SAYADA (KELEBEKTE )TEPE NORMALMIDIR ???

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tolgahan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 142
  • Görüntüleme Görüntüleme 41K

Kelebek (Saya) IRKINDA Tepe Normalmidir?

• Sayalarda Tepe OLABİLİR!

Oy: 14 50.0%
  • Sayalarda Tepe KESİNLİKLE OLMAZ!

Oy: 14 50.0%

• Kullanılan toplam oy
    28
  • Anket kapatılmış .
şu ırkını bilmediğimiz kuşlarınızın fotoğraflarını koyunda değişik renkteki tepeli kelbekleri bizde görelim. ben balıkesirliyim senin nereli olduğunu da bilmiyorum, senin ırkını bilmek gibi bir uğraşımda olmamalı ama sen bunları yazarken fotoğraflarınıda koyacaksın ki görelim, dededen kalma ırk diyorsun beslediğiniz ırk posta güzel bir uyarlama neyse, fotoğrafları merakla bekliyorum..

KARDES ENKISA ZAMAN DA RESIM LERI KOYUCAM SITEYE ISTEDIGIN BI REK VARSA SOYLE ORENK KOYIYIM.

çakallardan, ve baskalardan koy renk önemli değil, mavi,siyah,kırmız olabilir. karakuyrulardan olur, şeşlerden olur ne bileyim birçok kelebek çeşidivar

ben çok kararlıydım bu konu hakkında bir şey yazmayacağıma yazmıyacağım da ama bir iki yerden bulduğum resimleri paylaşmak istiyorumo yüzden bir şeyi iddia ederken arkasında durmak için çok emin olmak gerekmez mi?

Ekli dosyalar

• ren2008067dp8.webp
    ren2008067dp8.webp
    16.3 KB · Görüntüleme: 1,628
  • resim041pr1.webp
    resim041pr1.webp
    7.6 KB · Görüntüleme: 1,930
  • ren2008090jt1.webp
    ren2008090jt1.webp
    13.6 KB · Görüntüleme: 1,656
Konu adamın icine isliyor yazmasada yazacagi geliyor, Paylasim icin cok tesekkurler Kemal, ama yinede inanmiyorum bunlar fotomontaj :)

fotomontaj da olsa yakışmamışmı gerçekten :tamam: (yanlış anlaşılmasın orjinaldir)

Sevgili arkadaşlar her bakıcı kendi yakın çevresini bilir ve doğruların sadece gözlemlerince olduğunu düşünür. Şimdi 1926 lı yıllardan bahsetsek o yılların orjinal milat(başlangıç) kelebek veya sayalarını kim gösterebilir ve ispatlayabilir.
Dönücü ırklara ait tüm varyetelerin illaki birbirleriyle hısımlıkları vardır. Bizler ne kadar işimize gelmesede, kendi doğrumuzun en doğru olduğunu savunsakta en doğruya ulaşma imkanımız yok. Ancak hayatta olan deneyimli gerçek ustalardan dinlediklerimize ve izlenimlerimize göre dönek, dolapçı, kelebek, saya, topka, benli, bıyıklı, ödemiş kelebeği, Aydın yerlisinin hepsinin başlangıç ataları aynıı soylardan olmalıdır.
Yöresel beklentiler, arz talep doğrultusunda eşleme çalışmaları, iklim faktörleri v.s mutasyondan kaynaklanan değişimler, bilinçsiz eşleşmelerden çıkan intermediyer bireylere yönelim ve onları üretme çabaları neticesinde çok farklı türler meydana gelmiş oluyor.
Tepeyi sevenler tepe görünümüne baskınlık vererek üretime hız verir, performansa önem verenler baskınlığı performansa verirler, paçaya önem verenler, hem paça hem performansa önem verenler kendi beklentilerince baskınlarını seçip istedikleri gibi genlerle oynayabilirler. Mübadele sonrası yurdumuza dönen atalarımız beraberlerinde türlü zorluklarla getirebildikleri dönek soylarını yerleşim alanlarında üretirlerken kaçırma, eksilme sonucu boşlukları doldurabilme amacıyla kan girdikleri yakın varyetenin etkisiyle illaki değişimlere sebep oldular. Bu yüzden çok meraklı özverili bir bakıcı kuşlarına soy katmadan aile içi eşlemelerle üretime devam ederken baskınlık kanı bir noktaya varırki dolapçıdan tepeli, dönekten tepeli, kelebekten tepeli çıktığını hayretle görürler. Bunlar yıllar önce yapılan bilinçli veya bilinçsiz eşlemenin sonucu üreyen bireylerin dışa vurumudur. Fakat tepe yanında performans zenginliğinide sunuyorsa lütfen yanlışlık yapıp kırma veya melez gibi yakıştırmalarla bakıcılara hakaret etmekten uzak duralım. Kostüm kuşunda fiziki görünümlerle oynamak kolaydır ve istenilen şekilde yönelim izlenerek yön verilir. Performans söz konusu olunca bu çok zor bir handikap olur. Farklı soyla melezleme çalışmasına giren birey görünüm olarak istenilene ulaşır fakat performans güzelliği anında kaybolur. Tekrar ıslahını sağlamak ise her babayiğidin harcı değil ve uzun yıllar ya düzelir ya düzelmez. Bu yüzden çamur atma lekeleme gibi sözcüklerden kaçınalım. Ancak performans yitirilmişse olay değişir. Arkadaşarımızın dediği gibi Edremit kelebeklerinin enfes oynayan tepeli telkuyrukları sarı veya karaboyunları mevcuttur. Besleyen deneyimli yaşlı ustalara çok büyük vaadlerde bulunsanız dahi soylarını kırmaz ve orjinal beslemeye özen gösterirler. Bu yüzden tepe kusur değildir.
Not: Çalışma kuşu olan birçok soyların eşleştirilmesiyle üretilmiş yarış güvercinlerinde de nadiren tepe ve paça çıkıyor. Güllü olanlar ise Fransız Fabry soyunda daha sık görülüyor. Görünüme bakılmaz esas olan kuşun yarışçı yeteneğidir. acemi ve ukalalığı iş bilen bazı şahıslar lekelemek için alaya alırlarken sadece ne kadar dar görüşlü bir at gözlüğü taktıklarını ispat ederler. Selamlar.

yaa kardeşim kuş kırma ise tepesi olabilir ama saf kelebekse tepesi olmaz...

orta resimdeki tepeli kesinlikle kelebek değil buna eminim de diğer iki resim kafamı kurcaladı, kırmızılar şu an edremitteki tepeli sırtalların soyundan olabilir sarıda öyle, zaten tepeli olarak gördüğüm tepeli diye tabir edilen kuşlar bir kırmızı, birde sarılı kelebekler. bide havada görmek lazım bunları ne bileyim belki taklada atar bunlar :):): kırık ya oyzüden

(sadece bir tebessüm ediyorum (: )aynı zamanda Tahir Sadan beye bu konuyla ilgili paylaştığı tecrübeleri ve fikirlerinden ötürü teşekkürü bir borç biliyorum

Sevgili arkadaslar, hepimizin hem fikir oldugu nokta edremit kelebeklerinde tepe oldugudur, Fakat sevgili Dostum kemal'in gonderdigi resimlerdeki cakallarda tepe gorulmesi cok zor bir olaydir, bu konu hakkinda yaptigim arastirma ve sorusturmalarda kendi capinda bugune kadar bir cok cakal ve baska irkina hizmet etmis insanlardan bunun mumkun olmuyacagi ve olanininda makul olmadigi goruslerini aldim, Sevgili arkadaslarim, hepimiz kuslarimizda performans arariz, bazisi tepelilerde bu performansi bulur bazisi tepelise oynasada onu kumesine sokmaz, sonucta buda bir zevk meselesidir, konunun asil getirilmesi gereken nokta sudurki, eger kelebek irklarinida 3 bolume ayirirsak "Performans" , "Kostum" , "Kostum+performans"
Performans Kusu besleyen arkadaslarimizin kuslarinin oyununa bakarak tepe vs gibi Kusurlar ( Ozur dileyerek Ben Kusur Diyorum) onlar icin onemli degildir, Sonucta kuslarinin yerdeki goruntuleri degilde, havadaki sergiledigi performans onlar icin onemlidir,
Kostum agirlikli Kelebek besleyen arkadaslarimiz ise, daha cok kuslarini ucurmak yerine yerde ve kelebek sifatlarina 1/1 uyan kuslar uretmektedir, onlar icin birakin tepeyi vs, kuslarinin uzerindeki en ufak bir leke dahi kusur olarak sayilmaktadir.
Son olarak benimde icerisinde bulundugum Kostum+performans agirlikli kelebek bakicilari ise, Kuslarinin havada oynadigi kadar yerdede ishtisamli olmasini isterler, bu insanlar icinde eksik oyun ve bozuk tüy yapisi aradaki beyaz lekeler yada tepe kusur olarak gorulmektedir,
Bu soyledigim seylerdede hepiimizin hem fikir oldugunu bilmekteyim, kimimize gore tepe bir kusurdur, kimine gore ise onemli degildir,
Benim yasadigim sehirde ise tepeli kelebekler ragbet gormemekle beraber, pazarda yada mezatlarda kuslarin ilk bakis acisi onlarin kelebek olmadiklarina dairdir.
Burada tartisilmasi gereken Konu,
KELEBEK IRKINDA TEPE MAKUL GORULURMU? GORULURSE NEDEN? gibidir..
Bilgi alisverisini bu cizgide surdurursek daha iyi bir sonuc alacagimiza inaniyorum

Saygilar.

slm tahir bey
siz tepe olayini zaten cozmussunuz yazmis olduklarinizdan anlasiliyorki
gene kafa karsitiriyonuz bende biliyorum kostum kuslarinda aile ici eslesmelerde ilk once oyunu bozdugunu
genetik olarakta fiziki yabilarinda degisiklik gosterdigini ornek tepe
benim anlam vermedigim bu edremit kuslarinda bu tellilerin veya arka enselilerin kani ne kadarki
zayif dusuruldu ve iclerine tepeyi bozmadan oyun sokuldu demektirki bu edremitli arkadaslar
kendilerine bir rand piyasa yapmak istediler bu konuyla iyi bayagi bir ugras verdiler
cok guzelde yaptilar ama sadece kendilerini kandirdilar yazinizin basinda gozlem yaparak kuscular kendilerini
gelestiriyor diye yazmissiniz bunu gercekten ve gonulden soyluyorum kelebek ve baska bu iki cins kusu gozlemliyerek
cozemessiniz buna gercekten iyi bir deneyim ve teccube gerekir tabiki kostum ile ugrasanlar icin
kelebekte oyunu yakalamak bana gore cok basit ama oyun arti kostum cok zor bir is
o yuzden benim vaya arkadaslarin bilmedigi bir teori ile karsimiza cikinki gercekten bu iste bir is var diyelim
boyle bos konusarak veya kafa karistirilarak bir yere varamassiniz
ben 32 yasindayim 3 veya 5 sene oncesine kadar tepeli kelebek duymadim ve bunu ustalarimdan veya onlarin
muhattap oldugu kisilerdende boyle kelebekte tepe normaldir diye
simdi sizler cikiyonuz bu olay boyle bunu kabul edin diyorsunuz yasiniz benden oldukca buyuk
ama bu isler yas ile alakasi yok teccube konusur burda
MEHMET GUCLU

yani edremit tellilerin soyunda bozukluk var edremitli arkadaslarin oyununami geldik yani :))ve bu bozukluk obur sayalarada sicradi ha oylemi ??? bence kimse hicbiryere birsey sokmadi zaten geninde vardi bu tepe ile oyun bu sadece boyle dusunenlerin teorisi zaten ancak teoride kalir ileriyede gidemez cunku ispat yok...

ruzgar' Alıntı:
slm tahir bey
gene kafa karsitiriyonuz ........

MEHMET GUCLU

Aleykümselam Mehmet Güçlü kardeşim duygu ve düşüncelerin için sağol herzaman kafa karıştırıcı olmakta varmış. Senin gibi tecrübeli arkadaşlara şapka çıkarıyorum. Birgün sende bugün yazdığının ne kadar yanlış olduğunu anlarsın umarım o gün çok gecikmez.
1972 yılından beri güvercin beslerim. Gönül verdiğim ilk soy kelebeklerdi. Henüz oniki yaşındayken tepeli kelebekleri gördüm ve besledim. Tek fark o zamanlarda kostümden ziyade sadece performans beklentisi aranırdı. Çoğunluk şebel bakardı ve bildiğimiz döneklere yakın dönüşler yapanları dahi izlenirdi. İlerleyen zamanda nasılki arap, gök, al, kaplan desenli dönekler yerlerini akbaş akkuyruk döneklere bırakmış ise kelebeklerdede talepler doğrultusunda değişim ve ıslah çalışmalarınca değişimlerce bugünlere gelindi.

resim063mg1.jpg

resim064yg5.jpg

resim065xy6.jpg

resim066cx4.jpg

Paylasimlar Icin Tesekkur Ederim Tahir Bey, Bizlerinde Bahsettigi Edremit Kelebkleri Bunlar, Fakat Bunlarda Tepe Olayinin Olmasina bizim itirazimiz yok, Genlerinde varsa Olur Fakat diger kelebek cesitlerinde tepe Kusurdur, Çakallarda, Yada Baskalarda Tepe bulunmaz, Tepe Bulunan para yapmaz, yuzune bakilmaz, Sakalli Karakuyruklarda Tepe bulunmaz, Kafa Şeşlerde Tepe Bulunmaz, Tam KaraKafa Karakuyruklarda Tepe bulunmaz, Yada Karanfillerde Tepe bulunmaz, Eger Bu irkini yazdigim kuslarda Tepe olayina rastlanirsa bu kusun soyunda kiriklik oldugunu soylemek mumkundur, Buna kimin nasil itiraz var onu anlamiyorum.
Biz Bursada bu isi yapiyoruz, ve etrafimizda Cakal, Baska besleyen bir suru agabeyimiz kardesimiz var, Herkezin bizim kelebek turlerimizde TEPE olayinin olamayacagini, cunku yillardan beri bu kuslarin soylarinin tertemiz oldugu anlatilmaktadir,
Konuyu Buraya acarsak ( Edremit Kelebeklerini Ayri yere koyuyoruz ) Degerli goruslerinizi daha cok bu Kelebekler hakkinda degerlendirmenizi istiyorum.
Çakallar , Baskalar , Karanfiller, Sakallı Karakuyruklar , Kafa Şeşler, Duble Karakafa Karakuyruklar' da Tepe Olayi varmidir, varsa , yada yoksa bunun gecerliligi ne derecededir,
TESEKKURLER..

simdiye kadar siz gormediniz diye yok sayamazsiniz var oncedende vardi su renkleri ( beyazda arapta bozalida mavide kirmizida ) bu renkte agirlikli olarak kuslari besledim ama hicbiri tepe vermedi yoktu gormedim diyebilirmi soruyorum... ben simdiye kadar bu renklerle hasir nesir oldum cok nadirde olsa tepeli verdiler cokta sert oyunlari olanlar oldu iclerinde bakin ben burda tepeliyi zirveye koymuyorum ama tepeliyede ozur diyemem cunku simdiye kadar ozurunu gormedim tepelinin yavrularida soyunu hic bozmadi... yani soyundaki renginide bozmadi soyundaki oyununuda bozmadi paca gaga kafa yapisi hersey soyundaki gibiydi...simdi soyunda olmayan rengi verse tamam diyecem yada soyundaki oyunu bozsa ozurlu diyecem ki ben o kusla zaten ugrasmam obur arkadaslar gibi bende kumesime sokmam ama bana oyunda renkte ariza yapmayan soyunuda bildigim kusu tepelide olsa soyu icin bas taci yaparim cunku hakiki kuslar kolay kolay elde edilmiyor ama tepeli sayaninda kirmasi var arkadaslar kus oldu her renk vardi uzerinde tepeside vardi ha o kus kirmadir bes para etmez macazi anlamdada yani... tepeli vardi pacalarindan ayaklari gorulmuyordu... tepeli vardi donek gibi kafa yapisi vardi boyle kuslarda goruyorduk pazarlarda izmirde eskiden basmaneyle hilal arasinda pazar oldurdu coluk cocugun elinde oyle tepeli kuslar vardi yani bizde saya tepesine gore degil rengine gore kafa yapisina gore pacaya gore ( odemis sayasi haric ) vs.vs bunlara gore degerlendiririz soyunun ne kadar kirik ve ozurlu oldugunu...GORMEDIYSEN GORMEDIMDE YOK DEME OLMAZ DEME

tearfulchild' Alıntı:
diger kelebek cesitlerinde tepe Kusurdur, Çakallarda, Yada Baskalarda Tepe bulunmaz, Tepe Bulunan para yapmaz, yuzune bakilmaz, Sakalli Karakuyruklarda Tepe bulunmaz, Kafa Şeşlerde Tepe Bulunmaz, Tam KaraKafa Karakuyruklarda Tepe bulunmaz, Yada Karanfillerde Tepe bulunmaz, Eger Bu irkini yazdigim kuslarda Tepe olayina rastlanirsa bu kusun soyunda kiriklik oldugunu soylemek mumkundur, Buna kimin nasil itiraz var onu anlamiyorum.
.........
Çakallar , Baskalar , Karanfiller, Sakallı Karakuyruklar , Kafa Şeşler, Duble Karakafa Karakuyruklar' da Tepe Olayi varmidir, varsa , yada yoksa bunun gecerliligi ne derecededir,
TESEKKURLER..

Saymış olduğunuz kelebek çeşitlerinde gerçekten kusurdur ve üreticilerin şiddetle kaçındığı bir genetik faktördür. Bu yüzden derhal tepeli verenler salmadan uzaklaştırılır. Benim anlatmak istediğim her tepeli görünüm melezleme ve soyda defarmasyon anlamına gelmiyor. Manisa ve Edremitte izlediğim kelebeklerde tepe kusur olarak algılanmıyor ve performansa bakılıyor. Tepeyi tavsiye ediyorum diye bir anlam çıkartmak istemiyorum. Bu bakıcının beğenisine kalmış bir yaklaşımdır. Selamlar.

öncelikle tum arkadaşlara selamlar.arkadaslar ben 44yasındayım ıst de yasıyorum ve kelebek kusu beslıyorum takrıben 11 yasından berı kelebek kusu beslıyorum .busıteye bugun oylesıne kayıt oldum ve bu konuyu gordum vede busıtede yıllardır gormedıgım kardesım emre cıkarın adını gördum az önce. arkadaslar 1999 yılında emre kardesımle romanyada bır kuscunun kumesınde tesadufen tanıstım ve tesaduftur aynı ucakta aynıgün ıst ye döndük.3gün sonra kapalı carsida bulustuk ve emre kardeşimin kümesine gittik inanın ogüne kadar tepeli kelebek hic görmemiştim bana3tane kus uçurdu ve mukemmel derece denılecekkadar güzel dönüyolardı ogün ben yıllardır bosuna kelebeklerle urasıgımı anladım biz kelebek beslemıyor sadece güvercın beslıyormusuz dedım . 1hafta sonra emre kardeşim bana 2çift tepeli 1takım kara kaplan ,1takım beyaz kaplan yani ucurdugu bana seyrettidiği kuşları hediye olarak göndedi ve dıyer haftada 1çift kırmızı, kafa lar beyaz 1takım yolladı ve 99 yılından berı sadace okusları covalltım ve osoyu beslıyorum . emre kardesıme bana bu mukemmel kusları tanınttıgı icin çok minnetarım . arkadaşlar bende burdaki bazı arkadaşlar gibi tepeli kelemebek olmaz diyenlerdendim fakat bunu hiç görmediğim hiç tanımadığım hiç kumesimde uçur madığım içinmiş.tum arkadaşlara tavsiyemdir bilmediğiniz bir ırk olabilir ama iyisinden 1çift alın ve besleyın hem havada hem yerde gözünüzeede gönlünüzede zevkinizede eniyi şekilde hitap edecektir bu zevk işidir ve bukuslar zevkin dorugundadır tum kelebekcı kardes lerime tavsiyemdir.(bu siteyede yıllardır ulaşamadıgım emre kardeşimi bulmama vesile oldugu için tsk ederim.)

arkadaşlar hepimizinde bildigi gibi her bölgenin kendine has güvercin ırkları var,şimdi sizlerin baska dediginiz kelebege biz kırmızı veya siyah akbaş diyoruz ben uşakta siz lerin kabüllenemedigi kelebekleri tepeli olarak besleyen arkadaşlar gördüm ve bu kuşları edremitten getirdiklerini söylemişlerdi ve hava performanslarıda oldukça güzellerdi.bizler daha çok kuşların renklerinden hangi illere ait oldıklarına bakarsak daha dogru sonuca gideriz.tabi sizler bu ırkı kelebek ve saya diye geçiştiriyorsunuz ama ben öyle bakmıyorum olaya.mesela balıkesir kelebegi daha çok balıkesir bölgesinde yaygın yetiştirilir.baska dediklriniz bildigim kadarıyla bursa baskalar ve sarı kuyruk lar bursa civarı.gerdanlılar yani bozalalar genelde izmir ve manisada yaygın bulunak kelebek veya saya türleridir.lafın kısası tepeli sayalar veya kelebeklerde edremit bölgesinden yaygın olarak çıkan türlerdir,ben kesinlikle şuna katılmıyorum tepeli olanlar kırık olamaz nedeni kelebek ve sayalarda aradıgımız her özelligi tepeli olanlardada mevcuttur ben bizzat bunu gördüm ve kendim besliyorum.tepeli saya gördümmü dayanamam ve bir ara kümesimde 12-13 tane tepeli saya vardı.bunlar bir kandan üreme degil.her renk vardı, gerdanlı,pal,kafa kuyruk,arap,beyaz gibi ama şuan sadece pal var digerlerini sattım.herkesin görüşüne saygıda duymak lazım.........

selam değerli dostlarım ..hepinize saygılar sunuyorum..bakın değerli arkadaşlarım ben bursada doğdum büyüdüm..çocukluğumdan tanırım kelebekleri hiç tepeli görmedim..ve benim için bu böyle gider artık..ama bakıyorum ki yurdun çeşitli yörelerinde tepeliside var..bunu kabulenmek lazım gelir diyorum yani kafamda hala kelebek tepesiz ama tepelilerin de varlığını inkar edemem artık..çünki mühim olna performansı benim için..artık performansını tartışma zamanıdır derim ..saygılarımla

ruzgar' Alıntı:
slm tahir bey
gene kafa karsitiriyonuz bende biliyorum kostum kuslarinda aile ici eslesmelerde ilk once oyunu bozdugunu
genetik olarakta fiziki yabilarinda degisiklik gosterdigini ornek tepe
benim anlam vermedigim bu edremit kuslarinda bu tellilerin veya arka enselilerin kani ne kadarki
zayif dusuruldu ve iclerine tepeyi bozmadan oyun sokuldu demektirki bu edremitli arkadaslar
kendilerine bir rand piyasa yapmak istediler bu konuyla iyi bayagi bir ugras verdiler
cok guzelde yaptilar ama sadece kendilerini kandirdilar yazinizin basinda gozlem yaparak kuscular kendilerini
gelestiriyor diye yazmissiniz bunu gercekten ve gonulden soyluyorum kelebek ve baska bu iki cins kusu gozlemliyerek
cozemessiniz buna gercekten iyi bir deneyim ve teccube gerekir tabiki kostum ile ugrasanlar icin
kelebekte oyunu yakalamak bana gore cok basit ama oyun arti kostum cok zor bir is
o yuzden benim vaya arkadaslarin bilmedigi bir teori ile karsimiza cikinki gercekten bu iste bir is var diyelim
boyle bos konusarak veya kafa karistirilarak bir yere varamassiniz
ben 32 yasindayim 3 veya 5 sene oncesine kadar tepeli kelebek duymadim ve bunu ustalarimdan veya onlarin
muhattap oldugu kisilerdende boyle kelebekte tepe normaldir diye
simdi sizler cikiyonuz bu olay boyle bunu kabul edin diyorsunuz yasiniz benden oldukca buyuk
MEHMET GUCLU

evet onceden internet yokdu ve herkez sadece kendi cevresindeki kuslari biliyordu ama artik oyle degil bakin ne guvercinler goruyoruz ki daha once gormedigimiz...benim anlamadigim gormedikleri beslemedikleri kus hakkinda nasil boyle detayli olarak konusuyorlar...alin gorun besleyin deneyin sonra konusalim teorilerinizden daha yararli olucagini saniyorum bu ise yeni baslayan arkadaslar icin... cunku bakiyorumda bu olay inadim inada biniyor yavas yavas :hhh: :hhh:

tolgahan' Alıntı:
alin gorun besleyin deneyin sonra konusalim teorilerinizden daha yararli olucagini saniyorum bu ise yeni baslayan arkadaslar icin... cunku bakiyorumda bu olay inadim inada biniyor yavas yavas :hhh: :hhh:

Sevgili dostum tolgahan, oncelikle sana saygilarimi sunuyorum, mutlu ve huzurlu bir yil diliyorum.

Kelebek beslemeye yeni baslayan insanlar degiliz, bizler tepeli kelebek besleyenlere saygi duyuyoruz, fakat kuslarimizdaki kostumsel guzelligi bozmamak adina ne kadar iyi performans saglarlarsa saglasinlar kumesimize Tepeli kelebek sokmuyoruz, Zaten bugune kadar elime gecen yetistirdigim kelebekler arasinda hic bir zaman Tepeli yavru almamisimdir, Burada bende sizlerden ogrendim tepeli kelebek oldugunu ve beslendigini, ama yinede tepe konusunda hassasiyetim oldugunu soylemek isterim.

Tartismayi, sizlerinde onayi olursa
TÜRKİYEDE NEDEN BİRÇOK GÜVERCİN IRKININ TAM STANDARTLARI YOKTUR,
adlı konuda devam etmek istiyorum

Saygılar.

Sayın Gürcan AKBULUT Agabeyimizin Kisisel web sayfasindan ona yonelttigim Soru ve Aldigim Cevap...

Sevgili Gürcan Bey, Sizin engin bilgilerinize dayanarak Kelebek ırkımızla ilgili size bir soru yöneltmek istiyorum, Kelebek ırkında Tepe kusurmudur değilmidir, örnek olarak bir kırmızı çakal yada kara baska da Tepe olması bu kuşun orijinalliğini bozarmı? Bu konuda bizi bilgilendirirseniz çok sevinirim, Teşekkür ederim. Serdar Mustafaoğlu

Sayın Serdar Mustafaoglu,bilindiği üzere, geçmişte ve günümüzde tepeli kelebekler mevcuttur. Büyük bir kesim tarafından kabul görülmesede sevenleri ve yetiştiricileri mevcuttur.Şahsıma sorarsanız bu bir zevk meselesidir, eğer tepeliler saf kelebek soyunu temsil ediyorsa neden zevk için beslenmesin. Size bilinen bir misal vereyim. Tüm Türkiye genelinde bakılan Takla ırkımızda düz kafa, perçemli, takkeli, ve takke perçemleri mevcuttur. İçlerinde çok iyi oynayanlarına bizzat şahit oldum. Bu ırkımızda kabul görmüşse kelebek irkimizda neden kabul görmesin ve sevenleri tarafından beslenmesin. Öncelikle Türkiye'' mizde büyük bir Birlik ve Beraberliğe ihtiyaç var. Federasyon bütün Türkiye''de ki dernekleri ayni çatı altında toplar ve belirli Standartlar geliştirilir ve devamlı üzerine çalışılırsa neden kuşlarımızdaki belirli şekiller kabul görmesin.Çakal ya da Kara Baska da tepe olması bu kuşun Orijinalliğini bozarmı? diye sormussunuz. Size şöyle bir cevap verebilirim: Sizde bilirsiniz ki Standartlara uygun kuşlar pek nadirdir ve bilinçli yetiştirilmesi gerekir.Öncelikle elimizde bulunan kuşlarımızı kusursuz bir hale getirip yetiştirmeye başladığımız an artık bu kuşlarda zevkimizi tatmin eden bir çalışma bulamadığımız an, misal verecek olursak önden perçemli kelebek yetiştirmeyi hedef alırız. Öncelikle şu an elimizde bulunan kelebeklerimize sahip çıkıp, özenle onlari standartlara uygun bir hale getirmemiz hedefimiz olmalı. Kelebek ırkında Tepe kusurmudur değilmidir, bu soru daima tartışılır, fakat yukarıda belirttiğim gibi bence zevk meselesidir! Saygılarımla

Teşekkürler Serdar bey ve dolayısıyla Gürcan bey gayet anlaşılır şekilde konu anlaşılmıştır. Bakıcıların gönüllerindeki en makbulüdür ve yıllardan beri süregelen deneyimli bakıcılardan kulağımıza gelen orjinalliği ifade eden standartlara en çok uyanları beslemek ve üretime bu yönde hız vermek çok daha doğru davranış biçimidir. Bence değerli kelebek besleyicisi arkadaşlarımız kostüm soyumu yoksa performans soyumu oldukları konusunda daha dikkatli davranıp soyların defarmasyona girmesini engellemeyi amaç edinmelidirler.
Tüm gönül dostlarımızın yeni yıllarını kutlar sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.

tearfulchild' Alıntı:
tolgahan' Alıntı:
alin gorun besleyin deneyin sonra konusalim teorilerinizden daha yararli olucagini saniyorum bu ise yeni baslayan arkadaslar icin... cunku bakiyorumda bu olay inadim inada biniyor yavas yavas :hhh: :hhh:

Sevgili dostum tolgahan, oncelikle sana saygilarimi sunuyorum, mutlu ve huzurlu bir yil diliyorum.

Kelebek beslemeye yeni baslayan insanlar degiliz, bizler tepeli kelebek besleyenlere saygi duyuyoruz, fakat kuslarimizdaki kostumsel guzelligi bozmamak adina ne kadar iyi performans saglarlarsa saglasinlar kumesimize Tepeli kelebek sokmuyoruz, Zaten bugune kadar elime gecen yetistirdigim kelebekler arasinda hic bir zaman Tepeli yavru almamisimdir, Burada bende sizlerden ogrendim tepeli kelebek oldugunu ve beslendigini, ama yinede tepe konusunda hassasiyetim oldugunu soylemek isterim.

Tartismayi, sizlerinde onayi olursa
TÜRKİYEDE NEDEN BİRÇOK GÜVERCİN IRKININ TAM STANDARTLARI YOKTUR,
adlı konuda devam etmek istiyorum

Saygılar.
sagol serdar kardesim bende senin yeni yilini kutlarim...yanliz benim o yazdiklarim tepeliyi ozur kusu olarak gorenler icindir yani soyu bozuk diyenler icindir kostum icinde bircok sey yazdim ve o konuda hem fikirimdir cunku zaten bilmedigim bir istir kostum siz oyle diyorsaniz oyledir kostum...bizde kelebegi yeni beslemiyoruz zaten yeni olanda sorulari olsun cevaplari olsun kendini belli ediyor neyse konumuzda yenisi eskisi degil zaten ama tepei konusunda seninle hem fikirim kostumdur beslemezsiniz eyvallah benimde hassasiyetim zaten kusa ozur bulma kani damari bozuk denmesidir...herkez manken olamaz fizik (kostum )acisindan ama olamayanada kani bozuk damarsiz sakat diyemeyiz demi ???

Konu öyle bir gidiyorki inanın ben bile merakla görüş ve yorumlarınızı okuyorum.
yorum yapan değerli üstadlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
konuya bakarmısınız ankete % 50 ye % 50 :oley:

Bu Konuyu Ne Kadar Tartişsan O kadar Gider, Cunku Zevkler ve Renkler Tartisilamaz, Ben Sariyi Severim Sen Maviyi O Kırmızıyı, Nasil Tartisacaksinki Bunu, Ama Tabiki bizimki biraz Farkli, Bana Gore Tepe Kelebegi Bozar, Tolgahan'a Gore Dönsünde Tepeli Olmuş Olmamis ne Farkeder, Dushekimine Gore Cakallarda Baskalarda Tepe Olmaz, Kemale Gore Hepsinde Olur :) Falan Filan diye Gittik, Arada Ruzgar girdi tepeli kus kumese sokmam dedi :) kotukull girdi konuya, Tepeli kelebek olmaz papağan olur dedi vs vs gitti konu geldi buralara, arada latifelerde oldu gerginliklerde, hatta dushekimi yonetici oldu diye Sadik ve Iyi DOstlarimizdan Kemal bize Neden Tepeli kelebek sevmeyenlerden oluyor bu yoneticiler diye icinde Latife olan bir sitem etti :) Onu anliyorum ve Saygilarimi Sunuyorum :) Bunca Sozden Sonra Benim Diyebilecegim Tek Sey,
Tepeli Kelebek Kumesime Sokmam,Kendi Penceremde Kelebek Gozuyle Bakamam :) (Ama Bir Yerlerde Beslendiginide Bilirim)

Sevgiler Saygilar.

ozetlersek demekki sayada tepe normaldir ama beslenir beslenmez oda zevk meselesidir... oylemi arkadaslar ???

kelebekte tepeye normalleştirmek demek , bir çok renk armonisini içinde bulunduran bu ırkın her renginde bunu görmek demek, bunu onaylacak kimse varmı , bence yoktur, tepe belirli renk ve bölgenin kuşlarında olduğunu kabul edersek, belli renk ve bölgelerde yetiştirilen kelebeklerde tepe olayı normal sayabiliriz. ama bunu genele yayamayız arkadaşlar.
mardin,takla kuşlarında nası bu olayı her renk ve çeşidinde görmek normalken tepe olayı normal kabul görüyor ise kelebek ırkında bu olay tam terstir.
bu yorumdan sora herşey kişinin zevkine kalıyor, herkese selam ve sevgilerle...

Geri