Dünyadaki En Saf Irk Olan Bursa Oynarı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 133
  • Görüntüleme Görüntüleme 31K
her yasmaklı 10 15 lira olacak değil ayrıca her yasmaklı aynı degildir. :tamam:

BURSA OYNARI NI PAZARDA ARAYANLAR, . ŞANSINIZ AÇIK OLSUN..

Gagası uzun , gözü iri, şalı temiz, koyu siyah, çaparsız- yan telsiz, 12 kuyruk, tek bel üstü, TOZLUKSUZ, ...çok uçsun , uzaktan gelsin, kanat dikmesin, sert kanat alsın, ..... HEM DE UCUZ OLSUN. ( pazara git) 10- 15 tl BİZİM BURADA DA ALANI DÖVÜYORLAR.

[email protected]' Alıntı:
Gagası uzun , gözü iri, şalı temiz, koyu siyah, çaparsız- yan telsiz, 12 kuyruk, tek bel üstü, TOZLUKSUZ, ...çok uçsun , uzaktan gelsin, kanat dikmesin, sert kanat alsın, ..... HEM DE UCUZ OLSUN. ( pazara git) 10- 15 tl BİZİM BURADA DA ALANI DÖVÜYORLAR.

Yukarıda tarif ettiğin kuşlardan varsa güle güle besle ama bence biraz hayal ürünü nerde öyle 4/4 lük kuşlar :evet:
şimdiki yaşmaklıların çoğunu görünce ağlıyorum :hungur:

nesli tükenen yasmaklılar yazısına konu olan kuslar ınegolden celtıkcı den ıbrahım ın kuslarıdır..ve bu kusların aglancak bır yanı yok.kuslar gayet soylu secerelı guzel kuslardır.. ucuk rakamlar sadece bu kuslar ıcın degıl hangı kan olursa olsun abestır.ancak bu kusların 10 15 lıraya tuyunu bıle vermez kımse..kuslar degerlı kuslardır.oynardan bıraz anlayan bunu bılır..
anlamadan konusanlara sozum yok tabıı...

Ben mi anlatamıyorum siz mi anlamak istemiyosunuz ,benim yazımda kimsenin kuşuna şu parayı yapar veya yapmaz veya yaramaz kuşlar diye bir yazı yazdığımı hatırlamıyorum çünki onu ben kendime saklarım ALLAH herkesin kuşuna can pekliği versin ,ama fiyatlarda çok uçuk ne buya arsa mı satıyonuz derler adama birde işin reklamı var tabi yok nesli tükeniyomuş falan bunları bursa lı hiç bir kuşçu yemez ancak gastecileri ve kuşla alakası olmayanları kandırırlar benim anlatmak istediğim bu .

slm ben inegölden selami tac eski dernek başkanlrından bakıyorumki oynar hakkında her önüne gelen bir yorum yapıyo bunlar genelde duyumla yapılan yorumlar bu yorulmarda bursa bölgesi kendi arasındaki semt arasındaki benim kuşum güzel senin kuşun güzel cekememezliginden birileride gelip dışardan derki oynara posta girilmiştir acaba bursa bunu yaparken bilmiyomuki cıkar saglayım burdan birileride birgün olurda bizim oynarlarımızı posta banko girmiş derdiye hesabını yapamamışsan bügünde anlamayan kşutan gelir bu lafı söyler ne erkersen onu bicersin ama ben inegöllü olrak size şunu derim ister karabaş ister yaşmaklı olsun biz burdayız her zaman bekleriz nesil karışmışmı karışmamışmı lütfen gelin görün derim gelerkende anlayan gelsin duyumla gelemsin yaş itibariyle sizde öyle kuşcular varki tabikide dogruyu döylerlerse dogru bitane nersi ırk olarak temizdir diye onlar dogru bilirler biz demeyelim şu temizdir su kirlidir lütefen yorumları yaparken biraz titiz davranınki kalpler kırılmasın ben kuşu cok bilirim cırak arıyom diye yola cıkarsan senin yolun şu olur ayakabının altı delik üstünü boyatırsın herzaman amac burda dogruyu göstemrk cevremize ama buda aslam olamz arkadaşlar bundan emin olun işte her yıl oldugu gibi biri gelri bu oynar der amacıda inanın cıkardır burda modası gectimideanlamıyorlar der ustam dedigin kişi deri lk bunu aslında anlıyoda cıkar bitmiştir burda en büyük rolüde hürriyet oynar niye reklemı güzeldir sizde burdalı olarak buna bunun peşinden gititiginiz sürece paranızda varsa hep orda olursunuz bu dişi olmadı ver parayı bu dişi olur bu erkek olmadı ver parayı bu erkek olur tek cümleyle karabaş için derimki ırk kuşu olmaktan cıkarttınız sayım metropol ilce olarak sayın bursa büyükleri bunu 1 cift karabaştan 5 cift kuş oluyo sayenizde SELAMİ TAC İNEGÖL

Herkesin Mübarek Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.

SELAMİ arkadaşım ,yazdığın yazı her halde bana ,ben kimsenin kuşuna çamur atmıyorum atmamda ALLAH herkesin kuşuna can pekliği versin .OYNAR dan anlayıp anlamama konusuna gelince orda biraz yanılırsın çünki o senin bahsettiğin kuşlara ben hiç meraklanmadım ve meraklanmamda neden dersen ben oynar ın en iyilerinin yetiştirildiği
KUZGUNLUK mahallesinde yetiştim onun için ben kolay kolay kuş beyenmem ,ama sorarsan sendekiler 10 numaramı diye hayır ama birşeyler yapmaya çalışıyorum
SAYGILARIMLA

bursa oynarı hakkında herkezin değişik yorumları var. bunun stantartını nasıl öğreneceğiz arkadaşın biri ,beyaz kanatlı olanının yani trakyanın kesme dediği kuşun gagasının ucunda siyah zikir olmalı diyiyor. başkasıda kara kanat beyaz kuyrukta zikir olmalı, ak kanatbeyaz kuyrukta olmamalı diyiyor hangisine inanalım?

o gagadaki zekir lafını ben dedimi hatırlıyorum en iyi kus bile olsa altından saz ,capar kanat vermeyecek diye bişey yok ama aynen selamı arkadasımızın dediği gibi örnegin inegölllü emin amacada oldugu gibi bi bakın bakalım kuslarda zelir varmı ama kanatlarda saz var capar varbu her zamn atılacak bir kandır ama zekir kusun degerini düşürür ben size söyleyeyim diyim dedim lafımın arkasındayım anlayan arkadaslarda katılır ve yorumlarını burada yapar biligilerini paylasmıs olurlar.

bursa oynar' Alıntı:
o gagadaki zekir lafını ben dedimi hatırlıyorum en iyi kus bile olsa altından saz ,capar kanat vermeyecek diye bişey yok ama aynen selamı arkadasımızın dediği gibi örnegin inegölllü emin amacada oldugu gibi bi bakın bakalım kuslarda zelir varmı ama kanatlarda saz var capar varbu her zamn atılacak bir kandır ama zekir kusun degerini düşürür ben size söyleyeyim diyim dedim lafımın arkasındayım anlayan arkadaslarda katılır ve yorumlarını burada yapar biligilerini paylasmıs olurlar.

Merhaba,

İsmet arkadaşım güzel konulara değinmiş İsmet? bir kaç düşünceni almak istiyorum mümkünse?

Zikir oynarın içinde olan bir şeymi? Yoksa oynara sonradan sokulan bir İZMİ? sonradan sokulan bir iz ise bu hangi kuşla oynarın içine sokulmuştur?

sevgilerimle.

OYNAR ın olmazsa olmazıdır ZEKİR zekirsiz oynarlara pek hoş bakmıyorum MÜLAKAT ve bazı yaşmaklılar hariç
Hüseyin oynara zekir sonradan gelmedi zaten vardı ama olmayanlarda MÜLAKAT İZLERİ arayabilirsin

mülakatçı kral16' Alıntı:
OYNAR ın olmazsa olmazıdır ZEKİR zekirsiz oynarlara pek hoş bakmıyorum MÜLAKAT ve bazı yaşmaklılar hariç
Hüseyin oynara zekir sonradan gelmedi zaten vardı ama olmayanlarda MÜLAKAT İZLERİ arayabilirsin

MErhaba,

Özkan abi senle aynı düşünce ve mantelitedeyim ancak!İsmet arkadaşımızın bilgilerini almak içinde kendisine bir takım sorular yönelttim bildiği bir şeyler var ki bilgisinin arkasında durabiliyor bu sebepten dinlemek gerekli bakalım ne gibi bilgi verecek :buyrun:

(BEn Bursa kuşunun zikirlisini daha çok beğeniyorum yaşmaklıyada zikiri çok yakıştırıyorum(bulanık gaga olmadığı sürece) açıkçası ve zikir kuşun değerini ortaya koymaz (anlayan için) ancak içeriğini ortaya çıkartır düşüncesindeyim.

Zikir bursa kuşunun doğasında olan ve(yüz,surat,gaga,göz görünümüyle özdeşleşmiş bir gaga izidir.Zikir başka bir değişle gaga ile etle, tırnak gibi bir durumdadır ayrılmaz.Özkan abimizin dediği çok açık mülakat kırıkları hariç.

Sevgilerimle.

HÜSEYİN bende senin gibi ismet in fikrini almak isterim nede olsa genç bir meraklı onun düşüncelerinede saygı duymalıyız diye düşünüyorum
OYNAR kuşlarımız çok ince detaylardan oluşan bir ırk çok kişinin bilmediği ince detaylar var misal gaga yapıları -şekillerin haricinde renkler var,et gaga ,kemik gaga ,zekirli ,zekirsiz ve zekir çeşitleri vs vs
SAYGILARIMLA

önceden dediğim gibi milletin iyisi kötüsü bitmez siz zikiri yasmaklıya bile yakıstırıyorsunuz ben ise yakıstırmıyorum renkler ve zevkler tartısılmazmıs gerci kapalı oynarlarda zikir kabul edilebilir birsey örnegin araplar veya karabaslar ben karabasların zikirsizlerini daha cok seviyorum ama hiç bakmadın mı derseniz baktım ama zekirsiz oynarı zikirli oynara tercih ederim :tamam:bakana da saygım var :buyrun:

İSMET kardeşim fikrini sonuna kadar savunduğun için seni yürekten kutlarım fakat zekirli kuşların artısını veya eksisini açıklarsan daha hoşuma gidecek yani neden beyenmediğini yazarmısın veya kendince açıklarmısın ,bunu sadece kendi fikirlerini yaz diye soruyorum kimseden yardım alırsan SINIFTA kalırsın ve çok meraklı bir kardeşimiz olduğun için soruyorum.
SAYGILARIMLA

ben zikirli oynarı niye sevmiyorum kümese girince zikirli oynar hos durmadıgını düşünüyorum hem göz zevkimi etkiliyor ama karakanatlara ve araplara yakıstırıyorum Hüseyin Beyin yasmaklılarda da zikir hosuna gidiyormus ve slaytında da izledim zikirli yasmaklıları var zikirli oynarların kafa yapıları genelde daha güzzel oluyor ama kafa yapısı rengi, gözü düzgün oluptazikirsiz olursa o kusa hos bakarım ben zikirli oynarların performansına dez avantajlarıyla ilgilenmiyorumcok ucar az ucar gibi ama karakant ve araplara dediğim gibi zikir yakısıyor oldugunca da arastırıp ilğilenmeye calısıyorum cünkü;oynar bakılmaya deger bir hayvan :tamam:

bursa oynar' Alıntı:
ben zikirli oynarı niye sevmiyorum kümese girince zikirli oynar hos durmadıgını düşünüyorum hem göz zevkimi etkiliyor ama karakanatlara ve araplara yakıstırıyorum Hüseyin Beyin yasmaklılarda da zikir hosuna gidiyormus ve slaytında da izledim zikirli yasmaklıları var zikirli oynarların kafa yapıları genelde daha güzzel oluyor ama kafa yapısı rengi, gözü düzgün oluptazikirsiz olursa o kusa hos bakarım ben zikirli oynarların performansına dez avantajlarıyla ilgilenmiyorumcok ucar az ucar gibi ama karakant ve araplara dediğim gibi zikir yakısıyor oldugunca da arastırıp ilğilenmeye calısıyorum cünkü;oynar bakılmaya deger bir hayvan :tamam:

Merhaba,

bursa oynar' Alıntı:
Hüseyin Beyin yasmaklılarda da zikir hosuna gidiyormus ve slaytında da izledim zikirli yasmaklıları var zikirli oynarların kafa yapıları genelde daha güzzel oluyor ama kafa yapısı rengi, gözü düzgün oluptazikirsiz olursa o kusa hos bakarım

Bu cümlenizle tam olarak ne demek istediğinizi anlatmışsınız.Yine Özkan abimizin dediğine geliyoruz!Çok fazla mülakat ile kırılan kuşlarda zikir olmaz.İnegölde de bu tarz açık kan zikirsiz kuş çok var İsmet beyinde belirttiği gibi kafa teşkilatları güzel değil!Bunların tümünü değerlendirdiğimizde bir bütün olarak baktığımızda bence ZİKİR bursa kuşunun bir parçasıdır HATA DEĞİLDİR.Ancak yaşmaklıda,çekmeli,akman tarzı kuşlarda hata sayılabilir benim slaytımda ki kuşlarda da(yaşmaklılarımda) hata sayılabilir ama benimde o zikirler hoşuma gidiyor ben bulanık siyah gaga olmadığı sürece zikire (çok açıklar) hariç hoşnutsuz bakmam.

Fakat İSmet beyinde de dedediği gibi sakız gibi bir gaga istenen kafa teşkilatında bir KARABAŞ olsa tadından yenmez :buyrun:

Sevgilerimle.

kusura bakmayın zikir konusunu sorduğum için ben yanıtımı alamadım yalnızca bursa kuşunun olması gereken bir standartı olması gerek bu yani kuyruk sayısı 12 kanatları 7 . 7 kafa yapısı gagayapısı tırnakları ve ayaklarıyere basarken ayak düzmü yoksa kartal pençesi gibi parmakları kırıkmı durmalı orjinalinde zikir olmalımı olmamalımı .iri bir yapısımı olmalı yoksa minyon tiplimi. edirnenin alabademinde alası kapalı kanatları çalık olmamalı kulaklık olmalı tepe renk tırnak kuyruk gaga gibi standartını iyi kötü hepsini sayabilirler.en ufak kusurunu görür ve söylerler ,taklacınında paçasını gagasını rengini gözünün stantartını bakanları tek tek sayabilir.benim burdabursa kuşunu kınadığım kesinlikle yok anlamamda sizin kadar ama gördüğüm kadarıyla herkezin baktığı yetiştirdiğiırk farklı ve herkezin baktığı kendisine göre orjinal değişik sitelerde bu kuşun özelliklerini okudum beyaz kanatlı olanlarında zikir olmamalı deniyor. bu bunun stantartı diye yazıyor iyi güzel ama öte yandan arkadaşın biri trakyada bakılan bursa kuşlarının aslında bursa olmadığını trakyada yaşayanların bu ırktan anlamadıklarını ima ediyor. kendi kuşlarının resimlerini koymuş siteye gaglarda zikir var kuyruk üstü tüyleri uzun kuyruklarda bizim saz tabir ettiğimiz. siyah tüyler efendim onlar orjinalmiş.birde alınlı ,inegöl,topik,yaşmaklı,yılanbaş gibi cinslerin dışında arkadaş "KIVRIK GAGALI,BEYAZ PAMUK,SİNYALLİ KARAKUYRUK" diye ırklarını tanıtıyor.böyle ırklar varmı.belki arkadaş iyi bir insan olabilir ama trakyadaki kuşları kötülediği için benim zoruma gitmiş olabilir ve bu arkadaşa bakış açım farklı olmuştur bu yüzden bu nadide cinsimiz bursa kuşunun özelliklerini bilmek ve bakmak istiyorum amacım kesinlikle kimseyi kırmak değildir.fikirlerinizi ve yazışmalarınızı merakla ve zevkle takip ediyorum.allah herkezin gönlüne göre sağlıklı bol yavrular versin. sevgilerle

mopat' Alıntı:
kusura bakmayın zikir konusunu sorduğum için ben yanıtımı alamadım yalnızca bursa kuşunun olması gereken bir standartı olması gerek bu yani kuyruk sayısı 12 kanatları 7 . 7 kafa yapısı gagayapısı tırnakları ve ayaklarıyere basarken ayak düzmü yoksa kartal pençesi gibi parmakları kırıkmı durmalı orjinalinde zikir olmalımı olmamalımı .iri bir yapısımı olmalı yoksa minyon tiplimi. edirnenin alabademinde alası kapalı kanatları çalık olmamalı kulaklık olmalı tepe renk tırnak kuyruk gaga gibi standartını iyi kötü hepsini sayabilirler.en ufak kusurunu görür ve söylerler ,taklacınında paçasını gagasını rengini gözünün stantartını bakanları tek tek sayabilir.benim burdabursa kuşunu kınadığım kesinlikle yok anlamamda sizin kadar ama gördüğüm kadarıyla herkezin baktığı yetiştirdiğiırk farklı ve herkezin baktığı kendisine göre orjinal değişik sitelerde bu kuşun özelliklerini okudum beyaz kanatlı olanlarında zikir olmamalı deniyor. bu bunun stantartı diye yazıyor iyi güzel ama öte yandan arkadaşın biri trakyada bakılan bursa kuşlarının aslında bursa olmadığını trakyada yaşayanların bu ırktan anlamadıklarını ima ediyor. kendi kuşlarının resimlerini koymuş siteye gaglarda zikir var kuyruk üstü tüyleri uzun kuyruklarda bizim saz tabir ettiğimiz. siyah tüyler efendim onlar orjinalmiş.birde alınlı ,inegöl,topik,yaşmaklı,yılanbaş gibi cinslerin dışında arkadaş "KIVRIK GAGALI,BEYAZ PAMUK,SİNYALLİ KARAKUYRUK" diye ırklarını tanıtıyor.böyle ırklar varmı.belki arkadaş iyi bir insan olabilir ama trakyadaki kuşları kötülediği için benim zoruma gitmiş olabilir ve bu arkadaşa bakış açım farklı olmuştur bu yüzden bu nadide cinsimiz bursa kuşunun özelliklerini bilmek ve bakmak istiyorum amacım kesinlikle kimseyi kırmak değildir.fikirlerinizi ve yazışmalarınızı merakla ve zevkle takip ediyorum.allah herkezin gönlüne göre sağlıklı bol yavrular versin. sevgilerle

Merhaba,

Murat bey merak ettiğiniz bursa kuşunun bursalı yetiştiriciler tarafından resmiyetle belirlenmiş bir standartı yoktur.Ancak bursalı yetiştiricilerin belli bir kalıbı ve çizgisi vardır.Bu kalıbı ve çizgiyi bursadaki yetiştiricileri ziyaret ederek öğrenebilirsiniz meraklılar alabademi öğrenmek için edirne ye gelir veya edirnelilere sorarlar!Sizde bursalılara sorun ufakmı olur büyükmü vb kafanıza takılanları!Bizler sitelerde nasıl olaması gerektiğini defalarca okuduk bursayı inegölü istanbulu ziyaret ettik nasıl olması gerektiğinide ben bu şekilde öğrendim(öğrendik) ama şimdi size böyle olur desem bana inanmayabilirsiniz kafanızda soru işaretleri kalabilir bu yüzden kendinizin bu konuları araştırmanız gerekmektedir.

Edirneliler veya trakya bursa kuşundan anlamaz meselesine gelince kim demiş bilmiyorum ama genel olarak DOĞRU DEMİŞ.DOğru söze katılmamak mümkün değil.Trakya genelinde bursa kuşu beslediğini zanneden çok kişi var ama gerçekten bursa oynarını tanıyarak (bilerek) besleyen kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmez.Buda bize atılan anlamazlar tezini doğrular :buyrun: Evet biz trakyalılar anlamıyoruz genel olarak.

mopat' Alıntı:
bursa kuşunun özelliklerini bilmek ve bakmak istiyorum amacım kesinlikle kimseyi kırmak değildir.

Size kolay gelsin(öğrenmesi uzun sürecek keyifli zorlu bir merakınız var).İnşallah doğru kalıptaki bursa kuşunu tanırsınız ama unutmayınızki doğru kalıptakiler Trakyalıları mennun etmez(beğenmezler)sizinde beğeneceğinizi sanmıyorum(anlamadığınız için) ama öğrenebilirsiniz. :buyrun:

Kolay gelsin.

verdiğiniz bilgiler için hüseyin beye teşekkür ederim .bursalı yetiştiricilerin belli kalıbı ve çizgilrini siz gezip gördüğünüz halde bu teknoloji çağında burda ifade edemiyorsanız.demekki benim bursaya gelmeme gerek yok kime gitsem onun kümesindeki standart uygundur. stelere yazanlarda zaten bursalı yetiştiriciler edirneden bursaya gelenlerde hep değişik cins ve özelliklerde bakıyorlar . :tamam:

mopat' Alıntı:
verdiğiniz bilgiler için hüseyin beye teşekkür ederim .bursalı yetiştiricilerin belli kalıbı ve çizgilrini siz gezip gördüğünüz halde bu teknoloji çağında burda ifade edemiyorsanız.demekki benim bursaya gelmeme gerek yok kime gitsem onun kümesindeki standart uygundur. stelere yazanlarda zaten bursalı yetiştiriciler edirneden bursaya gelenlerde hep değişik cins ve özelliklerde bakıyorlar . :tamam:

Merhaba,

Tüm bu kafanızda oluşan değişkenliklere göre sizde doğruyu bulabilirsiniz.

mopat' Alıntı:
bursalı yetiştiricilerin belli kalıbı ve çizgilerini siz gezip gördüğünüz halde bu teknoloji çağında burda ifade edemiyorsanız.

Benim ifade etmeme gerek yok oynarlarım ortada gidin bursaya bursa kuşu böyle mi olur deyip sorun aldığınız cevap evet böyle demezlerse gelin tekrar tartışalım.Böylece kimin neyi ne şekilde baktığı beslediği bildiği ortaya çıksın. Benim anlatmama gerek yok gidin bursaya sorun alttaki slaytı izletin.Kalıp bunlardır.

Buyrun size teknolojiyi kullanarakta görsel olarakta bursa oynarı.Tıkla.
makaraci-guvercin-videolari/bursa-oynarlarimi-slayt-izleyebilirsiniz-t8844.html#p75140

s.a bir bursalı olarak bu konuaya bende girmek istedim pek oynardan anlamam ama burdaki çok eski oynarcı abilerimizin bize gösterdiği oynar standartları

Bursa - Oynarı Standartı

Geldiği Ülke: Türkiye ( Bursa, İnegöl )
Görünümü: Kuvvetli, uçkun, çevik, dik duruşlu orta boyutlarda ve orta uzunlukta, oyunlu bir güvercin türü.
Cins yapısı
Kafası: Düz (tepesiz), uzun, enseye doğru iyi toparlanır şekilde, anlı hafif kalkık ve orta genişlikte.
Gözler: İnci renginde, göz kenarı ince ve deri renginde.
Gagası: Beyaz, orta uzunlukta, temelinde kalın yapılı, ucu hafif eğik, burun üstü beyaz yumuşak ve düz.
Boyun: Orta uzunlukta, vücuttan tam çıkar ve yukarı kafaya doğru orantılı incelir şekilde, çene altı yuvarlak.
Göğsü: Geniş ve eti dolgun.
Sırtı: Geniş,aşağı doğru hafif mehilli.
Kanatları: Kuvvetli, telekleri geniş ve sert, vücut’a bitişik, beli örter şekilde, fakat çaprazlaşmaz.
Kuyruğu: Orta uzunlukta, düzenli kapalı
Bacakları: Orta uzunlukta, paçasız, tırnaklar gaga renginde.
Tüyü: Dolgun ve sert, vücut’a bitişik şekilde.
Renk Türleri: Siyah Ak kanat – Ak kuyruk)
Rengi ve şekli: Ana rengi parlak siyah, el uçma tüyleri 6 ila 8 arası beyaz, ayrıca kuyruk, kuyruk üstü örtü tüyleri ve kuyruk altı tüyleri beyaz.
Hataları: Ensiz, dar ve ince vücut yapısı, köşeli kafa, al veya koyu göz çevresi, temiz olmayan iris tabakası, açık bel üstü ve yetersiz renk ve şekli.
Puantaj sıralaması: Görünümü, vücut yapısı, kafa, gözü ve çevresi, rengi ve şekli.
Künye genişliği: 7 (BDRG)
Bursa – Oynarı Uçuş Stili
Bursa – Oynarı; fevkalade çevik, yüksek uçucu ve makaracı tabiriyle tanınan solo uçucu bir güvercin ırkıdır. Bu ırkın uçuş süresi 3 ila 10 saat arası değişebilir.
Tüm yüksekliklerde uçabilirler, hatta uzun bir süre gözden kaybolabilirler. Gurup halinde değil, tam tersine solo ve bir diğeri ile çaprazlaşır şekilde uçarlar. Genelde sadece ilk yükselişlerinde ve inişlerine yakın, veya eş kızgınlığında makara gibi düzgün bir şekilde aşağı doğru ortalama 5 ila 20 m kadar dönerler, hatta aralarında yere çakılanlar bile olabilir. Makaradan sonra çarçabuk toparlanıp yükselişe geçerler. Sakin kürek çekercesine uçuşları bir anda ürkek, süratli ve eğimli bir şekilde sanki kaçarcasına değişebilir. Çok güçlü yön tayinleri vardır ve antremanda olanlar için 100 km ye kadar olan uzaklıklar bir engel teşkil etmez.

İnşallah Oynar hakkında işeyler katabilmişimdir SAygılarımla "SrKnbNcK

serkan kardeşime verdiği bilgiler için çok teşekkür ederim.ilgin ve alakanız için sağolun.

mopat' Alıntı:
serkan kardeşime verdiği bilgiler için çok teşekkür ederim.ilgin ve alakanız için sağolun.

Rica ederim Murat abi Bursalı olarak üzerime düşen görevi yapmaya çalışıyorum bilgilendirebildiysem seni ne mutlu bana

BEN BU KONUYA CEVAP VERMEDEN EDEMEYECEĞİM

VE ŞİMDİDEN ÖZÜR DİLİYORUM ÇÜNKÜ VERDİĞİM SADECE CEVAP DEĞİL AYNI ZAMANDA UZUN ZAMANDIR İÇİMDEN OLAN BÜYÜK BİR TEPKİDİR..

Ne kadar yanlış, ne kadar olduğu gii yazmak konuşmakinanamıyorum bazı insnaların yazdıklarını çizdiklerine..
Çok ama çok ilginç..!!
Lütfen ama Çok rica ediyorum kimse bilmediği konuda asla ve asla yorum yapmasın, geçler bu işe yeni başlayanlar ne kadarda yanlış yönlendiriliyor?Evet burası bir paylaşma platformu olabilir herkes görüşünü belirtebilir AMA BİLMEDİĞİ KONUDA KİMSE HÜKÜM VERMEMELİ..

Bence siteninde bu konuda hataları var..Sonradan öğrenen kişileirnde yanlış öğrenmesinden kaynaklanan sıkıntılar var..

1-OYNAR DEDİĞİMİZ KUŞ MAKARACI SINIFINA GİREN BİR KUŞ DEĞİLDİR ASLA DA OLMAMIŞTIR=
Güzel havalarda eşe kızgınken nadirde olsa orta havanın altına düşünce kümesin üzerinde bir kaç peşpeşe takla atarlar.Bunu ineceklerİ zaman yaparlar, kesinlikle uçuş esnasında yapmazlar.Bu durum tüm oynarlar için geçerli değildir.

1nci Madde Not:Malesef bir çok çevre ilde bu kuşlara taklacı makaracı diye bakarlar isminede bursa derler..Yaşanmış tecrübedir..Kuşlar eşli uçurulmaktan, Taklacılarla daha yavruyken uçurulmaktan, çorum çıplağı denen ırkla çiftleştirilmekten, ve taklacı bakan kişiler bunu taklacı makaracı sandığından bir çok ilde buşekilde anılmakta ve ona göre yetiştirilmektedir..Bu yönünden dolayı Özünden Saptırılmıştır..!

2-EVET OYNAR KUŞU POSTA IRKLARIYLA KIRILMIŞTIR=
Posta ırkları gibi çok uzun mesafelerden gelemezler.30-50 Km gelmeleri normaldir, Kümesine , yerine damar yaparlar..Kanat alışları sert ve seridir bunun için uzak mesafelerden gelebilirler..Pırıltıya Duayrsızdırlar.
Eğer ;
*150-200 Km yoldan geldi denen bir oynar duyarsanız,
*Eğer o baktığınız oynarın Ayakları olması gerekenden UZUNSA,DAHA DİK VE KALINSA(Bknz. Forum çok var)
POSTA IRKI İLE KIRILMIŞ OYNARLARDIR..

Oynarlar Belirli bir çanak içersinde fazla açılmadan dağınık olarak düz hatlar oluşturarak uçarlar.En fazla 200-300 metre sağa veya sola vururlar..MİNAREYİ ASLA KAYBETMEZLER
MİNAREYİ TERKEDİYORLARSA YANİ AMİYANE DEYİMLE UZUYORLARSA GELİYORLARSA POSTA IRKI İLE KIRILMIŞ OYNARLARDANDIRLAR

Yani sonuç olarak ,
İlk önce bunu bizim yapmamız lazım Kategorilerde makaracı sınıfında değil kendine ait bir sınıfta adlandırmalıyız bu kuşları..Başlık açarken bile makaracı, taklacı, sarmal bursalarım diye adlandırmamalıyız benim gibi kişiler çok gücüne gider bunlar..Hem yüksek uçarlar hem çok uçarlar..MAnevra ve çeviklik olarak en çevik ve hızlı ırktır diyebiliriz.Yırtıcı saldırılarına karşı diğer ırklardan daha şanslıdırlar Ala Doğanla birlikte yere düşen bir taş gibi dalışları görülmeye değerdir.Vs vs Bu gibi özellikleriyle analım bu kuşları..
Bacakları kısa ve aralıkları açıktır.Ayaklar kıpkırmızı ve pulları belirgin olmalıdır..Ayaklardan halka kolaylıkla girip çıkabilmelidir..Göğsü yere yakındır(Bacaklar uzun olursa bu özellik olamaz tabiki?)Bu özelliğe dikkat ederseniz Posta ırkları ile karıştırılmış olanları ayırt edebilirsiniz..Forumda çok var böyleleri fotoğraftan bile belli oluyor..Posta kafası ile Gerçek bir oynarın kafasını yanyana getirin birde bu dediğim tiğinkini getirin teyit için daha açıklayıcı olucaktır..

http://www.guvercinbirligi.com/tgybforu ... =73&t=1029
Buyrun bu tepkiler her yerde var..

Bursa Oynarı Saf bir ırktır, bu çok doğru..Ama bozanları yokmu?Elbetteki var ..Ama bunu yapanlarda malesef biziz..Çok uzaktan gelsin diye posta ile kıranlarmı dersiniz, Trakya bölgesinde aman takla atsın diye uğraşanlarmı,
Çorum çıplağı diye ona göre muamele yapanlarmı dersiniz..NE arasanız var..Önce biz yapmayalım yapanlarada doğru yolu gösterelim..

Başkada söyleyebileceğim bişey yok, umarım konu hakkında son noktayı koyabilmişimdir..

koskoreye aynen katılıyorum bursa kuşuna oynar denmesi ve makaracı katagorisinden görülmesi bencede yanlış
eski bursa kuşu bakan büyüklerimize soduğumuzda inişe geçtiğinde döner veya takla atarsa o kuş bursa kuşu olmadığını kırık olduğunu söylüyorlar ve gelelim oynar denmesine oynarda son yılların modası eskiden bursa kuşuna oynar moynar denmezmiş dendiği an zaten kafası kopar o kuşların şimdide bir tutturmuşlar oynar oynar
başka katagoride kuş bakanlarada soruyor niye oynar taklacımı bunlar diyorlar aslında ne kadar zıt birşey ben şahsen sadece bu sitelerde oynar dendiğini duydum hatta bende demişimdir modaya uyduk yani :)) ama yanlış olduğunu biliyorum ve artık demiyorum doğrusunu söylemek lazım bursa kuşumuza takma lakaplarla ihanet etmememiz lazım SAYGILARIMLA HASAN KARABULUT.

Merhaba,

1-Bursa oynarı makaracı bir ırktır.(Bunu tüm Dünya kabul etmiştir)Bizler kendi isteğimize göre kuşumuzu makaradan arıtırız.(Şahsen bende makaracı bir ırk sınıfına koymadığım zamanlar olmuştur ancak yanılmışım)Belki şuanda da yanılıyorum!.Tabii yanıldığımın ispatı olduğunda kabul ederim.
- Yetiştirici kendi uçum zevkine göre oynarın hızlı uçmasından dolayı,sert kanat alışının bozulmaması için oynarda makara istemeyebilir! Yukarıda ki arkadaşın belirttiği gibi kümes üzerinde veya inerken makara yapması DİREK OLARAK BU KUŞUN MAKARACI BİR IRK OLDUĞUNU İSPATLAR.Kanında olmasa ne kümes üzerinde nede inerken makara yapamaz yapıyorsa fazla söze gerek yok bu kuş makaracıdır.Biz makara yapmasını kendi uçum şeklimize göre istemeyiz bu ayrı konudur.Oynarın istenen uçum şekline getirilmesi için içine çeşitli mülakat ırkları sokulmuştur(bursalılarca) ve mülakat kuşu çok iyi bir makaracıdır...(Bursa kuşunu en çok bursalılar kırmıştır) kimseye mana bulmaya gelmez!!!Bursa kuşunun içine posta da ,mülakatta bursa da sokuldu başka bir yerde değil!

-Her bacağı uzun olan kafası postaya benzeyen kuş posta kırığı değildir.İri boynu bacağı uzun oynar kuşlarıda vardır.(Sizin bahsettiğiniz gibi posta ile KIRILMIŞ BİR OYNAR 150-200 KM DEN ASLA GELEMEZ!!!!)Bir oynar ile postayı kırın yavrularını atalım bırakın 150-200 km yi 50 km den gelsin ben bu kuşu beslemicem!Yani posta kırıkları 150-200 kmden gelirler diye bir şey yoktur arkadaşlar!!!Bulun posta kırığı atalım!!!Bırakın 200-150 kmyi 50 kmden atalım gelsin (gelemez) ! Sitelerden sizin gördüğünüz bu posta kırığı dediğiniz kuş var ise gidelim sahibinden rica edelim alalım kuşu sizin dediğiniz mesafelerden atalım Dönüp dolaşıp attığımız yere atıldığı noktaya gelecektir!oynarın bir özelliğide budur.Salındığı bölgeye geri gelir!!! En ahlaklısı atıltığı yerde bir kaç gün evini arar sonra yakalanır yakalanmayan zaman zaman camii yabanilerinin arasına katılır(açlık ahlak tanımaz)!!!

-Posta kırığı çok yol yapar diye bir şey söz konusu değil!150-200 den gelirler diyorsanız buyrun atalım 50 km den gelsin.

Bazı arkadaşlar bursa kuşunun ahlağını NASIL ANLATIRIM NASIL POF POFLARIM derken kendini şaşırmış durumda.Yok çok akıllıdır yok efendim bilmem kaç kmden gelir yok evini 3-4 gün arar vb bir çok hikaye bizimde başımızdan geçmiş hikayelerdir ancak bursa kuşunun ahlağını ANLATIRKEN BİR ÇOK ŞEY ABARTILDIĞI İÇİN konuya posta ırkı ile kırılanlar dahil olmuştur 150-200 km den de gelir diyerek konuya faklı bir boyut kazandırmış oluyoruz.(Normal istenen uçumu eregileyen bir oynar panik uçan sert deli gibi hızlı uçan bir oynar)farklı bir bölgeden atıldığında HEYACANDAN ÖLECEK GİBİ PANİKLER böyle bir kuş evinin üzerinde de istenen uçumu sergilediğinde en fazla 40-45 dk uçar çünkü oynarın uçuşu çok enerji harcayan bir uçuştur!Agresif bir kuş olduğu için başka bir bölgeden atıldığında çoğunlukla şaşırıb kalır!!!!Heyacan yapar(bu kuş yol kuşu değildir)....Gerçekleri hem biliyoruz hemde gerçeklerin dışında KUŞ ATMAYALIM:)arkadaşlar... Oynar kendi evinin üzerinde evine sadık bir kuştur hepsi budur...(benim için)

Trakya bölgesinde hiç bir zaman bursa kuşuna takla attırılmaya çalışılmamıştır!Bizim makaracılarımız zaten var.Bu bilgiyi aktaran arkadaşlar aslında MAKARACI BURSA KUŞUNA NASIL MAKARA YAPTIRMAYIZ DİYE DÜŞÜNENLERDİR.(bende dahil makara yapan oynarı sevmem)kendi zevkim için ancak bu kuş makara yapar arkadaşlar çünkü makaracıdır.Ve bursa merkezde en kral mülakat makaracıları ile kırılmıştır.Simdi kalkıpta mülakat kırıkları makaracı değildir demek çok komik oluyor.

iyi zamanlar.

Geri