Dünyadaki En Saf Irk Olan Bursa Oynarı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 133
  • Görüntüleme Görüntüleme 31K
merhaba,
ben de tartışmadan yana değilim fakat oynar 13 saat uçamaz. bu bi gerçek. söylediğiniz bazı şeylere katılıyorum fakat istanbuldan bursaya oynar gelemez. posta kuşu gelir. antremanla 5-6 saat uçan kuşlar gördüm. ama 13 saat uçarsa onun oynarlığından şüpe ederim. amacım kimseyi rencide etmek değil.

bende bu kuşlarla sağlıklı faydalı antrenmanlarla imkansız diye birşeyin olmadığı görüşündeyim.büyük konuşmamak lazım.sonra olduğunu görünce kötü oluyor insan. :) :D

raufsadi' Alıntı:
merhaba,
ben de tartışmadan yana değilim fakat oynar 13 saat uçamaz. bu bi gerçek. söylediğiniz bazı şeylere katılıyorum fakat istanbuldan bursaya oynar gelemez. posta kuşu gelir. antremanla 5-6 saat uçan kuşlar gördüm. ama 13 saat uçarsa onun oynarlığından şüpe ederim. amacım kimseyi rencide etmek değil.
Rauf bey bugün gerçektende sizin belirttiğiniz gibi bırakın 13 saat uçan oynarı,5 saat uçanları bile gökyüzünde görebilmek bir mucize oldu.Bu mucizenininde bazı sebelerinden biri bugün bursada birçok oynar yetiştiricisinin kuşlarım çalınır korkusundan dolayı kuşlarını uçurmamalarından kaynaklanmaktadır.Sürekli olarak kümese hapsedilen oynarların zamn içiresinde,uçma yetilerini bir yere bırakın diğer davranışlarındada çok büyük olmszu etkiler görülmektedir,sizde bilirsiniz bunu bir oynar yetiştiricisi olarak.
Ancak bundan 50 ve daha fazla yıl önceki oynarların 10 saatten aşağı uçmadıkları ,sözüne güvenilir yetiştiricilerimiz tarafından vurgulanmaktadır.İki binli yıllarda malesef güvercin yetiştiriciliğinin bazı kesimlerce rant makinesi haline getirilmesiyle bazı ırklarda çok büyük oynamalar yapıldı.Ve bu oynamalarda malesef kuşların uçuş performanslarından tutun,fiziksel yapılarına kadar bir çok özelliklerinin değişirilmesine sebep oldu.Ve malesef oynarlarımızda bu oyunlara alet edildi.
Ve bizlerin bu gün uzunca saatler uçan oynarları göremememizinde başlıca sebepleri bunlardır.
O yüzden oynarlarımıza ve yerel tüm ırklarımıza sahip çıkalım,özleriyle oynamayalım,oyanayanlarıda,yetiştiriciliğimizin ileriki nesillere aktarılabilmesi için sert bir dille uyaralım,saygılarıma.

SELAM ARKADAŞLAR, BURSA IRKININ SAFLIĞIYLA ÖĞÜNEN BİZLER BU TÜR BİLGİLERİ ALDIKÇA ÇOK GARİPSİYORUZ VE ÜZÜLÜYORUZ. HAYATIM BOYUNCA DEĞİL, BENDEN İKİ NESİL ÖNCE YAŞAMIŞ İNSANLAR DAHİ AYNI TİP, RENK VE ŞEKİLDE, AYNI KANDAN IRKLAR BESLEMİŞLER VE GÜNÜMÜZE BU KUŞLARI TAŞIMIŞLARDIR. POSTA KUŞU İLE KIRILMA İŞLEMİ İDDİALARI NE KADAR DOĞRUDUR, BİLMİYORUM. BİRİLERİ BU ŞEKİLDE BİRŞEYLER YAPMAK İSTEMİŞ OLSALARDA KESİNLİKLE BAŞARILI OLDUKLARINI DÜŞÜNMÜYORUM. KALDI Kİ KUŞLARIN NESİLLERDİR ŞEKİL İTİBARİYLE KESİNLİKLE BİR DEĞİŞİM GEÇİRMEDİKLERİ AŞİKAR. BU TÜR DÜŞÜNCELER İÇERİSİNDE OLAN ARKADAŞLAR VARSA DA ANCAK KENDİ KANLARINI BOZMUŞ OLURLAR VE BUNDAN DA DİĞER ÜRETİCİLERİN KUŞLARININ ETKİLENECEKLERİNİ ZANNETMİYORUM. GÜNÜMÜZDE TÜRKİYE'DE BELKİ ÇOĞU YERDE YENİ TANINIYOR OLABİLİR BU IRK. ANCAK BU DEMEK DEĞİLDİR Kİ KENDİSİ DE YENİDİR. GÜNÜMÜZDE MARMARA BÖLGESİNİN TAMAMINDA VE BİR ÇOK DIŞ ÜLKEDE BU KUŞ BESLENMEKTEDİR. HATTA YURT DIŞINDA ARANIR OLMUŞTUR. ATALARIMIZDAN ANLATILANLARLA BU GÜNLERE GELMİŞ OLAN BİZLER BU IRKIN HALA SAFLIĞINA ŞÜPHEMİZ OLMADIĞI GİBİ BU TÜR DAVRANIŞLARA, SÖYLEMLERE YA DA KİŞİSEL İCRAATLARA GEÇMİŞ OLAN İNSANLARI ASLA KABUL ETMİYORUZ. POSTA KUŞUNU VE BURSA OYNARINI BİLENLER VE BESLEMİŞ OLANLAR BU KUŞLARIN BİRBİRLERİYLE UZAKTAN YAKINDAN ALAKALARI OLMADIĞINI DA BİLİRLER. KAN KARIŞIMI BİR İKİ NESİLLE OLACAK İŞ DEĞİLDİR. KALDI Kİ ALTLARINDAN GELECEK YAVRULARIN ŞEKİLLERİNİ DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMİYORUM. BURSA OYNARININ POSTA KUŞUNA BENZETİLEN YÖNLERİ UZUN SÜRE UÇMASI VE EVİNE BAĞLILIĞINDAN KAYNAKLANMAKTADIR. ANCAK BU İLLA AKRABA OLACAKLARI ANLAMINA GELMEZ. HER İKİ IRKTA KENDİ İÇERİSİNDE ÖZELLİKLERİNİ TAŞIMAKTADIR. BURSA IRKI AYRICA HEP GÖRDÜĞÜM KADARIYLA DİYEYİM, POSTA KUŞUNDAN DAHA YÜKSEKTE UÇAR. BEN BU YAŞA KADAR DAHA SİYAH BİR POSTA KUŞU GÖRMEDİM. BURSA OYNARININ SİYAH RENGİ DÜNYADAKİ KUŞLARIN HANGİSİNDE VARDIR. BU RENGE BENZEYEN BAŞKA BİR IRK VAR MI ACABA? BEN HENÜZ ŞAHİT OLMADIM. ARAP MARDİNLERİN RENKLERİ HEP BENZETİLİR ANCAK BİLEN BİLİR ALAKASI YOKTUR. YAZIM BİRAZ UZUN OLDU BELKİ ANCAK FORUMLARDA VERİLEN BİLGİLERİN DOĞRULUĞUNA BİRAZ ŞÜPHE İLE BAKMAK GEREKİR. ÜST SAYFADAKİ BİR HABERDE, ÜSTELİK GAZETEYE ÇIKMIŞ BİR HABERDİR BU, YAŞMAKLI BURSA OYNARININ NESLİNİN TÜKENDİĞİ YAZMAKTA. BEN GÜLDÜM GEÇTİM. ZATEN YAZININ ALTINDAKİ CEVAPLARDA GEREKLİ BİLGİLER BURSA OYNARI ÜRETİCİLERİ TARAFINDAN VERİLMİŞ. BU GÜNE KADAR OLDUĞU GİBİ BUGÜNDEN SONRA DA BU IRK SAFLIĞINI KORUYARAK DİĞER NESİLLERE AKTARILICAKTIR. BUNDAN KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN. AMAÇ HER ZAMAN BİLGİ PAYLAŞMAK OLDUĞU GİBİ DOĞRU BİLGİLERİ PAYLAŞMAK DA OLMALIDIR. HERKESE SAYGILAR SEVGİLER.

SAĞLIKLI VE BOL YAVRULAR ALMANIZ DİLEĞİ İLE..
[email protected].
http://site.mynet.com/koray.korhan/koraykorhan/

Sevgili koraykorhan abicim ağzına yüreğine sağlık.Açılan bu konu üzerinde çok çeşitli yorumlar yapıldı ve hepsinede elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım.Ancak sen benim anlatmak istediklerimi tam manasıyla özet bir şekilde açıklamışsın.Nedendir bilmiyorum son yıllarda oynar ırkımıza karşı çok yönlü cepheler alındı.Artık bu gaflet kıskançlıktanmıdı nedendir bilemiyorum,bir sürü karalama kampanyaları başlatıldı.Gerçek oynar neslinin tükendiği şeklinde.Ancak ben inanmıyorum ki bursalı olupta oynar ırkı hakkında kulaktan dolma laflarla hareket edicek bir oynar yetiştiricileri olduğuna.Oynar ırkının ana vatanı bursadır ve bursada öyle oynarlar varki saflığı korunan,neslinin tükenmesi allahtan bir afet gelmedikçe imknsızdır.Çok büyük ve değerli oynar ustalarımız,nesillerdir bunları eş dost,akraba vasıtasıyla muhafaza etmektedirler.
Bugün biz kırık oynarlar yoktur demiyoruz,ancak neden kurunun yanında yaşta yanıyor?
Yani bir kaç ilde oynarların diğer ırklarla melezlenmesiyle,oynar ırkının saflığını yitirdiği anlamı nereden çıkıyor.Saf oynarların her daim anavatanı ve garantisi bursadır.Ancak diğer illerdeki gerçek oynar yetiştiricilerimiz beni yanlış anlamasınlar,onlar oynarın dışarıdaki cesur temsilcileridir,hemde en çok takdire değer olan oynar yetiştircileride onlardır. Saygılarımla.

sevgili koray abi ellerine sağlık ne güzel şeyler yazmışsın öyle.
ama seni bu aralar aramızda pek sık göremiyoruz.
daha sık bize katılman dileklerimle.

TEŞEKKÜRLER ÖMER KARDEŞİM, GÖKHAN KARDEŞİM. BİLİNÇLİ OLMANIN HER ZAMAN GETİRİSİ VARDIR. DOĞRUYU BİLELİM VE HERKESE ÖĞRETELİM, YANLIŞ İŞ YAPANLARA ENGEL OLMAYA ÇALIŞALIM. TEK GAYEM BİLGİ PAYLAŞMAK VE PAYLAŞILAN BİLGİLERDEN YARARLANMAK. KİMSEYE ART NİYETLE BAKMASAMDA BAZEN KANIMA DOKUNUYORLAR, BEN DE DURAMIYORUM. UMARIM KİMSE KIRILMAMIŞTIR AMA DOĞRULARI PAYLAŞTIĞIMA İNANIYORUM...
ÖMER KARDEŞİM, SİTEYE GİRMEME GİBİ BİR LÜKSÜM YOK SIK SIK GİRİYORUM VE TAKİP EDİYORUM. ANCAK ŞU YENİ ALAN ALMA İŞLERİ VE SİTEYİ HEP HECK'LEMEK İSTEYENLER NEDENİYLE BİR TÜRLÜ DÜZENİ OTURTAMADIK. MEYVE VEREN AĞAÇ TAŞLANIR AMA BUNLAR BU SİTE VE DİĞER SİTELER İÇİN DE HİÇ HOŞ ŞEYLER DEĞİL. UMARIM BUNDAN SONRA DÜZENLİ OLARAK TAKİP ETMEYE DEVAM EDERİZ .
BURSA OYNARININ SAFLIĞINA İNANMAYANLAR HALA VARSA BEN YARINDAN İTİBAREN 3 HAFTA KADAR BURSA'DA OLACAĞIM. GELİN BERABER BAKALIM İDDİA EDİLEN KIRIK IRKLARA. BİZDE ÖĞRENELİM NASILLARMIŞ. SAFLARINI GÖRMEK İSTEYEN İSTER BANA GELSİN, İSTER BURSA'DA HERHANGİ BİR YETİŞTİRİCİYE GİTSİN. KUŞLAR ORADA, SİZLERİ BEKLİYOR.
HERKESE SAĞLIKLI VE BOL YAVRULU SEZONLAR DİLİYORUM...

[email protected]

koraykorhan' Alıntı:
TEŞEKKÜRLER ÖMER KARDEŞİM, GÖKHAN KARDEŞİM. BİLİNÇLİ OLMANIN HER ZAMAN GETİRİSİ VARDIR. DOĞRUYU BİLELİM VE HERKESE ÖĞRETELİM, YANLIŞ İŞ YAPANLARA ENGEL OLMAYA ÇALIŞALIM. TEK GAYEM BİLGİ PAYLAŞMAK VE PAYLAŞILAN BİLGİLERDEN YARARLANMAK. KİMSEYE ART NİYETLE BAKMASAMDA BAZEN KANIMA DOKUNUYORLAR, BEN DE DURAMIYORUM. UMARIM KİMSE KIRILMAMIŞTIR AMA DOĞRULARI PAYLAŞTIĞIMA İNANIYORUM...
ÖMER KARDEŞİM, SİTEYE GİRMEME GİBİ BİR LÜKSÜM YOK SIK SIK GİRİYORUM VE TAKİP EDİYORUM. ANCAK ŞU YENİ ALAN ALMA İŞLERİ VE SİTEYİ HEP HECK'LEMEK İSTEYENLER NEDENİYLE BİR TÜRLÜ DÜZENİ OTURTAMADIK. MEYVE VEREN AĞAÇ TAŞLANIR AMA BUNLAR BU SİTE VE DİĞER SİTELER İÇİN DE HİÇ HOŞ ŞEYLER DEĞİL. UMARIM BUNDAN SONRA DÜZENLİ OLARAK TAKİP ETMEYE DEVAM EDERİZ .
BURSA OYNARININ SAFLIĞINA İNANMAYANLAR HALA VARSA BEN YARINDAN İTİBAREN 3 HAFTA KADAR BURSA'DA OLACAĞIM. GELİN BERABER BAKALIM İDDİA EDİLEN KIRIK IRKLARA. BİZDE ÖĞRENELİM NASILLARMIŞ. SAFLARINI GÖRMEK İSTEYEN İSTER BANA GELSİN, İSTER BURSA'DA HERHANGİ BİR YETİŞTİRİCİYE GİTSİN. KUŞLAR ORADA, SİZLERİ BEKLİYOR.
HERKESE SAĞLIKLI VE BOL YAVRULU SEZONLAR DİLİYORUM...

[email protected]

Selamün aleyküm.
Hoşgeldin Koray Abi.
Seninde dediğin gibi siteye birçok kez ulaşımda sorun yaşıyoruz. Bu sorunların başında bilindiği gibi saldırılar gelmekte. Ama bugünden sonra siteye ulaşımda pek fazla zorluk olacağını düşünmüyorum. Yeni alan adı diye birşey yok. Site ilk açıldığından bu yana http://www.kuscular.org http://www.guvercinler.us http://www.guvercinvideolari.com İsimlerini kullanmaktadır. Şu şekilde bazı sorunlarımız oldu; kullandığımız sistemde çok fazla sayıda özellik olması biz<i zor durumda bırakmakta olduğundan bazı zamanlar sayfalar ya geç açılıyordu yada hiç açılmıyordu. Bu adresten yani alan adından kaynaklanan birşey değil.
Sitemiz için kullandığımız sunucu için aylık ücret ödemekteyiz. Ve Türkiyedeki Öncü hosting firmaları arasında Olan Bursa Vital Telokom İle anlaşmamız bulunmakta, aynı zamanda verdikleri Dedicated sunucu hizmetlerinin en büyüğü olan Dual 4 Paketini kullanmaktayız. Kullandığımız sistemin fiyatına ve makinamızın özelliklerine bakmak için http://www.vit.com.tr/sunucular_dedicated.php adresine tıklayarak Dual 4 paketine bakabilirsiniz.
Sizlerden haddimiz olmayarak birşey daha rica edeceğim sitede gördüğünüz adtech ve reklam store reklamlarına günde birkaç kez tıklayarak bize site giderleri için yardımda bulunursanız sevinirim. adtech reklam store ile ilgili reklamlar kullanıcının tıklama oranına göre site için açılmış hesaba para veren bir reklam sistemidir. Tıklama oranına göre ücretlendirilir.
Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN

Koray abi,duyduğuma göre bursaya gelicekmişsiniz,sizi ağırlamak isterim sevgili abimiz,bursa oynarlarımız hakkındaki görüşleriniz ve ilgileriniz için ayrıca yine çok teşekkür ederim.

bybal' Alıntı:
hoşbuldum..
bizler okuldaki harçlıklarımız 5 lira iken 50 liraya bir çift kuş sahibi olup bakmaya çalışırdık.evet bursalıyım ama senelerdir kuş bakamıyorum zamandan dolayı.baktığım için gördüklerim ve büyüklerimizden duyduklarımı paylaşmakdan mutluluk duyarım.eğer bursalı olup eski oynar bakanlar rahmetli TARZANI tanır ve kuşlarını bilir.şimdi oğlu devam ettiriyor.eskilerden görüşemeyip bildiklerim hala besleyenler var.hürriyetdeki kuşcular kahvesine gittiklerini duymuştum.hala eski kuşlardan ellerinde olduklarına eminim ama ne kadar var bilgi sahibi değilim.NALBANT oynar ırkının bir çeşidi olup 7sağ7sol beyaz 14 kuyruk teli olup gaga altından grimsi maviye çalan parlak ve metalik renkde olup başka beyazı yoktur.ayakları kalındı diğer oynarlara göre,gözler beyaz kafa kalındır.bizim zamanımızda bile az bulunurdu.tarzanda çok iyi NALBANTLAR mevcutdu bende onun kuşlarından gelen nesilden bakmıştım 2 senede zor alıştırdım ve dişiyi 3 sene sonra salabildim.1 sene kanatları çimli kaldı çünkü uçurmaya kalsam geri giderlerdi.şimdi bu derece 2-3 sene sonra yerine gidebilecek kuş varmı onu bile bilemiyorum uzak kaldım ama bakarken bildiğim tecrübelerimi yeni kuş bakan arkadaşlarla paylaşmakdan mutluluk duyarım.dileğim mevcut nesillermeze sahip çıkabilmemiz ..sağlacakla kalın..bybal
merhaba arkadaşlar sayın bybal arkadaşım eskileri tanıyorum diyosun ama oynar kuşunun yada nalbant kuşun en çok 12 kuyruk olduğunu unutmuşsun lütfen bizim oynarımız ile ilgili yorum yaparken düşünün 14 kuyruk gelen kuşların soyunu inceleyin lütfen dikkat edin bilmediniz konularda yorum yapmayın bizim bir derneğimiz var orada eksik bilgilerinizi tamamlayın üslubum ters olabilir özür dilerim ama hatalı yapılan her açıklama gururuma dokunuyor bilmediğim konuya dalmam :sinirli:

Beyhan bey sanırım sizde bursalısınız.Nalbant ırkı hakkında pek detaylı bir bilgim yok ,onun için bu konuda bir şey söyleyemem.bybal nickli üyemiz cengiz abi,nalbantlar hakkında bir açıklamada bulunmuş.Ve sizde bunun sağlıklı olmadığından yakınmışsınız.Zaten forumlarında amacı budur.Ortaya atılan çeşitli konuların en doğru olanını buluncaya dek bilgi paylaşımında bulunmaktır.Onun için sizden nalbantlar hakkında bir bilgi paylaşımında bulunmayı rica ediyorum.

gökhan @k' Alıntı:
Beyhan bey sanırım sizde bursalısınız.Nalbant ırkı hakkında pek detaylı bir bilgim yok ,onun için bu konuda bir şey söyleyemem.bybal nickli üyemiz cengiz abi,nalbantlar hakkında bir açıklamada bulunmuş.Ve sizde bunun sağlıklı olmadığından yakınmışsınız.Zaten forumlarında amacı budur.Ortaya atılan çeşitli konuların en doğru olanını buluncaya dek bilgi paylaşımında bulunmaktır.Onun için sizden nalbantlar hakkında bir bilgi paylaşımında bulunmayı rica ediyorum.
sevgili gökhan kardeşim amacım kimseyi kırmak değil bybal ı da tanımıyorum ama yazılan söylenen okadar yanlış bilgi varki ben oynar hakkında fetva veremem ama bursa oynar kuşu sevenler ve yetiştirenler derneği var uygun zamanlarda uğrayıp bilgi edinebilir faydalanabilirsiniz değerli bybal kardeşim öyle şeyler açıklamışki şok oldum bir oynarın geliş mesafesi en fazla 100kmdir istisna olarak gelenler çıkabilir nalbant denen kuş ismini nalbantlık yapan birinden alır açık bir kuştur alçk uçar sert kanat alır gelicidir uzun yıllar sonra bile geri gelir diğer kuşlar ile karıştığı için aslı yok gibidir nalbant ayrıca ırk değil sadece isimdir tekrar özür diliyorum amacım kimseyi kırmak değil ama lütfen ben kelebek mardin yada diğerleri için yorum yapmıyosam oynarada bu kuşu tanımayan yapmasın teşekkür ederim

bencede oynar kusu cok qüsel bende bursada otururum favorim beni bursa oynarrı
///Bursa///Oynar///
///Bursa///Oynar///
///Bursa///Oynar///
///Bursa///Oynar///
///Bursa///Oynar///
///Bursa///Oynar///
///Bursa///Oynar///
///Bursa///Oynar///
///Bursa///Oynar///
///Bursa///Oynar///

gökhan @k' Alıntı:
raufsadi' Alıntı:
merhaba,
Rauf bey bugün gerçektende sizin belirttiğiniz gibi bırakın 13 saat uçan oynarı,5 saat uçanları bile gökyüzünde görebilmek bir mucize oldu.Bu mucizenininde bazı sebelerinden biri bugün bursada birçok oynar yetiştiricisinin kuşlarım çalınır korkusundan dolayı kuşlarını uçurmamalarından kaynaklanmaktadır.Sürekli olarak kümese hapsedilen oynarların zamn içiresinde,uçma yetilerini bir yere bırakın diğer davranışlarındada çok büyük olmszu etkiler görülmektedir,sizde bilirsiniz bunu bir oynar yetiştiricisi olarak.
Ancak bundan 50 ve daha fazla yıl önceki oynarların 10 saatten aşağı uçmadıkları ,sözüne güvenilir yetiştiricilerimiz tarafından vurgulanmaktadır.İki binli yıllarda malesef güvercin yetiştiriciliğinin bazı kesimlerce rant makinesi haline getirilmesiyle bazı ırklarda çok büyük oynamalar yapıldı.Ve bu oynamalarda malesef kuşların uçuş performanslarından tutun,fiziksel yapılarına kadar bir çok özelliklerinin değişirilmesine sebep oldu.Ve malesef oynarlarımızda bu oyunlara alet edildi.
Ve bizlerin bu gün uzunca saatler uçan oynarları göremememizinde başlıca sebepleri bunlardır.
O yüzden oynarlarımıza ve yerel tüm ırklarımıza sahip çıkalım,özleriyle oynamayalım,oyanayanlarıda,yetiştiriciliğimizin ileriki nesillere aktarılabilmesi için sert bir dille uyaralım,saygılarıma.

Merhabalar Gökhan kardeşim güzel düşüncelerinden biraz faydalanmak istiyorum bir kaç sorum olacak en iyi şekilde yardımcı olacağına eminim şimdiden teşekkürler.
1-bir çok yazında bursa oynarının neslinin tükenmediğini ve Bursa da insan nesli tükenir oynar nesli tükenmez diyorsun fakat yazılarında gürüyorum ki istenilen oynarlardan bahsedemiyorsun bu izlenimim sence neden ortaya çıkmıştır bir yezatlık yok düşüncelerinde ama tam bağdaşmıyor.

2-Bursa oynarının kırıldığını ve sanırım oynamalara maruz kaldığını belirtmişsin bu kırılan oynarlara hangi ırklar sokuldu hangi ırklarla kırıldı bunların rant için olduklarını da belirtmişsin çok doğru bir bilgi fakat bursa oynarı hangi ırklarla kırılıyor kimse nedense yazmıyor!bilinen sadece bir posta kırılması olduğu halbu ki sanırım işin içinde başka ırklar da var :buyrun:

3-İyi bir bursa oynarının sence çok uzun uçması mı gerekiyor öyleyse neden?10 saat ve üstü veya yakın zamanlar bursa oynarının olmazsa olmazımıdır?.

Oynarın içinde büyümüş bir kardeşimsin vereceğin bilgiler için çok teşekkürler iyi zamanlar.

redhotchilipeppers' Alıntı:
gökhan @k' Alıntı:
raufsadi' Alıntı:
merhaba,

Merhabalar Gökhan kardeşim güzel düşüncelerinden biraz faydalanmak istiyorum bir kaç sorum olacak en iyi şekilde yardımcı olacağına eminim şimdiden teşekkürler.
1-bir çok yazında bursa oynarının neslinin tükenmediğini ve Bursa da insan nesli tükenir oynar nesli tükenmez diyorsun fakat yazılarında gürüyorum ki istenilen oynarlardan bahsedemiyorsun bu izlenimim sence neden ortaya çıkmıştır bir yezatlık yok düşüncelerinde ama tam bağdaşmıyor.

2-Bursa oynarının kırıldığını ve sanırım oynamalara maruz kaldığını belirtmişsin bu kırılan oynarlara hangi ırklar sokuldu hangi ırklarla kırıldı bunların rant için olduklarını da belirtmişsin çok doğru bir bilgi fakat bursa oynarı hangi ırklarla kırılıyor kimse nedense yazmıyor!bilinen sadece bir posta kırılması olduğu halbu ki sanırım işin içinde başka ırklar da var :buyrun:

3-İyi bir bursa oynarının sence çok uzun uçması mı gerekiyor öyleyse neden?10 saat ve üstü veya yakın zamanlar bursa oynarının olmazsa olmazımıdır?.

Oynarın içinde büyümüş bir kardeşimsin vereceğin bilgiler için çok teşekkürler iyi zamanlar.
değerli arkadaşım kabul edersen ben açıklayayım oynar için yazılan yazıları kenara bırakıp tarifini yapalım------1 oynar kesinlikle 12 kuyruk teli olacak 2 tozluk olmayacak 3 rengi yeşil yada mor olacak ----bunlar ana konumuz kızıl tozluk fazla tel olmaz kuşlara uçuculuk versin diye mülakat ile kırıldı rengi çok koyu olsun diye bulgar filibelerle kırıldı arap oynarla kırıldı sert olsun diye işte sonuç . oynar kuşu çok uçucudur evine sadıktır en çok 30 40 kmden gelir .takla diyolar olur yada olmaz hepsi dönmez 10 saat uçamaz 5 6 saat nadir kuş uçar bu gün çok süslü kuşlar var salınca sokakta kediler yiyo buyrun misafirim olun anlatalım kuşları daha iyi tanıtmaya çalışalım

kuş' Alıntı:
redhotchilipeppers' Alıntı:
gökhan @k' Alıntı:
raufsadi' Alıntı:
merhaba,

değerli arkadaşım kabul edersen ben açıklayayım oynar için yazılan yazıları kenara bırakıp tarifini yapalım------1 oynar kesinlikle 12 kuyruk teli olacak 2 tozluk olmayacak 3 rengi yeşil yada mor olacak ----bunlar ana konumuz kızıl tozluk fazla tel olmaz kuşlara uçuculuk versin diye mülakat ile kırıldı rengi çok koyu olsun diye bulgar filibelerle kırıldı arap oynarla kırıldı sert olsun diye işte sonuç . oynar kuşu çok uçucudur evine sadıktır en çok 30 40 kmden gelir .takla diyolar olur yada olmaz hepsi dönmez 10 saat uçamaz 5 6 saat nadir kuş uçar bu gün çok süslü kuşlar var salınca sokakta kediler yiyo buyrun misafirim olun anlatalım kuşları daha iyi tanıtmaya çalışalım

Merhabalar Beyhan bey sorumlarımda yardımcı olduğunuz için öncelikle çok teşekkürederim alakanız beni çok mutlu etti sağolun.

Konumuz tabiki sizin bahsettiğiniz konuları da içine alan çok kapsamlı ve bir o kadar da OYNAR İNTERNET ORTAMIN DA KONUŞULMAYA ALIŞILMIŞ BİR IRK!!!!! buna çok büyük dikkat çekmek istiyorum ve bu da oynarın farklı bir boyut ve kulvarı bu kulvara ne diyelim ''İNTERNET OYNARCILARI''bence yerinde olur bu internet oynarcılarından kendimide soyutlamıyorum ben de zaman zaman saçmalıyor veya gerçekleri söylüyor olabilirim zamanla hepsini öğreniyor ve düşüncelerimiz değişiyor bu yüzden de burdayım fikirlerimi geliştirmek ve tecrube kazanmak için.

Ben aileden gelen bir güvercin hobisi bağımlısıyım yani geçmiş 7 kuşağımda hep güvercin beslemiş bunu niye söyledim şu yüzden siz trakya yerlisi ve tozluk ve kuyruk telek sayılarından bahsettiğiniz için söyledim. Ben son 8 yıl bu 9 yıl olacak Allah izin verirse son 8 yıldan önce hep kırık bursa ırkı besledim bunu çoğu zaman bilerek çoğu zaman da gerçekten bir takım aradığım özellikleri bu kırık melez kuşlarda bulduğum için besliyordum.Konuyu çok uzatmamaya çalışacağım trakya yerli siyahının bursa oynar siyahlığıyla uzaktan yakından bir benzerliği yoktur,mor veya yeşil şal trakya yerlisinde bariz bir şekilde daha donuk ve kirlidir,oynar da ise daha parlak ve canlıdır buna tüğ yapısı da büyük etkendir,bir çok trakya yerlisinde kuyruk üstü yağ bezesi bulunmaz ve bazı yetiştiriciler bezeli kuş bakmazlar!,oynarda kuyruk üstü yağ bezesi olmayanların bana göre hepsi melezdir!!!,ne melezi tabiki trakya yerlisi melezi 12 kuyruk olsa da melezdir diyebilirim. Trakya yerlisinin özü 12 kuyruktur ve 12 kuyrukta kalmayı çok kolay becerir bu telek sayısı sabit 12 kuyruğa sürekli çekebilir ve bir bursa kuşuyla kırıldığın da diğer gelen yavruların hepsi 12 kuruk olabilir ve kuyruk üstü de yapmayabilir!Telek sayısı zaman zaman 14 de çıksada bu tarz melezlerin geneli 12 kuyruk olur ve oynarla uzaktan yakından alakası yoktur .Oynarın ilk önce her şeyden önce tüğ yapısı ve rengini baz alırsak yanına aynı renkte siyah başka bir ırk kuş koyamayız donuk kalır bir çok oynar besleyicisi dahi oynarın neden bu kadar koyu siyah parlak siyah renge sahip olduğunu bilmekmektedir bende dahil ben de bilmiyorum tahminim şu ki yağ bezesinden kaynaklanan ve çift yağ bezesinin salgıladığı yağ tüğlerde kalıcı ''bal mumu''parlaklığına benzettiğim bir parlaklık sağlıyor fakat başka bir yağ bezeli bir ırkla kıyasladığımız da yinede bursa oynarının rengini tutmuyor tutamıyor!

Yani Beyhan bey sizin bahsettiğiniz olası durum bence pek mümkün değil yani oynar gerçekten de farklı bir ırk ben ya da bizler sadece bunu anlamaya ve çözmeye çalışıyoruz sonu olmayan bir ırk bu yüzden de bu kadar güzel ve asil.

Yukarıda ki paragaflarda renk konusuna bilgimce katıldım tozluk konusunun tamamen bir facia olduğunu düşünüyorum neden mi?

Her hangi bir şekilde elimizde ki kuşun geçmişini kısmen veya uzun vade de bilmiyorsak altından gelecek yavruda süprizler çıkabildiğin de de şaşırmamalıyız tozluk olabilir çünkü elimizde ki oynarın nasıl nerden geldiğini bilmek sanırım bu tür istenmeyen facia olaylarını ortadan kaldıracaktır tabii soy soy soy deyipte rant araması yapmadan sadece siz bilin baktığınız soyu sopu bunu reklama döndürmeyelim!'''4. Murat'ın bir tane eşeği iki adet te atı varmış gel zaman git zaman atların ikiside ölmüş sadece eşek kalmış 4.Murat eşeğine demiş ki iki at öldürdün hala eşeksin!'' ne demek istediğimi anlamışsınızdır.

Beyhan bey sizi en kısa zamanda ziyaret etmek tanışmak isterim sizinde Edirne ye yolunuz düşürse buyrun bende size oynar seyrettireyim kanat alışlarını ve kaç saat uçtuğunu ve uçması gerektiğini artık internet ortamın da konuşmak istemiyorum çünkü gerçekten de çoğu lafta kalıyor benim için bu yüzden kısmet olurda bir gün buraya gelirseniz seyrederiz ve güzel sohbetler ederiz bende geldiğim de eminim ki süper oynarlar seyredeceğim ilgi ve alakanıza teşekkürederim görüşmek dileğiyle iyi zamanlar.

ben özellikle trakya yerlisinden bahgsetmedim bulgar flibesi dedim bel ustü yok ve rengi oynara yakın siyah parlak bide gagası beyaz zikir yok ama sana katılıyorum kuş idaresinden anladığın belli kısmet olursa görüşmek isterim resim yollamıştım yayınlanırsa onlar hakkında görüşmek isterim

kuş' Alıntı:
ben özellikle trakya yerlisinden bahgsetmedim bulgar flibesi dedim bel ustü yok ve rengi oynara yakın siyah parlak bide gagası beyaz zikir yok ama sana katılıyorum kuş idaresinden anladığın belli kısmet olursa görüşmek isterim resim yollamıştım yayınlanırsa onlar hakkında görüşmek isterim

Merhaba Beyhan bey bulgar filibesi ile Trakya yerlisi arasın da ki farklılıklar size göre nelerdir.Resimlerinizi görmedim inşallah en kısa zamanda yayımlanır ve sohbet ederiz.Kırmızı ve siyah filibelerde zikir olabilir kırmızılar da uçuk kına renginde siyahlar da da açık siyah veya ''bulanık'' zikir olabilir.

Merhabalar Hüseyin abi,soruna biraz geç yanıt veriyorum kusuruma bakma,bu hafta çok yoğundum göz atamadım siteye.Sorularını bilgim el verdiğince yanıtlamaya çalışıcam.
1),2)Bursada saf oynar neslinin Allah tan bir zeval gelmedikçe tükenmeyeceğini hala savunmaktayım. Bursada istenilen saf oynarlardan bahsedememe gibi bir durum şu an mevcut değil.Sadece bilinçli oynarcılar tarafından damızlığa çekildikleri için,havada pek görememk gibi bir durum söz konusu.Son yıllarda oynarlar bazı tehlikelere gebe bırakıldılar.Kimileri rant uğruna oynarı masa kuşu haline getirmeye çalışırken,kimileride performans özellikleriyle oynamalar yapmaya çalıştılar.Önümüze oynarla alakası bile olmadığı halde oynar diye kuşlar çıkarmaya başladılar.Özellikle istanbul civarlarında buna tarkya bölgeside dahil olmak üzere,oynara yeni şekiller kazandırılmaya başlandı,Trakya bölgesinde daha çok trakya yerlileriyle kırılarak hem fiziki yapılarında bir değişim hemde uçuşlarında değişiklikler yapılmaya çalışıldı.(makara)bursanın oynarlarını bir kenara bırakıp,ortaya çıkardıkları bu ırık oynarlarla oynarcılık dersi vermeye başladılar.Haliyle bu kırık oynarlar bursada görülmeye başlandı.İyiyle kötü aynı ortamda kol gezer oldu.Bunun neticesindede orjinal oynarlar gizli bir dünyaya sokularak,kimselere gösterilmeden üretilmeye ve korunmaya başlandı.Bu durum şu an bursada varlığını sürdürmektedir.Bilinçli oynar yetiştiricilerimiz,oynarlarını kimselere göstermeden üretmeye ve korumaya çalışmaktadırlar.
Oynarlar benim gördüğüm kadarıyla şu an en çok trakya yerlileriyle kırılmaktadırlar.Ve bunun yanında posta ırkı.
İşte bu yüzden iyi oynarlardan bahsedebiliyor,ancak göremiyoruz Hüseyin abi.
3)Bursada oynarın uzun yada kısa süre uçması,yetiştiriclerin zevkine göre değişmektedir.Kimileri çok uzun süre sinek kalan oynarı tercih ederken,kimileride dağınık gurup oynarların 1 yada 2 saat süreyle uçmasını tercih etmektedirler.Bursada oynar yetiştiriciliğinde dikkate alınan en büyük ayrıntılardan biri ,oynarın çok uzun üsre uçup uçmaması şeklinde değildir.Daha çok oynarın makaraya kaçmaması gibi bir durum öncelik taşımaktadır.Bursadaki eski yani yaşlı oynarcı üstadlarımız makara yapan oynarı kümeslerine kolay kolay sokmazlar.En azından benim tanıdığım üstadlar makarayı oynarın bir eksisi olark yorumlarlar.
Ve yine bu ustadlar eski zamanlarda oynarın çok uzun süreler havada ve sinekte kaldıklarından bahsedelerdi bana.On saat gibi bir urum söz konusu değil 6 ile 8 saat arası.Ben açıkçası on saat uçan oynarlar hiç izlemedim ve beslemedim.Ancak 6 ile 8 saat arası uçan oynar çok izledim.(ahmetli yaşar ustanın oynarları).
Onun içini ki Hüseyin abi oynar da on saat uçma gibi bir durum oynarda aranan olmazsa olmaz şartlardan biri değildir.Oynar kuşu zaten çatıda yada kümeste oturan güneşlenen bir kuş değildir.Neşeli yerinde duramayan sürekli dolaşmak iç güdüsünde olan bir kuştur.
Genel dğerlendirme yapacak olduğumuzda,aslında bugün oynarcıların sessizce bir köşeye çekilip saf oynarlarını uçurmamları yada başka kişilere kuşlarını göstermemeleri olumsuz olarak yorumlansada ,ilerisi için bnim görüşümce iyi olacaktır.Hiç olmazsa onarların nesilleri korunacaktır.Ve bu süreç böyle gelip böyle gidecektir,oynar nesli bursada tükenmeyecektir.Her nekadar oynarla oynasalar bile garantisi ve uzantısı her zaman bursa ilinde olacaktır.Saygılarımla.

Sevgili kardeşim Gökhan verdiğin bilgiler için öncelikle çok teşekkürederim.Görüşlerine bir kaç satır bir şeyler katmanın Trakya oynarcılığına bir şeyler katacağını sanıyorum.

Trakya bursa oyanrını bilerek Trakya yerlisiyle bilinçli olarak kırmamıştır bu tamemen bilinçsiz kümes ortamı oluşturmakla alakalıdır.Trakya da özellikle Edirne ve çevresin de bir çok kümeste en az 3 ırk aynı yerde beslenmektedir bu hatayı uzun zaman bende yaptım yerim yoktu şöyleydi böyleydi ama bu hataları yaptık yani ziler genel olrak karışık ırk besleyicisi meraklılarız bu yüzde de zaten Trakya ve Trakya kuşçuluğu bir arpa boyu yol kat edememektedir!Fakat kesinlike bursa ırkını Trakya bilerek kırmamıştır çünlü bursa oynarını tanısa kırmaya lüzüm görmez!Bu olumsuz kırlmalar hep karışık kümeslerde ırk beslenilmesinden kaynaklanmıştır!ve bunun ırklara ne kadar zarar verdiği gerçeğini şimdi görüyoruz!zararın neresinden dönülürse kardır tabi ki fakat ben daha acı bir eksikliği görüyorum!

Bursa oynarı paylaşılmayan bir ırk ezelden beri bu böyle bunun neticesin de de zaten bilinçlice kırılmış ve beni eşgalim benim tarzım benim soyun benim sopum denmeye çok açık bir ırk olmadığı haşde adeta çeteleşmelerle.Süre giden bir zaman çemberinde dönüp dolaşan bu asil ırk paylaşılmayıp bende olsun başkasında aman haa olmasın mantığından da zarar görmüştür ve bunu bir çok yetiştiricide sezinlemekteyim :hayir: .3 ay önce Bursaday dım bir çift oynara 3000 ytl isteniyor varmı böyle bir şey bu nasıl bir kuş satma anlayışıdır?Biz trakyalılar oyanrdan bu güne kadar belki hiç anlamadık ama kimse kusura bakmasın ben 3000ytl veripte oynardan anlamak istemiyorum!üstüde altıda kalsın bu ırk bu tip durumlarla köreltiliyor tabiki satılacak kazanç sağlanacak ve besleyici kümes giderlerini çıkartacaktır ama bu nedir 3000 ytl.Al besle uçur tabii görürsem söylerim :buyrun: 100ytl 200,500,600 neyse amenna duyduğumuz bu fiyatlara aldığımız kuşlar oluyor bunlar bile bize pahalı gelirken 3000ytl ye biz kuş alıp nasıl besleriz nasıl hizmet ederiz şaşmış durumdayım.Bu yüzden kesinlikle Trakya kuş kırdı Trakya da şu var bu var da gibi anlatımlardan uzak durmakta fayda görüyorum biz bilmedik ki bursa oynarını bimediğimiz bişeyi nasıl kıralım bizimkisi sadece bilinçsizlik!kasti bişey yok.

Uçum konusunda da söyleyebileceğim tek cümle 45dk uçsun ama kendi sert kanat alışını hiç bozmasın yeter benim için saatlerce uçan kuşun heleki 8 saat filan sert uçuşundan ilk 30dk sonra eser kalmıyacağına eminim az ve makarasız öz uçum benim için kafidir.Hiç kendini bozmadan bırakalım 8 saati 2 saat net sertlikte kanat alsın seyretmek isterim alırım beslerim de.Ben buna meraklıyım.

Soy konusunda kalıcı fikirlerden çok uzakta yer alan anlayışlkarımız olduğunu söyleyebilirim Özellikle Edirne de Bursada veya inegölde ustalarımızın hemen hemen hepsinin soyundan elimizde mevcut Koca Zigirlilerden Tutunda P..ismail,gavur ahmet usta,kasap yılmaz amca''bu çok değerli soy ustalarının kuşları tek bir yere dayandırılsa da farklı çalışılmış oldukları gerçeği kaçınılmazdır yani gelen anlamda tanınan bilinen bütün soylardan zaten bizim elimizde var olmasına rağmen Trakya oynar konusunda çalışkan bir yapıya sahip ve gün geçtikçe de oynarı daha iyi tanımaya çalışan bir yapılanma içerisinde olan bir çok abim ve kardeşim Trakya da var.Trakya için bazı yetiştiriciler oynardan anlamaz diyebilir ama anlatmaz da sorun da burdadır kısacası''paylaşımlar çok rant içerikli ve modaca''!Biz yeni nesil oynar meraklıları çırpınarak birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz öğreten herkesede burdan bir kez daha çok teşekkürederim haklarını helal etsinler.

Gökhan en kısa zamanda görüşmek dileğiyle bu konuların sonu gelmeyeceği için fazla uzatmak istemiyorum verdiğin bilgiler için tekrar teşekküreder saygılar sunarım esenkal.

Değerli Hüseyin abicim satırlarıma, eklemiş olduğun ayrıntıları eklemeyi unutmuşum,onun için teşekkür ederim.Karışık ırk beslemek haliyle ırkların kırılmasına sebebiyet vermekte.Bu çeşitli nedenlere bağlanmaktadır,kümes darlığı v.s.
Bunlara amenna,ancak bazıları var ki bu işi bilerek yapıp,birde zeytin yağ gibi üste çıkmaktalar.İnternet aracılığıyla tanıştığım bazı trakyalı yetiştiricilerde bizzat bu durumu yaşadım.Kırdıkları oynarları yeni bir saf oynar tipi olarak lense etmeye çalışmaları kabul edilebilecek bir durum değil.Ancak sizler gibi bilinçli trakyalı yetiştiricilerimiz,ırkları birbirlerine karıştırmamaya gayret gösterdikçe,bu problemin fazla sürmeyeceği kanısındayım.
Seninde dediğin gibi hüseyin abi,oynar konusu bitmez,konuyu açtıkça derinleşir,derinleşir.......... uzar gider.Görüşmek dileğiyle.

Hüseyin BAŞOĞLAN' Alıntı:
asilhector' Alıntı:
Selamlar Huseyin,

Bu konu hakkinda yaniliyorsun cunki cogu Bursa yerlisi yetistiren sunu iyi bilirki, eskiler, bu kusun sadakatini artirmak icin, posta guvercini kani girilmistir.
Bu yazdigimda benim iddiam degil ve kimse yanlis anlamasin, burda kimseyle tartisma niyetinde degilim sadece cesitli sitelerde okudugum yazilarda bu kabullenmis,kimsede inkar edememistir.
Bunun yani sira en cok tartisilan, safkanliligi ve standart olusturulamayan irkta, Bursa yerlisidir.

Saygilarimla.

Selamlar.
Ben ilk defa sizden duyuyorum. Yani Posta güvercinleri ile kırıldıkları konusunda fikir sahibi değilim. Ama olabilir. En azından sağlam bir bursa oynarının ne kadar sadık bir ırk olduğu belli sanırım. Ama gerek posta gerekse başka bir ırkla melezleştirilerek daha sağlam damarda üretildikleri konusunda herhangi bir fikir sahibi değilim abi. Bu arada yadıklarından yanlış anlaşılacak birşey yokki.
Herzaman herkesle aynı görüşteolsaydık foruma gerek kalmazdı.
Bazende anlaşamamakta anlaşacağız.
Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN

bence hiçbir kuşta saflık yoktur hepsinin kanı belki 10 kuşak önce belki 40 kuşak önceden bozulmuştur ama kuş özellikerini korumuştur fakat saf değildir !!

SELAMLAR kardeşim öyle kuşların seceresi mışla ,muşla olsaydı her yer kırık kuşlarla dolardı ve bizde hiç uğraşmazdık iyisini soylusunu aramaya değilmi?
Kardeşim sen herhalde kelebek bakıyosun o zaman her paçalı kuş senin işini görür bence nasıl olsa eveliyatı kırık :heyo: :heyo:

Merhabalar,

Saflıktan kast edilen konu kuşun evveliyatı ise oynar bakmamak gerekir :buyrun: Posta ırkı kumrular ve yabaniler daha saf ve bozulmamış ırklardır buna benzer oyanardan daha saf ırklar vardır!!! Aradaki fark ve saflıktan( kast edilen konu ırkın inşasıdır,yapımıdır)Eğer bir yabani oynar gibi uçabiliyorsa ve ahlağa sahipse talebe göre bakılabilir çünkü oynar kuşu isteklere cevap verebilen yapma bir kuş ve ırktır böyle değilse (biri oynarın hangi ırklardan türediğinin reçetesini buraya yazsın öğrenelim)!şimdiki Oynar kuşu 300 yıl önce şuanki durumundamıydı?HAYIR :buyrun: 300 YIL önce bu günkü halde olan bir ırk var mı? Aranılan saflıktan kast edilen şey kuşun içeriğini bilmektir ne şekilde ürediğini ve içinde hangi ırkların olduğunu bilmektir ve buna göre de ırkı şekillendirmek gerekir yani içeriğindeki kuşlarla eşleme olabilir buna saflık diyoruz.

300 yıl önce yabanilerin bu günkü halde oldukları biliniyor :buyrun: çok saf ırk arayan yabani tercih edebilir soy takibide kendiliğinde yapılmış ve altından da hep aynı kuşları veren yabanileri bakabilirsiniz :evet: böyle bir saflık arıyorsanız tabiki bunlar geçerli!

Ama özelliği olan saflık arıyorsanız kendi oyanar kuşunuzu isteğinize göre şekillendirebilirsiniz aynen eski ustaların şekillendirdiği gibi uçum ahlağı yuva sadakati oynarın güzelliğini çalışa çalışa ustalar yapmışlar bizler bunlarıda beğenmiyor olabiliriz ve kendi oynar kuşumuzu yapabiliriz EN SAF KUŞ İÇİNE NE KOYDUĞUNUZ KUŞtur ve içinde ne olduğunu bildiğiniz kuştur düşüncesindeyim(mantıklı olarak) :banane: her hangi bir ırk 500 yıldır var ama neyden türediği belli değilse ve bir marifetide yoksa kaybolmaya mahkumdur bir şeyin eski olması saf olmasından ziyade hüneri nedir? ve neden tercih edilir?de durmak lazım :utangac: Buda demek değildirki eskiyi yok edelim demek değldir ama eskiyi geliştirelim yol kat etsin özellik kazansın ben elime 70 yıllık soy geçirdim ama hiç bir işe yaramıyor ne anlamı var? HİÇ BİR ŞEYİN OLDUĞU GİBİ KALMADI GERÇEĞİNİ GÖREMEKTE FAYDA VAR.Ve KALIYORSA da HİÇ BİR İŞE YARAMAYACAĞINIDA BİLMEKTE.....!büyük fayda var haa dondurup müzeye koyarsanız vitrinlik filan olabilir nostalji yaratabilirsiniz ama oynar saflıktan değil çalışmaktan geçer benim için.

MERHABA meraklı arkadaşlar önce SAF ın manasını bilmek lazım benim bildiğim bir kaç çeşit SAF var
SAF =ARI yani katkısız eğer OYNARDAN bahsediyorsak bu kişinin bilgisi ve kuştan(OYNARDAN )anlamasıyla alakalı her gün damızlık ve fikir değiştiren kuşçu SAF kanı bulaması için sakalının göbeğine inmesi lazım oda kesin değil zaten .
OYNAR güvercinin ne zaman üretildiğine dair hiçbir yazılı belge yok onun için belki BİZANS veya ROMALILAR kadar eski olabilir bunun aksini kimse kanıtlayamaz bu KESİN .
Gelelim kırmalığına veya saflığına ,siz kaç yıl aynı kan kuş baktınızda buna karar verebiliyosunuz çünki bir kan kuşu ne kadar uzun bakarsanız o kadar geriye gidersiniz ve soyunda ne varsa verir yabanimi yoz mu? ben 30 yıl baktım MÜLAKATLARIM dan cami yozu gelmedi bundan sonrada gelmez :heyo: :heyo: :heyo: :heyo:
SAGILARIMLA

benim dedem has oynarcı bursada oturuyorum 35-40 yıldan beri oynar besliyormuş halada besliyor onun kuşlarının fotoğrafını çekip buraya koyarım en yakın zamanda inş.

Geçen gün 1 tane oynar tuttum. Şimdi bana böyle bi oynar besleme hevesi geldi. İnşallah ona eş bulup çoğaltacağım...

SİNAN ÖZTEKİN

43 yaşındayım. babadan kuşçuyum.BURSA 'da oturuyoruz. dedemin -babaları da BURSA ' lı. BİZ bursa oynarı kundakta görmeye başladık. posta ile eşleştiren oldu. zaman zaman karşımıza çıktı. bu 100 yıl öncesi de maceracılar tarafından denendi. OLMADI. kuşun çirkini olmaz ALLAH günah yazmasın hucube kırmalar yani YOZLAR gördük. yenişehir ve inegöl ilçelerimizde halen görebilmekteyim. posta kırmaları hiç bir zaman BURSA'DA rağbet görmemiştir. uzun bacaklı, uzun boyunlu, büyük bacaklı olduklarından değersiz ucuz kuşlarla sadece çocukların ellerinde kalmıştır.hak vereceğiniz üzere her saf ırkın YOZLARI piyasada bulunmaz mı.? ..SAF IRK 100 LERCE YILDIR İTİNA İLE KORUNMAKTADIR .HİÇ KİMSENİN TEREDDÜTÜ OLMASIN . SAYGILARIMLA [email protected] / BURSA :slm:

[email protected]' Alıntı:
43 yaşındayım. babadan kuşçuyum.BURSA 'da oturuyoruz. dedemin -babaları da BURSA ' lı. BİZ bursa oynarı kundakta görmeye başladık. posta ile eşleştiren oldu. zaman zaman karşımıza çıktı. bu 100 yıl öncesi de maceracılar tarafından denendi. OLMADI. kuşun çirkini olmaz ALLAH günah yazmasın hucube kırmalar yani YOZLAR gördük. yenişehir ve inegöl ilçelerimizde halen görebilmekteyim. posta kırmaları hiç bir zaman BURSA'DA rağbet görmemiştir. uzun bacaklı, uzun boyunlu, büyük bacaklı olduklarından değersiz ucuz kuşlarla sadece çocukların ellerinde kalmıştır.hak vereceğiniz üzere her saf ırkın YOZLARI piyasada bulunmaz mı.? ..SAF IRK 100 LERCE YILDIR İTİNA İLE KORUNMAKTADIR .HİÇ KİMSENİN TEREDDÜTÜ OLMASIN . SAYGILARIMLA [email protected] / BURSA :slm:

MErhabalar,

Size göre saf olan 100 lerce yıldır korunan oynarınızın fotoğraflarını burda bizlerle paylaşmanızı rica ediyorum!

[email protected]' Alıntı:
hak vereceğiniz üzere her saf ırkın YOZLARI piyasada bulunmaz mı.? ..SAF IRK 100 LERCE YILDIR İTİNA İLE KORUNMAKTADIR .HİÇ KİMSENİN TEREDDÜTÜ OLMASIN

Size hak veriyorum fakat tereddüt yaşamamak için gözle görmek marifetinden emin olmak gerekir!İengölde ve yeni şehirde çok iyi oynarlar var!Pek tabiki bursada yoz olduğu gibi buralarda da vardır.

saf ırk BURSA OYNARI ; DEYİP ardından posta ile eşleştirilmiştir, DENMEZ. yaşım 43 , dedelerim de BURSA OYNARI beslerdi. babam babasından, babası da babasından kaç yıl tahminen ; 150 - 170 arası kabaca aile içi bilgi alışverişi benim kuşum ile dedelerimin bursa oynarı arasında fark yok . sadece kuş pazarında, çocukların elinde , kuş satan tıcari dükkanlarda kırma, yozlaşmış bursa oynarı sayıları çoğaldı. BİZ YOZLARA SAF IRK BURSA OYNARI DEMİYORUZ. Y O Z DİYORUZ. HER CİNSİN YOZU, KIRMASI PİYASADA BOLCA VAR. bursa oynarını kuş pazarlarında arayanlara ALLAH KOLAYLIK VERSİN.! TÜRKER/ BURSA :slm:

Geri