Dünyadaki En Saf Irk Olan Bursa Oynarı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 133
  • Görüntüleme Görüntüleme 31K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
İlgi Alanı
Balıklar
Avrupada, güvercin ırklarının genetiği hakkında yapılan bir araştırmada,yeryüzünde var olduklarından bu yana saflığını koruyan ırklar arasında,dünyada ''BURSA ROLLER'' olarak isimlendiren oynarın ismi başları çekmektedir.Özellikle oynarların sahip olduğu,parlak renkteki siyah tonunun başka hiç bir ırkta bulunmadığı burada tekrar yinelenmiştir.Bu durumun böyle devam etmesinin ise,bu ırka gönül veren yetiştiricilerin bu konudaki yoğun titizliklerinden dolayı kaynaklandığı belirtilmiş.Özellikle bursa'da damarları çok eski dönemlerden beri korunan oynarların olması,yapılan bu araştırmayı gerçekten doğrular durumda.Zaten bugün ırklar arasında melezleştirilmeyen ırklar da oynarlar başı çekmektedir.Bunun gururunu yaşayan oynarseverler,bu haklı gururlarını sürdürmek ve gelecek nesildeki bireylerinde bu güzel zevki yaşayabilmeleri için,daima bu güzel ırkımıza sahip çıkmalıdırlar.
Not: Alıntıdır.

Ben bu teze katılamayacım bunun cevabını en iyi sevgili bursa oynarına gönül vermiş kişiler bilir günümüzde ben dahil birçok yetiştirici orjinal bursa oynarının özelliklerini bilmeden bilinçsizce üretim yapıyoruz ondan sonrada standart ve standart dışı fikirleri ortaya çıkıyor her siyah beyaz kuş bursa oynarı sanılıyor bence oynar yetiştirecek arkadaşlar bu işi en iyi bilenlerden fikir almalıdır saygılarla Bülent ÖZDEMİR TEKİRDAĞ

Selamlar Huseyin,

Bu konu hakkinda yaniliyorsun cunki cogu Bursa yerlisi yetistiren sunu iyi bilirki, eskiler, bu kusun sadakatini artirmak icin, posta guvercini kani girilmistir.
Bu yazdigimda benim iddiam degil ve kimse yanlis anlamasin, burda kimseyle tartisma niyetinde degilim sadece cesitli sitelerde okudugum yazilarda bu kabullenmis,kimsede inkar edememistir.
Bunun yani sira en cok tartisilan, safkanliligi ve standart olusturulamayan irkta, Bursa yerlisidir.

Saygilarimla.

asilhector' Alıntı:
Selamlar Huseyin,

Bu konu hakkinda yaniliyorsun cunki cogu Bursa yerlisi yetistiren sunu iyi bilirki, eskiler, bu kusun sadakatini artirmak icin, posta guvercini kani girilmistir.
Bu yazdigimda benim iddiam degil ve kimse yanlis anlamasin, burda kimseyle tartisma niyetinde degilim sadece cesitli sitelerde okudugum yazilarda bu kabullenmis,kimsede inkar edememistir.
Bunun yani sira en cok tartisilan, safkanliligi ve standart olusturulamayan irkta, Bursa yerlisidir.

Saygilarimla.

Selamlar.
Ben ilk defa sizden duyuyorum. Yani Posta güvercinleri ile kırıldıkları konusunda fikir sahibi değilim. Ama olabilir. En azından sağlam bir bursa oynarının ne kadar sadık bir ırk olduğu belli sanırım. Ama gerek posta gerekse başka bir ırkla melezleştirilerek daha sağlam damarda üretildikleri konusunda herhangi bir fikir sahibi değilim abi. Bu arada yadıklarından yanlış anlaşılacak birşey yokki.
Herzaman herkesle aynı görüşteolsaydık foruma gerek kalmazdı.
Bazende anlaşamamakta anlaşacağız.
Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN

Selamlar,

Saf ırk, temiz kan, iyi kan konuları yıllardır her platfromda konuşulmuş, masaya yatırılmış, bol, bol tartışılmıştır. Çok eskilere dönerek yapılan araştırmalarda bir şekilde yakın tarihimizdeki yetiştiricilerimizin cinsler konusundaki verilerini baz alarak elimizdeki kuşların "saya, dönek. posta, dolapcı, baska, bango v.b." kanlarının saflıkları konusunda yurdumuzun bölgelerine, şehirlerine, köy ve kasaba, hatta semtlerine kadar indirgiyebileceğimiz isimlendirme farklılıkları, üretim, eşleştirme farklılıkları ile kavram karmaşasına neden olunmuştur. Güvercin dünyasında geçmişin kronolojik bir veri tabanı ne yazık ki resmi olarak kayıt altına alınamamış olması, bir federasyon çatısına yeni, yeni geçiş süreçinde olunması "bu bile bölgesel anlamda yapılmaktadır" ne yazık ki bu konularda bireysel duyumlara, eski ustaların ürettikleri cinslere göre kulakdan dolma örneklemelere bizleri süreklemektedir. Saf ırk, temiz kan, iyi kan cinslere göre ne gibi ölçümlerle oluşturulmuştur bunu bile gene eski kuşak yetiştiricilerden, ustalardan duyduklarımızla yerlerine oturtmaya çalışıyoruz. Yukarıda bir örnekleme yapılmış "Bursa yerlisinin sadakatini arttırmak için posta ile eşleştirilerek posta kanı karıştırılmıştır." ne güzel bir örnek sözün bittiği yer işte burası demek eski ustalar sadakatsizliğini görmüşler bursa yerlisinin sadakat kimde vardir uzun mesafe uçtuklarına göre posta cinsinde demişler ve bunu yakalamak için Bursa yerlisini posta ile eşleştirmişler ve eşleştire, eşleştire bunu elde etmişler, kimbilir daha neyi neyle eşleştirdiler günümüze getirdiler bir örnek de ben vereyim size paçalı kahve baska kostumlu gördüm ben kelebek baska diyorlar bu da ilginç, bu işin ticari boyutu bizlere daha çok cinsler gösterecektir, size yastık altınızda bulunması için bu yazıyı yazmayı uygun gördüm ELİNİZDEKİ GÜVERCİNLERİN KIYMETİNİ BİLİN bence bu en güzel servetinizdir.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

SELAMLAR Aykut abi çok güzel yazmışın bu konu herzaman her yerde tartışılıyor ve devamda eder bizden sonraki nesillerde tartışmaya devam eder sizin dediğiniz gibi elimizdeki GÜVERCİNLERİN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ ...
Paylaşım için Tskler....

Öncelikle konuyla ilgilenen tüm abilerimze teşekkür ederim.Bir bursalı ve oynarcı olarak aslında ne kadar çok bilmediğimiz ve duymadığımız şeylerin olduğuna tanık oldum.İlk olarak safkan lık kavramının öznelliğinden başlamak istiyorum.En büyük tartışmların ana başlığı safkanlık tır.Bu her türlü hayvan yetiştiriciliğinde sıklıkla karşılaşılan bir kavram.Bizim konumuz burada güvercinler olduğu için onları ele almak istiyorum.yurdumuza ve diğer ülkelere özgü çeşitli türde ırklar bulunmakta.Ve bu ırkların tek atasının kaya güvercini olduğuna dair tezler bulunmakta.Ne kadar doğru ne kadar yanlış biz bilemeyiz tabiki,bilimsel araştırmalarını yapmadıkça.Ancak mantıken bir genelleme yapıldığında kaya güvercinin eşleştiği diğer ırkıda insan sorgulamak ve bilmek istiyor.Ya tahtalı güvercinle eşleşti yada gökçe güvercinle.Olaya buradan bakıldığında soru işaretleri çoğalıyor.Ve herhangi bir ırka ait kuşun seceresi hangi tarihe dayandığına dair araştırma iyice genişliyor.Bursa oynarlarının ülkemizdeki tarihçesi ,Osamanlı imparatorluğunun taa kuruluş yıllarına dayanıyor.Ve o tarihten bu yana bursa ve çevrelerine dağılarak büyük bir ilgi odağı ve sembol oluyor.Hatta mevlid nazım-ı Evliya Çelebi bile bursaya yaptığı ilk seyahatinde ilk olarak bursadaki çeşme ve su bolluğundan bahsediyor,sonrada oynar güvercinlerinden...
Bu aşamadan konuya ele aldığımızda oynar ırkının varlığı ve doğal olarakta safkanlığı asırlar öncesine dayanıyor.ki bunlarda kanıt olacak belgelerle.Osmanlı imparatorluğunun kuruluş yıllarında Anadoluya ilk defa geliyor bu kuşlar,önceside meçhul,hangi tarihe dayandığı.Ta o zamnlardan beri oynarların saf ırklarının bozulmadığı ve özenle korunduğunun tek ispatıda bursada sahipleri olan yetiştiricilerdir.Ancak bilinçsiz yetiştiricilik adına oynarları diğer ırklarla eşleyenlerde tabiki mevcut.Ancak onları istisna olarak değerlendirmek en doğru niteleme olsa gerek.
Sevgili Ali abimiz,sadakatlerini güçlendirmelerine destek olarak posta ırklarıyla kırıldığından yana bir açıklmada bulunmuş.Ben iik defa duyuyorum böyle bir şeyi,doğruluğu yada yanlışlığı hakkında her hangi bir bilgimin olmaması yanında,böyle bir şeyin olacağınada pek ihtmal vermiyorum.Ancak bu kırılmanın hangi yüzyılda yapıldığına dair bir bilgi yada kaynak varsa,araştırmalar sonucunda belirlenebilir.
Nasılki ,Türkünde,italyanında ,arabında babası bir Adem a.s sa elbetteki güvercinlerinde bir tek ataları vardır.
Burada,safkanlık açısından bana göre önemli olan ırkın ortaya çıktığı ve bugüne kadar bozulmadan süre gelen yaşıdır.
Bu aşamadan bakıldığındada anadolunun ve dünyanın en eski ırklarından biri oynarlardır ,diyebiliriz.
saygılarıma;
Gökhan AK

selam eski oynar besleyen biri olarak bilgi alışverişinde bulunmak isterim ..oynar ile posta kuşu arasında kan bağı yoktur zaten yapı olarak farklılar kan bağı olan kuşlarda yapı benzerliği olduğunu gözardı etmeyin .. bu oynarların 70-100km geri geldiği ise yanlış bilgidir mesafe çok daha fazla be bursada oturuyorum benim çocukluğumda istanbula kuş salmaya giderlerdi ve 200-300 km arası bursa istanbul hiç kayıpsız gelirlerdi(şahin vs hariç )ve kanı olan kuşları kümese alıştırmak uzun zaman alır 3-4 sene sonra bile eski yerine giden oynar vardır ( eskiden tabi şimdikileri bilmiyorum )bizler oynar aldığımız zaman kanatlarını çimler yavrularını uçuruduk oynarda makaradan çok sinek olup 10-14 saat uçanı tutulurdu. sert kuştur ve en büyük sorun alıştırıp uçurmaktır öyle kolay alıştırıp uçurulmaz .eskilerden bilgilerimi aktarmaya devam edeceğim eski bir kuşcu ve oynar besleyicisi olarak sağlacakla kalın...

Selamlar Bybal Bey,

Değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Forumlar bu amaç için ornagize edilmişlerdir, konu hakkında katılımcıların çokluğu o konunun enine, boyuna sorgulanmasına ve süzgeç den geçirilmesine ayrıca dokmatizimden uzak veri tabanı oluşturlmasına ön ayak olacaktır. Birikimlerinizin ve paylaşımlarımızın devamını dileklerimle,

Saygılarımla,

Aykut Karabulutun

Merhabalar
Bizleri bu konuda bilgilendiren Arkadaşlarıma ve Abilerime çok teşekkür ederim...

bursa oynar ırkının standartları ve safkanlıgı konusunda bırcok gorus ılerı surulebılır..bunları herhangı bır dogmaya saplanmadan tartısmak gerekır tabii. ancak oynarların sadakatlarını arttırmak ıcın postayla kırıldıgı dusuncesı bana cok temelsız geldı..dikkat edin butun yuksek ucan kuslar yuvalarına sadıktır. oynar gıbı bulut asıgı ve uzun ucan bır ırkın sadık olmasından daha normal ne olabılır kı..mardın kuslarında bıle yuksek ucanlar yuvasına sadıktır,bılmezmısınız...

BU arada küçük bir notda ileteyim. oynar ırkından NALBANT vardır uçuculuk ve sadakatde bu ırkın en gözdesidir. yapısı akkanat akkuyruk olup çene altı (gaga alt kısmı) parlak mavi ile gri karışımı gibi metalik renkdedir.bu kuşun kafasıile birlikde başlar gagası diğer oynarlara göre kısadır gaga ve küttür, iridir.ayakları diğer oynarlara göre daha kalındır.sadece bu oynarda bu ırkın ALMAN POSTA GÜVERCİNİ ile çaprazlama ile üretildiği çok eski kuşcular tarafından bilinmekdedir. şu an NALBANT bulmak nerdeyse imkansız gibi.Oynarın tükenen en iyi cinsidir.GECE havada kaldığı inmediği söylenir.benim kuş beslediğim dönemlerde bile çok az kişi nalbant beslerdi.BURSANIN eski oynarcılarından sizlere tanınan bir kaç ismini yazarak bilgilendirebilirim.TARZAN (oğlu SElÇUK nalbant,mülakat,bursa oynarı),ZİYA( mülakatcı),ALİ(topaneli.mülakatcı),OSMAN(marangoz.nalbant,mülakat).bunlar bursanın iyi kuşlarına sahip olan kişilerdi.

BİRŞEY DAHA İLETMEDEN YAPAMADIM BENCE ÇOK ÖNEMLİ BİR KAÇ KONU BU İLETECEKLERİM.ESKİDEN OYNARCILAR KELEBK BESLEYENLERİ SEVMEZ HOR GÖRÜR,KELEBEK BESLEYENLERDE OYNARCILARI SEVMEZDİ. SONUÇDA BUNLAR HEP AŞILMIŞ BU MEMNUNİYET VERİCİ.SENELERCE KANARYADA BAKTIM DERNEK ÜYESİ İDİM VAKTİM OLMADIĞI İÇİN GÜVERCİN GİBİ ONUDA BIRAKMAK ZORUNDA KALDIM .AMA ŞUNU BELİRTMELİYİMKİ KANARYAYA VERİLEN HİZMET GÜVERCİNE VERİLMİYOR BUNU KESİNLİKLE SÖYLEYEBİLİRİM .KANARYA SALMALARI VE KAFESLERİ HEP TEMİZ OLMAK ZORUNDA AVRUPA YEM VERİLİR VE YAVRU ZAMANI ÖZEL MAMALARLA BESLENİR HER GÜN DÜZENLİ SUYU TEMİZLENİZ ASLA PİSLİĞİNE BASMAZ.YA GÜVERCİNLERDE???? KAÇ KİŞİ BUNA DİKKAT EDİYOR KANARLAYALAR CANLIDA GÜVERCİNLER DEĞİLMİ????SONRA SALMALAR VE KAFESLERDEKİ BU DURUM GÜVERCİNLERİN HASTALANMASINA VE NESLİNİN TÜKENMESİNE SEBEP OLMUYORMU? VERİMLİ YAVRU ALMAMIZA ENGEL TEŞKİL ETMİYORMU? NEDEN HEP RUBUBETLİ YERLERDE BAKILIYOR.BİRAZ DAHA İTİNA GÖSTERMEK LAZIM HİÇ ŞÜPHESİZ.SİTELERDE GÜVERCİN BESLENEN YERLERİ GÖRDÜKCE İÇİM ACIYOR.BÖYLE OLMAMALIBAZI IRKALIRIN AZALMASININ EN BÜYÜK ETKENİ BU HERKEZİN İTİNA GÖSTERMESİ GEREKLİ.BAKTIĞIMIZ HERŞEYDEN ÖNCE BİR CANLI.UNUTMAYIN BİZLERDE BİR CANLI OLARAK EVİMİZDE TEMİZLİĞE DİKKAT EDİYORUZ YA BAKTIĞIMIZ CANLILARDA??? AYNI DİKKATİ GÖSTERİYORMUYUZ?
BUNU KİŞİLERİ ELİŞTİRMEDEN BİR FİKİR OLARAK ALGILAYIN .SAYGILARIMLA.BYBAL

Sevgili abimiz öncelikle aramıza hoşgeldiniz.Yanlış anlmadıysam sizde bursalısınız.Bilgi ve tecrübeleriniz ne kadar iyi bir oynarcı olduğunuzuda açıklıyor.Sizlerin zamanında beslenilen oynarlar şu an itibariyle çokta fazlalıkta değiller.Eskiden 10 ila 14 saat arasında uçan oynarların namını,sizin gibi büyüklerimizden çok duyduk ve hayretlede dinlemekteyiz.Şu anki oynarlarımızıda kötülemiş olmayayayım.Zamanın koşullarında en iyi olmaya mücadele veiyorlar.Burada oynarın safkanlığı hakkında çeşitli ifadeler kullanıldı,forumlarında en güzel yanı bu,zenginliği ifade etmesidir.Posta ırkıyla eşleştirilen bir ırk olarak ''NALBANT'' tan bahsetmişsiniz.Ben nalbantı daha çok çakal rollerde kullanılan bir ad çeşitliliği olarak biliyordum.Zaten bu ırkın artık neslinin yok denecek kadar az kaldığındanda bahsetmişsiniz.Belki görmüşümdür,ancak tabir olarak çıkaramadım bu cinsi.
Bursa da oynara gönül vermiş,hatta onları evlatları gibi gören birçok abimiz,ustamız hala mevcut.Oynar sevgisi,babadan oğula geçen bir saltanat gibidir hala,memleketimizde.Umarım bu durum nesiller boyu hep böyle sürüp gidecektir.

Bu konuda haklısınız.Birgün oturduğumda,benimde aklımdan böyle şeyler geçmişti.Ülkemizde modern güvercin yeiştiriciliği son dönemlerde yeni yeni gelişmeye başladı.Son beş yıl içerisinde gerek avrupadan,gerekse ülkemizden kümes,salma,yemlik,yuvalık gibi apartlar dikkat çekmeye başladı.Bu tür uygulamalarla,güvercinler daha sağlıklı ve hijyenik yuvalara kavuşmaya başladılar.
Eminim ki önümüzdeki yıllarda bu durum dahada ilerleyerek,güvercinlerimiz hakettikleri yaşam standartlarına kavuşacaklardır.

hoşbuldum..
bizler okuldaki harçlıklarımız 5 lira iken 50 liraya bir çift kuş sahibi olup bakmaya çalışırdık.evet bursalıyım ama senelerdir kuş bakamıyorum zamandan dolayı.baktığım için gördüklerim ve büyüklerimizden duyduklarımı paylaşmakdan mutluluk duyarım.eğer bursalı olup eski oynar bakanlar rahmetli TARZANI tanır ve kuşlarını bilir.şimdi oğlu devam ettiriyor.eskilerden görüşemeyip bildiklerim hala besleyenler var.hürriyetdeki kuşcular kahvesine gittiklerini duymuştum.hala eski kuşlardan ellerinde olduklarına eminim ama ne kadar var bilgi sahibi değilim.NALBANT oynar ırkının bir çeşidi olup 7sağ7sol beyaz 14 kuyruk teli olup gaga altından grimsi maviye çalan parlak ve metalik renkde olup başka beyazı yoktur.ayakları kalındı diğer oynarlara göre,gözler beyaz kafa kalındır.bizim zamanımızda bile az bulunurdu.tarzanda çok iyi NALBANTLAR mevcutdu bende onun kuşlarından gelen nesilden bakmıştım 2 senede zor alıştırdım ve dişiyi 3 sene sonra salabildim.1 sene kanatları çimli kaldı çünkü uçurmaya kalsam geri giderlerdi.şimdi bu derece 2-3 sene sonra yerine gidebilecek kuş varmı onu bile bilemiyorum uzak kaldım ama bakarken bildiğim tecrübelerimi yeni kuş bakan arkadaşlarla paylaşmakdan mutluluk duyarım.dileğim mevcut nesillermeze sahip çıkabilmemiz ..sağlacakla kalın..bybal

BURSADAKİ OYNAR KUŞLARININ GEÇMİŞİ OSMANLI DEVLETİNİN VAROLUŞUNDA VARDIR. O ZAMAN KUŞ BESLEYENLER GENELDE SARAY EŞRAFINDANDI BİZİM OSMANLI DEVLETİNİN NE KADAR GENİŞLEDİĞİNİ HEPİMİZ BİLİYORUZ. BU KUŞLARDAN VERİLEN HEDİLER NETİCESİNDE BALKAN ÜLKELERİNDEDE YNAR CİNSİMİZ VARDIR VE BUNU ROLLER OLARAK TESCİL ETTİRENLERDE ONLARDIR AYNI ANTEP BAKLAVAMIZI YUNANLILARIN SAHİP ÇIKMASI GİBİ VE KENDİ KUŞLARI İLE KIRARAK BİR IRK ELDE ETMİŞLERDİR.BUNLAR ESKİ OSMANLI TARİHİNDE RESİMLER OLARAK VAR VE YAZI OLARAK OSMANLI DEVLETİ ARŞİVLERİNDE BULUNMAKTADIR.BİZLER SAHİP OLDUĞUMUZ NESİLLERE DEĞİL,GEÇMİŞDE SAHİP OLDUKLARIMIZADA SAYGI GÖSTERİP KIYMETİNİ BİLMELİYİZ...ŞU AN OYNAR UÇURAN BİLE AZ KAFESLERDE MEVCUT OYNARLAR VE UÇMAKDAN ÇOK TİCARİ AMAÇLA ÜRETİM YAPILMAKDADIR. UÇURMAK İÇİN YAVRU ALMANINIZI TAVSİYE EDERİM EĞER İYİ KAN BULMA ŞANSINIZ OLURSA BENİM NACİZANE FİKRİM.VE UNUTMATINKİ O KUŞUN KANINDA VARSA BASAMAK BASAMAK SAATLERCE UÇURACAKSIN YETERKİ DÜZENLİ VE MESAFELİ ANTREMAN YAPTIRIN DEVAMLI .KUŞU SALIŞ ERİNİZİ BASAMAK BASAMAK UZAKLAŞTIRIN GÖRCEKSİNİZKİ ZAMAN LA HEP UÇUŞ ZAMANI YÜKSELECEK HEMDE YÖN BULMA MESAFESİ. OYNAR KUŞUNDA TEMEL UÇURMA SİSTEMİ BUDUR.SİNEK OLDUKLARI ZAMAN GENİŞ DAİRELER ÇİZER VE YAYILIRLAR AMA 2 TANE UÇAN OYNAR BİRBİRİNDEN AYRILMAZ UÇARKEN BİR EŞ GİBİ BERABER UÇARLAR BİRİ KONSA BİLE EĞER DİĞERİNİN UÇUŞ ZAMANI DİĞERİNE GÖRE FAZLAYSA O DEVAM EDER TEK OLARAK UÇAR.BİZLER 2 VEYA 3 ADET UÇURURDUKKUŞLAR SİNEK OLUNCA BURSANIN HER TARAFINDAN İZLEMEYE DEVAM EDERDİK.BU ÇOK AYRI BİR ZEVKTİR BUNU TADAN VARSA NE DEMEK İSTEDİĞİMİ ÇOK İYİ ANLAR.KERKENEZ ,ŞAHİN KUŞUN ALT SEVİYESİNDE UÇARDI VE ZORDUR OYNARI HAVADA KAPMALARI YER BELİRLİ OLMADAN İNER VER TEHLİKE GEÇİNCE YUVAYA DÖNERLER .EN AKILLI KUŞUN KARGA OLDUĞUNU HEPİMİZ BİLİYORUZ AMA EMİN OLUN OYNARLAR ONLARDAN AŞAĞI DEĞİLLER..BİR İNSAN ZEKASI ANCAK BÖYLE DAVRANIŞA YOL AÇAR .OYNARLARIMINDAN BAKTIĞIM DÖNEMDE Kİ ULUDAĞ YANIMDA OLMASINA RAĞMEN SADECE 1 ADET MÜLAKAT KAPTIRDIM KERKENEZE ODA YENİ ATTIĞIM GÖZÜMÜN ÖNÜNDEN DOĞRU DÜZGÜN HAVALANAMADAN KAPTI ONUN DIŞINDA HİÇ KUŞ KAYBETMEDİM OYNARLARDAN.NETİCEDE ESKİ IRKLARIMIZ GERÇEKDEN ÇOK GÜZELDİ HERKEZE ÖYLE AKILLI KUŞLAR BESLEMESİ DİLEĞİ İLE ESEN KALIN ..BYBAL

ne güzel özellikleri varmış bu kuşların maşallah bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim

Sevgili üstadım vermiş olduğunuz bilgiler için sonsuz teşekkürlerimi sunarım,ağzınıza yüreğinize sağlık.Oynar kuşunun güzelliğini ve özelliklerini en iyi,onlara yıllarını vermiş yetiştiricilerimiz bilmekte.
Bu güzel portal da bizlere böyle güzel bilgileri bizlerle paylaşmanızı temenni ederiz.

ESTAFURULLAH ,KEŞKE BÜYÜKLERİMİZDE BU BİLGİLERİ AKTARABİLMİŞ OLUP BİZLERİN BİLE BİLMEDİĞİ O GÜZELLİKLERİ HERKEZLE PAYLAŞABİLECEK BİLGİLERİ YAZILI OLARAK İLETEBİLMİŞ OLSAYDILAR . O ZAMAN O KADAR FAZLA DEĞER VEREREK UYGULAMA GAYRETİ İÇİNDE OLACAĞIMIZA EMİNİM.AMA MAALESEF ESKİLERİMİZ BİLGİ PAYLAŞMAYI SAKINMIŞLAR KENDİ İNANÇLARINA GÖRE. AMA ŞU AN YAZILANLARI OKUDUKCA NE KADAR ŞANSLI KUŞ YETİŞTİRİCİLERİ OLDUĞUNUZU GÖREBİLİYORUM.BU BİR ŞANS UMARIM BU ŞANSIN TÜM YETİŞTİRİCİLER FARKNDA OLUR VE BU PAYLAŞILAN BİLGİLERİ KULAK ARKASI ETMEZ. BU SİTEYE EMEĞİ GEÇİP BU BİLGİ PAYLAŞIMINA FIRSAT VEREN SİTE YÖNETİCİLERİNE ( GENÇ OLMALARINA RAĞMEN DÜŞÜNDÜKLERİ İÇİN )İÇTEN TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM .HERKEZİN UMDUĞU ZEVK ALDIĞI KUŞU BESLEMESİ TEMENNİSİ İLE TEKRAR TEŞEKKÜRLER.. BY BAL

OYNAR BAKTIM AMA 1 ÇİFT KARAKuYRUK KELEBEĞİM 2 ÇİFT MARDİNİMDE VARDI AZ ÇOK ESKİ KUŞ OLARAK O CİNSLERLE İLGİLİDE BİLGİ SAHİBİ OLMUŞTUM SADECE BİZİM DÖNEMİMİZE SÜS KUŞLARI ÇOK YOĞUN BAKILMAZDI ( DEMKEŞ,FINDIK HARİÇ)MARDİNDE İSE GÖKLER (REnK OLARAk)ÇOK POPÜLERDİ .KELEBEK BESLEYENLER AZ ÇOK DUYMUŞLARDIR YURTDIŞINDA KALIP TÜRKİYEYE DÖNEN VE TAKSİCİLİK YAPAN GÖNENLİ MEHMET SANIYORUM( TAM EMİN DEĞİLİM)ÇOK GÜZEL KARAKUYRUKLAR SATARDI VE SATARKEN NE SÖYLEDİYSE O KUŞ BİRE BİR SÖYLEDİĞİ GİBİ ÇIKARDI ASLA FARKLI ANLATMAZDI.VE HERKEZİN KUŞ SAHİBİ OLABİLMESİ İÇİN HEP ÇOK AZ KARLARLA KUŞ SATARDI .ONLARI DÜŞÜNDÜKCE NE KADAR DEĞERLİ BİR İNSAN OLDUĞUNU ANCAK ŞİMDİ FARK EDEBİLİYORUZ.UMARIM BU ŞİMDİKİ KUŞ BESLEYENLERE HEP ÖRNEK OLUR.ONUN ELİNDEKİ KARAKUYRUKLAR ÇOK KİŞİDE VAR ,VE O TARZ KARAKUYRUKLARDA KÜMESLERDE VAR GÖREBİLİYORUM ,AMA YA O MARDİNLER.MALESEF ÇOK KALMAMIŞ .OLMAMIŞ AMA MARDİN NESLİ KÖTÜMÜ ASLA KENDİNİ GELİŞTİREREK TÜM TÜRKİYEYE YAYILMIŞ BU DA AYRI BİR SEVİNÇ BENİM İÇİN . BU YAZDIKLARIM DIŞARDAN İZLEYEN ESKİ BİR KUŞCU OLARAK BANA ZEVK VERİYOR İZLEYİP NELER OLDUĞUNU TAKİP ETMEK BİLE BAKMAK KADAR HEYECANLANDIRIYOR BENİ.ESKİ KUŞLARLA İLGİLİ BİR KAÇ ÖRNEK TEŞKİL EDEN SADECE GÖRSEL OLARAK BİLGİ VEREBİLECEĞİM ALINTI RESİMLERDE VAAR BİR ARA YÜKLEYİP RESİMLİ OLARAK PAYLAŞACAĞIM .ŞİMDİLİK VAKTİNİZİ ALIP,ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM... BYBAL

paylaşım için teşekkürler

Sevgili üstadım,bu arada isminizi öğrenebilirmiyim biraz geç oldu sormak ama.Bursada nerede oturuyorsunuz.Boş bir zamanımda sizi ziyaret etmeyi isterim.

ÖZÜR DİLERİM GÖKHAN BİLGİSAYARI FORMATLAMAK GEREKTİ BİR KAÇ GÜNDE YOKTUM BU GÜN OKUDUM.MAİL VEREYİM EKLE KONUŞURUZ TABİKİ MÜSAİT BİR ZAMANDADA GÖRÜŞÜRÜZ .MESKENDE [email protected] sağlacakla kalın..bybal

Selamlar öncelikle size bi soru sorucam ben bi cift oynar alıcam.Bu kusta aranması gereken özellikler nelerdir?Alırken neye dikkat etmelıyim?Yardım edersenız sevinirim

Detaylı bilgilere viewtopic.php?f=51&t=254 linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Birde imzanızı lütfen belirtilen boyutlara göre seçiniz,aksi taktirde yönetim tarafından kaldırılır.

mesajlarınızı kısaltma olarak değil anlaşılır biçimde yazmanızı rica ederim.

merhaba,
lütfen oynar konusunda insanlara yanlış bilgiler vermeyelim. oynar 12-13 saat uçmaz uçamaz. istanbuldan bursaya da gelemez. yeni başlayan bu ırkı yeni tanıyan arkadaşlar var.yanlış bilgi edinmesinler.

merhaba,
lütfen oynar konusunda insanlara yanlış bilgiler vermeyelim. oynar 12-13 saat uçmaz uçamaz. istanbuldan bursaya da gelemez. yeni başlayan bu ırkı yeni tanıyan arkadaşlar var.yanlış bilgi edinmesinler.....................................................................................YANLIŞ BİLGİ DİYE BİR ŞEY YOK AYNI MAHALEDE 3 KİŞİ BAKTIK MARANGOZ OSMAN VE TAMER DİYE ŞU AN ORHANGAZİDE ÖĞRETMEN BİR ARKADAŞIM VE OSMANIN KUŞLARI DÜZENLİ OLARAK UÇURUR VE İZLERDİK BENİM BİR ÇİFT UÇURDUĞUM NALBANTIM VARDI VE 8 SAAT UÇTUĞUNU BEN BİLİYORUM..BİLDİĞİM BİRŞEYİN YANLIŞI OLAMAZ.EĞER MESAFE OLARAK İNANCIN YOKSA SANA İZAH EDECEĞİM GİBİ DENE EĞER KUŞ UÇURUYORSANIZ ELİNDEKİ MEVCUT KANIN NELER YAPABİLECEĞİNİ İZLE .UÇURDUĞUN KUŞ ZAMAN OLARAK 1 SAAT UÇUYORSA YAPACAK ÇOK FAZLA BİRŞEYİN YOK.AMA UZUN UÇURABİLİYORSAN Kİ ( ANTREMANSIZ ZOR) UÇMASI İÇİNDE İLGİ GÖSTERİYORSAN MESAFE UZATARAK DENE HER HAFTA MESEFAYİ UZAT GÖR NEREDEN GELECEK OYNAR.KAÇ IRK 2-3 SENE SONRA YUVASINA GERİ DÖNER?????ÖNCE BULUNDUĞUN YERİN 4 TARAFINDAN DENE İYİCE TANIT BULUNDUĞU ŞEHRİ VE SONRADA BELLİ BİR YÖN TERCİH ETİP SADECE O YÖNDEN SALMAYA DEVAM ET 6 AY SONRADA KUŞUNUN NELER YAPTIĞINI İZLR EĞER ESKİ OYNARLARIN VARSA ELİNDE.ŞU AN 2 ÇİFT ESKİ OYNAR ( BİLDİĞİM KAN ) BULDUM VE DAMIZLIK OLARAK TEMİN ETME İMKANIM OLACAK . AMACIM SADECE UÇURMAK YAVRULARINI UÇURACAĞIM VE UÇTUĞU ZAMAN GÖSTERMEK İSTERİM BİRAZ ZAMANIMI ALACAK AMA SORUN DEĞİL UÇURACAK KİŞİ SABIRLI OLMALI VE DÜZENLİ BİR YOL İZLEMELİ EĞER BUNLARI YAPARSA OYNAR ÇOK ŞEY VERECEKTİR BEKLENTİLERİNE LTF DENEYİN BİZLER KUŞ UÇURDUK VE NELER YAPTIĞINI İYİ BİLİRİZ.ŞİMDİKİ KOSTÜM OYNARI OLMASINDANSA KANI BİLİNEN BOZULMAMIŞ VE TABİRİ SİNEK OLP UÇABİLEN OYNAR YETİŞTİRMEYİ TERCİH EDERİM .ŞU AN BURSADA KAÇ KİŞİ SİNEK OLARAK KUŞ UÇURUYOR??? BEN GÖRMEDİM GÖREN VARSA BANA BİLGİ VERSİN .. ESKİDEN BÖYLEMİYDİ ??? OYNAR BESLİYORSUNUZ BUNUN CEVABINI İYİ BİLİRSİNİZ..SEBEP NEDİR ?KİMSE UÇURMAK İÇİN UĞRAŞMIYOR VE BU YÜZDEN SİZLERİN BÖYLE UÇMADIĞINI VE MESAFE OLARAKDA İNANCINIZ OLMAMASI ÇOK NORMAL.AMA EMİN OLUN BİLEN BİLİYOR OYNAR KUŞUNUN NELER YAPABİLECEĞİNİ. RİCAM ŞİMDİKİ ELDE MEVCUT UÇURMADIĞINIZ KUŞLARLA AYNI KEFEYE KOYMAYIP YARGILAMANIZ.YADA 1-2 SAAT UÇAN KUŞUNUZLA AYNI TUTMAMANIZ . OYNARI OLUP SİNEK TABİRİ İLE YAYILIP UÇAN HER OYNAR 1-2 SAAT UÇMAZ ÇOK DAHA FAZLA UÇAR BUNUDA BİLGİ OLARAK NOT EDİN LTF. BU UÇMA ZAMANINIDA DÜZENLİ ÇALIŞARAK SİZ ARTIRACAKSINIZ EĞER ELİNİZDEKİ MEVCUT KAN BUNA CEVAP VEREBİLECEK NİTELİKLERDEYSE.AMACIM TARTIŞMA YARATIP BİLGİNİZİ SINAMAK DEĞİL AMA BENİM SÖYLEDİKLERİMİDE DENEMENİZİ TAVSİYE EDERİM. ELİNİZDEKİ KUŞLARINIZ SADECE YEM VEREREK ,YAVRU ALARAK ,VE KOSTÜM AĞIRLIKLI OLMASI İLE NELER YAPABİLECEĞİNİ TESPİT ETMENİZ ZOR .KELEBEK BESLEYENLERİN,MARDİN BESLEYENLERİNDE KENDİNE ÖZ UÇURMA TAKTİKLERİ VE YOLLARI OLDUĞUNU İYİ BİLİYORUZ .SEFERCİ DEDİĞİMİZ MARDİNLERİN İSTENİLEN DÜZEYDE OLMASI İÇİN GÜNLERCE SABAH ERKEN UÇURARAK BUNU SAĞLAMAYA ÇALIŞTIKLARINI ( ÇOK BESLEYEN OLDUĞU İÇİN BU ÖRNEK ) ÇOK İYİ BİLİYORUZ SANIRIM .AYNI ŞEY KELEBEKLER İÇİNDE GEÇERLİ . KELEBEK BESLEYEN ARKADAŞLARIMIZIN ELLERİNDE UZUN SOPA İLE NE KADAR ÇALIŞMA YAPTIKLARINIDA BİLİYORUZ SANIRIM ( EĞİTMEK İÇİN ).OYNAR CİNSİNİNDE HEM SADAKETİNİ HEMDE SERT UÇUŞUNU TARTIŞMAYIZ SANIRIM.BUNU GELİŞTİRMEKDE BAKICISIINA DÜŞÜYOR DİĞER CİNSLERDE OLDUĞU GİBİ .. AMACIM SADECE BİLGİ ALIŞVERİŞİ TARTIŞMA ORTAMI DEĞİL . ELİNİZDEKİ MEVCUT KUŞLARINIZIN BİR KAÇ RESMİNİ BURADAN GÖRDÜM VE BU YAZIDAN ÖNCE DE YAZI OLARAK FİKRİMİ BELİRTİM HALEN FİKRİM AYNI. SAĞLIKLI KÜMES DİLEĞİ İLE ... BYBAL

Geri