SAYADA (KELEBEKTE )TEPE NORMALMIDIR ???

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tolgahan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 142
  • Görüntüleme Görüntüleme 41K

Kelebek (Saya) IRKINDA Tepe Normalmidir?

• Sayalarda Tepe OLABİLİR!

Oy: 14 50.0%
  • Sayalarda Tepe KESİNLİKLE OLMAZ!

Oy: 14 50.0%

• Kullanılan toplam oy
    28
  • Anket kapatılmış .

tolgahan

Üye
www.dailymotion.com
Ad Soyad
tolgahan cokyasar
Meslek
otomobil sanayi
İlgi Alanı
Kuşlar

sayada arka tepe ( tepeli )normalmidir bilgili ve tecrubeli olan arkadaslara simdiden tesekùrler

valla bu konuda benımde suphelerım var ınanın bu zamana kadar tepelı kelebek gormemıstır ama gordugum tum kelebekler duze donuyor gorunsutusude hos duruyor

Selamlar tolgahan bey saya ırkında tepe olması normaldir tepeli sayada var bendede bir ara vardı ama şuan elimde kalmadı saya ırkının taşıdığı tüm özelliklere sahiptir.Tek farkı tepeli olmalarıdır bazen çok güzel oyunlu ve kostümlüleride oluyor elimde yazın bir karanfil yavru vardı tepeli ama kaçırdım şimdi kimde bilmiyorum ama harika bir yavru idi anne babayıda kaçırınca elimde kalmadı ama reSim bulabilirsen koyarım varmı elimde bilmiyorum bakmam lazım.

Eski kuşlarımdan 2 tepeli beyaz yavrunun resmini buldum

Ekli dosyalar

• tepeli beyazlar.webp
    tepeli beyazlar.webp
    33.2 KB · Görüntüleme: 4,888
  • tepeli beyaz saya.webp
    tepeli beyaz saya.webp
    31.7 KB · Görüntüleme: 4,920
Selamlar,

Tepe olayı ender de ortaya çıksa güvercinin soyundan gelmektedir. Eski yetiştiricilerimizin şu anda beslediğimiz bir çok cins güvercinleri elde ederken cinsleri çapraz eşleştirmeler, denemeler ve yanılmalar ile yaptıkları eşleştirmeler neticesinde günümüze kadar getirmişlerdir. Dolapcı cinsinde de tepe olayı vardır ve benim bildiğim bir yetiştiricimiz tepeli üretimine yönelmiştir. Sayalarında kanlarından gelen tepe olayı görünmesi çok doğaldır ve bence bunu salmasın da yakalayan yetiştiricilerimizin üzerine gitmesi gerektiğini düşünmekteyim. Güvercinlerimizin soylarını araştırmamızda çok faydalı neticeleri olacağı kanısını taşımaktayım.

Şunu unutmayın on tane atın içinde bir kör at iş görmez ama tek olmasından dolayı en değerli ve nadir olandır.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

selam bende birkac cumle ilave etmek isterim eskilerde olduhunu ve hatta cok oyunlu kuslar olduhunu babam hep izah ederdi ve halende kelebehin bir oyun kusu olduhunu ve o senelerde yani 1970 yillarinda sadece oyuna onem verildihini ve hatta ayni bir posta kusu olduhu gibi iddaa uzerine ortalama 30 VEYA 40 KM uzakliklardan salindihini ve salinan kuslarin yerine donduhunu hep soylemistir ve hic unutmam ben _8 ile 10 yaslari arasi yapmis olduklari iddaada o zamanlar kutu ya koymak nerde doldurdular cuvala seslerimizi diher amcada ayni sekilde mobiletle saldilar kuslar geldi caylar icildi halennde o seslerden elimizde vardir. yani eskiler pek aramazlarmis tepeyi yah bezesini ama simdilerde ise beze tepe derken oyunu unutur olduk halbuki tepe guvercinlerin genetik yapisinda var olduhu nu ifade edenlerden biriyim fakat ilcemizde ise son yillarda tepenin ve yah bezesinin kelebekte makul gormezler ve bana gore oyunlu kus ise tepeside var sa son model arabada bulunan arti bir opsuyondur erbak ve abs gibi ve benim idailim once oyun sonra kostum ve bunu basarmis durumdayim kelebeklerde kisacasi olmasinda sakinca yoktur sahsi fikrim saygilar mustafa kemal pasali musa celik ten :heyo:

Ekli dosyalar

• PICT0069.webp
    PICT0069.webp
    1.2 MB · Görüntüleme: 3,016
Kelebekte Tepe olmaz, Ben Tepeli Olan Hic Bir Kusu Kelebek die tanimlamam, baska irklarla kirilan kelebeklerin orjinalligi bozulmus kuslaridir tepeliler. Her Kusun bir Kriteri vardir, ya gozunusu seveyim..

ARKADAŞLAR MERHABA kelebekte tepe olurmu konusuna herkes farklı yorumlarda bulunmuş.tepe olmaz olursa kırmadır diye yorum yapılmış .ben buna katılamıyacağım.çünkü kelebek oyun kuşudur .bir kaç çeşit oyun sitili vardır.şayet kırdırarak tepe çıkmış olsa oyununda bozukluk olması gerekir.tıpkı masa kuşu kelebek besleyenler gibi.masa kuşu kelebeklerde model var .göz var ,gösteriş var.gaga var paça kesimi var.her şey var fakat oyun yook,tepelilerde böyle bir şey yok.ben bir dönem beslediğim tepelilerin oyununu seyretmeye doyamıyordum.bu nedenle tepelilerin kırma ırk olduğuna inanmıyorum.oyunu olmayan kelebekte benim için yozdan farksızdır.
SAYGILAR
ÖMÜR DENİZ.

arkadaşlar şun taklacı performans beslememe ragmen bana bu sevdeyı aşılayan amcam saya kelebek kuş beslerdi ve kelebekle başaldım bende bu amansız hastalıga her renk kelebek kuşu vardı amcamda çoguda performans agırlıklıydı fakat içlerinde hiç tepeli görmedim halada besler yinede kümesinde tepeli kuşu yok dolayısıyla bende saya kelebek ırkının özünde tepe olmadıgı kanaatindeyim saygılarımla...

kelebek bakan biri olarak banada tuhaf geliyor tepeli kelebekler başta ama cüneyt abimize katılıyorum. kelebek ırkını neyle kıracaksınız ki öyle düze ve türüne nadir rastlanır dönüş sitili alacaksınız, bu biraz muaamma, bana kalırkada kelebeklerin en eski tarihinde tepelileri vardı ki şuan piyazada olanlar eski damarlara dayanıyor olmalı. ve çokta kıymetiler şu an geçen haftaki mezatta sırtı sarı tepeli çiftine 750,00 ytl istendi, kostüm olarak pek hoşume gitmesede dönüşü süper.elinde olan arkadaşlar üretmeye çalışsın derim...saygılar..

[No message]

Ekli dosyalar

• Görüntü049.webp
    Görüntü049.webp
    222.6 KB · Görüntüleme: 1,334
Ben Performans Kusu Besliyorum Ama Kumesime Tepeli Kus Sokmuyorum Herkezin Bir Tecrubesi var Bana Kimse Demesinki Bu Tepeli Kelebekler Hic Kırılmadan Bugune Geldiler diye, Arkadaslar Soruyorum Size Hangi Profosyonel Kelebek Yetistiricisine Sorarsaniz Sorun, Kelebekte Tepe Olurmu die, Kelebekte Tepe Kabul Görmez Diyecektir, Oyunlu Mardinlerle Baska Tur Kuslari Kiran Arkadaslarimiz Var Ornek Olarak Kusta Findik Gülü var Ama Kus Fisek yapiyor, Simdi Bu Kusa Ben Nasil Has Taklaci derimki. Herkezin Fikirleri farkli ve saygi duymak gerekir , ben boyle dusunuyorum.

hadi tecrubeyi ustaligi falan gectim cunku herkez usta bizde bende dahil cok iyi biliyoruz :hhh: diyorsunuzki bu bir ozurdur yanlis eslesmeden ortaya cikmistir iyide cika cika tepesimi cikti bu kusun niye gùlù falan cikmadi hadi onuda gectim muhabereler postalar simdiye kadar cok bilincli eslestirildide tepesi cikmadi ama sayalar bilincsizce eslestirildi tepesi cikti ha valla bravo :tamam:

selam tolgahan sunuda ilava edeyim ki postalarda bile tepe vardir hatta gullu bile neden demeyin cunki icinde anadolu misirisine kadar kan karismis irklar var ...... gordum bu bir cocuk kusu dehil cunki besleyen arkadasim bir fransiz ve posta kulubu baskani ayni zamanda kulubumuzunde muhasebecesidir ve diher arkadaslara katiliyorum tepeli kelebekler daha cok ege de cok bulunmaktadir ayni zamanda edremitli arkadaslarimi kutlamak isterim cunki turkiyede kelebehin oyununa cok onem veren yoremizdir kelebeklerimiz adina tesekkurler

slm
ben kendi adima soyleyim tepeli kelebek asla beslemem tepeli kelebek olmaz
saygilar
sevgiler

ilginc musa abi ben daha hic gormedim tepeli veya gùllù posta ki avusturyada ve almanyada okadar yariscinin kumesine girdim ama hic gormedim ama biz sayayi tepeli olarak tanidik baskalari tepesiz olarak tanimis eyvallah...izmirdede bozali karanfil gerdanli arap beyaz vs.vs. kadar edremit de balikesir de gecerli oluyor tepeli tepesiz fark etmez...bu arada musa abi senin mavi sazliyi erkeginden ayirip beyaz bir erkekle vurayimmi abi ne dersin yada kendi erkegi iyimi???

ruzgar' Alıntı:
slm
ben kendi adima soyleyim tepeli kelebek asla beslemem tepeli kelebek olmaz
saygilar
sevgiler

:oley: :oley: :oley: :oley: :oley: :oley: :oley: :oley: :oley: :oley: :oley: :oley: :oley:

Çok merak ediyorum tepeli olmaz diyorsunuz kelebekler peki bunu nasıl ispatlayacaksınız neye dayanıyor , tepeli olan kelebekler hangi kuşlarla kırılmış ne zaman olmuş naısl yapılmış bunu ispat edebilirmisiniz..peki tam tersini söylesem faraza tepesiz kelebek olmaz diye!İspat edemedikten sonra .....

tolgahan' Alıntı:
ilginc musa abi ben daha hic gormedim tepeli veya gùllù posta ki avusturyada ve almanyada okadar yariscinin kumesine girdim ama hic gormedim ama biz sayayi tepeli olarak tanidik baskalari tepesiz olarak tanimis eyvallah...izmirdede bozali karanfil gerdanli arap beyaz vs.vs. kadar edremit de balikesir de gecerli oluyor tepeli tepesiz fark etmez...bu arada musa abi senin mavi sazliyi erkeginden ayirip beyaz bir erkekle vurayimmi abi ne dersin yada kendi erkegi iyimi???
ben isterimki kendi esinle vur ve uzerine basa basa diyorum o kuslarin uzerine kelebek almanyada zor bulursun oyun hemde tepesiz yavrular alirsin ama tepe cikarsada bana getir :heyo:

Bir Ustamızdan Üstadımızdan Yıllarını Bu Ise adamis Bir Cok Kupa Kazanmış Kelebek Yetiştiricisi Sayın: Süleyman Gürcan AKBULUT'un Sitesinden Alıntıdır.

Ben, Süleyman Gürcan Akbulut, 01.08.1965 te Balıkesir'in Manyas ilçesinin Salur kasabasında doğdum. 1974 ten 1997 sonuna kadar Almanyada yaşadım. Çocukluğumdan buyana Kelebek ırkını sadece güzel değil uçkun olarakta yetiştirmeye özen gösteriyorum. (Irk Standart'ına bak)

Sene 1972 de Ailem Almanyaya gitti. Bu sebebten ben Babaannem ve Dedem ile Salur'da kaldım. Almanyaya gitmeden kısa bir süre önce babam bana ''Erdalın Kuşları'' isimli kitabı hediye etti. İlginçtir ki kitaptaki Erdalın yaşadıklarını ben gerçek hayatta yaşamıştım. Tesadüf müdür bilmem, okula başladığımda Erdal isimli bir çocuk Kelebek besliyordu. Artık benimde Kelebek besleyebilmem için sadece dedemi ikna etmem gerekiyordu, zorda olsa başardım. Biriktirdiğim harçlığım ile ilk Kelebeklerimi satın aldım, daha sonra bir kaç çift Kelebekte dedem hediye etti. Böylece Kelebek yetiştirmeye başladım.

İlk severek yetiştirdiğim Kelebek ırkı, daha sonra Bursa oynarı ve Takla ırkını başarı ile yetiştirerek, dünyaca tanınmalarına yardımcı oldum. Halen bu ırkları severek kültür amaçlı yetiştiriyorum.

Amacım, iyi, güzel, uçkun güvercin ırklarını yetiştirip, gelecek nesillere değerli bir Kültür Hazinesi olarak koruyup bırakmaktır !

KELEBEK ( Standart )
Geldiği Ülke: Türkiye
Görünümü: Yapısı orta boyutlarda,ve orta uzunlukta,yere yakın uçkun, çevik,oyunlu bir güvercin türü.
Cins yapısı
Kafası: Düz (Perçemsiz), anlı hafif kalkık, orta genişlikte, kafası köşesiz enseye doğru toparlak.
Gözler: Renklilerde çakır, beyazlarda ve beyaz kafalılarda siyah. Göz kenarı deri renginde ve ince.
Gagası: Beyaz ve orta uzunlukta,burun üstü yumuşak ve düz, sadece şeşlerde gaga siyah renkte.
Boyun: Orta uzunlukta ve tam vücuttan çıkar şekilde ve yukarı kafaya doğru orantılı incelir şekilde.
Göğsü: Vücut’a göre orantılı genişlikte, ne fazla ince nede fazla geniş. Sırtı: Geniş, aşağı doğru hafif mehilli. Kanatları: Kuvvetli, telekleri orta kalınlıkta ve sert, vücut’a yatkın fakat çaprazlaşmaz. Kuyruğu: Uzun ve geniş, kuyruk telek sayısı 14 ile 18 arası değişir 16 idealdir. Bacakları: Dizden aşağı kısa, paçalı, paçalar orta parmak ucu hariç diğer parmakları örtmesi gerekir, tırnaklar gaga renginde. Tüyü: Dolgun ve sert vücut’a bitişik şekilde. Renk türleri: Bozalı, karanfil, baska, Çakal, renkli kuyruk, düz renkler, şeş, ve kaplan türleri.
Renkleri: Siyah,mavi,beyaz,kırmızı, sarı, her renk parlak bir şekilde.
Bozalı türü: Sırf kafa kuyruk, kuyruk altı ve kuyruk örtü tüyleri renkli, diğer vücut tüyleri beyaz.
Karanfil türü: Kafa, kanat, kuyruk ve dizden aşağı paçalar renkli, boyun, karın, ve but beyaz.
Baska türü: Kafa, El uçma tüyleri ve paçalar dizden aşağı beyaz, diğer vücut tüyleri renkli.
Çakal türü: Kafa, El uçma tüyleri, sırtı, karnı kuyruğu ve paçaları beyaz, boyun, büyük kanat örtü tüyleri, aynaları, ve göğsü renklidir.
Renkli kuyruk türü: Sakalı, veya bademi, kuyruğu, kuyruk altı ve kuyruk örtü tüyleri renkli, diğer vücut tüyleri beyaz.
Düz renkler: Arap, mavi kalemli, kula, samur ve süt beyaz diye geçer, hepsi parlaktır.
Ses türü: Sesler sadece parlak siyahtan oluşur, kafaları beyaz benciklidir. Sığırcık denilenlerin bencikleri göğsüne kadar iner, genellikle kanatlar güllüdür.
Kaplan türleri: Tüm vücut tüyleri orantılı şekilde beneklidir, çoğunluk beyazdır.
Hataları: Köşeli kafa, yağ bezesi, az kuyruk sayısı, beyaz kafada çakır göz, ve kırmızı göz kenarları.
Kelebek uçuş stili
Kelebek yalnız uçar,yani gurup ile beraber değil de kendi başına, her yüksekliğe çıkar, icabında dakikalarca da gözden kaybolabilir. Uçuş süresi 5 dakikadan tutun antremana göre 2 ila 3 saattir. 20 - 30 kelebeğin uçuşu ayni arıların veya kelebeklerin ayni anda karma karışık uçuşunu andırır. Kendini oyunlu bir şekilde yani kanatlarını açık bir şekilde kendi ekseninde döne döne tüm yüksekliklerden aşağıya bırakır toparlanır, tekrar yükselir ve pırıltı verilmesini adeta havada bekler, pırıltı anında hemen yerine iner. Esas kelebeğin uçuş stili bu değildir. Ideali şudur, oyunlu bir kelebek kendini sürüden veya kargaşalıktan adeta ayırır kendi kendine uçar ve düzüne düzüne kanatları açık şekilde kendi ekseninde sağlı, sollu değiştirerek, kimi uzun kimi kısa, adeta bir ağır çekim gibi, icabında o kadar hızlı ve çevik ki, gözle görünmeyecek şekilde kendini bir burgu gibi ufuk’a deler.
Akbulut S.

istedigin tepe olsun be abi ben ona tepede yaparim joleyle :hhh:

bu arada percemle tepe ayni sey degildir arkadaslar percemli saya zaten olmaz sayada arka tepe olur resimlerde gordugunuz gibi

herkezin görüşüne saygı duyarız...Fakat bu kuşlar uzaydan gelmedi..farklı bir cins kuşla kırıldıysa madem niye bu kuşlar havada çıldırıyor oynarken düze dönüyorlar..şunu anlarım ben arkatepe kelebek beslemem sevmem kümesime sokmam ama arkatepe kelebek olmaz onu anlamıyorum bu bizim beslediklerimiz arkatepe kelebeklerimiz kelebek değil de çok afedersiniz martı gibi milletin uçurduğu kuşlar mı kelebek!!Allah a çok şükür biz uöuruyoruz keyfini yapıyoruz darısı diğer güzel kardeşlerimizin başına

selam değerli dostlarım..1974 lerde kelebek ve bursa oynarı ile tanıştım..yıllarca besledim bursa nın ertuğrulgazi beldesin de hala oturmaktayız..(ailem orada yani)ben bu yaşıma tepeli kelebek görmedim..her türünü gördüm ama tepeli görmedim..bu arada tepelisi belkide karşımıza geldi ben kelebek olarak bakmamışımdır..şimdi bakın değerli arkadaşlarım geçen gün birisi aynalı miro getirdi..bu ne şimdi miromu? miro..ama ayna nereden geldi bunu anlamaya çalışalım..aynı şekilde basık perçemli miro geldi bu nedir şimdi ?miro oda ama perçem neren geldi düşünün bakalım..

Sevgili ali hakan abi bilirsinki bursamizda kelebek acisindan cok onemli bir metropol, sehrimizde her turlu kelebek besleyicisi olmakta, Bende bir yetistirici olarak su acilan konudan gercekten ne kadar cok uzuntu duydugumu sizlerle paylasmak istiyorum, bu irka gonul vermis bir insan olarak Kelebekteki TEPE simgesini bir hata olarak kabul etmekten baska bir sey dusunemiyorum, bir irkin standartlari vardir, her kime sorarsaniz sorun kelebek kafa yapisi DÜZ olarak nitelendirilmektedir, günümüzde demkeç paçaalı ( BOL PAÇA) kelebeklerde bulunmakta, peki bu irklarda orjinal kelebek ibaresini kullanabilirmiyiz dostlarim, benim sizlere soracagim konu sizler TEPELİ bir kelebnege bu kus ORJİNAL Bu güne kadar kirilmadan gelmiş bir kelebek diyebilirmisiniz, yada BOL PAÇA bir kelebege ayni ibareyi kullanabilirmisiniz, Simdilerde ali hakan abiminde anllattigi gibi kuslarin soylari kanlariyla cok fazla oynanmakta, cocuklugumdan beri tek besledigim irk olan kelebegi tepeli olarak kabul etmem benim icin asla munkun olmuyacaktir, bu isi, kus sevgisini ogrendigim bana asiliyan abilerimden amcalarimdan dedelerimden bana miras kalan Kelebek Standartlarini korumak icin elimden geleni yapicagim.
Ama tabiki sizlerede saygi duyuyorum, performans olarak güzel performans sergilediklerinden sozlerinizden anliyorum, yinelecek olursam gercekten cok ama cok uzulerek kelebekteki TEPE olayini hoş karşılamıyorum,
Burdan oynarcı arkadaslarima sesleniyorum, tepeli oynar olurmu? Yada dolapcı besleyen arkadaslara TEPELi dolapcı olurmu, yada Muradiye besleyen arkadaslar TEPELİ muradiye olurmu? Olursada ne kadar performans sergilerse sergilesin bu Kuslari ORJİNAL ve Safkan olarak tanimliyabilirmisiniz..
Tesekkurler.

serdar mustafaoglu biladerim baska cinste normaldir degildir cinsiyle ilgilenene sormak gerek ...ama bizde bunu 4 milyonluk nufusu olan bir sehirde izmirde ogrendik ustalarimizdan senin uzuldugun kadar bende sana ve senin gibi iyi ogrenmis gonul vermis ayni dusunen ve oyle bilen arkadaslara uzuluyorum tepe bizde normaldir zaten izmirde tersini soyleyeninde kusculugundan suphelenirim hatta onde gelir meraklisina gore... bu arada kurban bayraminda mubarek olsun kardesim nice bayramlara vesile olmasini ve ailece saglik ve mutluluk dilerim

arkadaslar öncelikle hepinize hayırlı bayramlar.ben tepeli kelebek kusu meraklısıyım 14 yıldır istanbulda tepeli kelebek yetiştiriyorum.bu sorunun cevabı kesınlıkle tepeli kelebek vardir ve en safından daha saftır.şuan 48 tane tepeli hemen hemen her renkten kelebek kusum var ve içlerinde 1tane oynamayan kus yok tepeli kelebek olmaz dıyen kardeslerım gelsın kelebek kusu seyretsınler ve bazı arkadaslar kumesime tepeli kelebek sokmam diyolar bende aynen kümelerime tepesiz kelebek sokmam benıim kuslarım hem görüntüsüyle hemde oyunlarıyla bana hitap ediyolar .(KELEBEK YANİ SAYA KUSUNDA TEPE NORMALDİR VE BAZI TEPELİ SAYALAR TEPESİZLERDEN ÇOK DAHA İYİDİR)

Hepinizi iyi Bayramlar dostlarim, tabiki gorusler farklidir, hepinizin goruslerine saygi gosteriyorum, Ama Benimde prensibim budur.
hepinize bütün yorumlariniz icin Tesekkur ediyorum, Bu Konuyu Anket Olarak Site Kullanicilarin oyuna sunmak istiyorum, bakalim dostlarimiz ne dusunuyorlarmis bu konu hakkinda.

slmlar bende kümesine tepeli saya sokmayanlardanım. has sayanın tepeli oldugunu düşünmüyorum. zamanında tepeli saya besledim ama ayarsızlık cektiler. oyuna girdi iki defa(asagıya) 3.cüsünde kiremite cakıldı.. yaklasık 17-18 senedir saya besliyorum performans olarakta kostüm olarakta verim olarakta tepeli sayalardan bişi alamadım.

bana göre gercek saya (has saya) arap olacaksada kafa kuyruk olucaksada kırlangıç olucaksada
renkleri parlak olucak genel olarak sayalar kuyruk üstsüz beyaz gaga beyaz tırnak kırmızı göz olmalı. oyuncu olmalı kagıda girmeli. düz ucuslu saya saya değildir. pacaları tırnaklarını kapatmıyacak kadar az olmalı.. ve kostüm kusu olmalı kırlangıç- kafa kuyruk kesinlikle lekesiz olmalıdır..

son olarak:
tepeli saya olmaz tepeli papagan olur :)

Geri