MERHBA HÜSEYİN BEY;
YUKARIDA YAZMIŞ OLDUĞUNUZ YAZILARI DİKKATLİCE OKUDUN ÇÜNKÜ;CEVAP YAZARKEN YANLIŞLIK YAPMAYAYIM DİYE.
hüseyin bey merhabalar. öncelikle daha dikkatli okuduğunuza sevindim.
YÖRESEL KUŞLARIN FARKLI ÖZELLİKLERİ VAR EVET.
HER İYİ OYNAYAN KUŞ DAMIZLIK OLMAZ DEMİŞSİNİZ BUDA KISMEN DOĞRU.ASLINDA OLUR AMA BAZILARINDA YÜZDENİZ ÇOK DÜŞÜK OLABİLİR.HATTA OYUN TUTTURMA KONUSUNDA ÇOK BÜYÜK ZORLUKLAR ÇEKEBİLİRSİNİZ.BAZI EKELERDE YÜZDE YÜZÜ DE BULABİLİRSİNİZ.
hüseyin bey bakın bir kelebeğin veya döneğin altından çıkıpta yerine bastıralamıyacak kadar kuvvetli kuşlardan bahsettim ilk yzımda. bu kuşlar ne yaparsa yapsın damızlık niteliği taşımaz. çünkü aslını yitirdi. içerideki sağlam kuşun hatrına o bozukluğu ilk soyda havada tuttu. ama artık onunla uğraşırken farklı kuşlara eşlerken yani kuşlarınız o kelebeği veya döneği taşıyabilecekmi bunu hesaplarsanız sonunda pişman olmazsınız. ben oyun tutturma diye birşeye katılmıyorum. burada şans faktörü var. kuşunu iyi tanıyan ve ne yaptığını bilen bir kuşçu kuşunun altından ne geleceğini bilir.(tabiki içeriye kuş sokmuyorsa)(üzülerek ustanızda bunu herhalde göremediniz diyeceğim.)
OYUN KUŞUNDA BİZLER ISRARLA GENETİK UYUMDAN BAHSEDİYORUZ.BU İŞ NE KADAR DENEME YANILMA YÖNTEMİ OLSADA BİLGİ VE TECRÜBE BU İŞTE EN ÖNEMLİ UNSURDUR. ağzınıza sağlık doğru söze söyleyeceğim birşey yok... ırk ırka eşlenirse bu uyum yakalanır. bir pointer ile bir alman kurdunu eşlemek iki ırkıda telef etmekten başka birşey değildir. siz diyeceksinizki ikisi ayrı özelliklerde. bende diyeceğimki aynı olabilmesi için ırklar benzemeli.(taksonomi bilimini inceleyen herkes dediğimde hemfikir olacaktır.)
ANKARANIN BİR ÇOK USTASINDAN ÖRNEKLER VERMİŞSİNİZ AMA BANİM USTAMIN ADI GEÇMEMİŞ ÜZÜLDÜM ASLINDA ESKİŞEHİRDE DAHİL OLMAK ÜZERE BİR ÇOK İL BU USTANIN KUŞLARI İÇİN KAPI ÖNÜNDE YATARDI.BU USTANIN TEK DEZ AVANTAJI ORTAM KUŞÇUSU OLMAMASI İDİ.
hüseyin bey ben aklıma ilk gelenleri yazdım. içlerinde ustalık olarak benim bahsedeceğim isim allah rahmet eylesin bostancı kadir amcadır. ben vurgulaya vurguluya söylüyorum bu gerçeği isteyen kabul eder isteyen kabul etmez(kabul etmeyenler ya kendisini doğru araştıramamıştır ya da art niyet vardır). ankaraya 1960 lı yılların başında oyun kuşunu getiren insandır kendisi. burada muhalefet olanlar olacak yok işte bilmem nasıl kuşlar vardı. kusura bakmasın kim bu düşüncede ise 1950 li yıllarda ankarada beslenen kuşların oyun tarzları gayet belli. hatta memur kuşu tabiri veya dam yalayan tabirleri o dönemlerde kullanılan tabirlerdir. bunun sebebide kuşların gezmeyen, zayıf, kuvvetsiz, 1 direk çat pat oynayan kuşlar olmasıydı. o dönemde ankaranın stratejik öneminden dolayı ankaraya gelenlerin getirdiği kuşlar, özellikle bostancı kadir amca ile şöför süleyman abinin urfaya gidip köy köy dolaşıp getirdikleri kamyon kamyon kuşlardan yayılanlar sayesinde ankarada bir değişim başladı. daha sonra bu kuşlardan sonra kaliteli kuşlar oynadı.1980 lerin sonuna kadar bozula bozula devam etti gitti. satıldı, çalındı veya bozuldu kuşlar ama o kuşlar kalmadı hüseyin bey. şu anda her yerde olduğu gibi bir matem havasıdır gidiyor kuşta. ustanızın kim olduğunu bilmiyorum. dolayısıyla kuşları hakkında birşey yazmam mümkün değil. affınıza sığınırak öğrenmek isterim kim olduğunu. ayrıca aklınıza yanlış birşey gelmesin ben usta olarak yazmadım o saydığım isimleri sadece iyi kuşları yazdım aklıma gelen. eskişehirde dahil olmak üzere bir çok il bu ustanın kuşları için kapı önünde yatardı demişsiniz. benim kapı önünde yatanlara ne dememi bekliyorsunuz? inşallah allah kalplerine göre vermiştir. çok şükür kapı aşındırmadık daha...
İYİ KUŞÇU KUŞDA SATSA,KUŞTA HEDİYE ETSE ÇIKARACAĞI İLK KUŞ ISTAKA KUŞUDUR.BU DÜNDE BÖYLE İDİ BUGÜNDE BÖYLE.KİMSE BOŞUNA İYİ USTANIN İYİ KUŞUNU ALACAĞIM BESLİYECEĞİM DİYE HEVESLENMESİN.
hüseyin bey eskilerin bir adeti vardır. sizin sanırım o adeti görme imkanınız olmadı. BİR DOSTA KUŞ GİDECEKSE(satılacaksa demiyorum bakın) KÜMESTEN EN İYİSİ GİDER!!! Satma konusuna gelince ben tasnip etmiyorum. satanada saygı duyarım. kimse iyi ustanın iyi kuşunu alacağım demesin, heveslenmesin demişsiniz. bende size diyorumki dosta güvenmiyecekseniz kime güveneceksiniz? demekki kuşçulukta dost yok
YAŞINIZ 25 YETİŞTİRİCİLİK TECRÜBENİZ NE KADAR BİLEMEM AMA ŞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM.İYİ OYNAYAN HATA YAPMAYAN KUŞ İYİ KUŞTUR.SİZ BUNA İSTER SAFKAN İSTER YARIM KAN DİYİN BU KUŞA HER ZAMAN ÇALIŞIP İYİ BİR YAVRU DEVAMLILIĞI SAĞLAYA BİLİRSİNİZ.
hüseyin ben tecrübem sizler kadar yoktur sanırım. iyi oynayan hata yapmayan kuşa kimse kötü diyemezki. bir kuşu iyi yapan kriterlerden biride nedir biliyormusunuz? kuş yavrusuyla beraber yavrusu yaşını aştıktan sonrada kalkacak, özellikle 2 yaşı ile 5 yaşı arası iyi değerlendirilecek, altından kendi meziyetlerini taşıyan yavru verecek, sizi hile hurdaya mecbur bırakmayacak, işini yapmak için işini yapacak yalandan değil. yavrusuyla uçan 5 yaşlarındaki o kuşun torunu, torununun yavrusu ve torunun torunu bozulmayacak, farklı bir kuşa eşlediğinizde dağılmayacak vs vs uzatmiyim daha fazla. tamamlama dediğiniz kuşlar bunların hiçbirini YAPAMAZ. birşey daha soracağım ustanızın kapısında yatanlar olduğunu söylediniz o da mı böyle kuş tamamlıyordu?
BEN URFA ,MARDİN KUŞLARI İÇİN MÜKEMMEL PERFORMANSTAN BAHSETTİM.SEYRETMEDİĞİMİ YİNELİYORUM.BAZI USTALARIN O BÜYÜK DENEN KUŞLARININ DAHİ PERFORMANSI BENCE MUALLAK KONUSU.SİZ BU KONUDA BENİ BİLGİLENDİRİRSENİZ MEMBUB OLURUM.EĞER SEYRETTİĞİNİZ MARDİN YADA SİVAS KUŞUNUN PERFORMANSINI BİZİMLE PAYLAŞIRSANIZ ÇOK MEMNUN OLURUM.
bazı ustaların o büyük denen kuşları derken bakın ben size bir bostancı kadir ismi verdim. onun uçurduğu suruçlu beyaz dişi namlı beyaz perçemli dişiyi burada anlatsam yalancıya çıkar adım. örneğini daha önce sohbet bölümünde gördüğüm için hiçbirşey yazmıyorum. urfa kuşu olarak performans dinlemek istiyorsanız kırşehirde tokka amcaya gidin. çoruma gidin aboğlu ismail ağanın sert beyaz erkeğini hala seyredenlerden kalan varsa dinleyin, urfaya gidin rahmetli bestekar bakır amcayı veya perdeli çavuşlar olarak bilinen beyazları araştırın. mardin kuşu olarak performans dinleyeceğim diyecekseniz 1950lerden öncesine gitmeniz gerekecek dolayısıyla o dönemden sonra ondan önceki mardini görme şansınız imkansız denecek kadar zor. gelelim sivas ırkına. benimde kuş konusundaki tercihimdir. fişek dirayetleri ve kuvvetlerinden dolayı. kalitelisini seyretçem derseniz şu anda çok zor. ilk yazımda dedim ya sivasta saddamdan sonra 2. bir saddam uçmadı. aynı kandan kuşlar uçtu. kaliteli kuşlarda uçtu. 7 yaşında bir dişide bana seyretmek nasip oldu. ama saddam gibi oynamıyormuş. ne yaptı derseniz ben beğendim performans yazmayacağım. ama rahmetlik oldu nasılsa o kuşlardan bende var diye hoplayan olamayacağı için ankarada bostancı kadir amcanın uçurduğu bir beyaz erkği yazabilirim buraya. kuş yaşını aşmış eke. uçum süresi 8 ila 12 saat arası. oyun özellikleri hedefi gördüğü yerden hedefe yüksekten dalış, takla sayısına birşey diyemiyeceğim ama hemen hemen her seferi taban taklalı, fişeğe giderkenki deparı harika, sesi harika, yerine oynamak için gelen bir kuş ve uçum süresi boyunca yaptığı hatasız oyun sayısı 120 sefer. fişek mesafesi 20 30 metre civarı. çok fazlada detaylara girmeye gerek yok. bakın bu kuş ve bu kuşlardan ankarada uçtu. urfa suruçtan gelen bir kuşun yavruları torunlarıydı. şu anda 4 te 1 ini adam gibi yapacak kuşu arıyor herkes...
BİR İDDAAMI TEKRARLAYACAĞIM BELKİ TEPKİDE ALACAĞIM ARKADAŞLARDAN AMA YİNELİYORUM.URFA VE MARDİN KUŞU NE ZAMAN GİRDİ ORTAMA OYUN KUŞU PERFORMANSI MÜTHİŞ GERİLEDİ.ANKARANIN TARİHİNE BAKIN BUNU DAHA İYİ ANLAYACAKDINIZ.
hüseyin bey az önce yazdım urfa kuşunun ankaraya kattıklarını. sivas ve urfa kuşları, mardin kuşları ankarayı ankara yaptı. siz tam tersini söylüyorsunuz. lütfen ankarada çoğu kişinin yaptığını siz yapmayın. bilmeyene sözüm yok ama neden soy araştıran yok. neden bişeyler saklanıyor. saklanınca doğru söylenmeyecekmi sanıyorlar? gördüğünüz gibi söyleyen ve o dönemleri anlatabilecek birileri hala var.ankaradaki kuşların gerilemesinin sebebi o gelen güzelim kuşların buluttan gelip buluta gidcek diyen çok bilmiş usta diye gezip bişeyden anlamayan insanların becerisidir. sarraf elindeki altını bozmaz hüseyin bey. altını gümüş katıp çoğaltmak daha çok altın anlamına gelmez! ankaraya nusret albay gibi iş için gelen, doğudan iş için göç edip gelen, devlet dairesinde işi olup hallettiren insanların aracılığıyla gelen bu kuşlar telef oldu hüseyin ben. ömürleri doğum 1960 ölüm 1990. bundan sonra rahmetliyi öyle bilirdikten başka yapılacak birşey yok. tekrar gelir diyeceğim ama geldiği yerlerde de biteli çok olmuş. dolayısıyla bir iki hayalle mutlu olma yoluna gitmekten başka çare yok... ankarada hala eskiden beri beslenerek bozulmamaya çalışılan kuş var. ama onlarda bu sitelerde anlatılan kuşlar değil. isim vermek isterdim ama ne yazıkki arkasında mana aranacağı için böyle olması daha doğru bence...
saygılarla