SAYADA (KELEBEKTE )TEPE NORMALMIDIR ???

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tolgahan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 142
  • Görüntüleme Görüntüleme 41K

Kelebek (Saya) IRKINDA Tepe Normalmidir?

• Sayalarda Tepe OLABİLİR!

Oy: 14 50.0%
  • Sayalarda Tepe KESİNLİKLE OLMAZ!

Oy: 14 50.0%

• Kullanılan toplam oy
    28
  • Anket kapatılmış .
Saya güvercinde tepe olabilir bu normal bi durum resimdeki tepeli dişi edremit kuşudur..

Ekli dosyalar

• SASA.webp
    SASA.webp
    40.3 KB · Görüntüleme: 1,222
sevgili kuşcu arkadaşlarım tepeli saya olur bende var ve 14 senedir aynı kuslara bakıyorum inanın bendeki sayalar aynı dönek kusu gibi dönüyor tek kusuru dönüşten cıkamaması bende bu kuşları normal sayayla kırdım cıkan yavrular karsıçı çıktı tepeli sayalar ğörüntü olarakta ğüzeldir arkadaşlar tlf ******************

Çok uzun zaman oldu bu konuyu unutmuştuk bir an için eski günleri hatırımıza geldi ...güle güle besleyin Nizam bey...

Kelebek ırkının bir çok alt çeşidi olduğu için değişik eşleştirmeler sonucunda tepeli kelebek çıkabilir.biz tepeli olanları macır diye adlandırıyoruz

Tepeli kelebek konusunda bu işi bilenler sanırım 14 - 14 durumunda kalmışlar. Oylamaya güzel geçmiş galiba. :)

izmir yada cevresinde yada yolluya bilcek oyunu garantili satılık tepeli kelebek--saya varsa istiyenle takasa istiyenle peşin para alabilirim saygılar.0545 665 75 57 [email protected] hüseyin yener :tamam:

bu arada bi kostum dıye tuturmussunuz ya alahaşkına kuş bu ucmalı oyun varsa para yapar şekıl yapar benım gozumde yer yapar size teklifim nekadar kostumsuz kusunuz varsa ekleyın benı arayın ben kus topluyorum yenı hepsini alayım.

:)))) önce niye güldüm biliyormusuunuz bilende sallamış bilmeyende bu forum ne aklıma geldi ..agzı olan konuşmuş:)) ssayada tepe normalmi balgibi normal ben tepeli besliyorum başkasınıda kümesime sokmam hadi tepe normal deyil diyen arkadaslar kuşcu ben deillim o zmaan:) ilginç bu kuşculuk yaa herkes ben biliyorum diyor kimsenin birşey bildigide yok yani:))ben uzatmıyayım soruya cevap verim tepe normaldir...:)

merhaba hayrı abi tepeyi normal diyorsun, bunu dediğin zaman kelebek renk çeşitlerinin hepsinde bu tepeyi niye göremiyoruz peki, niye balıkesir sakallısının tepesi yokta, edremit enselisinin var, yada kemalpaşa sarı baska ve çakallarının tepesi yok, kafayı karıştıranda bu, ağzı olan konuşacak tabi burda bir kısıtlama mı var, herkesin bildiğini yada bilmediğini paylaşım yeri,ve kimseninde ahkem kesme yeri değil, tepeyi kelebekte normal olarak görüyorsanız, her renk kelebekte bu olmalı varsa iddanız çekin fotoları koyun buraya yada sizinkiler kelebek bizimkiler ne olduğu belli değil.

size sorum bu fotodakiler kelebek mi yoksa başka bi ırk mı ?
kelebekte tepe normal ise
bunlarda niye yok, tepe dağıtılırken bunlar nasiplenmemişlermi kelebek furyasında

Ekli dosyalar

• dsc02690te8_th.webp
    dsc02690te8_th.webp
    2.7 KB · Görüntüleme: 1,307
  • dsc02693rn4_th.webp
    dsc02693rn4_th.webp
    2.8 KB · Görüntüleme: 1,298
Anadolu'ya has bu güvercin ırkı herhalde tüm Türkiye'de aynı isimle tanınan tek ırktır. Zira diğer bir çok ırkın yerel adları yöreden yöreye değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra Türkiye'de takla'dan sonra en çok tanınan ırktır.

Kökeni hakkında bilgi olmamasına rağmen yukarıda saydığım nedenlerle çok eskiye dayandığını söyleyebilirim. Hatta Dönek,Makedon döneği ve Vuta (Wouta) gibi dalıcı kuşların köken ırkı olduğu konusunda ciddi kuşkularım var.

Dönekten daha küçüktür ancak duruşu daha dik olduğu için yüksek yapılıdır.Genel anlamda vücut yapısı,tüm uçucu kuşlarda olduğu gibi geniş göğüslü ve ayakları nispeten kısadır.Tam ters V görünümündeki kuyruk genellikle 14 telekten meydana gelir.12'den fazla telekli kuyruklu olan hemen hemen tüm ırklarda olduğu gibi kuyruk üstü (yağ bezesi) yoktur.Kanatlar daima kuyruğun üzerinde taşınır.Uçuş sırasında döneğin sivrimsi görünen kanatlarına nazaran kelebeğin kanat uçları yuvarlakımsı olur.Orta uzunlukta gagaya sahip olan bu kuşlarda kafa yapısı döneğe nazaran biraz daha köşelidir.Yine döneğin belirsiz boynuna nazaran kelebeklerde boyun belirgindir.Göz rengi siyah veya açık renkli (biz çakır diyoruz,yeşilimsi sarı) olabilir.Bazılarında bir göz siyah diğeri açık renkli olabildiği gibi yarısı siyah diğer yarısı açık renkli gözlü bireylere de oldukça sık rastlanmaktadır.Ayakları daima paçalıdır.Kısa paça parmakları güzelce örter.Alman kaynaklarında kelebeklerden tepeli yavruların elde edildiği belirtilmişse de bu ırk tepesiz olarak tanınır.
Bu ırkın tüy rengi belirgin olarak yetiştirildiği yöreye bağlıdır.Genellikle alaca renkte olan bu kuşlarda düz renklerde görülebilir.Günümüzde Türkiye'de bu ırkta renk harmonisine çok önem verilmektedir.Kafa ve kuyruk renkli diğer yerleri beyaz olanlar renklerine göre kara kafa kara kuyruk,mavi kafa mavi kuyruk veya altınbaş (kafa ve kuyruk kırmızı olanlar) olarak adlandırılmaktadırlar.Ancak bu rengin saf olarak yetiştirilmesi mümkün değildir (bu renkte homozigoti mümkün değil).Bir çift kafa ve kuyruk renkli kuşlardan düz renkli ve beyaz yavrularda elde edilmektedir.Bir düz renkli ile bir beyazdan ise genellikle kafa ve kuyruk renkli yavrular elde edilmektedir.Düz renklilerin kendi aralarında çiftleştirilmelerinden ise düz renkli yavrular elde edilmektedir.Yalnızca renkli kuyruklu olanlarına da oldukça sık rastlanılmaktadır.Renkli kuyrukluların yine büyük bir kısmında ensede leke yada gaga başlangıcında renkli çizgiler (bıyık) veya gaga altında büyükçe leke (sakal) bulunmaktadır. Solo uçuculuklarıyla tanınırlar.Kalabalık olarak uçurulduklarında arı oğulu gibi karmakarışık uçarlar.Genellikle altlarında uçan kuşlara göre kendilerini yönlendirirler.Uçuş süreleri antremana bağlı olarak yarım ile iki saat arasında değişir.Bunlarda start aldıklarında dönekler gibi çok çabuk yükseklik kazanırlar.Bazı yörelerde yüksek uçuculuklarının tutulmasından dolayı dönekten farklı olarak çok yüksekte nispeten uzun süre kalabilirler.Hatta yükseklikten dolayı gözden kaybolmaları bile mümkündür

Aşağıdan kuş gösterildiğinde spiral şeklinde dönerek inerler.Dönüşleri dönekteki gibi pervane şeklinde ve yüksek devirde değildir.Dönüşlerini kendi kendilerine havada gösterirler.Bazıları takla da atmalarına rağmen takla arzulanmayan bir özelliktir.Yerde tavuklar gibidirler.Kendi kendilerine yerden kolay kolay kalkmazlar.

Hazırlayan: Doç. Dr. Türker SAVAŞ

tabi hepimiz doç.dr.türkes savaştan ve kaynaklardan bu işi daha iyi bildiğimiz için ağzı olan konuşuyor,

doc.dr. cok iyimi biliyormus saya ile berabermi dogmus yoksa onu sayalarmi yetistirmis kac sene kac cesit saya beslemis kitabi kim yazmis doktor dedigin de kitaptan okuyup anlatiyor iste... biz demiyoruz tepesiz kelebek kirmadir diye ama olursada normaldir diyoruz bana bir kisi goster 30 - 40 sene saya besleyipte durustce kelebekte tepe olmaz kirmadir diyen biri varmi allah askina kostum yapicaz diye kirin kuslari ondan sonra tepe normal degildir neden para etmiyor cunku

bana sayanin en cok beslenilen sehirlerinden birinden bir kisi cikarin doktor olmasin yanliz :))desin ben 40 seneden beri saya besliyorum ve sayada tepe normal degildir o kuslar kirmadir desin... beslediginiz hayvanlarin hakki icin biraz daha ince eleyin boyle konulari ilerleyen senelerde yirtinmiyalim saya irki icin zaten burdaki oylamayi tartismak bile istemiyorum cunku icler acisi saya kusu icin

Kelebek ırıknın bakıldığı merkezlerden birinden yazıyorum zaten,uzaydan değil, balıkesir,gönen , yukarda fotolarını koyduğum balıkesir sakallısının çoğunlukta oluduğu, ve bunun gibi kelebeğin her renginin bulunduğu şehirden yazıyorum, çok eski , yaşça büyük kuşçularla da konuştum bu konuyu, hepsinin dediği TEPE KELEBEKTE BİR ÖZELLİK DEĞİLDİR.... daha ne diyeyim, hadi o profösordü kitaptan bulmuştu,bilimsel açıklama yapmıştı, şimdi bunlarda yıllarını kelebeğe vermiş üstadlar, onlardamı bilmiyor bu işi, tepeyi taklacıda,dolapçıda,trakya yerlisinde her renginde görmek normal ve özelliktir, bu tepeyi kelbekte de normal ve ona has özellik demek için, her renggnde görmek gerekmezmi, mantığınız bunu nasıl kabul ediyor hala anlamıyorum,

o zaman balikesir kuslarinda tepe olunca kirik oluyor eyvallah...baska sehir soyleyin bana manisa denizli izmir aydin vs. vs ki bu sehirlerde balikesir cogunluk degil her cesidi besleniyor

S.a. arkadaşlar...
Kelebek kuşunu uzun zamandır beslemesem de bu kuşlara her zaman yakın olmuşumdur. Özellikle tel kuyruk(gönen kelebeği) gibi isimlerle anılan kuşların hastasıyım. Bir gün kelebek beslersem de bunlardan beslemek isterim. Geçmişte kelebek beslediğim dönemlerde hiç tepelisini pazarlarda(istanbul) görmemiştim. Bu kuşların tepelilerinin makbul kelebek olmadığı kanatindeyim ama fıldır fıldır tepeli tel kuyrukların olsa besler misin? denirse evet derim. Bu kuşların kelebek standartından çok daha yapılı oldukları ortada... Ben çok beğensem de bu kuşlardaki tabak dönüşü denilen değişik güzel dönüşlerin olması dönücü ırklarla kırma olduğunu düşünmekteyim. Bunları eleştiri olsun diye yazmıyorum, vakti zamanında kim böyle bilinçli bir şekilde, performansa yönelik türün ortaya çıkmasına vesile olduysa on numara iş yapmış... Gelelim soyunda varolabilecek kuşlara; Ödemişlerdeki bademe benzer bademleri olabiliyor sanırım onlardaki özellikte olduğu gibi karşıya oynayanları da var ve paçalı döneklerdeki gibi bacaklı ve boylular... Soyunda kesin şu var bu var diyemem ve siz değerli kelebek severlerle bu konuda boy ölçüşemem ama kendi kişisel görüşüm tepeli kelebek tür standartlarına göre makbul değildir ama performansa göre değerlendirirsek yapısından çok uçuş özelliklerine bakıp değerlendirmek doğru olur. Kelebek besleyen arkadaşlara da bir sorum olacak; Kafa kuyruklarda, beyazlarda, araplarda, çaparlarda... kısaca tel kuyruklar dışındaki kelebeklerin performansında karşıya oynama, tabak dönüşü özelliği var mıdır?

bu kuşlar yıllardır beslediğim,sadece gönene has olmayıp,değişik il ve ilçelerden gelen kuşlar, tolgahan bey size 1.ve en önemli sorum bu kuşların tepelilirini hiç gördünüz mü? ben şahsen bunca yıllık kuşçuluğuma rağmen ne gördüm ne öyle bi yavru aldım, benim iddam TEPE nin kelebekte bir özellik olmadığıdır, tepeli kelbeğin kırık olup olmadığı hakkında yorumum da yok, özellik olsa idi her türünde ve renginde olması gerekir.

tepeli kelebek beslediniz mi diye sorarsanız altta fotoğrafını koyduklarım kara enselilerim var, erkeği burhaniyeden mehmet toprak abim hediye etmişti dönüşü burundan çok seri
burda uğur beyin sorusuna cevap olarak, burundan,yada tabak dönüşü diye tabir ettiğimiz dönüşü edremit tarafının bu tepeli,kara,kırmızı,sarı ense, tel kuyruk türü kuşlarında görebilirsin, diğerlerinde böyle dönüşleri görmek çok nadirdir, edremit olsun,burhaniye olsun kelebklerle çok oynadıklarını biliyorum.artık nasıl olduda bu tarz kuşlar üredi bilmiyorum,

Ekli dosyalar

• DSC00051.webp
    DSC00051.webp
    59.8 KB · Görüntüleme: 1,273
  • DSC02865.webp
    DSC02865.webp
    16.9 KB · Görüntüleme: 1,263
  • DSC02869.webp
    DSC02869.webp
    20.7 KB · Görüntüleme: 1,244
  • DSC02878.webp
    DSC02878.webp
    48.4 KB · Görüntüleme: 1,223
  • DSC02884.webp
    DSC02884.webp
    57.3 KB · Görüntüleme: 1,276
  • DSC02905.webp
    DSC02905.webp
    50.6 KB · Görüntüleme: 1,247
  • DSC02931.webp
    DSC02931.webp
    48.3 KB · Görüntüleme: 1,248
  • DSC03992.webp
    DSC03992.webp
    35.8 KB · Görüntüleme: 1,323
Selamlar
tolgahan' Alıntı:
doc.dr. cok iyimi biliyormus saya ile berabermi dogmus yoksa onu sayalarmi yetistirmis kac sene kac cesit saya beslemis kitabi kim yazmis doktor dedigin de kitaptan okuyup anlatiyor iste..
Herşeyden önce bu ithamlarınız etik'midir?
Bu platformda olmayan,daha da önemlisi tamamen gerçek anlamda bu yetiştiriciliği yapmak isteyen bir çok bilinçli kişiye yaptığı profösyonel araştırmalar ve yazdığı makaleler ile ışık tutan,herşeyden önce çok değerli bir insan daha da ötesi akademisyen hakında bunlarmı yazılmalı? Bahsetiğiniz kitapları kim yazmış?

Bir diğeri genel olarak neden güvercin yetiştiriciliğinde yıllardan beridir bir arpa boyu yol alamadığımızı, neden hala hastalıklar ile mücadele aşamasını dahi geçemediğimizi ve geçemeyeceğimizi...Yol alabilmemizin de imkansız olduğunu bu benzeri düşünceler ne yazık ki tüm açıklığı ile ortaya çıkarıyor

ben isim vermedim ama etik degil haklisiniz fakat yazimda ima etmisim ozurdilerim... zaten yazilanlardada sayada tepe olmaz kiriktir diye birsey yazmiyor ama arkadaslar nasil ona malediyor anlamak mumkun degil...ve yetistiricilik arpa boyu ilerliyor . masaya hizmet ediyor kusa hizmet etmiyor kusun manevi degeri degil maddi degeri yukseliyor... hadi o arpa boyu ilerlemek bu nedir peki ???

S.A yazmadan edemiycem...kısa ve net seneler önce bakmaya başladım kuş bıraktım 10 sene aradan sonra yine başladım bir baktım tepeli kelebek ön ve arka tepe mardin bunların hepsi kiyafete giriyor kuş dediğin ucar sende arkadaşlarını cayını alırsın oturur izlersin benden daha iyi bilen daha eski has kuşcular da var abilerimiz onlar katılırmı bilmioyurm ama benim kümesime oynamayan ve uçmayan kuş girmez bırakın tepeyi falanı kuşu saldıgında oynuyorsa işin zevki ordadır...Saygılar

BEN BİR ÇİFT YAVRU SIRTI SARI (SARI ENSE YADA ENSE ALA DA DENİYOR) ALDIM HENÜZ UÇURMADIM AMA KUYRUK VE GENEL YAPISINA GÖRE ÇOK OYUNLU OLMALARI LAZIM BİRİSİ TEPELİ BEN DE MERAK EDİYORUM OYUNLARINI EĞER TEPELİ AYNISINDAN BULAMAZSAM İKİSİNİ EŞLEYİP TEPELİ YAVRU ATIP ATMADIKLARI BAKACAĞIM.TEPELİ YAVRU ALAMZSAM TEPELİYE TEPELİ BİR EŞ BULACAĞIM.:heyo:

Alın sizlere tepeli kelebekler kökleri tepesiz kapalı kara bozalı ile beyaz a dayanıyor.

Ekli dosyalar

• PICT0007.webp
    PICT0007.webp
    205.9 KB · Görüntüleme: 922
  • PICT0008.webp
    PICT0008.webp
    111.9 KB · Görüntüleme: 935
  • PICT0033.webp
    PICT0033.webp
    181.7 KB · Görüntüleme: 913
Geri