Dünyadaki En Saf Irk Olan Bursa Oynarı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 133
  • Görüntüleme Görüntüleme 31K
(Genel bigi)

Bursa kuşu(oynarı) yol kuşu olan posta ile kıyaslanarak ve buna benzer ahlaki özellik ile kıyaslayarak AHLAKİ YAPISINI ölçmek temelde bir çoğumuzun yaptığı hatadır.

Oynarın ahlağı evini terk etmemesi,salmasına eşine sadık olması,salma içindeki asil davranışları ile değerlendirmek en doğrusudur.Oynarın(abartı)kmlerden belirli mesafelerden gelmesini beklemek yanlıştır. 5 km den gelebilen bir oynar 10 kmden gelmediği için ahlaksız değildir!!!Ya fiziği el vermez yada eğitimi yanlıştır.Ve zaten bu kuş yol kuşu değildir öyleyse bu kuşun ahlaki yapısı GELİCİLİĞİ İLE anlaşılamaz!

Gerçek bir Oynarın bana göre geleceği en fazla mesafe 15-20 kmdir.Bu kilometrelerden de oynar atan birine rastlamak imkansız boyutta zordur.(15-20 km den oynar atabilen var ise)hemen gelib test etmeye hazırım.Bu konuda pek çok rivayet var fakat hadi bakalım atalım dediğimizde ses soluk çıkmamakta!!!

Kendi kuşlarımdan örnekler vermem gerekirse 5 ile 10-12 gibi kilometrelerden zorlanarak gelmekteler!!!15-20 kilometrelerden attım ve çok oynar kaybettim!GEri gelmediler.Kimi 3 gün attığım yerde gezdi kimi açlıktan yakalandı kimi bir un,çekirdek,buğday fabrikasına sığındı.Evinin üzerinde uçan normal bir kuş yani yol kuşu olmayan bir kuşun geleceği mesafeler bellidir 5 ila 15 km daha fazlasına ne ciğeri nede fiziki özellikleri dayanabilir.Aklı,olması yetmez çünkü fiziği yol yapmasına elverişli değildir kuş evinin nerde olduğunu bilebilir yerini arar ancak evine dönmeye fiziken gücü yoktur!!!!Postalar fiziken de yol kuşlarıdır buna zeka da eklendiğinde uzun mesafelrden gelirler oysa oynar böyle bir yol kuşu olmadığı için oynarın ahlakını geldiği mesafe baz alınarak değerlendirmek yanlıştır.Aklı olsada gücü yoktur!İyi postalarda akıl,fiziki dayanıklılık ve antreman sayesinde yol yaparlar.

Oynar ne Posta ne???Bunu bilmek gerekli öncelikle!Bu gün 150-200 km den posta yarışları yapılmakta kırık bir oynarın bu mesafelerden gelmesi için fiziği elverişli ciğerli olması lazım kırık bir bursa kuşunda da bu fizik olmadığına göre kırık olanların bu abartı mesafelerden gelmesi ancak mucize olur.

Ve bir çoğumuzun düşünemediği bir detay daha.

Ufak,yere yakın,omuzlu kısa ayaklı ğöğüsü yere yakın POSTA KUŞLARIDA VARDIR!!!! Ve posta kuşununda armud gibi elde üçgen bir vücudda durması sopa kuyruklu olması istenir.12 kuyruk ve filipalıdır.

Oynar kuşunun İRİ AYAKLI KUŞLARLA KIRILDIĞINI Nerden biliyosunuz ki?Uzun ayaklı olanlara kafası postaya benzeyenlere kırık gözüyle bakıyorsunuz?

Belkide YERE YAKIN,elfe ufak POSTA GİBİ SOPA KUYRUKLU OLANLAR İLE KIRILDILAR VE BİZ BUNLARI BESLİYORUZ???Ne biliyoruz??

HEPİMİZİN BİLEREK KONUŞMASI İÇİN !!!!

Çok geç kalınmış olmasın sakın....

Hüseyin bey ,

Siz hiç gülbahçesi gördünüz mü ? yoksa sadece elinizdeki güllere göremi değerlendirme yapıyorsunuz ?
Bazı konularda haklısınız bazı konulardada bana göre haksızsınız..Oynar kuşu evet bursadada kırılmıştır, Hatta ve hatta FLİBE denen bulgaristan ırkı kuşlarla bile kırılmış bu kuşlar oynar sınıfına sokulmak istemiştir, arka tepe kazandırılmaya bile çalışılmıştır..Sizinle belki Trakya yerlileri hakkında tartışamam ama birlikte büyüdüğüm kuşlar konusunda ve bildiğime inandığım konular hakkında tartışabilirim..

Ancak;
Oynarların, Mavi renkli olanlar ayrı bir irk olup "MÜLAKAT" denir. Mülakat uzlaşma anlamındadır. Yabani güvercinle Bursa OYNAR'ın eşleşmesi ile elde edildiği sanılmaktadır...Bildiğimiz kadarıyla , mülakat oynardan çıkma bir kuştur, mülakat la nasıl kırılıcaklar??

Bir oynar ile postayı kırın yavrularını atalım bırakın 150-200 km yi 50 km den gelsin ben bu kuşu beslemicem!Yani posta kırıkları 150-200 kmden gelirler diye bir şey yoktur arkadaşlar!!!Bulun posta kırığı atalım!!!Bırakın 200-150 kmyi 50 kmden atalım gelsin (gelemez) !
Gelir, ve ben bunu size ispat ederim..Haberleşmeye devam edelim yeterki..

Ben dediğiniz gibi kırık gözüyle bakmıyorum, direkt kırık diyorum..
Gerçek bir oynarcı ,Kuşa bakınca ne olduğunu anlar..Yani ; aman bu kuş postayla mı kırıldı flibeylemi kırıldı demez..Zaten kuş her zaman kendini belli eder..

Sizinle tartışma yaratmak için konuya cevap yazmadım bunu özellikle belirtmek isterim, Maksat Bildiklerimizi paylaşmaksa , tecrübelerimizi aktarmaksa bende bunu yaptım..

Zamanında aman uzaktan gelsin, aman yaşmağı güzel olsun , aman arkasında tepe olsun diye yapmışlar biz olmuş la ölmüşü değiştiremeyiz, ama bildiklerimizide saklayamayız..

1-Bursa oynarı makaracı bir ırktır.(Bunu tüm Dünya kabul etmiştir)Bizler kendi isteğimize göre kuşumuzu makaradan arıtırız.(Şahsen bende makaracı bir ırk sınıfına koymadığım zamanlar olmuştur ancak yanılmışım)Belki şuanda da yanılıyorum!.Tabii yanıldığımın ispatı olduğunda kabul ederim.
- Yetiştirici kendi uçum zevkine göre oynarın hızlı uçmasından dolayı,sert kanat alışının bozulmaması için oynarda makara istemeyebilir! Yukarıda ki arkadaşın belirttiği gibi kümes üzerinde veya inerken makara yapması DİREK OLARAK BU KUŞUN MAKARACI BİR IRK OLDUĞUNU İSPATLAR.Kanında olmasa ne kümes üzerinde nede inerken makara yapamaz yapıyorsa fazla söze gerek yok bu kuş makaracıdır.Biz makara yapmasını kendi uçum şeklimize göre istemeyiz bu ayrı konudur.Oynarın istenen uçum şekline getirilmesi için içine çeşitli mülakat ırkları sokulmuştur(bursalılarca) ve mülakat kuşu çok iyi bir makaracıdır...(Bursa kuşunu en çok bursalılar kırmıştır) kimseye mana bulmaya gelmez!!!Bursa kuşunun içine posta da ,mülakatta bursa da sokuldu başka bir yerde değil!

NErden çıkartıyorsunuz bunları hakikaten merak etmiyor değilim?
Bursa yada diğer ismiyle oynar denilen kuşun takla attığıda görülmüştür o zaman bu kuş aynı zamanda taklacı ırkındandır :))Böyle saçma şey olurmu, ben bu hareketleri neden ve niye yaptığını kalem kalem açıkladım..

Ben selaniğinde(Dönek), Kelebeğinde(Saya) sarma denilen sizcede makara denilen hareketi yaptığını gördüm o zaman bu kuşlarda makaracı?

3-5 kuşun yanlış yetiştirilmesinden, yanlış uçurulmasından, yada kırılmasından kaynaklanan yaptığı hareketleri bütün bir ulusa mal etmemek gerekir..Ben bunu söylemeye çalıştım ama siz beni sanırım yanlış anladınız..

40-45 dakika uçar demişsiniz oynar için..Eğer bu konuda ciddiyseniz Siz hakikaten hiç oynar grmemişsiniz demektir..Ortalama 4-7 saat performans gösterir oynar kuşlar 45 dakika değil..

Trakya bölgesinde, 5 yıl 2002-2007 yılları arasında Tekirdağda görev yaptım..Neler yapıldığınıda gayet iyi biliyorum..Sizin yerli kuşlarla uçurulduğunu, nasıl uçurulduğunu ve nasıl bakıldığını..Size göre bursa adındaki kuş makaracı dır evet..Ben bunu yaşayarak gördüm..Bursada 200-300 tane oynar beslerken hiç görmediğim hareketleri Tekirdağdaki oynarlarda gördüm ben..

Evet Türkiyedeki bütün forumlarda makaracı ırk olarak tanımlanmaktadır..Bunu herkes böyle bilmektedir..Ama biz böyle öğrenmedik böyle görmedik,1 kişinin dediğiyle bütün dünyayı belki değiştiremeyiz..Ama ben kendi kişisel fikrimi söyledim..Bursa kuş pazarında "gel abi gel oynar makaracılara gel"diye oynar satılmaz adamı döverler..Ben şahsen 3-5 bilemediniz 7 tane oynar dişiyi atarım havaya oturur saatlerce seyrederim ne makara yaparlar ne takla atarlar nede kayık çekerler, benim zevkim bu..Çevreminde zevki bu , biz sevmeyiz kendini bilmez uçan kuşu..Selaniği, kelebeği,taklacı her ne ise özelliği onu yapacak..bizim oynarımız sadece uçacak fazlası kabul edilebilir çerçevede değil..

Diğer konu ise dünya bize neyi yakıştırdıysa biz omu olacağız?Dünya bizi irandan farklı görmüyor biz öylemiyiz?

Tekrar söylüyorum, ben kuşun varolduğu yerde bu kuşlarla birlikte büyüdüm ne olduklarını gayet iyi biliyorum..
Kimseden bişey öğrenecek durumda değilim, özellikle farklı illerden farklı yörelerden bu kuşlarla tanışmış ve bu kuşlara gönül vermiş insanlardan..Zaten onlar nasıl tanımışlarsa öyle gidiyor..

3-5 forumdan bilgi almakla , 3-4 çift adına oynar zannettiği kuşa bakmakla kimse oynarcı olup Hüküm vermemeli..
Benim verdiklerimde hüküm olarak anlaşılmamalı, ben yaşamış olduklarımı ve öğrendiklerimi paylaştım..Bana büyüklerim böyle öğretti..

Ve işin Sözü ve özü;
“Oynar’ın hası kalpten siler pası”

koskore' Alıntı:
Hüseyin bey ,

Siz hiç gülbahçesi gördünüz mü ? yoksa sadece elinizdeki güllere göremi değerlendirme yapıyorsunuz ?
Bazı konularda haklısınız bazı konulardada bana göre haksızsınız..Oynar kuşu evet bursadada kırılmıştır, Hatta ve hatta FLİBE denen bulgaristan ırkı kuşlarla bile kırılmış bu kuşlar oynar sınıfına sokulmak istemiştir, arka tepe kazandırılmaya bile çalışılmıştır..Sizinle belki Trakya yerlileri hakkında tartışamam ama birlikte büyüdüğüm kuşlar konusunda ve bildiğime inandığım konular hakkında tartışabilirim..

Ancak;
Oynarların, Mavi renkli olanlar ayrı bir irk olup "MÜLAKAT" denir. Mülakat uzlaşma anlamındadır. Yabani güvercinle Bursa OYNAR'ın eşleşmesi ile elde edildiği sanılmaktadır...Bildiğimiz kadarıyla , mülakat oynardan çıkma bir kuştur, mülakat la nasıl kırılıcaklar??

Bir oynar ile postayı kırın yavrularını atalım bırakın 150-200 km yi 50 km den gelsin ben bu kuşu beslemicem!Yani posta kırıkları 150-200 kmden gelirler diye bir şey yoktur arkadaşlar!!!Bulun posta kırığı atalım!!!Bırakın 200-150 kmyi 50 kmden atalım gelsin (gelemez) !

Ben dediğiniz gibi kırık gözüyle bakmıyorum, direkt kırık diyorum..
Gerçek bir oynarcı ,Kuşa bakınca ne olduğunu anlar..Yani ; aman bu kuş postayla mı kırıldı flibeylemi kırıldı demez..Zaten kuş her zaman kendini belli eder..

Sizinle tartışma yaratmak için konuya cevap yazmadım bunu özellikle belirtmek isterim, Maksat Bildiklerimizi paylaşmaksa , tecrübelerimizi aktarmaksa bende bunu yaptım..

Zamanında aman uzaktan gelsin, aman yaşmağı güzel olsun , aman arkasında tepe olsun diye yapmışlar biz olmuş la ölmüşü değiştiremeyiz, ama bildiklerimizide saklayamayız..

1-Bursa oynarı makaracı bir ırktır.(Bunu tüm Dünya kabul etmiştir)Bizler kendi isteğimize göre kuşumuzu makaradan arıtırız.(Şahsen bende makaracı bir ırk sınıfına koymadığım zamanlar olmuştur ancak yanılmışım)Belki şuanda da yanılıyorum!.Tabii yanıldığımın ispatı olduğunda kabul ederim.
- Yetiştirici kendi uçum zevkine göre oynarın hızlı uçmasından dolayı,sert kanat alışının bozulmaması için oynarda makara istemeyebilir! Yukarıda ki arkadaşın belirttiği gibi kümes üzerinde veya inerken makara yapması DİREK OLARAK BU KUŞUN MAKARACI BİR IRK OLDUĞUNU İSPATLAR.Kanında olmasa ne kümes üzerinde nede inerken makara yapamaz yapıyorsa fazla söze gerek yok bu kuş makaracıdır.Biz makara yapmasını kendi uçum şeklimize göre istemeyiz bu ayrı konudur.Oynarın istenen uçum şekline getirilmesi için içine çeşitli mülakat ırkları sokulmuştur(bursalılarca) ve mülakat kuşu çok iyi bir makaracıdır...(Bursa kuşunu en çok bursalılar kırmıştır) kimseye mana bulmaya gelmez!!!Bursa kuşunun içine posta da ,mülakatta bursa da sokuldu başka bir yerde değil!

Bursa yada diğer ismiyle oynar denilen kuşun takla attığıda görülmüştür o zaman bu kuş aynı zamanda taklacı ırkındandır :))Böyle saçma şey olurmu, ben bu hareketleri neden ve niye yaptığını kalem kalem açıkladım..

Ben selaniğinde(Dönek), Kelebeğinde(Saya) sarma denilen sizcede makara denilen hareketi yaptığını gördüm o zaman bu kuşlarda makaracı?

3-5 kuşun yanlış yetiştirilmesinden, yanlış uçurulmasından, yada kırılmasından kaynaklanan yaptığı hareketleri bütün bir ulusa mal etmemek gerekir..Ben bunu söylemeye çalıştım ama siz beni sanırım yanlış anladınız..

40-45 dakika uçar demişsiniz oynar için..Eğer bu konuda ciddiyseniz Siz hakikaten hiç oynar grmemişsiniz demektir..Ortalama 4-7 saat performans gösterir oynar kuşlar 45 dakika değil..

Trakya bölgesinde, 5 yıl 2002-2007 yılları arasında Tekirdağda görev yaptım..Neler yapıldığınıda gayet iyi biliyorum..Sizin yerli kuşlarla uçurulduğunu, nasıl uçurulduğunu ve nasıl bakıldığını..Size göre bursa adındaki kuş makaracı dır evet..Ben bunu yaşayarak gördüm..Bursada 200-300 tane oynar beslerken hiç görmediğim hareketleri Tekirdağdaki oynarlarda gördüm ben..

Evet Türkiyedeki bütün forumlarda makaracı ırk olarak tanımlanmaktadır..Bunu herkes böyle bilmektedir..Ama biz böyle öğrenmedik böyle görmedik,1 kişinin dediğiyle bütün dünyayı belki değiştiremeyiz..Ama ben kendi kişisel fikrimi söyledim..Bursa kuş pazarında "gel abi gel oynar makaracılara gel"diye oynar satılmaz adamı döverler..Ben şahsen 3-5 bilemediniz 7 tane oynar dişiyi atarım havaya oturur saatlerce seyrederim ne makara yaparlar ne takla atarlar nede kayık çekerler, benim zevkim bu..Çevreminde zevki bu , biz sevmeyiz kendini bilmez uçan kuşu..Selaniği, kelebeği,taklacı her ne ise özelliği onu yapacak..bizim oynarımız sadece uçacak fazlası kabul edilebilir çerçevede değil..

Diğer konu ise dünya bize neyi yakıştırdıysa biz omu olacağız?Dünya bizi irandan farklı görmüyor biz öylemiyiz?

Tekrar söylüyorum, ben kuşun varolduğu yerde bu kuşlarla birlikte büyüdüm ne olduklarını gayet iyi biliyorum..
Kimseden bişey öğrenecek durumda değilim, özellikle farklı illerden farklı yörelerden bu kuşlarla tanışmış ve bu kuşlara gönül vermiş insanlardan..Zaten onlar nasıl tanımışlarsa öyle gidiyor..

3-5 forumdan bilgi almakla , 3-4 çift adına oynar zannettiği kuşa bakmakla kimse oynarcı olup Hüküm vermemeli..
Benim verdiklerimde hüküm olarak anlaşılmamalı, ben yaşamış olduklarımı ve öğrendiklerimi paylaştım..Bana büyüklerim böyle öğretti..

Ve işin Sözü ve özü;

Merhabalar ,

Sizin de anlattığınız gibi ve benim Anladığım kadarı ile bu oynar kuşunu sadece bursalılar ve içide büyüyenler herkesden daha iyi tanıyorlar TABİKİ de bu böyle arkadaşım benim bu kuşu sizden daha iyi tanıdığımı idda etmiyorum ben.Görüşlerime katıldığınız noktalar olabilirde olmayabilirde...Aynen benimde katıldığım yerlerde olup olmadığı gibi.Mevzu haklı ve haksız değildir önce bunu anlamak gerekli.Benim yanlış bildiğim bir çok konu olabilir ve kimsede bana bunu ispatlamak zorunda da değil.Ancak ispatlarım gel gör diyebilene koşa koşa gelirim ve çok mutlu olurum ben bu kuşu kalpten gönül vermiş bir meraklıyım.

koskore' Alıntı:
Hüseyin bey ,

Bir sakıncası yok ise Lütfen bana en kısa zamanda bahsettiğiniz gül bahçesini göstermenizi rica ediyorum.Birde sizin bahçenizde ki bir gül kokusunu duymak isterim ve çok mennum olurum.Ben kendi elimde bir gül olduğunu idda etmiyorum arkadaşım(beslediğim kuşlar ortada).Ve hiç kimseye sen hangi gülü gördün hangini görmedin de demiyorum dikkat edersen.Fakat siz gibi kendini gül bahçelerinde yetiştiğini ifade eden arkadaşlarla tanışmak ve gül bahçeleri gezmeyi gerçekten çok isterim.

İnşallah gezeriz görürüz görürkende 4-7 saat uçuruz ve nasıl uçtuklarını değerlendiririz.Ben öğrenmekten bıkmayan bir meraklıyım :evet: Sizden de bir şeyler öğrenmek ve şayet yanlış bildiğimi varsaydıklarınızı bana doğrusunu öğretmenizden büyük mutluluk duyarım.

Hüseyin demişki.
Bir oynar ile postayı kırığı yavrularını atalım bırakın 150-200 km yi 50 km den gelsin ben bu kuşu beslemicem!Yani posta kırıkları 150-200 kmden gelirler diye bir şey yoktur arkadaşlar!!!Bulun posta kırığı atalım!!!Bırakın 200-150 kmyi 50 kmden atalım gelsin (gelemez) !

Koskore demişki,
koskore' Alıntı:

Ben her daim ALlah ömür sağlık sıhat verdiği sürece buralardayım.Posta kırığı bir oynarın 150-200 kilometreden geleceğini İspat edeceğiniz zaman bana lütfen haber verin.Ben size 50 kmden dahi gelmez diyorum.

koskore' Alıntı:

Takla ile makara arasında ki farkı biliyorsunuz var sayıyorum:)Tek mardin kuşunun taklası ilede makaracıların yaptığı taklayıda biliyorsunuz sanırım:) makaracılarda tek takla yapar ama bu taklacı(mardin kuşunun ki gibi değildir)bunu yüzlerce defa konuştuk.Bunu ayırt edebiliyosan oynarın TEK TAKLASINI NASIL OLUYOR DA TAKLACI MARDİN KUŞUNUNKİNE BENZETTİN :hayir: Posta kuşu düz uçan bir kuş değil mi?Başka ırklar ilede uçuruluyor neden pekii takla atmıyor dönmüyor???Demekki içinde makaracı kanı yok bir kuşun kanında makaracılık yok ise sen onu hangi makaracı ile uçursan uçur makara yapmaz düz uçar!Yoksa sadece senin bahsettiğin makara yapmayan oynar için mi geçerli anlattıkların? Oynarın içinde makaracı kanı,geni vardır.Olmasa bunu sergileyemez.

koskore' Alıntı:

Atası makaracı olduğu doğrudur:)(gördüğünüz kuş geçmişini belli etmektedir yanlış görmediniz içinde var)olmasa nerden göreceksiniz arkadaşım)???Sevgili abimiz Dr.Türker Savaş'ı bir çoğumuz tanıyoruz yaptığı araştırmalarda takla atan dönen kuşların gen çakışması ile bu hareketleri sergilediği bunun bir nevi akraba evliliğinden çıkan özürlü nesiller gibi oldukları yönünde açıklamalarını okumuşsunuzdur.Yani normal bir kuş düz uçması gerekir ve günümüzde en saf kalmış güvercinlerden biri postadır bu yüzden düz uçar...Bizim makaracılarımız dönekler kelebekler vs oyun kuşları bir bakıma gen bozukluğundan oyun yapan kuşlardır....Kimi makara yapar kimi takla atar kimi dönücüdür.

koskore' Alıntı:

Bak sevgili arkadaşım bir kuşun içinde makaracı,dönücü,taklacı vb bir gen yok ise bu kuş düz uçar posta gibi oyunsuz uçar.Bir kuşun içinden olmayan bir şey çıkmaz!!!Bunu yukarıda da açıkladım POSTAYIDA FARKLI DÖNÜCÜLERLE UÇURUYORUM NEDEN DÖNMÜYOR???

koskore' Alıntı:

Benim 45 dakkika dememdeki kasıtı anlamamışsınız istenen sertlikte bana keyif veren hızlı uçurabildiğim kuş 45 dk uçuryor daha fazla saat yapmasına enerjisi kalmıyor sen bana 22 saat uçan oynarda göstersen bu kuş hızlı panik ve sert uçamaz aradaki fark bu sert ve panik değildirler bende sana 8 saat uçan oynar göstereyim ama istediğimiz gibi hızlı ve sert değil anladın mı?

koskore' Alıntı:

Her zaman ki gibi yapılan hatalardan biri daha Tekirdağ ile Edirne merkezi bir birine karıştırmak ve Tekirdağ daki kuşçuluğu görüp trakya ya genel bir bakış sergilemek.EDirne merkez ile Tekirdağ daki bir çok kuş arasında farklar vardır bizim yerlilerimiz ile Tekirdağ daki yerli dedikleri kuşlar biribini tutmaz.Nasıl ki İnegölde Bursa nın oynarları bir birinden farklı aynen böle bişi söz konusudur.Sen Tekirdağ a bakarak tüm trakya yı değerlendirirsen şimdiki gibi yanılırsın gel burda da 4-5 yıl görev yap sonra 4-5 yılda Kırklareli ,Uzunköprü gibi Trakyanın farklı kuşçuluk yerlerini tanı ondan sonra genelleme yapmalısın.Ama dersenki Trakya genel olarak bursa oynarını tanıyor dersen buna katılırım ancak Trakya daki kuşçuluk ve ırklar il ve ilçelere göre değişkendir.

koskore' Alıntı:

Bu konuda aynı görüşteyim bende zevkime göre makara yapmasını istemem.Var ise seyretmek isterim.Fazlasını isteyen arap olsun :haha:

koskore' Alıntı:

Ve işin Sözü ve özü;

Kimse hüküm vermiyor arkadaşım KİMSE HÜKÜM VERMESİN demek en büyük hükümlerden birini vermektir.Herkes sen gibi fikrini düşüncesini bildiğini söylüyor aksini kimse yazmadı zaten.Alevlenmeye gerek yok.

Senin bahsettiğin Oynarın hası sanırım Etibanklı Osman ve Dişçi Erselin ortak kuşlarından :utangac: Olsa gerek :hhh:

Teşekkür ederim bu daha güzel olmuş..Birgün Allah nasip ederse görüşürüz mutlaka..

Yok ben bahsettiğiniz şahıslar iyi tanımıyorum..Etibanklı osmanın kuşlarını alanların nedense hep elinde patlamış kişilerin:)Diğerini ise hiç duymadım

Arabacı ismail
Yemci şerif
Sarı necati
Boyacı recep
Mermerci osman
Ayakkabıcı nihat
Yeniceli Mehmet
Paragoz
Kokoroz

vs vs vs...

Saymakla bitmez..İsmi duyulmayan , isim yapmayanda çok insan var..Ve şunuda söyliyim bu insanların çoğunu eski nesil oldukları için internettede bulamazsın Ancak Bursaya herhangi bir derneğe gidersen onlar tanırlar..
Sen yeterli oralara git hakikaten oynar edinmek istiyorsan (elinizdeki bilmeden konuşuyorum sakın yanlış anlamayın)Benimle irtibata geçin ben sizi yönlendiririm..

elinizde saatlerce ucacak oynar varsa ben misafir olmak izlemek ısterim..
saygılarımla...

koskore' Alıntı:
Teşekkür ederim bu daha güzel olmuş..Birgün Allah nasip ederse görüşürüz mutlaka..

Yok ben bahsettiğiniz şahıslar iyi tanımıyorum..Etibanklı osmanın kuşlarını alanların nedense hep elinde patlamış kişilerin:)Diğerini ise hiç duymadım

Arabacı ismail
Yemci şerif
Sarı necati
Boyacı recep
Mermerci osman
Ayakkabıcı nihat
Yeniceli Mehmet
Paragoz
Kokoroz

vs vs vs...

Saymakla bitmez..İsmi duyulmayan , isim yapmayanda çok insan var..Ve şunuda söyliyim bu insanların çoğunu eski nesil oldukları için internettede bulamazsın Ancak Bursaya herhangi bir derneğe gidersen onlar tanırlar..
Sen yeterli oralara git hakikaten oynar edinmek istiyorsan (elinizdeki bilmeden konuşuyorum sakın yanlış anlamayın)Benimle irtibata geçin ben sizi yönlendiririm..

Arkadaşım iyi niyetinle yardımcı olmaya çalıştığın için teşekkür ederim.Fakat şahsen benim oynara ihtiyacım yok 4-5 yılda Bursa merkezden,inegölden ve İstanbuldan kuşlar alarak kendi damızlığımı oturtmuş durumdayım.Az çok kendi çapımda saydığın önde veya arkada giden isimleride biliyorum(Ellerinde ki kuşları ile tanıyorum).Benim oluşturduğum kendi damızlık kuşlarımda bu saydığın isimlerin bazılarından bize geçmiş(aynı kalıp) kuşlardır.Elimizdekini bilmediğin için bundan bahsettim.

koskore' Alıntı:
Etibanklı osmanın kuşlarını alanların nedense hep elinde patlamış kişilerin:)Diğerini ise hiç duymadım

Kimin elinde kimin kuşu ne şekilde patlamış bilemem.(Ben avatarında ki kuşu etibanklının kuşlarına benzettim).İsmi bu yüzden geçmiş bulunmakta.Kişilerin kuşlarına karalama yapmazsak daha iyi olur Etibanklı yı bende tanımam etmem(kuşlarını sağda solda gördüm bu kadar) kendiside gördüğüm kadarı ile bu kuşa gönül vermiş birisi saygı duymak lazım.

Sana iyi günler arkadaşım....

BURSA OYNAR GÜVERCİNİ HER HANGİBİR FARKLI BİR CİNS İLE KIRILIRSA SİYAHLIĞINİN GÜZELLİĞİNİ BOZMAKTADIR. O NEDENLE POSTA SİYAHI BOZAR. FİLİBENİN SİYAHI İLE KIRILANLAR DA HEMEN KENDİNİ BELLİ ETMEKTEDİR. KUYRUKLARI VE BELİ GENİŞ OLMAKTADIR. BU DA RAĞBET GÖRMEYEN BASİT OYNARLAR OLUP PAZARLARDA ZİYAN OLANLAR GRUBUNA GİRMEKTEDİR. DÜŞÜNCELERİM BU YÖNDE OLUP , SEVGİLERİMLE..

vallahi oynardan anlamam ama bu kuşlar cok asil oluyorlar
3 sene önce bir yavru oynar indirdim kümesin önüne daha hayvan cikcik okadar küçük ve de cok aç ançak 1 saat uğraştım kümese sokamadım kalktı gitti

bence gayet normal obur saf irklar gibi bursa oynarida saf bir irktir.

[No message]

Ekli dosyalar

• PICT0129.webp
    PICT0129.webp
    872.9 KB · Görüntüleme: 2,025
slm konuya katılmak ıstedım bugun gunumuzde oynar yetıstırıcısı olarak bız dua edelımkı bu kuslara hala hızmet verıp deger bılen oynar kusumuzu bozmayacak sekılde ısleyen bursadan yetıstırıcı abılerımız kardeslerımız ve ustalarımız var yoksa gunumuzde guvercın sevgısı olupta sadece kus beslemek ıcın besleyen yada bu ısı maddıyata dokup hayvanın seklını degıstırmek ona guzellık sunmak ıcın sırf maddıyat kazanmak ıcın oynar kusuna farklı renk katarak renk vermek ısteyen bır suru kusbaz arkadaslarda mevcuddur sıtede bıle suan bazen gezıpte gorduhumuz ne oynar adı altında kuslar var hepımız sahıdız bırakın postayı bahdat gurubuna gırebılcek sevıyede oynarlar bıle mevccutr bu ısı bılmıyorsan madem merakın var var gıt yerınde ıncele gor ders al bılmemk ayıp degıl ogrenmemek ayıptır bız yınede bursa halkına ve bu kusa hızmet veren hakıkatten oynar merakı olupta bılınclı besleyen arkadaslarımıza sukredelım yoksa bu kuslar gunumusdekı hayvan besleme merakı olan ve maadı kazanc saglamak ısteyen arkadaslarımıza kalsa bız daha cok hala bunun kanına postamı bahdatmı gırılmıs sohbetını cok yapardık

bu_son_gece' Alıntı:
slm konuya katılmak ıstedım bugun gunumuzde oynar yetıstırıcısı olarak bız dua edelımkı bu kuslara hala hızmet verıp deger bılen oynar kusumuzu bozmayacak sekılde ısleyen bursadan yetıstırıcı abılerımız kardeslerımız ve ustalarımız var yoksa gunumuzde guvercın sevgısı olupta sadece kus beslemek ıcın besleyen yada bu ısı maddıyata dokup hayvanın seklını degıstırmek ona guzellık sunmak ıcın sırf maddıyat kazanmak ıcın oynar kusuna farklı renk katarak renk vermek ısteyen bır suru kusbaz arkadaslarda mevcuddur sıtede bıle suan bazen gezıpte gorduhumuz ne oynar adı altında kuslar var hepımız sahıdız bırakın postayı bahdat gurubuna gırebılcek sevıyede oynarlar bıle mevccutr bu ısı bılmıyorsan madem merakın var var gıt yerınde ıncele gor ders al bılmemk ayıp degıl ogrenmemek ayıptır bız yınede bursa halkına ve bu kusa hızmet veren hakıkatten oynar merakı olupta bılınclı besleyen arkadaslarımıza sukredelım yoksa bu kuslar gunumusdekı hayvan besleme merakı olan ve maadı kazanc saglamak ısteyen arkadaslarımıza kalsa bız daha cok hala bunun kanına postamı bahdatmı gırılmıs sohbetını cok yapardık

Herkesin beğenisi farklı bunu yüzlerce defa tartıştık ve sonuç ''kimene ye'' çıktı.Bir kuş iri hatlara sahip olduğunda hemen aklınıza neden posta geliyor?İri oynarlar var...bu kuşun onlarca eşgali görünümü var herkes hoşuna gideni besliyor arkadaşım kime neden şahit olmaz...Herkes birbirinin zevkine saygı göstermeli sizin oynar olrak görmediğiniz bir kuşa eski yetiştiricilerden bursa merkezde tapanlar var...yanlışı temelde aramak lazımdır binanın en üst katında değil...

ŞEFTALİ, KESTANE , HAVLU ,ULUDAĞ ,....GİBİ OYNAR DA BURSAMIZIN GÜVERCİNİ OLUP GEREKTİĞİ GİBİ MUHAFAZA ALTINDADIR. SİZ DERT ETMEYİN .RAHAT OLUN. BURSADAN SEVGİ VE SAYGILAR..

[No message]

Ekli dosyalar

• PICT0001.webp
    PICT0001.webp
    790.7 KB · Görüntüleme: 1,048
  • PICT0002.webp
    PICT0002.webp
    986.5 KB · Görüntüleme: 1,072
  • PICT0007.webp
    PICT0007.webp
    1 MB · Görüntüleme: 1,072
Geri