BULUNAN YABANİ YAVRULARA DOĞRU BAKIM?????

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan PINAR G
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 141
  • Görüntüleme Görüntüleme 26K
palet yem verdim...balkona kartondan küçük bir kümes yaptım dün birisine emanet etmiştim, geldiğimde hiçbirisi yoktu balkonu çevirdiğim şey rüzgardan düşmüş bunlarda uçmuşlar birer birer tam iftar vakti...ufaklığı buldum ama kanadı kırık olan ortancayı bulamadım...uçamıyordu hayvan noldu blmiyorum (fazla da arıyamadım millet birşey var zannetti)...bugün büyükte at sineği gördüm bir tane zaten kaşınıp duruyordu, balkonda kovaya sirkeli su yapıp içine soktum kanatlarının altını fln yıkarken sinek çıktı biraz daha tuttum başka çıkmayınca çıkardım, ufaklığı da soktum belki geçmiştir diye şimdilik onda yok sanırım çıkmadı birşey...galiba diğerini kedi kaptı aşşağıda dolanıyorlardı...buarada onu ararken paçalı bir kuş gördüm tutsam mı diye düşünmedim değil:) insan okdar baktığı kuşu kaçırınca kötü oluyor...şimdilik bukadar tavsiyeleriniz için saolun

ufaklığın büyümesi resmen durdu, büyümüyor hayvan:( araştırdım geri geri yürümesi kusması vs salmonella ve sallabaş belirtileri tutuyor...galiba iç organlarda bi durum var özellikle böbrekte , zaten kuşların çoğu ölüyormuş ama bu yaşıyor aylardır. vet. fakültesine götürmeyi düşünüyorum. yürüyüşü biraz düzeldi ama arasıra geriye atıyor gene kendini, bir de az biraz kusması var hala, dışkısı su içinde parça parça dışkı vardı şimdi diğer güvercnler gbi yapıyor...tüğleri uzuyor kanatları büyüdü ama kendisi ufacık kaldı...kesin bir veterinere göstermeliyim böyle yaşayamaz...

Bence veteriner hikaye zaten alacağınız yanıt uyutmamız gerekiyo diyeceklerdir.Çünki o duruma gelmiş bi kuşa ne yapsanız boş düzelmez o,ayrıca her tarafa bulaşır hatta size bile.En güzel yapacağınız şey hasta yavruya bi aspirin verin ve 10sn içinde acısız ve sürünmeden ölecektir.Zaten elinizle büyütüp doğaya bıraktığınızda o yavrular hayatta kalmayı başaramayacaklardır.En güzeli doğanın kanunlarına saygı duymalı eğer güvercinleri çok seviyor ve meraklıysanız size bir iki çift evcil güvercin verelim onlarla ilgilenin derim bence.
Genede öz verilerinizden dolayı kutlarım sizi fakat iyilik yapayım derken,diğer şeyleride göz önünde bulundurmalısınız.

SON HABERLER ŞÖYLE: büyükler kışı çıkardı bu yaz eşleriyle balkona gidip geliyorlar pencereyi açık bulan içeri dalıyor :) kardeşlerden küçük olanı vet.fak götürdün gelişim bozukluğu vitamin eksikliği vs denildi hala yaşıyor ama uçamıyor bayağı evcilleşti mecburen balkonda ayaklarımızın dibinden ayrılmıyor,bakmaya devam ediyoruz ömrü yettiği sürece...eski fotoğraflara baktım gereksiz yaptığım çok şey gördüm tabi ukalalık da etmişim biraz:) bir sene olmuş,belki seneye bu zamanlar kümesim de olur...tüm güvercin ve hayvanseverlere teşekkürler...

Siz elinizden geleni yaptınız, doğanın kanunu var biz ne kadar müdahale etsekte bir yere kadar.Anne şevkati ile büyüyen yavrular ,hastalıklara ve hayata daha güçlüdür.Yabanileri dışardan besleyerekte hem sevap, hemde kuş sevgimizi giderebilirsiniz.Yeriniz cok musait olmadıkça, güvercin beslemeyin bence.

bu güzel davranışınızdan dolayı gerçekten tebrikler. hem 5 yavrudan 3 tanesini büyütmeyi başarmışsınız, bunların son resimlerinide çekip eklerseniz çok güzel olur.Sabır ve emekle küçücük yavruların büyüyüp nasıl yetişken hale geldiğini herkes görsün.

merhametiniz le gercekten bir çoğumuza insanlık dersi verdiniz ne yalan konuşim zamanında bu yabanileri catımızdan kuşlarımızdan uzaklaştırmak için ne farklı nyöntemler uyguladık ne eziyeltler edildi yabanilere kanatları çekilip kedilere canlı canlı atanları gördüm canlı yakalayıp ayağına balıon bağlayanları gördüm sizin bu yaptıklarız ibret olsun zalim insanlara
saygılarımla

teşekkürler yabanilere değişik muamele edenler var evet haklısınız..mesela asansör boşluğuna düştü biri geçen, asansörcü anahtarı onun için getirmem dedi yani can olarak sayılmıyor bile aç susuz ölecek orda yavaş yavaş...fotolarını en kısa zamanda çekip atmaya çalışacağım..saygılar.

Ciguliler de son durum nedir konunuzu takip ediyorum baştan sona okudum sizi takdir ettim kimse yapmaz evde hanımlarımız barınıyor sevmiyor kuşları valla hoşuma gitti bir bayan olarak güvercinleri sevmeniz. Umarım iyidir ciguliler :)

maalesef en küçükleri öldü.ama geçenlerde metro köprüsünden düşmüş bi yavru daha buldum .çıkıp oraya koyamayacağım için eve getirdim aynı şekilde besledim ama o da iki gün yaşadı....eve gidip gelen iki kuşum var bir de onların eşleri:) geçen en büyük ağzında çöp pencereden girmiş masanın altına taşıyordu,bi süre sineklik takmak zornda kaldım:) benim de tam tersi etrafımdakiler sevmıyor,bir kümes bile yaptıramamıştm birine kendim kartondan bozma yapmıştım benimkilere..nys işlerimi ayarlarsam kümesi de hallederm.. herkese iyi bayramlar..

İşte ekmek yediği kapıyı unutmaz güvercinler pınar hanım en güzel özelliklerinden biri de budur işte.
Elinizle buyuttugunuz o canlının yıne sızın balkonunuza yuva yapması kadar gurur okşayıcı başka ne olabnilirki ;insanların bile nankör olduğu şu zamanda.

Tebrikler Pınar Hn.Tam anlamıyla ibretlik bir öykü olmuş. Hani ''binlerce ibret var!'' olayı varya. İşte öyle.

* Hayvanları canlı canlı ölüme terkedenlere.
* Evde hayvan beslenmez, bit yapar v.s diyerek çocuklarını ve dolayısı ile de gelecek nesilleri ''hayvansevmez!'' yapanlara,
* Üstelik kendileri yapmadıkları gibi yapanlara engel olmaya çalışanlara ve engel olamadıkları zaman da çeşitli anlamsız savlarla caydırmaya çalışanlara,
* Aslında çok hayvansever görünüp ama maddi ve manevi fedakarlık yapmak gerektiğinde '' kuşun ederi ne ki niye bu kadar uğraşıyorsun, masraf ediyorsun? '' diyerek esasında neyi gözettiklerini bilmeyenlere,
* Yıllarca kuş besledikleri ve ellerinin altında internet gibi bir nimet olduğu halde okumadan, anlamadan, üstelikte sadece eskiden kalma yöntemlere takılarak, araştırmadan sormadan, üzerine düşünmeden iş yapmaya çalışanlara,
*İmkanlar ne denli kısıtlı olursa olsun böyle bir işi kotarmanın, iki kuşu dahi uçurmuş olmanın verdiği mutluluğun uğrunda harcanmış öğrenci harçlıklarının dahi ne güzel bir yere gittiği konusunda; harçlıklarını olduk olmadık yerlere harcayanlara,
* Aslında oldum olası kadınların bu hobiden uzak kalması ile de hobinin neler kaybettiğini göstermesi açısından tüm hobicilere,

Tüm bu sayfalarda satır satır binlerce ibret var!

Uzun zamandır ( aslında yıl oldu! ) foruma girmediğimden bu başlığı görmemiştim ama çok güzel bir başlık olmuş.

Pınar hanım elinize, emeğinize ama herşeyden önce yüreğinize sağlık.

Ne okuyorsunuz bilmiyorum ama keşke veterinerlik veya biyoloji olsa diye geçirdim içimden. Ne şans olurdu! :)

Sevgiler, saygılar.

Kadir

:) güvercin güzeldir...

Ekli dosyalar

• 154987_10150094617609540_610294539_7197522_6665024_n.webp
    154987_10150094617609540_610294539_7197522_6665024_n.webp
    41.5 KB · Görüntüleme: 950
enteresan,tebrıkler...

teşekkürler,haklısınız. buradan babalara sesleniyorum,kızlarınızı bu hobiden dışlamayın, kümesinizden bir güvercin de onun olsun, sorumluluk alsın,hayvanları sevsin...

buarada bukadar evcil değildir,başkası gelince uçar gider, bu fotoğraf uzaktan çekildi.

Pınar hanım ,konuyu başından beri heyecanla takip ediyorum, büyüttüğünüz yabani yavrusu sizden bir parca olmuş ,ikiniz bir tablo gibisiniz, yabani, evcil bütün hayvanlara sevgi gösterildiği taktirde muhakkat geri dönüş olacaktır.Bu forumda daha önce bir arkadaşımızın balkonuna atmaca yuva yapmış ,yavrular büyüyene kadar bizimle paylaşmıştı, ikinizede kuşcular org ailesi adına teşekkür ederim, bu güzel kareleri bize yaşattığınız için.

pınar hanım bence siz posta güvercini besleyin aradığınız özellikleri fazlasıyla bulucaksınız :)

Pınar hanım tebrikler bu poz gerçekten harika evcil olmayan bir hayvanın sevgiyle nasıl evcil hale gelebileceğini göstermişsiniz sanırım bu duygu emeklerinizin karşılığı olarak size tarifi zor bir haz vermiştir.

Bu arada burası batıkent mi?Çok tanıdık geldi de.

evet batıkent.bazen gelir böyle beraber seyrederiz balkondan etrafı :)

Valla sanki biri benim başımdan geçenleri anlatıyor gibi ama sizinki daha meşakatli bir işmiş. Onca el kadar yavruyu sen bul, getir besle büyüt büyüttüklerinin de yavrularını gör, inşallah herkese kısmet olur bu, önce kendime diliyorum bunu. Zira 2 gün evvel 15 günlük bir yavru buldum apartmanımızda. 12. katta korkuluklarda duruyordu korkutmadan gittim yanaştım aldım sonra farkettim ki gözlerini açmıyor. Ben ilk defa bir güvercini eve getirdim 2 gün evvel. ha daha evvel olsaydı yine getirirdim, güvercin olmuş papağan olmuş kedi olmuş köpek olmuş hiç farketmez. Araştırdım ettim geceleri uyumadım en sonunda bu siteyi keşfettim bu akşam işte 2. akşam oluyor. Veterinerlere götürdüm cuma günü, gözü mikrop kapmış dediler pomad verdiler gittim aldım şuan cin gibi bakıyor tepki veriyor herşeye. Ancak yeme sorunu var ve ishal olduğunu düşünüyorum. Ben de aynı sizin gibi birtakım şeyler aldım ama yarın ilk işimin palet yem ve büyük boy şırınga almak olduğunu öğrendim. Bu şırıngalarla olmuyor, ölçüsü falan belli değil. Acemiyim de hiç bilmiyorum bu işleri. İshal için bir de yavru güvercinler biran da ölür ne olduğunu anlayamazsınız diye yazmışlar manevi olarak 5-10 yaş yaşlandım. Güvercin bakmak gerçekten büyük sorumluluk ve titizlik istiyor. Ben mümkünse şunu sağlıklı birşekilde uçurduktan sonra bir daha güvercin görmek istemiyorum. Ama yne yaralı bulursam yine aynı şeyleri yaparım, giderim, götürürüm, alırım, gelirim. 2 günde sanki 50 yaşında oldum, ben çok kafayı takıyorum ondan herhalde.

Keşke bizim yavru 'Dost' ta böyle büyüse tekrar gelse, yavrularını getirse, eşini getirse tanıştırsa.. Tek temennim bu Allah'tan başka birşey de istemiyorum. Aciz bir yavruyu eğer kaybedersem vicdani yönden hiç rahat etmem. Gerçi herşeyi yaptım, hatta abartıyorsun diyorlar ama olsun, iyileşsinde gerisi mühim değil, ben yine koştururum onun için.
Bu arada benim başlıkta şudur, o gün bir heyecanla açmıştım panik içerisinde: guvercinlerde-bakteri-ve-virus-hastaliklari/yavru-guvercin-icin-birkac-acil-sorun-t14907.html

Gerçi sizin başlık kadar böyle 12 sayfa sürmedi ama olsun sağolsunlar yardım ettiler, beni yalnız bırakmadılar. Marco da sağolsun chat panelinden çok yardımcı oldu, kendime güvenimi sağladı yavru hususunda. Belki çok sıktım sorularımla ama yavrunun sağlıklı olabilmesi için herşey değer.
Ben de ankara bahçelievler'de oturuyorum. Buranın kedileri meşhurdur, iyiki bir kedi kapmadan evvel gördüm yavruyu. bana da şans dileyin inşallah sizinki gibi olurlar. Gerçi ben ölmesine dayanamam siz yine basiretliymişsiniz.

Ayrıca bu başlık altında birisi hasta ama sağ güvercin için, hap ver ağzına sessizce can versin demiş. Bu nasıl bir anlayıştır anlayamıyorum. Ölürse tahsiratıyla ölür, Allah'ın bağışladığı canı kimse alamaz. Hasta dahi olsa yaşadığı sürece sorun yok. Benim yavrunun üzerinden de 6-7 tane güvercin biti çıktı iğrenç sinek gibi birşeyler, tek tek topladım attım. Odama da koydum yavruyu yatağımın yanında yatıyor sıcacık. Önlem alındıktan sonra hastalık bulaşmaz. Bu kadar mimli olmaya gerek yok bence.

cihan bey ben palet yem kullanamadım güvercin karışığı yemi aldım,biraz haşladım,rondodan geçirdim ılıtıp sulandırarark verdim.yemin içinde tohumlar,mısır,bugday,çekirdek..vs vardı oldukça besleyici idi.sonra civciv yemiyle yeme düştü sonra normal yem yemeye başladılar.bunlar birkaç ayda oldu yani bayağı sabır lazım size günde birkaç kere kursağı söndükçe besledim,20lik şırınganın ucunu kestim gösterdğim gibi serum hortumunu taktım,gagasının yanında yavaşça kursağına sokarak verdim.sonra hav tüyler sarı tüyler gidince yeme düştüler zaten.soğukta kalmasın dikkat edin,bana balkonda besle demişlerdi ama ben de odamda büyüttüm. dışkısı sıvı oluyor zaten,pirinç vermeyin yemin içinde zaten okumuşsunuzdur burada. Allah kolaylık versin,yavrunuzu büyütürsünüz umarım.

Valla siteden atacaklardı beni neyse son anda kaptım bu besleme olayını da sorularımı azalttım. Artık aynı soruyu 15 farklı kişiye sormuyorum, 1-2 kişi standart onlara soruyorum :) Şimdi eskiden benim yavru hastaydı, gerçi sizinki kadar küçük değildi ama bu da 15-20 günlüktü neticede. Gözleri hastalıklıydı açamıyordu, sulu idrar yapıyordu, uçamıyordu, korkuyordu, yemek hiç yemiyordu zorla yediriyordum kuvvet uygulayarak vs vs buna benzer sorunlar. O zamanlarda evde yabani yavru büyümez 2-3 güne ölür diye birkaç kişiden mesaj aldım tabi bu kişiler moralimi bozduğu için bende aşırı araştırmaya ve sorgulamaya gittim bunun neticesinde abartıyorsun dediler :) Neyse artık eski sorunların hiçbiri kalmadı, daha da iyi olacak. Ancak çok iyi anladım ki eğerki yavru güvercin bakımı bir meslek olsaydı, eminim dünyanın en zor mesleği olurdu. İlk 1 haftada ömrümden mür gitti, 50 yaşında gibi hissediyordum.

Ben de sizin gibi kendi odama koymuştum zamanımda yatağımın hemen yanındaydı. Ama artık alıştığı için kapalı balkona koyuyorum. 2 katlı dubleks kartondan evde yaptım pencereli falan oradan giriyor öbüründen çıkıyor, içinde de temiz yünlü paspas var onun üzerine serilip yatıyor. yemeği de gayet iyi, artık hiçbir sorunu yok. Sadece çok pisliyor tek sorun bu, o da normal :) benimki sizinkinin yanında devede kulak kalır. Sizinki kaç yavru, benimki ise gözü açılmış tüyleri çıkmış korkak 1 tane yavru. Ben çok araştırdım sizinki gibi sarı tüylü olanların derdi çok. Kursağı şişiyor iğneyle indiriyorsun, üşüyorlar, acıkıyorlar, beslemesi problem vs ölüm yani direk. Bende olsaydı o yavrular eminim bakamazdım, bunda bile 1 öğün yemek yedirme + su içirme 2 saat sürüyordu, şimdi 5 dakikada yutuyor bitiyor. Ama tabi böyle bir seçim hakkımız yok. Amacımız iyileştirip, doğasına hazırlayıp, öyle bırakmak. Gerçi benimki pek gideceğe benzemiyor ama olsun :)
Ayrıca hem sizin hikayeniz hem de benim hikayem umarım bizden sonra gelen acemi arkadaşlara da bir nebze olsun yardımcı olacaktır zira ben sizin bu yazıdan cesaret alarak bu yavruyu büyüttüm halen de büyütüyorum. Bizim ve daha birçok hayvanseverlerin böylesine extrem dolu anıları başka insanlara da cesaret verecektir. Bu yüzden önce sizi, sonra yardımcı olan bütün site halkını sonra da kendimi kutluyorum :P

ben de kutluyorum sizi,tabi en başta ikimize de yardımlarını esirgemeyen,anlayışla cevap veren kuşçular.org ailesine teşekkürlerimi borç bilirim efendim :)

yuvalık düşünürseniz balkonlar için bu tarzda yuvalıklar var

Ekli dosyalar

• 28112010370.webp
    28112010370.webp
    74.3 KB · Görüntüleme: 1,151
  • 02012011432.webp
    02012011432.webp
    42.8 KB · Görüntüleme: 1,047
PINAR G' Alıntı:
evet batıkent.bazen gelir böyle beraber seyrederiz balkondan etrafı :)

Sanırım komşuyuz :)
Karşı sitemizde oturuyorsunuz.

olabilir ben buralarda pek güvercin besleyen olduğunu düşünmemiştim sadece dublekslerin birinde balkon kümesi gördüm okadar

Geri