Merhabalar Gökhan kardeşim güzel düşüncelerinden biraz faydalanmak istiyorum bir kaç sorum olacak en iyi şekilde yardımcı olacağına eminim şimdiden teşekkürler.
1-bir çok yazında bursa oynarının neslinin tükenmediğini ve Bursa da insan nesli tükenir oynar nesli tükenmez diyorsun fakat yazılarında gürüyorum ki istenilen oynarlardan bahsedemiyorsun bu izlenimim sence neden ortaya çıkmıştır bir yezatlık yok düşüncelerinde ama tam bağdaşmıyor.
2-Bursa oynarının kırıldığını ve sanırım oynamalara maruz kaldığını belirtmişsin bu kırılan oynarlara hangi ırklar sokuldu hangi ırklarla kırıldı bunların rant için olduklarını da belirtmişsin çok doğru bir bilgi fakat bursa oynarı hangi ırklarla kırılıyor kimse nedense yazmıyor!bilinen sadece bir posta kırılması olduğu halbu ki sanırım işin içinde başka ırklar da var :buyrun:
3-İyi bir bursa oynarının sence çok uzun uçması mı gerekiyor öyleyse neden?10 saat ve üstü veya yakın zamanlar bursa oynarının olmazsa olmazımıdır?.
Oynarın içinde büyümüş bir kardeşimsin vereceğin bilgiler için çok teşekkürler iyi zamanlar.
Merhabalar Hüseyin abi,soruna biraz geç yanıt veriyorum kusuruma bakma,bu hafta çok yoğundum göz atamadım siteye.Sorularını bilgim el verdiğince yanıtlamaya çalışıcam.
1),2)Bursada saf oynar neslinin Allah tan bir zeval gelmedikçe tükenmeyeceğini hala savunmaktayım. Bursada istenilen saf oynarlardan bahsedememe gibi bir durum şu an mevcut değil.Sadece bilinçli oynarcılar tarafından damızlığa çekildikleri için,havada pek görememk gibi bir durum söz konusu.Son yıllarda oynarlar bazı tehlikelere gebe bırakıldılar.Kimileri rant uğruna oynarı masa kuşu haline getirmeye çalışırken,kimileride performans özellikleriyle oynamalar yapmaya çalıştılar.Önümüze oynarla alakası bile olmadığı halde oynar diye kuşlar çıkarmaya başladılar.Özellikle istanbul civarlarında buna tarkya bölgeside dahil olmak üzere,oynara yeni şekiller kazandırılmaya başlandı,Trakya bölgesinde daha çok trakya yerlileriyle kırılarak hem fiziki yapılarında bir değişim hemde uçuşlarında değişiklikler yapılmaya çalışıldı.(makara)bursanın oynarlarını bir kenara bırakıp,ortaya çıkardıkları bu ırık oynarlarla oynarcılık dersi vermeye başladılar.Haliyle bu kırık oynarlar bursada görülmeye başlandı.İyiyle kötü aynı ortamda kol gezer oldu.Bunun neticesindede orjinal oynarlar gizli bir dünyaya sokularak,kimselere gösterilmeden üretilmeye ve korunmaya başlandı.Bu durum şu an bursada varlığını sürdürmektedir.Bilinçli oynar yetiştiricilerimiz,oynarlarını kimselere göstermeden üretmeye ve korumaya çalışmaktadırlar.
Oynarlar benim gördüğüm kadarıyla şu an en çok trakya yerlileriyle kırılmaktadırlar.Ve bunun yanında posta ırkı.
İşte bu yüzden iyi oynarlardan bahsedebiliyor,ancak göremiyoruz Hüseyin abi.
3)Bursada oynarın uzun yada kısa süre uçması,yetiştiriclerin zevkine göre değişmektedir.Kimileri çok uzun süre sinek kalan oynarı tercih ederken,kimileride dağınık gurup oynarların 1 yada 2 saat süreyle uçmasını tercih etmektedirler.Bursada oynar yetiştiriciliğinde dikkate alınan en büyük ayrıntılardan biri ,oynarın çok uzun üsre uçup uçmaması şeklinde değildir.Daha çok oynarın makaraya kaçmaması gibi bir durum öncelik taşımaktadır.Bursadaki eski yani yaşlı oynarcı üstadlarımız makara yapan oynarı kümeslerine kolay kolay sokmazlar.En azından benim tanıdığım üstadlar makarayı oynarın bir eksisi olark yorumlarlar.
Ve yine bu ustadlar eski zamanlarda oynarın çok uzun süreler havada ve sinekte kaldıklarından bahsedelerdi bana.On saat gibi bir urum söz konusu değil 6 ile 8 saat arası.Ben açıkçası on saat uçan oynarlar hiç izlemedim ve beslemedim.Ancak 6 ile 8 saat arası uçan oynar çok izledim.(ahmetli yaşar ustanın oynarları).
Onun içini ki Hüseyin abi oynar da on saat uçma gibi bir durum oynarda aranan olmazsa olmaz şartlardan biri değildir.Oynar kuşu zaten çatıda yada kümeste oturan güneşlenen bir kuş değildir.Neşeli yerinde duramayan sürekli dolaşmak iç güdüsünde olan bir kuştur.
Genel dğerlendirme yapacak olduğumuzda,aslında bugün oynarcıların sessizce bir köşeye çekilip saf oynarlarını uçurmamları yada başka kişilere kuşlarını göstermemeleri olumsuz olarak yorumlansada ,ilerisi için bnim görüşümce iyi olacaktır.Hiç olmazsa onarların nesilleri korunacaktır.Ve bu süreç böyle gelip böyle gidecektir,oynar nesli bursada tükenmeyecektir.Her nekadar oynarla oynasalar bile garantisi ve uzantısı her zaman bursa ilinde olacaktır.Saygılarımla.