Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Saz delicesi

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Kanatları geniş ve yuvarlak uçludur,uçuşta şahine benzer.
Erkeğin sırtı ve kanat örtüleri kızıl kanat telekleri ve kuyruğu gri, kanat ucu siyahtır.
Dişisi ve gencinin alnı, boğazı ve kanat önü krem rengi,
diğer kısımları kahverengidir. Bazı gençleri kopkoyu olabilir.
Circus aeruginosus (Linnaeus, 1758) – Saz Delicesi (Marsh Harrier): Yurdumuzdaki en büyük delice olup, Milvus migrans (Kara Çaylak)’a benzer.
Kuyruk ucu yuvarlaktır. Kır ve sazlıklarda alçaktan uçarak avlanır.
Erkeği daha küçük ve kahverengi; başı ve göğsü krem rengi; kanat uçları siyah, arka yarısı ve kuyruğu grimsidir.
Dişisi daha sade ve koyu kahverengi; başının üst tarafı, boğazı ve kanat önü lekesi krem sarısıdır.
Gencinin üst tarafı açık, altı daha siyahtır. Kışın ve üreme zamanı geniş sazlıkları, avlanırken ve göç zamanı açık arazileri tercih eder.










Habitatı
Sazlıklarda bulunur ve sazlıklarda ürer.
Islak alanları tercih etse de son zamanlarda tarım alanları ve düzlüklerde de rastlanmıştır.
Yayılışı
Saz delicesi Avrupa'dan Kuzey Batı Afrika'ya ve Asya'ya, Orta Doğu'nun kuzey kesimlerine kadar görülebilir.



Beslenme
Küçük memeliler, su yakınlarında yaşam alanı olan ötücüler, kurbağalar, böcekler, balık ve semenderler besin zinciri içindedir.
Bunun yanı sıra leş de yer.
Biyolojisi
Üreme dönemi Mart ayının ortası ile Mayıs başına kadar devam eder.
Erkekler çok nadir tek eşle birkaç yıl yaşar. Genelde çok eşlidir.
Dişiler 3-8 yumurta bırakır. Yumurtalar oval şekilde ve beyazdır.
Kuluçka süresi 31-38 gündür. Yavrular 35-40 günde uçma yetisine sahip olurlar.
Yavrulara hem dişi hem de erkek bakar.

Göçü
Van Gölü civarı, Güneydoğu Anadolu’nun doğusu, İç Batı Anadolu ve Orta Anadolu’nun doğusunda belirli noktalarda üreme göçmeni,
Doğu Akdeniz, Antalya civarı, Ege’nin güneydoğusu, Orta Anadolu’nun orta kesimi ve Marmara’nın güneyinde kış göçmeni,
Marmara’nın doğu kesimi ile Orta Anadolu’nun güneyi ve Kızılırmak Deltası’nda yerli bir türdür. (rousettus)

Popülasyonu
19. ve 20. yy. arasında popülasyonunda yaşam alanlarının yok olması ve kirlilik sebebi ile düşüş olmuştur.
Birçok ülkede halen tehdit altındaki türler arasında olup koruma altındadır.

Davranışları
Çiftleşme döneminde erkekler oldukça bölgecidir.
Erkekler bu zamanlarda dişiye kur yapmak için daireler çizerek yükselir. Daha sonra oldukça hızlı bir şekilde yere doğru dalış yapar, daha sonra dişi de erkeğe eşlik eder.
Yine bu zamanlarda erkekler dişiye avladıkları yiyeceklerden havada ikram ederler.
Diğer delicelerden daha antisosyal bir türdür. Yalnızlığı sever.
Yuvalarını bataklık, sazlık alanlara çalı çırpı ve yaprak kullanarak yere yaparlar.
Nadir olsa da tarım alanlarına yuva yapan çiftlere de rastlanır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular