görememişsiniz. yine yazim. 40 45 dk yı zorla uçan, kanat sesleri kırık, taban gezme atma fişek özellikleri olmayan, alçak uçup dolap beyigiri gibi dönüp dolaşıp 7 8 metre seken kendi halinde zayıf hayvanlardı. sonra bir kaç değerli insanın yaptıklarıyla 1960 1990 arası seyredilen kuşlar oldu. o 1 minareye araba kısmıda o tarihler arasıdır herhalde...

Kayserili Rahmetli kırank taşlamacı Ali Amcanın, 100.100 liraya ye, Ankara dan aldığı kuş da öyle bir kuşmuş. O zaman Kayseri de Sivas caddesi yeni yeni kuruluyormuş ve evler 80.000 liraymış. O kuşu almadan önce de Urfa, Mardin, Sivas aramadığı yer kalmamış kendisi anlattıydı.
Sait bey Urfada Sİvasta her önünüze gelen kümeste öyle büyük hayvan yoktu. birçoğunu ankaraya getirdiler 1960 1970 arası. daha sonrada geldi ama o dönemde çok kaliteliler geldi...

Ankara kuşlarını, soy takibini uçurmadan devam ettirenlerle, aya kadar kuşları uzatmaya çalışanlar bozdu bana göre. Bir de memur şehri, uzun uçumlu dayanıklı kuşları hep kısa süreli kuşlarla kırdılar(vakit yetersizliğinden). Ama hala Ankara da iyi kuşlar ve kuşcular var merak etmeyin.
Sait bey soy takibi olan kuş bozulmaz, uçurulupta iyi denip çorbalaştırılan kuşlar bozmasın ankarada uçan kuşları. Uzun uçanları kısa uçanlarla kısa uçanları kıranlar şimdi bulsunlarda adam gibi uzun uçan kuşu az uçan, yapışan kuşlarını havada tutsunlar şimdide... Ankarada iyi kuşçu ve kuşun olmadığını söylemedim hiç. allah dürüst olanlarına ve onuruyla yaşayanlara uzun ömürler versin...

Ali Kara bey merhabalar. demişsinizki
oyun kuşunun saf olması onun performasının iyi oacağı anamaına gemez.tüm canlılarda en güçüer en iyi performans gösterener heep kırma olanlardır.melezlerdir.o yüzden kuşunda iyi performans göstereni kırma kuşlardır.tabiki birinci yada ikinci dereceen kırma kuşlar iyi performans gösterir.yopksa 5 kuşun kırması arada iyi kuşlar çıkarmasına rağmen çoğunlukla farklı farklı ve kötü yavrular verir.kırılmamış yada az kırılmış kuşları iyi kuşları birbirine kırarsanız tabiki özelliklerine göreyapılacak bu iş iyi kuşar çıkacaktır.

Damızlık temiz olandan seçilirse temize gitmek daha kolaydır Ali bey. Performans konusuna gelince kırmalardır demişsiniz. Peki saf olmadan neyi kıracaksınız? sizin dediğiniz gibi her kırılan daha iyi olsaydı şimdi nerelere çıkmıştı oyun kuşu. 2 3 kırma olanları 5 6 kırmalardan iyi diyorsunuzda neden kırılmamış olan onlardan kötü? bir tezatlık var burada sanırım?

Devamını yarın yaazacağım vakit darlığından dolayı. inşallah kimseyi kırmamışımdır. selametle kalın

Tam olarak tanımıyorum ama, Hüseyin Turan Bey benim görüşümce iyi bir kuşcu, öyle değilse bile iyi yolda başarılar diliyorum.
Bakın bu yorumunuzda kuşa bakış açınıza benziyor. Hüseyin Turan Bey iyi kuşçu, öyle değilse bile iyi yolda... Bu kuş iyi kuş değilse bile... İyilik göreceli demiştim daha önce aynısını tekrarlıyorum. Karıncaya sormuşlar nereye diye. hacca demiş. o küçük ayaklarınlamı gideceksin demişler. evet demiş. ömrün yetmez gitmeye demişler, gidemesemde o yolda ölürüm demiş. Sait bey gelelim bu kıssanın konumuza. Yapılan işte amaç olmalı. Pazardan kuş alıp evdekine eşlerim diyerek bi amaca gidilmez bence. Heeee ama amaç şu derseniz diyecek sözüm yok deneye deneye beceremedim bu işi elimde hizmet edecek bir soy olmadı amaç günü geçirmek, kovalayacak kuş olsun... yok sizde aynısını yapıyorsanız evdekine yazık etmeyin derim sadece...

kırıkkale çırağı,

yazdığınız yazıların bence kuşçuluk camiası adına hiç bir değeri yok.kuşçuluk camiasının bu noktaya gelmesi emin olun sizin gibi safkan merakı olan kuşçular getirmiştir.iyi ustalardan aldıkları birer çift kuşla safkan üretmeye çalışan arkadaşların soyu her zaman vahim olmuştur.

evet ben yaklaşık 35 yıldır kuşçuluk yapıyorum.bu dönem boyunca kuşlarım çalındı,4 kere kuşçuluğu bıraktım ama her seferinde tekrar başlarken hiç bir ustanın kapısından gidip kuş almadım.kendi bilgim ve tecrübelerime dayanarak iki kuş alır tekrar yola başlar daha sonrada ihtiyaca göre kuş sokarım kümese.eğer siz kuştan anlamıyorsanız tabi ki ne pazardan nede mezattan kuş alamazsınız.edindiğimiz tecrübelere güveniriz.biz usta kapılarında kuşlara milyonlar verecek yapıda insan değiliz.

bizim ustalarımız bize iyi kuşun özelliklerini yeteri kadar anlatmıştır emin olun.bize kuşun taklayı bir kere çevirecek kadar kalkması kafidir.çalışılacak kuşu biliriz.tecrübemde şimdiye kadar beni hiç yanıltmamıştır.

eğer sizin ustanız kuş özelliğini anlatırken,kanını,soyunu,seceresini ön planta tuttuysa o sizin ustanın kolaycılığına gelmiş biraz.bizim kuş eşleme yöntemimiz sizinkinden oldukça farklıdır.biz kuşun taşıdığı genin onun performansını yansıttığını,babadan anadan fazla ise onlardan daha iyi olduğunu düşünürüz.onuda eğer hatalı ise düüzeltmenin yollarına bakarız.

memlekette safkan kuş yada sizin gibi düşünenler olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.her yörenin kuşlarının bazı eksikliklerinin olduğunu mükemmelin nadir çıktığını sizde kabul edersiniz herhalde.

madem safkan kuşlar bu kadar mükemmeldi,neden maziden kuştan bahsedildiğinde mükemmel kuş 5 parmağı geçmiyor.o kadar mı yavru alındı bu kuşlardan.

şunu da söyleyeyim burada seviyeli bir tartışma yaşandığı sürece kimse kimseye kırılmayacaktır.yetiştiricilik ustalık isteyen bir durumdur.söylenen doğru olduğu düşünülen kelimeler kullanılırken laf olsun diye söylenmemeli.eğer bir tecrübe varsa bundan bahsedilmeli.ben bir yetiştirici olduğum için yazdığım tüm kelimeler belirli bir tecrübe sonucu ortaya çıkan durumun ifadesidir.eğer tecrübesi olan arkadaşlar var ise üretip deneyen verimli sonuç alabilen deneyimlerini anlatmasını tercih ederim.aksi taktirde burası mezat arası muhabbeti geçmez.

SAYGILAR...................

tekrar selamlar. marketçi cengiz bey sizin yazınızla alakalı söylemek istediklerimle başlamak istiyorum. Bir fen bilgisi öğretmeni olarak birkaç şey de ben söyleyim fizikle alakalı...
dedinizki:FIZIKTE BIR KANUN VARDIR SOYLE DER VAR OLAN BIR SEY YOK OLMAZ YOK OLAN BIR SEYDE VAR OLMAZ BU BIR KANUNDUR URFA GUVERCININ OZELIKLERI YOK OLDU BITTIMI HAYIR DEVAM EDIYOR MARDIN KUSU BITTIMI HAYIR DEVAM EDIYOR SIVASIN YERLI GUVERCINI BITTIMI HAYIR DEVAM EDIYOR ANKARANIN YERLI IRKI BITTIMI DEVAM EDIYOR KAYSERININ YERLI IRKI BITTIMI DEVAM EDIYOR
Cengiz bey vardan yok olmaz, yoktan da var olmaz bu enerji olarak bakarsak doğru. peki size birşey soracağım hiç bugüne kadar dünyada kaç tane insan doğdu biliyormusunuz? nereye gittiler? Bir Osmanlı Devleti vardı neden şimdi yok? Dinazorlar vardı neden kalmadı madem vardan yok olmadı, türü tükenen bitki veya hayvanlar yokmu?
Gelelim Urfa güvercininin özelliklerine. hala devam ediyor demişsiniz peki size soruyorum nedir bu devam eden özellikler? Ben çok meraklı bir insanım bir de şu dünyada 2 gözümle görebilirmiyim sizin yardımınızla? inanın hayatım boyumca minnettar kalırım size. Mardin kuşu bittimi demişsiniz bunun için de geçerli. Bakın urfada veya mardinde beslenen sıradan kuşlardan bahsetmiyorum. o taklacı ırkın safkanlarından konuşuyorum. birde allah aşkına şu safkan denen kuşların seceresini olsun sayarmısınız kaç senelik mazileri belli? Sivas ırkı güvercinler bittimi uzun uzun yazdım daha önce. İçlerine kelebeğe kadar birçok ayrı ırk kuş girdi. geride kalanlar içerisinden seyredilir ve beslenir çok az kuş kaldı. burada isimlerini söylemek istemiyorum... Kayseri konusuna gelince kayseriye çeşitli yörelerden giden kuşların haddi hesabı yok...

KENDI ILIMDEN ORNEK VERECEM KAYSERI YERLI GUVERCINI YUKSEK UCAR AYAKLARI PACALARI BOL OLUR BULUTLARIN ICINDE OYNAR COK UCAR KAYSERIYE DISARDAN SU ANDA HAYATTA KENDISI BERBER KADIR AMCA ISTANBULDA YASIYOR BIR KUS GETIRIR UCURLAR KUS KUMESINE 1METRE MESAFEDEN OYNAROYUN TAKLASI MUKEMMEL BIZ NE YAPTIK BU DAHA GUZEL OYNYUYOR DIYE KENDI YERLI IRKIMIZA ASI YAPTIK VE DAHA OLMADI BU KUSLARI COGALTIP ESKI IRKIMIZI AZALTTIK DOGRUSU BU DEGILMI DAHA IYISINI BULUNCA O KUSU COGALTTIK SIMDIDE DIYORUZKI ESKI IRKIMIZ KALMADI BITTI IYI KUSUN IRKI BITMEZ DEVAM EDER KOTU KUSUN IRKINIDA BITIREMEYIZ FAKAT HERKES IYISI OLSUN DIYE KOTUYU CIKARTIR KUMESINDEN DIGER SEHIRLERDE BENCE ANLATTIGIM GIBI AYNISINI YAPMISTIR SIVASLI KUS BESLEYENLER COK UCTUGUNDAN SIKAYETCI OLDUYSA UCUSUNU AZALTMAK ICIN KUSUNU BASKA IRKLA ES ATMISTIR VE BOYLECE ISTEDIGI HEDEFE ULASMAK ISTEMISTIR ANKARDA AYNI SEKILDE KAN KATMISTIR TABIKI BURDAKI PUF NOKTA KUSU KUSA ES EDERKEN BU İŞİ IYI BILMEK GEREKIR RAST GELE ESE ATILAN KUSTAN YA COK IYI CIKAR YADA COK KOTU CIKAR KOTU CIKMA ORANI DAHA FAZLADIR BIR KUSCU KUSU KUSA ES EDIP BASARILI OLABILIYORSA GERCEK KUSCUDUR

Yaşanılan bir olayı anlatmışsınız. sizin kayseri kuşu diye tabir ettiğiniz kuş zaten oyun kuşu niteliklerini taşıyan özelliklerde değil. konu Taklacı ırkın safkanlığıysa bu konu hakkında birşey söylemeyeceğim. Fakat bakın yazınızın bu kısmında da var olan birşeyin tüketiliş şeklini anlatıyorsunuz. Başlangıçtaki fizik kanunuyla çelişiyor. Birde anlatmak istediğim şey şehircilik veya şehirlerde beslenen soylar değil. Konu IRKLAR. Evet sizin dediğiniz gibi uçmasını bahane ettiler, birşeylerini bahane ettiler, onun temiz olan tarafına döndürmek yerrine onlarda tamamlamaya çalıştılar. Düşünmedikleri yan boya kübüne sokmuyorsunki kuşu istediğin renk çıksın. o Karışım ya. Kimisine bir renk fala gider, kimisine başka renk az gider. Neyine güvenipte bunlar aynı diyeceksn. Eğer benim kuşum bu diyeceğim diyorsan ilk önce standarda döndüreceksin ki konuştuğunu karşıdaki insan gördüğünde bukadarda atılırmı demesin. Standarda döndürme işlemi soy ıslahıyla olur. Soy ıslahı başta seçilen damızlık erkeğin ve dişinin soyuna çevirmedir. soy takibi olmayan kuşta bu baştan başlamaktır. tamamen meşakatli bir iştir. dolayısıysa sitemizde de olduğu gibi örnekleri insanlar emek vermek yerine çarşıdan pazardan arayarak damızlık sahibi olacağını sanmıştır. Bilmedikleri yan ömürleri dernek veya pazardan başka yerlerde ve acabalarla geçecektir.
Kuş eşleme konusu dediğiniz gibi tamamen tecrübe isteyen bir durum. şans değil...

Tekrar merhabalar. Hüseyin bey yazdınızki:
yazdığınız yazıların bence kuşçuluk camiası adına hiç bir değeri yok.
Saygı duyarım Hüseyin bey... Benim kahraman veya usta olacam diye bir takıntım yok. bakın nikimde çırak ve ömür boyuda çırak kalacağım. Hani bir laf var ALTIN YERE DÜŞSE DEĞERİNİ KAYBEDER Mİ? TENEKEYİ PARLATSAN BİR ÇEYREK ALTIN EDERMİ?... Değerli olduğunu düşünen biri olursa okur.

kuşçuluk camiasının bu noktaya gelmesi emin olun sizin gibi safkan merakı olan kuşçular getirmiştir.iyi ustalardan aldıkları birer çift kuşla safkan üretmeye çalışan arkadaşların soyu her zaman vahim olmuştur.
Gelelim kuşçuluk camiasına... İyi ustalardan kuş almakla kuşçu olunuyorsa siz boşa uğraşmayın Hüseyin bey. çarşıdan pazardan damızlık almışsınız. siz tamamlayın durun, o tamamlanmazsa yavruyu tamamlarsınız o da olmazsa herhalde o bir şampiyon hayatınızın bir yerinde tamam olur... Türkiyenin birçok yerine iyi hayvanlar dağıldı. Hani nerde şimdi onlar?

evet ben yaklaşık 35 yıldır kuşçuluk yapıyorum.bu dönem boyunca kuşlarım çalındı,4 kere kuşçuluğu bıraktım ama her seferinde tekrar başlarken hiç bir ustanın kapısından gidip kuş almadım.kendi bilgim ve tecrübelerime dayanarak iki kuş alır tekrar yola başlar daha sonrada ihtiyaca göre kuş sokarım kümese.

Allah kolaylık versin...

eğer siz kuştan anlamıyorsanız tabi ki ne pazardan nede mezattan kuş alamazsınız.edindiğimiz tecrübelere güveniriz.biz usta kapılarında kuşlara milyonlar verecek yapıda insan değiliz.
Ben kuştan anlamam Hüseyin bey. anlamadığım içinde pazara veya derneğe gitmiyorum kuş almak için. allah korusun 1 2 takla atmaya aciz hayvanlarımıza birde kazayla kelebek kırması bişey eşleriz, o 1 2 takladan da mahrum kalmayalım. Usta kapısı aşındırmaya gelince daha önce de yazmıştım size. Tek bir Allah'ın kuluna gidip bana bunu verm demedim dememde. ne usta ne çırak beni bağlamaz ben insanın dürüstünün, onurlusunun kapısına çayını içmeye giderim kuş istemeye değil... Milyon verip verememe konusuna gelince herkesin maddi durumu, prensipleri vs vs şeylerle alakalı. Ucuz etin yahnisi ucuz olur derler. Sanmayın iyi kuş büyük paraya alınır. bununla alakalı fikirlerimde daha önceki yazılarımda var...

bizim ustalarımız bize iyi kuşun özelliklerini yeteri kadar anlatmıştır emin olun.bize kuşun taklayı bir kere çevirecek kadar kalkması kafidir.çalışılacak kuşu biliriz.tecrübemde şimdiye kadar beni hiç yanıltmamıştır.
Tebrük ederim sizi ve ustalarınızı. Size dernekten veya pazardan kuş almanın püf noktasını öğretmişler. Keşke Aslı olmayanın asaletide olmaz diyebilselerdi...

eğer sizin ustanız kuş özelliğini anlatırken,kanını,soyunu,seceresini ön planta tuttuysa o sizin ustanın kolaycılığına gelmiş biraz.
Ustam bir Allah'ın günü bana kuş özelliği anlatmadı. bu iş anlatmayla olsaydı Lafla peynir gemisi yürürdü... Ustam bana kuş yerden kalkarken 1 metrede kuşun kaç takla atması gerektiğini öğretmedi, hayatta kişilikli, dürüst insanın herzaman başarılı olacağını öğretti. hepte derdiki Ahde vefa söze sadakat... Elime bir kuş verdi git dedi öğren kuşçuluğu, ona layık olabilirsek ne mutlu ileride. Soy takibinin önemini nezaman anladım biliyrmusunuz? Falcılık yaparlar hani kanadı böyle ise bu kuş böyle oynar, beli böyleyse böyle takla atar, tüyü böyleyse böyledir falan falan gibi. sonra taşıma suyla değirmen döndürüceğini sanarlar. hepsini yaptım bunların. çeşit çeşit kuş eşledim. sonunda dedimki ustama abi dedim ben o gönlümdeki aslanı uçuramayacakmıyım, gözüm gördü ama benimde olsun istiyorum dedim. o da dediki falanca kuşlardan ve filanca kuşlardan olmazsa olmaz oğlum. o falanca ve filanca kuşları birbirine eşledim ve baktımki o aslan benim artık. bununla alakalı bir sürü tecrübemi anlatabilirim. uzatmak istemiyorum...

memlekette safkan kuş yada sizin gibi düşünenler olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Yok Hüseyin bey benim gbi düşünenler yok demiyorum. İlla herkes benim gibi de düşünsün diye de bir takıntım yok. herkes yaptıklarından mesul. iyiye hizmet edersin. arkanda iyi kalır. çar çöple uğraşırsın arkanda da çar çöp bırakırsın. insan keyif aldığıyla uğraşmalı. bundan dolayı sıkıntı yok benim açımdan kimin neyle uğraştığı konusunda... Herkesin olduğu gibi bende düşüncelerimi paylaştım...

her yörenin kuşlarının bazı eksikliklerinin olduğunu mükemmelin nadir çıktığını sizde kabul edersiniz herhalde.

Ben yine diyorum konuşulacak Irksa Safkanlık vardı, soysa o ırkın özelliklerini taşıyorsa safkandır. Irkla soy farklı kavramlar. Yöresel beslenen kuşlar soydur. bunlar melezde olabilir safkanda. Ama safkan ırklar URFA MARDİN VE SİVAStır. mardindeki urfadaki veya sivastaki kuşlar demiyorum. o ırklar diyorum. Eksiklik konusuna gelince Birçok safkan soydan bahsettim daha önce. o kuşların hiç mi birinin eksiği yoktu derseniz bakın bir tanesinin bir noksanlığını söyleyeyim. Vello amcanın arapları kuvvetli kuş seven insan için biraz zayıf kalır. ama oyun performansı olarak şu anda arananın çok çok çok üstünde kuşlardır. Yer hakimiyetleri çok yüksek, güçlerinin yettiğince fişeklerini yapan havada kendini en az 2 saat taşıyabilen kuşlardı. burada zevk girer işe Sivas ırkı kuşa merağı olana bir adam bunu tercih etmeyebilir. Ama o da sivas kuşlarından daha sık sefere gelir. burada tercih meselesi girer devreye...

madem safkan kuşlar bu kadar mükemmeldi,neden maziden kuştan bahsedildiğinde mükemmel kuş 5 parmağı geçmiyor.o kadar mı yavru alındı bu kuşlardan.
Hüseyin bey safkan kuşlardan mükemmel hayvanlar uçtu. Maziden bahsedilirken mükemmel kuş 5 parmağı geçmiyor diyorsunuz ya siz maziyi sadece Ankaradan ibaret sanıyorsnuz herhalde? Ben birçok ilde uçan kaliteli safkan veya melezlerine örnek verebilirim, zaten o kuşlar böyle 4 5 taneden ibaret olsa kimse 40 50 sene kuş kahrı çekmez onların soyunu muhafaza edecem diye. sizin gibi gidip çarşıdan pazardan arar dururlar. herhalde sizin pazarda kuşa verdiğiniz parayı verebilecek insanlar vardır...
Sağlıcakla kalın

selamlar.bence bukadar uzatmaya gerek yok .konu başlığı iyi kuşu nasıl anlarsınız diye olsa bukadar yazmayada gerek olmadığını herkes anlardı.bence iyi kuş sahibini mutlu eden kuştur.sahibi ondan ne bekliyorsa onu yapan kuştur.demekki burada bir standart yoktur.bana göre 2-3 sat uçan 25-30 sefer yapan 4-5 takla ile kaçan 2-3 direk kaçan yapışmayan kuş bence iyi kuştur.ayrıca yavrularında da bu özellikleri fazlasıyla taşıması olmazsa olmazlardandır.ayrıca kafalı olacak sağa sola sallamayacak kanat yemeyecek dirsek açmayacak.bu tip kuşların kanatlarındaki ilk dört telek geniş olur.gökse arapsa koyu renkse gagası beyaz olur .ucu zikirli olsada olur.paçalar düzgün olur.aşırı paça kabul edilmez.kırkanat ala kabul edilmez.kanat sesli olmalıdır.açık uçanı göze hoş gelir.açıktan kapatıp gelmesi canlı olmalıdır.fışkırırken kendinden emin ve seri olmalıdır.göz rengi kızıl olmamalıdır.takkalıysa ve perçemliyse bunlar düzgün olmalıdır.ayakları fazla uzun olmaz.kısadır.kanatları geniş göğüsleri geniştir.bu özellikleri taşıyan kuş kümesimde herzaman baş köşede durur.yazmadığım bir kaç özellik daha eklenebilir fakat ana unsurlar bunlardır.gerisi hikaye.

slm husyın bey (KIRIKKALE _ÇIRAGI) URFA KUSUNUN OZELIGI NEDIR DIYE SORMUSSUNUZ URFA KUSUNUN EN BELLI OZELIGI BENCE INECEGI ZAMAN SERBEST OLUSU BIRDE AZ TAKLA ILE KUMESINE INMESI BUNLAR BASLICA OZELIKLERIDIR TAKLA MODELI MUKEMMEL OLUSU URFA GUVERCIN AYRI OZELIGIDIR BURGULU OLUR OSMANLI DEVLETI NEDEN YOK OLDU DIYE 2. SORU SORMUSSUNUZ DEVLETLERDE INSANLAR GIBI DOGAR GELISIR BUYUR VE SONUNDA OLURLER (HER CANLI MUTLAKA OLUMU TADACAKTIR) FAKAT NESLI YOK OLMAZ ORNEK BIZLER OSMANLININ TORUNLARIYIZ .EN IYI IRK GUVERCININ OLSA BILE MUTLAKA BIR OZELIGI EKSIKTIR EN GUZEL IRKLARIN NEYE IHIYACI VARSA ONU TAMAMLAMAK ICIN ASI YAPILIR .BURDA EMEK VEREN GUVERCIN SEVEN BUTUN ARKADSLARIMIZA BASARILAR DILERIM ALLAH EMEKLERINI ZIYAN ETMESIN HER ZAMAN BUNUN IYISI ELDE OLUR SLMLAR

Geri