Bir Ustamızdan Üstadımızdan Yıllarını Bu Ise adamis Bir Cok Kupa Kazanmış Kelebek Yetiştiricisi Sayın: Süleyman Gürcan AKBULUT'un Sitesinden Alıntıdır.
Ben, Süleyman Gürcan Akbulut, 01.08.1965 te Balıkesir'in Manyas ilçesinin Salur kasabasında doğdum. 1974 ten 1997 sonuna kadar Almanyada yaşadım. Çocukluğumdan buyana Kelebek ırkını sadece güzel değil uçkun olarakta yetiştirmeye özen gösteriyorum. (Irk Standart'ına bak)
Sene 1972 de Ailem Almanyaya gitti. Bu sebebten ben Babaannem ve Dedem ile Salur'da kaldım. Almanyaya gitmeden kısa bir süre önce babam bana ''Erdalın Kuşları'' isimli kitabı hediye etti. İlginçtir ki kitaptaki Erdalın yaşadıklarını ben gerçek hayatta yaşamıştım. Tesadüf müdür bilmem, okula başladığımda Erdal isimli bir çocuk Kelebek besliyordu. Artık benimde Kelebek besleyebilmem için sadece dedemi ikna etmem gerekiyordu, zorda olsa başardım. Biriktirdiğim harçlığım ile ilk Kelebeklerimi satın aldım, daha sonra bir kaç çift Kelebekte dedem hediye etti. Böylece Kelebek yetiştirmeye başladım.
İlk severek yetiştirdiğim Kelebek ırkı, daha sonra Bursa oynarı ve Takla ırkını başarı ile yetiştirerek, dünyaca tanınmalarına yardımcı oldum. Halen bu ırkları severek kültür amaçlı yetiştiriyorum.
Amacım, iyi, güzel, uçkun güvercin ırklarını yetiştirip, gelecek nesillere değerli bir Kültür Hazinesi olarak koruyup bırakmaktır !
KELEBEK ( Standart )
Geldiği Ülke: Türkiye
Görünümü: Yapısı orta boyutlarda,ve orta uzunlukta,yere yakın uçkun, çevik,oyunlu bir güvercin türü.
Cins yapısı
Kafası: Düz (Perçemsiz), anlı hafif kalkık, orta genişlikte, kafası köşesiz enseye doğru toparlak.
Gözler: Renklilerde çakır, beyazlarda ve beyaz kafalılarda siyah. Göz kenarı deri renginde ve ince.
Gagası: Beyaz ve orta uzunlukta,burun üstü yumuşak ve düz, sadece şeşlerde gaga siyah renkte.
Boyun: Orta uzunlukta ve tam vücuttan çıkar şekilde ve yukarı kafaya doğru orantılı incelir şekilde.
Göğsü: Vücut’a göre orantılı genişlikte, ne fazla ince nede fazla geniş. Sırtı: Geniş, aşağı doğru hafif mehilli. Kanatları: Kuvvetli, telekleri orta kalınlıkta ve sert, vücut’a yatkın fakat çaprazlaşmaz. Kuyruğu: Uzun ve geniş, kuyruk telek sayısı 14 ile 18 arası değişir 16 idealdir. Bacakları: Dizden aşağı kısa, paçalı, paçalar orta parmak ucu hariç diğer parmakları örtmesi gerekir, tırnaklar gaga renginde. Tüyü: Dolgun ve sert vücut’a bitişik şekilde. Renk türleri: Bozalı, karanfil, baska, Çakal, renkli kuyruk, düz renkler, şeş, ve kaplan türleri.
Renkleri: Siyah,mavi,beyaz,kırmızı, sarı, her renk parlak bir şekilde.
Bozalı türü: Sırf kafa kuyruk, kuyruk altı ve kuyruk örtü tüyleri renkli, diğer vücut tüyleri beyaz.
Karanfil türü: Kafa, kanat, kuyruk ve dizden aşağı paçalar renkli, boyun, karın, ve but beyaz.
Baska türü: Kafa, El uçma tüyleri ve paçalar dizden aşağı beyaz, diğer vücut tüyleri renkli.
Çakal türü: Kafa, El uçma tüyleri, sırtı, karnı kuyruğu ve paçaları beyaz, boyun, büyük kanat örtü tüyleri, aynaları, ve göğsü renklidir.
Renkli kuyruk türü: Sakalı, veya bademi, kuyruğu, kuyruk altı ve kuyruk örtü tüyleri renkli, diğer vücut tüyleri beyaz.
Düz renkler: Arap, mavi kalemli, kula, samur ve süt beyaz diye geçer, hepsi parlaktır.
Ses türü: Sesler sadece parlak siyahtan oluşur, kafaları beyaz benciklidir. Sığırcık denilenlerin bencikleri göğsüne kadar iner, genellikle kanatlar güllüdür.
Kaplan türleri: Tüm vücut tüyleri orantılı şekilde beneklidir, çoğunluk beyazdır.
Hataları: Köşeli kafa, yağ bezesi, az kuyruk sayısı, beyaz kafada çakır göz, ve kırmızı göz kenarları.
Kelebek uçuş stili
Kelebek yalnız uçar,yani gurup ile beraber değil de kendi başına, her yüksekliğe çıkar, icabında dakikalarca da gözden kaybolabilir. Uçuş süresi 5 dakikadan tutun antremana göre 2 ila 3 saattir. 20 - 30 kelebeğin uçuşu ayni arıların veya kelebeklerin ayni anda karma karışık uçuşunu andırır. Kendini oyunlu bir şekilde yani kanatlarını açık bir şekilde kendi ekseninde döne döne tüm yüksekliklerden aşağıya bırakır toparlanır, tekrar yükselir ve pırıltı verilmesini adeta havada bekler, pırıltı anında hemen yerine iner. Esas kelebeğin uçuş stili bu değildir. Ideali şudur, oyunlu bir kelebek kendini sürüden veya kargaşalıktan adeta ayırır kendi kendine uçar ve düzüne düzüne kanatları açık şekilde kendi ekseninde sağlı, sollu değiştirerek, kimi uzun kimi kısa, adeta bir ağır çekim gibi, icabında o kadar hızlı ve çevik ki, gözle görünmeyecek şekilde kendini bir burgu gibi ufuk’a deler.
Akbulut S.